Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας. Επειδή το PC σέρνεται επέλεξα το Lubuntu που είναι σαν έχω ένα εντελώς διαφορετικό PC.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν μπουτάρει κανονικά. Δείχνει το σήμα της HP και το Lubuntu και μετά πετάει μαύρη οθόνη με χιονια να εμφανιζονται καθε 20 με 30 δευτερόλεπτα.

Ο μόνος τρόπος για να μπουτάρει ειναι να πατησω shift δεξι στην εκκινηση να παω recovery και μετα να επιλεγω update gru bootloader που μόνο τοτε μπαινει μεσα στο lubuntu.

αν το κλεισω απο το κουμπι και το αφησω να εκκινησει πεταει τα χιονια.

εχω χασει ηδη ενα μεροκαματο και θα εκτιμουσα μια λύση πως να κινηθω, επειδη εντελως ασχετος απο linux.

• Like 1
Δημοσ.

Βγαζοντας στην ακρη την πιθανοτητα το hardware σου να εχει αρχισει να τα παιζει, τι specs εχει? Αν εχει καρτα γραφικων της nvidia, εχεις βαλει καποιον driver εσυ μεσα απο το additional drivers?

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, jim_p είπε

Βγαζοντας στην ακρη την πιθανοτητα το hardware σου να εχει αρχισει να τα παιζει, τι specs εχει? Αν εχει καρτα γραφικων της nvidia, εχεις βαλει καποιον driver εσυ μεσα απο το additional drivers?

δεν έχω βάλει απολύως τίποτα.

Πριν από 5 ώρες τα Windows έτρεχαν κανονικά.

το laptop ειναι της hp αυτό

https://www.skroutz.gr/s/12686564/HP-255-G6-E2-9000e-4GB-500GB-No-OS.html

έχω ένα λειτουργικότατο σύστημα αυτή τη στιγμή, πήρε ανάσα το PC αλλά δεν εκκινεί σωστά και με πρήζει.

εχω απενεργοποιημενο το secure boot οπως ειχα διαβασει.

Επεξ/σία από baladisk
Δημοσ.

καθόλου δεν ζεσταινεται.

κατι με τους drivers πρέπει να παίζει. θα θέλει καναν amd και δεν ξερω πως να τον κατεβασω.

• Like 1
Δημοσ.

Για την καρτα γραφικων που εχει υπαρχει ενας driver, ο amdgpu και ερχεται προεγκατεστημενος με το λειτουργικο. Γιαυτο παραπανω προτεινα να δοκιμασεις καμια νεοτερη εκδοση, μηπως και σε καποια απο αυτες η νεοτερη εκδοση του δεν εχει το προβλημα που αναφερεις.
Για τα artifacts (χιονια) υπαρχει μια αναφορα εδω, αλλα το workaround εινια πολυ δυσκολο να γινει απο εναν αρχαριο.
https://wiki.archlinux.org/title/AMDGPU#Screen_artifacts_and_frequency_problem

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, masteripper είπε

Βαλε 1 SSD στα Windows και ξεχνα πειράματα με Linux εκτός εαν έχεις διαθέσιμα πολλα μεροκαματα για χασιμο 

το παρατησα, εβαλα παλι windows.

παντως σεβαστό αυτό που λες, αλλά για να δουλευει τελεια σε recovery λογικα θα ειναι κατι τοσο απλο που δεν γνωριζω ενω θα μπορουσα να το ειχα φτιαξει και να λυσω το προβλημα μου οριστικα.

• Sad 1
Δημοσ.
17 ώρες πριν, masteripper είπε

Βαλε 1 SSD στα Windows και ξεχνα πειράματα με Linux εκτός εαν έχεις διαθέσιμα πολλα μεροκαματα για χασιμο 

Εκει που ηταν ολα μελι γαλα ξαφνικα μετα απο αναβάθμιση ρουτινας μαλλον πρεπει να έγινε ανακατεμα με τα αρχεία και δεν εμπαινε ουτε καν στο recovery. Απο τοτε το παρατησα. Ας εχω τον μπελα των Windows μόνο.

Δημοσ.

Το θέμα που έχεις έχει αναφερθεί σε πολλους με amd επεξεργαστή (που έχει το laptop σου) και τον kernel 5.13. Θα μπορούσες να τσεκάρεις με $ uname -r και να περάσεις τον νέο 5.14 ή 5.15 που έχει επιλυθεί το θὲμα.

• Like 1
Δημοσ.

Παρολο που παραπανω προτεινα να δοκιμασει μια νεοτερη εκδοση, θα κανω την ερωτηση του περιεργου.

Το ubuntu 20.04 ερχεται με 5.4 και μπορει να παρει απο το μαμα repo τον 5.13 σημερα μεσω του hwe*. Με τον 5.13 ερχεται το 21.10 και 5.15 εχει μονο η 22.04 που αυτη τη στιγμη δεν υπαρχει ουτε σαν alpha. Οποτε τι μπορει να κανιε ενας χρηστης στη συγκεκριμενη περιπτωση, εκτος απο το να βαλει αλλη διανομη? 
Τα οσα παρεχει το ppa του kernel.ubuntu.com δεν πιανονται επειδη δεν ειναι κανονικο repo και ο χρηστης πρεπει να κατεβασει και να εγκαταστησει με το χερι οτιδηποτε απο εκει μεσα.

https://wiki.ubuntu.com/Kernel/LTSEnablementStack

• Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, jim_p είπε

Οποτε τι μπορει να κανιε ενας χρηστης στη συγκεκριμενη περιπτωση, εκτος απο το να βαλει αλλη διανομη?

Μπορει να κανει τα εξης.

1. Να βαλει την 22.04 ειτε απο καποιο daily build , ειτε κανοντας αναβαθμιση προηγουμενη εκδοση , εφοσον ρυθμισει τον software updater να ενημερωνει για οποιαδηποτε εκδοση ubuntu (ακομα δηλ και τις experimental που ειναι αυτη την στιγμη η 22.04).
2. Nα εγκαταστησει αυτο το εργαλειο , που ειναι ουσιαστικα fork του ukuu και αυτοματοποιει την εγκατασταση των κερνελς απο το kernel.ubuntu.com.
3. Να μην αγοραζει amd ?

Με λιγα λογια , καμμια friendly λυση...

Γενικως καθυστερει τις ενημερωσεις το ubuntu. Στην 22.04 εγκατασταση που εχω σε VM , ακομα στο gnome 40 ειναι , ενω οι περισσοτερες διανομες εχουν περασει στο 41.x. Οταν ειναι καποιος στο ubuntu , πρεπει να εχει το mentality "να κανω την δουλεια μου , και οποτε ερθουν ενημερωσεις ηρθαν" και οχι "ποτε βγαινει η επομενη ενημερωση , εχουν περασει ηδη 2 ωρες απο την τελευταια" οπως γινεται στις arch-based διανομες...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 24/1/2022 στις 7:22 ΜΜ, mphxths είπε

Γενικως καθυστερει τις ενημερωσεις το ubuntu. Στην 22.04 εγκατασταση που εχω σε VM , ακομα στο gnome 40 ειναι , ενω οι περισσοτερες διανομες εχουν περασει στο 41.x. Οταν ειναι καποιος στο ubuntu , πρεπει να εχει το mentality "να κανω την δουλεια μου , και οποτε ερθουν ενημερωσεις ηρθαν" και οχι "ποτε βγαινει η επομενη ενημερωση , εχουν περασει ηδη 2 ωρες απο την τελευταια" οπως γινεται στις arch-based διανομες...

Εγώ έχω αυτό ακριβώς το mentality που λες. Δεν αντέχω το endeavour με τον βομβαρδισμό αναβαθμίσεων, 700 ΜΒ σε μια εβδομάδα, 1 γίγα σε δύο εβδομάδες, ή κάτι τέτοιο, δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς τα νούμερα αλλά είναι σε παρανοϊκό επίπεδο. Δεν θα το έβαζα ποτέ έξω από VM, δεν είναι δυνατόν να ασχολείται κάποιος συνέχεια με το λειτουργικό, χέστhk@ που λέει ο λόγος να έχω τις τελευταίες εκδόσεις σε κάθε βιβλιοθήκη και αρχείο συστήματος. Χίλιες φορές το "set it & forget it". Άρα ζήτω το Mint και το Debian!

Επεξ/σία από RTW4ever
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, RTW4ever είπε

Εγώ έχω αυτό ακριβώς το mentality που λες. Δεν αντέχω το endeavour με τον βομβαρδισμό αναβαθμίσεων, 700 ΜΒ σε μια εβδομάδα, 1 γίγα σε δύο εβδομάδες, ή κάτι τέτοιο, δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς τα νούμερα αλλά είναι σε παρανοϊκό επίπεδο. Δεν θα το έβαζα ποτέ έξω από VM, δεν είναι δυνατόν να ασχολείται κάποιος συνέχεια με το λειτουργικό, χέστhk@ που λέει ο λόγος να έχω τις τελευταίες εκδόσεις σε κάθε βιβλιοθήκη και αρχείο συστήματος. Χίλιες φορές το "set it & forget it". Άρα ζήτω το Mint και το Debian!

Eγω ειμαι υπερ μιας χρυσης τομης , σταθεροτητας και ενημεροτητας. Για παραδειγμα το arch εχει καθημερινα "καποιες" ενημερωσεις αλλα δεν ειναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ. Δεν με ενδιαφερει το μεγεθος αυτων , ολοι εχουμε adsl/vdsl πλεον. Το fedora workstation (δεν μιλαω για το rawhide , εκει γινεται σφαγη) , καταφερνει να ειναι point release διανομη και ταυτοχρονα σταθερη και πληρως ενημερωμενη με τις τελευταιες εκδοσεις. Το ιδιο και το opensuse TW. Αν θελει δηλ μια διανομη , και χωρις να ειναι rolling , αν ειναι δομημενη σωστα και εχει σωστες διαδικασιες , μπορει να ειναι bleeding edge.
Απο την αλλη το ubuntu , καθυστερει ανεξηγητα τις νεες εκδοσεις. Βασικα οχι ανεξηγητα. Οταν custom-αρεις αρκετα το DE ή/και τον kernel ή δεν ξερωγω τι αλλο, μετα πρεπει να κανεις ενα σωρο ελεγχους για να φερεις τις νεες εκδοσεις στα μετρα σου. Oπως εγινε με το manjaro και την μεταβαση απο το gnome 38.x στο 40.x.
Εκανε πολλους μηνες μετα την κυκλοφορια του για να το περασει , γιατι εχει κανει βαρυ customization στο gnome.

Με λιγα λογια δεν μπορουμε να τα εχουμε ολα. Πολυ customization και γρηγορες ενημερωσεις. Το arch/fedora/opensuse που ανεφερα εχουν κανει πολυ λιγες εως μηδανιμες παρεμβασεις στα πακετα τους για αυτο και μπορουν να ενημερωνονται γρηγορα.

Τελος , ο καθενας ζυγιζει τι χρειαζεται. Καποιος με συγχρονο μηχανημα που ισως να χρειαζεται τελευταιες εκδοσεις προγραμματων και ειδικα του κερνελ , δεν μπορει να καθεται σε διανομες που κανουν καιρο να αναβαθμιστουν...

Επεξ/σία από mphxths
  • Confused 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...