Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλήσπερας σας,

Είμαι φοιτητής και θέλω να κάνω μια ερώτηση σχετικά με το όριο φοίτησης στη σχολή.Είχα μπει το 2016 τι ισχυεί για μένα;Σπουδάζω πληροφορική στο παδα 5 χρόνια είναι κανονικά.Έχω ρωτήσει την γραμματαεία αλλά μου είπαν να διαβάσω κάτι άρθρα που έβγαλε η κυβέρνηση αλλά δεν έβγαλα άκρη.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, seba είπε

Καλήσπερας σας,

Είμαι φοιτητής και θέλω να κάνω μια ερώτηση σχετικά με το όριο φοίτησης στη σχολή.Είχα μπει το 2016 τι ισχυεί για μένα;Σπουδάζω πληροφορική στο παδα 5 χρόνια είναι κανονικά.Έχω ρωτήσει την γραμματαεία αλλά μου είπαν να διαβάσω κάτι άρθρα που έβγαλε η κυβέρνηση αλλά δεν έβγαλα άκρη.

Υπο φυσιολογικές συνθήκες ισχύει το ν+2, δηλαδή για 5ετή σχολή 5 + 2 χρόνια. Αλλά πρακτικά δεν διαγράφεται κανείς, αρκεί να κάνεις απο δω και στο εξής εγγραφή εξαμήνου κάθε εξάμηνο ανελλιπώς.

Αυτό που συμβαίνει επι του πρακτέου είναι οτι χάνεις τις παροχές π.χ. καινούρια συγγράμματα Ευδόξου (πλέον δικαιούσαι μόνο με ανταλλαγή), πάσο, επίδομα κλπ.

Έχε στο νου οτι εάν επιθυμείς να διακόψεις τις σπουδές για στρατό, λόγω υγείας, λόγω κακών οικονομικών συνθηκών κλπ, και ξέρεις οτι θα χάσεις ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μπορείς να πάς στη γραμματεία και να αιτηθείς διακοπή σπουδών για τάδε μήνες (όχι διαγραφή!). 

 

 

Επεξ/σία από VoxVeritas
Δημοσ.

Επειδή δεν ισχύει το ν+2 για όλες τις σχολές, πρέπει να βρείς τον οδηγό σπουδών του ακαδημαικού έτους που άνηκες όταν μπήκες στην σχολή και να δείς τι λέει. Κάπου έχει ενδεικνυόμενη διάρκεια σπουδών και ανώτατο όριο. Θεωρητικά (και νομικά), οι σχολές πρέπει να σε διαγράφουν όταν περνάς αυτό το όριο αλλα αυτό ο νόμος υπήρχε απο παλιά και για να καταλάβεις όταν ήμουν στην σχολή το 2013 (πληροφορική ΑΠΘ) τότε ένας καθηγητής μας είχε πει οτι θα κάνανε συμβούλιο καθηγητών για να αποφασίσουν αν θα διαγράψουν φοιτητές που τελείωσαν το ν+2 το 1994. Γενικά φοιτήσεις 6-7-8 ετών είναι φυσιολογικές στην Ελλάδα και δεν πιστεύω οτι θα διαγράφουν και στο μέλλον σε αυτό το εύρος, ίσως αν πας 10+ να αλλάξουν τα πράγματα κάποια στιγμή.

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
Στις 20/1/2022 στις 10:30 ΠΜ, seba είπε

Καλήσπερας σας,

Είμαι φοιτητής και θέλω να κάνω μια ερώτηση σχετικά με το όριο φοίτησης στη σχολή.Είχα μπει το 2016 τι ισχυεί για μένα;Σπουδάζω πληροφορική στο παδα 5 χρόνια είναι κανονικά.Έχω ρωτήσει την γραμματαεία αλλά μου είπαν να διαβάσω κάτι άρθρα που έβγαλε η κυβέρνηση αλλά δεν έβγαλα άκρη.

΄Εχουμε εδώ τον Νόμο 4777/2021 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 25τ.Α΄/17-2-2021  https://www.e-nomothesia.gr/kat-ekpaideuse/nomos-4777-2021-phek-25a-17-2-2021.html

Στο άρθρο 34 διαβάζουμε:

Άρθρο 34

Ρυθμίσεις θεμάτων διάρκειας φοίτησης

1. Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Σε πρόγραμμα σπουδών των οποίων ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Μετά τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, με την επιφύλαξη των ρυθμίσεων των επόμενων παραγράφων, η κοσμητεία της σχολής εκδίδει πράξη διαγραφής.

2. Με τον εσωτερικό κανονισμό του Α.Ε.Ι. καθορίζονται διαδικαστικές λεπτομέρειες και τα δικαιολογητικά για την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης της παρ. 1 για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

3. Οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα, οι φοιτητές με αναπηρία, καθώς και οι αθλητές που κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ανήκουν σε αθλητικά σωματεία εγγεγραμμένα στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και α) για όσα έτη καταλαμβάνουν διάκριση 1ης έως και 8ης θέσης σε πανελλήνια πρωταθλήματα ατομικών αθλημάτων με συμμετοχή τουλάχιστον δώδεκα (12) αθλητών και οκτώ (8) σωματείων ή αγωνίζονται σε ομάδες των δυο ανώτερων κατηγοριών σε ομαδικά αθλήματα ή συμμετέχουν ως μέλη εθνικών ομάδων σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παγκόσμια πρωταθλήματα ή άλλες διεθνείς διοργανώσεις υπό την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ή β) συμμετέχουν έστω άπαξ, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο πρόγραμμα σπουδών για το οποίο αιτούνται την υπαγωγή τους σε καθεστώς μερικής φοίτησης, σε ολυμπιακούς, παραολυμπιακούς αγώνες και ολυμπιακούς αγώνες κωφών, δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης, ύστερα από αίτησή τους που εγκρίνεται από την κοσμητεία της σχολής. Για τους φοιτητές που φοιτούν υπό καθεστώς μερικής φοίτησης, κάθε εξάμηνο προσμετράται ως μισό ακαδημαϊκό εξάμηνο και δεν μπορούν να δηλώνουν προς παρακολούθηση και να εξετάζονται σε αριθμό μεγαλύτερο από το ήμισυ των μαθημάτων του εξαμήνου που προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών, εφαρμοζόμενης και στην περίπτωση αυτή της ανώτατης διάρκειας φοίτησης της παρ. 1. Ο εσωτερικός κανονισμός του Α.Ε.Ι. δύναται να ορίζει περαιτέρω προϋποθέσεις και λεπτομέρειες για την εφαρμογή των προηγούμενων εδαφίων.

4. Οι φοιτητές δύνανται, ύστερα από αίτησή τους προς την κοσμητεία της σχολής τους, να διακόψουν τη φοίτησή τους για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη. Η φοιτητική ιδιότητα αναστέλλεται κατά τον χρόνο διακοπής της φοίτησης. Με τον εσωτερικό κανονισμό του Α.Ε.Ι. καθορίζονται η διαδικασία διαπίστωσης της διακοπής της φοίτησης και τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση.

5. Η μη εφαρμογή του παρόντος από Α.Ε.Ι. λαμβάνεται υπόψη για την έκδοση της απόφασης κατανομής της τακτικής δημόσιας επιχορήγησης της περ. ε΄ της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4653/2020 (Α΄ 12) σε αυτό.

Διαβάζουμε επίσης στο άρθρο 58:

Άρθρο 58

Έναρξη ισχύος

1. ...

2. ...

3. ...

4. Ειδικά τo άρθρο 34 ισχύει για τους φοιτητές που εισάγονται στα Α.Ε.Ι. από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και ύστερα.

Για τους φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου των Α.Ε.Ι. κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος και δεν έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, ο υπολογισμός της ανώτατης διάρκειας φοίτησης εκκινεί από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και καθορίζεται σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 34. Οι φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου των Α.Ε.Ι., κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, και έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του προγράμματος σπουδών, διαθέτουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους χρόνο ίσο προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης, ο οποίος εκκινεί από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 χωρίς την προβλεπόμενη στην παρ. 1 του άρθρου 34 προσαύξηση ακαδημαϊκού χρόνου.

Εσύ λοιπόν είχες εισαχθεί το ακαδημαϊκό έτος 2016-17 σε μια σχολή 5ετούς φοίτησης και κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-22 είχες υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης (5 χρόνια) άρα από φέτος διαθέτεις για την ολοκλήρωση των σπουδών σου άλλα 5 χρόνια. Δηλαδή θα πρέπει να έχεις τελειώσει μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2025-26 αλλιώς θα σε διαγράψουν.  

 

 

 

 

 

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...