Gingerbread Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2022 Share Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2022 Άλλη μια ότι να ναι άποψη που δημοσιεύτηκε από το υπουργείο. Στο να διαλέξω εγώ ειδικότητα δηλαδή θα παίζει ρόλο αν το έβγαλα με Άριστα ή Λίαν Καλώς για να κάνω την ειδικότητα που θέλω. https://ygeianet.gr/trechei-to-schedio-gia-neo-esy/ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dark_panel Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2022 Share Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2022 Αλλο παλι και τουτο..ο,τι του φανει του Λολοστεφανη ειναι ολοι τους εκει μεσα.. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
VoxVeritas Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2022 Share Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2022 13 ώρες πριν, Gingerbread είπε Άλλη μια ότι να ναι άποψη που δημοσιεύτηκε από το υπουργείο. Στο να διαλέξω εγώ ειδικότητα δηλαδή θα παίζει ρόλο αν το έβγαλα με Άριστα ή Λίαν Καλώς για να κάνω την ειδικότητα που θέλω. https://ygeianet.gr/trechei-to-schedio-gia-neo-esy/ Θα κλάψουν μανούλες. Ουσιαστικά υπονοεί οτι θα υπάρχει ρήτρα βαθμού για το ποιές ειδικότητες μπορείς να επιλέξεις... Αυτό για να ωθήσουν τους απόφοιτους με κακούς βαθμούς σε άγονες ειδικότητες. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλή ιδέα όμως να στείλεις με το ζόρι τον απόφοιτο του 5 σε απαιτητικές άγονες ειδικότητες π.χ. αναισθησιολογία ... Τώρα να δείς πόσοι θα φύγουν εξωτερικό... Αν και εδώ που τα λέμε κανένας/καμία απο το έτος μου με βαθμό 8+ δεν έκατσε να φάει το παλούκι Ελλάδα. Τσίμπισαν ειδικότητα εξωτερικό και άντε γειά! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Gingerbread Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Share Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2022 3 ώρες πριν, VoxVeritas είπε Θα κλάψουν μανούλες. Ουσιαστικά υπονοεί οτι θα υπάρχει ρήτρα βαθμού για το ποιές ειδικότητες μπορείς να επιλέξεις... Αυτό για να ωθήσουν τους απόφοιτους με κακούς βαθμούς σε άγονες ειδικότητες. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλή ιδέα όμως να στείλεις με το ζόρι τον απόφοιτο του 5 σε απαιτητικές άγονες ειδικότητες π.χ. αναισθησιολογία ... Τώρα να δείς πόσοι θα φύγουν εξωτερικό... Αν και εδώ που τα λέμε κανένας/καμία απο το έτος μου με βαθμό 8+ δεν έκατσε να φάει το παλούκι Ελλάδα. Τσίμπισαν ειδικότητα εξωτερικό και άντε γειά! Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι όλα μετρώνται με διαγωνίσματα. Δηλαδή σπούδασα 6 χρόνια για να κάνω ειδικότητα που δε θέλω; Και οι άγονες ειδικότητες αντιμετωπίζονται σαν ΤΕΙ ιχθυοκαλλιέργειας και να πάνε οι "του 5"; Σίγουρα θα πανε εξω. 4 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
FilipposMD Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2022 Share Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2022 1 ώρα πριν, Gingerbread είπε Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι όλα μετρώνται με διαγωνίσματα. Δηλαδή σπούδασα 6 χρόνια για να κάνω ειδικότητα που δε θέλω; Και οι άγονες ειδικότητες αντιμετωπίζονται σαν ΤΕΙ ιχθυοκαλλιέργειας και να πάνε οι "του 5"; Σίγουρα θα πανε εξω. Βέβαια και έξω δεν κάνεις την ειδικότητα που "θέλεις", αλλά την ειδικότητα που βρίσκεις. Δεν ξέρω άλλη χώρα εκτός από την Ελλάδα όπου το μόνο προαπαιτούμενο για να κάνεις μια ειδικότητα είναι να πας και να δηλώσεις το όνομα σου και μετά να περιμένεις να έρθει η σειρά σου. Κάποιου είδους επιλογή γίνεται και στο εξωτερικό. Βιογραφικό, συνέντευξη, εξετάσεις, κάτι τέλος πάντων. Το αν ο βαθμός πτυχίου πρέπει να είναι το κριτήριο χωράει βέβαια μεγάλη συζήτηση, αλλά νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει κάποιας μορφής διαδικασία επιλογής/προτεραιότητας. 4 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Gingerbread Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Share Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2022 5 ώρες πριν, FilipposMD είπε Βέβαια και έξω δεν κάνεις την ειδικότητα που "θέλεις", αλλά την ειδικότητα που βρίσκεις. Δεν ξέρω άλλη χώρα εκτός από την Ελλάδα όπου το μόνο προαπαιτούμενο για να κάνεις μια ειδικότητα είναι να πας και να δηλώσεις το όνομα σου και μετά να περιμένεις να έρθει η σειρά σου. Κάποιου είδους επιλογή γίνεται και στο εξωτερικό. Βιογραφικό, συνέντευξη, εξετάσεις, κάτι τέλος πάντων. Το αν ο βαθμός πτυχίου πρέπει να είναι το κριτήριο χωράει βέβαια μεγάλη συζήτηση, αλλά νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει κάποιας μορφής διαδικασία επιλογής/προτεραιότητας. Στην Ελλάδα έχουμε την τάση να θέλουμε να τα κάνουμε όπως "έξω" και θα καταλήξουμε να έχουμε 6 χρόνια Ιατρική, 1 χρόνο αγροτικό, 1 χρόνο foundation year, επιλογή ειδικότητας με κριτήριο το βαθμό του πτυχίου, εξετάσεις στο μπες και στο βγες (και κάποτε δεν ήθελαν να βάζουν βαθμό και στην ειδικότητα;). Δεν λείπουν οι εξετάσεις από το εκπαιδευτικό σύστημα. Γιατί δεν αξιολογούνται στα σοβαρά τα μέλη ΔΕΠ; Είμαι σίγουρος ότι οι μισοί θα πάρουν πόδι. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
VoxVeritas Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Share Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 18 ώρες πριν, FilipposMD είπε Βέβαια και έξω δεν κάνεις την ειδικότητα που "θέλεις", αλλά την ειδικότητα που βρίσκεις. Δεν ξέρω άλλη χώρα εκτός από την Ελλάδα όπου το μόνο προαπαιτούμενο για να κάνεις μια ειδικότητα είναι να πας και να δηλώσεις το όνομα σου και μετά να περιμένεις να έρθει η σειρά σου. Κάποιου είδους επιλογή γίνεται και στο εξωτερικό. Βιογραφικό, συνέντευξη, εξετάσεις, κάτι τέλος πάντων. Το αν ο βαθμός πτυχίου πρέπει να είναι το κριτήριο χωράει βέβαια μεγάλη συζήτηση, αλλά νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει κάποιας μορφής διαδικασία επιλογής/προτεραιότητας. Τουλάχιστον στην Βρετανία, εάν βάλει κανείς νερό στο κρασί του και δεν έχει βάλει παρωπίδες να μένει αποκλειστικά μόνο Λονδίνο, μπορεί να βρεί θέση ειδικότητας σε αξιοπρεπέστατη κλινική με logbook και οργανωμένη διδασκαλία ακόμα και στις πιο ανταγωνιστικές ειδικότητες όπως π.χ. χειρουργική , πλαστική χειρουργική. Εκεί η λογική της συνέντευξης/εξετάσεων/ανταγωνισμός τουλάχιστον συνοδεύεται απο ένα σημαντικό αριθμό θέσεων ειδικότητας και οργανωμένης εκπαίδευσης ειδικευόμενων σε όλη τη χώρα... ειδικά για όσους γλυκοκοιτάνε την χειρουργική: αν δεν πετύχεις στην Αθήνα πού ακριβώς θα πας; Στις απαρχαιωμένες πανεπιστημιακές του Βορρά που λειτουργούν σαν καρτέλ της περιοχής; Στην Ελλάδα εάν δεν επιλέξεις σωστά κλινική , χειρουργική δεν θα μάθεις καθόλου, θα μείνεις στη θεωρία μέχρι το τέλος. Και όχι, το logbook που κατοχυρώθηκε με τις νέες οδηγίες δεν προστατεύει τον ειδικευόμενο απο αυτές τις πρακτικές, μάλιστα πλέον λειτουργεί και εκβιαστικά "αν δεν μου κάνεις τα χατίρια, logbook δεν υπογραφω"... γιατί αραγε; Διότι πολύ απλά μεταξύ ειδικευόμενου και υπεύθυνου προγράμματος, στην Ελλάδα μόνο ο ειδικευόμενος κινδυνεύει να φάει κυρώσεις. Όταν γίνονται τέτοια σκηνικά στη Βρετανία, πολύ απλά κάνεις μια ωραιότατη έγγραφη αναφορά, και η ποινή ποικίλει, εάν μαζευτούν πολλές αναφορές αθροιστικά μπορεί μέχρι και να απαγορευτεί σε μία κλινική να έχει ειδικευόμενους. Δεν υφίσταται το "δεν σου δίνω χειρουργείο γιατί δεν μου έφερες κουλουράκι με τον καφε". Όλοι λογοδοτούν για τις πράξεις τους. Κοινώς είναι ελαφρώς πιο δύσκολο/περίπλοκο να υποβιβαστεί ένας ειδικευόμενος σε είλωτα των ειδικών. 12 ώρες πριν, Gingerbread είπε Στην Ελλάδα έχουμε την τάση να θέλουμε να τα κάνουμε όπως "έξω" και θα καταλήξουμε να έχουμε 6 χρόνια Ιατρική, 1 χρόνο αγροτικό, 1 χρόνο foundation year, επιλογή ειδικότητας με κριτήριο το βαθμό του πτυχίου, εξετάσεις στο μπες και στο βγες (και κάποτε δεν ήθελαν να βάζουν βαθμό και στην ειδικότητα;). Δεν λείπουν οι εξετάσεις από το εκπαιδευτικό σύστημα. Γιατί δεν αξιολογούνται στα σοβαρά τα μέλη ΔΕΠ; Είμαι σίγουρος ότι οι μισοί θα πάρουν πόδι. Θυμάμαι όταν είχε μπεί σε εφαρμογή πρώτη φορά η ΜΟΔΙΠ και είχαν φέρει επιτροπές διακεκριμένων επιστημόνων να γράψουν review για τις σπουδές κάθε τμήματος. Τότε ήμουν ακόμα στα ΤΕΙ. Γινόταν πανικός απο τους διδάσκοντες. Κυκλοφορούσε ράδιο αρβύλα η φήμη οτι το υπουργείο παιδείας σχεδίαζε να κλείσει ένα απο τα 3 τμήματα Ιατρικών Εργαστηρίων στη χώρα, και είχαν πάρει πολύ στα σοβαρά το ενδεχόμενο οτι παίζει να κλείσει το δικό μας (ένα απο τα 2 βορειότερα τμήματα) παρά π.χ. της Αθήνας. Ήταν όλοι στην ώρα τους, έμαθαν να απαντάνε σε μειλ, μπήκαν στην ομαδική μας στο FB και βοηθούσαν απο εκεί, αναρτούσαν υλικό στο e-learning, δεχόντουσαν περισσότερο κόσμο για ερευνητικά...γενικά πήρε μπρός με πολύ θετικό τρόπο. Όταν πλέον η αξιολόγηση αποδείχθηκε γατάκι, το τμήμα ΤΙΕ παρέμεινε καλό τμήμα... η Ιατρική με απογοήτευσε πολύ: Ξύσιμο, αγένεια, ρατσισμός μέχρι αηδίας, ύφος λές και απευθύνεσαι στην βασιλική οικογένεια (τύφλα να 'χουν οι Γλύξμπουργκ). Το φτυάρι πάει σύννεφο στις αξιολογήσεις της ΜΟΔΙΠ, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί τους. Θεωρούν τον εαυτό τους ακλόνητο. Όντως η αναλογία νορμάλ καθηγητών/ σάπιων καθηγητών είναι γύρω στο 40/60 ή 50/50. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
FilipposMD Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Share Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 H αξιολόγηση των μελών ΔΕΠ είναι άσχετη με την συζήτηση όμως. Προφανώς και είναι απαράδεκτο να το να μην αξιολογούνται συστηματικά το προσωπικό και τα τμήματα, αλλά μικρή ως καμία σχέση με τις ειδικότητες. Όπως λέει ο/η VoxVeritas το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να βρεθείς σε μέρος όπου η εκπαίδευση στην ειδικότητα να είναι χάλια. Αυτό όμως αναδεικνύει το ζήτημα της επιλογής για το ποιος και πού θα κάνει ειδικότητα. Αυτή τη στιγμή ο -λέμε τώρα- κάτοχος Νόμπελ έχει ακριβώς τις ίδιες ευκαιρίες (και χρόνο αναμονής) με κάποιον που τελείωσε με 5 δίνοντας 8 φορές το κάθε μάθημα στην χειρότερη ιατρική σχολή της χώρας. Είναι λογικό αυτό; Και μην κρίνετε από την τωρινή κατάσταση όπου οι αναμονές έχουν ελαχιστοποιηθεί. Όταν τέλειωνα εγώ, πριν την κρίση το 2008, μετά την ορκωμοσία καβαλούσαν οι απόφοιτοι τα μηχανάκια για να προλάβουν να στηθούν 10 ώρες έξω από την νομαρχία ώστε να δηλώσουν ειδικότητα. Μια ώρα καθυστερημένος να πήγαινες στην ουρά μπορεί να σήμαινε 5-6 χρόνια μεγαλύτερη αναμονή για να αρχίσεις ειδικότητα. Τραγικά πράγματα. Ο πολύ ικανός απόφοιτος ιατρικής μπορεί να μείνει στην Ελλάδα αν μπορεί να ξεκινήσει άμεσα ειδικότητα στην πανεπιστημιακή κλινική που θέλει. Αν όμως πρέπει να περιμένει 2 ή 4 χρόνια, θα σηκωθεί να φύγει. Σε κανέναν δεν αρέσει να δίνει κι άλλες εξετάσεις/συνεντεύξεις, αλλά για σκεφτείτε. Θα σας άρεσε να μπαίνει όποιος θέλει στην ιατρική της Αθήνας μόνο με απολυτήριο λυκείου με λίστα αναμονής; Δηλαδή χωρίς εξετάσεις, αλλά να περιμένεις 3-4-5 χρόνια να έρθει η σειρά σου; Δε νομίζω. Πάντως σε κάθε περίπτωση ο βαθμός του πτυχίου δε νομίζω ότι είναι καλό κριτήριο. Οι βαθμοί ποικίλουν από σχολή σε σχολή στην Ελλάδα, μην πούμε για εξωτερικό, οπότε θα υπάρχουν μεγάλες αδικίες. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Gingerbread Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Share Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 5 ώρες πριν, FilipposMD είπε H αξιολόγηση των μελών ΔΕΠ είναι άσχετη με την συζήτηση όμως. Προφανώς και είναι απαράδεκτο να το να μην αξιολογούνται συστηματικά το προσωπικό και τα τμήματα, αλλά μικρή ως καμία σχέση με τις ειδικότητες. Η αξιολόγηση παραμένει όνειρο θερινής νυκτός. Οι μισοί είναι συγγενείς (https://www.protothema.gr/greece/article/331087/timo-to-soi-mou-ki-as-hathei-to-examino/) και υπάρχει αλληλουποστήριξη. Αν κάποιος πάλι επιστημονικά καταρτησμένος ασχοληθεί με τα βιογραφικά θα βρει καθηγητές που το γνωστικό τους αντικείμενο δε συνάδει. Θα δει επίσης ανθρώπους που φέρονται με εξαιρετικά άσχημο τρόπο και που αντί να πεταχτούν έξω από το πανεπιστήμιο τους κάνουν τεμενάδες διάφοροι. 5 ώρες πριν, FilipposMD είπε Πάντως σε κάθε περίπτωση ο βαθμός του πτυχίου δε νομίζω ότι είναι καλό κριτήριο. Οι βαθμοί ποικίλουν από σχολή σε σχολή στην Ελλάδα, μην πούμε για εξωτερικό, οπότε θα υπάρχουν μεγάλες αδικίες. Συμφωνώ. Εξάλλου όλοι είμαστε γιατροί. Το ότι έβγαλε κάποιος 7,5 δεν τον καθιστά λιγότερο γιατρό από αυτόν με 8,5. Παράλληλα το 8,5 δε σημαίνει ότι είσαι καλύτερος από τον 7,5. Η ευσυνειδησία, η ενσυναίσθηση, οι δεξιότητες στο χειρουργικό κομμάτι, η γρήγορη σκέψη και αντίδραση εντάσσονται στον βαθμό; Στην Ιατρική Αθήνας αν πάρεις συγκεκριμένα 12 επιλογής με τράπεζα θεμάτων θα πάρεις 10ρακι. Αν πάρεις κάποια χωρίς τράπεζα θεμάτων και θα διαβάσεις παραπάνω και θα χεις χαμηλότερο ΜΟ. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
xgol Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2022 Share Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2022 Δυστυχως ειναι τετοια η αναξιοκρατια στην Ελλαδα, σε ολους τους τομεις, που αν καθιερωθει το μονο λογικο που μπορει να ισχυσει, δηλ να σε προσλαμβανει ο διευθυντης με βαση τη συνεντευξη, θα υπαρξουν παιδιά και αποπαίδια. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Gingerbread Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Share Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2022 11 ώρες πριν, xgol είπε Δυστυχως ειναι τετοια η αναξιοκρατια στην Ελλαδα, σε ολους τους τομεις, που αν καθιερωθει το μονο λογικο που μπορει να ισχυσει, δηλ να σε προσλαμβανει ο διευθυντης με βαση τη συνεντευξη, θα υπαρξουν παιδιά και αποπαίδια. Δε το συζητώ έχεις δίκιο σε αυτό. Αλλά κάτι πρέπει να γίνει. Από τη μια έχουμε απλά αποδεκτεί την αναξιοκρατία από την άλλη νομίζουν στο υπουργείο ότι το να βάλουν τα 5ρια στην αναισθησιολογία που είναι άγονη ειδικότητα θα βγει σε καλό σε κάποιον. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα