Προς το περιεχόμενο

Διαχωρισμός δικτύου. Πως να το κάνω σωστά;

taslikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εδώ τώρα περιμένουμε τους ubnt-άδες 😄 να δώσουν τα φώτα τους. Το ER4 και εμένα μου φαίνεται overkill.

Όσον αφορά το managed switch του σημείου Β, μπορείς να πάρεις οποιοδήποτε Gigabit managed switch αρκεί να είναι στοιχειωδώς αξιόπιστο. Στις κριτικές του flex mini γράφει: "Είναι managed μόνο αν έχεις το κεντρικό hub της ubiquiti", δεν είμαι σίγουρος τι εννοεί. Από όσο ξέρω τα ubnt χρειάζονται έναν στοιχειώδη server τον οποίο μπορείς να σηκώνεις on demand όποτε χρειάζεται, ίσως να εννοεί αυτό με το "κεντρικό hub" που αναφέρει. Συνήθως τέτοια switch όντως δεν έχουν μεγάλες καταναλώσεις οπότε για να κόψεις κόστη, και με ένα power bank μια χαρά θα γίνει η δουλειά. Για το flex mini λέει: "The UniFi Switch Flex Mini uses only a maximum of 2.5W. For your convenience, it can be powered by 802.3af/at PoE or a 5V, 1A USB-C power adapter*.".

34 λεπτά πριν, taslikos είπε

γενικα θέλω να ξεκινήσω με φθηνό εξοπλισμό και μελλοντικά θα κάνουμε τα απαραίτητα upgrade, να δούμε και πως τσουλάει η κατάσταση μην κάνουμε επένδυση σε ακριβό εξοπλισμό και την πατήσουμε.

Συμφωνώ σε αυτό. Αυτό που θα έψαχνα το περισσότερο είναι τι QoS device να πάρω ώστε να είναι οικονομικό αλλά να κάνει και την δουλειά, ώστε να γλιτώσω χρήματα από αγορά εξοπλισμού που τελικά δεν με εξυπηρετεί.

Το CIR που ανέφερες @m4is θα μπει στον router στο σημείο Α δηλαδή το οποιαδήποτε ER καταλήξουμε από το οποίο θα φεύγει μέσω trunk στις κεραίες σωστά; Σε ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια σου!

Ναι, στο device που θα κάνει το QoS (traffic shaping).

Το CIR είναι εξαιρετικό ως feature. Όταν το φιλαράκι σου λείπει από το σπίτι, εσύ έχεις 200άρα γραμμή (το ίδιο ισχύει και για εκείνον). Όταν προκύψει ανάγκη κάποιος να χρησιμοποιήσει τα 100 Mbps του, τότε θα τα λάβει.

Επίσης στο σημείο Α πάνω στο οποιοδήποτε ρουτερ L3 βάλουμε, θα μπει ένα AP για να μπει και σε αυτό ο κόφτης των 100mbps για το vlan 192.168.x.0/24.

Μπορείς να το κάνεις αυτό αλλά καλό θα ήταν το QoS να το κάνει μία συσκευή και όλο το configuration να βρίσκεται εκεί.

Επεξ/σία από m4is
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ έχω cosmote 100/10 (περιμένω το δωρεάν upgrade των 200/20 για εντυπώσεις) και με QoS enabled δε καταλαβαίνει τίποτα. Μπορείς να του ορίσεις VLANs, trunk port, traffic shaping ανά vlan (πχ 100/10 αλλά να μπορεί να πάει ταβάνι 200/20 αν ο άλλος δεν έχει απαιτήσεις) και γενικά έχει περιθώρια σεταρισματος για να το φέρεις εκεί που θες.

Όσον αφορά το θέμα του managed switch: Αν πάρεις το unifi flex τότε θα χρειαστεί να τρέξεις ένα unifi controller έστω μια φορά για τα απαραίτητα σεταρισματα μιας και δεν έχει web interface η σειρά unifi. Ίσως θα ήταν καλύτερο να πας σε κάποιο άλλο managed switch. Τα APs κοίτα απλά να υποστηρίζουν στις ρυθμίσεις VLAN (τα IDs θα πρέπει να ορίσεις). https://ictfella.com/ubiquiti-nanostation-how-to-configure-vlan-trunking/

Επεξ/σία από Finn
  • Thanks 1

1 λεπτό πριν, Finn είπε

Εγώ έχω cosmote 100/10 (περιμένω το δωρεάν upgrade των 200/20 για εντυπώσεις) και με QoS enabled δε καταλαβαίνει τίποτα. Μπορείς να του ορίσεις VLANs, trunk port, traffic shaping ανά vlan (πχ 100/10 αλλά να μπορεί να πάει ταβάνι 200/20 αν ο άλλος δεν έχει απαιτήσεις) και γενικά έχει περιθώρια σεταρισματος για να το φέρεις εκεί που θες.

Τι CPE έχεις;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Finn είπε

Νόμιζα αναφερόσουν στον router του παρόχου 😄

Επεξ/σία από m4is

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φλασιά! Μπορείς να ορίσεις τις πόρτες του ERX σε 100mbps. Problem solved! (Αλλά ποτέ δεν θα πάρει κάποιος πάνω από 100). Το κάναμε πρόσφατα σε ξενοδοχείο που δεν ήθελε να πληρώσει, αλλά ήθελε και περιορισμό ταχύτητας στα καλώδια, βάζοντας 10mbps :P Κανένα παράπονο μέχρι τώρα.

Edit : Μόλις βρεθώ στο δίκτυό μου, θα κάνω μερικές δοκιμές με το QoS. Μπορεί να φαίνεται ότι δεν σου είναι απαραίτητο τώρα, αλλά σε 1-2 χρόνια να αναρωτιέσαι γιατί δεν έκανες επένδυση σε σοβαρό εξοπλισμό εξαρχής. (πχ εγώ που πέρισυ έβαλα το exr σε 100/30 και πριν 2 μήνες βρέθηκα με 1000/300)

Επεξ/σία από csontheline

για το trunk είναι απλή ρύθμιση στις κεραίες και ήδη το έχω βρει με την βοήθεια του λινκ στις κεραίες μας.

αφου θέλει controller το flex mini τότε πάει περίπατο. Αν έχετε κάτι αντίστοιχο να προτείνετε οικονομικό + μικρή κατανάλωση ακόμα και από άλλη εταιρία θα με βοηθήσετε. Σκεφτείτε τώρα στο σημείο Β έχουμε δυο κεραίες μια για εμένα και μια για τον φίλο. Με κατανάλωση κάπου στα 10w η καθεμία συν άλλη μια ο δέκτης από το Α. Αν μπει ένα switch με 5w θα μας κρατάει για ώρες! Παλεύω λίγο ακόμα με ψάξιμο αν μπορέσω να παράκαμψω τελείως το managed switch και να παίξω τα vlan μέσω των κεραιών και να μπει ένα απλό dumb switch εκεί γιατί νομίζω ότι γίνεται αλλά προς το παρον δεν έβγαλα άκρη. Δηλαδή στο σημείο Β έχουμε:

Κεραια Β0: δέκτης του trunk από το σημείο Α.

Έπειτα έχω σύνδεση της Β0 σε dumb switch με κεραίες Β1 και Β2 που δίνουν στο Γ και Δ αντίστοιχα. Αν λοιπόν μπορέσω να πω στην Β1 εσυ μπες στο vlan 192.168.x.0/24 & στην Β2 εσυ μπες στο 192.168.y.0/24 θα μας λύσει τα χέρια και θα γλιτώσουμε περιττή κατανάλωση ρεύματος & σπατάλη χρημάτων σε managed switch.

το να βάλω κάθε θύρα στο erx 100mbps είναι ασύμφορο, αφού θέλω μια θύρα να βγάζει δυο vlan με 100 η κάθε μια συν κανόνα CIR. Αυτό που λες @csonthelineθα ήταν οκ αν είχαμε δυο κεραίες να στέλνουν στο σημείο Β, δηλαδή μια Α1 που θα συνδέεται έπειτα με την Β1 και τέλος με το Γ και μια άλλη Α2 για εμένα με συνέχεια την Β2 και Δ. Κάτι τέτοιο στην περίπτωση μας είναι όχι και τόσο καλή πρακτική διότι:

α) κόστος κεραιών επιπλεον

β) βρωμίζουμε το ήδη βρωμικο φάσμα των 5ghz και θα παρεμβάλλουμε και τον εαυτό μας αφού θα είναι δίπλα δίπλα και άλλη κεραία(ακόμα και σε άλλες συχνότητες οι παρεμβολές είναι εμφανείς λόγω του πεδίου που εκπέμπουν).

Το flex mini μπορεί να πάρει ρεύμα από PoE. 

Όσο για τον unifi controller, μην τον φοβάσαι. Αν θες να έχεις μόνιμα πάνω, βάλε ένα Raspberry pi. Αλλιώς, μόνο για την ρύθμιση, κατεβάζεις το software στα Windows, ρυθμίζεις και μετά το κλείνεις το πρόγραμμα. 

• Thanks 1

5 ώρες πριν, csontheline είπε

Το flex mini μπορεί να πάρει ρεύμα από PoE. 

Όσο για τον unifi controller, μην τον φοβάσαι. Αν θες να έχεις μόνιμα πάνω, βάλε ένα Raspberry pi. Αλλιώς, μόνο για την ρύθμιση, κατεβάζεις το software στα Windows, ρυθμίζεις και μετά το κλείνεις το πρόγραμμα. 

Αφού γίνεται και μέσω προγράμματος τότε θα είμαι οκ. Νόμιζα ότι ήθελε το λεγόμενο cloud key για controller αλλά αυτή είναι η πιο νοικοκυρεμένη λύση δεν ήξερα ότι υπάρχει και app. Ναι έχω δει την λύση του raspberry, ίσως το κάνω μελλοντικά για να τα βλέπω όλα μέσω Ίντερνετ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 ώρες πριν, taslikos είπε

Παραθέτω τον τελικό σχεδιασμό πρός υλοποίηση, να υπάρχει σαν τελική εικόνα. Ευχαριστώ όσους βοήθησαν!

image.png.95685c6124e438cd9cda45e09ef9809c.png

Τέλεια! Μία μικρή διευκρίνηση που δεν έγραψα στο σχέδιο είναι ότι στο σημείο Α, το link μεταξύ του managed switch και του er-x θα είναι και αυτό trunk.

Edit: στην συγκεκριμένη περίπτωση που θα είναι μία η συσκευή δεν υπάρχει τέτοιο link βέβαια 😄

Επεξ/σία από m4is
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...