taslikos Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2022 Χαιρετώ το φόρουμ! Θα χρειαστώ την βοήθεια σας σας σε ένα θέμα διαμοιρασμου και διαχωρισμου δικτύου που θέλω να κάνω. Αρχικά έχουμε μια τοποθεσία στην οποία έχουμε άθλιο ADSL με αρκετά προβλήματα λόγω περιοχής. Φιλαράκι έχει στο σπίτι του ftth γραμμη χωρίς θέματα. Τον έχω βοηθήσει/εξυπηρετώ στην μεταφορά της γραμμής του σπιτιού του στην εργασία του με την μέθοδο Α ->Β & Β->Γ όπου Α σπιτι με ftth και Γ εργασια. Β σημείο ενδιάμεσο αφού η οπτική επαφή Α με Γ ήταν αδύνατη. (κεραίες της ubnt) Μου πρότεινε να μου δώσει ιντερνετ μέσω της γραμμης του αφου την αναβαθμισει σε 200αρα γιατι τωρα έχει 100 και να μοιραζόμαστε το κοστος και εγω να κόψω το adsl. Στο σημείο Β μπορώ να βάλω μια κεραία ubnt που θα δίνει ιντερνετ στο σημείο Δ όπου έιμαι εγώ, όμως έρχομαι στο εξής: πώς μπορώ να διαχωρίσω τα δίκτυα μας και να βάλω κανόνες bandwidth? δηλαδή τι εξοπλισμό χρειάζομαι; με μια αναζήτηση βρήκα πως με το edgerouter x θα κάνω δουλειά αλλά δεν καταλαβαίνω πολύ καλά την μορφολογία του δικτύου μιας και είμαι καινουρίος. ειδικότερα: 1)πρέπει να φτιάξω 2 vlans για να μην έχει επαφή το ένα δίκτυο με το άλλο και έχουμε μπέρδεμα; πχ φιλος 192.168.1.1 εγω 192.168.2.1 2)σε ποιό σημείο πρέπει να μπει το edgerouter x? με μια προχειρη σκέψη νομίζω οτι πρέπει να μπει στο Β αλλα θέλω να το σιγουρέψω ότι δεν θα έχουμε θέμα. 3)το edgerouter x λογικά με αφήνει να βάλω κανόνα μέσα οτι στην θύρα 1 που θα παίρνει το φιλαράκι κόψε ταχύτητα 100 και στην θύρα 2 που θα ειμαι εγω δώσε 100 πάλι. 4) αφού στο σημείο Α που υπάρχει η ftth υπάρχει ήδη το ρούτερ του παρόχου με dhcp κλπ πρέπει να κλείσω dhcp στο edgerouter? γενικά τι πρέπει να πειράξω για να μην έχουμε μπέρδεμα; υπόψιν ότι στο σημείο Α που βρίσκεται το ρούτερ του παρόχου γίνεται κανονικά χρήση του ιντερνετ, οπότε θέλουμε και εκεί dhcp. Οποιαδήποτε βοήθεια ευπρόσδεκτη! Τα έχω πολύ μπερδεμένα στο νου μου και θέλω μια βοήθεια!
m4is Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Καλημέρα, Μπορείς να το υλοποιήσεις κάπως έτσι: 1
taslikos Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 43 λεπτά πριν, m4is είπε Καλημέρα, Μπορείς να το υλοποιήσεις κάπως έτσι: Σε ευχαριστώ για την απάντηση! ακριβως έτσι σκέφτομαι και εγώ την μορφολογία. Ποια συσκευή θα χρειαστώ ομως; Θα είμαι οκ με το edgerouter x; Επίσης θα μπει στο σημείο Β σωστά; σκέφτομαι βέβαια το εξής: αν υπάρξει διακοπή (ρεύματος ή αν χαλάσει το edgerouter) στο σημείο Β που θα διαχειρίζεται το routing δεν χανει πρόσβαση και το σημείο Α η κάνω λάθος; Βασικά έστω ότι έχουμε ρουτερ παρόχου στο σημείο Α που δίνει ip και διαχειρίζεται τα πάντα κάτω από το 192.168.1.1 εγώ αν βάλω το edgerouter να μου φτιάξει 2 sub: ένα 192.168.2.1 για σημείο Γ και άλλο ένα 192.168.3.1 για σημείο Δ τοτε δεν υπάρχει θέμα. Αν χάσουμε το edgerouter λόγω διακοπής ρεύματος κλπ απλά θα χάσουν πρόσβαση τα Γ και Δ. Το Α δεν επηρεάζεται αφού είναι στο δικό του sub που θα τελειώνει σε 1.1 κατι ακόμα: επειδή στο σημείο Γ παίζουν συσκευές με static στο δίκτυο 192.168.1.Χ γίνεται να πω στο edgerouter το σημείο Γ θέλω να είναι λες και βρίσκεται στο σημείο Α, αρα να παίρνει ip που θα είναι στο δίκτυο 192.168.1.1 ενώ το σημείο Δ πχ που θα είμαι εγώ να το ξεχωρίσω τελείως. Έτσι ώστε να βλέπει τις συσκευές του ο ίδιος από το σημείο Α στο Γ και το αντίστροφο. ειναι σωστή πρακτική αν είναι εφικτή; Κάπως έτσι δηλαδή: Επεξ/σία 21 Ιανουαρίου 2022 από taslikos
m4is Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Η αλήθεια είναι ότι έχω πολλά να σου πω όσον αφορά την παραπάνω τοπολογία που σου έστειλα, απλά βρίσκομαι στην εργασία μου, οπότε θα επανέλθω αργότερα. Επίσης από ubnt routing δεν έχω εμπειρία, αλλά αυτά που θα συζητήσουμε δεν έχουν άμεσα να κάνουν με τις συσκευές αυτές καθ' αυτές. Ένα μικρο legend για την παραπάνω τοπολογία είναι το εξής: SW = switch, δλδ L2 συσκευή και όχι router R1,R2,R3 = routers, δλδ L3 συσκευές Subnet1,Subnet2, κτλ = διαφορετικά μεταξύ τους IP υποδίκτυα (πχ. 192.168.1.0/24, 192.168.2.0/24, κτλ)\ Edit: στην τοπολογία ξέχασα να γράψω ότι το κυκλάκι πριν το Internet είναι το CPE (router) του παρόχου. Επίσης αυτή η τοπολογία προσπαθεί να αποτυπώσει την λογική της σύνδεσης των συσκευών και των υποδικτύων. Ανάλογα με το αν μπορούν οι κεραίες να υποστηρίξουν vlan (το πιθανότερο) μπορεί να υλοποιηθεί με λιγότερο εξοπλισμό (στην ουσία καταργείς τους router R2 και R3) και άρα οικονομικότερα. Επεξ/σία 21 Ιανουαρίου 2022 από m4is 1
taslikos Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 4 λεπτά πριν, m4is είπε Η αλήθεια είναι ότι έχω πολλά να σου πω όσον αφορά την παραπάνω τοπολογία που σου έστειλα, απλά βρίσκομαι στην εργασία μου, οπότε θα επανέλθω αργότερα. Επίσης από ubnt routing δεν έχω εμπειρία, αλλά αυτά που θα συζητήσουμε δεν έχουν άμεσα να κάνουν με τις συσκευές αυτές καθ' αυτές. Ένα μικρο legend για την παραπάνω τοπολογία είναι το εξής: SW = switch, δλδ L2 συσκευή και όχι router R1,R2,R3 = routers, δλδ L3 συσκευές Subnet1,Subnet2, κτλ = διαφορετικά μεταξύ τους IP υποδίκτυα (πχ. 192.168.1.0/24, 192.168.2.0/24, κτλ)\ Edit: στην τοπολογία ξέχασα να γράψω ότι το κυκλάκι πριν το Internet είναι το CPE (router) του παρόχου. Επίσης αυτή η τοπολογία προσπαθεί να αποτυπώσει την λογική της σύνδεσης των συσκευών και των υποδικτύων. Σε ευχαριστώ και πάλι! Θα περιμένω την απάντηση σου. Μου δημιουργούνται ερωτήματα όπως πχ γιατί στο Γ & Δ να μπούν L3 switches και όχι απλά dumb switches για χαμηλότερο κόστος αν δεν χρειάζονται;
m4is Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα, Το σενάριο λοιπόν λέει ότι έχουμε 1 σύνδεση fiber των 200Mbps (είναι συμμετρική ή 200/20;) και θέλουμε να την μοιράσουμε αρχικά σε 2 μέρη των 100Mbps (από 100Mbps εσύ και το φιλαράκι σου). Για να μπορέσουμε να μοιράσουμε την σύνδεση λοιπόν, θα πρέπει να εφαρμόσουμε κάποιους κανόνες traffic shaping (QoS) και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε κάποια συσκευή που να έχει αυτή τη δυνατότητα, ώστε να ρίξουμε τη γραμμή του Internet πάνω της και εκείνη με τη σειρά της να την μοιράζει όπως θέλουμε. Το ποια θα είναι αυτή η συσκευή προτείνω να το δούμε αργότερα (θα μπορούσε να είναι ο router του παρόχου, οι ubnt κεραίες, ένας edge router ή ένα mikrotik, αρκεί να υποστηρίζουν τις λειτουργίες που χρειαζόμαστε), και να επικεντρωθούμε στο τι θέλουμε να πετύχουμε· έπειτα θα βρούμε την κατάλληλη συσκευή. Ένας decent τρόπος να υλοποιήσουμε το traffic shaping είναι να χωρίσουμε τις τοποθεσίες μας (την δική σου και του φίλου, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι ο φίλος έχει μία τοποθεσία) σε διαφορετικά δίκτυα/vlan ώστε να έχουμε τη λογική: το subnet 192.168.x.0/24 (ή το VLANx) θα παίρνει 100Mbps και το subnet 192.168.y.0/24 (ή το VLANy) θα παίρνει 100Mbps (επίσης σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει και η δυνατότητα να δηλώσουμε CIR (Committed Information Rate) που σημαίνει ότι ο καθένας θα μπορεί να εκμεταλλευτεί μεγαλύτερο κομμάτι της σύνδεσης εάν αυτή "κάθεται"). Για να χωρίσουμε λοιπόν τα δίκτυα είτε χρειαζόμαστε έναν router σε κάθε σημείο, είτε αν το υποστηρίζει ο εξοπλισμός μας, να έχουμε ένα ξεχωριστό VLAN για κάθε σημείο. Μία οικονομική λύση λοιπόν είναι να συνδέσουμε στο CPE του παρόχου μόνο τη συσκευή που θα κάνει traffic shaping και πάνω σε αυτή τη συσκευή θα τερματίζουν τα δύο vlans, το δικό σου και του φίλου. Πώς σου ακούγονται τα παραπάνω; Επεξ/σία 24 Ιανουαρίου 2022 από m4is 1
taslikos Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2022 1 ώρα πριν, m4is είπε Καλησπέρα, Το σενάριο λοιπόν λέει ότι έχουμε 1 σύνδεση fiber των 200Mbps (είναι συμμετρική ή 200/20;) και θέλουμε να την μοιράσουμε αρχικά σε 2 μέρη των 100Mbps (από 100Mbps εσύ και το φιλαράκι σου). Για να μπορέσουμε να μοιράσουμε την σύνδεση λοιπόν, θα πρέπει να εφαρμόσουμε κάποιους κανόνες traffic shaping (QoS) και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε κάποια συσκευή που να έχει αυτή τη δυνατότητα, ώστε να ρίξουμε τη γραμμή του Internet πάνω της και εκείνη με τη σειρά της να την μοιράζει όπως θέλουμε. Το ποια θα είναι αυτή η συσκευή προτείνω να το δούμε αργότερα (θα μπορούσε να είναι ο router του παρόχου, οι ubnt κεραίες, ένας edge router ή ένα mikrotik, αρκεί να υποστηρίζουν τις λειτουργίες που χρειαζόμαστε), και να επικεντρωθούμε στο τι θέλουμε να πετύχουμε· έπειτα θα βρούμε την κατάλληλη συσκευή. Ένας decent τρόπος να υλοποιήσουμε το traffic shaping είναι να χωρίσουμε τις τοποθεσίες μας (την δική σου και του φίλου, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι ο φίλος έχει μία τοποθεσία) σε διαφορετικά δίκτυα/vlan ώστε να έχουμε τη λογική: το subnet 192.168.x.0/24 (ή το VLANx) θα παίρνει 100Mbps και το subnet 192.168.y.0/24 (ή το VLANy) θα παίρνει 100Mbps (επίσης σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει και η δυνατότητα να δηλώσουμε CIR (Committed Information Rate) που σημαίνει ότι ο καθένας θα μπορεί να εκμεταλλευτεί μεγαλύτερο κομμάτι της σύνδεσης εάν αυτή "κάθεται"). Για να χωρίσουμε λοιπόν τα δίκτυα είτε χρειαζόμαστε έναν router σε κάθε σημείο, είτε αν το υποστηρίζει ο εξοπλισμός μας, να έχουμε ένα ξεχωριστό VLAN για κάθε σημείο. Μία οικονομική λύση λοιπόν είναι να συνδέσουμε στο CPE του παρόχου μόνο τη συσκευή που θα κάνει traffic shaping και πάνω σε αυτή τη συσκευή θα τερματίζουν τα δύο vlans, το δικό σου και του φίλου. Πώς σου ακούγονται τα παραπάνω; Αρχικά θέλω να σε ευχαριστήσω για την απάντηση σου. ·Όχι δεν είναι συμμετρική, είναι 200/20 ·Περιγράφεις ακριβώς αυτό που είχα στο μυαλό μου αλλά πιο σωστά τεχνικά από ότι το ελεγα εγώ. Συνεπώς: Φιλος: Πρόσβαση στο δίκτυο από σημείο Α & Γ κάτω από το ίδιο vlan: 192.168.x.0/24 Εγώ: πρόσβαση στο δίκτυο στο σημείο Δ κάτω από το δικό μου vlan: 192.168.y.0/24 Σημείο Β: αδιάφορο! Δεν μας νοιάζει η πρόσβαση στη Ίντερνετ από κανεναν από τους δυο μας, εκεί χωρίζουν οι δρόμοι του καθενός. Ειδικότερα στο σημείο Β υπάρχει μια κεραία Β1 που συνδέεται με τον φίλο στο σημείο Γ και μια κεραία Β2 που συνδέεται με εμένα στο σημείο Δ. Η σύνδεση μιας συσκευής για όλα αυτά στο σημείο Α μοιάζει αδύνατη αφού θα αυξηθεί το κόστος κατά πολύ αφού μετά θα θελουμε επιπλέον συσκευές για να μπούμε στα vlan που θα έχει φτιάξει η συσκευή (switch) στο σημείο Α. Κάνω λάθος σε αυτό το σκεπτικό; what if λοιπόν: βάζαμε ένα managed switch στο σημείο Β όπου: •κεραια Β1 συνδεδεμένη με σημείο Γ: θύρα 1 του switch με vlan 192.168.x.0/24 με qos 100/10mbps •κεραία Β2 συνδεδεμένη με σημείο Δ: θύρα 2 του switch με vlan 192.168.y.0/24 με qos 100/10mbps Ιδεα της τελευταίας στιγμής: οι κεραίες που έχω στο σημείο Β για τον καθένα μας(Β1 & Β2), μετά από κάποιο ψάξιμο νομίζω ότι με αφήνουν να βάλω κανόνες QoS. Δείχνουν να διαχειρίζονται και vlan αλλά δεν έχω ψάξει αρκετά για να βγάλω άκρη. Ίσως μέσα από αυτές να γλιτώσουμε χρόνο και χρήμα! B1,B2: Ubiquiti pbe 5ac gen2 iso. η λύση με ένα switch μοιάζει νοικοκυρεμένη αλλά θα ήθελα την άποψη σου.
m4is Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, taslikos είπε Η σύνδεση μιας συσκευής για όλα αυτά στο σημείο Α μοιάζει αδύνατη αφού θα αυξηθεί το κόστος κατά πολύ αφού μετά θα θελουμε επιπλέον συσκευές για να μπούμε στα vlan που θα έχει φτιάξει η συσκευή (switch) στο σημείο Α. Κάνω λάθος σε αυτό το σκεπτικό; Αντίθετα, θα μειώσεις το κόστος. Μπορείς να βάλεις μία συσκευή στο σημείο A που είναι και η σύνδεση στο Internet, να συνδέσεις πάνω της με trunk* την κεραία που σε συνδέει με το B. Με την κατάλληλη παραμετροποίηση του managed switch στο σημείο Β και των κεραιών μεταξύ A-B, θα φτάσεις τα δύο vlans στον QoS router στο σημείο Α. * trunk είναι ένα link που επιτρέπει παραπάνω του ενός vlan να περνάνε σε αντίθεση με ένα access link που επιτρέπει ένα και μόνο vlan 1 ώρα πριν, taslikos είπε what if λοιπόν: βάζαμε ένα managed switch στο σημείο Β όπου: •κεραια Β1 συνδεδεμένη με σημείο Γ: θύρα 1 του switch με vlan 192.168.x.0/24 με qos 100/10mbps •κεραία Β2 συνδεδεμένη με σημείο Δ: θύρα 2 του switch με vlan 192.168.y.0/24 με qos 100/10mbps Αν το κάνεις αυτό τότε το σημείο Α θα μπορεί να χρησιμοποιεί και τα 200/20 Mbps της σύνδεσης, καταστρατηγώντας την QoS πολιτική μας. 1 ώρα πριν, taslikos είπε Ιδεα της τελευταίας στιγμής: οι κεραίες που έχω στο σημείο Β για τον καθένα μας(Β1 & Β2), μετά από κάποιο ψάξιμο νομίζω ότι με αφήνουν να βάλω κανόνες QoS. Δείχνουν να διαχειρίζονται και vlan αλλά δεν έχω ψάξει αρκετά για να βγάλω άκρη. Ίσως μέσα από αυτές να γλιτώσουμε χρόνο και χρήμα! B1,B2: Ubiquiti pbe 5ac gen2 iso. θα μπορούσες ίσως να χρησιμοποιήσεις σαν QoS router την κεραία στο A, ώστε να μπορείς να ελέγχεις και την κίνηση του Α, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να τα καταφέρει από άποψη software/hardware. Παρακάτω μπορείς να βρεις μία τοπολογία που ίσως σε βοηθήσει να αντιληφθείς καλύτερα τα όσα λέμε: Επεξ/σία 24 Ιανουαρίου 2022 από m4is 3
taslikos Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2022 Πολύ σωστή σκέψη! Θα ψαχτώ λίγο ακόμα για το θέμα με το trunk. Πιστεύω θα τα καταφέρω. Ευχαριστώ και πάλι.
csontheline Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 6 ώρες πριν, m4is είπε Αντίθετα, θα μειώσεις το κόστος. Μπορείς να βάλεις μία συσκευή στο σημείο A που είναι και η σύνδεση στο Internet, να συνδέσεις πάνω της με trunk* την κεραία που σε συνδέει με το B. Με την κατάλληλη παραμετροποίηση του managed switch στο σημείο Β και των κεραιών μεταξύ A-B, θα φτάσεις τα δύο vlans στον QoS router στο σημείο Α. * trunk είναι ένα link που επιτρέπει παραπάνω του ενός vlan να περνάνε σε αντίθεση με ένα access link που επιτρέπει ένα και μόνο vlan Αν το κάνεις αυτό τότε το σημείο Α θα μπορεί να χρησιμοποιεί και τα 200/20 Mbps της σύνδεσης, καταστρατηγώντας την QoS πολιτική μας. θα μπορούσες ίσως να χρησιμοποιήσεις σαν QoS router την κεραία στο A, ώστε να μπορείς να ελέγχεις και την κίνηση του Α, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να τα καταφέρει από άποψη software/hardware. Παρακάτω μπορείς να βρεις μία τοπολογία που ίσως σε βοηθήσει να αντιληφθείς καλύτερα τα όσα λέμε: Στα Α & B δεν χρειάζεται L3 switch, το οποίο είναι αρκετά ακριβότερο σε σχέση με τα L2; Οπότε, μήπως να έκανε δουλειά με router+L2 switch; Υπόψιν ότι το ERX ίσως λυγίσει άμα μπει μετά του παρόχου, καλύτερα το ER-4. Συν ότι μπορεί να διαχειριστεί μεγαλύτερες ταχύτητες με άνεση (προσωπικά έχω το ERX-sfp και ήταν μια χαρά μέχρι που ήρθε πάροχος με 1Gbps και τερματίζει στα ~950 το ERX). Btw, ωραία ανάλυση. Επεξ/σία 24 Ιανουαρίου 2022 από csontheline
m4is Δημοσ. 25 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 25 Ιανουαρίου 2022 9 ώρες πριν, csontheline είπε Στα Α & B δεν χρειάζεται L3 switch, το οποίο είναι αρκετά ακριβότερο σε σχέση με τα L2; Οπότε, μήπως να έκανε δουλειά με router+L2 switch; Υπόψιν ότι το ERX ίσως λυγίσει άμα μπει μετά του παρόχου, καλύτερα το ER-4. Συν ότι μπορεί να διαχειριστεί μεγαλύτερες ταχύτητες με άνεση (προσωπικά έχω το ERX-sfp και ήταν μια χαρά μέχρι που ήρθε πάροχος με 1Gbps και τερματίζει στα ~950 το ERX). Btw, ωραία ανάλυση. Κάπου θα πρέπει να γίνεται το routing (L3), στο παραπάνω σενάριο επιλέξαμε το σημείο αυτό να είναι το Α, οπότε εκεί χρειαζόμαστε κάποια συσκευή που να κάνει routing (L3) και QoS (traffic shaping). Στο σημείο B δεν είναι απαραίτητο να γίνεται routing (L3) οπότε με ένα απλό managed switch που υποστηρίζει vlans έχεις ξεμπερδέψει. Χρήσιμες οι πληροφορίες για τους ERX. Αν ο OP θα αποφασίσει να υλοποιήσει το παραπάνω σενάριο καλό είναι να υπολογίσει ότι το QoS απαιτεί υπολογιστή ισχύ (CPU), ώστε να επιλέξει την κατάλληλη συσκευή. 1
pp6210 Δημοσ. 25 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 25 Ιανουαρίου 2022 Φίλε m4is σου έδωσα ένα thanks μονο και μόνο για την πρόθυμη βοήθεια που έδωσες και την αναλυτικη εξήγηση που καταφερα να διαβασω και εγώ, ο πλήρως άσχετος. Έτσι ήταν το insomnia όταν πρωτομπήκα, αλληλοβοήθεια (και όχι αλληλοεξυπναδες που έχει καταντησει) και χαίρομαι που μου το θύμισε αυτό το thread 2
Finn Δημοσ. 25 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 25 Ιανουαρίου 2022 Επιτέλους και ένα challenging thread με ωραίο πρόβλημα κι ακόμη πιο ωραία υλοποίηση (γιατί κούρασαν τα πως θα κλέψω ίντερνετ απ το απέναντι κτίριο αλλά δίνω μόνο 20 ευρώ)
taslikos Δημοσ. 25 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 25 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Με αυτά που μου είπατε και όσο ψάξιμο πρόλαβα να κάνω λόγω εργασίας εχω καταλήξει στα εξής: σημειο Α μπορεί να μπει router L3 όπως ERX η ER 4 (αν και το δεύτερο ξεφεύγει πολύ στο μπατζετ μας αλλά αν είναι αναγκαίο θα το κάνουμε.), το οποίο θα διαχειρίζεται το qos. Επίσης στο σημείο Α πάνω στο οποιοδήποτε ρουτερ L3 βάλουμε, θα μπει ένα AP για να μπει και σε αυτό ο κόφτης των 100mbps για το vlan 192.168.x.0/24. Όποτε το ρουτερ του παρόχου (cosmote speedport) θα μείνει μόνο για τηλεφωνία σε bridge. Αρα τα πάντα θα τα διαχειρίζεται το οποιοδήποτε ρουτερ (ίσως er-x γιατί δεν το βλέπω ποτέ να αναβαθμίσουμε σε πιο υψηλές ταχύτητες, αφού η κεραία από το σημείο Α στο Β μας κοβει σε ανώτερη κίνηση 250/250mbps. Δεν θα φτάσουμε ποτέ σε διαχείριση ταχυτήτων 1gbps εκτός αν αντικατασταθούν ποτέ με κεραίες των 60ghz πράγμα που μοιάζει να μην μας ενδιαφέρει για τουλάχιστον 5 χρόνια). Από crappy ADSL ακόμα και 50 να πιάσει κάποιος με καλό ping είναι βασιλιάς! στο σημείο Β αφού θελουμε διαχείριση vlan μόνο τότε ένα φθηνό managed switch όπως το flex mini από ubnt μοιάζει οκ η είναι αρκετά ξεφτίλα για την εγκατάσταση; fun fact επειδή το σημείο Β είναι δύσκολα προσβάσιμο και εξυπηρετεί απλά στην μεταφορά της γραμμής, μας νοιάζει και η κατανάλωση του εξοπλισμού αφού υπάρχει ένα καλό ups να μας κρατήσει κανα 3-5ωρες διακοπή ρεύματος. Αν μπει και κανα γομάρι switch με δίπλα τροφοδοτικά θα έχουμε τσαμπα κατανάλωση αρα και ενδεχόμενη χαμένη σύνδεση σε περίπτωση διακοπής (συχνό φαινόμενο τον χειμώνα) γενικα θέλω να ξεκινήσω με φθηνό εξοπλισμό και μελλοντικά θα κάνουμε τα απαραίτητα upgrade, να δούμε και πως τσουλάει η κατάσταση μην κάνουμε επένδυση σε ακριβό εξοπλισμό και την πατήσουμε. Αν βέβαια με αυτά που λέω δεν κάνουμε δουλειά είμαι όλος αυτιά. Προσθήκη: διαβάζω τώρα πως το er x όπως μας είπε και ο φίλος @csontheline παραπάνω διαχειρίζεται μέχρι 100mbps αρα η επένδυση σε καλό ρουτερ είναι σίγουρα αναγκαία. δείτε τι αναφέρουν χρήστες εδώ: https://community.ui.com/questions/QoS-1-7-0-huge-performance-hit/a69600e4-4e62-42b2-9e2b-8258c9e9567a σε σχόλια βέβαια λένε ότι παίζει ρόλο και το upload rule που θα έχεις. Ειδικά σε εμάς που δεν έχουμε συμμετρικό ίσως δουλέψει το 200/20. Αυτό θα θέλει λίγο παραπάνω ψάξιμο Κάτι ακόμα που δεν ξεκαθάρισα στο μυαλό μου: Το CIR που ανέφερες @m4is θα μπει στον router στο σημείο Α δηλαδή το οποιαδήποτε ER καταλήξουμε από το οποίο θα φεύγει μέσω trunk στις κεραίες σωστά; Σε ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια σου! Επεξ/σία 25 Ιανουαρίου 2022 από taslikos
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα