Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

είμαι μισθωτής και το συμβόλαιο έχει σιωπηρά ανανεωθεί (η παλιά τροποποιητική έληγε πέρυσι). Δεν υπάρχει καμία αλλαγή, ούτε στο μίσθιο ούτε στα υπόλοιπα (ονόματα κλπ). Το ενοίκιο δηλώνεται κανονικά στην εφορία. Υποχρεούται ο ιδιοκτήτης να κάνε νέα τροποποιητική δήλωση (με νέα ημερομηνία λήξης) ή εφόσον δεν υπάρχει δήλωση λύσης σύμβασης δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα;

Δημοσ.
21 λεπτά πριν, kitharas είπε

Καλησπέρα,

είμαι μισθωτής και το συμβόλαιο έχει σιωπηρά ανανεωθεί (η παλιά τροποποιητική έληγε πέρυσι). Δεν υπάρχει καμία αλλαγή, ούτε στο μίσθιο ούτε στα υπόλοιπα (ονόματα κλπ). Το ενοίκιο δηλώνεται κανονικά στην εφορία. Υποχρεούται ο ιδιοκτήτης να κάνε νέα τροποποιητική δήλωση (με νέα ημερομηνία λήξης) ή εφόσον δεν υπάρχει δήλωση λύσης σύμβασης δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα;

Εφόσον η "παλιά τροποποιητική" (η πιο σωστά ο συμβατικός χρόνος της μίσθωσης) έληγε πέρσι τότε ΔΕΝ μπορεί να γίνει ανανέωση, μόνο νέο συμβόλαιο. Εκτός βέβαια και αν δηλωθεί παλαιότερη ημερομηνία, αλλά σε αυτή τη περίπτωση προβλέπεται για τον ιδιοκτήτη πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης 100€.

Πάντως όχι, δεν υπάρχει πρόβλημα (με την εφορία τουλάχιστον), η σιωπηρή αναμίσθωση είναι νόμιμη.

Δημοσ.
3 minutes ago, Joshua21 said:

Εφόσον η "παλιά τροποποιητική" (η πιο σωστά ο συμβατικός χρόνος της μίσθωσης) έληγε πέρσι τότε ΔΕΝ μπορεί να γίνει ανανέωση, μόνο νέο συμβόλαιο. Εκτός βέβαια και αν δηλωθεί παλαιότερη ημερομηνία, αλλά σε αυτή τη περίπτωση προβλέπεται για τον ιδιοκτήτη πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης 100€.

Πάντως όχι, δεν υπάρχει πρόβλημα (με την εφορία τουλάχιστον), η σιωπηρή αναμίσθωση είναι νόμιμη.

Σωστά! Εναλλακτικα, ξεκινάει νέα μίσθωση πατάει ότι είναι συνέχεια προηγούμενης και βάζει τον αριθμό που είχε η παλιά ορίζει τα ίδια στοιχεία και το ίδιο μίσθιο (η άλλο αν έχουν συνεννοηθεί για αύξηση) βάζοντας νέα ημερομηνία. Έτσι όμως θα θεωρηθεί ανανέωση. Όπως όμως λες είναι νόμιμη η μετατροπή του μισθωτηρίου σε αορίστου μέσα από την σιωπηρή αναμίσθωση 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Joshua21 είπε

Ευχαριστώ, κάτι τέτοιο γνώριζα και εγώ. Εμένα με ενδιαφερει να μην έχω θέμα με την εφορία καθώς δηλώνω κανονικά το μίσθωμα στη δήλωσή μου.

Επεξ/σία από kitharas
Δημοσ.
Μόλις τώρα, kitharas είπε

Ευχαριστώ, κάτι τέτοιο γνώριζα και εγώ. Εμένα με ενδιαφερει να μην έχω θέμα με την εφορία καθώς δηλώνω κανονικά το μίσθιο στη δήλωσή μου.

Το μίσθωμα ήθελες να γράψεις μάλλον...

Όπως και να έχει οι δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων είναι δουλειά του ιδιοκτήτη, και τυχόν πρόστιμα αν δεν κάνει κάτι σωστά ή μέσα στο σωστό χρόνο επιβαρύνουν μόνο αυτόν. Εσένα το μόνο που μπορεί να σε επηρεάσει η σιωπηρή αναμίσθωση είναι να μην μπορείς να κάνεις αίτηση για κάποιο επίδομα (στέγασης πχ) ή αλλαγή παρόχου στο ρεύμα μια και όλα αυτά απαιτούν να μην έχει παρέλθει ο συμβατικός χρόνος της μίσθωσης.

Δημοσ.
32 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Το μίσθωμα ήθελες να γράψεις μάλλον...

Όπως και να έχει οι δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων είναι δουλειά του ιδιοκτήτη, και τυχόν πρόστιμα αν δεν κάνει κάτι σωστά ή μέσα στο σωστό χρόνο επιβαρύνουν μόνο αυτόν. Εσένα το μόνο που μπορεί να σε επηρεάσει η σιωπηρή αναμίσθωση είναι να μην μπορείς να κάνεις αίτηση για κάποιο επίδομα (στέγασης πχ) ή αλλαγή παρόχου στο ρεύμα μια και όλα αυτά απαιτούν να μην έχει παρέλθει ο συμβατικός χρόνος της μίσθωσης.

Το διόρθωσα, ευχαριστώ και για τις πληροφορίες. Οπότε ανανέωση ενός ήδη τροποποιημένου συμβολαίου δε γίνεται.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, kitharas είπε

Οπότε ανανέωση ενός ήδη τροποποιημένου συμβολαίου δε γίνεται.

Λάθος, ανανέωση ενός ήδη τροποποιημένου συμβολαίου γίνεται, αυτό που δεν γίνεται είναι ανανέωση ληγμένου συμβολαίου, το περιθώριο που υπάρχει για ανανέωση είναι μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη.

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Λάθος, ανανέωση ενός ήδη τροποποιημένου συμβολαίου γίνεται, αυτό που δεν γίνεται είναι ανανέωση ληγμένου συμβολαίου, το περιθώριο που υπάρχει για ανανέωση είναι μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη.

Σωστά, το εξέφρασα λάθος. Εννοούσα ενός ληγμένου τροποποιημένου συμβολαίου. Με κάλυψες πλήρως!!! Ευχαριστω

Δημοσ.

Μπορεί κάποιος να το εξηγήσει καλύτερα? Είμαι ιδιοκτήτης. Κανω πχ συμβόλαιο 1 ετους για μίσθωση γκαρσονιέρας. Στη ληξη είμαι υποχρεωμένος να κανω τροποποιητικη για να το ανανεώσω για ακομα 1 ετος αλλάζοντας απλώς μονο την ημερομηνία?  Η μπορώ να μη κάνω απολύτως τίποτα, αφου έτσι και αλλιώς πλέον για να ληξει ενα συμβόλαιο πρέπει να το δηλώσω υποτίθεται γράφοντας υποχρεωτικά την ημερομηνία που έφυγε ο ενοικιαστής, αλλιώς ακομα και αν εφυγε, φορολογουμε σαν να έμενε αν δεν το δηλώσω. 

Η λογιστρια μου όμως μου λέει, "καλύτερα" να συνεχίσω να τα ανανεώνω στη ληξη. Γιατί? 

Δημοσ.

Η ΑΑΔΕ λέει:

Τι γίνεται στην περίπτωση ανανέωσης (παράτασης) υπάρχουσας μίσθωσης;

Η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά λόγω μεταβολής του όρου της συμφωνίας μίσθωσης που αφορά στο ποσό του μισθώματος. Τονίζεται ότι για νέες μισθώσεις, μετά την έκδοση της Α.1139/2020 Απόφασης Διοικητή ΑΑΔΕ, δεν χρειάζεται να δηλώνεται η τυχόν παράταση της μίσθωσης, καθότι η μίσθωση θα θεωρείται ότι είναι σε ισχύ μέχρι τη δήλωση της λύσης αυτής.

Απλώς μάλλον η λογίστρια σου δεν «εμπιστεύεται» αρκετά τις αποφάσεις τις ΑΑΔΕ και σου λέει να κανείς κάτι για να είσαι καλυμμένος σε κάθε περίπτωση.

• Like 2
Δημοσ.
6 ώρες πριν, DTInfinity είπε

Η ΑΑΔΕ λέει:

Τι γίνεται στην περίπτωση ανανέωσης (παράτασης) υπάρχουσας μίσθωσης;

Η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά λόγω μεταβολής του όρου της συμφωνίας μίσθωσης που αφορά στο ποσό του μισθώματος. Τονίζεται ότι για νέες μισθώσεις, μετά την έκδοση της Α.1139/2020 Απόφασης Διοικητή ΑΑΔΕ, δεν χρειάζεται να δηλώνεται η τυχόν παράταση της μίσθωσης, καθότι η μίσθωση θα θεωρείται ότι είναι σε ισχύ μέχρι τη δήλωση της λύσης αυτής.

Απλώς μάλλον η λογίστρια σου δεν «εμπιστεύεται» αρκετά τις αποφάσεις τις ΑΑΔΕ και σου λέει να κανείς κάτι για να είσαι καλυμμένος σε κάθε περίπτωση.

Ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτό που γράφεις ήξερα και εγω. Και βαση λογικής δηλαδή, έτσι είναι. Αν ηταν μονο για 1 γκαρς δε θα με ένοιαζε αλλα νοικιάζω 11 και δεν είναι καθόλου εύκολο να ανανεώνω ολες, δεν είναι εύκολο να θυμάμαι πότε λήγει κάθε μια.. Επίσης η λογιστρια θεωρηται κορυφή, γι αυτο την ακούω..  Αν και πιστεύω ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα και αν δεν τις ανανεώσω. Ίσως κατι αλλο σκέφτεται. Πχ πόλοι κατα καιρούς θέλουν διάφορες αλλαγές στο συμβόλαιο, και αν δεν τις ανανεώνεις συνέχεια, συχνά δεν γινεται να το κάνεις. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...