Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σκεφτείτε ότι μιλάμε για έναν άνθρωπο που η μόνη επαφή με την τράπεζα ήταν το άνοιγμα του λογαριασμού, η καρτα για αγορες και το ΑΤΜ για αναλήψεις, άντε και καμιά πληρωμή.

Δηλαδή δεν είχε καμία επαφή με κωδικούς ebanking, πιθανότατα ούτε και με online αγορές, και μπορεί να μην είχε λάβει ποτέ ΟΤΡ. Τα αυτονόητα που συζητάμε εδω πέρα θα είχε ίσως μια ευκαιρία να τα μάθει όταν θα άνοιγε το ebanking της, αλλα κάποιος την πρόλαβε. Οπότε γιατί να ξέρει πόσο σημαντικό είναι ένα ΟΤΡ και ότι δεν πρέπει να το δώσει πουθενά?

Το να απαιτεί μια τράπεζα αυτοπρόσωπη παρουσία, ή έστω μια βιντεοκλήση ρε αδερφε για να ανοίξει κάποιος για πρώτη φορά ebanking δεν είναι και τόσο τραγικό, και θα απέτρεπε πολλές πολύ οδυνηρές περιπτώσεις.

• Like 1
  • Απαντ. 1,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
8 ώρες πριν, marinna είπε

γενικώς αυτοί που έχουν καλή σχέση είναι η gen x και οι μιλένιαλς

Οι πιο μεγάλοι ζορίζονται, οι πιο μικροί επίσης (ξέρουν μόνο τα προγράμματα του κινητού και τίποτα άλλο, όσο σοκαριστικό κι απίστευτο κι αν σου φαίνεται - σκέψου ότι πολλοί δεν έχουν καν υπολογιστή)

Οι μεγάλοι ζορίζονται,οι μικροί δεν ξερουν.

Οκ.

Δημοσ.
6 ώρες πριν, mezger είπε

Το να απαιτεί μια τράπεζα αυτοπρόσωπη παρουσία, ή έστω μια βιντεοκλήση ρε αδερφε για να ανοίξει κάποιος για πρώτη φορά ebanking δεν είναι και τόσο τραγικό, και θα απέτρεπε πολλές πολύ οδυνηρές περιπτώσεις.

Οταν είχα ανοίξει τα δικά μου πριν 3 έτη και 2 ετη αντίστοιχα σε Αττικής και Eurobank είχα πάει ο ίδιος εκεί. Τώρα μάλλον το έκαναν χωρίς παρουσία, μάλλον λόγω covid να μην μαζεύεται κόσμος στις τράπεζες, αλλά μια φορά θα πας μόνο.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 hours ago, andreaspA said:

Καμια δεν εχει οριο συναλλαγων ανα ημερα. Ποσο μαλλον εντος της ιδίας τράπεζας. Οριο ανα εμβασμα εχουν ολες, σε διαφορετικη τραπεζα.

Φυσικά και υπάρχει ημερήσιο όριο by default. Μπορεί να το είχε αλλάξει προς τα πάνω ενδεχομένως αλλά και πάλι δεν γίνονται μεταφορές έτσι απλά "πατώντας έναν τετραψήφιο αριθμό". Και τυγχάνει να το έχω ζήσει στο πετσί μου όταν ήθελα να μεταφέρω σε αρκετές περιπτώσεις σημαντικά ποσά και δεν μπορούσα λόγω ορίου, το οποίο δεν άλλαζε ακόμα και κατόπιν αιτήματος μου. Ενδεικτικά: 

η άλφα λέει 15.000 αλλά αυτό είναι το μάξιμουμ. Αρχικά έχει όριο 1000€ (βλ screenshot) και χρειάζεται ισχυρή ταυτοποίηση για να πάει ως τις 15.000 άρα και πάλι δεν ταιριάζει με τα λεγόμενα του άρθρου

https://www.alpha.gr/el/idiotes/support-center/e-banking/diaxeirisi-profil/imerisio-orio-sunallagon-kai-dunatotita-allagis

Ως 50.000 μεν αλλά όριο δε και στην hsbc (που δεν νομίζω ότι στο άρθρο αναφέρεται σε αυτή  για να είμαι ειλικρινής https://www.hsbc.gr/help/fees-and-charges/)

Για εθνική δεν είμαι σίγουρη αλλά μου φαίνεται δύσκολο να μην έχει ημερήσιο όριο συναλλαγών, έστω και υψηλό. 

αντίστοιχα η Πειραιώς είναι η μόνη που επιτρέπει μεταφορές ως 150.000 αλλά και πάλι απαιτεί προφανώς ισχυρή ταυτοποίηση και δυστυχώς το πρόβλημα είναι οτι δεν μπορείς από τις ρυθμίσεις να τροποποιήσεις εσυ το όριο. 

Αντίστοιχα eurobank (βλ. Screenshot) ξεκινάει με όριο τις 12.000 και θέλει ισχυρή ταυτοποίηση για να πάει ως τις 50.000

περαν όμως της συζήτησης περί Ορίων κλπ το άρθρο μυρίζει από χιλιόμετρα ράδιο αρβύλα. Δεν λέει ότι ζητήθηκαν επανειλημμένα κωδικοί ΟΤΡ για να πούμε ότι με κάποιο τρόπο απέκτησε πρόσβαση στο λογαριασμό ο απατεώνας και μετέφερε τα λεφτά. Ισχυρίζεται ότι πάτησε ένα τετραψήφιο (λες και είναι ξέρω γω ο πράκτορας ταινίας φαντασίας που επικοινωνεί με κώδικες  με την υπηρεσία του) και ξαφνικά χωρίς επιβεβαίωση,χωρίς ισχύρη ταυτοποίηση χωρίς τίποτα άδειασε ο λογαριασμός. Και προφανώς ούτε συναλλαγή με κάρτα θα μπορούσε να είναι 40.000€ για να πει κανείς ότι του έδωσε αριθμό και στοιχεία καρτας και έκανε συναλλαγή  

C5443797-BE6F-41C0-A738-E8F36351DA11.png

4332EEEC-F596-4B94-85FA-C04C9B3720F8.png

Επεξ/σία από marmagia
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χτες και σημερα ελαβα το παρακατω μηνυμα απο

NBG mobile <[email protected]>
My NBG mobile <[email protected]>

nbgapati.png

Και το ερωτημα ειναι, για καθε 100 που το διαβασουν, ποσοι θα τσιμπησουν? Βεβαια και ενας να τσιμπησει κερδος ειναι για τον απατεωνα.

Επεξ/σία από rus
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
37 λεπτά πριν, marmagia είπε

η άλφα λέει 15.000 αλλά αυτό είναι το μάξιμουμ. Αρχικά έχει όριο 1000€ (βλ screenshot) και χρειάζεται ισχυρή ταυτοποίηση για να πάει ως τις 15.000 άρα και πάλι δεν ταιριάζει με τα λεγόμενα του άρθρου

Η alpha λέει κι αυτό όμως, που δεν ξέρω πώς ακριβώς λειτουργεί και πώς συνάδει με το άλλο ημερήσιο όριο συναλλαγών - όσο για το γιατί δεν χρειάστηκαν άλλοι κωδικοί, αυτό λύνεται με τα push notifications, που καταργούν την ανάγκη για περαιτέρω αποστολή sms ή viber. Το άρθρο έχει άπειρες ανακρίβειες φυσικά, αλλά η αίσθηση που έχουν οι άνθρωποι ότι για κάθε συναλλαγή θα τους ζητείται σίγουρα κωδικός otp πρέπει να τελειώσει, δεν ισχύει αν οι απατεώνες αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά που χρειάζονται για να δημιουργήσουν ή να ελέγχουν το ebanking.

Screenshot_1.png

Με την ευκαιρία να πω ότι μου ήρθε phishing για τα ΕΛΤΑ (ήρθε το πακέτο σας, βάλτε στοιχεία κάρτας (!) για πληρωμή 2 και κάτι ευρώ- ήταν μόδα στην Αγγλία την εποχή της πανδημίας, αλλά ήρθε και εδώ, νομίζω το έχουμε ξαναπεί, αλλά ας το ξαναπούμε

10 ώρες πριν, Ukforthemoment είπε

Οι μεγάλοι ζορίζονται,οι μικροί δεν ξερουν.

Οκ.

Όταν θα σου έρθει mail από 17χρονο με όλο το κείμενο στο θέμα, θα καταλάβεις. Δεν ξέρουν, λέμε - pc έχουν μόνο οι gamers. 

Επεξ/σία από marinna
Δημοσ.
20 λεπτά πριν, marinna είπε

Όταν θα σου έρθει mail από 17χρονο με όλο το κείμενο στο θέμα, θα καταλάβεις. Δεν ξέρουν, λέμε - pc έχουν μόνο οι gamers. 

Δεν βγάζει νόημα αυτό που γράφεις,.

• Like 2
Δημοσ.
51 λεπτά πριν, marmagia είπε

περαν όμως της συζήτησης περί Ορίων κλπ το άρθρο μυρίζει από χιλιόμετρα ράδιο αρβύλα. Δεν λέει ότι ζητήθηκαν επανειλημμένα κωδικοί ΟΤΡ για να πούμε ότι με κάποιο τρόπο απέκτησε πρόσβαση στο λογαριασμό ο απατεώνας και μετέφερε τα λεφτά. Ισχυρίζεται ότι πάτησε ένα τετραψήφιο (λες και είναι ξέρω γω ο πράκτορας ταινίας φαντασίας που επικοινωνεί με κώδικες  με την υπηρεσία του) και ξαφνικά χωρίς επιβεβαίωση,χωρίς ισχύρη ταυτοποίηση χωρίς τίποτα άδειασε ο λογαριασμός. Και προφανώς ούτε συναλλαγή με κάρτα θα μπορούσε να είναι 40.000€ για να πει κανείς ότι του έδωσε αριθμό και στοιχεία καρτας και έκανε συναλλαγή  

Εμείς εδώ σχολιάζουμε με βάση αυτά που βλέπουμε δημοσιευμένα. Μπορεί στην τράπεζα Χ που δεν κατονομάζεται να υπάρχει inside man που "σπρώχνει" καταστάσεις. Μπορεί ο 3ος άνθρωπος να μην είναι εντελώς αθώος και άλλα πολλά..

Το θέμα είναι πως με ρεπορτάζ "κουκουρούκου" και συμβουλές "άντε γειά" δεν θα βελτιωθεί ποτέ η κατάσταση. Κάπου διάβασα πως απλά υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης, οι σχετικές απάτες αυξάνονται συνεχώς.

Ξανά και ξανά... ενημέρωση τώρα, άμεσα, απλά, κατανοητά, σοκαριστικά σε επίπεδο πακέτου τσιγάρων.

giphy.gif?cid=790b7611fc9afca00622b5691a

• Like 2
Δημοσ.
Στις 15/1/2022 στις 11:41 ΜΜ, george1807 είπε

Έχω ΑΛΦΑ δεν γίνεται να μπεις καν στο ebanking αν δεν επιβεβαιώσεις και από το κινητό σου

Eγώ δεν εχω καταφέρει ποτέ να μπώ στην ALPHA στον ΔΙΚΟ μου λογαριασμό! Κατέληξα να πληρώνω και τα σουβλάκια delivery με μετρητά ...

Ισως πρέπει πρώτα να μάθω πως τα καταφέρνουν οι απατεώνες...

Πλάκα-πλάκα, αλλά αυτή η τρέλλα, από την μια μεριά η δυσκολία με 100 δικλείδες security, από την άλλη η "ευκολία" να μπορεί ο κάθε ασχετος να αγοράζει σπίτι από το κινητό του, τελικά οδηγεί τον μέσο ανθρωπο να φτιάχνει τεφτέρια, να τα γράφει όλα σε χαρτάκια για να θυμάται ο ίδιος, να μη καταλαβαίνει τίποτα, να τα δίνει όλα δεξιά-αριστερά σε οποιον λάχει "για να τον βοηθήσουν" να τα βγάλει περα.

Και η τραπεζες βοηθούν όσο και ο Πόντιος Πιλάτος...

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε

Δεν βγάζει νόημα αυτό που γράφεις,.

Εννοεί πως έγραψε ο νεαρός όλο το κείμενο του μηνύματος στο πεδίο "θέμα".

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Ξαφνικά σήμερα, λήψη sms από "x-----45169@..." (μετά το @ δεν βλέπω τι περιέχει, δεν το έχω ανοίξει), ενώ στη συνοπτική εμφάνιση του περιεχομένου από τα λίγα που φαίνονται αναγράφει "Γεια σου! Έχετε επιλέγει για μερική/ολική απασχόληση..."

Αν ανοιχθεί το sms προκειμένου να μπλοκαριστεί ο αποστολέας μέσω του iOS στο iPhone, διατρέχει κάποιος κίνδυνος;

Επειδή πολλά αναφέρονται για καταγραφή στοιχείων, swap sim, κακόβουλο λογισμικό κλπ;

Από την άλλη μου κάνει εντύπωση πως ενώ έχει ενεργοποιηθεί μέσω παρόχου Cosmote το μπλοκάρισμα διάφορων 5ψήφιων κλπ υπηρεσιών, πως καταφέρνουν πάραυτα;

• Confused 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, gousias είπε

Αν ανοιχθεί το sms προκειμένου να μπλοκαριστεί ο αποστολέας μέσω του iOS στο iPhone, διατρέχει κάποιος κίνδυνος;

Όχι. Απλά μην πατήσεις κανένα λινκ εντός του μηνύματος, μην απαντήσεις, μην πάρεις τηλέφωνο.

• Thanks 1
Δημοσ.
16 λεπτά πριν, gousias είπε

Ξαφνικά σήμερα, λήψη sms από "x-----45169@..." (μετά το @ δεν βλέπω τι περιέχει, δεν το έχω ανοίξει), ενώ στη συνοπτική εμφάνιση του περιεχομένου από τα λίγα που φαίνονται αναγράφει "Γεια σου! Έχετε επιλέγει για μερική/ολική απασχόληση..."

Επειδή πολλά αναφέρονται για καταγραφή στοιχείων, swap sim, κακόβουλο λογισμικό κλπ;

Από την άλλη μου κάνει εντύπωση πως ενώ έχει ενεργοποιηθεί μέσω παρόχου Cosmote το μπλοκάρισμα διάφορων 5ψήφιων κλπ υπηρεσιών, πως καταφέρνουν πάραυτα;

Γράψε μας όλο το κείμενο διότι υποψιάζομαι κάτι

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, Bitbit είπε

Γράψε μας όλο το κείμενο διότι υποψιάζομαι κάτι

Εννοείς να ανοιχθεί το sms αρκεί να μην ενεργοποιηθεί κάποιος σύνδεσμος εσωτερικά;

Περιέχει αριθμό WhatsApp +31644906474

• Super Moderators
Δημοσ.
34 minutes ago, gousias said:

Συνήθως μετά το @ ακολουθεί ο αριθμός του κινητού σου. Τελευταία έλαβα κι ένα αντίστοιχο sms από «Alpha τράπεζα» (άσχετα που δεν εχω εκεί λογαριασμό)… 😛 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...