Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ειπαμε ότι είναι κοινωνικη μηχανικη. Οποιοσδήποτε μπορεί να το πάθει. Έχουμε και παρσδειγματα.

Και γράφτηκαν και κάποια άλλα πράγματα που κανείς δεν τα αντιλέγει γιατί είναι αλήθεια.

Τώρα έχουμε μείνει να διαφωνούμε για τα συμπτώματα όχι την ασθένεια. 

Επεξ/σία από Shinji ikari
  • Απαντ. 1,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σας.

Είμαι συνιδιοκτήτης εταιρείας με έδρα εκτός Ε.Ε. και για κάποιες δουλειές χρειαστήκε να ανοίξω προσωπικό λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα. Ας την πούμε Ε αλλά πιστεύω από την περιγραφή θα καταλάβετε ποιά τράπεζα εννοώ.

Επειδή τα ποσά θα ήταν σχετικά μεγάλα αλλά και λόγω συνήθειας, ζήτησα code generator από την τράπεζα για MFA (multi factor authentication). 

Η τράπεζα μου απάντησε γραπτά μετά από αρκετές συνομιλίες ότι μόνο μέσω του "ασφαλέστερου" κατά αυτούς SMS γίνεται το MFA. Το SMS δεν είναι ασφαλές και ευτυχώς είναι γνωστό χρόνια.

Έκανα μία έρευνα αγοράς και βρήκα άλλη τράπεζα έστω Α που υποτίθεται δουλεύει MFA με push notifications αλλά διαπίστωσα μετά από συνομιλίες ότι έχει fallback και αυτή σε SMS και δεν υπάρχει δυνατότητα να το απενεργοποιήσεις. 

Eπέστρεψα στην τράπεζα Ε και άνοιξα με βαριά καρδιά το λογαριασμό. Μετά από συνομιλία με υπάλληλό της ενεργοποίησα το επί πληρωμή πακέτο ειδοποιήσεων με SMS και email. 

Διαπιστώσεις μετά από 6 μήνες χρήσης:

• SMS ή email δεν αποστέλλεται σε περίπτωση που κάνεις μεταφορά χρημάτων μέσα σε weekend. Περιμένεις Δευτέρα να έρθει ειδοποίηση. Ο λογαριασμός μπορεί να αδειάσει το ΣΚ και να το καταλάβεις Δευτέρα - αν δεν κάνεις login. Μόνο συναλλαγές με κάρτα στέλνουν alert με απλή καθυστέρηση 10 λεπτών...
  • Τα SMS alerts έρχονται τη μία με SMS την άλλη μέσω Viber χωρίς δυνατότητα να απενεργοποιήσεις το viber παρά μόνο αν το κλείσεις/διαγράψεις τελείως. 
  • Το SMS ΜFA έρχεται αποκλειστικά σε Viber εκτός και αν δεν είσαι συνδεδεμένος στο net.
  • Οι απλοί υπάλληλοι της τράπεζας Ε αλλά και γενικά και των άλλων τραπεζών όχι από ασφάλεια δεν ξέρουν, δεν έχουν καν ιδέα. SMS, really now guys?
  • Είναι δυνατό να περιορίζει η τράπεζα το password σε ορισμένο αριθμό χαρακτήρων; Στο 2022; 
  • Από όσα έμαθα μετά από πολλές πιέσεις τα χρήματα δεν είναι ασφαλισμένα με κανένα τρόπο. Αν πέσεις θύμα απάτης τα κλαις.
  • Αν είσαι στο εξωτερικό και εκτός net, τα SMS δεν έρχονται ποτέ σχεδόν είτε για MFA είτε για Alert. Εκτός και αν έχεις βάλει αριθμό εξωτερικού. Στην τράπεζα Α ένας από τους αριθμούς μου δεν ήταν αποδεκτός...
  • Από το ιστορικό ειδοποιήσεων, ενώ βλέπω τα απεσταλμένα SMS, είμαι 100% σίγουρος ότι κάποια δεν τα έλαβα ποτέ.

Έκανα τη δουλειά μου και ο λογαριασμός έχει μηδενιστεί. 

Καλά 40 στις ελληνικές τράπεζες. 

ΥΓ. Από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας του ελληνικού αριθμού μου σε ερώτηση για τρόπους προστασίας από sim-swapping έλαβα την απάντηση ότι πέρα από ένα pin το οποίο βλέπει όμως και ο κάθε υπάλληλος σε κάθε υποκατάστημα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος προστασίας.

Επεξ/σία από FrankTappa
  • Like 2
  • Sad 1
Δημοσ.

^

Αυτο με τις ειδοποιησεις της ε που λες δεν ισχύει έρχονται άμεσα ειδοποιήσεις puls απο την εφαρμογή και αντίστοιχα εμαιλς και χωρίς κανένα πακέτο επι πληρωμή μονο το φρεε.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αναφέρεσαι στην αδυναμία παράδοσης ή στην έλλειψη ενημέρωσης τα ΣΚ;

Εκτός και αν με puls έννοείς push.

Αν αναφέρεσαι στο πρώτο, μπορεί να ισχύει για κάποιον που είναι μόνιμα στην Ελλάδα ότι "έρχονται". 

Για τα ΣΚ έχεις άποψη για την Ε;

Επεξ/σία από FrankTappa
Δημοσ.
1 ώρα πριν, NikosKallithea είπε

Εγω πιστεύω ειναι θέμα ασχετοσυνης, αδιαφορίας και άρνηση στην προσαρμογή και την νεα τεχνολογία άσχετου ηλικίας, άλλωστε παντα συνέβαινε αυτό μπροστά σε κάτι νέο και ειδικά στην Ελλάδα που έχουν κολλημένα μυαλά σε όλους τους τομείς.

Το περί κολλημένων δυστυχώς ισχύει, ακόμα και σε τομείς που δεν θα το περίμενε κανείς, πχ υπηρεσίες υγείας.

• Like 2
Δημοσ.
24 λεπτά πριν, Doubt είπε

Το περί κολλημένων δυστυχώς ισχύει, ακόμα και σε τομείς που δεν θα το περίμενε κανείς, πχ υπηρεσίες υγείας.

Να πω και κατι αλλο τοσα χρόνια λέγαμε για τις ουρές στο δημόσιο, δεκο, τράπεζες κλπ και τώρα θέλουμε τις ουρές, τα ταμεία και την χαρτούρα, εεεε πόσο να αντέξει κάποιος😢 

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, NickTG είπε

Είναι ο ίδιος ξάδερφος με τα πρόβατα αυτός ή άλλος? 

Οχι. Αλλος ξαδερφος στο ιδιο χωριο. 4 ξαδερφους στο ιδιο χωριο. Κανεις δεν ειναι χρηστης ebanking και ουτε θα γινει ποτε. Γη και ζωα ξερουν τα παιδια. Γιατι πρεπει ντε και καλα να τους κανουμε χρηστες τεχνολογιας? Δεν μπορουν και δεν θελουν.

3 ώρες πριν, rus είπε

Η διαφορά ειναι οτι συνηθως ο ηλικιωμενος και να θελει  δε μπορει να μαθει και να ασχοληθει. Οι επαγγελματιες που λες μπορει να μην εργαζονται σε γραφειο αλλα εχουν κινητο, δε χρειαζονται mouse

Ουτε καν smartphone δεν εχουν, γιατι δεν μπορουν ουτε στο Facebook να μπουν.

1 ώρα πριν, FrankTappa είπε

Τα SMS alerts έρχονται τη μία με SMS την άλλη μέσω Viber χωρίς δυνατότητα να απενεργοποιήσεις το viber παρά μόνο αν το κλείσεις/διαγράψεις τελείως. 

Δοκιμασε να πας στο viber εκει που σου ερχονται τα μηνυματα, και πατα στις επιλογες και "διακοπη μηνυματων" ή καπως ετσι το λεει.

2 ώρες πριν, NikosKallithea είπε

Εγω πιστεύω ειναι θέμα ασχετοσυνης, αδιαφορίας και άρνηση στην προσαρμογή και την νεα τεχνολογία άσχετου ηλικίας, άλλωστε παντα συνέβαινε αυτό μπροστά σε κάτι νέο και ειδικά στην Ελλάδα που έχουν κολλημένα μυαλά σε όλους τους τομείς.

Ειναι θεμα δυνατοτητων του καθενος. Δεν εχουν ολοι χρονο να ασχολουνται με αυτα τα πραγματα. Αλλοι παραγουν σοβαρο εργο ή απλα αδυνατουν. Ειναι ολοι , ολη μερα στο internet και στο κινητο να χαζευουν.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, andreaspA είπε

Ποιοι λες, οι επαγγελματιες ή οι ηλικιωμενοι?

Οχι. Αλλος ξαδερφος στο ιδιο χωριο. 4 ξαδερφους στο ιδιο χωριο. Κανεις δεν ειναι χρηστης ebanking και ουτε θα γινει ποτε. Γη και ζωα ξερουν τα παιδια. Γιατι πρεπει ντε και καλα να τους κανουμε χρηστες τεχνολογιας? Δεν μπορουν και δεν θελουν.

Δε τους υποχρεωνει κανεις.

Επεξ/σία από rus
Δημοσ.
2 ώρες πριν, FrankTappa είπε

ΥΓ. Από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας του ελληνικού αριθμού μου σε ερώτηση για τρόπους προστασίας από sim-swapping έλαβα την απάντηση ότι πέρα από ένα pin το οποίο βλέπει όμως και ο κάθε υπάλληλος σε κάθε υποκατάστημα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος προστασίας.

δεν ισχυει, πηγαινε οπως εισαι και ζητα να αλλαξεις κάρτSIM και δες την διαδικασια και πως θα σε ταυτοποιησουν. Το συγκεκριμενο εχει γίνει αρκετα αυστηρό λόγω των θεμάτων. Τουλάχιστον για μια απο της εταιριες που το γνωρίζω.

Δημοσ.
5 ώρες πριν, andreaspA είπε

Παλι εξ ιδιων κρινεις. Ο πατέρας μου ελεγχει!

Και ενοίκια που εισπράτει, και σύνταξη, και έμβασματα εισερχομενα και εξερχομενα, και παγιες εντολες που τρεχουν. Και αυτος και πολλοι ακομα που γνωρίζω.
Δεν ειναι ολοι οι ανθρωποι, εισερχομενο εμβασμα απο μια συνταξη 600€ και αναληψη μια φορα την εβδομάδα απο το ATM.
Και δεν λεω να γυρισουμε 30 χρονια πισω. Ουτε εγω θα γυρισω. Αλλα δεν μπορεις να αποκλεισεις τους ανθρωπους που -δεν το εχουν- απο το τραπεζικο συστημα, αφου ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙΣ να το χρησιμοποιουν.
Αυριο το πρωι λοιπον να καουν ολα τα αυτοκινητα, και να αντικατασταθουν ολα με TESLA με tablet και αυτονομη οδηγηση , για να "μην γυρισουμε 30 χρονια πισω".
Δεν γινεται. Αυτες οι αλλαγες θελουν χρονο. Να φυγει η μια γενιά και να ερθει άλλη.

Εγω κρινω εξ΄ιδίων ,για τον δικο σου πατέρα μου λες.Μπορει με μια καρτα να τα κανει ολα αυτα μεσω ΑΤΜ ?

4 ώρες πριν, NikosKallithea είπε

Απο οτι καταλαβα απο τα γραφόμενα σας για ολα φταίνε οι ηλικιωμένοι.

Εγω βλεπω να ανοίγουν θέματα στο ινσομνια με διαφόρου ειδους απάτες, απο τις αγγελίες και καταθέσεις σε ιβαν,  λινκ που πατανε και δινουν στοιχεία σύνδεσης, μεχρι που τους παιρνουν τλφ και του λενε τα στοιχεία τους.

Να υποθέσω λοιπόν οτι ολοι αυτοί που ανοίγουν τα θέματα αυτά εδω ειναι γέροι. Ξέρουν δηλαδή το ινσομνια απέξω αλλά δεν εχουν ιδέα απο ηλεκτρονικές απάτες😃

Παντα καποιος (αλλος) φταιει σε αυτον τον τοπο!!!

2 ώρες πριν, FrankTappa είπε

Καλησπέρα σας.

Είμαι συνιδιοκτήτης εταιρείας με έδρα εκτός Ε.Ε. και για κάποιες δουλειές χρειαστήκε να ανοίξω προσωπικό λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα. Ας την πούμε Ε αλλά πιστεύω από την περιγραφή θα καταλάβετε ποιά τράπεζα εννοώ.

Επειδή τα ποσά θα ήταν σχετικά μεγάλα αλλά και λόγω συνήθειας, ζήτησα code generator από την τράπεζα για MFA (multi factor authentication). 

Η τράπεζα μου απάντησε γραπτά μετά από αρκετές συνομιλίες ότι μόνο μέσω του "ασφαλέστερου" κατά αυτούς SMS γίνεται το MFA. Το SMS δεν είναι ασφαλές και ευτυχώς είναι γνωστό χρόνια.

Έκανα μία έρευνα αγοράς και βρήκα άλλη τράπεζα έστω Α που υποτίθεται δουλεύει MFA με push notifications αλλά διαπίστωσα μετά από συνομιλίες ότι έχει fallback και αυτή σε SMS και δεν υπάρχει δυνατότητα να το απενεργοποιήσεις. 

Eπέστρεψα στην τράπεζα Ε και άνοιξα με βαριά καρδιά το λογαριασμό. Μετά από συνομιλία με υπάλληλό της ενεργοποίησα το επί πληρωμή πακέτο ειδοποιήσεων με SMS και email. 

Έκανα τη δουλειά μου και ο λογαριασμός έχει μηδενιστεί. 

Αν επιτρεπεται εξωτερικο πως λειτουργουν οι τραπεζες?(για ποια χωρα μιλαμε)

Δοκιμασε να πας στο viber εκει που σου ερχονται τα μηνυματα, και πατα στις επιλογες και "διακοπη μηνυματων" ή καπως ετσι το λεει.

Ειναι θεμα δυνατοτητων του καθενος. Δεν εχουν ολοι χρονο να ασχολουνται με αυτα τα πραγματα. Αλλοι παραγουν σοβαρο εργο ή απλα αδυνατουν. Ειναι ολοι , ολη μερα στο internet και στο κινητο να χαζευουν.

Δεν μπορουν να βρουν καποιον που γνωριζει να τους κανει την δουλεια τους?Επι αμοιβης?

Δημοσ.
2 hours ago, andreaspA said:

Αλλοι παραγουν σοβαρο εργο

Από πότε η παραγωγή σοβαρού έργου συνεπάγεται αδυναμία χρήσης νέων (πολλών ετών πλέον) τεχνολογιών? 

Δεν μπορουν και δεν θελουν.

Με αντίστοιχη λογική και οι τράπεζες δεν μπορούν και δεν θέλουν. 

Μπορούν πάντα να έχουν τα λεφτά στο σεντούκι κάτω από τη σανίδα που βγαίνει. 

Από πάνω στρώνεις φλοκάτη για καλύτερο αποτέλεσμα. 

Γιατι πρεπει ντε και καλα να τους κανουμε χρηστες τεχνολογιας?

Δεν πρέπει. Απλά θα πάρουν απόφαση ότι η ζωή τους ξεπέρασε και θα συνεχίσουν έτσι. 

• Like 3
  • Thanks 1
  • Confused 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, great είπε

δεν ισχυει, πηγαινε οπως εισαι και ζητα να αλλαξεις κάρτSIM και δες την διαδικασια και πως θα σε ταυτοποιησουν. Το συγκεκριμενο εχει γίνει αρκετα αυστηρό λόγω των θεμάτων. Τουλάχιστον για μια απο της εταιριες που το γνωρίζω.

Αλλαξα απο σιμ σε esim cosmote πριν 20? μέρες .Εκτός απο ταυτότητα έπρεπε να δώσω και τον κωδικό που  ήρθε στην σιμ για να τον καταχωρήσει ο υπάλληλος και να ενεργοποιηθεί η esim.Οπότε ναι ,δεν αλλάζει έτσι ευκολα.

Επίσης έτσι όπως τα γράφει ο φίλος απο πανω για επαγγελματικό λογαριασμό απορώ πως κοιμούνται οι διευθυντες των εταιριών που έχουν εκατομμύρια στις τράπεζες,θα πρέπει να τους τα κλέβουν κάθε μέρα.

• Like 1
  • Confused 1
Δημοσ.
16 λεπτά πριν, NickTG είπε

Δεν πρέπει. Απλά θα πάρουν απόφαση ότι η ζωή τους ξεπέρασε και θα συνεχίσουν έτσι.

+💯

Δημοσ.
51 λεπτά πριν, great είπε

η vodafone σε περιπτωση αλλαγης sim, το καινουργιο δεν δεχεται sms για 4 ωρες.

1 ώρα πριν, rus είπε

Δε τους υποχρεωνει κανεις.

Τους υποχρεωνει, απο την στιγμη που δεν μπορουν να πληρωσουν λογαριασμους, να στειλουν και λαβουν λεφτα, να ελεγξουν τους λογαριασμους τους στον κισε με ανθρωπινη επαφη.

47 λεπτά πριν, NickTG είπε

Μπορούν πάντα να έχουν τα λεφτά στο σεντούκι κάτω από τη σανίδα που βγαίνει. 

Δεν μπορουν. Η ΔΕΗ δεν δεχεται πληρωμες στα γραφεια της. Ουτε ο ΟΤΕ, wind, ΕΝΦΙΑ, φορος εισοδηματος. Παλια γινοταν. Μπορουσες να πας στο ταμειο στην εφορια και να πληρωσεις τον φορο σου. Πιο μετα, μπορουσες στο ταμειο της τραπεζας. Σημερα σε υποχρεωνουν να γινει ηλεκτρονικά.

48 λεπτά πριν, NickTG είπε

Από πότε η παραγωγή σοβαρού έργου συνεπάγεται αδυναμία χρήσης νέων (πολλών ετών πλέον) τεχνολογιών? 

Απο παντα. Υπηρεσιες ανταλλασουμε μεταξυ μας, για να επιβιωνουμε. Συνηθως δεν ειναι καμια σοβαρη παραγωγη εργου και υπεραξιας. Υπεραξια προσθετει ο αγροτης στον σπορο, χωμα, νερο, που το κανει πατάτα.

• Like 2
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...