Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 1,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
1 ώρα πριν, tounion είπε

Και χίλιους να πιασουν αυτο δεν θα τελειώσει, το αντίθετο κάθε μερα και χίλια παραπάνω θα είναι τα θύματα

Δημοσ.
1 ώρα πριν, NikosKallithea είπε

Και χίλιους να πιασουν αυτο δεν θα τελειώσει, το αντίθετο κάθε μερα και χίλια παραπάνω θα είναι τα θύματα

Οταν η google κανει πιο αυστηρο auth απο την τραπεζα σου, αυτα θα γινονται.

Αν ειχανε ενα βασικο authorization για καθε νεο device που χρησιμοποιεις, η καποιο AI να πιανει κουλες κινησεις, θα περιοριζονταν τουλαχιστον καποιες απο τις τραγωδιες που βλεπουμε και αδειαζουν λογαριασμους.

Και πριν μου ξαναθυμησετε οτι 'omg μην δινεις κωδικους ρε μπρο', σκεφτειτε οτι η τραπεζα εχει ειδικο τμημα για την ασφαλεια της και υποτίθεται οτι καποιοι ανθρωποι πληρώνονται για να ανακαλυπτουν τρυπες ασφαλειας, νεα fraud trends κτλ. 

• Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 ώρες πριν, Bitbit είπε

πολλες οι περιπτώσεις.

Μου κάνει εντύπωση το θράσος τους πάντως.  Σε μια τέτοια απάτη, αν η αστυνομία ασχοληθεί σε έχει πιάσει την ίδια στιγμή.

Κάνουν μεταφορές σε άλλους λογαριασμούς, αν ακολουθήσουν τη διαδρομή τους πιάσαν. Και αγορές να κάνεις, κάποια στιγμή θα γίνει η γκάφα και θα αφήσεις ίχνη.

Αλλά εδώ και πολλοί δίνουν τα στοιχεία τους, κάνεις κατάθεση για να αγοράσεις κάτι και δε στέλνουν τίποτα.

Άρα μήπως δεν είναι ούτε θέμα τραπεζών και των μέτρων ασφαλείας και είναι καθάρα θέμα δικαιοσύνης; Διότι αν υπάρχει ατιμωρησία κάνει ο καθένας ό,τι γουστάρει. τι λέτε;

Δεν χρειάζεται να είναι διαζευκτικά τα αίτια -  δηλαδή ή θέμα τραπεζών ή θέμα δικαιοσύνης. Είναι προφανές ότι λειτουργούν τρία πράγματα μαζί - χρήστης, τράπεζες, αστυνομία/δικαιοσύνη/θεσμοί. Για την ακρίβεια, δεν λειτουργεί σωστά κανένα από τα τρία. Άρα οι λύσεις πρέπει να αφορούν ΚΑΙ τα τρία

Πάντως, όταν ο εισαγγελέας ακόμα δεν έχει ασχοληθεί καν με την περίπτωσή μας, και άρα δεν έχει δοθεί εντολή για τσεκάρισμα/μπλοκάρισμα λογαριασμών, καταλαβαίνουμε ότι η δικαιοσύνη/αστυνομία πάει πάρα πολύ αργά - και σε τέτοιου είδους εγκλήματα που η ταχύτητα είναι εντελώς ζητούμενο, πάει εγκληματικά αργά.

Μπράβο στς λαρισαίοι πάντως - είναι σχεδόν θαύμα. Ίσως πείραξαν συγγενή του εισαγγελέα εκεί, τι να πω 

Στις 10/2/2022 στις 8:59 ΠΜ, TNT2 είπε

Δεν γίνεται για κάθε λύση , να βρίσκετε το πρόβλημα της και να μην αποδεχτεί τις ευθύνες σας. Οι τράπεζες το λένε παντού: ΜΗΝ δίνετε τα στοιχεία σας σε κανέναν. Η τράπεζα ΔΕΝ θα σας τα ζητήσει ποτέ.

Οι τράπεζες κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν και τα phishing mails: Σου ζητούν να συνδεθείς στο περιβάλλον τους. Αυτό το "δεν θα σας ζητήσουμε τα στοιχεία σας" δεν λέει τίποτα - και αντιστοιχεί σε απάτες του προηγούμενου αιώνα, τύπου email που έλεγαν γράψτε τα στοιχεία σας στο mail και στείλτε τα. Δες δύο παραδείγματα από ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ mail της τράπεζας (τα βέλη εννοείται δικά μου):

937460523_Alphabank.png.db5032b1576c1f87e1deea8b166e5484.png

Και εδώ: 

1325029312_alphabank.png.7dfdd0587d3b087baf684a3e1dea643a.png

Επεξ/σία από marinna
  • Like 5
Δημοσ.
22 ώρες πριν, Bitbit είπε

πολλες οι περιπτώσεις.

Μου κάνει εντύπωση το θράσος τους πάντως.  Σε μια τέτοια απάτη, αν η αστυνομία ασχοληθεί σε έχει πιάσει την ίδια στιγμή.

Κάνουν μεταφορές σε άλλους λογαριασμούς, αν ακολουθήσουν τη διαδρομή τους πιάσαν. Και αγορές να κάνεις, κάποια στιγμή θα γίνει η γκάφα και θα αφήσεις ίχνη.

Αλλά εδώ και πολλοί δίνουν τα στοιχεία τους, κάνεις κατάθεση για να αγοράσεις κάτι και δε στέλνουν τίποτα.

Άρα μήπως δεν είναι ούτε θέμα τραπεζών και των μέτρων ασφαλείας και είναι καθάρα θέμα δικαιοσύνης; Διότι αν υπάρχει ατιμωρησία κάνει ο καθένας ό,τι γουστάρει. τι λέτε;

Οταν τα εξοδα ειναι τεραστια ο αλλος το σκεφτεται για να κινηθει δικαστικα. Η αστυνομια δε μπορει να ασχοληθει απο μονη της.

1 ώρα πριν, marinna είπε

Οι τράπεζες κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν και τα phishing mails: Σου ζητούν να συνδεθείς στο περιβάλλον τους. Αυτό το "δεν θα σας ζητήσουμε τα στοιχεία σας" δεν λέει τίποτα -

Στο περιβαλλον τους εισαι ασφαλης, αυτο που πρεπει ειναι να προσεχεις να μη συνδεθεις σε αλλα περιβαλλοντα

nbg.png

Στις 11/2/2022 στις 12:23 ΜΜ, Shinji ikari είπε

Βλέπω πως είναι και η ανορθογραφία στη μόδα. Πολύ ωραία. 

οπως σου ειπα δεν υπαρχει ανορθογραφια στο image γιατι ειναι μια λεξη που χρησιμοποιειται, αν ομως επιμενεις παρε ενα ορθογραφημενο

facepalm-meme-vobss-12.jpg

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, rus είπε

Στο περιβαλλον τους εισαι ασφαλης, αυτο που πρεπει ειναι να προσεχεις να μη συνδεθεις σε αλλα περιβαλλοντα

Αν αυτό πρέπει να προσέχεις, τότε αυτό πρέπει να δίνουν ως οδηγία. Εδώ εξετάζουμε κατά πόσο η οδηγία "μην δίνετε τα στοιχεία σας σε αγνώστους" μπορεί να θεωρηθεί ως επαρκής για να μην την πατήσεις με phishing mails. ΔΕΝ είναι, είναι αποπροσανατολιστική για την ακρίβεια. 

Επίσης, πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν links στα mail τους. Ο κόσμος πρέπει να εκπαιδευτεί στο να ΜΗΝ πατάει λινκς, πώς θα τον εκπαιδεύσεις όταν του τα στέλνεις εσύ;

Αυτό που κάνει η Εθνική είναι θετικό - δεν το κάνουν όλες, ακόμα. 

Στις 10/2/2022 στις 4:19 ΜΜ, AntiCambeR είπε

Απο όταν έχω φτιάξει e-banking στην Alpha, μόνο σε sms μου στέλνουν.

Ισως να υπάρχει περίπτωση να έφτιαξα λογαριασμό Viber μετά το e-banking.

Το αφήνω έτσι, λογικά μόνο αν ενεργοποιήσω την επιλογή για Viber θα αρχίσουν να στέλνουν εκεί.

Δεν χρησιμοποιώ την εφαρμογή της τράπεζας, ούτε αποθηκεύω κωδικούς e-banking η Paypal στο κινητό η σε browser, γιατί μπορεί να το χάσω.

Μπαίνω στο e-banking για πληρωμές μέσω browser σε ανώνυμη καρτέλα περιήγησης που δεν κρατάει καν ιστορικό.

Για κάθε πληρωμή μου έρχεται sms alert, αν δω sms για συναλλαγή που δεν έχω κάνει, αυτό σημαίνει πως έχασα την κάρτα και δεν το αντιλήφθηκα, εκεί θα την ακυρώσω κατευθείαν.Δύσκολο όμως γιατί την έχω πάντα μαζί μου και τσεκάρω πως την έχω κάθε φορά που την βγάζω να πληρώσω πχ σε κάποιο κατάστημα.

Αν υποθέσουμε πως μου παραβιάσουν την sim για να πάρουν το sms, τότε πως θα ενεργοποιήσουν την αποστολή sms εφόσον δεν πρόκειται να τους δώσω κανένα στοιχείο;

Θα πρέπει να έχουν κάποια στοιχεία για προσπάθεια log in.

Μου θυμίζεις εμένα π.Α. (προ Απάτης). Έκανα ακριβώς ό,τι κι εσύ! Το πρώτο που πρέπει να τσεκάρεις είναι αν είσαι συνδικαιούχος σε λογαριασμό με άλλους. Αν ναι, σημασία έχει και τι κάνουν οι άλλοι. Ως προς τα υπόλοιπα: το να μπαίνεις από ανώνυμη καρτέλα είναι οκ μεν - αλλά αν μπαίνεις από browser με αποθηκευμένα στοιχεία, τουλάχιστον ξέρεις ότι είσαι στη σωστή σελίδα κάθε φορά. Οπότε ζυγίζεις, με βάση τις γνώσεις σου, τι είναι προτιμότερο για σένα. 

Εκτός από τα αλερτς για τις κάρτες, που καλά κάνεις και έχεις, υπάρχουν πλέον (όπως έμαθα πολύ εκ των υστέρων, γιατί η τράπεζα με σπαμάριζε για όλα τα άλλα άσχετα αλλά για αυτό άκρα του τάφου σιωπή) αλερτς για κινήσεις λογαριασμών και κινήσεις ebanking. Έδινα 4 ευρώ το μήνα, ακόμα και για κάρτες που δεν χρησιμοποιούσα καν, για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο, και μου ήρθε από αλλού. Οπότε καλό είναι να ενεργοποιήσεις και αυτά τα αλερτς, είτε μέσω mail έστω, που είναι δωρεάν, είτε μέσω sms, που κάθε τράπεζα χρεώνει διαφορετικά.

Τέλος, καλό είναι να εγκαταστήσεις την εφαρμογή της τράπεζας, να ταυτοποιήσεις τη συσκευή σου (αν το επιτρέπει η εφαρμογή) και μετά αν θέλεις, μπορείς να την αποεγκαταστήσεις. Έτσι δεν θα μπορεί να βάλει άλλος τη συσκευή του αντί για σένα (σε όσες τράπεζες ισχύει αυτό και για όταν ισχύει)

Σε κάθε περίπτωση, αν έχεις ποσά που δεν σου χρειάζονται καθημερινά, η μόνη ασφαλής κατ' εμέ πρόταση, που έχω επαναλάβει πλειστάκις εδώ, είναι να μπουν σε προθεσμιακή (που ανοίγεις από τράπεζα και όχι ebanking). Αυτά τα χρήματα δεν είναι προσβάσιμα ηλεκτρονικά και μπορείς όταν τα θες να τα πάρεις, χωρίς να χάσεις αρχικό κεφάλαιο (και χωρίς να σε νοιάζουν οι τόκοι, γιατί δεν υπάρχουν)

11 λεπτά πριν, rus είπε

Οταν τα εξοδα ειναι τεραστια ο αλλος το σκεφτεται για να κινηθει δικαστικα. Η αστυνομια δε μπορει να ασχοληθει απο μονη της.

Η μήνυση για το ποινικό είναι δωρεάν. Η αστυνομία μετά τη μήνυση κινείται αυτόνομα, όπως και η εισαγγελία. Τα υπέρογκα δικαστικά έξοδα είναι για την αστική ευθύνη, της τράπεζας (ή/και κατά των απατεώνων, δεν είμαι σίγουρη εντελώς για αυτό) - για τις αποζημιώσεις δηλαδή.

• Thanks 2
Δημοσ.
Στις 8/2/2022 στις 7:49 ΜΜ, k_w_t είπε

Ας φτασει η οπτικη μεχρι το σπιτι μου και τον αφηνω να ξαπλωσει και στο καναπε τον τεχνικο....

Θα του κάνω και το τραπέζι .....

Δημοσ.

μπορει καποιος να μαζέψει ολα τα απαραίτητα posts να γινουν pinned στη πρωτη σελίδα; εδώ λέμε ξανα και ξανα τα ίδια και δεν ειναι ευκολο καποιος να διαβασει 50 σελίδες.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Προσοχή σε όλους τώρα τελευταία έρχεται ψεύτικο email για παράδοση και καλά από ΕΛΤΑ , ότι το δέμα έχει φτάσει στο κέντρο διαλογής Αθηνών ,

Μεγάλη προσοχή μην πατάτε πουθενά στα link .

Θα βρεθείτε με άδειο τραπεζικό λογαριασμό μετά.

Μεγάλη Προσοχή.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 ώρες πριν, marinna είπε

Η μήνυση για το ποινικό είναι δωρεάν. Η αστυνομία μετά τη μήνυση κινείται αυτόνομα, όπως και η εισαγγελία. Τα υπέρογκα δικαστικά έξοδα είναι για την αστική ευθύνη, της τράπεζας (ή/και κατά των απατεώνων, δεν είμαι σίγουρη εντελώς για αυτό) - για τις αποζημιώσεις δηλαδή.

Δηλαδη αν εγω σου κανω μηνυση η αστυνομια θα κινηθει αυτονομα για να σε συλλαβει?

Οταν υπαρχει διαφορά μεταξυ δυο ανθρωπων δε μπορει να παρει θεση η αστυνομια, ειναι δουλεια της δικαιοσυνης που θα εξετασει τα δεδομενα και θα αποφασισει αν στεκει διωξη. Τα δε δικαστικα εξοδα ειναι μεγαλα, συν τη χρονοκαθυστερηση, και εκει 'πατανε' οι απατεωνες. Μπορεις βεβαια να ζητησεις να πληρωσει ο κατηγορουμενος  το δικηγορο σου εφοσον καταδικαστει, αλλα δεν ειναι βεβαιο οτι θα αποφασιστει κατι τετοιο.

Ευθυνη για τη τραπεζα δεν υφισταται ποτέ σε τετοιες περιπτωσεις.

15 ώρες πριν, makis269 είπε

Προσοχή σε όλους τώρα τελευταία έρχεται ψεύτικο email για παράδοση και καλά από ΕΛΤΑ , ότι το δέμα έχει φτάσει στο κέντρο διαλογής Αθηνών ,

Μεγάλη Προσοχή.

Μην ανησυχεις, δεν αδειαζει ο τραπεζικος λογ/σμος απλα πατωντας ενα ιντερνετικο λινκ.

Επεξ/σία από rus
  • Confused 1
Δημοσ.
16 ώρες πριν, makis269 είπε

Μεγάλη Προσοχή.

Σου ζητάνε να πληρώσεις για την παράδοση.Για να σου κλέψουν τα νούμερα της κάρτας κλπ.

Δημοσ.

Εκτός των άλλων οι τραπεζικές κάρτες έχουν γίνει και πιστοποιητικά ταυτοποίησης της ηλικίας κάποιου! Χάζευα τις προάλλες κάτι βιντεάκια στο YouTube και επειδή ένα είχε υποτίθεται "βίαιες" σκηνές, το Youtube μου ζητούσε πιστωτική κάρτα για απόδειξη της ηλικίας μου! Είναι λέει απαίτηση της ΕΕ.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Stam53 είπε

Εκτός των άλλων οι τραπεζικές κάρτες έχουν γίνει και πιστοποιητικά ταυτοποίησης της ηλικίας κάποιου! Χάζευα τις προάλλες κάτι βιντεάκια στο YouTube και επειδή ένα είχε υποτίθεται "βίαιες" σκηνές, το Youtube μου ζητούσε πιστωτική κάρτα για απόδειξη της ηλικίας μου! Είναι λέει απαίτηση της ΕΕ.

εχω ενα gmail  απο το 2012 και μου ζητησε και εμενα να κανω verify.(και 8 χρονων να το ειχα ανοιξει, δεν θα ημουν 18 σημερα?)

τελικα κατεβασα ενα script για greasemonkey και βλεπω ακομα κ αν δεν ειμαι loggedin στο gmail ολα τα age restricted video.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 ώρες πριν, rus είπε

Δηλαδη αν εγω σου κανω μηνυση η αστυνομια θα κινηθει αυτονομα για να σε συλλαβει?

Οταν υπαρχει διαφορά μεταξυ δυο ανθρωπων δε μπορει να παρει θεση η αστυνομια, ειναι δουλεια της δικαιοσυνης που θα εξετασει τα δεδομενα και θα αποφασισει αν στεκει διωξη. Τα δε δικαστικα εξοδα ειναι μεγαλα, συν τη χρονοκαθυστερηση, και εκει 'πατανε' οι απατεωνες. Μπορεις βεβαια να ζητησεις να πληρωσει ο κατηγορουμενος  το δικηγορο σου εφοσον καταδικαστει, αλλα δεν ειναι βεβαιο οτι θα αποφασιστει κατι τετοιο.

Είναι ποινικό αδίκημα, κατόπιν οδηγίας της ΕΕ, από το 2019. Δεν είναι "διαφορά μεταξύ δύο ανθρώπων", όπως δεν είναι κανένα ποινικό αδίκημα θέμα "διαφοράς δύο ανθρώπων" - πχ ένας φόνος. Αν βέβαια έχει κάποιος ψευδώς ή με δόλο μηνύσει κάποιον, τότε θα αναγκαστεί να πληρώσει τα έξοδα της δίκης. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί όμως σε τέτοιες περιπτώσεις - γιατί ούτως ή άλλως η μήνυση είναι αναγκαστικά κατ' αγνώστων, και η αστυνομία σχηματίζει δικογραφία που στέλνεται στον εισαγγελέα, και μετά ψάχνουν, αν, τους δράστες, οι οποίοι και οδηγούνται στο δικαστήριο. Εσύ καλείσαι ως μάρτυρας.

https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/n-4619-2019/arthro-386a-poinikos-kodikas-nomos-4619-2019-apati-me

Βέβαια, αν θέλεις μετά να σε αποζημιώσει ο καταδικασμένος, πρέπει να κάνεις αγωγή σε αστικό δικαστήριο. Το ποινικό δηλαδή αφορά μόνο την καταδίκη του από την πολιτεία (πχ σε φυλάκιση ή πρόστιμο). Για να πάρεις πίσω εσύ λεφτά από αυτόν, θέλει άλλο δικαστήριο.

15 ώρες πριν, rus είπε

Δεν έχουν τελεσιδικήσει ακόμα τέτοιες περιπτώσεις, στην Ελλάδα τουλάχιστον. Αλλού, όπως είπαμε, έχουν επιδικαστεί στις τράπεζες ποσά αποζημίωσης, μερικά, ολικά, ή και με επιπλέον ποσά. Αυτό το δικαστήριο αν γίνει, είναι αστικό, είναι χρονοβόρο, και πολύ ακριβό. Και για αυτό, όπως είπες κι εσύ, την γλιτώνουν. Οι τράπεζες.

Επεξ/σία από marinna
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...