Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, soc_h είπε

Ναι γνωρίζω τη διαφορά. Όμως, εφόσον έχουν αλγόριθμους που "χτυπάνε καμπανάκι" στη μια περίπτωση, θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν αλγόριθμους που να "χτυπάνε καμπανάκι" σε ασυνήθιστη κίνηση μεταφορών χρημάτων (αναλήψεις).

Η βασική και πολύ σημαντική διαφορά είναι ότι νομικά είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν καταθέσεις, από ένα ποσό και πάνω, για να μην διακινείται μαύρο χρήμα μέσω της τράπεζας και έχουν μπλεξίματα, ενώ στις αναλήψεις δεν τους ενδιαφέρει.

• Like 1
  • Απαντ. 1,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
1 ώρα πριν, dkmaster είπε

Άρα, δεν υπήρχε εγκατεστημένη εφαρμογή, ούτε υπήρχε τρόπος να έρχονται sms για τις συναλλαγές εφόσον δεν ενεργοποιήθηκαν αυτές οι δικλίδες από πλευράς του πελάτη.

Επίσης, αυτές οι κινήσεις δεν είναι ύποπτες από πλευράς της τράπεζας. Εγώ π.χ. είχαν τον λογαριασμό στην τράπεζα ακούνητο για 2-3 χρόνια, έπειτα άρχισα αγορές μέσω ίντερνετ και αγόραζα κάθε μέρα. Γιατί αυτό να είναι ύποπτη κίνηση για την τράπεζα; Για τις τράπεζες ύποπτες κινήσεις είναι οι εισροές χρημάτων που μπορεί να είναι αποτέλεσμα ξεπλύματος χρήματος και όχι οι εκροές. 

Οι τράπεζες θεσπίζουν και ημερήσια όρια και δίνουν εργαλεία ελέγχου στον πελάτη. Αν δε μπορεί να τα ενεργοποιήσει κάποιος (τηλέφωνα, emails, sms, web banking) λόγω προβλήματος ή ηλικίας τότε, αυτό θα πρέπει να το αναλάβει κάποιος συγγενής ή φίλος.

Μπράβο στην τράπεζα που επέστρεψε τα χρήματα και μακάρι να το κάνουν σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι ε αφού θα μας αποζημιώσει η τράπεζα ας είμαστε και εμείς χαλαροί.

Το ότι υπάρχει προτίμηση τραπεζας από τους απατεώνες για μένα δείχνει κάτι. Ότι δεν είναι παντού όλα τέλεια φτιαγμένα.
Παρολα αυτά δεν λέω κάτι άλλο με αυτό που γραφεις και εσυ, οντως υπάρχουν τα εργαλεία για το προλάβεις πριν και εννοείτε συμφωνώ μαζί σου, πρέπει να είμαστε 1000 φορές περισσότερο υποψιασμένοι.
Το θέμα είναι τι γίνεται όταν παρόλα αυτά την πατήσει κάποιος. Έστω ένα απλό αυτοματοποιημένο  sms ενημέρωσης. Αυτό λέω. 

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, mnlskps είπε

Καλημέρα σας, με την μικρή εμπειρία που έχω στο θέμα θέλω να πω ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων για να «μπει» κάποιος και να κλέψει πρέπει πρώτα, κάποιος να του «ανοίξει» μια πόρτα. Είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει με άλλο τρόπο. 
Απο την άλλη η τράπεζα πρέπει να προστατεύει τον πελάτη της , πριν την απάτη (νομιζω το κάνει) και μετά την απάτη  (όχι σε ικανοποιητικό βαθμό).

Πείτε μου ομως τι έγινε στη δίκη μου ιστορία;
 Πήραν από το λογαριασμό της μητέρας μου περίπου 2κ, με συνεχόμενες μεταφορές ποσών και αγορές στο iTunes επί  μια εβδομάδα (και με ΣΚ μέσα). 
Μιλάμε για λογαριασμό που λειτουργουσε μόνο με την κάρτα ανάληψης μετρητών και με εξυπηρέτηση στα ταμεία. 
Για 4 εργάσιμες ημέρες κανένας από την τράπεζα δεν ενημερωσε ότι γίνονται για ύποπτες κινήσεις στον λογαριασμό παρότι η κίνηση του μέχρι τότε ήταν πολύ διαφορετική. 4 μέρες στα π@π@ρι@ τους. Πιστεύω ότι θα μπορούσαν να κάνουν κάτι. 
Και για να κλείσω εδώ. Τα χρήματα επιστράφηκαν πριν στείλουμε δεύτερο email αν θυμάμαι σε πολύ λίγες εργάσιμες ημέρες.

καλα εδω διαβάζουμε κάθε μέρα και μια καινούργια ιστορία... 

Δηλαδη αυτο γίνεται ? Υπάρχει περίπτωση να γίνε ποτέ ΑΝ δεν εχεις δώσει εσυ την καρτα σου σε κάποιον ?? 

Επίσης αυτες οι συναλλαγές πως γίνονται σε έναν πελάτη χωρίς ebanking ? δεν νομίζω ότι μπορούν ποτε να γίνουν

Ρωταω για να μαθαινω πως μπορω να προστατευτώ αλλά κάτι δεν καταλαβαίνω

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, tounion είπε

καλα εδω διαβάζουμε κάθε μέρα και μια καινούργια ιστορία... 

Δηλαδη αυτο γίνεται ? Υπάρχει περίπτωση να γίνε ποτέ ΑΝ δεν εχεις δώσει εσυ την καρτα σου σε κάποιον ?? 

Επίσης αυτες οι συναλλαγές πως γίνονται σε έναν πελάτη χωρίς ebanking ? δεν νομίζω ότι μπορούν ποτε να γίνουν

Ρωταω για να μαθαινω πως μπορω να προστατευτώ αλλά κάτι δεν καταλαβαίνω

Αυτό ακριβώς ρώτησα και εγώ στο 1ο email που εστειλα στην τράπεζα. Ακομα δεν ξέρω. Επιστράφηκαν τα χρήματα άμεσα και το ληξαμε εκει. 
Αυτο που σκέφτομαι εγώ δεν μπορώ να το πω αλλά φαντάζομαι ότι θα μπορούσε π.χ. Να έχει κλαπεί η κάρτα ή ο αριθμός της από κάποιον που ξέρει και το πιν. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, dkmaster είπε

Μιας και αναφέρθηκε η Αγγλία για αποζημιώσεις. 

Authorised Push Payment Scams | Security - HSBC UK

Να τονίσουμε ότι ο τύπος απάτης όπου το θύμα δίνει τα στοιχεία του είτε μέσω σελίδας phishing, είτε μέσω τηλεφώνου για πλήρη πρόσβαση στον λογαριασμό του, είτε πέφτει θύμα hacking προς το παρόν δεν επιδέχεται αποζημίωσης ούτε στην Αγγλία. (τουλάχιστον με τον νόμο που πάει να ψηφιστεί). 

Οι τύποι APPF ή APPS ή APP όπου θα περάσει ο νόμος για αποζημιώσεις είναι οι παρακάτω όπου το θύμα στέλνει το ίδιο τα χρήματα στον απατεώνα.

Authorized push payment fraud - Wikipedia

Αυτά καθαρά ενημερωτικά.

Ο νόμος που πάει να ψηφιστεί, αφορά ακριβώς αυτές τις απάτες -και σκοπός είναι να σταματήσουν οι τράπεζες να κωλυσιεργούν, ενώ ο τραπεζικός διαμεσολαβητής βγάζει συνεχώς θετικές για τα θύματα αποφάσεις. Ωστόσο δεν είναι οι μόνες περιπτώσεις που αποζημιώνονται, καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις και phishing mails και υποκλοπής στοιχείων με άλλους τρόπους για τις οποίες υπάρχουν επίσης θετικές για τα θύματα αποφάσεις από τον Ombudsman (ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον δικό μας τραπεζικό διαμεσολαβητή - κάνει έρευνα και οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές για τις τράπεζες). Κάθε περίπτωση εξετάζεται συγκεκριμένα και αναλυτικά, πάντως, και είναι πολιτισμικό σοκ να διαβάζεις τις αποφάσεις τους, τόσο λόγω του απλού και ταυτόχρονα αποτελεσματικού τρόπου δουλειάς τους, όσο και του ότι έχουν τόση ανεξαρτησία - και όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει κάτι ο πολίτης ή να μπει σε τρελά δικαστικά έξοδα. 

21 ώρες πριν, tounion είπε

φίλη marinna είναι πραγματικά κρίμα αυτό που έχει συμβεί και απαράδεκτο απο τις τράπεζες που δεν μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω να σταματήσουν την ροή του χρήματος, απ την στιγμή που ο νόμιμος δικαιούχος του λογαριασμού λέει ΣΤΟΠ. Σκεφτείτε και για αγωγή. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει και η ασυδοσία των τραπεζών, τραπεζιτών.

Ομως αυτό που λές δεν έχεις δίκιο με τα ΟΤΡ ότι φταίνε γιατι αφήνουν να ενεργοποήσεις τα push..

Το πρόβλημα είναι ότι εχεις ήδη δώσει 2 Alpha code (OTP ας πούμε ), δεν αναφέρομαι καν στα credentials :( και μάλλον θα έδινες κι αλλο αν χρειαζόταν 

καi αν δεν ήτανε τα push, θα σου είχανε αλλάξει το viber , αφού και πάλι θα έδινες κωδικό ενεργοποίησης σε άλλη συσκευή.. 

δυστυχώς έτσι είναι, εχεις ήδη δώσει πολλά... εντωμεταξυ λες OTP και γνωρίζεις τι ειναι.. ξερεις οτι αυτα ζητούνται για πληρωμες, μεταφορές, σύνδεση αν μπαινες απο icognito, δεν τα βαζεις ετσι.. επισης γραφει τι ειναι ΟΤP συνδεση ΟΤP eposDEI.. ΟΤP πληρωμη ιντεραμερικαν, ΟΤΠ εγκριση συναλλαγης.. λες ο συζυγος σου δεν θυμαται πως τα εβαλε και που και τι ζητουσε τι.. δεν ξερω τι να πω 

Για μένα χρειάζεται να ρίξουν λίγο χρήμα οι τράπεζες σε ενημέρωση για τα phising mail και ας λένε μπαίνουμε μόνο απο το site της τραπεζας.. 

Έδωσε δύο otp, το ένα ήταν το αναμενόμενο του ebanking (για να μπει, οπότε δεν ήταν περίεργο, αφού υποτίθεται αυτό ακριβώς έκανε, έμπαινε στο ebanking), το δεύτερο που είναι το προβληματικό ήταν το της ταυτοποίησης συσκευής -η εξουσιοδότηση δηλαδή που χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί (και όχι εγκατασταθεί, γιατί ο dkmaster φωνάζει) η εφαρμογή στο κινητό κάποιου.  Αυτό δυστυχώς ήταν στα αγγλικά και εντελώς αόριστο. Αν κάποιος λοιπόν έχει ήδη πέσει θύμα του mail, είναι στο ψεύτικο περιβάλλον της τράπεζας, και δίνει κωδικούς εισόδου ανυποψίαστος, μόνο σε αυτό το σημείο μπορεί να ενημερωθεί από την τράπεζα για το τι συμβαίνει.   Η τράπεζα έχει ήδη κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλάζοντας το αόριστο μήνυμα σε πιο ενημερωτικό και καλά έκανε. Μπορεί να κάνει περισσότερα, και αργά ή γρήγορα θα τα κάνει.  

8 ώρες πριν, soc_h είπε

Μαρίνα, κρίμα για όλα όσα συνέβησαν. Μακάρι να αλλάξει κάτι και να βρείτε τα χρήματά σας.

Τέλος να ρωτήσω όλους κάτι: χρησιμοποιώ τακτικά Web Banking αλλά έχω αποφύγει να εγκαταστήσω την εφαρμογή στο κινητό διότι δεν το θεωρούσα ασφαλές μήπως και κλαπεί (το κινητό). Από όσα διάβασα στις αναρτήσεις της Μαρίνας, αυτό απεδείχθη λάθος διότι έτσι κατάφεραν οι απατεώνες να περάσουν τα στοιχεία του λογαριασμού της Μαρίνας πιο εύκολα (με λιγότερες δικλίδες ασφαλείας) στο δικό τους mobile app. Τελικά είναι πιο καλή επιλογή από πλευράς ασφάλειας να έχεις mobile banking app ή όχι; Δεν εννοώ από πλευράς χρηστικότητας αλλά από πλευράς ασφαλείας.

Ευχαριστώ για την κατανόηση και τη συμπάθεια! 

Όσο για την ερώτηση, μάλλον πια είναι απαραίτητο, ναι. Ιδανικά, θα ήθελα να έχω την εφαρμογή σε μια συσκευή που δεν χρησιμοποιώ καν, κάπου στο σπίτι, μόνο και μόνο για να μην μπορεί εύκολα να συνδεθεί άλλη. Τώρα την έχω στο κινητό μου, φυσικά με άλλο κωδικό από αυτόν του κινητού. Ομολογώ ότι το άγχος όταν ο λογαριασμός σου είναι άδειος, είναι μειωμένο, οπότε ορίστε, κάτι κερδίσαμε - βέβαια ούτε πριν είχα άγχος γιατί ήταν "ασφαλή στην τράπεζα" 🙄

8 ώρες πριν, Doubt είπε

Υ.Γ.

Δεν κρατήθηκα κι έκανα το report στη Google.

Μετά την υποβολή εμφανίζει αυτό.😄

Από ό,τι βλέπω πάντως, παρά τα reports μας, αυτό το σάιτ είναι ακόμα ανοιχτό. Αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. (Όταν είδα κι εγώ πρώτη φορά το μήνυμα της google μετά το report νόμισα ότι είχα μπει σε λάθος σάιτ, αλλά ήταν όντως δικό της.)

6 ώρες πριν, Jts είπε

Η βασική και πολύ σημαντική διαφορά είναι ότι νομικά είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν καταθέσεις, από ένα ποσό και πάνω, για να μην διακινείται μαύρο χρήμα μέσω της τράπεζας και έχουν μπλεξίματα, ενώ στις αναλήψεις δεν τους ενδιαφέρει.

Και στις αναλήψεις έκαναν έλεγχο παλιά. Αλλά ούτως ή άλλως η δική σου ανάληψη είναι κατάθεση κάπου αλλού, οπότε ο έλεγχος πρέπει να γίνεται συνεχώς.

7 ώρες πριν, TNT2 είπε

Αποζημιώσεις για εσφαλμένη χρήση και δημοσίευση προσωπικών στοιχείων από τον πελάτη ΔΕΝ δίνονται πουθενά.

Το γράφουν παντού ΜΗΝ δίνετε τα στοιχεία σας, η τράπεζα ΔΕΝ ΘΑ σας τα ζητήσει ΠΟΤΕ.

Εάν δεν υπάρχει η αντίληψη για το τι πρέπει κ το τι όχι, δεν φταίει κανείς άλλος πέρα από τον πελάτη.

Γράφεις κ γράφεις κ γράφεις. Sorry not sorry αλλά δικό σου λάθος. Την επόμενη φορά που θα σε συναντήσει κάποιος στον δρόμο και σου πει είναι πχ υδραυλικός άνοιξε του το σπίτι να μπούνε.

Είσαι αναίτια προσβλητικός, χαιρέκακος και δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεσαι τι είναι phishing. Το θύμα δεν θεωρεί ότι δίνει κάπου τα στοιχεία του σε έναν τρίτο, αλλά ότι κάνει είσοδο στο ebanking του. Τέλος (κάνεις ότι) δεν αταλαβαίνεις ότι το θύμα δεν ήμουν εγώ, αλλά ο σύζυγός μου - που btw αν είχε facebook και ήταν περισσότερο εξαρτημένος από το ίντερνετ, όπως εγώ, θα είχε ίσως ενημερωθεί. Είναι ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι που ΔΕΝ έχουν σόσιαλ κτλ, που είναι οι πιο ανυποψίαστοι. 

Επεξ/σία από marinna
  • Like 1
Δημοσ.
Has your secret admirer got a dark secret?

Hi christos,

Valentine’s day is just around the corner, so you might be thinking about picking a little something up for the ones you love.

But remember to keep an eye out; with an increase in online romances, your special someone might be a fraudster, pretending to be someone they’re not.

This year, protect your heart and your finances, and don’t fall head over heels for a romance scam.

Red flags 🚩

So what constitutes a romance scam? It’s when someone claims to be romantically interested in you and takes advantage of your emotions in order to convince you to send them hard-earned money.

Here are some points to watch out for to help you avoid becoming a victim of a scam.

• Fall fast and hard - They quickly express strong feelings for you; even love
  • Love is blind - They can never seem to meet in person for a real date, and blame their job, life, being abroad etc.
  • They’re mysterious - They have an odd dating or social profile that doesn’t disclose much about themselves or their life
  • Sweet as honey - They give you a pet name, which helps them avoid using the wrong name, as they chat to lots of people at the same time
  • Bad romance - They seem to have a lot of problems going on in their life that can only be solved with your money
  • Let’s take this somewhere else - They want to chat outside the dating site or app, and prefer to use text, WhatsApp or email

Dating Tips! 🥰

• Don’t be a mule! Remember, if someone asks you to hold or move money for them and you agree, you could be charged and even jailed for money muling.
  • Don’t be embarrassed. If you have suspicions about your new crush, ask a friend or family member for their opinion. Unfortunately, if it feels too good to be true, it sometimes can be.
  • Don’t let anyone take advantage of you. In matters of the heart, money shouldn’t come into it. If the relationship quickly develops toward financial support and dependence, protect your heart and finances and save it for someone better!

And lastly, here is a quick poem to help you remember what to do!

Roses are red,

Violets are blue,

Don’t send strangers money,

If it feels too good to be true!

Happy Valentines!

Thanks,

Team Revolut

Δημοσ.
7 ώρες πριν, Finn είπε

Στο 2ο σκέλος φαίνεται η υπευθυνότητα της τράπεζας. Χωρίς πολλά πολλά σου επέστρεψε τα χρήματα. Στις προηγούμενες περιπτώσεις μιλάμε όμως για εμβάσματα τα οποία φαινομενικά έγιναν από τον κάτοχο του λογαριασμου προς τρίτους. 

Τόσες σελίδες γράφτηκαν, ένας δεν έμαθε αυτά τα εμβάσματα που πήγαν; Υπάρχουν statements.

Δείχνουν μόνο IBAN και ψευδώνυμα -και οι τράπεζες δεν δίνουν τα προσωπικά στοιχεία των κατόχων των λογαριασμών, ακόμα και αν υπάρχει υποψία απάτης. Πρέπει να δοθεί εντολή εισαγγελέα, και αυτό αργεί (τόσο που δεν έχει νόημα πια).

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, marinna είπε

Δείχνουν μόνο IBAN και ψευδώνυμα -και οι τράπεζες δεν δίνουν τα προσωπικά στοιχεία των κατόχων των λογαριασμών, ακόμα και αν υπάρχει υποψία απάτης. Πρέπει να δοθεί εντολή εισαγγελέα, και αυτό αργεί (τόσο που δεν έχει νόημα πια).

Δεν κατάλαβα τι λες, αν καταθέσεις καποιο πόσον εχεις τα στοιχειά το ιβαν στο πιάτο σου

Δημοσ.
Μόλις τώρα, NikosKallithea είπε

Δεν κατάλαβα τι λες, αν καταθέσεις καποιο πόσον εχεις τα στοιχειά το ιβαν στο πιάτο σου

Δεν έχεις άλλα στοιχεία πλην του IBAN. Οι τράπεζες επιτρέπουν να στείλεις χρήματα μόνο με αυτό, χωρίς να βάζεις πλήρες όνομα. Και οι απατεώνες δεν το έβαζαν. Οπότε εγώ έχω μεν τα IBAN όπου πήγαν τα λεφτά, αλλά τι να τα κάνω; 

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, marinna είπε

Δεν έχεις άλλα στοιχεία πλην του IBAN. Οι τράπεζες επιτρέπουν να στείλεις χρήματα μόνο με αυτό, χωρίς να βάζεις πλήρες όνομα. Και οι απατεώνες δεν το έβαζαν. Οπότε εγώ έχω μεν τα IBAN όπου πήγαν τα λεφτά, αλλά τι να τα κάνω; 

Ελληνικό ΙΒΑΝ είναι;

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Ukforthemoment είπε

Ελληνικό ΙΒΑΝ είναι;

Ναι, είναι λογαριασμοί της Εθνικής και της Πειραιώς. Πήγαμε στην Εθνική, είπαμε ήρθαν λεφτά μας σε αυτούς τους λογαριασμούς, αλλά δεν μπορούσαν να μας δώσουν στοιχεία. (Τραπεζικό απόρρητο). Το καλύτερο ήταν ότι ακόμα κι όταν τους είπα τουλάχιστον ειδοποιήστε τους, μπορεί να είναι κι αυτοί θύματα, είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν ούτε αυτό.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, marinna είπε

Ναι, είναι λογαριασμοί της Εθνικής και της Πειραιώς. Πήγαμε στην Εθνική, είπαμε ήρθαν λεφτά μας σε αυτούς τους λογαριασμούς, αλλά δεν μπορούσαν να μας δώσουν στοιχεία. (Τραπεζικό απόρρητο). Το καλύτερο ήταν ότι ακόμα κι όταν τους είπα τουλάχιστον ειδοποιήστε τους, μπορεί να είναι κι αυτοί θύματα, είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν ούτε αυτό.

Πας και καταθέτεις σε ταμείο 1€ .Η απόδειξη θα γράφει το  όνομα του  δικαιουχου  του λογαριασμού.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Ukforthemoment είπε

Πας και καταθέτεις σε ταμείο 1€ .Η απόδειξη θα γράφει το  όνομα του  δικαιουχου  του λογαριασμού.

!!!!! Είσαι σίγουρος για αυτό; Και γιατί δεν μου το είπαν από την τράπεζα;!

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, marinna είπε

!!!!! Είσαι σίγουρος για αυτό; Και γιατί δεν μου το είπαν από την τράπεζα;!

Εγω έτσι ξερω ότι γίνεται.Εχω να πάω κάποια χρόνια σε τράπεζα βέβαια αλλά δεν πιστευω να έχει αλλάξει αυτό

Περίμενε μην ξερεις κάποιος άλλος καλύτερα .

• Like 2
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...