Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
14 ώρες πριν, PC_Science_Lefkada είπε

Και πάμε τώρα στο τελευταίο θέμα γιατί κούρασα. Θα ήθελα να είχα και μια εικόνα του τι συμβαίνει τώρα, αλλά και τι συνέβαινε παλιότερα από ροή ανεμιστήρων στο κουτί και από ψύξεις, υδροψύξεις κλπ. Πόσοι ανεμιστήρες, που μάρκες μοντέλα, αν χαρχαλάει κανένας κλπ. Ούτε τη μάρκα και το μοντέλο του κουτιού δεν ξέρουμε. Έχω παρακολουθήσει το νήμα με προσοχή. Σίγουρα ξεχνάω πολλά που ήθελα να γράψω ακόμα, αλλά θα σταματήσω τώρα γιατί βγήκε σεντόνι τρίδιπλο.

Το κουτί είναι το CoolerMaster N300 (USB 3.0 & USB 2.0) Midi Tower : Αρχικά είχει δύο fans μπροστά να βάζουν και την υδρόψυξη πίσω, τώρα έχει 2 φανάκια μπροστά να βάζουν, ένα φανάκι πίσω να βγάζει,  ένα επάνω να βάζει στο ύψος της ψήκτρας των vrms και την μαμά ψήκτρα.
Γενικά ο φίλος δεν ασχολείται με pc, δεν γνωρίζει καν πως να βάλει xmp profile, η χρήση είναι για την σχολή (GIS, office  και gaming), δεν είχε κάνει κάποιο overclock και το pc το έστησε ο αδερφός του ο οποίος λείπει στο εξωτερικό πλέον. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε και δυνατότητα να δοκιμάσουμε διαφορετικά κομμάτια (μητρικές, κάρτες γραφικών, επεξεργαστές, σκληρούς δίσκους).
Το να αγοράσουμε έναν σκληρό ssd 20 ευρώ να κάνουμε μια δοκιμή εντάξει μπορούμε να το κάνουμε , αλλά το θέμα είναι η όλη διαδικασία παίρνει πολύ χρόνο, διότι το κάνει σε τυχαία διαστήματα, μπορεί με τον δίσκο να στρώσει για λίγες μέρες και μετά να ξανά βγει πρόβλημα. Θεωρώ ότι σε αυτό το σημείο, πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον επαγγελματία. Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και για τις πολύτιμες συμβουλές πάντως. Αν υπάρχει κάποιος να προτείνει κάποιον συγκεκριμένο επαγγελματία από Πάτρα, αναμένω τις προτάσεις σας.

• Thanks 1
  • Απαντ. 36
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
9 ώρες πριν, thanosgk13 είπε

Το κουτί είναι το CoolerMaster N300 (USB 3.0 & USB 2.0) Midi Tower : Αρχικά είχει δύο fans μπροστά να βάζουν και την υδρόψυξη πίσω, τώρα έχει 2 φανάκια μπροστά να βάζουν, ένα φανάκι πίσω να βγάζει,  ένα επάνω να βάζει στο ύψος της ψήκτρας των vrms και την μαμά ψήκτρα.

Ένα εξαιρετικό κουτί για υπολογιστή γραφείου που μπορεί να μετατραπεί σε gaming υδρόψυκτο, αλλά θέλει περισσότερη δουλίτσα όση διαφημίζει η coolermaster στο site της.

Γενικά ο φίλος δεν ασχολείται με pc, δεν γνωρίζει καν πως να βάλει xmp profile, η χρήση είναι για την σχολή (GIS, office  και gaming), δεν είχε κάνει κάποιο overclock και το pc το έστησε ο αδερφός του ο οποίος λείπει στο εξωτερικό πλέον.

Δεν αμφιβάλω και ζητάω συγγνώμη που τον κατηγόρησα, αλλά έπρεπε να ρωτήσω. Γιατί το overclocking δεν είναι τις περισσότερες φορές κάτι το επικίνδυνο, αλλά κάποιες είναι.

23 ώρες πριν, triplex1 είπε

Δε νομίζω ότι θα βγει κάτι να μελετήσουμε το site της Microsoft ή τα minidumps, σε τέτοιου είδους βλάβη, Triplex. Μάλλον πρόκειται για καλαμπούρι ή η άποψη σου είναι ότι οι περισσότερες πιθανότητες είναι να σχετίζεται το πρόβλημα τον παιδιών με κάποια γνωστά θέματα με τους ryzen. Δεν έχει γίνει ακόμα λόγος για ρυθμίσεις του BIOS που θα μπορούσαν να αλλαχθούν και να λυθεί το πρόβλημα, έστω και με λίγη απώλεια απόδοσης. Είναι λίγο μπλέξιμο με τόσα υπομενού στο εγχειρίδιο της Β350 Fatality να λείπουν τελείως και επιπλέον ο thanosgk13 έχει κουραστεί από την τόσο δύσκολα αναπαράξιμη, αλλά επίμονη βλάβη.

Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε και δυνατότητα να δοκιμάσουμε διαφορετικά κομμάτια (μητρικές, κάρτες γραφικών, επεξεργαστές, σκληρούς δίσκους).
Το να αγοράσουμε έναν σκληρό ssd 20 ευρώ να κάνουμε μια δοκιμή εντάξει μπορούμε να το κάνουμε , αλλά το θέμα είναι η όλη διαδικασία παίρνει πολύ χρόνο, διότι το κάνει σε τυχαία διαστήματα, μπορεί με τον δίσκο να στρώσει για λίγες μέρες και μετά να ξανά βγει πρόβλημα. Θεωρώ ότι σε αυτό το σημείο, πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον επαγγελματία. Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και για τις πολύτιμες συμβουλές πάντως. Αν υπάρχει κάποιος να προτείνει κάποιον συγκεκριμένο επαγγελματία από Πάτρα, αναμένω τις προτάσεις σας.

Παρόλο που έχω μείνει πολλά χρόνια στην πρωτεύουσα του μιναριστάν, έφτιαχνα πάντα τα κομπιούτερ μου μόνος μου και δεν γνωρίζω κάποιον να προτείνω και να βοηθήσω με αυτό τον τρόπο. Ελπίζω να βρείτε κάποιον που να μπορέσει να φτιάξει αυτή τη βλάβη ή δυσλειτουργία. Αποκλείετε να μην υπάρχει και ένας και περισσότεροι σε ολόκληρη την Πάτρα που να μπορούν, πως θα τον εντοπίσετε είναι το θέμα.

Βλέποντας όμως και τις μέρες να περνούν και επίσης μια αναφορά που υπήρχε νωρίτερα στο νήμα, για άτομο που πιθανώς να μπορούσε να βοηθήσει να έχει αποσυρθεί, δηλώνω από τώρα ότι αν δεν βρείτε άλλη πιο πρακτική λύση, θα ήταν χαρά μου να το αναλάβω εγώ. Θα χρειαζόταν όμως να μου το φέρετε ή να το στείλετε Λευκάδα.

• Like 2
Δημοσ.
Στις 22/1/2022 στις 8:49 ΜΜ, thanosgk13 είπε

Δοκιμάστηκε, για κανένα 2ωρο με ανεμιστήρα να φυσάει ακριβώς πάνω στην "προβληματική" ψήκτρα αλλάχτηκε και η υδρόψυξη με την wraith prism και ξανά βγάζει το ίδιο πρόβλημα, ορίστε και η αναφορά με τα συμβάντα:

271849069_994872204441873_3617381154865526381_n.png

271873983_462619998727649_2791968146054964328_n.png

271948534_265374142349380_776600563437235956_n.png

272130222_1644363902563004_6329258478534873218_n.png

Πες το ακριβές μοντέλο της RAM σου (η σειριακό ή μάρκα μοντέλο συχνότητα και ρολόγια) 
Είναι set ή διαφορετικές μνήμες; 

Έχεις OC στον επεξεργαστή ή στην μνήμη ; 

κάθε φορά πετάει διαφορετικό APIC ID 

APIC ID ειναι το ID του thread και επειδή το πρόβλημα ειναι cache hierarchy error κάτι παίζει μάλλον με τις ρυθμίσεις/συμβατότητα της μητρικής σε σχέση με την RAM σου. 

Αν ειναι διαφορετικές οι μνήμες βάλε μόνο τα dim που ειναι ίδια μαρκα μοντέλο 

Μετά στο bios βάλε default clocks kai FCLK 1600 και τέσταρε το να δεις αν κολλήσει πάλι. 

Δημοσ.
Στις 26/1/2022 στις 3:12 ΠΜ, Dr_Pepper είπε

Πες το ακριβές μοντέλο της RAM σου (η σειριακό ή μάρκα μοντέλο συχνότητα και ρολόγια) 
Είναι set ή διαφορετικές μνήμες; 

Έχεις OC στον επεξεργαστή ή στην μνήμη ; 

κάθε φορά πετάει διαφορετικό APIC ID 

APIC ID ειναι το ID του thread και επειδή το πρόβλημα ειναι cache hierarchy error κάτι παίζει μάλλον με τις ρυθμίσεις/συμβατότητα της μητρικής σε σχέση με την RAM σου. 

Αν ειναι διαφορετικές οι μνήμες βάλε μόνο τα dim που ειναι ίδια μαρκα μοντέλο 

Μετά στο bios βάλε default clocks kai FCLK 1600 και τέσταρε το να δεις αν κολλήσει πάλι. 

Καλησπέρα, οι μνήμες είναι αυτές: Corsair Vengeance LPX 32GB DDR4 RAM με 2 Modules (2x16GB) και Συχνότητα 2666MHz CMK32GX4M2A2666C16

Σετάκι είναι , δεν έχει κάποιο xmp profile (μάλιστα παίζουν auto στα 2133mhz), ούτε overclock στον επεξεργαστή.
Έχουν δοκιμαστεί, default bios , οι μνήμες σε διαφορετικές θέσεις και οι δύο επάνω και ένα στικ μόνο σε διαφορετικές  θέσεις. Δοκιμάστηκε και xmp προφίλ αλλά δεν άλλαξε κάτι. Δεν έχω το μηχάνημα πλέον, καθώς ο φίλος βρίσκεται εκτός για λίγες ημέρες.

Δημοσ.
4 ώρες πριν, thanosgk13 είπε

Καλησπέρα, οι μνήμες είναι αυτές: Corsair Vengeance LPX 32GB DDR4 RAM με 2 Modules (2x16GB) και Συχνότητα 2666MHz CMK32GX4M2A2666C16

Σετάκι είναι , δεν έχει κάποιο xmp profile (μάλιστα παίζουν auto στα 2133mhz), ούτε overclock στον επεξεργαστή.
Έχουν δοκιμαστεί, default bios , οι μνήμες σε διαφορετικές θέσεις και οι δύο επάνω και ένα στικ μόνο σε διαφορετικές  θέσεις. Δοκιμάστηκε και xmp προφίλ αλλά δεν άλλαξε κάτι. Δεν έχω το μηχάνημα πλέον, καθώς ο φίλος βρίσκεται εκτός για λίγες ημέρες.

Δεν υποστηρίζεται επίσημα απο την μητρική σου (δεν ειναι στο QVL https://www.asrock.com/mb/amd/Fatal1ty AB350 Gaming K4/index.asp#Memory) Και οι πρώτοι ryzen είχαν ανέκαθεν θέμα με συμβατότητα και μνήμες... 

Οπότε παίζει αρκετά να ειναι αυτό το πρόβλημα. 

Δοκίμασε άλλη μνήμη και αν μπορείς ακόμη καλύτερη άλλη μνήμη απο την συγκεκριμένη λίστα που έβαλα link πιο πάνω. 

• 8 μήνες μετά...
  • Λύση
Δημοσ.

Καλησπέρα,  μετά από (πολύ 🙃) καιρό επανέρχομαι με την λύση του προβλήματος (μιας και ο φίλος που είχε το pc έλειπε στο εξωτερικό για εργασία / μεταπτυχιακό). Το πρόβλημα τελικά ήταν η μητρική, η Asrock AB350 Κ4 είχε πρόβλημα με κάποιες από τις usb θύρες και όπως μας ενημέρωσε ο τεχνικός, χαμηλότερα volt. Αντικαταστάθηκε από μία MSI B450 Tomahawk Max II και εδώ και ένα μήνα περίπου, το σύστημα είναι πλέον σταθερό.
Ευχαριστώ όσους ασχολήθηκαν με το πρόβλημα. 🙂

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 22/10/2022 στις 2:48 ΜΜ, thanosgk13 είπε

Καλησπέρα,  μετά από (πολύ 🙃) καιρό επανέρχομαι με την λύση του προβλήματος (μιας και ο φίλος που είχε το pc έλειπε στο εξωτερικό για εργασία / μεταπτυχιακό). Το πρόβλημα τελικά ήταν η μητρική, η Asrock AB350 Κ4 είχε πρόβλημα με κάποιες από τις usb θύρες και όπως μας ενημέρωσε ο τεχνικός, χαμηλότερα volt. Αντικαταστάθηκε από μία MSI B450 Tomahawk Max II και εδώ και ένα μήνα περίπου, το σύστημα είναι πλέον σταθερό.
Ευχαριστώ όσους ασχολήθηκαν με το πρόβλημα. 🙂

Αν μπορείς και υπάρχει χρόνος δοκίμασε στην "προβληματικη" μητρική να απενεργοποιησεις μέσα από τα BIOS το Cool n Quiet ή αλλιως(CnQ) στις MSI καρτες  αναφερετε ως PSS και πρέπει να βρίσκετε  νομίζω στο τμήμα overclock του BIOS.

Εγώ παρόμοια freeze προβλήματα μητρικης τα ελυσα με αυτόν ακριβως τον τρόπο.

Πιστεύω ότι " προκαλειτε" σε ταλαιπωρημενες μητρικές λόγω gaming περισσοτερο μαζί με μη καθαρισμό κουτιού.

Αυτό μου δείχνει η εμπειρία μου σε 4-5 μητρικές με προβλήματα freeze.

Επεξ/σία από kouross

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...