Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα και συγχωρέστε με για το μεγάλο ποστ, γνωστός μου έχει σύστημα με τα εξής χαρακτηριστικά:

Ryzen 5 1600
Corsair Hydro Series H60
Asrock AB350 Gaming K4

Gigabyte GeForce GTX 1660 6GB Gaming OC
Corsair Vengeance LPX 32GB DDR4
Western Digital SN750 SSD 1.0TB M.2 NVMe
Samsung 870 Evo SSD 500GB

Seagate Barracuda 2TB HDD
Corsair RM850x 850W (αντικατάστησε ένα Powertech 800W )
Windows 10 home

Πριν 1.5 χρόνο, μου παραπονιόταν ότι δεν μπορούσε να παίξει παιχνίδια (fifa, pubg) καθότι του έκλεινε το μηχάνημα (μπλε οθόνη) μετά από λίγο, εφόσον ελέγξαμε το μηχάνημα (θερμοκρασίες gpu & cpu, μνήμες, drivers, υγεία δίσκων, έγινε bios update μητρικής, ιούς) καταλήξαμε στην αλλαγή τροφοδοτικού (καθότι είχε πάνω ενα Powertech 800W του 2011) και αγοράστηκε το Corsair RM850x 850W. Επίσης ήθελε περισσότερη μνήμη οπότε άλλαξε τελείως kit από ένα 16αρι (το οποίο πουλήθηκε) , αγόρασε καινούριο κιτ Corsair Vengeance LPX 32GB DDR4. Έγινε φορματ και το pc έπαιζε κανονικά. Με όλα στο auto, χωρίς xmp, χωρίς overclock.

Τους τελευταίους 2-3 μήνες όμως το pc του κάνει επανεκκίνηση είτε παίζει, είτε είναι στην επιφάνεια εργασίας και δεν κάνει τίποτα. Ξανά κάναμε έναν έλεγχο κάναμε και φορματ πάλι έπαιξε για 2-3 μέρες χωρίς πρόβλημα άλλα μόλις εγκατέστησε και έπαιξε το παιχνίδι Anno 1800 του έκλεινε και πάλι. Θεωρήσαμε ότι ήταν πρόβλημα παιχνιδιού, αλλά μετά από λίγες μέρες του το έκανε και πάλι σε τυχαίες στιγμές κάθε μέρα με συχνότητα σχεδόν κάθε ώρα είτε έπαιζε είτε δεν έκανε απολύτως τπτ.

→ Την εβδομάδα που μας πέρασε άφησε το μηχάνημα σε τεχνικό σε κεντρικό κατάστημα -όχι αλυσίδα (δεν ξέρω αν πρέπει να αναφέρω όνομα) στην Πάτρα, το κράτησε περίπου για 2 ημέρες και του είπε, σε ότι benchmark και να του έκανε όλο το 24ωρο, το μηχάνημα ανταποκρίθηκε και δεν έκλεισε ποτέ και ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα.

Μόλις πήγε σπίτι του και δοκίμασε, πάλι του ξανά έκλεισε μέσα σε 30’ . Δοκίμασε σε άλλη πρίζα, σε διαφορετικό πολύμπριζο, χωρίς ηχεία, χωρίς ethernet πάνω, μόνο με πληκτρολόγιο και ποντίκι. Δοκίμασε με διαφορετικό καλώδιο (diplayport και hdmi). Δοκίμασε μόνο με τον nvme χωρίς του άλλους σκληρούς (καθότι αυτή ήταν η συμβουλή του τεχνικού) αλλά το πρόβλημα παραμένει.

Μέχρι τώρα δεν έχει ελεγχθεί θα μου πείτε η μητρική και ο επεξεργαστής, το θέμα είναι ότι ο τεχνικός επιμένει ότι δεν έκλεισε το μηχάνημα, μπορεί να είναι θέμα ηλεκτρολογικής εγκατάστασης στο σπίτι;

Και δεύτερη ερώτηση και ποιο σημαντική, υπάρχει κάποιος να προτείνει τεχνικό/ηλεκτρονικό στην Πάτρα μπας και βγάλουμε άκρη;

Επεξ/σία από thanosgk13
  • Απαντ. 36
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όσες δοκιμές έγιναν, το PC είχε το πλαϊνό καπάκι ανοιχτό ή κλειστό;

Επεξ/σία από Τέρης Α.
  • Like 3
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Τέρης Α. είπε

Όσες δοκιμές έγιναν, το PC είχε το πλαϊνό καπάκι ανοιχτό ή κλειστό;

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

Υπάρχει και είναι και αξιόλογο μέλος εδώ μέσα, αλλά θα τον αφήσω για το τέλος, εκτός αν τον προτείνει άλλος.

Με κλειστό, αλλά οι θερμοκρασίες ενδεικτικά στο Superposition της κάρτας ήταν max 72 και ο επεξεργαστής με cinebench γύρω στους 60, επίσης όταν τρέξαμε τα benchmarks, ούτε σε εμάς έκλεισε το μηχάνημα, το κάνει εντελώς τυχαία.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ας ανοίξει το πλαϊνό καπάκι και να ξαναδοκιμάσει. Υποψιάζομαι βραχυκύκλωμα. Όταν κλείνει το καπάκι κάπου ''πιέζονται'' τα μέταλλα και κάνουν επαφή σε σημείο που δεν πρέπει.

Επεξ/σία από Τέρης Α.
  • Like 4
Δημοσ.
17 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε

Ας ανοίξει το πλαϊνό καπάκι και να ξαναδοκιμάσει. Μυρίζομαι βραχυκύκλωμα. Όταν κλείνει το καπάκι κάπου ''ζουλιούνται'' τα μέταλλα και κάνουν επαφή σε σημείο που δεν πρέπει.

Μακάρι να είναι αυτό το πρόβλημα, θα το δοκιμάσουμε και θα ενημερώσω.

• Thanks 1
Δημοσ.
12 hours ago, thanosgk13 said:

Καλησπέρα και συγχωρέστε με για το μεγάλο ποστ

Εγώ δε σε συγχωρώ, αλλά θα σε συγχαρώ για την τόσο πλήρη, ευανάγνωστη και πλούσια σε ιστορικό αρχική σου ανάρτηση.

Επίσης ήθελε περισσότερη μνήμη οπότε άλλαξε τελείως kit από ένα 16αρι (το οποίο πουλήθηκε) , αγόρασε καινούριο κιτ Corsair Vengeance LPX 32GB DDR4. Έγινε φορματ και το pc έπαιζε κανονικά.

Σε αυτή την αναβάθμιση τροφοδοτικού και ραμ που κάνατε και φορμάτ, σε ποιον δίσκο ήταν προηγουμένως το λειτουργικό και σε ποιον μετά το format;

μπορεί να είναι θέμα ηλεκτρολογικής εγκατάστασης στο σπίτι;

Όχι, δεν μπορεί.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@PC_Science_Lefkada Αρχικά ευχαριστώ για την υπενθύμιση μιας και ξέχασα να το αναφέρω αυτό και είναι σημαντικό.

Πριν 1,5 χρόνο και τα πρώτα προβλήματα, τα windows ήταν στον Samsung ssd τον απλό, και όταν έγιναν οι αλλαγές σε μνήμες και τροφοδοτικό ξανά περάστηκαν στον ίδιο. Το καλοκαίρι αγόρασε τον WD nvme, όπου μόνος του πέρασε (τουλάχιστον αυτό μου είπε) με καθαρή εγκατάσταση τα windows στον nvme και μέχρι και τον Δεκέμβρη δεν είχε προβλήματα. Έλα όμως που τώρα πριν δυο βδομάδες (πριν του κάνω το φορματ) του ζήτησα να βγάλει τον samsung και όταν προσπάθησε να μπει στα windows του έβγαζε “Reboot and select proper Boot Device”. Έτσι λοιπόν θεώρησα ότι το πρόβλημα ήταν ότι πέρασε λειτουργικό και στους δύο ή μόνο στον ssd τον απλό. Πήγα λοιπόν πέρασα με καθαρή εγκατάσταση τα windows στον nvme, έκανα διαγραφή των άλλων δύο δίσκων (ssd και hdd) και διαμόρφωση μέσα από την διαχείριση των windows, έπαιξε σωστά για 2-3 μέρες. Μάλιστα πριν τον πάει στον τεχνικό, αφήσαμε το μηχάνημα μόνο με τον nvme πάνω αλλά έκανε ακριβώς το ίδιο.

Τον περιμένω να γυρίσει Πάτρα μέσα στην εβδομάδα, να δοκιμάσουμε αρχικά αυτό με το ανοιχτό κουτί, οποιαδήποτε άλλη συμβουλή καλοδεχούμενη.

Επεξ/σία από thanosgk13
Δημοσ.

Την υδροψυξη του επεξεργαστή σε πιο pin την έχει συνδέσει? Καλό είναι να δει μέσα από το bios ή από το προγραμμα της asrock πως είναι το curve της ψύξης της cpu.

Σε μια asrock που έχω μετά από κάποια update των drivers το curve είχε μια απότομη πτώση στο 0% γύρω στους 55 βαθμούς και μετά ξανά full στους 65-70. Με το προγραμμα της asrock ( a- tuning νομίζω )μπορεί να ελεγχθεί εύκολα το curve.
Επίσης καλό είναι με κάποιο προγραμμα να δείτε και τις θερμοκρασίες του nvme.

Τέλος επειδή η πρώτη γενιά μητρικών είχε θέματα με τις ραμ , καλό είναι η ραμ να είναι αυτές που προτείνει η asrock.

Δημοσ.
2 hours ago, atheatos said:

Την υδροψυξη του επεξεργαστή σε πιο pin την έχει συνδέσει? Καλό είναι να δει μέσα από το bios ή από το προγραμμα της asrock πως είναι το curve της ψύξης της cpu.

Σε μια asrock που έχω μετά από κάποια update των drivers το curve είχε μια απότομη πτώση στο 0% γύρω στους 55 βαθμούς και μετά ξανά full στους 65-70. Με το προγραμμα της asrock ( a- tuning νομίζω )μπορεί να ελεγχθεί εύκολα το curve.
Επίσης καλό είναι με κάποιο προγραμμα να δείτε και τις θερμοκρασίες του nvme.

Τέλος επειδή η πρώτη γενιά μητρικών είχε θέματα με τις ραμ , καλό είναι η ραμ να είναι αυτές που προτείνει η asrock.

Το ανεμιστηράκι της υδρόψυξης στο cpu_fan, η ίδια η υδρόψυξη  με sata στο τροφοδοτικό απευθείας δεν είχε άλλο καλώδιο, από HWinfo γυρνούσε το το ανεμιστηράκι ακόμα και σε idle.
Ο nvme με το πρόγραμμα της WD, με Diskinfo και με Hard Disk sentinel μας έδειχνε σε stress γύρω στο 60 βαθμόυς, σε idle 39.
Οι μνήμες είναι στο QVL της μητρικής.

Δημοσ.

Φίλε μου, θέλω να μου πεις αν έχει βάλει το τελευταίο bios της μητρικής. (Έχουμε την ίδια μητρική)
Παίζει να φταίει αυτό γιατί έχω την ίδια μητρική και είχα ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο θέμα μ αυτόν.
Το παρατήρησα από την ώρα που πέρασα τα τελευταία bios και γιαυτό μου έκοψε και πήγα στην προηγούμενη version και από τότε είναι όπως πρώτα.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και ο κολλητος μου ειχε καποιο αντιστοιχο θεμα που εκλεινε ο υπολογιστης σε ακυρες στιγμες και αυτος ειχε παλι επεξεργαστη ryzen πρωτης γενιας με μια gigabyte b450 αλλα του εφτιαξε μολις περασε τα τελευταια bios.Ξερω εγραψες οτι κανατε ηδη bios update αλλα δειτε μηπως βγηκε πιο καινουργιο απο τοτε που το κανατε γιατι του κολλητου βγηκε πριν κανα μηνα ενα bios update για την μητρικη του και εφτιαξε με εκεινο με ολα τα προηγουμενα το προβλημα παρεμενε.

Επεξ/σία από icenex
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
25 minutes ago, HateMe said:

Φίλε μου, θέλω να μου πεις αν έχει βάλει το τελευταίο bios της μητρικής. (Έχουμε την ίδια μητρική)
Παίζει να φταίει αυτό γιατί έχω την ίδια μητρική και είχα ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο θέμα μ αυτόν.
Το παρατήρησα από την ώρα που πέρασα τα τελευταία bios και γιαυτό μου έκοψε και πήγα στην προηγούμενη version και από τότε είναι όπως πρώτα.

Το bios που έχει πάνω είναι το 5.80, δεν πέρασα κάποιο καινούριο διότι γράφει στο site:  *ASRock do NOT recommend updating this BIOS if Pinnacle, Raven, Summit or Bristol Ridge CPU is being used on your system.
Εσύ έχεις περάσει το 6.30; άλλα είχε θέμα και πριν το bios update.

Επεξ/σία από thanosgk13
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 minutes ago, icenex said:

Και ο κολλητος μου ειχε καποιο αντιστοιχο θεμα που εκλεινε ο υπολογιστης σε ακυρες στιγμες και αυτος ειχε παλι επεξεργαστη ryzen πρωτης γενιας με μια gigabyte b450 αλλα του εφτιαξε μολις περασε τα τελευταια bios.Ξερω εγραψες οτι κανατε ηδη bios update αλλα δειτε μηπως βγηκε πιο καινουργιο απο τοτε που το κανατε γιατι του κολλητου βγηκε πριν κανα μηνα ενα bios update για την μητρικη του και εφτιαξε με εκεινο με ολα τα προηγουμενα το προβλημα παρεμενε.

Στην παρούσα φάση, πρέπει να κάνει downgrade το bios και όχι update γιατί όπως έγραψα στο σχόλιο μου, αυτό εμένα μου προκάλεσε το πρόβλημα και δεν θα ήταν κακό να το κοιτάξει. 
Επίσης όχι, δεν έχει βγει κάτι καινούριο μιας και το κοιτάζω σχεδόν κάθε μέρα.

2 minutes ago, thanosgk13 said:

Το bios που έχει πάνω είναι το 5.80, δεν πέρασα κάποιο καινούριο διότι γράφει στο site:  *ASRock do NOT recommend updating this BIOS if Pinnacle, Raven, Summit or Bristol Ridge CPU is being used on your system.
Εσύ έχεις περάσει το 6.30; άλλα είχε θέμα και πριν το bios update.

Η 6.30 για μένα είναι κομπλέ, η 6.40 που είχα περάσει μου προκαλούσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις τώρα εσύ.
Δείτε το λίγο.

https://www.asrock.com/mb/amd/Fatal1ty AB350 Gaming K4/index.asp#BIOS

Επεξ/σία από HateMe
Δημοσ.
5 minutes ago, HateMe said:

Στην παρούσα φάση, πρέπει να κάνει downgrade το bios και όχι update γιατί όπως έγραψα στο σχόλιο μου, αυτό εμένα μου προκάλεσε το πρόβλημα και δεν θα ήταν κακό να το κοιτάξει. 
Επίσης όχι, δεν έχει βγει κάτι καινούριο μιας και το κοιτάζω σχεδόν κάθε μέρα.

Η 6.30 για μένα είναι κομπλέ, η 6.40 που είχα περάσει μου προκαλούσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις τώρα εσύ.
Δείτε το λίγο.

https://www.asrock.com/mb/amd/Fatal1ty AB350 Gaming K4/index.asp#BIOS

Nαι απλά ο 1600 είναι Summit Ridge, φοβάμαι ότι άμα βάλω καινούριο bios δεν θα ανάβει καν, καθώς δεν προτείνεται για αυτούς τους επεξεργαστές.

Δημοσ.
2 minutes ago, thanosgk13 said:

Nαι απλά ο 1600 είναι Summit Ridge, φοβάμαι ότι άμα βάλω καινούριο bios δεν θα ανάβει καν, καθώς δεν προτείνεται για αυτούς τους επεξεργαστές.

Ε άστο όπως είναι και συνέχισε να ψάχνεις.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...