Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, ICE-T είπε

τι να σου πω φίλε 2 φορές έχω φάει freeze  η 1η ήταν δοκιμές με curve optimizer και η 2η με undervolting tests σε 3080 γι'αυτό δεν μου φαίνεται φυσιολογικό κάτι στο bios ίσως πειραξες κατά λάθος τις μνήμες εκτός από το xmp μήπως έχεις βάλει χειροκίνητα τα timings?

Τίποτα μόνο docp επέλεξα στα bios και ολα μπηκανε αυτοματα σχτικά με τις ραμ. Ωστόσο μετά την αλλαγή του Power supply idle control  σε Typical  δεν έχει ξαναφριζάρει το σύστημα. Μπορεί να είναι και τυχαίο βέβαια γιατί δεν είναι ότι μου το εκανε και καθε μερα!

• Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
45 λεπτά πριν, Thanasaras21 είπε

Τίποτα μόνο docp επέλεξα στα bios και ολα μπηκανε αυτοματα σχτικά με τις ραμ. Ωστόσο μετά την αλλαγή του Power supply idle control  σε Typical  δεν έχει ξαναφριζάρει το σύστημα. Μπορεί να είναι και τυχαίο βέβαια γιατί δεν είναι ότι μου το εκανε και καθε μερα!

Στα καλωδια τροφοδοσιας της μητρικης εχεις συνδεσει και το 4pin η μονο το 8pin ?

Επεξ/σία από ICE-T
  • Thanks 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Thanasaras21 είπε

Μόνο το 8πινο

Νάτος ο @ICE-T. Το βρήκε το πρόβλημα. Η ρύθμιση που αλλάξες με τον Tenshi:

Στις 15/1/2022 στις 9:51 ΜΜ, Tenshi είπε

Power supply idle control → Typical 

παρακάμπτει το πρόβλημα, μην αφήνοντας τον κοντρόλερ να κλείνει φάσεις των VRM για εξοικονόμιση ενέργειας.

• Like 1
Δημοσ.
50 λεπτά πριν, PC_Science_Lefkada είπε

Νάτος ο @ICE-T. Το βρήκε το πρόβλημα. Η ρύθμιση που αλλάξες με τον Tenshi:

παρακάμπτει το πρόβλημα, μην αφήνοντας τον κοντρόλερ να κλείνει φάσεις των VRM για εξοικονόμιση ενέργειας.

Δέν μας εξηγείς το "πρόβλημα" όμως;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, Thanasaras21 είπε

Μόνο το 8πινο

Δεν είναι για διακοσμητικό η θέση για το 4pin για την μητρική σου, έχει αρκετά θέματα με freeze γι'αυτό τον λόγο και εξαφανίστηκαν με την τοποθέτηση του καλωδίου,δεν είναι Β450 πλατφόρμα που δουλεύει με ένα 8πινο,αν διαβάσεις σε ξένα φόρουμ όσοι ανέφεραν το υπάρχον πρόβλημα το έλυσαν με την τοποθέτηση του 4pin.

Επεξ/σία από ICE-T
Δημοσ.
1 ώρα πριν, ICE-T είπε

Δεν είναι για διακοσμητικό η θέση για το 4pin για την μητρική σου, έχει αρκετά θέματα με freeze γι'αυτό τον λόγο και εξαφανίστηκαν με την τοποθέτηση του καλωδίου,δεν είναι Β450 πλατφόρμα που δουλεύει με ένα 8πινο,αν διαβάσεις σε ξένα φόρουμ όσοι ανέφεραν το υπάρχον πρόβλημα το έλυσαν με την τοποθέτηση του 4pin.

Πόσο λάθος (μα πόσο όμως)...

Αρχικά,τι σας κάνει να πιστευτέ πως ένα 8pin EPS με 235watt συνεχούς τροφοδοσίας δέν επαρκεί για έναν 5600Χ σε κατάσταση idle και πως τα δυνητικά +155watt που μπορεί να δώσει το δεύτερο 4pin, θα αλλάξει κάτι,πάλι σε κατάσταση idle;

Τι κάνουν οι χρήστες B550 μητρικών με 1 8pin (παράδειγμα MSI MPG B550 Gaming Plus,Asus Prime B550-Plus); Παρεμπιπτόντως,υπάρχουν μητρικές με 2x8pin EPS (MSI MEG B550 Unify).Υποθετικά,είναι πιο σταθερή απο μια Χ570 Dark hero με 1 8pin και 1 4pin;

Επειδή πλατειάζω,ο TS μπορεί κάλλιστα να συνδέσει και το 4pin.Εκτος εάν κάνει extreme o/c,έχει βάλει μια δεύτερη gpu και γενικότερα έχει κάνει populate κάθε pci-e θύρα της μητρικής του,οχι δέν θα δεί καμία διαφορά,κατηγορηματικά.

Το bug με το package C6 state είναι κάτι που υφίσταται απο τους πρώτους Zen. Λέω συγκεκριμένα το package, που είναι υπεύθυνο για την ολική απενεργοποίηση κυκλωμάτων του επεξεργαστή, γιατί το core c6 state λειτουργεί υποδειγματικά και με το Power supply idle control σε typical o επεξεργαστής εξακολουθεί να έχει ενεργά features εξοικονόμησης ενέργειας.Απλά δέν "παρκάρουν" οι πυρήνες.

Γιατί δέν έχει λυθεί ακόμα με ένα update στο microcode;Δέν γνωρίζω!Ίσως είναι θέμα αρχιτεκτονικής,ίσως φτιάχνοντάς το "σπάει κάτι άλλο",είναι όμως ένα δεδομένο που υφίσταται εδώ και 4 χρόνια.Και ισχύει τόσο σε Linux περιβάλλον (που πηγάζουν οι πρώτες αναφορές), όσο και σε Windows για να πώ "α,ok... ο scheduler των Win10 είναι για τα πανηγύρια και πετάει την διεργασία σε πυρήνα που δέν έχει βγεί απο deep sleep".

Θα αφήσω αυτό εδώ,μασημένη τροφή και όσοι αρέσκονται ας το ψάξουν λίγο παραπάνω.Βρίθουν τα fora απο αναφορές.

• Like 1
Δημοσ.
44 λεπτά πριν, Tenshi είπε

Πόσο λάθος (μα πόσο όμως)...

Αρχικά,τι σας κάνει να πιστευτέ πως ένα 8pin EPS με 235watt συνεχούς τροφοδοσίας δέν επαρκεί για έναν 5600Χ σε κατάσταση idle και πως τα δυνητικά +155watt που μπορεί να δώσει το δεύτερο 4pin, θα αλλάξει κάτι,πάλι σε κατάσταση idle;

Τι κάνουν οι χρήστες B550 μητρικών με 1 8pin (παράδειγμα MSI MPG B550 Gaming Plus,Asus Prime B550-Plus); Παρεμπιπτόντως,υπάρχουν μητρικές με 2x8pin EPS (MSI MEG B550 Unify).Υποθετικά,είναι πιο σταθερή απο μια Χ570 Dark hero με 1 8pin και 1 4pin;

Επειδή πλατειάζω,ο TS μπορεί κάλλιστα να συνδέσει και το 4pin.Εκτος εάν κάνει extreme o/c,έχει βάλει μια δεύτερη gpu και γενικότερα έχει κάνει populate κάθε pci-e θύρα της μητρικής του,οχι δέν θα δεί καμία διαφορά,κατηγορηματικά.

Το bug με το package C6 state είναι κάτι που υφίσταται απο τους πρώτους Zen. Λέω συγκεκριμένα το package, που είναι υπεύθυνο για την ολική απενεργοποίηση κυκλωμάτων του επεξεργαστή, γιατί το core c6 state λειτουργεί υποδειγματικά και με το Power supply idle control σε typical o επεξεργαστής εξακολουθεί να έχει ενεργά features εξοικονόμησης ενέργειας.Απλά δέν "παρκάρουν" οι πυρήνες.

Γιατί δέν έχει λυθεί ακόμα με ένα update στο microcode;Δέν γνωρίζω!Ίσως είναι θέμα αρχιτεκτονικής,ίσως φτιάχνοντάς το "σπάει κάτι άλλο",είναι όμως ένα δεδομένο που υφίσταται εδώ και 4 χρόνια.Και ισχύει τόσο σε Linux περιβάλλον (που πηγάζουν οι πρώτες αναφορές), όσο και σε Windows για να πώ "α,ok... ο scheduler των Win10 είναι για τα πανηγύρια και πετάει την διεργασία σε πυρήνα που δέν έχει βγεί απο deep sleep".

Θα αφήσω αυτό εδώ,μασημένη τροφή και όσοι αρέσκονται ας το ψάξουν λίγο παραπάνω.Βρίθουν τα fora απο αναφορές.

εχεις Asus B550 ?οκ, ευχαριστουμε για την συμβουλη  θα το εχουμε στα υποψην να κανουμε οικονομια στα καλωδια να μην το βαζουμε γιατι ειναι απλα για να υπαρχει  

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, ICE-T είπε

εχεις Asus B550 ?οκ, ευχαριστουμε για την συμβουλη  θα το εχουμε στα υποψην να κανουμε οικονομια στα καλωδια να μην το βαζουμε γιατι ειναι απλα για να υπαρχει  

Έλα μπορείς και καλύτερα!Θα μου απαντήσεις γιατί κάποιες Β550 δέν έχουν πρόβλημα με ένα 8pin ή θα το κάνεις αβαβά;

Για την ιστορία και μόνο: Asus C7H VII X470, με 5800Χ.Δουλεύει μόνο με ένα EPS, σε full load παράλληλα με 3 gpu κάρτες χωρίς να κάνει κίχ.Αλίμονο,έχω κάνει κανονικά boot με 2700Χ χωρίς να έχει πατήσει καλά ένα τμήμα απο το 4+4 και δέν θα το καταλάβαινα αν δέν είχε ανάψει το debug led πάνω απο το ΕΑΤΧ12V.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, Tenshi είπε

Έλα μπορείς και καλύτερα!Θα μου απαντήσεις γιατί κάποιες Β550 δέν έχουν πρόβλημα με ένα 8pin ή θα το κάνεις αβαβά;

Για την ιστορία και μόνο: Asus C7H VII X470, με 5800Χ.Δουλεύει μόνο με ένα EPS, σε full load παράλληλα με 3 gpu κάρτες χωρίς να κάνει κίχ.Αλίμονο,έχω κάνει κανονικά boot με 2700Χ χωρίς να έχει πατήσει καλά ένα τμήμα απο το 4+4 και δέν θα το καταλάβαινα αν δέν είχε ανάψει το debug led πάνω απο το ΕΑΤΧ12V.

σου απαντησα μην κανεις τον εξυπνο για την Asus Β550 μιλαω δεν με ενδιαφερει τι κανουν οι αλλες εταιριες

Επεξ/σία από ICE-T
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, ICE-T είπε

σου απαντησα μην κανεις τον εξυπνο για την Asus μιλαω δεν με ενδιαφερει τι κανουν οι αλλες εταιριες

Και Asus παρέθεσα.

Θέλεις να συνεχίσουμε το flame war,που είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα οδηγήσει σε κλείδωμα και διαγραφή του νήματος (κρίμα είναι,γιατί έχει χρήσιμες πληροφορίες για κάποια άτομα) ή απλά θα χωνέψεις πως έχεις εσφαλμένη αντίληψη των πραγμάτων;

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Tenshi είπε

Και Asus παρέθεσα.

Θέλεις να συνεχίσουμε το flame war,που είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα οδηγήσει σε κλείδωμα και διαγραφή του νήματος (κρίμα είναι,γιατί έχει χρήσιμες πληροφορίες για κάποια άτομα) ή απλά θα χωνέψεις πως έχεις εσφαλμένη αντίληψη των πραγμάτων;

X470 εχεις οχι Β550, δηλαδη εγω που δεν εχω τετοια προβληματα με παρομια μητρικη ειναι απλη τυχη ,ενταξει ευχαριστουμε για την συμβουλη

Δημοσ.

Ο 5600x και ενα 4πινο να υπηρχε παλι θα δουλευε , το εχετε τραβηξει το θεμα τοσο πολυ που δεν χρειαζεται.

• Like 1
Δημοσ.

Κατ, αρχάς μην τσακώνεστε. Κανένας δεν υποτίμησε τη συμβολή σου Tenshi. Άμα δεν είχες γράψει τίποτα, 99% ακόμα θα ψάχναμε τη βλάβη.

11 ώρες πριν, Tenshi είπε

Δέν μας εξηγείς το "πρόβλημα" όμως;

10 λεπτά πριν, Tenshi είπε

.......................

Θα μου απαντήσεις γιατί κάποιες Β550 δέν έχουν πρόβλημα με ένα 8pin ή θα το κάνεις αβαβά;

Κατ' αρχάς το power supply idle control το απενεργοποιώ σε όσα ryzen περνάνε από τα χέρια μου. Δεν αξίζει για να κερδίζουμε 1-2 watt το πολύ από απώλειες των μοσφετ.

Δεν έχει να κάνει μόνο με τα μέγιστα watt, το αν θα τα συνδέσεις όλα τα pins. 'Οταν δίνει εντολή ο controller να περάσει από π.χ. 4 φάσεις σε 2, στιγμιαία (κάποια millisecond) κόβονται τελείως τα ampers από όλες τις φάσεις προκειμένου να γίνει αυτή η μετάβαση. Όταν επανέρχεται το ρεύμα έχεις μεταβατικά φαινόμενα που αναλόγως την τοπολογία (ποια 4/8πινα είναι συνδεδεμένα σε ποιες φάσεις των VRM), αλλά και το πόσο τσίτα είναι οι ρυθμίσεις του controller (imc) μπορεί να έχουν απρόβλεπτα αποτελέσματα (αστάθεια). Δε γίνεται να γνωρίζουμε την ακριβή τοπολογία της κάθε μητρικής χωρίς να κόψουμε την πρώτη φέτες και να μελετάμε μια δεύτερη ίδια για μήνες.

Αυτά τα παγώματα είναι τα ίδια με αυτά που θα συμβούν αν με το σύστημα εν λειτουργία αφού αφαιρέσουμε την ψύκτρα σηκώσουμε τον επεξεργαστή από το socket. Επίσης όμως είναι ίδια με αυτά που έχεις όταν γίνει ασταθής ο controller λόγω λάθoς timings, ασυμβατων μνημών και ρυθμίσεων κλπ. Καταρρέοντας ο controller, κόβει το ρεύμα από τον επεξεργαστή για να μην δημιουργηθεί κάποια βλάβη στο σύστημα.

Ο Thanasaras21, να αφήσει να περάσουν κάποιες μέρες ακόμα να δει αν σταμάτησε το πρόβλημα και ενώ σκέφτεται αν του επαρκεί η λύση σου Tenshi (εγώ την βρίσκω ικανοποιητικότατη) και αν θέλει να διερευνίσει το θέμα παραπάνω. Αν δεν το διερευνήσει άλλο όμως, μόνο ικασίες επί ικασιών μπορούμε να κάνουμε και δεν έχει και νόημα.

Αν μου ερχόταν έτσι πάντως το μηχάνημά του, εγώ πάντως θα τον ενημέρωνα ότι θέλει τροφοδοτικό, θα το πρότεινα ένα και θα του έλεγα να έρθει να το πάρει  γιανα μη μένει χωρίς κομπιούτερ και να μου το ξαναφέρει μαζί με το καινούργιο τροφοδοτικό να βρώ το πρόβλημα. Το να περιμένουν ότι όταν δεν ακολουθούν τις συστάσεις των κατασκευαστών θα τους βρίσκουμε πάντα λύση και μάλιστα φτηνότερα, δεν είναι σωστή τακτική. Εσύ το βρήκες πανεύκολα και πραγματικά μαγκιά σου. Και μένα με ενδιαφέρει να βοηθήσω και γι αυτό συμμετέχω. Ο μέσος επαγγελματίας δε θα ασχολούταν με τέτοιο θέμα και καλά θα έκανε.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...