Petros Electron Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 56 λεπτά πριν, mphxths είπε @Petros Electron Επεσε 98% η υγεια του δισκου και αγχωθηκες ? Σοβαρα τωρα ? Και ηθελες να τον γυρισεις πισω για αντικατασταση ? Ελα να σοβαρευτουμε λιγο Φιλε μπηχτης (το λεει και το όνομα σου), Ερώτηση έκανα και ισως ναι και να αγχώθηκα γιατι ειμαι παθόντας πριν 3 μηνες μου έσκασε ενας καινούριος μηχανικός 2ΤΒ WD οπου τον αντικατέστησα. Το "αγχώθηκα " είναι επίσης και απο τεχνική πλευρά, σιγα 30 ευρω τον πηρα δεν θα πεθάνουμε κιόλας και να καει αυριο παιρνω εναν αλλον.. Το θεμα ηταν επειτα πως να βελτιώσω την ζωη του SSD και να "δουλεύω" και το λογισμικό παράλληλα. Στην περίπτωση μου ηταν το συχνο cloning και restore σε αυτον τον δισκο. Οποτε ναι, μάλλον τον ζόρισα.Εχω μηχανικούς εδω και 15-17 χρονια και ακομα ειναι 100% υγειά. Απο SSD δεν εχω εμπειρία, ειμαι της "παλιας" σχολης Καθότι τον δουλεύω τον SSD σε linux Os ενεργοποίησα κάποια πράγματα στο linux ακόμα και στον FF ολα κάλως, και λιγότερα cloning/restore ισως? Γράφτηκαν ενδιαφέρον απόψεις, ας μείνουμε σε αυτές, και η δικη σου μεσα σε αυτές επίσης. ΥΓ. Το σχόλιο για το ονομα σου, το έγραψα καθαρά για πλακα, μην παρεξηγηθείς Φιλικα, Επεξ/σία 13 Ιανουαρίου 2022 από Petros Electron
V.I.Smirnov Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) @mphxths O δίσκος του συστήματος σχεδόν πάντα θα έχει γραμμένα περισσότερα από τους αποθηκευτικούς διότι το λειτουργικό γράφει/σβήνει σαβούρες συνέχεια. Γενικά δεν διαφωνώ με τα υπόλοιπα που ισχυρίζεσαι. Απλώς ο ψυχολογικός παράγοντας είναι αρκετά ισχυρός. Και το γεγονός ότι στο ramdisk όλα δουλεύουν πιο ομαλά και δεν μένουν και ίχνη. Kατά δήλωσή σου έχεις 32 GB, τα οποία τον περισσότερο καιρό μάλλον χάσκουν άδεια. Εγώ ότι δουλειά χωράει την κάνω στο ramdisk, με ότι αυτό συνεπάγεται. Έτσι συνήθισα, στους δίσκους δεν κάνω σχεδόν τίποτε. Και καθώς πρόκεται για laptop, δεν υπάρχει φόβος να χάσω δεδομένα από την διακοπή τροφοδοσίας (μόνον αν κρεμάσουν τα win)... - Επεξ/σία 13 Ιανουαρίου 2022 από V.I.Smirnov 2
mphxths Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 1 ώρα πριν, Petros Electron είπε ΥΓ. Το σχόλιο για το ονομα σου, το έγραψα καθαρά για πλακα, μην παρεξηγηθείς Ναι αλλα φαντασου τι υπονοει το ονομα μου... ε? ε? 1 ώρα πριν, Petros Electron είπε Καθότι τον δουλεύω τον SSD σε linux Os ενεργοποίησα κάποια πράγματα στο linux ακόμα και στον FF ολα κάλως, και λιγότερα cloning/restore ισως? Ε ενταξει στην αρχη που εγκαθιστουμε το λειτουργικο , οποιο και αν ειναι αυτο , καποια μαζεμενα gbytes θα γραφτουν , ειναι αναποφευκτο. Απο κει και περα η υπολοιπη χρηση θα ειναι πιο νορμαλ. Χτυπα ενα "sudo smartctl --all /dev/sda" (βαλε το σωστο device εσυ) , να δουμε τι πληροφοριες δινει , ετσι για την ιστορια. 1 ώρα πριν, V.I.Smirnov είπε Απλώς ο ψυχολογικός παράγοντας είναι αρκετά ισχυρός. Αληθεια ειναι αυτο. Μαζευονται εγγραφες , αγχος. Πεφτει λιγο το health , αγχος. Συχνα πυκνα τσεκαρω μην τιγκαρουν οι δισκοι... αλλο αγχος και αυτο. Αλλα βαζοντας τα νουμερα κατω , οπως ειδες και στο ποστ μου , θα παρουμε νεο δισκο , ετσι γιατι δεν ξερουμε που να φαμε τα λεφτα , πολυ πριν ο δισκος δειξει σημαδια οτι παραπαιει. 1 ώρα πριν, V.I.Smirnov είπε Kατά δήλωσή σου έχεις 32 GB, τα οποία τον περισσότερο καιρό μάλλον χάσκουν άδεια. Αληθεια ειναι και αυτο , αν και τα windows οσο βρισκουν μνημη , αρπαζουν. Τα ιδια πραγματα τρεχουν με πριν που δεν ειχα τα 32 , και τωρα εχει αρπαξει 10γιγα , και τρεχουν μαλακιες... cache-αρει ram για "καλυτερη εμπειρια χρησης". Ξερω οτι τα ramdisks ειναι δυναμικα στην χρηση της ραμ , αλλα παλι θα εχω το αγχος... ποση ραμ εμεινε , ποση χρησιμοποιει το ramdisk , ποση τα windows.. Εδωσα Χ στο ramdisk , μηπως χρειαζεται παραπανω ? Και αν δωσω παραπανω , μενει για το συστημα ? Και αν ανοιξω κανα VM ? Aσε δεν ειμαι για τετοιους ψυχαναγκασμους εγω Τελος , ψηνομαι να παρω κανα 500αρη να αντικαταστησω τον 250αρη και ο 250αρης να παει σε ενα δευτερο φορητο που εχει 120αρη με 86% health και με αγχωνει 1 1
Petros Electron Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 34 λεπτά πριν, mphxths είπε 2 ώρες πριν, Petros Electron είπε Καθότι τον δουλεύω τον SSD σε linux Os ενεργοποίησα κάποια πράγματα στο linux ακόμα και στον FF ολα κάλως, και λιγότερα cloning/restore ισως? Ε ενταξει στην αρχη που εγκαθιστουμε το λειτουργικο , οποιο και αν ειναι αυτο , καποια μαζεμενα gbytes θα γραφτουν , ειναι αναποφευκτο. Απο κει και περα η υπολοιπη χρηση θα ειναι πιο νορμαλ. Χτυπα ενα "sudo smartctl --all /dev/sda" (βαλε το σωστο device εσυ) , να δουμε τι πληροφοριες δινει , ετσι για την ιστορια. Παρε το report (in color) , Δεν βλεπω η δεν καταλαβαινω κατι απο αυτο. EDIT : Μετα απο εκτελεση του HDSentinel στο τερμιναλ ειδα αυτο που ηθελα (τα Total written). GUI Vs Terminal 0-1 Για δες ρε φιλε Μπηχτη Μάλλον δεν είναι και τοσο καλο το 1.06ΤΒ να φανταστώ Επεξ/σία 13 Ιανουαρίου 2022 από Petros Electron
mphxths Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Petros Electron είπε Παρε το report (in color) , Δεν βλεπω η δεν καταλαβαινω κατι απο αυτο. Μην βαζεις το partition (sdc1) , αλλα ολοκληρο τον δισκο (sdc). Δεν ξερω αν παιζει αυτο ρολο στο οτι αναφερει οτι ο δισκος δεν υποστηριζει... smart Τρεχτο μια με τον δισκο (sdc) , να δουμε τι αλλο θα δειξει. 1 ώρα πριν, Petros Electron είπε Μάλλον δεν είναι και τοσο καλο το 1.06ΤΒ να φανταστώ Aν διαβαζω καλα εδω , εχει 80ΤΒ TBW. Λιγα για 250αρη , αλλα οκ...μεχρι να τα πιασεις..εχεις δρομο ακομα. Επισης κατι αλλο. Τον εχεις συνδεδεμενο πως ? USB? Aν ναι , μπορει καποιες πληροφοριες να μην μπορουν τα προγραμματα να τις διαβασουν. Οσο για το hd sentinel , δεν ξερω ποσο αξιοπιστο ειναι . Στον samsung που εχω στο φορητο με το λινουξ , εδειχνε 270GB , ενω τελικα αποδειχτηκε οτι ο δισκος ειχε γραμμενα 8ΤΒ. Τα μισα προγραμματα οπως ειπα (μεσα σε αυτα και το hd sentinel) , εδειχναν 270GB και τα αλλα μισα 8ΤΒ. Ειναι αναλογως πως οριζουν τις τιμες στο smart οι κατασκευαστες , και πως τις διαβαζουν μετα τα διαφορα προγραμματα. Επεξ/σία 14 Ιανουαρίου 2022 από mphxths 1
Petros Electron Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 9 λεπτά πριν, mphxths είπε Τρεχτο μια με τον δισκο (sdc) , να δουμε τι αλλο θα δειξει. /dev/sdc: Unknown USB bridge [0x1e1d:0x20a0 (0x3203)] Σε αυτο εχεις δικιο τον εχω μεσω USB 3.0 ισως για αυτο. Οποτε (συμφωνα με τα γραφόμενα σου) στο 1.06ΤΒ δεν δικαιολογείτε η μείωση της υγείας τοσο συντομα στον SSD Επεξ/σία 14 Ιανουαρίου 2022 από Petros Electron
mphxths Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2022 3 λεπτά πριν, Petros Electron είπε Οποτε (συμφωνα με τα γραφόμενα σου) στο 1.06ΤΒ δεν δικαιολογείτε η μείωση της υγείας τοσο συντομα στον SSD Πως προεκυψε αυτο απο τα λεγομενα μου ? Αν οντως ειναι τοσα τα γραφομενα του , και αν οντως εχει TBW 80TB , 98% υγεια...ειναι ψιλο-φυσιολογικο. Δεν μπορουμε να ξερουμε , γιατι δεν ξερουμε που γραφτηκαν αυτα τα 1ΤΒ. Στα ιδια cells ? Σε διαφορετικα cells και το wear μοιραστηκε ? Σε ποσα διαφορετικα ? Οπως ειπα , ειναι λιγα τα ΤΒ που δινει ο κατασκευαστης. Σε εμενα στον samsung τον 250αρη , δινει 150ΤΒ. Ο,τι πληρωσεις παιρνεις με λιγα λογια... Αν υποθεσουμε οτι ειναι γραμμενα 1ΤΒ , δηλ το 1/80 του θεωρητικου μαξιμουμ , και εχει πεσει 2% στο health , καλα το παει... 1
Petros Electron Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Τελικά για το τέλος της ιστορίας ο σκληρός αντικατασταθεί με καινούριο στα πλαίσια της εγγύησης, γιατί έπεσε και άλλο η υγειά του. Επίσης έγιναν ρυθμίσεις στο Mint (SDD trim > κάθε 2 μερες, ακολούθησα εναν οδηγο) και στον Firefox ολο το cache να πηγαίνει στην RAM και οχι στον δίσκο για να μην έχω συνεχές σβησε-γραψε. Μου μεγαλωνει λιγο την ram, αλλα δεν με πειραζει γιατι εχω 16GB. Λιγο προσοχή τωρα με τα clone disk και restore, and the disk will leave forever..! Την επόμενη φορα θα παρω εναν με ποιο μεγαλο TBW, οτι πληρωνεις παίρνεις τελικα. Επεξ/σία 21 Ιανουαρίου 2022 από Petros Electron 1
PC_Science_Lefkada Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 3 λεπτά πριν, Petros Electron είπε Τελικά για το τέλος της ιστορίας ο σκληρός αντικατασταθεί με καινούριο στα πλαίσια της εγγύησης, γιατί έπεσε και άλλο η υγειά του. Επίσης έγιναν ρυθμίσεις στο Mint (SDD trim > κάθε 2 μερες, ακολούθησα εναν οδηγο) και στον Firefox ολο το cache να πηγαίνει στην RAM και οχι στον δίσκο για να μην έχω συνεχές σβησε-γραψε. Μου μεγαλωνει λιγο την ram, αλλα δεν με πειραζει γιατι εχω 16GB. Λιγο προσοχή τωρα με τα clone disk και restore, and the disk will leave forever..! Την επόμενη φορα θα παρω εναν με ποιο μεγαλο TBW, οτι πληρωνεις παίρνεις τελικα. Μονο τα TBW κοιτάζω εγώ. Παρόλο που και αυτά ενδεικτικά είναι, δίνουν μία εικόνα. Τα πολυδιαφημισμένα sequential read και write αποκτούν νόημα μόνο σε μεταφορές πολύ μεγάλων μεμονομένων αρχείων (π.χ. βίντεο). Τις βλέπουμε μια φορά τα δυο χρόνια οι περισσότεροι. Ακόμα και σε εγκαταστάσεις προγραμμάτων 5-50gb τα περισσότερα αρχεία που αποτελούν την εγκατάσταση είναι μικρά, αν όχι μικροσκοπικά και η παρατεταμένη (sequential) ταχύτητα έχει μικρή επίπτωση στο συνολικό χρόνο που απαιτεί το πρόγραμμα να εγκατασταθεί. Ψωνίζω τον ssd με τα περισσότερα TBW, κλείνω και την εικονική μνήμη απ' ολους τους δίσκους και δεν ασχολούμε ούτε με το πότε τελεώνει η εγκύηση ούτε να μετράω health που συνήθως δε δίνει καποια πληροφορία. Το μόνο μειονέκτημα του να κλείσει η εικονική μνήμη όταν υπάρχει επαρκής μνήμη συστήματος είναι ότι δεν αποθηκεύονται τα bsod codes. Τα οποία ούτως ή άλλως δεν τα χρειάζομαι για διάγνωση hardware και αν χρειστούν για διάγνωση software, επαναφέρω την εικονική μνήμη προσορινά. 2
mphxths Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, Petros Electron είπε Επίσης έγιναν ρυθμίσεις στο Mint (SDD trim > κάθε 2 μερες, ακολούθησα εναν οδηγο) Καποτε στο λινουξ οι οδηγοι ελεγαν για συνεχες trimming. Μετα απο ωριμη σκεψη πλεον συνισταται το εβδομαδιαιο trimming. Οπως ακριβως κανουν και τα windows. Οι περισσοτερες διανομες τα ρυθμιζουν πλεον ολα αυτα αυτοματα. Η χειροκινητη διαδικασια ειναι να γινει ενεργοποιηση του "fstrim.timer" , το οποιο κανει trigger το "fstrim.service" καθε 7 ημερες. Για μενα περα απο το trimming , ασχετως λειτουργικου , δεν εχει νοημα καποια αλλη ρυθμιση οπως εχω ξαναπει. Μονο να φροντιζει καποιος να μην τιγκαρει τον δισκο , να αφηνει αρκετο ελευθερο χωρο για να "απλωνονται" οι εγγραφες και να γινεται ομοιομορφα το cell wearing... Πριν κατι μερες πηγα σε εναν φιλο μου , που τρεχει windows. Εχει εναν ssd 480αρη για το λειτουργικο του (Toshiba) και μερικους μηχανικους καποιων TBs για τα αρχεια του. Τον SSD τον εχει πολλα χρονια , πανω απο 5ετια για πλακα. Του ειχα στησει πριν καιρο , επειδη του ειχε κλασει ενας μηχανικος και τρεχαμε να παρουμε backup πριν παραδωσει πνευμα , το hdsentinel να τρεχει συνεχως και να εχει παντα εικονα της υγειας των δισκων του. Ο φιλος μου αυτος δεν ασχολειται με τεχνικα θεματα , δεν ξερει τι πρεπει να προσεχει στην χρηση των ssd και μιας και πηγα απο κει ειπα να τσεκαρω τι κανει ο SSD του. Αρχικα , ηταν τιγκαρισμενος. Δηλαδη απο τα 480gb , ηταν ελευθερα καμμια 40αρια. Κατα δευτερο , το hdsentinel ανεφερε "performance 100% , health 95%" . Δεν ανεφερε ποσα TBs ειναι γραμμενα , ουτε εβγαλα και εγω ακρη. Ο κατασκευαστης νομιζω δινει απο ο,τι τσεκαρα στο σαιτ γυρω στα 80ΤΒW. Που θελω να καταληξω ? Εμεις παλευουμε με ρυθμισεις να τους δουλευουμε οπως πρεπει μην και χασει κανα % υγειας , και ο φιλος μου που τον εχει γραμμενο στα @@ του και σιγουρα δεν του κανει και την "καλυτερη" χρηση , ειναι με 95% υγεια στον δισκο μετα απο αρκετα χρονια χρησης ... Συμπερασμα ? Μην το ψειριζουμε Επεξ/σία 21 Ιανουαρίου 2022 από mphxths 2
Petros Electron Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2022 42 λεπτά πριν, mphxths είπε Καποτε στο λινουξ οι οδηγοι ελεγαν για συνεχες trimming. Μετα απο ωριμη σκεψη πλεον συνισταται το εβδομαδιαιο trimming. Οπως ακριβως κανουν και τα windows. Οι περισσοτερες διανομες τα ρυθμιζουν πλεον ολα αυτα αυτοματα. Η χειροκινητη διαδικασια ειναι να γινει ενεργοποιηση του "fstrim.timer" , το οποιο κανει trigger το "fstrim.service" καθε 7 ημερες. Για μενα περα απο το trimming , ασχετως λειτουργικου , δεν εχει νοημα καποια αλλη ρυθμιση οπως εχω ξαναπει. Μονο να φροντιζει καποιος να μην τιγκαρει τον δισκο , να αφηνει αρκετο ελευθερο χωρο για να "απλωνονται" οι εγγραφες και να γινεται ομοιομορφα το cell wearing... Πριν κατι μερες πηγα σε εναν φιλο μου , που τρεχει windows. Εχει εναν ssd 480αρη για το λειτουργικο του (Toshiba) και μερικους μηχανικους καποιων TBs για τα αρχεια του. Τον SSD τον εχει πολλα χρονια , πανω απο 5αετια για πλακα. Του ειχα στησει πριν καιρο , επειδη του ειχε κλασει ενας μηχανικος και τρεχαμε να παρουμε backup πριν παραδωσει πνευμα , το hdsentinel να τρεχει συνεχως και να εχει παντα εικονα της υγειας των δισκων του. Ο φιλος μου αυτος δεν ασχολειται με τεχνικα θεματα , δεν ξερει τι πρεπει να προσεχει στην χρηση των ssd και μιας και πηγα απο κει ειπα να τσεκαρω τι κανει ο SSD του. Αρχικα , ηταν τιγκαρισμενος. Δηλαδη απο τα 480gb , ηταν ελευθερα καμμια 40αρια. Κατα δευτερο , το hdsentinel ανεφερε "performance 100% , health 95%" . Δεν ανεφερε ποσα TBs ειναι γραμμενα , ουτε εβγαλα και εγω ακρη. Ο κατασκευαστης νομιζω δινει απο ο,τι τσεκαρα στο σαιτ γυρω στα 80ΤΒW. Που θελω να καταληξω ? Εμεις παλευουμε με ρυθμισεις να τους δουλευουμε οπως πρεπει μην και χασει κανα % υγειας , και ο φιλος μου που τον εχει γραμμενο στα @@ του και σιγουρα δεν του κανει και την "καλυτερη" χρηση , ειναι με 95% υγεια στον δισκο μετα απο αρκετα χρονια χρησης ... Συμπερασμα ? Μην το ψειριζουμε Κρατάω το τελευταίο, στο οποίο εχεις και δίκιο. Ψάχνουμε την "τελειότητα" των ρυθμίσεων και στο τέλος χάνουμε την ουσία. Μεχρι να χαλάσει ο SSD που πηρα, και αν χαλάσει 3 χρόνια εγγύηση εχει, θα εχει παραδώσει πνεύμα το laptop απο πριν, γιατι και αυτο απο το 2017 το έχω.. Πόσο ακόμα ? Καλο Σ/Κ σου εύχομαι Mr.Μπήχτη 😃
Vault13 Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Θεμα ασφαλειας δεδομενων και αντικαταστασης απο ποση υγεια και κατω ειναι για αντικατασταση; Πχ 70%? Επεξ/σία 23 Ιανουαρίου 2022 από Vault13
Dantε Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2022 22 ώρες πριν, Vault13 είπε Θεμα ασφαλειας δεδομενων και αντικαταστασης απο ποση υγεια και κατω ειναι για αντικατασταση; Πχ 70%? Σε ssd?20% και κατω θα ελεγα.Αν φυσικα δεν εχει εμφανισει καποιο αλλο θεμα και το health καθοριζεται μονο απο τα TBW.
jgeorgiou Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Οι SSD δεν έχουν το πρόβλημα των μηχανικών που όταν αρχίσει η κατηφόρα γίνονται επικινδυνοι. Εχει τις ίδιες πιθανότητες να σου "σκάσει" όσες είχε και με 100% υγεία. Πρακτικά , έχω στα χέρια μου 2 ssd που ο ένας έχει γύρω στο 40% υγεία και ο άλλος 23% υγεία και λειτουργουν "μια χαρά" , υπολογίζω ότι ότι θα ξεπεράσουν το όριο του κατασκευαστή για τα TBW τουλάχιστον κατα 10%. Απλά ο κατασκευαστής επειδή υπογράφει το όριο και δίνει εγγύηση γι'αυτό (έχει νομική ευθύνη) είναι "συντηρητικός" , τα πραγματικά όρια είναι τουλάχιστον 10% παραπάνω από όσο λένε. ΠΡΟΣΟΧΗ κανένας δεν εγγυάται ότι δεν θα ξυπνήσουμε μια μέρα και ο SSD μας δεν θα λειτουργεί και τα αρχεία θα είναι μη ανακτήσιμα ανεξαρτήτως ενδείξεως υγείας. (το λέω για το backup) 23 ώρες πριν, Vault13 είπε Θεμα ασφαλειας δεδομενων και αντικαταστασης απο ποση υγεια και κατω ειναι για αντικατασταση; Πχ 70%? Στο 70% υγεία είναι το ίδιο πιθανό να χάσεις αρχεία όσο στο 100% υγεία. Απλά "απενεργοποιεί καμμένα cells" με τις πολλές επανεγγραφές. Επεξ/σία 24 Ιανουαρίου 2022 από jgeorgiou
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα