Petros Electron Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 Καλησπερα, Εχω αυτον τον δίσκο SSD λίγες μερες (λιγότερο απο εναν μηνα). Αρχικά ειχε υγεια και επίδοση 100% Σήμερα ειδα οτι επεσε στο 98%. Πρέπει να τον παω για αλλαγή? (εχει εγγυηση) Θα τον αλλαξουν ? Κατέβασα και το πρόγραμμα της crucial, εκει τον βλέπει οκ, χωρίς να αναφέρει υγειά και επιδόσεις.
Dantε Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 Σε αυτα τα προγραμμα η υγεια του SSD παει αναλογα με τις εγγραφες. Οποτε μειωνεται οσο αυξανονται τα TBW.Φυσιολογικο ειναι,δεν εχει θεμα. 3 1
Petros Electron Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 11 λεπτά πριν, Dantε είπε Σε αυτα τα προγραμμα η υγεια του SSD παει αναλογα με τις εγγραφες. Οποτε μειωνεται οσο αυξανονται τα TBW.Φυσιολογικο ειναι,δεν εχει θεμα. Ευχαριστώ για την απάντηση. Το έψαξα στο ιντερνετ και είδα πανω-κατω το ιδιο λένε. Θα τον παρακολουθήσω και θα δω. Έχω κάνει και clonedisk καλού κακού, αν τα φτυσει τελειως, αν και με παραξενεύει που εγινε τοσο γρήγορα, να πω οτι, ειναι πανω σε linux Os και δεν ξέρω ισως να γραφει-σβηνει συνεχεία και έπεσε η υγειά του απο αυτο.
Dantε Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 Μόλις τώρα, Petros Electron είπε Ευχαριστώ για την απάντηση. Το έψαξα στο ιντερνετ και είδα πανω-κατω το ιδιο λένε. Θα τον παρακολουθήσω και θα δω. Έχω κάνει και clonedisk καλού κακού, αν τα φτυσει τελειως, αν και με παραξενεύει που εγινε τοσο γρήγορα, να πω οτι, ειναι πανω σε linux Os και δεν ξέρω ισως να γραφει-σβηνει συνεχεία και έπεσε η υγειά του απο αυτο. Τα GBs που γραφτηκαν μαζεμενα για την εγκατασταση των προγραμματων ,ισως να οφειλονται για τη γρηγορη πτωση τωρα στην αρχη. Οπως και να εχει και 1% καθε μηνα να πεφτει,μεχρι το 10-20% που θα ξεκινησεις να ανησυχεις,εχεις 6-7 χρονια. Τσεκαρε μηπως τα Linux που εχεις,εχουν επιλογες για ssd ωστε να αποφευγουν ασκοπα γραψιματα. 1 1
Petros Electron Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 4 λεπτά πριν, Dantε είπε Τα GBs που γραφτηκαν μαζεμενα για την εγκατασταση των προγραμματων ,ισως να οφειλονται για τη γρηγορη πτωση τωρα στην αρχη. Οπως και να εχει και 1% καθε μηνα να πεφτει,μεχρι το 10-20% που θα ξεκινησεις να ανησυχεις,εχεις 6-7 χρονια. Τσεκαρε μηπως τα Linux που εχεις,εχουν επιλογες για ssd ωστε να αποφευγουν ασκοπα γραψιματα. H Αληθεια ειναι οτι του εκανα μαζεμενα restore απο clone disk με το AOMEI backupper γιατι δοκιμαζα διαφορα στα linux και στο τελος τα κατέστρεφα, 😅ισως απο εκει να επεσε η υγειά. Θα δω αυτο που ειπες, αν μαλλον τα restore του την εκαναν την δουλεια..
V.I.Smirnov Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 Μάθε να χρησιμοποιείς ramdisk και να κάνεις τις σαβουροδουλειές εκεί. Ο δίσκος πρέπει να είναι ει δυνατόν μόνον για αποθήκευση, τίποτε άλλο. Εγώ, όπως φαίνεται στο σχήμα, για να έχω πάντα freeze τον δίσκο με το ShadowDefender, μετά από ενάμισι χρόνο έχω < 1 TBW και health 99%. Ο δίσκος πρακτικά θα κρατήσει για πάντα. - 3 1
Petros Electron Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 10 λεπτά πριν, V.I.Smirnov είπε Μάθε να χρησιμοποιείς ramdisk και να κάνεις τις σαβουροδουλειές εκεί. Ο δίσκος πρέπει να είναι ει δυνατόν μόνον για αποθήκευση, τίποτε άλλο. Εγώ, όπως φαίνεται στο σχήμα, για να έχω πάντα freeze τον δίσκο με το ShadowDefender, μετά από ενάμισι χρόνο έχω < 1 TBW και health 99%. Ο δίσκος πρακτικά θα κρατήσει για παντα. Εμενα δεν μου δείχνει το sentinel τα life time writes. Δεν ξερω ποσο εχουν γραφτει στον δισκο. Πως μπορω να τα δω? (εχω την pro εκδοση)
Dantε Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 4 λεπτά πριν, Petros Electron είπε Εμενα δεν μου δείχνει το sentinel τα life time writes. Δεν ξερω ποσο εχουν γραφτει στον δισκο. Πως μπορω να τα δω? (εχω την pro εκδοση) Το HWInfo εμενα μου το γραφει.Για δες το. Παντως μη σκας ιδιαιτερα.Φαντασου εχω 6-7 χρονια εναν 840 Evo με λειτουργικο μεσα και τα προγραμματα και δεν ασχοληθηκα ποτε με το να προσεξω τι του κανω και εχει 80% ακομα.Δε παιζει δηλαδη να πεθανει απο τα γραμμενα TBs ssd,εκτος και εαν κανεις πολυ ιδιαιτερη χρηση η το επιδιωξεις.
V.I.Smirnov Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Περίεργο. Πάντως εσένα ο δίσκος σου είναι 250 GB, οπότε το health θα πέφτει ακόμη γοργότερα. Μετά από 3-4 χρόνια δίνεις ένα 50€ και παίρνεις άλλον, μην σκοτίζεσαι πολύ... - Επεξ/σία 13 Ιανουαρίου 2022 από V.I.Smirnov 1 1
Petros Electron Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 5 λεπτά πριν, V.I.Smirnov είπε Περίεργο. Πάντως εσένα ο δίσκος σου είναι 250 GB, οπότε το health θα πέφτει ακόμη γοργότερα. Μετά από 3-4 χρόνια δίνεις ένα 50€ και παίρνεις άλλον, μην σκοτίζεσαι πολύ... - Ναι εννοείται εμείς να είμαστε καλα, σε 3-4 χρονιά θα θελω και αλλο Laptop. Η πλακα ειναι οτι εχω και εναν ΝVMe Samsung 128GB απο το 2017 που πηρα το laptop για τα windows οπου το sentinel στο linux μου τον δείχνει 68% με 100% και στα windows 100% με 100%. Οτι να ναι δηλαδή.. Η φωτο ειναι απο τα linux
Τέρης Α. Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 2 ώρες πριν, V.I.Smirnov είπε Ο δίσκος πρέπει να είναι ει δυνατόν μόνον για αποθήκευση, τίποτε άλλο. Δεν βλέπω να συμφωνούν κι άλλοι μαζί μας:
V.I.Smirnov Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Ναι αλλά αυτοί δεν ρωτάνε γιατί πέφτει το health. Λένε, όσο κρατήσει, και μετά θα πάρω άλλον, όπως του είπα κι εγώ πιο πάνω για το 50ευρω. Αλλά αν θέλεις να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής αυτός είναι ο τρόπος. Αν έχεις 16 GB και πάνω, π.χ. το να κατεβάζεις ταινίες στον SSD να τις βλέπεις και να τις διαγράφεις είναι άσκοπη σπατάλη. Ή το να κάνεις επεξεργασία video ή ήχου ενώ χωράνε στη ram. Άσε που στο ramdisk όλα δουλεύουν ομαλότερα.... - Επεξ/σία 13 Ιανουαρίου 2022 από V.I.Smirnov 3
Τέρης Α. Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 Δεν ξέρω αν διαβάσατε παρακάτω, αλλά έλυσαν αλλιώς το πρόβλημα. Απλώς παίρνεις ένα δίσκο 2-3 φορές πάνω από αυτό που χρειάζεσαι και δεν πρόκειται να πέσει (εύκολα) η υγεία:
V.I.Smirnov Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Κι αυτό γίνεται, δεν αντιλέγω. Το θέμα του health πιο πολύ επηρεάζει την ψυχολογία του χρήστη παρά τον δίσκο. Όταν ο χρήστης το βλέπει να πέφτει αγχώνεται, κι ας είναι ακίνδυνο (στην αρχή τουλάχιστον)... - Επεξ/σία 13 Ιανουαρίου 2022 από V.I.Smirnov 1
mphxths Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) @Petros Electron Επεσε 98% η υγεια του δισκου και αγχωθηκες ? Σοβαρα τωρα ? Και ηθελες να τον γυρισεις πισω για αντικατασταση ? Ελα να σοβαρευτουμε λιγο 1. Το hdsentinel που δεν σου λεει τις εγγραφες , κατα πασα πιθανοτητα συμβαινει γιατι ειναι παλια εκδοση. Μου εχει τυχει. Εβαλα νεοτερη και εδειχνε κανονικα. 2. Στο λινουξ , δεν πολυασχολεισαι. Απλα ενεργοποιεις το εβδομαδιαιο trim και εισαι κομπλε. 3. Η λογικη λεει , αυτο που αναφερθηκε. Παιρνουμε μεγαλου μεγεθους δισκο (οσο επιτρεπουν τα οικονομικα μας) , για να απλωνονται οι εγγραφες σε μεγαλυτερη "επιφανεια". 4. Επισης σε samsung ssd , 4 διαφορετικα προγραμματα (crystalinfo , aida , hwinfo , hdsentinel) λεγανε 2 διαφορετικες τιμες για τις εγγραφες. Εντελει την πληροφορια την πηρα απο το smart και ψαχνοντας στο σαιτ της samsung για να δω τι σημαινε η τιμη που εδινε το smart. Ουσιαστικα μονο τα δυο προγραμματα απο τα 4 , ελεγαν το σωστο νουμερο Δεν χρησιμοποιησα το samsung magician , γιατι ο δισκος ετρεχε λινουξ. Παρολα αυτα εβαλα μια linux εκδοση του magician αλλα εδινε ελλειπεις πληροφοριες. @V.I.Smirnov Ειχαμε ξανακανει μια συζητηση για το πως να παρατεινουμε την ζωη των ssd σε καποιο αλλο θεμα , και ελεγα οτι ολα ωραια και καλα αυτα που εχεις εφαρμοσει , αλλα τα θεωρουσα λιγο overkill γιατι με τον ρυθμο που γραφονται τα TBs , θα αλλαζαμε δισκο μετα απο πολλα χρονια. Προφανως αυτα που εφαρμοζεις παρατεινουν την ζωη του δισκου θεωρητικα επ'απειρον , αλλα δεν ξερω αν εχει καν νοημα. Ας κανω εναν απολογισμο των 2 samsung που εχω . 1 x 250gb (nvme) + 1x 1TB sata3 . Αγοραστηκαν 17/12/2020. Δηλαδη κλεισανε προσφατως 1 χρονο. Ο 250αρης ειναι δισκος συστηματος (win11) με τα βασικα εγκατεστημενα προγραμματα και ελαχιστες προσθηκες. Απλα μπουταρει και λειτουργει. Απο αυτον τρεχουν τα καθημερινα προγραμματα προφανως. Ο 1 ΤΒ , ειναι η αποθηκη. Σε αυτoν κατεβαινουν τα downloads , τρεχω τις ταινιες (που εχουν κατεβει) απο αυτον , αποθηκευω γενικοτερα πραγματα. Χρησιμοποιειται και σαν temp dir απο προγραμματα , π.χ. winrar. Μετα απο 1 χρονο λοιπον καθημερινης χρησης εχουμε : 1. Samsung 250gb : 8.1TB written / Health : 99% 2. Samsung 1TB : 6.3TB written / Health : 99% Συμπερασματα : 1. Ο δισκος του συστηματος εγραψε περισσοτερα δεδομενα απο τον δισκο-αποθηκη!! Το λες και καταντια Οι εγκαταστασεις προγραμματων σε αυτον τον δισκο ειναι ελαχιστες ως μηδαμινες. Αρα ολα τα υπολοιπα ειναι ο,τι γραφουν τα windows σε καθημερινη βαση και ο,τι γραφουν τα προγραμματα που τρεχουν απο αυτον. 2. Οι επιδοσεις των δισκων ειναι αμεταβλητες. Ετρεξα benchmark πριν καμμια βδομαδα , και ειναι σχεδον ιδιες με το τελευταιο bench που ηταν στα 10αρια κιολας ενω αυτο που εκανα ηταν στα 11αρια. 3. Ο 250αρης εχει TBW , 150TB. Αν υποθεσουμε οτι θα γραφει με τον ιδιο ρυθμο κατα μεσο ορο , θα αγγιξει αυτο το νουμερο σε ... 18,75 χρονια Ο 1ΤΒ , εχει TBW , 600TB. Aντιστοιχα αν κανουμε τις πραξεις , θα πιασει αυτο το νουμερο σε ... 100 χρονια. Αντε πες οτι θα πιασουν το νουμερο στα μισα χρονια , γιατι πες οτι περασες πολλα TBs μαζεμενα σε καποια φαση... Και παλι ειναι υπερβολικος ο χρονος. Για αυτο ελεγα , δεν ξερω αν εχει καν νοημα να περνουμε διαφορα μετρα για να ελαχιστοποιουμε τις εγγραφες. Η μονη μου εννοια ειναι να μην τους τιγκαρω. Να εχουν ενα 40-45% αδειο χωρο , ωστε να εναλλασονται τα cells στις εγγραφες... Επεξ/σία 13 Ιανουαρίου 2022 από mphxths 2 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα