Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

λοιπόν αφού βλέπω ότι έχει καλυφθεί κάθε πιθανή απάντηση θα ζητήσω και εγώ το μοντέλο του φορητού για να δούμε τι μπορεί να βρεθεί

το αν θα το φτιάξει ή θα περάσει δημιουργικά την ώρα του ψάχνοντας είναι δική του υπόθεση, στην τελική πρόκειται για παλιό όπως αναφέρει οπότε μικρό το κακό

Θερμή παράκληση, αν προκύψει κατάσταση με παραμορφωμένη μητρική, λιωμένα βύσματα και βιασμένες λωρίδες χαλκού το μηχάνημα να προωθηθεί στην ανακύκλωση και όχι σε τεχνικό για να χάσει την ώρα του, μιλάω εκ πείρας...

Επεξ/σία από sil_unique
  • Like 4
  • Απαντ. 58
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, sil_unique είπε

το αν θα το φτιάξει ή θα περάσει δημιουργικά την ώρα του ψάχνοντας είναι δική του υπόθεση

Φυσικα ειναι δικη του υποθεση. Αν μπω εδω στο φορουμ και πω "παιδια δεν ξερω απο πυρηνικη φυσικη , αλλα θελω να φτιαξω εναν πυρηνικο αντιδραστηρα , δωστε μου κατευθυνσεις να βρω πληροφοριες"... τι θα μου πειτε ? Ναι ρε φιλε , δεν πειραζει που δεν ξερεις , ελα να σε βοηθησουμε ? Ή θα μου πειτε με οποιονδηποτε τροπο οτι θα χασω τον χρονο μου γιατι μου λειπουν βασικες γνωσεις?

Αν οπως λεει , δεν ειναι μαστορας , ουτε θα το φτιαξει , ουτε δημιουργικα θα περασει την ωρα του , γιατι η λεξη "δημιουργικα" υπονοει οτι θα υπαρξει εξελιξη στην ενασχοληση του... που δεν θελω να ειμαι αρνητικος , αλλα δεν θα υπαρξει.
Εγω λινκαρα τα schematics ενος τυχαιου λαπτοπ. Αν τα ειδε , θεωρησε οτι καταλαβε τι εβλεπε και εχει τα καταλληλα εργαλεια για το εγχειρημα , φυσικα ας το επιχειρησει.
Απο την αλλη , οπως ειπα , με 2-2.5 κατοσταρικα , παιρνεις refurbished ή καποιο μεταχειρισμενο απο αγγελια , και κανεις τηλεδιασκεψεις , τηλε-εργασιες , τηλε-μαθηση , τηλε-οραση , τηλε-οτιδηποτε...

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 1
Δημοσ.

Ρε παιδιά, να ρωτήσω κάτι?

Διαβάζω με ενδιαφέρον το νήμα, όπως και το άλλο με την καμμένη κάρτα γραφικών και αναρρωτιέμαι...

Από μικρό παιδί θυμάμαι ό,τι χάλαγε (από ραδιόφωνα, walkman και στερεο τότε, λάπτοπ, υπολογιστές, κινητά, έξυπνες φρυγανιέρες τώρα) και πήγαινε στο "μάστορα" η απάντηση ήταν:

1. Δεν φτιάχνεται

2. Θέλει αλλαγή μητρικής/πλακέτας κλπ (που πάντα ήταν ασύμφορο).

Τελικά πού υπάρχουν αυτά τα τζιμάνια ηλεκτρονικοί, που θα κάτσουν να πιάσουν μια πλακέτα σπιθαμή προς σπιθαμή, να δουν πιο από τα εκατοντάδες μικρο- καλώδια, τσιπ, κουμπια και κουμπότρυπες έχει το πρόβλημα και στοχευμένα να το αλλάξουν, με ένα λογικό για τον πελάτη κόστος?

Πραγματικά το έχω απορία. Αν υπάρχουν τέτοιοι ηλεκτρονικοί ας τους αναφέρουμε κάπου στο φόρουμ, δεν είναι αθέμιτη διαφήμιση.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 12/1/2022 στις 8:37 ΜΜ, stcp είπε

Τελικά πού υπάρχουν αυτά τα τζιμάνια ηλεκτρονικοί, που θα κάτσουν να πιάσουν μια πλακέτα σπιθαμή προς σπιθαμή, να δουν πιο από τα εκατοντάδες μικρο- καλώδια, τσιπ, κουμπια και κουμπότρυπες έχει το πρόβλημα και στοχευμένα να το αλλάξουν, με ένα λογικό για τον πελάτη κόστος?

Υπάρχουν, μόνο που το λογικό κόστος για εκείνους, για τους περισσότερους από εμάς φαίνεται παράνοια.

Επεξ/σία από Τέρης Α.
Δημοσ.
34 λεπτά πριν, sil_unique είπε

λοιπόν αφού βλέπω ότι έχει καλυφθεί κάθε πιθανή απάντηση θα ζητήσω και εγώ το μοντέλο του φορητού για να δούμε τι μπορεί να βρεθεί

το αν θα το φτιάξει ή θα περάσει δημιουργικά την ώρα του ψάχνοντας είναι δική του υπόθεση, στην τελική πρόκειται για παλιό όπως αναφέρει οπότε μικρό το κακό

Θερμή παράκληση, αν προκύψει κατάσταση με παραμορφωμένη μητρική, λιωμένα βύσματα και βιασμένες λωρίδες χαλκού το μηχάνημα να προωθηθεί στην ανακύκλωση και όχι σε τεχνικό για να χάσει την ώρα του, μιλάω εκ πείρας...

φίλε μου το λάπτοπ ειναι ένα acer aspire 5738g.

Είναι πολύ παλιό και δεν θα έδινα χρήματα σε τεχνικό για επισκευή καθώς συμφέρει πιο πολύ να πάρω καινούριο.

Απλά από περιέργεια ήθελα να το προσπαθήσω.

Αν χαλάσει θα πάει στην ανακύκλωση οπως είπες.

Για τον φίλο που ρωτάει αν βγάζω άκρη από το σχέδιο, εννοείται πως βγάζω αλλιώς δεν θα το ζητούσα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

https://www.s-manuals.com/pdf/motherboard/wistron/wistron_jv50_rsb_schematics.pdf

υποθέτω ότι είναι το παραπάνω

Θεωρώ ότι η ύπαρξη του φόρουμ είναι για να βοηθάμε εαν μπορούμε ανταλλάσσοντας πληροφορίες.

Αν βέβαια ο άλλος ζητάει να ξηλώσει magnetron από φούρνο μικροκυμάτων, να βάλει μπρος laser ισχύος ή να φτιάξει βόμβα από λίπασμα να μην περιμένει απάντηση για την δική προστασία και των υπολοίπων.

Επεξ/σία από sil_unique
  • Like 2
Δημοσ.
19 λεπτά πριν, sil_unique είπε

https://www.s-manuals.com/pdf/motherboard/wistron/wistron_jv50_rsb_schematics.pdf

υποθέτω ότι είναι το παραπάνω

Θεωρώ ότι η ύπαρξη του φόρουμ είναι για να βοηθάμε εαν μπορούμε ανταλλάσσοντας πληροφορίες.

Αν βέβαια ο άλλος ζητάει να ξηλώσει magnetron από φούρνο μικροκυμάτων, να βάλει μπρος laser ισχύος ή να φτιάξει βόμβα από λίπασμα να μην περιμένει απάντηση για την δική προστασία και των υπολοίπων.

Αυτό είναι φίλε. Ευχαριστώ πολύ.

Το να ανοίξω ένα λαπτοπ και να παλέψω με την μητρική δεν νομίζω ότι συγκρίνετε με έναν φούρνο μικροκυμάτων που μπορεί να σε σκοτώσει ακόμα και εκτός δικτύου τροφοδοσίας.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, stcp είπε

Να κανουν αυτην την εργασια τεχνικοι , μονο σε κατι μικρομαγαζα καταγωγια , που εχουν πολυ ελευθερο χρονο , ισως μια ταση προς τα ηλεκτρονικα και προσπαθουν να εφαρμοσουν τις γνωσεις τους μπας και βγει καποιο εξτραδακι.
Σε σοβαρα μαγαζια πληροφορικης , ασχετου μεγεθους , τετοιες εργασιες αποφευγονται γιατι ειναι ασυμφορες για ολους. Και για το μαγαζι , που εχει Χ αριθμο επισκευων να κανει , και δεν μπορει να σπαταλησει απειρη ωρα σε μια επισκευη , και για τον πελατη που μια τετοια λεπτοδουλεια που ειναι και χρονοβορα θα κοστολογηθει στον Θεο.
Αν μιλαμε για "υλικο" εντος εγγυησης ολη αυτη η εργασια δεν εχει καν νοημα , αν μιλαμε για εκτος εγγυησης , σιγουρα υπαρχουν πιο συμφερουσες οικονομικα λυσεις...

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, stcp είπε

Οτι υπαρχουν, υπαρχουν, το προβλημα ειναι ομως οτι κανεις δε θα ειναι διατεθειμενος να τους πληρωσει αρκετα για τη δουλεια, τη γνωση, και τις εργατοωρες που θα χρειαστει να δαπανησουν για αυτο το σκοπο, αντιθετα ολοι θα προτιμησουν να αγορασουν αλλο λειτουργικο προϊον γιατι στην τελικη θα τους βγει φθηνοτερα...

Δημοσ.

μόνο σε apple συνφερει γιατι δεν μπορεί να δώσει ουτε τα λεφτά αντικατάστασης (repair) ουτε τα λεφτά να παρει άλλο η καινούργιο και εκει αν δεν εχεις τα conne  να βρεις ανταλλακτικά δύσκολα θα τα βγάλεις περα  

• Like 1
Δημοσ.

Ειναι διάφοροι στο youtube που επισκευαζουν λαπτοπ και βγαζουν video.

Πέτυχα έναν και μετα απο ωρα καταλαβα οτι για να βρεις short circuit στο board δινεις τάση στο board απο τροφοδοτικό πάγκου και ριχνεις ενα υγρο με κυριο συστατικο το οινόπνευμα και οπου εξατμιστεί εκει εχεις short circuit.. και μην παρεξηγηθώ δεν το εχω κανει αλλα φενετε θεωριτικα εύκολο να το κανει καποιος αν εχει εργαλεία..

και το να βρεις το short circuit δεν διορθώθηκε το πρόβλημα στο board φυσικα ετσι..

ο συγκεκριμένος τα ελεγε με ενα τροπο και συνέχεια γέλαγε ηταν παιχνιδάκι για αυτον αλλα μαλλον ειναι ηλεκτρονικος στο επάγγελμα σίγουρα..

και για να κανει καποιος επισκευή στο board και σχεδιο να εχει αν δεν εχει εμπειρία χερι διαβήτη και αρκετες γνώσεις +εργαλεία δεν θα πετύχει τπτ αντε να βρει κανα short και μετα ?

εχω και αλλα στο μυαλό μου αλλα δεν θα επεκταθώ😀

• Like 1
Δημοσ.
24 λεπτά πριν, vagelis2019 είπε

οτι για να βρεις short circuit

Γιατι μιλατε ολοι συνεχως για "short circuit" ? Μονο αυτη η βλαβη υφισταται στις μητρικες δηλ ? Αν εχουν σκασει πυκνωτες , αντιστασεις , τσιπακια δεν παιζει δηλ ? Να δυσλειτουργει καποιο απο τα τσιπακια , οχι ? Εχει καποιος κοιταξει προσεκτικα μια μητρικη να δει τι χαμος γινεται εκει πανω ?
Δηλαδη πες οτι σου φερνει ενας ενα φορητο και σου λεει , δεν ανοιγει ... φτιαξτο μου. Τι λεμε ? Α...μητρικη...ααα short circuit. Ο αριθμος των compontents που βρισκονται πανω σε μια μητρικη ειναι τετοιος που δεν την δινεις ουτε σε καταδικο να τα μετρησει.

Αλλο να μην δουλευει πανω σε μια μητρικη κατι συγκεκριμενο και να το ξερουμε οποτε και να εστιασουμε την δουλεια εκει και αλλο να εχεις μια μητρικη και γενικα ΚΑΤΙ να μην δουλευει σωστα εκει περα.

29 λεπτά πριν, vagelis2019 είπε

ο συγκεκριμένος τα ελεγε με ενα τροπο και συνέχεια γέλαγε ηταν παιχνιδάκι για αυτον αλλα μαλλον ειναι ηλεκτρονικος στο επάγγελμα σίγουρα..

Αρχικα να ξερεις οτι οταν βλεπεις ενα βιντεο...ολα θα εχουν παει καλα :) Αλλιως δεν θα το ειχε κανει upload. Ποσες μητρικες γαμησε ή εκανε λαθος διαγνωση και δεν του βγηκαν οι αλχημειες με τα οινοπνευματα δεν θα το μαθουμε ποτε , προφανως.
Απο την αλλη , μην ξεχνας οτι ζουμε σε μια εποχη που ολοι μετρανε e-penis. Ξερω απο λινουξ , ξερω απο δικτυα , απο φορητα , απο γυναικες , απο αμαξια , απο ηλεκτρονικα , απο windows , απο παιχνιδια , απο κολιδια , απο το οτιδηποτε και φυσικα πρεπει να συνοδευουμε την επιδειξη με το αναλογο πιασαρικο στυλακι για να γινουμε πιστευτοι.
Αρα ειναι δεν ειναι ηλεκτρονικος ο συγκεκριμενος , το στυλακι "το εχω , το κατεχω και γελαω επειδη ειναι παιχνιδακι" , εξυπηρετει και αλλο σκοπο , τον προαναφερομενο :)

Οπως και να χει , περα απο μαγαζακια τελειωμενα που εχουν ελευθερο χρονο να ασχοληθουν ή τυπους που μετρανε ποσο την εχουν στο ΥΤ , κανεις σοβαρος τεχνικος , στα πλαισια της εργασιας του σε μαγαζι/επιχειρηση , δεν θα ασχοληθει με τετοιες εργασιες ... 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 13/1/2022 στις 1:32 ΠΜ, mphxths είπε

Γιατι μιλατε ολοι συνεχως για "short circuit" ? Μονο αυτη η βλαβη υφισταται στις μητρικες δηλ ?

Έχω δύο μητρικές 775 στις οποίες σύμφωνα με τις ''μετρήσεις μου'' έχουν από ένα βραχυκυκλωμένο mosfet (σε διαφορετικό σημείο η καθεμία). Το κατάλαβα μετρώντας τα με το πολύμετρο στο κύκλωμα. Ξεκινώ λοιπόν και τα αποκολλώ (είχα βρει και αναπληρωματικά). Πριν πάω να ξηλώσω τα αναπληρωματικά σκέφτηκα να μετρήσω να δω αν έφυγε το βραχυκύκλωμα. 0/2. Και οι δύο μητρικές με βγαλμένο το ''shorted'' mosfet συνέχισαν να είναι ''shorted'' ενώ τα mosfet ενεργοποιούνταν κανονικά.

Επεξ/σία από Τέρης Α.
  • Like 1
Δημοσ.
9 ώρες πριν, stcp είπε

Δεν υπάρχουν τέτοια τζιμάνια. Οι επισκευές γίνονται με συγκεκριμμένη μεθοδολογία από άλλα τζιμάνια που δεν πιάνουν σπιθαμή προς σπιθαμή καμία πλακέτα.

5 ώρες πριν, vagelis2019 είπε

Ειναι διάφοροι στο youtube που επισκευαζουν λαπτοπ και βγαζουν video.

Πέτυχα έναν και μετα απο ωρα καταλαβα οτι για να βρεις short circuit στο board δινεις τάση στο board απο τροφοδοτικό πάγκου και ριχνεις ενα υγρο με κυριο συστατικο το οινόπνευμα και οπου εξατμιστεί εκει εχεις short circuit.. και μην παρεξηγηθώ δεν το εχω κανει αλλα φενετε θεωριτικα εύκολο να το κανει καποιος αν εχει εργαλεία..

και το να βρεις το short circuit δεν διορθώθηκε το πρόβλημα στο board φυσικα ετσι..

και για να κανει καποιος επισκευή στο board και σχεδιο να εχει αν δεν εχει εμπειρία χερι διαβήτη και αρκετες γνώσεις +εργαλεία δεν θα πετύχει τπτ αντε να βρει κανα short και μετα ?

εχω και αλλα στο μυαλό μου αλλα δεν θα επεκταθώ😀

Για τους youtubers, τώρα. Δεν ξέρω για ποιον λες, αλλά δεν έχει και σημασία. Τα παρακάτω θα μπορούσαν να ισχύουν για οποιονδήποτε από αυτούς:

Αν το βίντεο δεν ξεκινάει από το χώρο του πελάτη, να φαίνεται εκεί τι δυσλειτουργία υπάρχει πρωτού επικοινωνήσει με μάστορες, δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι αυτό που βλέπεις στο βίντεο είναι επισκευή. Κάποιοι θα μπορούσαν να "επισκευάζουν" βλάβες που οι ίδιοι δημιούργησαν. Σε τέτοια περίπτωση, τα γέλια τους μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκρατηθούν αν δεν είναι καλοί ως ηθοποιοί.

4 ώρες πριν, Τέρης Α. είπε

Έχω δύο μητρικές 775 στις οποίες σύμφωνα με τις ''μετρήσεις μου'' έχουν από ένα βραχυκυκλωμένο mosfet (σε διαφορετικά σημεία το καθένα). Το κατάλαβα μετρώντας τα με το πολύμετρο στο κύκλωμα. Ξεκινώ λοιπόν και τα αποκολλώ (είχα βρει και αναπληρωματικά). Πριν πάω να ξηλώσω τα αναπληρωματικά σκέφτηκα να μετρήσω να δω αν έφυγε το βραχυκύκλωμα. 0/2. Και οι δύο μητρικές με βγαλμένο το ''shorted'' mosfet συνέχισαν να είναι ''shorted'' ενώ τα mosfet ενεργοποιούνταν κανονικά.

Έχει ήδη απαντηθεί από τον itanium:

13 ώρες πριν, itanium είπε

χωρίς γνώση πάνω στα back converters θα χάσετε απλά χρόνο, να το πω πιο απλά οχι δε μετράμε κάποιοες τάσεις πάνω στην μητρική και την επισκευάζουμε

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...