Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει κάποιο site που μπορώ να βρω σχέδια από μητρικές λαπτοπ.

Ψάχνω για ένα παλιό λαπτοπ που θα ήθελα να το επισκευάσω ώστε να κάνει ο μικρός μαθήματα διαδικτυακά.

Αν δεν υπήρχε η ανάγκη μαθημάτων δεν θα ασχολούμουν.

• Απαντ. 58
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Τέρης Α. είπε

Έχετε γνώσεις/ εξοπλισμό;

Εξοπλισμό έχω. Οι γνώσεις μου είναι σε ερασιτεχνικό επίπεδο αλλά με το σχέδιο θα ξέρω ποιες τάσεις και σε ποια πιν των ολοκληρωμένων θα πρέπει να μετρήσω.

• Like 1
Δημοσ.

Kαλά ούτε κάν, 100% προσεγγίζετε λάθος το ζήτημα, και χωρίς γνώση πάνω στα back converters θα χάσετε απλά χρόνο, να το πω πιο απλά οχι δε μετράμε κάποιοες τάσεις πάνω στην μητρική και την επισκευάζουμε (ΑΥΤΑ) μόνο στα παραμύθια

Αυτό το ποστάρισμα είναι καθρέφτης του γεγονότος οτι

-Το επάγγελμα του ηλεκτρονικού αντιμετωπίζεται σαν κάτι το απλά (αρκεί να μου πείτε τι να μετρήσω)

-Ο καθένας με ένα πολύμετρο νομίζει ότι καταλαβαίνει, ενώ στην πραγματικότητα δεν ξέρει που του παν τα 4

-Είναι κωμικό και ανεύθυνο κανάλια από το youtube να κάνουν αδαείς να νομίζουν ότι όλα είναι της πλάκας

• Like 5
Δημοσ.
16 λεπτά πριν, itanium είπε

Kαλά ούτε κάν, 100% προσεγγίζετε λάθος το ζήτημα, και χωρίς γνώση πάνω στα back converters θα χάσετε απλά χρόνο, να το πω πιο απλά οχι δε μετράμε κάποιοες τάσεις πάνω στην μητρική και την επισκευάζουμε (ΑΥΤΑ) μόνο στα παραμύθια

-Το επάγγελμα του ηλεκτρονικού αντιμετωπίζεται σαν κάτι το απλά (αρκεί να μου πείτε τι να μετρήσω)

-Ο καθένας με ένα πολύμετρο νομίζει ότι καταλαβαίνει, ενώ στην πραγματικότητα δεν ξέρει που του παν τα 4

-Είναι κωμικό και ανεύθυνο κανάλια από το youtube να κάνουν αδαείς να νομίζουν ότι όλα είναι της πλάκας

Ελα πες μας ποιος σε πειραξε...

• Like 3
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Dantε είπε

Ελα πες μας ποιος σε πειραξε...

Δεν τον αγκαλιασαν αρκετα οταν ηταν μικρος , αλλα δεν εχει αδικο σε αυτα που λεει. Για να ακουμπησεις μητρικη , πρεπει να εχεις γνωσεις ηλεκτρονικων* δηλ αντιστασεις , πυκνωτες , τασεις , ρευματα , τσιπακια ( τι κανει , γιατι ειναι εκει που βρισκεται και τι ειναι το καθε pin του) και επιπροσθετως να μπορεις να χειριστεις αντιστασεις/πυκνωτες/τσιπακια "επιφανειας" , ή οπως λεγονται τελοσπαντων , που μιλαμε για μικροσκοπικα  εξαρτηματα που θελουν μεγενθυντικο φακο και λεπτα μυτοτσιμπιδα και κινησεις ακριβειας. Kαι ενα καρο ηλεκτρονικα εργαλεια για τεσταρισματα...

Και σε τελικη αναλυση μιλαμε για χρονοβορα ενασχοληση που μονο αν σε πληρωνει καποιος την κανεις :) Πας και παιρνεις ενα refurbished με 2-2.5 κατοσταρικα και τελειωνει η ιστορια καπου εκει.

* Γνωσεις ηλεκτρονικων περα των οσων αναφερα , περιλαμβανει να μπορεις να "διαβασεις" και τα schematics. Παρτε ενα παραδειγμα εδω. Δεν ξερω αν αντιλαμβανεστε το χαος :) 

• Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, itanium είπε

Φίλε μου δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα σου.

Αν θες να βοηθήσεις πες μου αν ξέρεις καποια σελίδα για να βρω ένα σχηματικό.

Το αν πρέπει ή όχι να βάλω χέρι στη μητρική ας είναι δικό μου πρόβλημα, αφού ακόμα και να τη χαλάσω εγώ θα έχω το πρόβλημα.

• Like 7
Δημοσ.

Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει και ούτε κατάλαβες και τίποτα από ότι έγραψα, αρχικά ΔΕΝ χρειάζεται κάποιος σχ΄ρδιο μητρικής για να κάνει short detection σε μια μητρική, με πολύμετρο μόνο ΔΕΝ μπορείς να κάνεις την δουλειά αυτή επίσης. Δεν γίνεται να μάθεις ένα επάγγελμα από φόρουμ και από λινκ 

Αν το καταλαβαίνεις προστατεύω την τσέπη σου από το να κάνεις κάποια ζημιά ή τον χρόνο σου από το να έχεις στα χέρια σου κάτι μη επισκευάσιμο και να νομίζεις οτι επισκευάζεται από εκεί και πέρα κάνε οτι νομίζεις δικά σου και τα γένια και τα χτένια απλά αυτά που ζητάς είναι ουτοπικά τουλάχιστον αυτά.

• Like 3
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, itanium είπε

Αν το καταλαβαίνεις προστατεύω την τσέπη σου από το να κάνεις κάποια ζημιά ή τον χρόνο σου από το να έχεις στα χέρια σου κάτι μη επισκευάσιμο και να νομίζεις οτι επισκευάζεται από εκεί και πέρα κάνε οτι νομίζεις δικά σου και τα γένια και τα χτένια απλά αυτά που ζητάς είναι ουτοπικά τουλάχιστον αυτά.

Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου, αλλά και για το χρόνο που αφιέρωσες για να διαβάσεις έστω το νήμα μου.

Δεν το παίζω μάστορας και ούτε είπα ότι έχω τις γνώσεις που μπορεί να έχει κάποιος άλλος εδώ. Απλά ότι θέλω να δω ένα σχέδιο.

Καλή χρονιά να έχεις και καλή συνέχεια.

• Like 1
Δημοσ.
57 λεπτά πριν, itanium είπε

για να κάνει short detection

Ποιος μιλησε για short detection ? Ειπε οτι θελει να την "επισκευασει". Διαγνωση δεν εχει γινει δηλ , και ουτε προκειται να γινει :) 

49 λεπτά πριν, MAGOS_MERLIN είπε

Δεν το παίζω μάστορας και ούτε είπα ότι έχω τις γνώσεις που μπορεί να έχει κάποιος άλλος εδώ. Απλά ότι θέλω να δω ένα σχέδιο.

Δεν το παιζεις μαστορας αλλα θες να δεις ενα σχεδιο... αν δεν εισαι μαστορας δεν θα το καταλαβεις. Ειδες το schematic στο λινκ που εβαλα. Ετσι καπως θα ειναι και για την μητρικη του φορητου σου. Εβγαλες κανα συμπερασμα απο αυτα που ειδες εκει ?

Στην τελικη πες μας για ποιο φορητο κανουμε κουβεντα τοση ωρα , να δουμε αν κυκλοφορει κατι στο ιντερνετ ...

• Like 4
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, mphxths είπε

Ποιος μιλησε για short detection ? Ειπε οτι θελει να την "επισκευασει". Διαγνωση δεν εχει γινει δηλ , και ουτε προκειται να γινε

😀Δε το χα σκεφτεί έτσι επισκευή πριν την διάγνωση ομολογουμένως πρωτότυπη πρακτική, βασικά είναι όπως γράφουν πολλοί τι δεν παίζει βάλ το στο φούρνο , βάσει της στατιστικής ένα ποσοστό επιτυχίας στα 10 λάπτοπ θα το έχεις🤣

Το έργο χιλιοπαιγμένο, σε μηχάνημα όπου ο χρήστης του με πολύμετρο και οδηγό το youtube. και επειδή θεώρησε πως το είχε, μάλιστα πριν να αρχίσει είχε βγάλει και το πόρισμα ότι είναι κάποιο mosfet.......είχε αφαιρέσει όλα τα fets γύρω από την cpu γιατι ήταν βραχυκυκλωμένα,

Πως έφτασε στο συμπέρασμα με πολύμετρο, απλά του διέφυγε οτι μετρούσε την ωμική αντίσταση του επεξεργαστή, τα fets είχαν αφαιρεθεί με θερμοπίστολο υδραυλικού στους 600 βαθμούς, φυσικά η όψη της μητρικής ήταν σαν να είχε βγεί από πεδίο δοκιμών, δεν ξέρω τι είχε και αν γινόταν κάτι αλλά σαν θέαμα ήταν εντυπωσιακό, τώρα αν ασχολήθηκε κάποιος άλλος δεν νομιζω

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 12/1/2022 στις 7:12 ΜΜ, itanium είπε

τα fets είχαν αφαιρεθεί με θερμοπίστολο υδραυλικού στους 600 βαθμούς, φυσικά η όψη της μητρικής ήταν σαν να είχε βγεί από πεδίο δοκιμών,

Έλιωσα μ' αυτό!!!

Πάντως, πέρα από τη πλάκα, κι εγώ που έκανα αποκόλληση firmware chip (γιατί κατά τη διάγνωσή μου έγινε corrupted, λες και ήξερα που θα βρω το αυθεντικό για να το φλασάρω) στους 400 βαθμούς με σταθμό θερμού αέρα και flux, παρ' όλο που έλεγα να ξεκολλήσω τους γύρω πυκνωτές βαριόμουν (έτσι κι αλλιώς αποκωδικοποιητής των 16ε ήταν που θα πήγαινε ανακύκλωση) και αφού αποκόλλησα το chip και έβαλα στην άκρη το σταθμό, 3 δευτερόλεπτα μετά έφυγε αεριωθούμενος ένας πυκνωτής (τρεις μήνες πέρασαν, ακόμα δεν τον έχω βρει σε δωμάτιο 3x3). Ακόμα και ο πατέρας μου που δεν ακούει καλά, δύο δωμάτια παραδίπλα άκουσε το θόρυβο.

Κι αφού διαβάσατε (t.s. και ο κάθε σαν εμένα) το παραπάνω, όσοι έχετε οικογένεια από πίσω ούτε καν να σκέφτεστε κάτι σαν αυτό που ανέφερα από πάνω. Αν έχετε το budget το πάτε στον τεχνικό, αν όχι βάλτε τη συσκευή στην άκρη μέχρι να μαζέψετε τα χρήματα ή πηγαίντε το ανακύκλωση.

Επεξ/σία από Τέρης Α.
  • Like 3
Δημοσ.

Η φαση μου θυμιζει κατι αφεντικα που ειχα σε μια εταιρια που δουλευα , που νομιζαν οτι ολα ειναι απλα. Ειχαν βρει ενα θερμοπιστολο και νομιζαν οτι θα βγαζαμε λεφτα "επισκευαζοντας" χαλασμενες καρτες γραφικων.
Ηταν η εποχη των mxm καρτων στα φορητα , κατι geforce 8/9xxx που απο την υπερθερμανση την ακουγαν. Σκεφτηκαν λοιπον να τις ζεσταινουν με το θερμοπιστολο , να "καθονται" καλυτερα τα τσιπακια που ειχαν μαλακιστει και να φτιαχνονται ετσι και να πουλαμε την υπηρεσια της επισκευης...
Σε καποιες περιπτωσεις δουλεψε η φαση , σε καποιες αλλες οχι. Το θερμοπιστολο δεν ειναι το παιρνω το στρεφω προς την καρτα και οποιον παρει ο Χαρος. Ειδικα οταν η καρτα ειναι πελατη και οχι δικη σου.
Να γυρναει προς εμενα και να μου λεει ... το αφεντικο μιλαμε τωρα... "Για ελα ψαξε εδω γυρω , εφυγαν κατι πυκνωτες , μαλλον τους ζεστανα και αυτους και ξεκολλησαν...". Ρε παμε καλα ? Αντε και τους βρηκαμε , που μιλαμε για πυκνωτες του 1 χιλιοστου...αντε βρες απο που εφυγε , και αντε κολλησε τους που θελει χειρουργικο χερι και οπως προανεφερα εργαλεια μικρης κλιμακας... 
Βγαλαμε λεφτα....πωωωωως..ειχαν ξεχειλωσει οι τσεπες μας ενα πραμα :) 

• Like 4

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...