tritonas00 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2022 Ειναι δυνατον διανομη που βασιζεται σε αλλη διανομη να ειναι σοβαρη εξαρχης? 1
anarchy79 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2022 1 ώρα πριν, tritonas00 είπε Ειναι δυνατον διανομη που βασιζεται σε αλλη διανομη να ειναι σοβαρη εξαρχης? Γιατι να μην είναι ? 1
mphxths Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, anarchy79 είπε Γιατι να μην είναι ? Προσωπικα δεν συμμεριζομαι την αποψη του Τριτωνα στο απολυτο , αλλα συνηθως ισχυει αυτο που λεει. Εχω δει διανομες που στηριχτηκαν σε αλλες και ηταν αξιολογες. Φερανε κατι καινουργιο/καλυτερο , οπως π.χ. mint , antergos , manjaro , καποιες που μου ερχονται στον νου. Νεα εργαλεια , DEs , installers , κλπ. Αλλα γενικως οταν μια διανομη παει και στηριζεται σε αλλη , 9 στις 10 φορες , απλα αλλαζει theme/wallpaper/icons/cursors/προεγκατεστημενα πακετα/2-3 ρυθμισεις και ονομαζεται νεα διανομη. Απο την αλλη , βαζει ενα επιπλεον επιπεδο δυσκολιας στην υπαρξη της. Να εχει παει κατι στραβα upstream σε καποιο πακετο , να το παραλαβει η μαμα διανομη , να το custom-αρει , να παει ακομα πιο στραβα , να το παρει το "παιδακι" διανομη , και να μην ξερει το προβλημα που οφειλεται , σε ποιον να αναφερθει και πως να λυθει... Δηλαδη με λιγα λογια η -based διανομη υιοθετει οτιδηποτε στραβο συμβει απο "πανω" της. Οπου στα στραβα συγκαταλεγονται και τυχον βλακωδεις επιλογες της μαμας διανομης. Και επειδη αναφερθηκε το ubuntu. Το ubuntu απλα ειναι πιο διαδεδομενη διανομη απο τις υπολοιπες. Λιγο το προμο απο την canonical , λιγο η ευχρηστια που εφερε σε καποιους τομεις , λιγο το deb package που κληρονομησε απο το debian...δεν ηθελε πολυ. Αλλα εχει κανει τρελες κωλοτουμπιτσες κατα την διαρκεια των χρονων και αρκετες επιλογες που φωναζαν "δεν μας ενδιαφερει τι θελει ο χρηστης". Χρηστης , που την μια μερα επεσε για υπνο με unity/upstart και ξυπνησε με gnome και Xorg/wayland. Την αλλη μερα επεσε για υπνο με chromium (deb) και την επομενη ξυπνησε με chromium (snap) και βλεπω καμμια μερα να ξυπναει με ολο το συστημα να εχει γυρισει σε snap... Να πω οτι ειναι και το τελειο package ... του κερατα...δεν ειναι ομως. Σιγουρα οχι ακομα. Τεσπα , γνωμη μου , αν καποιος μπορει να φερει στα μετρα του (λειτουργικα και εμφανισιακα) μια μαμα διανομη , ειναι πολυ πιο προτιμοτερο. Επεξ/σία 13 Ιανουαρίου 2022 από mphxths 2
anarchy79 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2022 Στις 12/1/2022 στις 11:50 ΜΜ, mphxths είπε Προσωπικα δεν συμμεριζομαι την αποψη του Τριτωνα στο απολυτο , αλλα συνηθως ισχυει αυτο που λεει. Εχω δει διανομες που στηριχτηκαν σε αλλες και ηταν αξιολογες. Φερανε κατι καινουργιο/καλυτερο , οπως π.χ. mint , antergos , manjaro , καποιες που μου ερχονται στον νου. Νεα εργαλεια , DEs , installers , κλπ. Αλλα γενικως οταν μια διανομη παει και στηριζεται σε αλλη , 9 στις 10 φορες , απλα αλλαζει theme/wallpaper/icons/cursors/προεγκατεστημενα πακετα/2-3 ρυθμισεις και ονομαζεται νεα διανομη. Απο την αλλη , βαζει ενα επιπλεον επιπεδο δυσκολιας στην υπαρξη της. Να εχει παει κατι στραβα upstream σε καποιο πακετο , να το παραλαβει η μαμα διανομη , να το custom-αρει , να παει ακομα πιο στραβα , να το παρει το "παιδακι" διανομη , και να μην ξερει το προβλημα που οφειλεται , σε ποιον να αναφερθει και πως να λυθει... Δηλαδη με λιγα λογια η -based διανομη υιοθετει οτιδηποτε στραβο συμβει απο "πανω" της. Οπου στα στραβα συγκαταλεγονται και τυχον βλακωδεις επιλογες της μαμας διανομης. Και επειδη αναφερθηκε το ubuntu. Το ubuntu απλα ειναι πιο διαδεδομενη διανομη απο τις υπολοιπες. Λιγο το προμο απο την canonical , λιγο η ευχρηστια που εφερε σε καποιους τομεις , λιγο το deb package που κληρονομησε απο το debian...δεν ηθελε πολυ. Αλλα εχει κανει τρελες κωλοτουμπιτσες κατα την διαρκεια των χρονων και αρκετες επιλογες που φωναζαν "δεν μας ενδιαφερει τι θελει ο χρηστης". Χρηστης , που την μια μερα επεσε για υπνο με unity/upstart και ξυπνησε με gnome και Xorg/wayland. Την αλλη μερα επεσε για υπνο με chromium (deb) και την επομενη ξυπνησε με chromium (snap) και βλεπω καμμια μερα να ξυπναει με ολο το συστημα να εχει γυρισει σε snap... Να πω οτι ειναι και το τελειο package ... του κερατα...δεν ειναι ομως. Σιγουρα οχι ακομα. Τεσπα , γνωμη μου , αν καποιος μπορει να φερει στα μετρα του (λειτουργικα και εμφανισιακα) μια μαμα διανομη , ειναι πολυ πιο προτιμοτερο. Δεν διαφωνώ στην ουσία και γενικά μαζί σου. Διαφωνώ όμως με όσους συνεχίζουν έναν άτυπο "πόλεμο" μεταξύ των διανομών, ξεχνώντας προφανώς ότι όλες ανήκουν στο λειτουργικό σύστημα λινουξ . Έχω δοκιμάσει πολλές διανομές, ακόμα δοκιμάζω όχι τόσο όσο παλιά , αλλά στο βασικό μου λάπτοπ (το αρχαίο) έχω ως βασικό και μόνο os το mint. Με βολεύει στα πάντα και that is!!!! Είναι καλή η τόση ελευθερία που κάποιος έστω και μόνος του παίρνοντας τον πυρήνα από τον torvalds και ένα DE , αν έχει γνώσεις μπορεί να φτιάξει μια διανομή . Έστω για την πάρτη του. Σκεφτείτε το λίγο. Κάποτε είχα ξεκινήσει, πριν χρόνια να προσπαθώ, αλλά μετά ήρθε ο γιος μου και φυσικά δεν υπήρχε ελεύθερος χρόνος και η προτεραιότητα άλλαξε άρδην και προς την σωστή κατεύθυνση. Οπότε, έχω το mint , κάνουν καλή δουλειά εκεί και στα περισσότερα distros Τελοσπαντων καλή συνέχεια σε όλους και όλες. 1
mphxths Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 7 λεπτά πριν, anarchy79 είπε Είναι καλή η τόση ελευθερία που κάποιος έστω και μόνος του παίρνοντας τον πυρήνα από τον torvalds και ένα DE , αν έχει γνώσεις μπορεί να φτιάξει μια διανομή . Έστω για την πάρτη του. Σκεφτείτε το λίγο. Ειναι σχετικο αυτο που γραφεις. Ειτε καποιος φτιαξει μια διανομη για την παρτι του ειτε για να την μοιραστει με την ανθρωποτητα , θα πρεπει να υπαρχει λογος υπαρξης αυτης της διανομης. Να προσφερει κατι που δεν εχουν προσφερει μεχρι τωρα οι 100αδες διανομες που κυκλοφορουν. Ολοι παιρνουν την πιο δημοφιλη διανομη (ubuntu) , για ευνοητους λογους , αλλαζουν λιγο την εμφανιση και την πλασαρουν για νεα διανομη. Ή προεγκαθιστουν καποια πακετα , και λενε ειναι "educational" , ειναι "hacking" , ειναι "multimedia" , και αλλα τετοια. Οπως ειπα , υπαρχουν και καποιες , που δεν ηθελαν να ανακαλυψουν τον τροχο απο την αρχη , στηριχθηκαν σε καποια καλη ή δημοφιλη διανομη και εχτισαν 2-3 πραγματα πανω σε αυτη. Ειτε αυτο ειναι καποιο εργαλειο , ειτε καποιο DE , ειτε καποιον installer κλπ κλπ. Αν λοιπον μετρησουμε τις μαμα-διανομες , και καποιες που στηριζονται σε αυτες και εχουν κατι ουσιαστικο να προσφερουν , τοτε πανω απο 15 δεν θα τις βγαλουμε , και ισως λεω και πολλες. Ολες οι αλλες δεν εχουν λογο υπαρξης. Υπαρχουν δεν υπαρχουν το ιδιο και το αυτο. Φτιαχνω διανομη , για να μαζεψω λιγα λεπτα δημοσιοτητας και κανα donation , ειναι λιγο καταντια... Επεξ/σία 14 Ιανουαρίου 2022 από mphxths
tritonas00 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, anarchy79 είπε Είναι καλή η τόση ελευθερία που κάποιος έστω και μόνος του παίρνοντας τον πυρήνα από τον torvalds και ένα DE , αν έχει γνώσεις μπορεί να φτιάξει μια διανομή . Έστω για την πάρτη του. Σκεφτείτε το λίγο. Καλη ειναι η ελευθερια να το παιρνεις και το παραμετροποιεις μεχρι σκασμου και να το φερνεις στα μετρα σου και να κανεις την δουλεια σου. Αλλα να το ανεβαζεις σαν νεο distro μονο καλο δεν ειναι... Επεξ/σία 14 Ιανουαρίου 2022 από tritonas00 1
anarchy79 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2022 2 ώρες πριν, tritonas00 είπε Καλη ειναι η ελευθερια να το παιρνεις και το παραμετροποιεις μεχρι σκασμου και να το φερνεις στα μετρα σου και να κανεις την δουλεια σου. Αλλα να το ανεβαζεις σαν νεο distro μονο καλο δεν ειναι... Μην κολλάνε στις λέξεις, εξάλλου δεν είναι κλεψιά, υπάρχει ο πυρήνας για όλους, όποιος θέλει τον παίρνει και κάνει ότι θέλει και σκέψου ότι φτιάχνεις μια διανομή που βασίζεται στην Χ διανομή, που ξέρεις ότι αυτό αν το σηκώσεις δεν θα αρέσει σε 10 άτομα? Ελάχιστα θα μου πεις τα άτομα αλλά και ένα να είναι δεν είναι κέρδος για το λειτουργικό μας ? Έστω και ένας να αφήνει τα windows κάθε φορα εγώ το βρίσκω θετικο. Μην μένουμε σε ανούσια πράγματα . Το θέμα είναι να "κερδίσουμε" ως κοινότητα, ως λειτουργικό κόσμο, έτσι μεγαλώνει κάποιος και αν μετά η διανομή δεν τους αρέσει, αφού θα είναι στο κόσμο του λινουξ θα την ψάξουν την δουλειά για καλύτερη . Έτσι το βλέπω εγώ. 1
tritonas00 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2022 18 ώρες πριν, anarchy79 είπε που ξέρεις ότι αυτό αν το σηκώσεις δεν θα αρέσει σε 10 άτομα? και εντεινεις κι αλλο το το ηδη τεραστιο fragmentation και αντε μετα να σε παρει σοβαρα η Χ/Ψ εταιρεια...
anarchy79 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2022 2 ώρες πριν, tritonas00 είπε και εντεινεις κι αλλο το το ηδη τεραστιο fragmentation και αντε μετα να σε παρει σοβαρα η Χ/Ψ εταιρεια... Δεν με νοιάζει η κάθε εταιρεία που λες. Εξάλλου υπάρχουν μεγάλες διανομές που θα τα βρουν με τις εταιρείες, το θέμα είναι η περαιτέρω προσέλκυση κόσμου. Το να είμαστε περισσότεροι δεν είναι κακό. 1
mphxths Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2022 34 λεπτά πριν, anarchy79 είπε Δεν με νοιάζει η κάθε εταιρεία που λες. Θα επρεπε. Υπαρχει κοσμος που ενω θελει να παει στο λινουξ , δεν παει γιατι δεν υπαρχουν οι εφαρμογες που χρησιμοποιει. Θα σε χαλαγε να εφερνε η adobe την σουιτα της στο λινουξ ? Να ερθουν ΑΑΑ παιχνιδια ? Και γενικως να ερθουν σοβαρες εφαρμογες στο λινουξ ? Τι θα βρουν οι μεγαλες διανομες με τις εταιριες ακριβως ? Θα βγει η canonical και τι θα πει π.χ. στην adobe ? Θα σου πληρωσω τις εργατοωρες του team που θα αναλαβει την μεταφορα των εφαρμογων ? Για ποιον λογο να το κανει η canonical και για ποιον λογο να το κανει η adobe οταν βλεπει οτι η πελατεια εκει περα ειναι στην καλυτερη 1%. Πελατεια που εχει το τζαμπα στο μυαλο της , μιας ειναι ενας χωρος "free software" , και εχει καλομαθει ο κοσμος στο δωρεαν. Ασε που μιλαμε για 2-3 εταιριες που βγαζουν διανομες..οι αλλοι ειναι χομπιστες. Τι να πληρωσει ο χομπιστας? Οι εταιριες θελουν πελατεια. Για να υπαρξει πελατεια στο λινουξ , πρεπει να συρρευσει κοσμος. Για να συρρευσει κοσμος πρεπει να μπουν στανταρντς στις διανομες. Λιγα προτζεκς και καλα. Λιγα προτυπα και καλα. Λιγες διανομες και καλες. Ξερεις τι εχουμε τωρα ? 20 DEs , 10 init systems , 30 package formats , Xorg , wayland , qt , gtk , και το χαος συνεχιζεται. Γιατι να ασχοληθει η καθε εταιρια να βγαλει σπυρια να μεταφερει την εφαρμογη της στο λινουξ ? 1
tritonas00 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2022 1 ώρα πριν, mphxths είπε Τι θα βρουν οι μεγαλες διανομες με τις εταιριες ακριβως ? Θα στειλουμε τον ρητορα να κανει διαπραγματευσεις 1
Dr_Pepper Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2022 Αναβαθμίζεις kernel για 4 λόγους μόνο 1) Ξέρεις τι κάνεις. Ο λογος; Εσύ τον ξέρεις αφού ξέρεις τι κάνεις 2) Σου το λέει το επίσημο site της διανομής σου να το κάνεις γιατί υπήρχε κάποιο θέμα 3) Σου το είπε κάποιος που ξέρει τι κάνει σαν λύση για το πρόβλημα σου. 4) Σου αρέσει να ζεις επικίνδυνα και να βλέπεις τα τελευταία νούμερα σε driver OS κτλ
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα