Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα,

Ενα απο τα distros που εχω εγκατεστημένα ειναι και το Linux Mint cinnamon. Το εγ/σα πριν λιγο καιρό απο την εκδοση 20.2 και πρόσφατα το αναβάθμισα στην 20.3 χωρις προβλήματα. Μου αρεσει και γενικα το χρησιμοποιώ συχνα.

Αυτο που θελω να ρωτησω ειναι αν πρεπει να αναβαθμίζω συνεχεία τον kernel στην πιο πρόσφατη εκδοση?. Απο την μια καταλαβαίνω οτι ειναι θεμα ασφαλειας, απο την αλλη ισως ενα καινούριο kernel μπορει να ειναι ασταθες με το hardware του συστήματος η να κρασαρει. Βεβαία μπορει να γινει boot στο παλαιο προηγούμενο kernel και να αφαιρεθει το νεο. Επισης με το timeshift ερχαιτε εγ/μενο στο mint μπορει να επιστρεψει πισω το συστημα αν κατι παει στραβα μεσω των snapshots.

Τελικά χρειάζεται παντα η εγ/ση του νεου kernel?, Η μένουμε σε αυτο που εχουμε εφόσον λειτουργεί καλως το σύστημα μας?

Ακούω γνώμες.

Προς το παρον εχω το τελευταίο (απο το update manager του mint)

Αναφορά σε κείμενο

System:
  Host: Linux Kernel: 5.13.0-25-generic x86_64 bits: 64
  Desktop: Cinnamon 5.2.7 Distro: Linux Mint 20.3 Una

Δημοσ.
5 ώρες πριν, Petros Electron είπε

Τελικά χρειάζεται παντα η εγ/ση του νεου kernel?

Οχι βεβαια. Τρελος εισαι ? Εγω τρεχω ακομα τον 2.6.39. Bραχος ακουνητος λεμε. Τι τωρα ? Επειδη δεν λειτουργουν οι μισες συσκευες του μηχανηματος ? Τι εχει να λεει αυτο ? Να τον αναβαθμισω και να χαλασει τιποτα ? Δεν ειμαστε για τετοια σε αυτην την ηλικια...

Δημοσ.

Δε χρειάζεται αλλά συνίσταται. Καλό είναι να χρησιμοποιείς πάντα το πιο πρόσφατο εκτός και αν έχεις συγκεκριμένο λόγο να μην.

Όσο για το θέμα ασφαλείας, όσα kernels υποστηρίζονται κάθε φορά, παίρνουν τα patches κανονικά, οπότε δεν υστερούν σε αυτόν τον τομέα τουλάχιστον.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 ώρες πριν, Petros Electron είπε

Καλησπερα,

Ενα απο τα distros που εχω εγκατεστημένα ειναι και το Linux Mint cinnamon. Το εγ/σα πριν λιγο καιρό απο την εκδοση 20.2 και πρόσφατα το αναβάθμισα στην 20.3 χωρις προβλήματα. Μου αρεσει και γενικα το χρησιμοποιώ συχνα.

Αυτο που θελω να ρωτησω ειναι αν πρεπει να αναβαθμίζω συνεχεία τον kernel στην πιο πρόσφατη εκδοση?. Απο την μια καταλαβαίνω οτι ειναι θεμα ασφαλειας, απο την αλλη ισως ενα καινούριο kernel μπορει να ειναι ασταθες με το hardware του συστήματος η να κρασαρει. Βεβαία μπορει να γινει boot στο παλαιο προηγούμενο kernel και να αφαιρεθει το νεο. Επισης με το timeshift ερχαιτε εγ/μενο στο mint μπορει να επιστρεψει πισω το συστημα αν κατι παει στραβα μεσω των snapshots.

Τελικά χρειάζεται παντα η εγ/ση του νεου kernel?, Η μένουμε σε αυτο που εχουμε εφόσον λειτουργεί καλως το σύστημα μας?

Ακούω γνώμες.

Προς το παρον εχω το τελευταίο (απο το update manager του mint)

Φυσικα και πρέπει να αναβαθμίζεις, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις όπως σου ειπωθηκε που ίσως δεν λειτουργεί κάτι με νεότερο πυρήνα, πράγμα που μου φαίνεται απίθανο, αλλά ίσως μπορεί να γίνεται.

Και εγώ με mint είμαι ως αποκλειστικη διανομη εδώ και 12 χρόνια αν θυμάμαι από έκδοση 12 ή 13 (πάνε και χρόνια). No windows anymore, δεν τα χρειάζομαι. Από τότε αναβάθμιζω συνεχως με την νέα έκδοση. Μόνο μια φορά στις αρχές είχε πάει λάθος η αναβάθμιση και δεν ήξερα να το διορθώσω και του είχα κάνει μια καθαρή εγκατασταση ξανά (μην ρωτήσεις έκδοση, προφανώς δεν θυμάμαι πότε μου "κρασαρε" ) και συνεχίζω από τότε σταθερά. Πριν λίγες μέρες αναβαθμίστηκα και εγώ στο mint 20.3, βέβαια όπως καταλαβαίνεις ο υπολογιστής είναι παλιός , αλλά παίζει το λειτουργικό πολύ καλά, αργεί λιγάκι αλλά οκ μην τα θέλουμε όλα δικά μας, γέρικο μηχάνημα, γεράκος και ο ιδιοκτήτης, αλλά τσουλαει το πράγμα .

Linux μέχρι τέλους, για μένα που την ψάχνω από το 2001 με dual os και από το 2010 με μόνο το linux, βλέπω ότι η εξέλιξη είναι αλματώδης. Οπότε χωρίς να κολλάω σε ποια διανομή, να πω σε όλους ότι μην φοβάστε,  δώστε μια ευκαιρία.

Καλή χρονιά σε όλους και όλες.

Επεξ/σία από anarchy79
  • Like 4
Δημοσ.

Την έχω πατήσει με αναβάθμιση πυρήνα αρκετές φορές δυστυχώς, είτε θέματα με drivers είτε πολύ πιο κουλά θέματα πχ να μην δουλέυει σωστά το pulseaudio σε wakeup μετά από αδρανοποίηση.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, oneiricocelot είπε

Την έχω πατήσει με αναβάθμιση πυρήνα αρκετές φορές δυστυχώς, είτε θέματα με drivers είτε πολύ πιο κουλά θέματα πχ να μην δουλέυει σωστά το pulseaudio σε wakeup μετά από αδρανοποίηση.

Αρα ειτε δεν εκανες εσυ σωστα την διαδικασια , ειτε η διανομη σου... Αρα , αλλαζεις διανομη. Σε καποια πιο σοβαρη ! H ενημερωση του πυρηνα εδω και κατι χρονια γινεται απροσκοπτα και απροβληματιστα απο ολες τις διανομες που σεβονται τον εαυτο τους... Οταν υπαρχουν rolling διανομες που ενημερωνουν τον πυρηνα καθε βδομαδα χωρις προβλημα , δεν υπαρχει δικαιολογια για καμμια διανομη να τα σκατωνει σε αυτο το θεμα. 
Yπαρχει μια χρυση τομη που πρεπει να βρουν οι διανομες... η μηδεν παραμετροποιηση μπορει να φερει τις νεες εκδοσεις των πακετων πολυ γρηγορα , αλλα ο βαθμος της παραμετροποιησης απο την μερια του χρηστη μετα ειναι μεγαλος. Απο την αλλη , διανομες που ειναι τιγκα προ-ρυθμισμενες , με ενα σωρο καλουδια και out-of-box experience που βολευει παρα πολυ τον χρηστη , εχουν το προβλημα οτι σε νεες εκδοσεις πακετων , κυριως κερνελ/DE , σπανε ολα και για αυτο καθυστερουν κατα πολυ τις ενημερωσεις.
Θυμαμαι χαρακτηριστικα το Manjaro , που εχει κανει βαρυ customization στο gnome , που οταν ειχε βγει η εκδοση 40 σε σχεδον ολες τις "bleeding edge" διανομες , αυτο ειχε μεινει στην 38 για πολλους μηνες , γιατι επρεπε να ξανα custom-αρουν τα παντα απο την αρχη για να δουλευουν ολα τα customizations τους στην νεα εκδοση.
Κατι αναλογο συμβαινει και με τον kernel .. πεφτει τοσο customization απο καποιες διανομες , που προτιμουν να καθυστερησουν την νεα εκδοση (για major εκδοσεις μιλαμε) κατα πολυ για να κατσουν να ξανασεταρουν και τεσταρουν ο,τι εχουν πειραξει στην προηγουμενη εκδοση για να παιζει στην νεα.
Εχουμε καταντησει να βλεπουμε διανομες να περνανε την νεα εκδοση του κερνελ αφου εχουν βγει οι 2 επομενες... καταντησε ανδροιδ κινητο η δουλεια , που βγαζει η γοογλε την εκδοση Χ και τα κινητα ειναι στην Χ-2 ! Και οι λινουξ χρηστες εχουν αποκτησει την νοοτροπια με ολα αυτα "εεε ενταξει , να μην ενημερωνουμε τον πυρηνα , το gnome , τον Χ , το Ψ , το Ω , για να μην σπασει" . 
Δηλαδη οι λινουξ χρηστες , οι ψαγμενοι , οι γκουρου , οι χακεραδες , οι προοδευτικοι , οι μεσα-σε-ολα , και εχουν νοοτροπια "100 εκδοσεις πισω , να ειμαστε σιγουροι , ασφαλεις και ηρεμια ταξη και ασφαλεια , debian stable for ever!!". Γελανε οι windows insiders που ενημερωνουν σε νεα εκδοση windows καθε βδομαδα , χωρις να ανοιξει ρουθουνι....

ΥΓ : Το θεμα των drivers που πρεπει να μπορουν να χτισουν τα modules στον νεο πυρηνα ειναι θεμα κυριως του driver... μην τα ριχνουμε ολα στον πυρηνα.

Δημοσ.
16 λεπτά πριν, mphxths είπε

Αρα ειτε δεν εκανες εσυ σωστα την διαδικασια , ειτε η διανομη σου... Αρα , αλλαζεις διανομη. Σε καποια πιο σοβαρη ! H ενημερωση του πυρηνα εδω και κατι χρονια γινεται απροσκοπτα και απροβληματιστα απο ολες τις διανομες που σεβονται τον εαυτο τους... Οταν υπαρχουν rolling διανομες που ενημερωνουν τον πυρηνα καθε βδομαδα χωρις προβλημα , δεν υπαρχει δικαιολογια για καμμια διανομη να τα σκατωνει σε αυτο το θεμα. 
Yπαρχει μια χρυση τομη που πρεπει να βρουν οι διανομες... η μηδεν παραμετροποιηση μπορει να φερει τις νεες εκδοσεις των πακετων πολυ γρηγορα , αλλα ο βαθμος της παραμετροποιησης απο την μερια του χρηστη μετα ειναι μεγαλος. Απο την αλλη , διανομες που ειναι τιγκα προ-ρυθμισμενες , με ενα σωρο καλουδια και out-of-box experience που βολευει παρα πολυ τον χρηστη , εχουν το προβλημα οτι σε νεες εκδοσεις πακετων , κυριως κερνελ/DE , σπανε ολα και για αυτο καθυστερουν κατα πολυ τις ενημερωσεις.
Θυμαμαι χαρακτηριστικα το Manjaro , που εχει κανει βαρυ customization στο gnome , που οταν ειχε βγει η εκδοση 40 σε σχεδον ολες τις "bleeding edge" διανομες , αυτο ειχε μεινει στην 38 για πολλους μηνες , γιατι επρεπε να ξανα custom-αρουν τα παντα απο την αρχη για να δουλευουν ολα τα customizations τους στην νεα εκδοση.
Κατι αναλογο συμβαινει και με τον kernel .. πεφτει τοσο customization απο καποιες διανομες , που προτιμουν να καθυστερησουν την νεα εκδοση (για major εκδοσεις μιλαμε) κατα πολυ για να κατσουν να ξανασεταρουν και τεσταρουν ο,τι εχουν πειραξει στην προηγουμενη εκδοση για να παιζει στην νεα.
Εχουμε καταντησει να βλεπουμε διανομες να περνανε την νεα εκδοση του κερνελ αφου εχουν βγει οι 2 επομενες... καταντησε ανδροιδ κινητο η δουλεια , που βγαζει η γοογλε την εκδοση Χ και τα κινητα ειναι στην Χ-2 ! Και οι λινουξ χρηστες εχουν αποκτησει την νοοτροπια με ολα αυτα "εεε ενταξει , να μην ενημερωνουμε τον πυρηνα , το gnome , τον Χ , το Ψ , το Ω , για να μην σπασει" . 
Δηλαδη οι λινουξ χρηστες , οι ψαγμενοι , οι γκουρου , οι χακεραδες , οι προοδευτικοι , οι μεσα-σε-ολα , και εχουν νοοτροπια "100 εκδοσεις πισω , να ειμαστε σιγουροι , ασφαλεις και ηρεμια ταξη και ασφαλεια , debian stable for ever!!". Γελανε οι windows insiders που ενημερωνουν σε νεα εκδοση windows καθε βδομαδα , χωρις να ανοιξει ρουθουνι....

ΥΓ : Το θεμα των drivers που πρεπει να μπορουν να χτισουν τα modules στον νεο πυρηνα ειναι θεμα κυριως του driver... μην τα ριχνουμε ολα στον πυρηνα.

Σε Ubuntu αναφέρομαι.

Δημοσ.
39 λεπτά πριν, mphxths είπε

Αρα ειτε δεν εκανες εσυ σωστα την διαδικασια , ειτε η διανομη σου... Αρα , αλλαζεις διανομη

και σε σοβαρη διανομη, αμα το θεμα ειναι upstream, μπορει να εμφανιστει τιποτα κουλο, πολυ σπανια ομως, παρα πολυ

• Confused 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, tritonas00 είπε

και σε σοβαρη διανομη, αμα το θεμα ειναι upstream, μπορει να εμφανιστει τιποτα κουλο, πολυ σπανια ομως, παρα πολυ

E υποτιθεται η σοβαρη διανομη παιρνει τον απαραιτητο χρονο να δει προβληματα , να τεσταρει κλπ κλπ... για αυτο ειναι σοβαρη. 
Αυτο που περιγραφεις ισως "χτυπησει" καμμια rolling , οπως arch/opensuse TW (τις σοβαρες αναφερω) , και εκει προφανως η διανομη δεν μπορει να κανει και πολλα.. ισως να μην βιαζοταν τοσο :) Αλλα να εχει ξεφυγει upstream καμμια χοντραδα..σπανιο φαινομενο , ειδικα στον κερνελ... οπως ανεφερες και συ.

ΥΓ : Κατσε γιατι βλεπω στο testing repo τον 5.16 να ερχεται... μην κλαψουνε μανουλες φοβαμαι :) 
ΥΓ 2 : Και για τους gnome users , Μαρτη ερχεται το gnome 42...εκει να δεις τι σπασιμο εχει να γινει στα extensions :)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, mphxths είπε

Αλλα να εχει ξεφυγει upstream καμμια χοντραδα..σπανιο φαινομενο

Ξεφυγε μια καλη προσφατα με τις οθονες, μου ετυχε μια φορα μονο, την εκλεισα/ανοιξα και επανηλθε

Νομιζα οτι χαλασε η οθονη, γ@μω το χοσοι τους

Αλλα ναι, ειναι μια στις 1000

Επεξ/σία από tritonas00
  • Sad 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, mphxths είπε

Αρα αλλαζεις διανομη. Σε καποια πιο σοβαρη :) 

Εισαι απιστευτος!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, Bullrich είπε

Εισαι απιστευτος!

Δεν εχει κι αδικο

Επεξ/σία από tritonas00
Δημοσ.
Μόλις τώρα, tritonas00 είπε

Δεν εχει κι αδικο

Το λεω γιατι φανταστηκα την απορια στο προσωπο του αλλου οταν διαβασε την απαντηση.

<<Μα εγω νομιζα οτι το ubuntu ειναι σοβαρη διανομη>> ...

και του ερχεται το <<βαλε μια σοβαρη διανομη>>

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...