Προς το περιεχόμενο

Το Backplate της GPU "ιδρώνει" κατά την διάρκεια του gaming;;

Xristaras12

Προτεινόμενες αναρτήσεις

υπαρχει η πιθανοτητα να προκαλειται υγρασια μεσα στο case στο συγκεκριμενο σημειο επειδη οι θερμοκρασιες ειναι υψηλες οσο δουλευει σε αντιθεση με το δωματιο που εχει παγετο , το πιθανοτερο.

Και γιατι δεν βαζεις μια σομπα εκει μεσα πχ υγραεριου και να μπαινεις να παιζεις με το μαγιο?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 44
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

2 λεπτά πριν, triplex1 είπε

υπαρχει η πιθανοτητα να προκαλειται υγρασια μεσα στο case στο συγκεκριμενο σημειο επειδη οι θερμοκρασιες ειναι υψηλες οσο δουλευει σε αντιθεση με το δωματιο που εχει παγετο , το πιθανοτερο.

Και γιατι δεν βαζεις μια σομπα εκει μεσα πχ υγραεριου και να μπαινεις να παιζεις με το μαγιο?

Όμως στο σημείο που έχει υψηλή θερμοκρασία δε γίνεται να συμβαίνει συμπύκνωση υδρατμών.

• Like 1

Μόλις τώρα, bebius είπε

Όμως στο σημείο που έχει υψηλή θερμοκρασία δε γίνεται να συμβαίνει συμπύκνωση υδρατμών.

Ιδρωνει με την διαφορα θερμοκρασιας που υπαρχει μεσα- εξω , ο ιδιος θα το τσεκαρει καλυτερα , εμεις υποθετουμε.

2 ώρες πριν, ooaris είπε

Δεν γίνεται να ειναι υγρασία χώρος με ανεμιστήρες. 

Οταν τα μάζεψες με χαρτί φαίνεται αν είναι έλαιο. Ειδικα αν στεγνώσει. 

Μπορείς να  το τσεκάρεις και με την αφή. 

Ενα wild guess είναι οτι κάποιο fan φτύνει την λίπανση του ρουλεμάν. 

Γράσσο από το δεξιά ανεμιστήρα από τη μεριά του οχτάπινου είναι, παιδιά. Φαίνεται από το χρώμα των λεκέδων και τη φορά τους. Το έχει βρει ο ooaris απ' την αρχή. Ξεβίδωσε έναν να πάρεις τον κωδικό, να βάλεις παραγγελία Κίνα. Θέλει βδομάδες να'ρθει και όσο αργείς θα προλάβει να σταματήσει τελείως και θα μείνεις χωρίς κάρτα μέχρι να'ρθει ο ανταλλακτικός.

• Like 1

8 ώρες πριν, bebius είπε

Επίσης αν βάλεις χαρτί πάνω από την κάρτα θα μπορέσεις να καταλάβεις άν είναι από την κάρτα ή γενικά από πάνω. Γιατί υπάρχει η πιθανότητα να δακρύζουν τα pads.

έχω ψάξει και στο νετ σχετικά με "leaking oil from gpu" και αν δεις συνηθως συμβαίνει σε evga κάρτες αλλά και σε mining rigs. Δεν αποκλείω να έχω πέσει στο κομμάτι φυσικά. Απλά μου κάνει εντύπωση αν συμβαίνει το συγκεκριμένο γιατί εμένα εμφανίζονται σε σημεία που το backplate δεν έχει τρύπες και μου φαίνεται αφύσικο να "κυλάει" και να σταματάει κάθε φορά στα ίδια σημεία.

8 ώρες πριν, triplex1 είπε

8 ώρες πριν, bebius είπε

8 ώρες πριν, bebius είπε

Ο ιδρώτας που λες γενικά προκύπτει όταν οι υδρατμοί από θερμότερο αέρα έρχονται σε επαφή με κρύες επιφάνειες.

Απαντώ και στα 3 μαζί αυτή τη στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι όταν είχα το κουτί ανοιχτό ο αέρας που πήγαινε πάνω απο το backplate δεν ηταν ζεστός σε καμία περίπτωση, θα έλεγα ήταν αρκετά δροσερός! Άλλωστε ο ανεμιστήρας του επεξεργαστή είναι περιστροφικός και "ρουφάει" αέρα απο γύρω για να ψύξει τα fins του cooler.

7 ώρες πριν, PC_Science_Lefkada είπε

Γράσσο από το δεξιά ανεμιστήρα από τη μεριά του οχτάπινου είναι, παιδιά. Φαίνεται από το χρώμα των λεκέδων και τη φορά τους. Το έχει βρει ο ooaris απ' την αρχή. Ξεβίδωσε έναν να πάρεις τον κωδικό, να βάλεις παραγγελία Κίνα. Θέλει βδομάδες να'ρθει και όσο αργείς θα προλάβει να σταματήσει τελείως και θα μείνεις χωρίς κάρτα μέχρι να'ρθει ο ανταλλακτικός.

Εννοείς απο τον ανεμιστήρα της κάρτας γραφικών;

το χρώμα του λεκέ δεν φαίνεται κάπου, ούτε στο δάχτυλο, απλά το backplate είναι μαύρο και φαίνεται σα μαυρη κηλίδα. Ούτε στο βαμβάκι άφηνε κάτι.

επίσης, αν ηταν απο την κάρτα γραφικών, δεν θα είχε γεμίζει και το τζάμι του κουτιου; Είναι πεντακάθαρο όπως και τα 8πινα της τροφοδοσίας.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, Xristaras12 είπε

Απαντώ και στα 3 μαζί αυτή τη στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι όταν είχα το κουτί ανοιχτό ο αέρας που πήγαινε πάνω απο το backplate δεν ηταν ζεστός σε καμία περίπτωση, θα έλεγα ήταν αρκετά δροσερός! Άλλωστε ο ανεμιστήρας του επεξεργαστή είναι περιστροφικός και "ρουφάει" αέρα απο γύρω για να ψύξει τα fins του cooler.

Η επιφάνεια του backplate είναι πολύ ζεστή για να γίνει πάνω της συμπύκνωση. Επίσης δε θα αφήνανε τέτοιο λεκέ οι υδρατμοί.

3 ώρες πριν, Xristaras12 είπε

το χρώμα του λεκέ δεν φαίνεται κάπου, ούτε στο δάχτυλο, απλά το backplate είναι μαύρο και φαίνεται σα μαυρη κηλίδα. Ούτε στο βαμβάκι άφηνε κάτι.

επίσης, αν ηταν απο την κάρτα γραφικών, δεν θα είχε γεμίζει και το τζάμι του κουτιου; Είναι πεντακάθαρο όπως και τα 8πινα της τροφοδοσίας.

Αυτό που πρότεινε ο @PC_Science_Lefkada μου φαίνεται πειστική εξηγηση, τα ανοίγματα για τα ρουλεμάν είναι από την πάνω πλευρά και θα τα πετούσε μέσα από τα fins και τα ανοίγματα του backplate. Σε αυτό το σενάριο αυτό που με προβληματίζει είναι ότι φτάσανε και στην αριστερή πλευρά της κάρτας οι λεκέδες, που σημαίνει ότι θα έπρεπε όντως να δεις και στο τζάμι σημάδια.

Επεξ/σία από bebius
  • Like 1

Έχεις πάθει φλάντζα κεφαλής , πήγαινε στο συνεργείο  😁

Πέρα απο την πλάκα , είναι προφανές οτι κάποιο fan πετάει ή λάδι απο το ρουλεμάν , ή σε κάποιο fan γίνεται συμπύκνωση υδρατμών και όταν "μαζευτεί" μια μεγάλη σταγόνα η ροή αέρα την πετάει στο εσωτερικό του case. Εγώ θα πρότεινα κάτι άλλο. Να το δοκιμάσει λίγο στη γλώσσα , να δεί εαν είναι νερό ή λάδι... Και μην πέσετε να με φάτε , δεν θα πάθει κάτι να δοκιμάσει μια μικρή σταγονίτσα :)

Χαρτί κουζίνας ή χαρτοπετσέτες δεν συνιστώ γιατι θα γίνει απορρόφηση και δεν θα καταλάβει τι είναι. Θέλει μια μη πορώδης επιφάνεια για να πέσει η σταγόνα πχ τζάμι, πλεξιγκλάς έστω και κολλητική ταινία που θα κρατήσει ανέπαφη τη σταγόνα για διερεύνηση  

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, Xristaras12 είπε

Το ίδιο λέμε. Φαίνεται ακριβώς επειδή είναι μαύρο το backplate.

4 ώρες πριν, bebius είπε

Αυτό που πρότεινε ο @PC_Science_Lefkada μου φαίνεται πειστική εξηγηση, τα ανοίγματα για τα ρουλεμάν είναι από την πάνω πλευρά και θα τα πετούσε μέσα από τα fins και τα ανοίγματα του backplate.

Αυτό ακριβώς μου φαίνεται ότι γίνεται, bebious και σε ευχαριστώ πολύ για την εξήγηση.

6 ώρες πριν, Xristaras12 είπε

Eπίσης, αν ηταν απο την κάρτα γραφικών, δεν θα είχε γεμίζει και το τζάμι του κουτιου;

4 ώρες πριν, bebius είπε

Σε αυτό το σενάριο αυτό που με προβληματίζει είναι ότι φτάσανε και στην αριστερή πλευρά της κάρτας οι λεκέδες, που σημαίνει ότι θα έπρεπε όντως να δεις και στο τζάμι σημάδια.

Όχι, γιατί ακόμα και τα ανεμιστήρια της gpu που είναι τα δυνατότερα που έχει αυτό το πισί δεν μπορούν να πιστιλίσουν τόσο μακριά. Και λίγο δυνατότερα να ήταν, καθώς ο αέρας πλησιάζει σε άκρο όπως το τζάμι επιβραδύνει νωρίτερα και δεν είναι τόσο εύκολο να πιστιλιστεί το τζάμι στο ίδιο ύψος με την κάρτα τουλάχιστον.

Στο γιατί κάποιες πιτσιλιές φαίνεται να ταξιδεύουν μεγαλύτερη απόσταση αριστερά είναι διότι η ροή του πίσω ανεμιστήρα ενισχύει τη ροή που περνάει μέσα από τα χωρίσματα του backplate. Μια καθαρά καλλιτεχνική απεικόνιση:

Spoiler

1.png.dea10c6d6b591d9a258619b7e0f13216.png

Δεύτερη καλλιτεχνική απεικόνιση:

Spoiler

2.png.9e6e1f2e718ce7a4a406fff0ff41d4be.png

Θα πρέπει να φεύγουν λάδια και προς άλλες μεριές. Η μητρική, κοντά στις ram ή την τροφοδοσία τους, είναι πρώτη υποψήφια.

Επίσης αυτά τα λάδια είναι αγώγιμα, αν δε συζητάμε για λίγα μόνο milliamper. Θα ακουστώ σαν κινδυνολόγος σίγουρα σε κάποιους, αλλά εγώ θα κατέβαζα το σύστημα για λύσιμο και λούσιμο, για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

Επεξ/σία από PC_Science_Lefkada

17 ώρες πριν, Xristaras12 είπε

Χαιρετώ την κοινότητα για άλλη μια φορά.

Περί τα τέλη Νοεμβρίου το παλιό μου σύστημα ψόφησε (4790Κ, Corsair 250D, H100i v2, RX 5700 Pulse) οπότε και προχώρησα στην αγορά του συστήματος της υπογραφής.

Λοιπόν, μέσα στις γιορτές όπου και βρήκα λίγο χρόνο, παρατήρησα αυτό που αναφέρω και στον τίτλο και πραγματικά δεν ξέρω τι είναι τούτο.

Το έψαξα και στο ίντερνετ και ΔΕΝ νομίζω οτι τα thermal pads βγάζουν "λάδι" όπως διαβάζω σε πολλές κάρτες που κάνουν mining μιας και δεν ασχολούμαι με το συγκεκριμένο θέμα.

Επίσης, στο προηγούμενο κουτί η κάρτα ήταν κάθετα(ξαπλωμένη δηλαδή) και με τους ανεμιστήρες της υδρόψυξης να την χτυπάνε (τους είχα εισαγωγή αέρα) και δεν το ειχα παρατηρήσει ποτέ 2 χρόνια τώρα το συγκεκριμένο "φαινόμενο".

Παραθέτω  2 φωτογραφίες να δείτε τι εννοώ. Να τονίσω οτι στα σημεία εκείνα δεν υπάρχουν τρύπες ώστε να πεις οτι τα pads δακρύζουν και απ ότι ειδα η συγκεκριμένη υλοποίηση δεν έχει και pads στο μέρος εκείνο.

Στην αρχή πίστεψα ότι χάνει λάδια η φτερωτή του επεξεργαστή, αλλά θυμάμαι πάλι το ίδιο φαινόμενο και με την εργοστασιακή ψύκτρα του 11400, μέχρι να πάρω την mirage. Τετάρτη και Πέμτρη ασχολήθηκα λίγο με το AC Valhalla, είχα ξεχάσει να τσεκάρω την κάρτα και σήμερα που το θυμήθηκα είδα το συγκεκριμένο πάλι. Στις φωτό φαίνεται σα να είναι "τραβηγμένο" προς τη μια κατεύθυνση και αυτό γιατί ήθελα να σκουπίσω λίγο την κάρτα απο λίγη σκόνη για να φαίνονται καλύτερα οι φωτό.

Εδω να πω οτι με σκέτο χαρτί ΔΕΝ κατάφερα εύκολα να αφαιρέσω τους "λεκέδες" αυτούς με κρυα κάρτα, αντίθετα όταν είναι ζεστή η κάρτα φεύγουν πανεύκολα ΑΛΛΑ δεν εξατμίζονται ποτέ. Ο πιο εύκολος τρόπος για να φύγουν είναι σε βαμβάκι με καθαρό οινόπνευμα και εξατμίζονται για πλάκα.

Το συγκεκριμένο "φαινόμενο" εμφανίζεται ΜΟΝΟ στην συγκεκριμένη ευθεία του backplate και σε ΚΑΝΕΝΑ αλλο σημείο στον υπολογιστή γενικότερα, ούτε στην μητρική.

Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι δεν εξατμίζονται γιατί έβαλα ενα κομμάτι χαρτί στο συγκεκριμένο σημείο και κατα την ώρα του gaming κουνιέται αρκετά το χαρτί σε σημείο να είναι εύκολο να μετακινηθεί με λίγο αέρα ακόμα, πράγμα που σημαίνει οτι ροή αέρα εντός του κουτιού υπάρχει.

Υπάρχει περίπτωση να είναι υγρασία; Στο δωμάτιο του υπολογιστή γενικότερα υπάρχει κρύο μιας και προτιμώ να βάλω πχ μια ζακέτα εντός σπιτιου παρά να είναι το δωμάτιο στους 25 βαθμούς. Και αν ειναι υγρασία όντως, στο προηγούμενο κουτί (που το είχα και ανοιχτό στο πάνω μέρος κιόλας, γιατί δεν εμφανίστηκε ποτέ το συγκεκριμένο;

IMG_20220110_201608.jpg

IMG_20220110_201558.jpg

Ατμιζεις ηλεκτρονικό τσιγάρο με γλυκές γεύσεις στο φουλ στο δωμάτιο ??

2 λεπτά πριν, makis269 είπε

Ατμιζεις ηλεκτρονικό τσιγάρο με γλυκές γεύσεις στο φουλ ( το λεγόμενο ντουμάνι ) στο δωμάτιο ??

1 ώρα πριν, PC_Science_Lefkada είπε

Όχι, γιατί ακόμα και τα ανεμιστήρια της gpu που είναι τα δυνατότερα που έχει αυτό το πισί δεν μπορούν να πιστιλίσουν τόσο μακριά. Και λίγο δυνατότερα να ήταν, καθώς ο αέρας πλησιάζει σε άκρο όπως το τζάμι επιβραδύνει νωρίτερα και δεν είναι τόσο εύκολο να πιστιλιστεί το τζάμι στο ίδιο ύψος με την κάρτα τουλάχιστον.

Στο γιατί κάποιες πιτσιλιές φαίνεται να ταξιδεύουν μεγαλύτερη απόσταση αριστερά είναι διότι η ροή του πίσω ανεμιστήρα ενισχύει τη ροή που περνάει μέσα από τα χωρίσματα του backplate. Μια καθαρά καλλιτεχνική απεικόνιση:

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

1.png.dea10c6d6b591d9a258619b7e0f13216.png

Δεύτερη καλλιτεχνική απεικόνιση:

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

2.png.9e6e1f2e718ce7a4a406fff0ff41d4be.png

Πολύ λογική εξήγηση, ο αέρας παρασέρνει τα σταγονίδια προς το backplate.

Ψηφίζω την θεωρία σου Lefkada.

Παίδες, για να περάσει μέσα από τα fins οκ, αλλά από πίσω έχει πλακέτα πως διαπέρασε την πλακέτα;

Επίσης ξανά τονίζω ότι είναι πάντα στο ίδιο σημείο οι λεκέδες.

Η μητρική είναι πεντακάθαρη σε όλα της τα σημεία.

Θα προσπαθήσω να δω πάλι το απόγευμα που θα γυρίσω αλλά το να λύσω όλο το σύστημα ξανά δυστυχώς δεν παίζει σαν σενάριο από θέμα χρόνου αρχικά.

Την κάρτα γραφικών την είχα αφαιρέσει όταν έβαλα την ψύκτρα και γράφω πάλι ότι οι λεκέδες αυτοί υπήρχαν.

Επίσης κάτι άλλο, αν ήταν έτσι δεν θα έπρεπε να είχα σημάδια και στο παλιό κουτί; Δεν θα έπρεπε να στάζει στο πάτωμα κάτι; Είτε και στο νέο κουτί;

46 λεπτά πριν, makis269 είπε

Ατμιζεις ηλεκτρονικό τσιγάρο με γλυκές γεύσεις στο φουλ στο δωμάτιο ??

Όχι δεν καπνίζω καν

14 λεπτά πριν, bebius είπε

Η πλακέτα πιάνει όλη την επιφάνεια που καλύπτουν τα fins; Γιατί σε πολλές κάρτες δεν είναι έτσι.

Σωστά,φαίνεται και στην φωτογραφία άλλωστε, στα ανοίγματα του backplate έχει trace και κολλήσεις από κάτω

18 λεπτά πριν, bebius είπε

Η πλακέτα πιάνει όλη την επιφάνεια που καλύπτουν τα fins; Γιατί σε πολλές κάρτες δεν είναι έτσι.

2 λεπτά πριν, Xristaras12 είπε

Σωστά,φαίνεται και στην φωτογραφία άλλωστε, στα ανοίγματα του backplate έχει trace και κολλήσεις από κάτω

Καλά η πρώτη από τις δύο "καλλιτεχνικές απεικονίσεις" μου είναι δεδομένο ότι είναι λάθος, αλλά δεν ξέρω αν αλλάζει κάτι στα υπόλοιπα. Θα το κρίνετε εσείς, όλοι οι υπόλοιποι. Νομίζω βέβαια ότι μπορείς να ελέγξεις εύκολα Xristaras12, αν είναι αυτό που λέω ξεβιδώνοντας τους ανεμιστήρες μόνο. Δε χαλάς εγγύηση και θα πρέπει να βρεις λάδια από κάτω από τον έναν αν έχω δίκιο.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...