Προς το περιεχόμενο

Τι [οπτικό] καλώδιο πήγα και πήρα; Τι θα το κάνω;

Haldol

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα.

Πριν καιρό που έκανα ανακαίνιση στο σπίτι, αποφάσισα να ρίξω μία οπτική στο υπόγειο με σκοπό μελλοντική επέκταση του δικτύου (αν & όταν ενώσω τα 2 σπίτια). Η ιδέα μου ήταν ότι η οπτική, ούσα μεγαλύτερης χωρητικότητας, θα κουβαλήσει όλο το κάτω δίκτυο πάνω (εκεί που είναι τα δικτυακά), ώστε να αποφύγω να περνάω πολλά καλώδια. Είναι αλλιώς να ρίξω 10-15 Cat.6 και αλλιώς 1 μόνο fiber. Το "πάνω" σπίτι έχει παντού Cat.6 με 15+ καλώδια, τουλάχιστον 3-4 σε κάθε χώρο.

Έχω πάρει (και έχω ήδη ρίξει στους σωλήνες στους τοίχους) αυτό: https://www.skroutz.gr/s/10413156/Ubiquiti-Optical-Fiber-LC-Cable-90m-FC-SM-300.html?. Θεώρησα καλύτερο να πάω σε single-mode, οπότε και κατέληξα σ' αυτό.

Παρόλα αυτά... το καλώδιο έχει 6 ίνες μέσα, ενώ -θεωρητικά- έπρεπε να 'χει 2. Τι γίνεται εδώ; Κατάλαβα κάτι λάθος; Ή απλά "κουβαλάει" 3 ξεχωριστές TX-RX γραμμές;

Οι απορίες τώρα... στα ενεργά πως θα το συνδέσω αυτό το πράγμα; Αφού η οπτική πόρτα στα router/ switch παίρνουν 2 ίνες, μέσω ενός SFP. Διαλέγω απλά 2 απ' τα 6 και τέλος; Ή έχω κάνει κάτι πολύ λάθος; Έπειτα... πως θα βάλω το καλώδιο στο patch panel ; Αρκεί 1 (ή 3?) τέτοια keystone, ώστε μετά να βάλω ένα νέο (μικρό) οπτικό καλώδιο, προς τα SFP ;

image.png.415591de3acdbf917a1f32d2ca4a87f2.png

Αυτά γίνονται όταν... ένας άσχετος από οπτικά, το παίζει έξπερ! :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σ' ευχαριστώ! Δε φαντάζεσαι πόσο τυχερός νιώθω που δεν είναι άχρηστο αυτό που έριξα. Δε μ' ένοιαζαν τα 200+ ευρώ όσο το ότι... πλέον είναι όλα μέσ' τους τοίχους και μάλιστα "στενά" βαλμένα, οπότε αν έπρεπε να τ' αλλάξω... άουτς! :)

Οπότε ναι, θα βάλω και τις 3 γραμμές. Αχρείαστες θα 'ναι, αλλά υπάρχουν, οπότε γιατί όχι. Έχω χώρο στο patch panel.

3 hours ago, Haldol said:

Σ' ευχαριστώ! Δε φαντάζεσαι πόσο τυχερός νιώθω που δεν είναι άχρηστο αυτό που έριξα. Δε μ' ένοιαζαν τα 200+ ευρώ όσο το ότι... πλέον είναι όλα μέσ' τους τοίχους και μάλιστα "στενά" βαλμένα, οπότε αν έπρεπε να τ' αλλάξω... άουτς! :)

Οπότε ναι, θα βάλω και τις 3 γραμμές. Αχρείαστες θα 'ναι, αλλά υπάρχουν, οπότε γιατί όχι. Έχω χώρο στο patch panel.

τερματισε και τις 6 ινες για να μην κρεμονται απο πισω και γινει καμια ζημια στο Pigtail.ναι μια χαρα αυτο που πηρες.ετοιμος για 10g link:P

εννοειται οπως τις τερματισεις απο την μια τις τερματιζεις και απο την αλλη για να μην ψαχνεσαι.

• 7 μήνες μετά...

Νέα ερώτηση... επαναφέρω το θέμα διότι είναι κάπως σχετική. Τι οπτικό καλώδιο ρίχνουν στους δρόμους;

Σκάβει η Cosmote στην περιοχή μου και ρίχνει οπτικές, απ' ότι κατάλαβα FTTH, διότι έχουν σκάψει ότι σκάβεται. Τώρα θέλω να τους προλάβω και να ρίξω ένα οπτικό απ' το κουτί έξω, μέχρι τα ενεργά μου. Άμα μου πουν ότι ξέρεις, έχει η περιοχή FTTH, δε θα το σκεφτώ και πολύ :P

Οπότε τι πρέπει να φέρω *μέχρι* εκεί που θα σταματήσει ο πάροχος; 

On 16/08/2022 at 12:29, Haldol said:

Νέα ερώτηση... επαναφέρω το θέμα διότι είναι κάπως σχετική. Τι οπτικό καλώδιο ρίχνουν στους δρόμους;

Σκάβει η Cosmote στην περιοχή μου και ρίχνει οπτικές, απ' ότι κατάλαβα FTTH, διότι έχουν σκάψει ότι σκάβεται. Τώρα θέλω να τους προλάβω και να ρίξω ένα οπτικό απ' το κουτί έξω, μέχρι τα ενεργά μου. Άμα μου πουν ότι ξέρεις, έχει η περιοχή FTTH, δε θα το σκεφτώ και πολύ :P

Οπότε τι πρέπει να φέρω *μέχρι* εκεί που θα σταματήσει ο πάροχος; 

single mode οπτικη ινα. τους connectors μπορει να τους τερματισει ο παροχος.τωρα ποσων ινων θα ειναι το καλωδιο εσυ το αποφασιζεις.  σιγουρα θελει μονωση απεξω . μεσα στο σπιτι συνηθως τερματιζει σε κατι σαν επιτοιχιο πριζακι σε sc apc to sc apc adapter. αρα η ινα σου τερματιζει σε sc apc pigtail

απο την αλλη ειναι αχρηστο διοτι αυτος που εχει το ftth θα φερει την ινα σε καθε οροφο και μετα ο παροχος μεσα στο σπιτι

Στις 18/8/2022 στις 7:45 ΜΜ, poulinos είπε

απο την αλλη ειναι αχρηστο διοτι αυτος που εχει το ftth θα φερει την ινα σε καθε οροφο και μετα ο παροχος μεσα στο σπιτι

Κάτσε, μπλέχτηκα. Στην τρέχουσα υλοποίηση το ραζίμ πάει στην κολώνα του ΟΤΕ. Πίσω από 'κει είναι δική μου υπόθεση. Στην οπτική δεν ισχύει το ίδιο; Πως θα μπει ο πάροχος "μέσα στο σπίτι";

• Super Moderators
56 minutes ago, Haldol said:

Στην οπτική δεν ισχύει το ίδιο; Πως θα μπει ο πάροχος "μέσα στο σπίτι";

H οπτική έρχεται υπογείως από άσφαλτο κι ύστερα από πεζοδρόμιο και μετά μπαίνει επιτοίχια μέσα σε κανάλι μέσα στο σπίτι όπου καταλήγει σε μια οπτική πρίζα.

Σε πολυκατοικία πάει σε επίσης επιτοίχιο "κατανεμητή" σε κάθε όροφο και μετά από αυτούς στα διαμερίσματα.

4 hours ago, Haldol said:

Κάτσε, μπλέχτηκα. Στην τρέχουσα υλοποίηση το ραζίμ πάει στην κολώνα του ΟΤΕ. Πίσω από 'κει είναι δική μου υπόθεση. Στην οπτική δεν ισχύει το ίδιο; Πως θα μπει ο πάροχος "μέσα στο σπίτι";

μην μπλεκεις τους χαλκους.ο χαλκος παει σε κατανεμητη ή σε χωνευτη.στην οπτικη ινα που στα περισσοτερα σπιτια δεν υπαρχει υποδομη ο παροχος που εχει ριξει το ftth το εχει ακριβως εξω απο το σπιτι κοντα στο πεζοδρομιο.μετα ερχεται και φερνει την ινα στο ισογειο σε ενα κουτακι.απο εκει ανεβαζει την ινα σε καθε οροφο και βαζει και εκει ενα κουτακι.απο εκει θα ερθει ο παροχος σου να την φερει μεχρι μεσα το διαμερισμα

4 λεπτά πριν, poulinos είπε

μην μπλεκεις τους χαλκους.ο χαλκος παει σε κατανεμητη ή σε χωνευτη.στην οπτικη ινα που στα περισσοτερα σπιτια δεν υπαρχει υποδομη ο παροχος που εχει ριξει το ftth το εχει ακριβως εξω απο το σπιτι κοντα στο πεζοδρομιο.μετα ερχεται και φερνει την ινα στο ισογειο σε ενα κουτακι.απο εκει ανεβαζει την ινα σε καθε οροφο και βαζει και εκει ενα κουτακι.απο εκει θα ερθει ο παροχος σου να την φερει μεχρι μεσα το διαμερισμα

Αυτό θέλω ν' αποφύγω... θέλω να "προλάβω" την κατάσταση, και να το κάνω a la χαλκό. 

Δηλαδή να πω στον άνθρωπο που θα μου "φέρει" την ίνα, "να, εδώ είναι η αναμονή (έξω απ' το σπίτι), βάλε ένα coupler".

• Super Moderators
1 hour ago, Haldol said:

Αυτό θέλω ν' αποφύγω... θέλω να "προλάβω" την κατάσταση, και να το κάνω a la χαλκό. 

Δηλαδή να πω στον άνθρωπο που θα μου "φέρει" την ίνα, "να, εδώ είναι η αναμονή (έξω απ' το σπίτι), βάλε ένα coupler".

Υποθέτω μονοκατοικία? Αν ναι, ίσως θα ήταν προτιμότερο να φτιάξεις δομημένη καλωδίωση και το rack με το patch panel να το τοποθετήσεις με "πλάτη" σε εξωτερικό τοίχο, ώστε όταν έρθει η οπτική να τρυπήσουν σε εκείνο το σημείο για να είναι κατευθείαν στο rack.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...