Προς το περιεχόμενο

προβλημα με το Wi-Fi Linux Mint (Ralink RT3290)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
System:    Kernel: 5.4.0-92-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0 Desktop: MATE 1.24.0
           wm: marco dm: LightDM Distro: Linux Mint 20.2 Uma base: Ubuntu 20.04 focal
Machine:   Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: HP Pavilion g6 Notebook PC
           v: 0883110000385910000620100 serial: <filter> Chassis: type: 10 serial: <filter>
           Mobo: Hewlett-Packard model: 183E v: 56.32 serial: <filter> UEFI: Insyde v: F.22
           date: 11/22/2012
CPU:       Topology: Dual Core model: Intel Core i3-3110M bits: 64 type: MT MCP arch: Ivy Bridge
           rev: 9 L2 cache: 3072 KiB
           flags: avx lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 19155
           Speed: 2394 MHz min/max: 1200/2400 MHz Core speeds (MHz): 1: 2394 2: 2394 3: 2394
           4: 2394

Network:   Device-1: Ralink RT3290 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe vendor: Hewlett-Packard
           driver: rt2800pci v: 2.3.0 port: 4000 bus ID: 07:00.0 chip ID: 1814:3290
           IF: wlo1 state: down mac: <filter>
           Device-2: Realtek RTL810xE PCI Express Fast Ethernet vendor: Hewlett-Packard
           driver: r8169 v: kernel port: 3000 bus ID: 08:00.0 chip ID: 10ec:8136
           IF: eno1 state: down mac: <filter>

εχω ενα προβλημα με το wifi στο παραπάνω λαπτοπ που περασα Linux Mint 20.2 "Uma" MATE Edition γιατί με τα  windows σερνόταν εντελώς

έχω συνεχόμενα disconnects.

μολις κλείσω το ασυρματο και το ξανανοίξω, συνδέεται κανονικά αλλά μετά από λιγα λεπτά κρεμάει η σύνδεση.

με καλώδιο ethernet, δουλεύει μια χαρά, αλλά δυστυχώς δε βολεύει γιατί το λαπτοπ βρίσκεται μακριά από το ρουτερ.

ψάχνοντας στο δίκτυο είδα ότι η συγκεκριμένη κάρτα (Ralink RT3290) έχει θέμα, προτείνονται διάφορες λύσεις δοκίμασα μερικές αλλά δυστυχώς δε τα κατάφερα να το λύσω.

μπορεί κάποιος να βοηθήσει;

δεν είμαι και πολύ σχετικός με το θεμα linux, το πάω σιγά σιγά ακολουθώντας οδηγίες.

ευχαριστώ

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για αρχη, δοκιμασε να κοψεις το powersaving απο το ασυρματο interface

sudo iwconfig wlo1 power off

Επεξ/σία από jim_p
  • Like 1
Δημοσ.
16 λεπτά πριν, diplo είπε

System:    Kernel: 5.4.0-92-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0 Desktop: MATE 1.24.0
           wm: marco dm: LightDM Distro: Linux Mint 20.2 Uma base: Ubuntu 20.04 focal
Machine:   Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: HP Pavilion g6 Notebook PC
           v: 0883110000385910000620100 serial: <filter> Chassis: type: 10 serial: <filter>
           Mobo: Hewlett-Packard model: 183E v: 56.32 serial: <filter> UEFI: Insyde v: F.22
           date: 11/22/2012
CPU:       Topology: Dual Core model: Intel Core i3-3110M bits: 64 type: MT MCP arch: Ivy Bridge
           rev: 9 L2 cache: 3072 KiB
           flags: avx lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 19155
           Speed: 2394 MHz min/max: 1200/2400 MHz Core speeds (MHz): 1: 2394 2: 2394 3: 2394
           4: 2394

Network:   Device-1: Ralink RT3290 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe vendor: Hewlett-Packard
           driver: rt2800pci v: 2.3.0 port: 4000 bus ID: 07:00.0 chip ID: 1814:3290
           IF: wlo1 state: down mac: <filter>
           Device-2: Realtek RTL810xE PCI Express Fast Ethernet vendor: Hewlett-Packard
           driver: r8169 v: kernel port: 3000 bus ID: 08:00.0 chip ID: 10ec:8136
           IF: eno1 state: down mac: <filter>

εχω ενα προβλημα με το wifi στο παραπάνω λαπτοπ που περασα Linux Mint 20.2 "Uma" MATE Edition γιατί με τα  windows σερνόταν εντελώς

έχω συνεχόμενα disconnects.

μολις κλείσω το ασυρματο και το ξανανοίξω, συνδέεται κανονικά αλλά μετά από λιγα λεπτά κρεμάει η σύνδεση.

με καλώδιο ethernet, δουλεύει μια χαρά, αλλά δυστυχώς δε βολεύει γιατί το λαπτοπ βρίσκεται μακριά από το ρουτερ.

ψάχνοντας στο δίκτυο είδα ότι η συγκεκριμένη κάρτα (Ralink RT3290) έχει θέμα, προτείνονται διάφορες λύσεις δοκίμασα μερικές αλλά δυστυχώς δε τα κατάφερα να το λύσω.

μπορεί κάποιος να βοηθήσει;

δεν είμαι και πολύ σχετικός με το θεμα linux, το πάω σιγά σιγά ακολουθώντας οδηγίες.

ευχαριστώ

Αρχικα δες εδω

εχει καποια βηματα να κανεις, αν τα εκανες και δεν εγινε κατι τοτε :

Δοκίμασε να αλλάξεις kernel πέρασε αρχικά τον 5.13.0-22 και δες αν θα αλλάξει κάτι. Σε περίπτωση που δεν αλλαζει κατι ή ειναι χειροτερα γενικα τα πράγματα γυρίζεις στον παλαιό χωρις πρόβλημα.

• Like 1
Δημοσ.

Θα σου πρότεινα κάτι. Αν θυμάμαι καλά από τότε που είχα mint (ο φίλος μου ο vincent που έκανε τον οδηγό ή κάποιος άλλος με είχαν πείσει και καλά οτι το mate ειναι ελαφρύ με καλή απεικόνιση σε σχέση με το xfce ενώ το καλύτερο αν και προσωπικό συμπέρασμα είναι το xfce). Σίγουρα το xfce ειναι το ελαφρύτερο πάντως. Στην ουσία έχεις το NetworkManager. Αρκετές φορές κάνει νερά (το έχουν φτιάξει οι δημισμένοι υπερdevs της redhat) και φημίζεται για τα bugs του.

Eπειδή διάβασα στο linuxmint forum οτι δεν συνιστούν την αλλαγή γιατί μπορεί να έχεις θέμα με τη διανομή σου, αλλά δεν ξέρω αν από το 2018 έχει αλλάξει κάτι, κάντο με δικό σου ρίσκο.

Εδώ είναι η γενική ιδέα connman

Μπορείς να ψάξεις στο google και να δεις οτι ειναι πολλοί αυτοί που είχαν θέματα με τον NetworkManager. Υπάρχουν βέβαια όπως σε όλα τα πράγματα και αυτοί που δεν είχαν θέμα ποτέ. Οπότε δοκιμάζεις και αν δε βελτιωθεί η κατάσταση επιστρεφεις στο NetworkManager.

Aν δε θες να μπεις σε αυτη τη διαδικασία μπορείς να δοκιμάσεις μια διανομή που έχει τον connman ως προεπιλογή σε ένα live usb να δεις αν στο κάνει εκεί. Μετά βγάζεις το live usb και είσαι όπως ήσουν. Αυτό στο λέω για πιο γρήγορα. Αν δεν κάνω λάθος το bodhi linux που ειναι όπως το mint βασισμένο στο ubuntu/debian έχει connman προεπιλογή αλλά μη σε πάρω στο λαιμό μου. Αν ψάξεις λίγο θα βρεις κάποια.

To antix πάντως που ειναι βασισμένο στο debian και πολύ ελαφρύ κατάλληλο για παλιά pc έχει σίγουρα connman αλλά βασίζεται στο debian και όχι το ubuntu.

υ.γ και επειδή μπορεί να σου φανούν κινέζικα όλα αυτά το εργαλειο που συνδέεσαι στο wifi ειναι το NetworkManager και o Connman ειναι απλά ένα άλλο, εναλλακτικό εργαλείο που κάνει την ίδια δουλειά!

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, rhtoras είπε

Θα σου πρότεινα κάτι. Αν θυμάμαι καλά από τότε που είχα mint (ο φίλος μου ο vincent που έκανε τον οδηγό ή κάποιος άλλος με είχαν πείσει και καλά οτι το mate ειναι ελαφρύ με καλή απεικόνιση σε σχέση με το xfce ενώ το καλύτερο αν και προσωπικό συμπέρασμα είναι το xfce). Σίγουρα το xfce ειναι το ελαφρύτερο πάντως. Στην ουσία έχεις το NetworkManager. Αρκετές φορές κάνει νερά (το έχουν φτιάξει οι δημισμένοι υπερdevs της redhat) και φημίζεται για τα bugs του.

Eπειδή διάβασα στο linuxmint forum οτι δεν συνιστούν την αλλαγή γιατί μπορεί να έχεις θέμα με τη διανομή σου, αλλά δεν ξέρω αν από το 2018 έχει αλλάξει κάτι, κάντο με δικό σου ρίσκο.

Εδώ είναι η γενική ιδέα connman

Μπορείς να ψάξεις στο google και να δεις οτι ειναι πολλοί αυτοί που είχαν θέματα με τον NetworkManager. Υπάρχουν βέβαια όπως σε όλα τα πράγματα και αυτοί που δεν είχαν θέμα ποτέ. Οπότε δοκιμάζεις και αν δε βελτιωθεί η κατάσταση επιστρεφεις στο NetworkManager.

Aν δε θες να μπεις σε αυτη τη διαδικασία μπορείς να δοκιμάσεις μια διανομή που έχει τον connman ως προεπιλογή σε ένα live usb να δεις αν στο κάνει εκεί. Μετά βγάζεις το live usb και είσαι όπως ήσουν. Αυτό στο λέω για πιο γρήγορα. Αν δεν κάνω λάθος το bodhi linux που ειναι όπως το mint βασισμένο στο ubuntu/debian έχει connman προεπιλογή αλλά μη σε πάρω στο λαιμό μου. Αν ψάξεις λίγο θα βρεις κάποια.

To antix πάντως που ειναι βασισμένο στο debian και πολύ ελαφρύ κατάλληλο για παλιά pc έχει σίγουρα connman αλλά βασίζεται στο debian και όχι το ubuntu.

υ.γ και επειδή μπορεί να σου φανούν κινέζικα όλα αυτά το εργαλειο που συνδέεσαι στο wifi ειναι το NetworkManager και o Connman ειναι απλά ένα άλλο, εναλλακτικό εργαλείο που κάνει την ίδια δουλειά!

Άρχισες πάλι τα δικά σου, έτσι; Έχει κάποιο πρόβλημα ο χρήστης και του λες, άλλαξε διανομή. Πως και δεν πρότεινες την άθλια την void;

Οι διανομές που προτείνεις και ιδίως το Antix είναι τραγικά ελλειμματικές σε σχέση με το Mint και φυσικά δεν κάνουν για αρχάριους.

@diplo Ότι και να λέει ο ρήτορας είναι λάθος, μην τον ακούς.

• Like 1
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

1000 ευχαριστώ για τον κόπο και την βοήθεια σας!

Προσπάθησα αλλά απέτυχα παλικάρια...

Για την δουλειά που το χρειάζομαι (zoom και WebEx για τα παιδιά γιατί το βλέπω να κοντοζυγώνει), νομίζω σπατάλησα αρκετές εργατοώρες...
Έψαχνα για κάτι ελαφρύ και να μοιάζει στα Windows

Του πέρασα Ubuntu και όλα τρέχουν νεράκι.
Νόμιζα ότι θα είναι εξίσου βαρύ με τα Windows, αλλά τελικά μια χαρά.

@rhtorasπου να μην έλεγα ότι δε το κατέχω το αντικείμενο κιόλας 😂

Btw bodhi είχα δοκιμάσει παλιότερα και ήταν μια χαρά, αλλά συνέχεια κάτι μου έλειπε

Επεξ/σία από diplo
  • Like 1
Δημοσ.

Ποια εκδοση του ubuntu εβαλες? Γιατι αν εβαλες την 20.04 και παιζει θα ειναι πολυ περιεργο, μιας και σε αυτη βασιζεται το mint που ειχες ηδη...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτό ακριβώς περίμενα κι εγώ γιατί διάβασα ότι είναι το ίδιο πράγμα πάνω κάτω και όντως παίζει μια χαρά!

Ομολογώ όμως ότι το mint μου άρεσε πιο πολύ

Επεξ/σία από diplo

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...