Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά. 

Θα ήθελα να ακούσω γνώμες κατά προτίμηση ατόμων που εργάζονται σε κάτι σχετικό. 

Τι θα συμβουλεύατε σε κάποιον που ενδιαφέρεται η καθημερινότητα του επαγγέλματος του να είναι σε εργαστήριο (σε βιομηχανία ή άλλο facility). Να τελείωσει χημικός ή βιολόγος ή χημικός μηχανικός ή φαρμακοποιός ή κάτι αλλο (πχ ιατρικά εργαστήρια ή κτηνιατρική) ; Δεδομένου ότι ΔΕΝ ενδιαφέρεται για έρευνα ποια θα ήταν η καλύτερη επιλογή; Του αρέσουν εξίσου ανόργανη χημεία και ζωντανοί οργανισμοί.

Καλύτερη επιλογή ποια θα ήταν με τη συνθήκη ότι δεν θέλει να κάνει διδακτορικό αλλά με τα χρόνια και την απόκτηση εμπειρίας να έχει εξέλιξη ως επαγγελματίας και να διεκδικήσει στο μέλλον καλά πληρωμένες θέσεις στην Ελλάδα;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπερα, χρονια πολλα και καλη χρονια και σε εσενα.

Εχοντας εμπειρια απο βιομηχανια (τροφιμα, ποτα, χημικη βιομηχανια, τηλεπικοινωνιακο υλικο, καθως και logistics) και στην Ελλαδα και στο εξωτερικο, μεταξυ αυτων που παρεθεσες θα προτεινα να σκεφτεις σοβαρα το ενδεχομενο του πτυχιου χημικου μηχανικου.

Αν μιλαμε συγκεκριμενα για παραμονη στην Ελλαδα, τοτε ειναι το πτυχιο που λαμβανεται πιο σοβαρα απο ολα οσα ανεφερες στην ελληνικη αγορα εργασιας και ειναι αυτο με τα περισσοτερα εργασιακα δικαιωματα επισης - δε θα κρινω σε αυτη τη φαση αν αυτο ειναι σωστο ή οχι.

Αντιθετως, αν δε περιοριζεσαι μονο στην Ελλαδα και στοχος σου ειναι να κινηθεις και προς εξωτερικο μερια προς το μελλον, εκει θα ελεγα πως περισσοτερο θα εχει να κανει με την υπαρξη (ή μη) επαγγελματικης εμπειριας, παρα με καποιο συγκεκριμενο πτυχιο.

Αν θα ηθελες περισσοτερη αναλυση επι του θεματος, μη διστασεις να μου στειλεις πμ

Επεξ/σία από merkon
  • Like 2
  • Confused 2
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, merkon είπε

Καλησπερα, χρονια πολλα και καλη χρονια και σε εσενα.

Εχοντας εμπειρια απο βιομηχανια (τροφιμα, ποτα, χημικη βιομηχανια, τηλεπικοινωνιακο υλικο, καθως και logistics) και στην Ελλαδα και στο εξωτερικο, μεταξυ αυτων που παρεθεσες θα προτεινα να σκεφτεις σοβαρα το ενδεχομενο του πτυχιου χημικου μηχανικου.

Αν μιλαμε συγκεκριμενα για παραμονη στην Ελλαδα, τοτε ειναι το πτυχιο που λαμβανεται πιο σοβαρα απο ολα στην ελληνικη αγορα εργασιας και ειναι αυτο με τα περισσοτερα εργασιακα δικαιωματα επισης - δε θα κρινω σε αυτη τη φαση αν αυτο ειναι σωστο ή οχι.

Αντιθετως, αν δε περιοριζεσαι μονο στην Ελλαδα και στοχος σου ειναι να κινηθεις και προς εξωτερικο μερια προς το μελλον, εκει θα ελεγα πως περισσοτερο θα εχει να κανει με την υπαρξη (ή μη) επαγγελματικης εμπειριας, παρα με καποιο συγκεκριμενο πτυχιο.

Αν θα ηθελες περισσοτερη αναλυση επι του θεματος, μη διστασεις να μου στειλεις πμ

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Ναι προς το παρόν μόνο για Ελλάδα. 

Αυτό που λένε ότι οι χημικοί μηχανικοί έχουν την μεγαλύτερη ανεργία από τις υπόλοιπες ειδικότητες του ΤΕΕ ισχύει; 

Ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά δευτερογενής τομέας (βιομηχανία) στην Ελλάδα για τόσους εισακτέους; Άνοιξαν και νέο τμήμα χημ μηχ στη Κοζάνη τώρα πια.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, AggeloN1 είπε

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Ναι προς το παρόν μόνο για Ελλάδα. 

Αυτό που λένε ότι οι χημικοί μηχανικοί έχουν την μεγαλύτερη ανεργία από τις υπόλοιπες ειδικότητες του ΤΕΕ ισχύει; 

Ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά δευτερογενής τομέας (βιομηχανία) στην Ελλάδα για τόσους εισακτέους; Άνοιξαν και νέο τμήμα χημ μηχ στη Κοζάνη τώρα πια.

Δε γνωριζω να σου απαντησω στην ερωτηση σου ως προς την ανεργια, ομως σιγουρα δεν υπαρχει βιομηχανια στην Ελλαδα αρκετη για να απορροφησει τοσα ατομα.
Και δεν αναφερομαι συγκεκριμενα στους χημικους μηχανικους τωρα, αλλα γενικοτερα δεν υπαρχει βιομηχανια στην Ελλαδα, περαν μερικων εταιρειων που ειναι μετρημενες στα δαχτυλα.

• Like 1
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για βιολογία δεν ξέρω αλλά αν θες να μάθεις πραγματικά Χημεία θα πας για χημικός.
Οι χημικοί μηχανικοί μαθαίνουν πολύ λιγότερη Χημεία και εστιάζουν περισσότερο στις φυσικές διεργασίες και στα σχετικά με το βιομηχανικό περιβάλλον, 
το οποίο τις περισσότερες φορές δεν έχει τη μορφή του χημικού εργαστηρίου που έχεις κατά νου....

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Like 2
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, V.I.Smirnov είπε

Για βιολογία δεν ξέρω αλλά αν θες να μάθεις Χημεία θα πας για χημικός.
Οι χημικοί μηχανικοί μαθαίνουν πολύ λιγότερη Χημεία και εστιάζουν περισσότερο στις φυσικές διεργασίες και στα σχετικά με το βιομηχανικό περιβάλλον, 
το οποίο τις περισσότερες φορές δεν έχει τη μορφή του χημικού εργαστηρίου που έχεις κατά νου....

-

Αν μπορείτε μου εξηγείτε με ποιον τρόπο διαφέρουν αυτά τα δύο γιατί τα θεωρούσα το ίδιο;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, AggeloN1 είπε

Τι θα συμβουλεύατε σε κάποιον που ενδιαφέρεται η καθημερινότητα του επαγγέλματος του να είναι σε εργαστήριο (σε βιομηχανία ή άλλο facility). Να τελείωσει χημικός ή βιολόγος ή χημικός μηχανικός ή φαρμακοποιός ή κάτι αλλο (πχ ιατρικά εργαστήρια ή κτηνιατρική) ; Δεδομένου ότι ΔΕΝ ενδιαφέρεται για έρευνα ποια θα ήταν η καλύτερη επιλογή; Του αρέσουν εξίσου ανόργανη χημεία και ζωντανοί οργανισμοί.

Καλύτερη επιλογή ποια θα ήταν με τη συνθήκη ότι δεν θέλει να κάνει διδακτορικό αλλά με τα χρόνια και την απόκτηση εμπειρίας να έχει εξέλιξη ως επαγγελματίας και να διεκδικήσει στο μέλλον καλά πληρωμένες θέσεις στην Ελλάδα;

Καλη χρονια!

Αυτα που σου λενε οι φιλοι απο πανω ειναι αρκετα ευστοχα.

Βαλε αρχικα τα δυνατα σου να πας καλα στις Πανελλαδικες φετος (αν καταλαβα καλα εισαι Γ' Λυκειου) και θα δεις μετα το μηχανογραφικο. Ολα οσα λες εχουν εργαστηριο αλλα και μελλον σαν επαγγελματα (ειδικα Χημικος και Χημικος Μηχανικος) στην Ελλαδα. 

Αν ενδιαφερεσαι για ερευνα ή αν θα κανεις διδακτορικο ή οχι δε το ξερεις, αυτα αλλαζουν εν ριπη οφθαλμου. Μπορει να μη θες με τιποτα διδακτορικο και στα τελειωματα του μεταπτυχιακου σου να ειναι αριστη η συνεργασια με τον καθηγητη σου και να προχωρησεις με κλειστα ματια εν τελει για διδακτορικο. Ποτέ μη λες ποτέ.

Η ανοργανη χημεια ειναι εξαιρετικα ζορικος κλαδος, καμια σχεση με το Λυκειο.

Παρα πολυ δυνατη ειδικοτητα ο Χημικος Μηχανικος.

Επεξ/σία από yanis13
  • Like 1
  • Confused 1
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, yanis13 είπε

Καλη χρονια!

Αυτα που σου λενε οι φιλοι απο πανω ειναι αρκετα ευστοχα.

Βαλε αρχικα τα δυνατα σου να πας καλα στις Πανελλαδικες φετος (αν καταλαβα καλα εισαι Γ' Λυκειου) και θα δεις μετα το μηχανογραφικο. Ολα οσα λες εχουν εργαστηριο αλλα και μελλον σαν επαγγελματα (ειδικα Χημικος και Χημικος Μηχανικος) στην Ελλαδα. 

Αν ενδιαφερεσαι για ερευνα ή αν θα κανεις διδακτορικο ή οχι δε το ξερεις, αυτα αλλαζουν εν ριπη οφθαλμου. Μπορει να μη θες με τιποτα διδακτορικο και στα τελειωματα του μεταπτυχιακου σου να ειναι αριστη η συνεργασια με τον καθηγητη σου και να προχωρησεις με κλειστα ματια εν τελει για διδακτορικο. Ποτέ μη λες ποτέ.

Η ανοργανη χημεια ειναι εξαιρετικα ζορικος κλαδος, καμια σχεση με το Λυκειο.

Παρα πολυ δυνατη ειδικοτητα ο Χημικος Μηχανικος.

Ευχαριστώ για την ανταπόκριση!

Δεν είναι για μένα προσωπικά η ερώτηση στο φόρουμ αλλά για κοντινό μου πρόσωπο που ψάχνεται. Κρατάω όσα είπες για το χημικό και το χημ μηχανικών. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα ιατρικά εργαστήρια δεν είναι καλή επιλογή. Πρακτικά -αφού αποκλείουμε την έρευνα- δεσμεύεσαι σε ιδιωτικά διαγνωστικά, καθώς οι άλλες επιλογές είναι πολύ περιορισμένες, ειδικά αν δεν έχεις κάποιο μεταπτυχιακό (τα περισσότερα εκ των οποίων στην ελλάδα δεν αξίζουν). Τα λεφτά είναι κακά, η δουλειά ρουτινιάρικη, προοπτικές εξέλιξης μηδαμινές και υπάρχει πολύ σεξισμός. Στο δημόσιο προφανώς είναι καλύτερα, αλλά μέχρι να μπεις...

Υ.Γ: Για όποια εργαστηριακή θέση και αν ενδιαφέρεσαι, ξεκίνα και γιογκα μαζί με τις σπουδές. 

Επεξ/σία από fmarulezkd
  • Like 2
Δημοσ.
34 λεπτά πριν, fmarulezkd είπε

Τα ιατρικά εργαστήρια δεν είναι καλή επιλογή. Πρακτικά -αφού αποκλείουμε την έρευνα- δεσμεύεσαι σε ιδιωτικά διαγνωστικά, καθώς οι άλλες επιλογές είναι πολύ περιορισμένες, ειδικά αν δεν έχεις κάποιο μεταπτυχιακό (τα περισσότερα εκ των οποίων στην ελλάδα δεν αξίζουν). Τα λεφτά είναι κακά, η δουλειά ρουτινιάρικη, προοπτικές εξέλιξης μηδαμινές και υπάρχει πολύ σεξισμός. Στο δημόσιο προφανώς είναι καλύτερα, αλλά μέχρι να μπεις...

Υ.Γ: Για όποια εργαστηριακή θέση και αν ενδιαφέρεσαι, ξεκίνα και γιογκα μαζί με τις σπουδές. 

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

Για το ιατρικών εργαστηρίων (Βιοϊατρικών Επιστημών τώρα) μου τα έχουν πει και άλλοι, οπότε θα το αποκλείσουμε. 

Για τις υπόλοιπες ειδικότητες ποια είναι η εικόνα που έχεις αν έχεις; (αν δηλαδή προέρχεσαι από κάποια από τις παραπάνω)

Δημοσ.
19 ώρες πριν, AggeloN1 είπε

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

Για το ιατρικών εργαστηρίων (Βιοϊατρικών Επιστημών τώρα) μου τα έχουν πει και άλλοι, οπότε θα το αποκλείσουμε. 

Για τις υπόλοιπες ειδικότητες ποια είναι η εικόνα που έχεις αν έχεις; (αν δηλαδή προέρχεσαι από κάποια από τις παραπάνω)

Δεν έχω η αλήθεια είναι. Για τα ΙΕ ξέρω μόνο γιατί αυτό τελείωσα, αλλά συνέχισα με εξωτερικό και έρευνα.

• Like 1
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, fmarulezkd είπε

Δεν έχω η αλήθεια είναι. Για τα ΙΕ ξέρω μόνο γιατί αυτό τελείωσα, αλλά συνέχισα με εξωτερικό και έρευνα.

Οκ. Σε ευχαριστώ πολύ. 

Δημοσ.
Στις 4/1/2022 στις 4:24 ΜΜ, AggeloN1 είπε

Για βιοϊατρικές επιστήμες: Η σύντομη απάντηση όχι. Ότι και να λέει το τμήμα και οι απόφοιτοι, είσαι απλά τεχνικός, σαν εργάτης απλά ειδικευμένος στον εργαστηριακό τομέα (το λέω λίγο σκληρά)

Βιολογία: Ο βιολόγος ασχολείται είτε με διάγνωση (βιοχημικές αναλύσεις, μοριακές αναλύσεις όπως PCR, ιστοσυμβατότητα), καρυότυπο, προγεννητικό έλεγχο και οτιδήποτε έχει να κάνει με άνθρωπο.

Χημικός: Ασχολείσαι είτε με τη σύνθεση είτε με το χαρακτηρισμό ενώσεων είτε με το εμπόριο αυτών. Είναι πιο ευέλικτο.

Χημικός μηχανικός: Δεν θα είσαι ούτε χημικός ούτε μηχανικός. Καιθα βρεις δύσκολα δουλειά.

Μπορείς επίσης να σκεφτείς τα τμήματα βιοχημείας και βιοτεχνολογίας, το ΒΕΤ, το μορ βιολογίας και γενετικής.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγω λεω ο φιλος να δει τον οδηγο σπουδων και να διαλλεξει οτι του αρεσει πιο πολυ και φαινεται πιο πολυ ενδιαφερον για εκεινον. Η ζωη καμια φορα για αλλου ξεκινας και αλλου σε παει. Ποσοι απο εμας δεν πηραμε ενα συγκεκριμενο δρομο επειδη μας αρεσε ενα μαθημα προπτυχιακα? Ποιος μπορει να ξερει πως εξελιχθει η οικονομια σε 10 η 15 χρονια?

Επεξ/σία από OxiGiannisGiannakis
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 4/1/2022 στις 4:24 ΜΜ, AggeloN1 είπε

Τι θα συμβουλεύατε σε κάποιον που ενδιαφέρεται η καθημερινότητα του επαγγέλματος του να είναι σε εργαστήριο

Να ακολουθήσει μια σχολή που να του δίνει το δικαίωμα να έχει το δικό του εργαστήριο.

Οι βιολόγοι είναι αναλώσιμοι μετά απο κάποια ηλικία.

Για παράδειγμα, δεν έχεις την ίδια όρεξη να κάνεις πείραμα σε κυτταροκαλλιέργειες (που πρέπει να πάρεις μέτρηση στις 2, 4, 8, 12 και 16 ώρες) στα 25 με τα 40. Στα 25 το βλέπεις χαβαλέ να πας στο εργαστήριο στη 1 το ξημέρωμα, στα 40 όχι και τόσο. Ο εργοδότης θα προτιμήσει να σε διώξει και να προσλάβει ένα νέο κ@λ!@#νο 25άρη.

Υ.Γ. 1. Το πρώτο μου πτυχίο είναι βιολογίας. Για τα άλλα επαγγέλματα που αναφέρεις δεν έχω άποψη.

Υ.Γ. 2. Δε γνωρίζω κανένα συμφοιτητή μου που να έχει περάσει τα 30 και να ασχολείται με πειράματα. Ελάχιστοι συνέχισαν για διδακτορικό και είναι υπεύθυνοι ερευνητικών προγραμμάτων. Οι περισσότεροι κάνουν μαθήματα.

Επεξ/σία από -Dimitris-
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...