olddognewtricks Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 Σκέφτομαι να αλλάξω την παροχή του σπιτιού μου (Αττική) σε τριφασική. Προφανώς τη δουλειά θα την αναλάβει ηλεκτρολόγος - δεν παίζω με το ρεύμα. Επίσης προφανώς θα ερωτηθεί ο ΔΕΔΔΗΕ τι απαιτείται, τι δίνει κλπ. Αλλά θα με βοηθούσε πολύ να έχω μια αρχική εικόνα για να το προγραμματίσω. Πχ έχω διαβάσει ότι παρέχουν πια και την μικρή τριφασική 3Χ25, που έχει πολύ μικρότερο κόστος εγκατάστασης και που δεν έχει αυξημένο πάγιο. Ισχύει; Γενικά, πόσο θα κοστίσει, έχει εικόνα κανείς; Θα χρειαστώ και εγκατάσταση γείωσης σε μονοκατοικία (έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να έχει !). Το σκεπτικό της επιλογής είναι ότι χρησιμοποιώ air conditions συμπληρωματικά με το πετρέλαιο, άρα κάποιες στιγμές τραβάει πολύ ισχύ (όταν τύχει να μαγειρεύουμε παράλληλα, θερμοσίφωνας το χειμώνα που δεν αποδίδει ο ηλιακός, διάφορα τέτοια συμβαίνουν και μπορεί να πέσει η ασφάλεια). Επίσης όμως, και ανεξάρτητα από τις τιμές του ρεύματος φέτος (που έχω κλειδώσει το χειμερινό εξάμηνο με το παλιό Enter και για αυτό το διάστημα δεν έχω ρήτρα), διαβάζω ότι η γενική τάση θα είναι να πιέσουν την κατάσταση τα επόμενα χρόνια υπέρ της θέρμανσης με ρεύμα - αντλίες θερμότητας κυρίως. Άρα προετοιμάζομαι και δοκιμάζω λύσεις. Οπότε ο σχετικός προβληματισμός δεν θεωρείται off topic.
NikosKallithea Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 Πρωφανως δεν εχει υποψιν σου γιατι μιλας. 1) Θελεις νεα παροχη απο το διαμέρισμα μέχρι τους μετρητες 2) σχεδον νεο πινακα, ασφαλειες κλπ 3) νεο αιτημα με μελετη του ηλεκτρολογου στον δεδδυε 4) και το κοστος του νεου τριφασικού μετρητή Με λίγα λόγια, περαν του κόστους, το σπιτι θα γίνει σχεδόν γιαπι😀 Και αν δεν χωράει να περάσει η νεα παροχή άστο καλύτερα
dpolal Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 1 ώρα πριν, olddognewtricks είπε Σκέφτομαι να αλλάξω την παροχή του σπιτιού μου (Αττική) σε τριφασική. Προφανώς τη δουλειά θα την αναλάβει ηλεκτρολόγος - δεν παίζω με το ρεύμα. Επίσης προφανώς θα ερωτηθεί ο ΔΕΔΔΗΕ τι απαιτείται, τι δίνει κλπ. Αλλά θα με βοηθούσε πολύ να έχω μια αρχική εικόνα για να το προγραμματίσω. Πχ έχω διαβάσει ότι παρέχουν πια και την μικρή τριφασική 3Χ25, που έχει πολύ μικρότερο κόστος εγκατάστασης και που δεν έχει αυξημένο πάγιο. Ισχύει; Γενικά, πόσο θα κοστίσει, έχει εικόνα κανείς; Θα χρειαστώ και εγκατάσταση γείωσης σε μονοκατοικία (έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να έχει !). Το σκεπτικό της επιλογής είναι ότι χρησιμοποιώ air conditions συμπληρωματικά με το πετρέλαιο, άρα κάποιες στιγμές τραβάει πολύ ισχύ (όταν τύχει να μαγειρεύουμε παράλληλα, θερμοσίφωνας το χειμώνα που δεν αποδίδει ο ηλιακός, διάφορα τέτοια συμβαίνουν και μπορεί να πέσει η ασφάλεια). Επίσης όμως, και ανεξάρτητα από τις τιμές του ρεύματος φέτος (που έχω κλειδώσει το χειμερινό εξάμηνο με το παλιό Enter και για αυτό το διάστημα δεν έχω ρήτρα), διαβάζω ότι η γενική τάση θα είναι να πιέσουν την κατάσταση τα επόμενα χρόνια υπέρ της θέρμανσης με ρεύμα - αντλίες θερμότητας κυρίως. Άρα προετοιμάζομαι και δοκιμάζω λύσεις. Οπότε ο σχετικός προβληματισμός δεν θεωρείται off topic. Kαλύτερα να το αφήσεις με την μονοφασική παροχή και να κοιτάξει ένας ηλεκτρολόγος τις γραμμές (τα καλώδια) και τον πίνακα (ασφάλειες κλπ) αν μπορούν να αντέξουν και να σηκώσουν την απαιτούμενη κατανάλωση χωρίς να πιέζωνται υπερβολικά. Και φυσικά αν υπάρχει σωστή γείωση.
Thanos (Earth -616) Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 2 ώρες πριν, olddognewtricks είπε Σκέφτομαι να αλλάξω την παροχή του σπιτιού μου (Αττική) σε τριφασική. Προφανώς τη δουλειά θα την αναλάβει ηλεκτρολόγος - δεν παίζω με το ρεύμα. Επίσης προφανώς θα ερωτηθεί ο ΔΕΔΔΗΕ τι απαιτείται, τι δίνει κλπ. Αλλά θα με βοηθούσε πολύ να έχω μια αρχική εικόνα για να το προγραμματίσω. Πχ έχω διαβάσει ότι παρέχουν πια και την μικρή τριφασική 3Χ25, που έχει πολύ μικρότερο κόστος εγκατάστασης και που δεν έχει αυξημένο πάγιο. Ισχύει; Γενικά, πόσο θα κοστίσει, έχει εικόνα κανείς; Θα χρειαστώ και εγκατάσταση γείωσης σε μονοκατοικία (έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να έχει !). Το σκεπτικό της επιλογής είναι ότι χρησιμοποιώ air conditions συμπληρωματικά με το πετρέλαιο, άρα κάποιες στιγμές τραβάει πολύ ισχύ (όταν τύχει να μαγειρεύουμε παράλληλα, θερμοσίφωνας το χειμώνα που δεν αποδίδει ο ηλιακός, διάφορα τέτοια συμβαίνουν και μπορεί να πέσει η ασφάλεια). Επίσης όμως, και ανεξάρτητα από τις τιμές του ρεύματος φέτος (που έχω κλειδώσει το χειμερινό εξάμηνο με το παλιό Enter και για αυτό το διάστημα δεν έχω ρήτρα), διαβάζω ότι η γενική τάση θα είναι να πιέσουν την κατάσταση τα επόμενα χρόνια υπέρ της θέρμανσης με ρεύμα - αντλίες θερμότητας κυρίως. Άρα προετοιμάζομαι και δοκιμάζω λύσεις. Οπότε ο σχετικός προβληματισμός δεν θεωρείται off topic. Αν πρόκειται για θέμα ισχύος, μπορείς να προχωρήσεις σε επαύξηση ισχύος. Ηλεκτρολόγος θα κάνει κάποιες εργασίες και νέα ΥΔΕ (χωρίς να γίνει γιαπί το σπίτι) και θα πληρώσεις και στον ΔΕΔΔΗΕ κατιτίς για να ολοκληρώσει το αίτημα. https://deddie.gr/el/upiresies/sundesi-me-to-diktuo/epauksisimeiwsi-isxuos-ufistamenis-ilektrodotisis/
Haldol Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 1 ώρα πριν, NikosKallithea είπε Με λίγα λόγια, περαν του κόστους, το σπιτι θα γίνει σχεδόν γιαπι😀 Αυτό ακριβώς. Είσαι διατεθειμένος να κάνεις σκαψίματα μέσ' το σπίτι; Θα αλλαχτεί ο πίνακας, θα ανοιχτούν κουτιά, κ.λπ. Δεν είναι απλή υπόθεση.
olddognewtricks Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 1 ώρα πριν, NikosKallithea είπε Πρωφανως δεν εχει υποψιν σου γιατι μιλας. 1) Θελεις νεα παροχη απο το διαμέρισμα μέχρι τους μετρητες 2) σχεδον νεο πινακα, ασφαλειες κλπ 3) νεο αιτημα με μελετη του ηλεκτρολογου στον δεδδυε 4) και το κοστος του νεου τριφασικού μετρητή Με λίγα λόγια, περαν του κόστους, το σπιτι θα γίνει σχεδόν γιαπι😀 Και αν δεν χωράει να περάσει η νεα παροχή άστο καλύτερα Μπορεί να έχεις δίκιο. Απλώς σου λεω ότι: Είναι μονοκατοικία, ο μετρητής της ΔΕΗ είναι μισό μέτρο έξω από την εξώπορτα και ο εσωτερικός πίνακας μισό μέτρο μέσα από την εξώπορτα. Άρα η νέα παροχή ΄χει συνολικό μήκος 1 μέτρο μέχρι τον πίνακα. Δεν γίνεται γιαπί το σπίτι από αυτό και μόνον. Διάβασα ότι στο τριφασικό 1, 3Χ25 και όχι 3Χ35, είναι μικρότερης διατομής τα καλώδια και (υποθέτω ότι) θα χωράνε. Αυτό που σίγουρα δεν ξέρω είναι τι αλλαγές θα θέλει στην εσωτερική καλωδίωση, αν θα τραβηχτεί καλώδιο γείωσης σε κάθε πρίζα. Και αν ναι, τι θα κοστίσει. Γείωση, κάποτε πρέπει να μπει σωστά (αν θυμάμαι καλά τι είπε ο ηλεκτρολόγος που έκανε δουλειά γενικής αλλαγής πριν 15 χρόνια, έχει γείωση αλλά όχι τη σωστή, ίσως με το παλιό σύστημα στον αγωγό της ΕΥΔΑΠ που δεν είναι πια νόμιμο). Και οπωσδήποτε, ξέρω ότι μιλάω για αρκετές εκατοντάδες Ευρώ. Στρατηγική επιλογή είναι (αν την κάνω) , δεν είναι μερεμέτι.
Haldol Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 3 λεπτά πριν, olddognewtricks είπε Αυτό που σίγουρα δεν ξέρω είναι τι αλλαγές θα θέλει στην εσωτερική καλωδίωση, αν θα τραβηχτεί καλώδιο γείωσης σε κάθε πρίζα. Και αν ναι, τι θα κοστίσει. Εννοείς ότι δεν έχουν γείωση οι πρίζες; 😮 Νόμιζα ότι μιλούσαμε για τη γείωση του κτηρίου.
olddognewtricks Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 Μόλις τώρα, Haldol είπε Εννοείς ότι δεν έχουν γείωση οι πρίζες; 😮 Νόμιζα ότι μιλούσαμε για τη γείωση του κτηρίου. Είναι φανερό ότι μιλάω για πράγματα που δεν ξέρω καλά, αλλά ρωτώντας μαθαίνεις. Δεν έχω λόγο να υποθέσω ότι δεν έχουν γείωση, αν έτσι πρέπει, κανονικό πιστοποιητικό έχει το σπίτι, όλα αλλάχτηκαν πριν 15 χρόνια. Άρα έχουν και θα έχω λιγότερα μαστορέματα.
Haldol Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 11 λεπτά πριν, olddognewtricks είπε Είναι φανερό ότι μιλάω για πράγματα που δεν ξέρω καλά, αλλά ρωτώντας μαθαίνεις. Δεν έχω λόγο να υποθέσω ότι δεν έχουν γείωση, αν έτσι πρέπει, κανονικό πιστοποιητικό έχει το σπίτι, όλα αλλάχτηκαν πριν 15 χρόνια. Άρα έχουν και θα έχω λιγότερα μαστορέματα. Ναι, μπορεί να μην έχει καλή γείωση το κτήριο (π.χ. γείωση "ΕΥΔΑΠ" αντί θεμελιακής) αλλά στις πρίζες το θεωρώ πολύ δύσκολο να μην έχει. Συνήθως πάντως όταν εκδίδεις πιστοποιητικό, ελέγχονται (μεταξύ άλλων και) οι γειώσεις. Σημαντικό είναι εφόσον θα προβείς σε 3-φασική εγκατάσταση να μοιράσεις σωστά τα φορτία. Π.χ. στο δικό μου σπίτι πριν την ανακαίνιση είχα 3Φ, αλλά υπήρχε μία... "σούπερ" γραμμή που σήκωνε το μισό σπίτι. Μετά την ανακαίνιση, τα φορτία μοιράστηκαν στις 3 φάσεις.
olddognewtricks Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 1 ώρα πριν, Thanos (Earth -616) είπε Αν πρόκειται για θέμα ισχύος, μπορείς να προχωρήσεις σε επαύξηση ισχύος. Ηλεκτρολόγος θα κάνει κάποιες εργασίες και νέα ΥΔΕ (χωρίς να γίνει γιαπί το σπίτι) και θα πληρώσεις και στον ΔΕΔΔΗΕ κατιτίς για να ολοκληρώσει το αίτημα. https://deddie.gr/el/upiresies/sundesi-me-to-diktuo/epauksisimeiwsi-isxuos-ufistamenis-ilektrodotisis/ Γνωρίζουμε ότι το κάνει στην Αττική; Το είχα ψάξει στο ιντερνετ ως λύση αλλά διάβασα ότι δεν δίνουν πια ενισχυμένες μονοφασικές στην Αττική (νομίζω ασφάλεια 63Α είναι). Έγραφε ότι δίνουν πιο εύκολα μικρές τριφασικές.
takoulou Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 4 ώρες πριν, olddognewtricks είπε Σκέφτομαι να αλλάξω την παροχή του σπιτιού μου (Αττική) σε τριφασική. Προφανώς τη δουλειά θα την αναλάβει ηλεκτρολόγος - δεν παίζω με το ρεύμα. Επίσης προφανώς θα ερωτηθεί ο ΔΕΔΔΗΕ τι απαιτείται, τι δίνει κλπ. Αλλά θα με βοηθούσε πολύ να έχω μια αρχική εικόνα για να το προγραμματίσω. Πχ έχω διαβάσει ότι παρέχουν πια και την μικρή τριφασική 3Χ25, που έχει πολύ μικρότερο κόστος εγκατάστασης και που δεν έχει αυξημένο πάγιο. Ισχύει; Γενικά, πόσο θα κοστίσει, έχει εικόνα κανείς; Θα χρειαστώ και εγκατάσταση γείωσης σε μονοκατοικία (έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να έχει !). Το σκεπτικό της επιλογής είναι ότι χρησιμοποιώ air conditions συμπληρωματικά με το πετρέλαιο, άρα κάποιες στιγμές τραβάει πολύ ισχύ (όταν τύχει να μαγειρεύουμε παράλληλα, θερμοσίφωνας το χειμώνα που δεν αποδίδει ο ηλιακός, διάφορα τέτοια συμβαίνουν και μπορεί να πέσει η ασφάλεια). Επίσης όμως, και ανεξάρτητα από τις τιμές του ρεύματος φέτος (που έχω κλειδώσει το χειμερινό εξάμηνο με το παλιό Enter και για αυτό το διάστημα δεν έχω ρήτρα), διαβάζω ότι η γενική τάση θα είναι να πιέσουν την κατάσταση τα επόμενα χρόνια υπέρ της θέρμανσης με ρεύμα - αντλίες θερμότητας κυρίως. Άρα προετοιμάζομαι και δοκιμάζω λύσεις. Οπότε ο σχετικός προβληματισμός δεν θεωρείται off topic. Καλησπέρα... Υπάρχει τριφασικο ρευμα 3/35..Αλλα θα πρεπει να κάνεις πολυ δουλειά ο ηλεκτρολόγος μέσα στο σπίτι.. Νέος πινακας κτλπ.. Αλλά υπάρχει και το ενισχυμένο μονοφασικο 1/63 που θα χρειαστεί παλι να περασει νέο καλώδιο..
NikosKallithea Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 Αντι να πας σε τριφασικό και να εχεις τραβαλα, αναβαθμησε το μονοφασικό σου απο 35αρι που ειναι τωρα σε 63αρι με 16αρια καλώδια παροχής και κάποιες ασφάλειες στον ηδη υπάρχον πινάκα και εισαι έτοιμος 1
olddognewtricks Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 3 λεπτά πριν, takoulou είπε Καλησπέρα... Υπάρχει τριφασικο ρευμα 3/35..Αλλα θα πρεπει να κάνεις πολυ δουλειά ο ηλεκτρολόγος μέσα στο σπίτι.. Νέος πινακας κτλπ.. Αλλά υπάρχει και το ενισχυμένο μονοφασικο 1/63 που θα χρειαστεί παλι να περασει νέο καλώδιο.. Μόλις τώρα, NikosKallithea είπε Αντι να πας σε τριφασικό και να εχεις τραβαλα, αναβαθμησε το μονοφασικό σου απο 35αρι που ειναι τωρα σε 63αρι με 16αρια καλώδια παροχής και κάποιες ασφάλειες στον ηδη υπάρχον πινάκα και εισαι έτοιμος Οκ, καταρχήν με πείσατε. Για να προτείνετε το ενισχυμένο μονοφασικό, υποθέτω ότι το δίνει ο ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική και ας είχα διαβάσει το αντίθετο. Τελευταίες απορίες: Περνάμε δηλαδή 16ρι καλώδιο αντί για το υπάρχον μικρότερο από τον πίνακα μου προς όλο το σπίτι; Αυτό μάλλον θα είναι το μεγαλύτερο κόστος του ηλεκτρολόγου; Αυτή η εργασία γίνεται χωρίς πολλά σκαψίματα, απο κάποια "κανάλια" που ήδη υπάρχουν στο σπίτι;
takoulou Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2022 12 λεπτά πριν, olddognewtricks είπε Οκ, καταρχήν με πείσατε. Για να προτείνετε το ενισχυμένο μονοφασικό, υποθέτω ότι το δίνει ο ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική και ας είχα διαβάσει το αντίθετο. Τελευταίες απορίες: Περνάμε δηλαδή 16ρι καλώδιο αντί για το υπάρχον μικρότερο από τον πίνακα μου προς όλο το σπίτι; Αυτό μάλλον θα είναι το μεγαλύτερο κόστος του ηλεκτρολόγου; Αυτή η εργασία γίνεται χωρίς πολλά σκαψίματα, απο κάποια "κανάλια" που ήδη υπάρχουν στο σπίτι; Κάπως έτσι γινεται.. Θα φωνάξεις τον ηλεκτρολόγο να σου περασει 16αρι καλώδιο.. Και μετά θα ζητήσεις απο τον Δεδδηε να σου τοποθετήσει Μονοφασικη 1/63 παροχη.. Μπορεί να χρειαστεί να περασει καινούργιο καλώδιο εξωτερικα μεχρι την παροχη σου.. Άρα βάλε και αυτό το κόστος.. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα