Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας και Καλή Χρονιά!

Αυτή την στιγμή έχω ένα σύστημα με B450 Aorus M + 16Gb Ram + Nvidia 1060 και Ryzen 2400g. 

Τον επεξεργαστή τον είχα πάρει πριν πάρω κάρτα γραφικών επειδή έχει ενσωματωμένα. Γενικά δεν παίζω συχνά παιχνίδια και δεν χρειάζομαι επιδόσεις φουλ.

Ψάχνω λοιπόν να αλλάξω CPU γιατί ο δικός μου δεν υποστηρίζει Windows 11 κ θέλω να είμαι up to date. (Τα έχω περάσει βέβαια αλλά μου καρφώθηκε να αλλάξω).

Έχω το εξής δίλημμα:

1. Να πάρω τον Ryzen 5 5600x που είναι σχετικά ακριβός;

2. Να πάρω έναν μεταχειρισμένο 2600x ή 3600x ή κάτι κοντά στα 150€ δλδ με λίγα παραπάνω πουλώντας κ τον παλιό;

Ή

3. Να πάρω τον 5600G που εχει καλή τιμή;

Αξίζει η επιλογή 3; Δεν με χαλάει που έχει και κάρτα γραφικών σε περίπτωση που χαλάσει η δικιά μου (αν πάθει τπτ άντε να βρεις άλλη..) οπότε ένα +. 

Γιατί λοιπόν ο 5600x είναι πιο ακριβός ενώ δεν έχει και gpu; Για 16ΜΒ cache παραπάνω; Κάνει τόσο διάφορα;

Επίσης επιλογές όπως ryzen 7 3800x δεν βρίσκεις used κάτω από 200€ άρα πάλι καλύτερα δεν είναι ο 5600g;

Ευχαριστώ πολύ!!!

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, PaNtErAz είπε

Αυτή την στιγμή έχω ένα σύστημα με B450 Aorus M + 16Gb Ram + Nvidia 1060 και Ryzen 2400g. 

Τον επεξεργαστή τον είχα πάρει πριν πάρω κάρτα γραφικών επειδή έχει ενσωματωμένα. Γενικά δεν παίζω συχνά παιχνίδια και δεν χρειάζομαι επιδόσεις φουλ.

Ψάχνω λοιπόν να αλλάξω CPU γιατί ο δικός μου δεν υποστηρίζει Windows 11 κ θέλω να είμαι up to date. (Τα έχω περάσει βέβαια αλλά μου καρφώθηκε να αλλάξω).

Έχω το εξής δίλημμα:

2. Να πάρω έναν μεταχειρισμένο 2600x ή 3600x ή κάτι κοντά στα 150€ δλδ με λίγα παραπάνω πουλώντας κ τον παλιό;

Ή

Αξίζει η επιλογή 3; Δεν με χαλάει που έχει και κάρτα γραφικών σε περίπτωση που χαλάσει η δικιά μου (αν πάθει τπτ άντε να βρεις άλλη..) οπότε ένα +. 

Γιατί λοιπόν ο 5600x είναι πιο ακριβός ενώ δεν έχει και gpu; Για 16ΜΒ cache παραπάνω; Κάνει τόσο διάφορα;

Επίσης επιλογές όπως ryzen 7 3800x δεν βρίσκεις used κάτω από 200€ άρα πάλι καλύτερα δεν είναι ο 5600g;

Ευχαριστώ πολύ!!!

Ο επεξεργαστής σου υποστηρίζει WINDOWS 11 .

Δεν καταλαβαίνω γιατί λες πως δεν υποστηρίζει.

Επεξ/σία από adtakhs
  • Like 2
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, adtakhs είπε

Ο επεξεργαστής σου υποστηρίζει WINDOWS 11 .

Δεν καταλαβαίνω γιατί λες πως δεν υποστηρίζει.

Και όμως δεν.. Είναι τεχνολογίας ΖΕΝ. Από ΖΕΝ+ και πάνω θέλουν. 2600 και πάνω ..

https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/minimum/supported/windows-11-supported-amd-processors

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
39 λεπτά πριν, PaNtErAz είπε

Και όμως δεν.. Είναι τεχνολογίας ΖΕΝ. Από ΖΕΝ+ και πάνω θέλουν. 2600 και πάνω ..

https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/minimum/supported/windows-11-supported-amd-processors

Τι εννοείς θέλουν ZEN+ και επάνω ? Το zen+ ένα ZEN ήταν με ρετουσάρισμα. Ίδια σετ εντολών υποστηρίζουν.

Το ότι η M$ για λόγους marketing πετάει μια π@π@τζα .... με υποστήριξη κ.λ.π. δεν σημαίνει κάτι.

Ποιο σετ εντολών είναι αυτό που έχει ο ZEN+ και δεν το έχει ο δικός σου ?

Υ.Γ. Εν τω μεταξύ, ο 2400G είναι ακριβώς ίδιος με τον 3400G .... απλά του ανέβασαν χρονισμούς !!!

Τα APUs όλα ( 2400/3400 και 2200/3200g) ήταν κάτι ανάμεσα σε ZEN και ZEN+ και είναι ίδιας αρχιτεκτονικής.

Η Μ$ λέει πως υποστηρίζει 3400G .... αλλά όχι 2400G ? Γιατί για τα 200mhz παραπάνω συχνότητας ???????

Επεξ/σία από adtakhs
  • Like 3
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, adtakhs είπε

Τι εννοείς θέλουν ZEN+ και επάνω ? Το zen+ ένα ZEN ήταν με ρετουσάρισμα. Ίδια σετ εντολών υποστηρίζουν.

Το ότι η M$ για λόγους marketing πετάει μια π@π@τζα .... με υποστήριξη κ.λ.π. δεν σημαίνει κάτι.

Ποιο σετ εντολών είναι αυτό που έχει ο ZEN+ και δεν το έχει ο δικός σου ?

Δίκιο έχει.

Τα Windows 11 "απαιτούν" TPM 2.0 για να δουλέψουν και οι Zen δεν το έχουν.

Τα εισαγωγικά στο "απαιτούν" τα έβαλα γιατί υπάρχει τρόπος παράκαμψης...

• Like 2
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, nick0lis είπε

Αν δεν παίζεις παιχνίδια πούλησε την 1060 και πάρε τον 5750G. 

Παίζω απλά όχι τα latest. Λίγο PUBG μια περίοδο, τερμάτισα Star Wars Battlefront II τέτοιο στυλ. Την κρατάω προς το παρόν.

5600G δεν αξίζει δλδ;

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, kkatzos είπε

Δίκιο έχει.

Τα Windows 11 "απαιτούν" TPM 2.0 για να δουλέψουν και οι Zen δεν το έχουν.

Τα εισαγωγικά στο "απαιτούν" τα έβαλα γιατί υπάρχει τρόπος παράκαμψης...

Αν η μητρική του δεν φέρει TPM 2.0 chip, και νέο επεξεργαστή να βάλει πάλι θα του δείχνει μη συμβατότητα.

• Like 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, adtakhs είπε

Αν η μητρική του δεν φέρει TPM 2.0 chip, και νέο επεξεργαστή να βάλει πάλι θα του δείχνει μη συμβατότητα.

B450 είναι άρα έχει TPM 2.0

Αναβάθμιση το BIOS χρειάζεται, συγκεκριμένα στο F62d version.

1. Checksum : 09DE
2. Update AGESA ComboV2 1.2.0.4 A
3. Change default status of AMD PSP fTPM to Enabled for addressing basic Windows 11 requirements (https://support.microsoft.com/windows/1fd5a332-360d-4f46-a1e7-ae6b0c90645c)

https://www.gigabyte.com/us/Motherboard/B450-AORUS-M-rev-1x/support#support-dl-bios

1 ώρα πριν, PaNtErAz είπε

Έχω το εξής δίλημμα:

Ή

Ανάλογα πόσα διαθέτεις.

Με ~100€ παίρνεις 2600 μεταχειρισμένο

Με κάνα 150άρι έναν 3600 μεταχειρισμένο

αλλιώς τον 5600G που λες και εσύ.

• Like 1
Δημοσ.

100+150 δεν υπάρχουν αυτές οι τιμές δυστυχώς. 120€+ ζητάνε για 2600 και 180+ για 3600. Μάλλον να πείσω τον εαυτό μου θέλω αλλά προς τον 5600g πάω. 

Βέβαια τον 2400g ακόμα τον μετανιώνω..

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, PaNtErAz είπε

100+150 δεν υπάρχουν αυτές οι τιμές δυστυχώς. 120€+ ζητάνε για 2600 και 180+ για 3600. Μάλλον να πείσω τον εαυτό μου θέλω αλλά προς τον 5600g πάω. 

Πούλησε τον 2400g που μπορείς να τον πουλήσεις όσο τον αγόρασες .... γιατί όλοι ψάχνουν οικονομικό cpu με καλά γραφικά και η αγορά έχει αδειάσει.

και αγόρασε τον 5600X (αφού έχεις κάρτα γραφικών). Δεν θα σου στοιχίσει ακριβά και θα έχει το καλύτερο σε επεξεργαστή και γραφικά.

Επεξ/σία από adtakhs
  • Like 3
Δημοσ.
34 λεπτά πριν, PaNtErAz είπε

Παίζω απλά όχι τα latest. Λίγο PUBG μια περίοδο, τερμάτισα Star Wars Battlefront II τέτοιο στυλ. Την κρατάω προς το παρόν.

5600G δεν αξίζει δλδ;

Μια χαρά είναι ο 5600G

Αν σε παίρνει οικονομικά πήγαινε στον 5700G

Δημοσ.
2 ώρες πριν, PaNtErAz είπε

Έχω το εξής δίλημμα:

Ή

Ευχαριστώ πολύ!!!

Δοκίμασε και αυτόν τον τρόπο δεν χάνεις κάτι.

https://www.pcsteps.gr/368948-εγκατάσταση-αναβάθμιση-windows-11-μη-συμβατο-pc/ 

Και βίντεο εδώ 

Υ.Γ: Η τελευταία έκδοση του Universal MediaCreationTool δεν λειτουργεί στο Auto Setup. Κατέβασε την προηγούμενη έκδοση του εργαλείου από εδώ: https://github.com/AveYo/MediaCreationTool.bat/files/7397229/MediaCreationTool.bat-main-2021.10.20-14-08.zip

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 3/1/2022 στις 7:09 ΜΜ, PaNtErAz είπε

Λίγο έλειψα και πήξαμε στη παραφιλολογία. Το μόνο που χρειάζεται, εκτός από ενεργοποίηση του TPM και Secure boot είναι να τρέχει το VBS. Αυτό είναι που δεν μπορεί να κάνει (hardware) ο 2400G. Μπορούμε όμως να το ενεργοποιήσουμε (software) κάνοντας τα εξής: 

Γράφετε στην αναζήτηση του λειτουργικού ''Απομόνωση πυρήνα''. Στην καρτέλα που ανοίγει κάνετε κλικ στο ''Ανενεργό'' ώστε να γίνει ''Ενεργό'' και κάνετε επανεκκίνηση. Πλέον είστε ασφαλής σαν να είχατε τον 3400G!

Επεξ/σία από Τέρης Α.
  • Like 4

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...