Προς το περιεχόμενο

BlackBerry: Αύριο το τελευταίο αντίο

trib

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Οι κλασσικές συσκευές BlackBerry θα χάσουν όλες τις λειτουργίες κλήσεων, μηνυμάτων και δεδομένων.

Το τέλος του BlackBerry στα κινητά ήρθε και θα συμβεί οριστικά στις 4 Ιανουαρίου. Όλα τα τηλέφωνα ή tablets που χρησιμοποιούν το λογισμικό της BlackBerry, δηλαδή το BlackBerry 7.1 ή παλαιότερο, BlackBerry 10 ή το BlackBerry PlayBook για tablets, δεν θα λειτουργούν πλέον, όπως αναφέρει η εταιρεία. Είτε μέσω Wi-Fi είτε μέσω δεδομένων κινητής, δεν θα υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι χρήστες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τηλεφωνικές κλήσεις, να στείλουν μηνύματα κειμένου, να χρησιμοποιήσουν δεδομένα ή ακόμη και να καλέσουν υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης όπως η Αστυνομία και η Πυροσβεστική.

Αν για κάποιο ανεξήγητο λόγο οι χρήστες εξακολουθούν να έχουν ένα αυθεντικό BlackBerry στην κατοχή τους και το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, θα πρέπει να πάρουν την απόφαση να το βάλουν στο ράφι, αφού μετά τις 4 Ιανουαρίου δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από μία νεκρή συσκευή. Παρ’ όλα αυτά, οι συσκευές BlackBerry που διαθέτουν λειτουργικό σύστημα Android θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται ο θάνατος της BlackBerry, έπειτα την εποχή της δεκαετίας του 2000 όταν και τα πληκτρολόγια QWERTY μεσουρανούσαν δίνοντας στην εταιρεία μερίδιο αγοράς 50% στις ΗΠΑ. Αγνοώντας τον ανταγωνισμό της εποχής και μη θέλοντας να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες που δημιουργούνταν, η μητρική εταιρεία BlackBerry Limited επικεντρώθηκε τελικά στην πώληση λογισμικού κυβερνοασφάλειας.

Το BlackBerry προσπάθησε να κάνει επανεκκίνηση το 2013 με το νέο λειτουργικό σύστημα BlackBerry 10, το οποίο απέτυχε, ενώ το 2015 άλλαξε σε Android, όπου επίσης απέτυχε. Στη συνέχεια, το 2016, άρχισε να αδειοδοτεί την επωνυμία της σε τρίτους κατασκευαστές όπως η TCL. Και κάπως έτσι το όνομα BlackBerry συνέχισε να βρίσκεται ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα smartphones, ενώ το 2020 μια εταιρεία από το Τέξας, η OnwardMobility, ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει μια συσκευή BlackBerry με 5G, λειτουργικό σύστημα Android και πλήρες πληκτρολόγιο QWERTY, με κυκλοφορία το 2021.

Η Onward Mobility από τον περασμένο Ιανουάριο 2021 δεν έχει ανακοινώσει κάποια νέα και ίσως τελικά οδηγούμαστε σε ακόμη μία συσκευή που απέτυχε.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 82
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Πάντως, είχαν ανακοινώσει ξανά ότι ίσως σταματήσουν να δουλεύουν πριν λίγα χρόνια λόγω του ότι θα έβγαιναν offline κάποιοι servers, αλλά τελικά δεν ίσχυε στη πράξη.

Θα μπορούσαν πάντως με κάποιο update να αφαιρέσουν την ανάγκη για server connectivity (με συγκατάθεση του χρήστη ότι δεν θα υπάρχει κάποια ασφάλεια από πλευράς blackberry για να είναι καλυμμένοι) και να συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά.

Θα δείξει στη πράξη το τι θα γίνει!

Αναμένουμε ενημέρωση από τους hard-core blackberry OS users του insomnia.gr ;)

• Like 1
  • Thanks 2

4 λεπτά πριν, great είπε

Στα τσακίδια!

Το μισησα ασχημα αυτο το τηλεφωνο, ειναι δεμένο με τις χειροτερες εποχες δουλειας που είχα.

Τραγικο τηλεφωνο.

Σαν να το εγραψα εγω αυτο το σχολιο.

Μόδα ήταν και πέρασε. Οι επαγγελματίες έπρεπε να είχαν όλοι blackberry. Δεν ειμαι βέβαιος όμως πόσο βολικό ήταν. Οπως και να έχει δεν προσαρμόστηκε (ίσως γιατί δεν μπορούσε) και μας κούνησε το μαντήλι μαζί με την αγαπημένη ΝΟΚΙΑ. Δεν θα λείψει σε κανέναν σε αντίθεση με την ΝΟΚΙΑ. 

• Like 3
  • Confused 1

1 λεπτό πριν, gianniskks είπε

Μόδα ήταν και πέρασε. Οι επαγγελματίες έπρεπε να είχαν όλοι blackberry. Δεν ειμαι βέβαιος όμως πόσο βολικό ήταν. Οπως και να έχει δεν προσαρμόστηκε (ίσως γιατί δεν μπορούσε) και μας κούνησε το μαντήλι μαζί με την αγαπημένη ΝΟΚΙΑ. Δεν θα λείψει σε κανέναν σε αντίθεση με την ΝΟΚΙΑ. 

Εμένα η Nokia δεν μου έλειψε καθόλου, είχα από πάντα motorola και λειτουργούσε πολύ καλύτερα, ειδικά το Ελληνικό πληκτρολόγιο που είχαν με τα κουμπιά.

Το μόνο που "απέτυχε" είναι αυτό το ατυχέστατο άρθρο που προφανώς γράφτηκε από κάποιον που δεν έχει χρησιμοποιήσει Blackberry εντατικά.

Ως επαγγελματίας (δουλεύω πάνω από 10 ώρες την ημέρα) εξαρτώμαι 100% από το τηλέφωνό μου και το Blackberry δεν έχει προδώσει εμένα τον ίδιο και τους συναδέλφους και συνεργάτες μου ΠΟΤΕ. Περιμένουμε πώς και πώς τις νέες συσκευές της Onward. 

• Like 8
  • Thanks 3
  • Confused 4
  • Sad 2

Το μοναδικό καλό της Blackberry που εγώ τουλάχιστον θυμάμαι, είναι ότι μέσω αυτού είχαμε την πρώτη επαφή με πραγματικό (δηλαδή όχι WAP) internet. Θυμάμαι το 2009 προς τα τέλη του έτους που είχα πάρει ένα για δουλειά, και έπρεπε να ενεργοποιήσω τα BIS (Blackberry Internet Services) μέσω Wind και είχα internet στο κινητό, με πολύ προσιτό για τότε κόστος, και με αρκετά decent browser. 

Βέβαια με το που πήρα το iPhone 3G η χρήση του Blackberry ουσιαστικά σχεδόν εκμηδενίστηκε. Είχα και το OG iPhone, αλλά υποστήριζε μόνο Edge ταχύτητες (GPRS) οπότε πρακτικά ήταν άχρηστο για mobile internet πέραν (αποκλειστικά και μόνο) των emails. 

Δεν θα λείψει σε κανέναν η Blackberry ούτε ως εταιρεία αλλά ούτε ως συσκευή. 

Όπως και άλλοι έγραψαν πιο πάνω, και για μένα είναι συνυφασμένο με τις ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ εποχές δουλειάς που είχα, καθώς γεννήθηκε η ΑΠΑΙΤΗΣΗ (η οποία δυστυχώς πλέον έγινε normal) να είσαι ουσιαστικά ενεργός στη δουλειά σου ακόμα και ώρες εκτός γραφείου. 

4-5 μήνες μετά ήταν τόσο ανυπόφορο αυτό που σταμάτησα τη δουλειά εκεί και ξεκίνησα κάτι δικό μου.. 23 ακριβώς ημέρες πριν την ένταξή μας στο ΔΝΤ... Ευτυχώς τέλος καλό όλα καλά. Αλλά στα του θέματος, RIP Blackberry!!

8 λεπτά πριν, invisiblesurfer είπε

Το μόνο που "απέτυχε" είναι αυτό το ατυχέστατο άρθρο που προφανώς γράφτηκε από κάποιον που δεν έχει χρησιμοποιήσει Blackberry εντατικά.

Ως επαγγελματίας (δουλεύω πάνω από 10 ώρες την ημέρα) εξαρτώμαι 100% από το τηλέφωνό μου και το Blackberry δεν έχει προδώσει εμένα τον ίδιο και τους συναδέλφους και συνεργάτες μου ΠΟΤΕ. Περιμένουμε πώς και πώς τις νέες συσκευές της Onward. 

Χωρίς διάθεση για trolling, υπάρχει κάτι που το BB κάνει καλύτερα από τα σημερινά τηλέφωνα? 

Sure, είχε notifications όταν δεν ξέραμε καν τί είναι. Επίσης είχε το BB Messenger, απ'το οποίο προέκυψε το iMessage το 2011 και τόσα άλλα messenger apps (σαφέστατα περισσότερα απ'όσα χρειαζόμαστε). 

Other than that, τί το σπουδαίο είχε σε σχέση με τις σημερινές συσκευές? Το ότι ειχε κανονικά πλήκτρα δεν θέλω να το ακούσω, εκτός αν μου το πει ο ΠΑΤΕΡΑΣ μου που εξακολουθεί να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει καλά τις touch συσκευές..

• Like 5
  • Confused 1

13 λεπτά πριν, invisiblesurfer είπε

Χωρίς να θέλω και σε προσβάλω αν ισχύει αυτό που γράφεις, έχεις μείνει δυστυχώς δεκαετίες πίσω με αποτέλεσμα να χάνεις πλεονεκτήματα από νέες τεχνολογίες. Αυτό μεταφράζεται σαν απώλεια χρόνου και χρήματος στη δουλειά σου και το blackberry ευθύνεται για αυτό, απλώς δεν το έχεις συνειδητοποιήσει.

• Like 6
  • Thanks 2

12 λεπτά πριν, gregory22 είπε

Χωρίς να θέλω και σε προσβάλω αν ισχύει αυτό που γράφεις, έχεις μείνει δυστυχώς δεκαετίες πίσω με αποτέλεσμα να χάνεις πλεονεκτήματα από νέες τεχνολογίες. Αυτό μεταφράζεται σαν απώλεια χρόνου και χρήματος στη δουλειά σου και το blackberry ευθύνεται για αυτό, απλώς δεν το έχεις συνειδητοποιήσει.

Το σύνδρομο του "το blackberry, τα windows xp και γενικά ότι έμαθα πριν 20 χρόνια δεν ψήνομαι να το αλλάξω" ευθύνεται, όχι το blackberry.

• Like 13

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...