Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα, χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία!

Έχω την μητρική του θέματος με win10 home 64bit (21H1), μετά την αναβάθμιση (21H1) όταν πατάω το power ο η/υ ανάβει, σβήνει στιγμιαία (σαν να τεστάρει κάτι) και μετά ανάβει κανονικά και δουλεύει χωρίς πρόβλημα, δεν έχω αλλάξει τίποτα στο bios και τίποτα σε hardware, πάει το μυαλό σας από που μπορεί να οφείλεται αυτό;

Τεχνικός είμαι οπότε μπορείτε να μιλήσετε με τεχνικούς όρους, η μητρική έχει το τελευταίο bios (FD), ευχαριστώ εκ των προτέρων 

GA-970A-DS3P (rev. 2.x) Overview | Motherboard - GIGABYTE Global

Δημοσ.

Χρόνια πολλά και σε εσάς!

28 λεπτά πριν, komhs είπε

Έχω την μητρική του θέματος (...) Τεχνικός είμαι

Είναι δική σας η μητρική ή σας την έδωσε κάποιος και σας είπε τα παραπάνω;

Όπως και νά 'χει, restore defaults στο bios έχετε δοκιμάσει; 

Το σύστημα είναι στοκ ή έχει γίνει o.c.;

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Δική μου είναι η μητρική, εγώ το έχω στήσει το μηχάνημα και δεν έχει γίνει oc, να το δοκιμάσω αλλά γιατί να είναι θέμα επιλογής στο bios μιας και δεν έχω κάνει καμία αλλαγή εκεί;  

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στις 1/1/2022 στις 8:59 ΠΜ, Τέρης Α. είπε

Χρόνια πολλά και σε εσάς!

Είναι δική σας η μητρική ή σας την έδωσε κάποιος και σας είπε τα παραπάνω;

Όπως και νά 'χει, restore defaults στο bios έχετε δοκιμάσει; 

Το σύστημα είναι στοκ ή έχει γίνει o.c.;

Χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το 2022, kohms και Τέρη Α..

Τα  ίδια που έρχονται και στο μυαλό του Τέρη Α. έρχονται και στο δικό μου αρχικά και είναι καλό να διερευνηθούν πρώτα. Η μητρική αυτή δε πρέπει να έχει slots για αποθήκευση overclock προφίλ και νομίζω ότι η φωτογράφιση ή χειρόγραφη καταγραφή των ρυθμίσεων του πελάτη στο BIOS είναι απαραίτητη πριν φορτώσουμε αρχικές.

23 ώρες πριν, komhs είπε

Δική μου είναι η μητρική, εγώ το έχω στήσει το μηχάνημα και δεν έχει γίνει oc, να το δοκιμάσω αλλά γιατί να είναι θέμα επιλογής στο bios μιας και δεν έχω κάνει καμία αλλαγή εκεί;  

Αν δεν έχεις κάνει αλλαγή στις ρυθμίσεις του BIOS και δεν έχει κάνει και κανείς άλλος ξαναφορτώνεις αρχικές ρυθμίσεις άφοβα. Είναι νόμος ότι όταν διερευνούμε βλάβες υλικού, το κάνουμε σε αρχικές. Αφού τελειώσει ο εντοπισμός/αποκλεισμός βλάβης είτε υλικού, είτε λογισμικού ξαναφορτώνουμε μετά Overclock και ελέγχουμε ξανά από την αρχή αν και τότε λειτουργεί απροβλημάτιστα.

Στις 1/1/2022 στις 8:28 ΠΜ, komhs είπε

μετά την αναβάθμιση (21H1)

Αναβάθμιση από τι; Δεν γράφεις, αλλά ίσως να μην σχετίζεται και δεν επιμένω.

Από τη στιγμη που θεωρείς ότι σχετίζεται με updates, μήπως έχει γίνει προαιρετικό update driver της μητρικής ή της κάρτας γραφικών και έχει αντικατασταθεί ο driver που προηγουμένως λειτουργούσε σωστά, με άλλον εμπνευσμένης επιλογής της microsoft. Driver update αυτόματα από windows 10 είναι τζόγος και είναι πάντα καλύτερα να μπαίνει driver επιλογής μας από κατασκευαστή. Ειδικά σε συστήματα με AMD cpu + AMD gpu, ο driver που επιλέγει το 10άρι και εγκαθιστά με ρυμίσεις της επιλογής του, συνήθως περιέχει driver chipset και gpu μαζί και οι πιθανότητες μαλακίας πολλαπλασιάζονται.

Είναι καλό να γίνει και έλεγχος σε ποιο c state βρίσκεται το σύστημα όταν είναι σβηστό και σου κάνει το θέμα που είναι γνωστό ως διπλοποστάρισμα (το πρώτο ποστάρισμα αποτυγχάνει). Αφού έχεις βάλει τους driver που πρέπει είναι καλό να ελέγξεις ότι λειτουργούν όλα τα c states (sleep, hibernation) και αν το μηχάνημα επανεκκινεί σωστά και αν εκκινεί σωστά και σε fast startup ρύθμιση στα Windows και χωρίς fast startup.

Αυτά είναι τα πιο πιθανά σενάρια και κατ' εμέ πρέπει να διερευνηθούν πριν εξετάσουμε άλλα.

Επεξ/σία από PC_Science_Lefkada
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Όλοι οι drivers είναι οι τελευταίοι του κατασκευαστή της κάθε συσκευής , πχ. RΧ570, αλλα δεν μπορεί να είναι θέμα οδηγών γιατί το αναβοσβησμα το κάνει μόλις πατήσεις το power, θα δοκιμάσω το default και θα σας πω

• Thanks 1
Δημοσ.

Το είχα κι εγώ αυτό το διπλό boot σε gigabyte 970a-ud3p όταν είχα oc. Φαίνεται να το είχαν πολλοί με gigabyte μητρικές, υπάρχουν διάφορα threads στο ίντερνετ.

Το πιο απλό που μπορείς να δοκιμάσεις επειδή κάποιοι αναφέρουν ότι δούλεψε, είναι να απενεργοποιήσεις την επιλογή cpu unlock από το bios.

Από κει και πέρα κοιτάς και τις πιο δύσκολες λύσεις αν δεν δουλέψει αυτό ή αν δεν φτιάξει με την επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Δημοσ.
19 ώρες πριν, raul7 είπε

Το είχα κι εγώ αυτό το διπλό boot σε gigabyte 970a-ud3p όταν είχα oc. Φαίνεται να το είχαν πολλοί με gigabyte μητρικές, υπάρχουν διάφορα threads στο ίντερνετ.

Το πιο απλό που μπορείς να δοκιμάσεις επειδή κάποιοι αναφέρουν ότι δούλεψε, είναι να απενεργοποιήσεις την επιλογή cpu unlock από το bios.

Από κει και πέρα κοιτάς και τις πιο δύσκολες λύσεις αν δεν δουλέψει αυτό ή αν δεν φτιάξει με την επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Το είχες βρει τελικά πως διορθώνεται;

21 ώρες πριν, komhs είπε

αλλα δεν μπορεί να είναι θέμα οδηγών γιατί το αναβοσβησμα το κάνει μόλις πατήσεις το power, θα δοκιμάσω το default και θα σας πω

Όχι, μπορεί να είναι θέμα οδηγών. Τα περισσότερα processor states (c states) δε λειτουργούν σωστά με οποιοδήποτε οδηγό. Μπορεί να μη μπαίνει σωστά σε αυτά τα states ή να μη βγαίνει σωστά από αυτά. Σε τι c state βρίσκεται ο επεξεργαστής σου όταν εσύ πατάς το κουμπί power να ανοίξει το κομπιούτερ; Είναι τελείως σβηστός ή είναι σε άλλο ενδιάμεσο c state; To ότι δεν στο κάνει όταν κάνεις restart, πολύ πιθανώς σημαίνει ότι σε shut down μπαίνει σε άλλο c state από αυτό που μπαίνει στιγμιαία όταν κάνει restart.

22 ώρες πριν, komhs είπε

Όλοι οι drivers είναι οι τελευταίοι του κατασκευαστή της κάθε συσκευής , πχ. RΧ570,

Για τους οδηγούς τώρα. Αν λέγοντας ότι είναι οι τελευταίοι του κάθε κατασκευαστή για κάθε συσκευή, εννοείς ότι τους έχεις διαλέξει και τους έχεις εγκαταστήσει εσύ, δεκτόν. Όλα κομπλέ, μη λάβεις τίποτα υπ' όψιν σου από τα παρακάτω:

Αν έχουν μπει σαν προτεινόμενοι μέσω windows update και έχεις απλά ελέγξει ότι οι version τους συμφωνεί με τις version που θα έβαζες εσύ από το τον κατασκευαστή, δεν αρκεί. Έχω βαρεθεί να βλέπω τα windows update να βάζουν άλλους driver, κουτσουρεμένους ή ντουμπλαρισμένους με ίδια version με του κατασκευαστή, αλλά με άλλα μεγέθη τους και άλλα αποτελέσματα. Απεγκατέστησε τους και ξαναεγκατέστησέ τους. Ή τράβα ένα δίσκο και κάνε καθαρή εγκατάσταση άλλου λειτουργικού, 7αριού ή XP, αν τώρα έχεις 10άρι, να δεις τι κάνει με αυτά.

Το να ψάχνουμε αν το (πιθανότατα δοκιμασμένο τροφοδοτικό σου) προκαλεί το πρόβλημα ή να θεωρήσουμε τη μητρική σου ελαττωματική και να προσπαθούμε να μπαλώσουμε θέμα software με overvolt ή underclock δεν είναι σωστή τακτική και το αφήνω για αργότερα. Νομίζω δε θα χρειαστεί τίποτα από αυτά.

• Like 1
Δημοσ.
19 λεπτά πριν, PC_Science_Lefkada είπε

Το είχες βρει τελικά πως διορθώνεται;

Στη δική μου περίπτωση το διπλομπουτάρισμα σταμάτησε με επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις (load optimized defaults νομίζω το έλεγε). Όσο το είχα με δικές μου ρυθμίσεις και oc το έκανε αλλά δεν ψάχτηκα να το αλλάξω.

Απλά με ένα googlaρισμα είδα κανα δυο άτομα που λένε ότι έφτιαξε βγάζοντας την επιλογή cpu unlock (και ότι μάλιστα παρά το όνομα της επιλογής δεν επηρεάζεται το oc, δηλαδή συνεχίζει να είναι ¨ξεκλείδωτος" ο επεξεργαστής - φαίνεται να είναι επιλογή που αφορούσε παλιότερους cpu από τους fx με κλειδωμένους πυρήνες) και επειδή είναι σχετικά απλή λύση χωρίς ρίσκο την πρότεινα μαζί με την πιο στάνταρ επαναφορά εργοστασιακών πριν μπλέξει με άλλα δυσκολότερα πράγματα.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

(Υποθέτω ότι) δεν έχει σχέση η Intel με την Amd, αλλά κι εγώ σε δύο high end μητρικές που κάνω o.c. σε 775 μου κάνει διπλό boot. Έχει αναφερθεί κι από άλλα μέλη στο αντίστοιχο thread. Σε στοκ είναι εντάξη.

Επεξ/σία από Τέρης Α.
  • Like 1
Δημοσ.

35 λεπτά πριν, raul7 είπε

Απλά με ένα googlaρισμα είδα κανα δυο άτομα που λένε ότι έφτιαξε βγάζοντας την επιλογή cpu unlock (και ότι μάλιστα παρά το όνομα της επιλογής δεν επηρεάζεται το oc, δηλαδή συνεχίζει να είναι ¨ξεκλείδωτος" ο επεξεργαστής - φαίνεται να είναι επιλογή που αφορούσε παλιότερους cpu από τους fx με κλειδωμένους πυρήνες)

Έτσι είναι. Είναι για ξεκλείδωμα πυρήνων σε κάποιους phenom το "cpu unlock".

35 λεπτά πριν, raul7 είπε

και επειδή είναι σχετικά απλή λύση χωρίς ρίσκο την πρότεινα μαζί με την πιο στάνταρ επαναφορά εργοστασιακών πριν μπλέξει με άλλα δυσκολότερα πράγματα.

Ωραίος, δε διαφωνώ σε κάτι.

1 λεπτό πριν, Τέρης Α. είπε

(Υποθέτω ότι) δεν έχει σχέση η Intel με την Amd, αλλά κι εγώ σε δύο high end μητρικές που κάνω o.c. σε 775 μου κάνει διπλό boot. Έχει αναφερθεί κι από άλλα μέλη στο αντίστοιχο thread. Σε στοκ είναι εντάξη.

Υποθέτεις λάθος, η μόνη ποιοτική όχι ποσοτική διαφορά (προφανώς πιο καινούργιο και δυνατό το ΑΜ3) ανάμεσα σε ΑΜ3 και 775 είναι ότι το hypertransport ρυθμίζεται μέσω πολλαπλασιαστή, ενώ η fsb είναι κλειδωμένη και δε ρυθμίζεται.

37 λεπτά πριν, raul7 είπε

Στη δική μου περίπτωση το διπλομπουτάρισμα σταμάτησε με επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις (load optimized defaults νομίζω το έλεγε). Όσο το είχα με δικές μου ρυθμίσεις και oc το έκανε αλλά δεν ψάχτηκα να το αλλάξω.

Και στα δύο socket αυτά, γνωρίζω που οφείλεται και πως διορθώνεται το διπλοποστάρισμα λόγω overclock, αλλά καθώς νομίζω ότι δε σχετίζεται με την περίπτωση του kohms, θα προτιμούσα να το πω αφού έχει λυθεί το πρόβλημα ή αφού έχει νεκρώσει λίγο το νήμα για να μη μπερδευόμαστε.

• Thanks 1
Δημοσ.

Για αρχή να ευχαριστήσω όλους σας για τις συμβουλές σας και να σας πω ότι σταμάτησε το ''πρόβλημα''  -περισσότερο παραξενιά το λές και όχι πρόβλημα μιας και δεν υπήρχε θέμα στην λειτουργία του η/υ- μετά την φόρτωση των εργοστασιακών ρυθμίσεων.

Έψαξα φυσικά να δω τι ήταν αυτό που έκανε τον υπολογιστή αμέσως μετά το άναμμα να σβήνει και να ανάβει ξανά αμέσως μετά και αυτό ήταν (όπως είπε και ο φίλος πιο πάνω) το ξεκλείδωμα του επεξεργαστή. Περίεργο φαινόμενο εκτός και αν ήταν απλά έλεγχος αν η cpu ήταν ξεκλείδωτη και όταν έβλεπε ότι αυτή ήταν τότε συνέχιζε το boot κανονικά.

• Thanks 2
Δημοσ.
24 λεπτά πριν, komhs είπε

Για αρχή να ευχαριστήσω όλους σας για τις συμβουλές σας και να σας πω ότι σταμάτησε το ''πρόβλημα''  -περισσότερο παραξενιά το λές και όχι πρόβλημα μιας και δεν υπήρχε θέμα στην λειτουργία του η/υ- μετά την φόρτωση των εργοστασιακών ρυθμίσεων.

Έψαξα φυσικά να δω τι ήταν αυτό που έκανε τον υπολογιστή αμέσως μετά το άναμμα να σβήνει και να ανάβει ξανά αμέσως μετά και αυτό ήταν (όπως είπε και ο φίλος πιο πάνω) το ξεκλείδωμα του επεξεργαστή.

Τέλεια! Κι εμείς σε ευχαριστούμε που έκανες αυτούς τους παραπάνω ελέγχους και εντόπισες ακριβώς τη ρύθμιση που το προκαλούσε.

39 λεπτά πριν, komhs είπε

Περίεργο φαινόμενο εκτός και αν ήταν απλά έλεγχος αν η cpu ήταν ξεκλείδωτη και όταν έβλεπε ότι αυτή ήταν τότε συνέχιζε το boot κανονικά.

Περίπου όπως το λες. Εγώ το καταλαβαίνω ως εξής: Έψαχνε να ανακαλύψει και άλλους κρυφούς ή κλειδωμένους πυρήνες επειδή ήταν enabled το core unlock στο BIOS, αλλά επειδή δεν έβρισκε κανέναν, άλλαζε το μόνο του τη ρύθμιση προσωρινά σε disabled και με τη δεύτερη δε συναντούμε άλλο θέμα και postαρε κανονικά.

Δεν υπήρχαν επεξεργαστές ΑΜ3+ με κλειδωμένους πυρήνες. Αλλά οι μητρικές ΑΜ3+ υποστήριζαν και παλιότερους επεξεργαστές ΑΜ3, στους περισσότερους από τους οποίους όλο και κάτι έβρισκαν να ξεκλειδώσουν αυτοί που το έψαχναν τότε. Ήταν μόδα, αγόραζαν τετραπύρηνο, σε τιμή διπύρινου. Βλακίες της gigabyte περισσότερο, που αντί να γράψει δυο αράδες παραπάνω κώδικα στο BIOS να απενεργοποιείται η επιλογή μόλις καθότανε ΑΜ3+ cpu, άφηνε τέτοιες χαζομπαγκιές.

Αν επιτρέπεται, τι επεξεργαστή έχεις αυτή τη στιγμή πάνω στην GA-970A-DS3P σου, kohms;

• Like 1
Δημοσ.

Πολυ πιθανό αλλά η επιλογή όλες τις φορές enable ήταν οπότε ίσως δεν έβρισκε πυρήνες να ξεκλειδώσει και απλα συνεχιζε, το περίεργο είναι ότι έχω την εντύπωση πως ο η/υ bootαρε γρηγορότερα, τι να πω, όπως έλεγα όλα τα χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά, με τους υπολογιστές πίστευε και μη ερεύνα!

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...