Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Θέλω να μαθω κάτι παραπάνω για τα dns. Είδα άπειρα tutorials και άκρη δεν βγάζω. Να πω κάποια πράγματα που δοκίμασα για παράδειγμα και δεν μου δουλεύουν

Έχω ένα domain name πχ test.com που χτύπαει σε χώρο με cpanel και nameservers ns1.host.com ns2.host.com

Έφτιαξα έναν test λογαριασμό στο cloudflare και στο papaki, έβαλα πλέον τους νέους nameservers (του cloudflare) 

Το test.com εξακολουθεί να ανοίγει κανονικά...

1η ερώτηση: Σε αυτό το βήμα αφού έχουν φτιαχτεί τα records στο cloudflare, πάυουν να ισχύουν του zone editor του cpanel? Δηλαδή πλέον εκεί δεν χρειάζεται τίποτα? Μπορώ να τα σβήσω και όλα?

2η ερώτηση: Δοκίμασα με ένα cname και μετά με a record στο cloudflare  πχ "contact", να κάνω να μου ανοίγει το test.com/contact. Θα έπρεπε να ανοίγει με record από το cloudflare και απλά εγώ δεν το σέταρα σωστά ή πρέπει να γίνει κάτι και στο zone editor του server ή τα subdomain του server.

3η ερώτηση: Έχω και ένα άλλο site σε άλλο χώρο που μπάινει με το domain πχ example.com. Πήγα λοιπόν στο cloudflare και έφτιαξα για δοκιμή ένα a record  example και content την ip που έχει το site το site example.com. Δεν θα έπρεπε με το χτυπάω το example.test.com να πηγαίνει στο example.com?

4η ερώτηση: Επειδή γενικά έχω μπερδευτεί. Το Zone editor του cpanel είναι ίδιο με το dns του cloudflare? Θέλω να πω, το zone editor είναι αν δεν χρησιμοποιείς κάποιο cdn και αν χρησιμοποιείς καποιο cdn, τότε είναι περιττό το zone editor του cpanel?

5η ερώτηση: Μου κάνει εντύπωση πως ο host έχει πχ a record webmail  με content  test.com και a record cpanel που οδηγεί επίσης στο test.com. Πώς όταν πατάω εγώ webmail.test.com ανοίγει το webmail και όταν πατάω cpanel.test.com ανοίγει το cpanel? Ο διαχωρισμός γίνεται κάπου αλλού που εγώ δεν το βλέπω στο share host που είμαι τώρα? Στον apache για παράδειγμα?

==============

Και για να γίνω λίγο πιο αντιληπτός να πω 2 σενάρια να μου πείτε αν μπορεί να γίνει από dns του domain που έχω συνδέσει στο cloudflare. Χωρίς να κάνω κάτι στους host.

α) Αν πατάω contact.test.com να μου ανοίγει το test.com/contact (υπάρχει αυτή η σελίδα μου)

β) Τελείως περιττός ο προορισμός απλά βάζω τρανταχτό όνομα που σίγουρα δεν έχω πρόσβαση στο χώρο του. Αν γράφω youtube.test.com να πηγαίνει στο youtube.com

Δημοσ.
40 minutes ago, L34x88iT said:

2η ερώτηση: Δοκίμασα με ένα cname και μετά με a record στο cloudflare  πχ "contact", να κάνω να μου ανοίγει το test.com/contact. Θα έπρεπε να ανοίγει με record από το cloudflare και απλά εγώ δεν το σέταρα σωστά ή πρέπει να γίνει κάτι και στο zone editor του server ή τα subdomain του server.

Αυτό με κάποιο page rule μπορείς να το κάνεις στην Cloudflare, το CNAME είναι για άλλο λόγο και φυσικά θα ίσχυε για το contact.test.com, όχι test.com/contact.

41 minutes ago, L34x88iT said:

3η ερώτηση: Έχω και ένα άλλο site σε άλλο χώρο που μπάινει με το domain πχ example.com. Πήγα λοιπόν στο cloudflare και έφτιαξα για δοκιμή ένα a record  example και content την ip που έχει το site το site example.com. Δεν θα έπρεπε με το χτυπάω το example.test.com να πηγαίνει στο example.com?

Όχι, γιατί το example.test.com δεν έχει δηλωθεί σαν hostname στον webserver του site. Την ίδια IP μοιράζονται πολλά sites, με βάση το domain name ξεχωρίζουν ποιο πάει πού. Αυτό απαντάει και την 5η σου ερώτηση πιστεύω.

43 minutes ago, L34x88iT said:

α) Αν πατάω contact.test.com να μου ανοίγει το test.com/contact (υπάρχει αυτή η σελίδα μου)

Θα δημιουργήσεις στην Cloudflare αρχικά ένα A record για το contact και μετά ένα Page Rule:

If the URL matches: contact.test.com
Then the settings are: Forwarding URL https://test.com/contact

48 minutes ago, L34x88iT said:

β) Τελείως περιττός ο προορισμός απλά βάζω τρανταχτό όνομα που σίγουρα δεν έχω πρόσβαση στο χώρο του. Αν γράφω youtube.test.com να πηγαίνει στο youtube.com

Κι αυτό με τον ίδιο τρόπο, με Page rule μπορεί να γίνει. Δεν έχει καν σημασία σε ποια IP θα δείχνει το A record σε αυτή την περίπτωση, αρκεί να είναι Proxied μέσω Clouflare (by default είναι όταν το φτιάχνεις).

Δημοσ.

καλημέρα και χρόνια πολλά.

Άσε τα tutorials και διάβασε την βασική λειτουργία της υπηρεσίας dns έχεις μπλέξει βασικά πράγματα.

Δημοσ.
12 ώρες πριν, infin1tyGR είπε

Αυτό με κάποιο page rule μπορείς να το κάνεις στην Cloudflare, το CNAME είναι για άλλο λόγο και φυσικά θα ίσχυε για το contact.test.com, όχι test.com/contact.

Όχι, γιατί το example.test.com δεν έχει δηλωθεί σαν hostname στον webserver του site. Την ίδια IP μοιράζονται πολλά sites, με βάση το domain name ξεχωρίζουν ποιο πάει πού. Αυτό απαντάει και την 5η σου ερώτηση πιστεύω.

Θα δημιουργήσεις στην Cloudflare αρχικά ένα A record για το contact και μετά ένα Page Rule:

If the URL matches: contact.test.com
Then the settings are: Forwarding URL https://test.com/contact

Κι αυτό με τον ίδιο τρόπο, με Page rule μπορεί να γίνει. Δεν έχει καν σημασία σε ποια IP θα δείχνει το A record σε αυτή την περίπτωση, αρκεί να είναι Proxied μέσω Clouflare (by default είναι όταν το φτιάχνεις).

Σε ευχαριστώ πολύ!!!

8 ώρες πριν, Ussr είπε

καλημέρα και χρόνια πολλά.

Άσε τα tutorials και διάβασε την βασική λειτουργία της υπηρεσίας dns έχεις μπλέξει βασικά πράγματα.

Έχεις κάποια καλή πηγή? Ιστοσελίδα, βιβλίο κλπ φίλε μου? Ευχαριστώ!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

οποιοδήπτε βιβλίο για τον bind, ή κάποιον άλλον dns-server.

Τα 2 πρώτα κεφάλαια του "DNS and BIND, 5th Edition " περιέχει τα βασικά που θα πρέπει να κατανοήσεις.

DNS.pdf

Επεξ/σία από Ussr
Δημοσ.
22 ώρες πριν, Ussr είπε

οποιοδήπτε βιβλίο για τον bind, ή κάποιον άλλον dns-server.

Τα 2 πρώτα κεφάλαια του "DNS and BIND, 5th Edition " περιέχει τα βασικά που θα πρέπει να κατανοήσεις.

DNS.pdf 319 kB · 8 downloads

Σε ευχαριστώ φίλε μου. το κατέβασα και ξεκινάω διάβασμα

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...