lasithi12 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Κάτι μου λεει ο πατέρας μου οτι θα φάμε 10% πέναλτι φορο αν μεταφέρουμε χρηματα 10Κ ο ένας στον άλλον. Τον ρώτησα και για μικρότερο ποσό και παί μου ειπα ναι. Ειμαστε και οι 2 επαγγελματίες αγρότες διαχειρίζοντας την ίδια έκταση γης (1000Κστρ), εγώ δουλευω και αλλου, αλλά ο αδερφός ειναι αυτός που κάνει τη διαχείρηση ενω παράληλα κανει και το phd του στη γεωπονικη Μπλοκάκι κανονικά όλα. Και καλά μας λέει τωρα ο πατέρας μου δεν μπορώ πχ απο τη δικια μου επειδώτηση να του στειλω 10 χιλιαρικά και οτι θα φαω φορολογία 10% ισχιει τέτοιο πράγμα; η λέει παλαβωμάρες ο γέρος πάλι; αναγκασε σημερα τη μανα μου που ειναι συνδικαιχοος του λογαριασμου να στηθει στο γκισέ να κάνει τη μεταφορά.... άρα ανγκαστικά κανουμε μια άτυπη τριγωνική συναλλαγή μεταξη μας. ποιο το νόημα αφου συνκαλιεργουμε τα χωράφια; Επεξ/σία 28 Δεκεμβρίου 2021 από lasithi12
Basilhs23___ Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2021 Τα ίδια για κάποιο αυτόματο πρόστιμο στα εμβάσματα μας είπε ένας λογιστης για κάποιο θέμα που είχε προκύψει με τους ενοικιαστές. Μεταφορά χρημάτων χωρίς να φαίνεται και να αποτυπώνεται στα δηλουμενα εισοδήματα επιφέρει αυτόματο φόρο και πρόστιμο, σε εντοπίζουν από κάποια συστήματα. Και 10k είναι αρκετά λεφτά.
Vasileios-gr Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2021 Όχι δεν ισχύει φόρος στην μεταφορά, παρά μόνο αν δηλώσεις ότι στα έκανε δωρεά για κάλυψη τεκμηρίων.
NikosKallithea Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2021 Δεν υπάρχει φόρος στην μεταφορά χρημάτων.
johnnyman Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2022 Καλημερα παιδιά και καλή χρονιά! Η γυναίκα μου θέλει να μεταφέρει στον αδελφό της κάποια χρήματα(1000 ευρώ)και σε λίγο καιρό θα της τα επιστρέψει πισω ο αδελφος Θα υπαρξει λετε καποιο θεμα για τετοιο μικρο ποσο? Μεσω ebanking θα γινει η μεταφορα και η επιστροφη. Ευχαριστω!
DrLo Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Στις 28/12/2021 στις 8:55 ΜΜ, lasithi12 είπε Κάτι μου λεει ο πατέρας μου οτι θα φάμε 10% πέναλτι φορο αν μεταφέρουμε χρηματα 10Κ ο ένας στον άλλον. Τον ρώτησα και για μικρότερο ποσό και παί μου ειπα ναι. Ειμαστε και οι 2 επαγγελματίες αγρότες διαχειρίζοντας την ίδια έκταση γης (1000Κστρ), εγώ δουλευω και αλλου, αλλά ο αδερφός ειναι αυτός που κάνει τη διαχείρηση ενω παράληλα κανει και το phd του στη γεωπονικη Μπλοκάκι κανονικά όλα. Και καλά μας λέει τωρα ο πατέρας μου δεν μπορώ πχ απο τη δικια μου επειδώτηση να του στειλω 10 χιλιαρικά και οτι θα φαω φορολογία 10% ισχιει τέτοιο πράγμα; η λέει παλαβωμάρες ο γέρος πάλι; αναγκασε σημερα τη μανα μου που ειναι συνδικαιχοος του λογαριασμου να στηθει στο γκισέ να κάνει τη μεταφορά.... άρα ανγκαστικά κανουμε μια άτυπη τριγωνική συναλλαγή μεταξη μας. ποιο το νόημα αφου συνκαλιεργουμε τα χωράφια; Δε ξέρω αν έχει κάποιο χρονικό διάστημα που μπορεί να γίνει αυτό. Περίπου 1 χρόνο πριν μετέφερα μεγαλυ΄τερο ποσό από αυτό σε λογαριασμό αδελφής μου (ίσως ίναι και η μητέρα μου συνδικαιούχος δε ξέρω) χωρίς κάτι περεταίρω. Το θερώ και λογικό, μεταφορά χρημάτων δε σημαίνει αυτόματα δωρεά. πχ στη περίπτωσή μου είναι ας πούμε ένα "φιλικό δάνειο" εφόσον συγκελιεργείτε και χωράφια θα πρότεινα να κάνετε ένα κοινό λογαριασμό και οι 3 για τις μεταξύ σας συναλλαγές. Θα βάζει ο ένας , θα βγάζει ο άλλος 15 λεπτά πριν, johnnyman είπε Καλημερα παιδιά και καλή χρονιά! Η γυναίκα μου θέλει να μεταφέρει στον αδελφό της κάποια χρήματα(1000 ευρώ)και σε λίγο καιρό θα της τα επιστρέψει πισω ο αδελφος Θα υπαρξει λετε καποιο θεμα για τετοιο μικρο ποσο? Μεσω ebanking θα γινει η μεταφορα και η επιστροφη. Ευχαριστω! Όχι Επεξ/σία 6 Ιανουαρίου 2022 από DrLo
johnnyman Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2022 54 λεπτά πριν, DrLo είπε Δε ξέρω αν έχει κάποιο χρονικό διάστημα που μπορεί να γίνει αυτό. Περίπου 1 χρόνο πριν μετέφερα μεγαλυ΄τερο ποσό από αυτό σε λογαριασμό αδελφής μου (ίσως ίναι και η μητέρα μου συνδικαιούχος δε ξέρω) χωρίς κάτι περεταίρω. Το θερώ και λογικό, μεταφορά χρημάτων δε σημαίνει αυτόματα δωρεά. πχ στη περίπτωσή μου είναι ας πούμε ένα "φιλικό δάνειο" εφόσον συγκελιεργείτε και χωράφια θα πρότεινα να κάνετε ένα κοινό λογαριασμό και οι 3 για τις μεταξύ σας συναλλαγές. Θα βάζει ο ένας , θα βγάζει ο άλλος Όχι Σίγουρο είναι φίλε μου ? Διότι άνοιξα θέμα για το συγκεκριμένο ερώτημα και κλείδωσε. Ειχαν πολλές απόψεις, κάτι για φόρο 20% κτλ. Δεν χρειάζεται να προσέξουμε κάτι?
1comment Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2022 1 ώρα πριν, johnnyman είπε Σίγουρο είναι φίλε μου ? Διότι άνοιξα θέμα για το συγκεκριμένο ερώτημα και κλείδωσε. Ειχαν πολλές απόψεις, κάτι για φόρο 20% κτλ. Δεν χρειάζεται να προσέξουμε κάτι? Σου είπαμε διάφορες απόψεις. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι ότι υπάρχει νόμος για συναλλαγές πάνω από 1000Ε (μέτρα δέουσας επιμέλειας). Για μενα, σπάστε τη συναλλαγή σε δύο μεταφορές π.χ. 600 και 400. 1
DrLo Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, johnnyman είπε Σίγουρο είναι φίλε μου ? Διότι άνοιξα θέμα για το συγκεκριμένο ερώτημα και κλείδωσε. Ειχαν πολλές απόψεις, κάτι για φόρο 20% κτλ. Δεν χρειάζεται να προσέξουμε κάτι? Δε μπορώ να σου εγγυηθώ τίποτα, ούτε ότι θα ξημερώσει αυριο ο ήλιος. Έχω προσωπικά μεταφέρει κάμποσες φορές τέτοιο ή μεγσλύτερο ποσό από 1000 στην αδελφή μου. Ποτέ δεν είχα θέμα. Φόρος γιατί να μπει; Από που και ως πού; Αν εγώ σου δώσω 1000 ευρώ να πας να μου πάρεις σουβλάκια, θα μπει φόρος; Σε τι διαφέρει ουσιαστικά αυτό ; Το ότι έγινε η μεταφορά μέσω τράπεζας και όχι στο χέρι; ... so what? ένας ακόμα λόγος εφόσον είναι κάτι πιο διαφανες. Αν εσύ μεταφέρεις χρήματα στον αδελφό σου για να κάνει πχ μια εγχείρηση ο ίδιος ή κάποιος από τους γονείς σας και "τσοντάρεις" με αυτό το τρόπο, θα πιαστεί δωρεά; Μεταφορά χρημάτων <> Δωρεά χρημάτων Αλλοίμονο αν έμπαινε αυτόματα φορος σε κάθε μεταφορά χρημάτων 1000 ευρώ. Είναι αστείο και να το συζητάμε. Φόρος σε δωρεά θα υπάρξει όταν κάποιος χρειαστεί να επικαλεστεί την δωρεά αυτή για κάποιο λόγο σας μέρος του εισοδήματος του κάποια χρονιά. πχ αν αγοράσει ένα σπίτι και του πει η εφορία "που βρήκες τα λεφτά" και δε μπορεί να πει τίποτα άλλο από το "μου έκανε δωρεά ο αδελφός μου", τότε κάτι μπορεί να γίνει. (βλέπε περίπτωση Παπανδρέου με το "κωλόσπιτο") . Επεξ/σία 6 Ιανουαρίου 2022 από DrLo 1
1comment Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 48 λεπτά πριν, DrLo είπε Έχω προσωπικά μεταφέρει κάμποσες φορές τέτοιο ή μεγσλύτερο ποσό από 1000 στην αδελφή μου. Ποτέ δεν είχα θέμα. Φόρος γιατί να μπει; Από που και ως πού; Προφανώς δεν μπαίνει φόρος σε μεταφορά, αυτό έλειπε. Το θέμα που απασχολεί όλους και συχνά πυκνά ανοίγουν θέματα τύπου "Μπορώ να κάνω κατάθεση 2000Ε; Θα έχω πρόβλημα;" ή θέματα περί μεταφορών είναι γιατί όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει-διαβάσει υποθέσεις φορολογικών ελέγχων που είτε ξεκινούν είτε καταλήγουν στις καταθέσεις και στους λογαριασμούς. Παράδειγμα. Έγινε φορολογικός έλεγχος σε ελεύθερο επαγγελματία εξαιτίας μιας φορολογικής παράβασης. Ο έλεγχος θα καταλήξει και στους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Θα αθροιστούν όλες οι καταθέσεις και οι μεταφορές προς τους λογαριασμούς του. Διότι και οι μεταφορές (το να μπει χρήμα) πιάνονται ως πίστωση χρημάτων. Στον φορολογικό έλεγχο λοιπόν, μαζί με τα στοιχεία που θα προκύψουν από άλλες παραβάσεις, θα προστεθούν και όλες οι πιστώσεις στους λογαριασμούς που δεν δικαιολογούνται από το εισόδημα. Θα πρέπει ο ελεγχόμενος να αποδείξει ότι δεν είναι εισόδημα και προέρχονται από άλλη πηγή ή αιτία. Όσο αφορά σε έλεγχο που ξεκινάει από τραπ. λογ/σμο, συνήθως αυτό γίνεται μόνο αν ο λογ/σμος παρουσιάσει αθροιστική κίνηση άνω των 100 χιλιάδων εντός ενός έτους. Εδώ μιλάμε για ένα ποσό και μία κίνηση θεωρητικά μικρή. Αν όμως γίνει έλεγχος στον φορολογούμενο, θα κληθεί για εξηγήσεις ακόμα και για μια τέτοια κίνηση. Εδώ υπάρχει απόφαση της δεδ όπου πολίτης καλείται να δικαιολογήσει μέχρι και καταθέσεις 50 ευρω το έτος 2012 (ελέγχθηκε το 2018 για καταθέσεις του 2012)! Αντιγράφω: «Συγκεκριμένα, αναφορικά με την πρώτο εξ' ημών η κατάθεση ποσού 50 € στις 22/02/2012 και η κατάθεση ποσού 50 € στις 20/03/2012 δικαιολογούνται από προηγούμενη ανάληψη μετρητών ποσού 340 € στις 21/02/2012. Επιπροσθέτως, το ποσό των 515 € το οποίο κατατέθηκε σε φυσική μορφή μέσω A.P.S, ( AUTOMATIC PAYMENT SYSTEM) ήτοι σε αυτόματο μηχάνημα πληρωμών – καταθέσεων εντός τραπεζικού καταστήματος, στις 10/04/2012 προέρχεται από προηγούμενες αναλήψεις μετρητών 360 € στις 22/3 και 400 € στις 26/3 Επιπροσθέτως, το ποσό των 350€, το οποίο κατατέθηκε επίσης μέσω APS στις 14/05/2012 προέρχεται από προηγούμενη ανάληψη μετρητών 500 € στις 11/5.» Υπόψην οι φορολογικοί έλεγχοι πάνε ως 6 χρόνια πίσω. Τέλος του 2021 παραγράφηκαν οι καταθέσεις του 2015. Το ότι κάναμε μια κατάθεση πέρσι ή πρόπερσι, δεν σημαίνει ότι ξεγνοιάσαμε για πάντα. Επεξ/σία 6 Ιανουαρίου 2022 από 1comment
DrLo Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2022 1 ώρα πριν, 1comment είπε Προφανώς δεν μπαίνει φόρος σε μεταφορά, αυτό έλειπε. Το θέμα που απασχολεί όλους και συχνά πυκνά ανοίγουν θέματα τύπου "Μπορώ να κάνω κατάθεση 2000Ε; Θα έχω πρόβλημα;" ή θέματα περί μεταφορών είναι γιατί όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει-διαβάσει υποθέσεις φορολογικών ελέγχων που είτε ξεκινούν είτε καταλήγουν στις καταθέσεις και στους λογαριασμούς. Παράδειγμα. Έγινε φορολογικός έλεγχος σε ελεύθερο επαγγελματία εξαιτίας μιας φορολογικής παράβασης. Ο έλεγχος θα καταλήξει και στους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Θα αθροιστούν όλες οι καταθέσεις και οι μεταφορές προς τους λογαριασμούς του. Διότι και οι μεταφορές (το να μπει χρήμα) πιάνονται ως πίστωση χρημάτων. Στον φορολογικό έλεγχο λοιπόν, μαζί με τα στοιχεία που θα προκύψουν από άλλες παραβάσεις, θα προστεθούν και όλες οι πιστώσεις στους λογαριασμούς που δεν δικαιολογούνται από το εισόδημα. Θα πρέπει ο ελεγχόμενος να αποδείξει ότι δεν είναι εισόδημα και προέρχονται από άλλη πηγή ή αιτία. Όσο αφορά σε έλεγχο που ξεκινάει από τραπ. λογ/σμο, συνήθως αυτό γίνεται μόνο αν ο λογ/σμος παρουσιάσει αθροιστική κίνηση άνω των 100 χιλιάδων εντός ενός έτους. Εδώ μιλάμε για ένα ποσό και μία κίνηση θεωρητικά μικρή. Αν όμως γίνει έλεγχος στον φορολογούμενο, θα κληθεί για εξηγήσεις ακόμα και για μια τέτοια κίνηση. Εδώ υπάρχει απόφαση της δεδ όπου πολίτης καλείται να δικαιολογήσει μέχρι και καταθέσεις 50 ευρω το έτος 2012 (ελέγχθηκε το 2018 για καταθέσεις του 2012)! Αντιγράφω: «Συγκεκριμένα, αναφορικά με την πρώτο εξ' ημών η κατάθεση ποσού 50 € στις 22/02/2012 και η κατάθεση ποσού 50 € στις 20/03/2012 δικαιολογούνται από προηγούμενη ανάληψη μετρητών ποσού 340 € στις 21/02/2012. Επιπροσθέτως, το ποσό των 515 € το οποίο κατατέθηκε σε φυσική μορφή μέσω A.P.S, ( AUTOMATIC PAYMENT SYSTEM) ήτοι σε αυτόματο μηχάνημα πληρωμών – καταθέσεων εντός τραπεζικού καταστήματος, στις 10/04/2012 προέρχεται από προηγούμενες αναλήψεις μετρητών 360 € στις 22/3 και 400 € στις 26/3 Επιπροσθέτως, το ποσό των 350€, το οποίο κατατέθηκε επίσης μέσω APS στις 14/05/2012 προέρχεται από προηγούμενη ανάληψη μετρητών 500 € στις 11/5.» Υπόψην οι φορολογικοί έλεγχοι πάνε ως 6 χρόνια πίσω. Τέλος του 2021 παραγράφηκαν οι καταθέσεις του 2015. Το ότι κάναμε μια κατάθεση πέρσι ή πρόπερσι, δεν σημαίνει ότι ξεγνοιάσαμε για πάντα. ΟΚ
Ukforthemoment Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2022 χερι με χέρι δεν μπορείτε να το κάνετε να μην σας τρώει η ανησυχία;
johnnyman Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2022 24 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε χερι με χέρι δεν μπορείτε να το κάνετε να μην σας τρώει η ανησυχία; Δυστυχώς όχι.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα