Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα έχω δει αρκετά άτομα να γράφουν για τις σχολές στο φόρουμ οπότε θα παραθέσω και εγώ τα ερωτήματα μου 😂.

Έχω απορία ύστερα από μια συζήτηση με μια καθηγητρια στην σχολή. Αρχικά να πω πως σπουδαζω βιοιατρικες επιστημες (ιατρικα εργαστηρια στο παδα ) . Θα ήθελα να κάνω μεταπτυχιακό στην μοριακη βιολογια και να ασχοληθώ με το διαγνωστικό κομμάτι των εξετάσεων για τον προγεννητικό ελεγχο . Αυτό που έχω απορία ειναι : θα κάνω την  ανάλυση , την ερμηνεία και την αξιολόγηση  των εξετάσεων στο εργαστήριο ή οι αρμοδιότητες μου θα είναι πιο τεχνικές; δηλαδή θα κάνω μόνο την τεχνική διαδικασία των εξετάσεων στο εργαστηριο μοριακης βιολογιας; Η καθηγήτρια μου , μου είπε πως εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε την δουλειά των βιολογων σε ένα εργαστήριο και  οι αρμοδιοτητες μας περιορίζονται σε πιο τεχνικά κομμάτια στο εργαστήριο και όχι σε τόσο επιστημονικά όσο των βιολογων ακόμα και αν έχουμε κάνει το ίδιο μεταπτυχιακο . Ισχύει κάτι τέτοιο;

Δημοσ.

http://kb-md.biol.uoa.gr/JOB OPPORTUNITIES.html

https://www.mbg.duth.gr/translationalresearch/index.php

https://duth.gr/Εκπαίδευση/Δεύτερος-Κύκλος-Σπουδών-ΠΜΣ/εργαστηριακή-έρευνα-στη-μοριακή-βιολογία

Εγώ θα σου πρότεινα να επικοινωνήσεις μόνη σου με τα αντίστοιχα μεταπτυχιακά που σε ενδιαφέρουν :) 

Δημοσ.
4 ώρες πριν, Stella1999 είπε

Καλησπέρα έχω δει αρκετά άτομα να γράφουν για τις σχολές στο φόρουμ οπότε θα παραθέσω και εγώ τα ερωτήματα μου 😂.

Έχω απορία ύστερα από μια συζήτηση με μια καθηγητρια στην σχολή. Αρχικά να πω πως σπουδαζω βιοιατρικες επιστημες (ιατρικα εργαστηρια στο παδα ) . Θα ήθελα να κάνω μεταπτυχιακό στην μοριακη βιολογια και να ασχοληθώ με το διαγνωστικό κομμάτι των εξετάσεων για τον προγεννητικό ελεγχο . Αυτό που έχω απορία ειναι : θα κάνω την  ανάλυση , την ερμηνεία και την αξιολόγηση  των εξετάσεων στο εργαστήριο ή οι αρμοδιότητες μου θα είναι πιο τεχνικές; δηλαδή θα κάνω μόνο την τεχνική διαδικασία των εξετάσεων στο εργαστηριο μοριακης βιολογιας; Η καθηγήτρια μου , μου είπε πως εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε την δουλειά των βιολογων σε ένα εργαστήριο και  οι αρμοδιοτητες μας περιορίζονται σε πιο τεχνικά κομμάτια στο εργαστήριο και όχι σε τόσο επιστημονικά όσο των βιολογων ακόμα και αν έχουμε κάνει το ίδιο μεταπτυχιακο . Ισχύει κάτι τέτοιο;

Ισχύει αυτό που σου είπε (η πρώτη μου σχολή ήταν αυτή). Μπορείς να κάνεις όσα μεταπτυχιακά και διδακτορικά θες και στην έρευνα να είσαι καλά (να έχεις δημοσιεύσεις, να ερμηνευεις τα αποτελέσματά σου κτλ). Στη διάγνωση με ένα μεταπτυχιακό θα μπορείς να κάνεις κάποιες έξτρα τεχνικές (PCR και ELISA βασικά, καρυότυπο δε νομίζω να έκανε ποτέ μη βιολόγος) αλλά υπογραφή δε θα βάλεις ποτέ. Το "τεχνολογικό" μέρος που υπογράφουμε (με βάση τα επαγγ δικαιώματά μας δεν το έχω δει ποτέ. Δεν είναι άσχημη δουλειά, ίσα ίσα απλά θα είσαι στα μάτια των υπολοίπων "τεχνικός" (δε θα σε λένε τεχνολόγο) και στους ασθενείς βοηθός. Εμένα δεν μου άρεσε όλο αυτό οπότε τέλειωσα και δεύτερη σχολή (ήμουν στη φάση σου έκανα μεταπτυχιακό αλλά είδα ότι με το βασικό μου πτυχίο δεν έκανα αυτά που ήθελα).

Δημοσ.

Δεν ειμαι ειδικος αλλα μαλλον λογικα απαντησε η καθηγητρια.Για την αναλυση,αξιολογηση εξετασεων υπαρχουν οι μοριακοι βιολογοι και οι γιατροι.Οπως ο γενετιστης ιατρος η ο μοριακος βιολογος δεν μπορει και δεν ξερει τα τεχνικα κομματια ετσι και εσυ δεν ξερεις τα δικα τους.Το μεταπτυχιακο προσθετει γνωσεις σε ενα ηδη υπαρχον υποβαθρο.Το ιατρικο υποβαθρο δεν αποκταται με ενα ετησιο μεταπτυχιακο αλλιως και ο λογιστης θα πηγαινε ενα ετος σε μαστερ ιατρικης και θα χειρουργουσε.Το δικο σου κομματι δουλειας στο εργαστηριο ειναι η τεχνικη προετοιμασια και λειτουργια και ειναι ενα σημαντικο τμημα της εργασιας και απαραιτητο .Εαν δεν  σε καλυπτει δωσε κατατακτηριες για ιατρικη η μοριακη βιολογια.

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, nitsa21 είπε

Δεν ειμαι ειδικος αλλα μαλλον λογικα απαντησε η καθηγητρια.Για την αναλυση,αξιολογηση εξετασεων υπαρχουν οι μοριακοι βιολογοι και οι γιατροι.Οπως ο γενετιστης ιατρος η ο μοριακος βιολογος δεν μπορει και δεν ξερει τα τεχνικα κομματια ετσι και εσυ δεν ξερεις τα δικα τους.Το μεταπτυχιακο προσθετει γνωσεις σε ενα ηδη υπαρχον υποβαθρο.Το ιατρικο υποβαθρο δεν αποκταται με ενα ετησιο μεταπτυχιακο αλλιως και ο λογιστης θα πηγαινε ενα ετος σε μαστερ ιατρικης και θα χειρουργουσε.Το δικο σου κομματι δουλειας στο εργαστηριο ειναι η τεχνικη προετοιμασια και λειτουργια και ειναι ενα σημαντικο τμημα της εργασιας και απαραιτητο .Εαν δεν  σε καλυπτει δωσε κατατακτηριες για ιατρικη η μοριακη βιολογια.

Περισσότερο συντεχνιακό είναι. Τα περισσότερα εργαστηριακά δεν έχουν περιθώριο ερμηνείας. Για να μην παρεξηθώ, τι εννοώ: Παίρνεις ένα αίμα το βάζεις στον αναλυτή και παίρνεις μια τιμή, πχ έχει 120mg/dL. Αν η τιμή είναι λανθασμένη θα οφείλεται σε αναλυτικό σφάλμα το οποίο εμπίπτει στο πεδίο του τεχνολόγου. Δεν χρειάζεται κάποια ανάλυση, ερμηνεία κτλ. Όλα αυτά εμπίπτουν στον παθολόγο. Οι πιο σύνθετες τεχνικές χρειάζονται μεταπτυχιακό τα οποία μαθαίνουν σε όλους τα ίδια. Το ιατρικό υπόβαθρο κακά τα ψέματα δεν το χουν οι βιολόγοι. Όπως και οι γιατροί δεν έχουν επάρκεια σε μοριακές τεχνικές. Ούτε οι βιολόγοι υπογράφουν εύκολα (κυρίως PCR, καρυότυπους, τα βιοχημικά παίζει). Γενικά δεν αξίζει να έχεις 4+2 χρόνια σπουδών και να είσαι ισοδύναμος με απόφοιτο ΙΕΚ (που επίσης δεν υπογράφει).

• Like 1
Δημοσ.

Αρχικά καλό πτυχίο και καλή σταδιοδρομία! 

Εγώ μετά τα Ιατρικά εργαστήρια έδωσα κατευθείαν κατατακτήριες εξετάσεις (όχι με την λογική όμως να ανοίξω εργαστήριο).

Ισχύει αυτό που σου είπε. Ωστόσο είναι θέμα της Ελλάδας, σε άλλα κράτη π.χ. Βρετανία, οπου οι ιατρικές ειδικότητες Μικροβιολογίας, Κυτταρολογίας, Ιατρικής γεννετικής,  δεν έχουν την ίδια μορφή με την Ελλάδα, εκεί μπορείς θεωρητικά να αποκτήσεις μεγαλύτερες ευθύνες. Αντίστοιχα στις ΗΠΑ λόγω διαφορετικού τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού συστήματος, οι Βιοιατρικές επιστήμες ισοδυναμούν με το προκλινικό κομμάτι της ιατρικής, ο νόμος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που ξέρουμε στην Ελλάδα, και οι ανοδικές ευκαιρίες ειναι πολλές. 

Στο ερευνητικό κομμάτι τα πράγματα είναι πιο φλού. Οι τεχνικές γνώσεις του τ. Ιατρικών εργαστηρίων είναι χρυσορυχείο, ιδίως για μη- κλινικές που θέλουν να κάνουν έρευνα με εργαστηριακό κομμάτι, π.χ. μια χειρουργική να κάνει κατανομή γονιδίων τάδε για συσχέτηση με την τάδε νόσο. Οι περισσότεροι μη-εργαστηριακοί γιατροί δεν έχουν ιδέα απο το εργαστηριακό κομμάτι γιατί οι περισσότερες ιατρικές δεν εφιστούν προσοχή στις εργαστηριακές δεξιότητες, αλλά στις κλινικές, π.χ. PCR  πολλές ιατρικές την διδάσκουν με νεράκι αντι για αντιδραστήρια, πιο πολύ για το demonstration. 

Το να δώσει κανείς κατατακτήριες μόνο και μόνο για να μπορεί να δώσει μια γνωμάτευση ή να ανοίξει εργαστήριο όπως πρότειναν άλλα μέλη δεν συμφέρει ιδιαίτερα. Γιατί δεν υπολογίζουν οτι χρειάζονται όχι μόνο τα 6 έτη ιατρικής (και το ανάλογο ξέσκισμα στο διάβασμα, με πρόγραμμα υποχρεωτικών μαθημάτων που καθιστά την παράλληλη εργασία σχετικά απαγορευτική , εάν σκοπεύεις να αποφοιτήσεις στα 6 έτη) , αλλά και 5 έτη ειδικότητας Βιοπαθολογίας (το οποίο είναι η νέα ονομασία της ειδικότητας- ομπρέλλα που αντικαθιστά την Μικροβιολογία, Βιοχημεία, Αιμοδοσία) για να μπορέσεις να το κάνεις αυτό σε ανεξάρτητη βάση. Τίποτα εκ των δύο δεν μπορείς να το κάνεις σε λιγότερο χρόνο. Επίσης απο άποψης αναγνώρισης μαθημάτων, αναγνωρίζονται βαριά-βαριά 2-3 μαθήματα - γιατί το πρόγραμμα σπουδών των ελληνικών ιατρικών σχολών διαφέρει πολύ απο τις βιοϊατρικές επιστήμες (κάτι το οποίο δεν ισχύει για ΗΠΑ και Βρετανία).

Συμφέρει πιο πολύ (εάν έχεις το κεφάλαιο) να ανοίξεις εργαστήριο , οπου μπορείς να προσλάβεις ένα άτομο με τους ανάλογους τίτλους που να μπορεί να δώσει υπογραφή. Δια του νόμου, ένα εργαστήριο δεν μπορεί να εκδίδει αποτελέσματα σε ασθενείς εάν δεν εργάζεται μέσα έστω και ένα άτομο με τον αντίστοιχο τίτλο που μπορεί να υπογράψει τα αποτελέσματα. Αντίθετα μπορεί να διεξάγει έρευνες ανεξάρτητα απο την παρουσία ή οχι ειδικού ιατρου. Αρκεί να μην εκτελεί εξετάσεις για ασθενείς. Τα μεγάλα εργαστήρια έτσι δουλεύουν: υπάρχουν ιδρυτικά μέλη που δίνουν το χρήμα για τον εξοπλισμό, τα αναλώσιμα, τον χώρο κλπ, και προσλαμβάνουν έναν άνθρωπο (ειδικό ιατρο, βιολόγο, αναλόγως τις εξετάσεις που εκτελούνται) να βάζει υπογραφή στα αποτελέσματα. Επίσης ένα εργαστήριο ερευνών μπορεί να αποτελείται αποκλειστικά απο π.χ. τ. Ιατρικών εργαστηρίων.

Απο ότι έχω δεί με απόφοιτους που έχουν κάνει αντίστοιχα μεταπτυχιακά μετά τη σχολή, ήταν πολύ ικανοποιημένοι με το επίπεδο σπουδών, αλλά επαγγελματικά δεν προσθέτουν δικαιώματα. Η ουσιαστική αξία τους φαίνεται: 

1. Εάν σκοπεύεις να ασχοληθείς επαγγελματικά με την έρευνα. Στην Ελλάδα είναι κάπως πιο περιρισμένες αυτές οι ευκαιρίες, αλλά αυτό τείνει να αλλάζει τελευταία.

2. Εάν σκοπεύεις να εργαστείς σε κάτι πιο εκλεπτυσμένο απο απλές γενικές ούρων/αίματος/βιοχημεία/καλλιέργειες.

3. Εάν σκοπεύεις να διδάξεις (είτε πανεπιστημιακά, είτε σε ΕΠΑΛ παραϊατρικών,  είτε ιδιωτικά ΙΕΚ).

4. Εάν σκοπεύεις να βγείς εξωτερικό, όπου ακόμα και στην αγορά εργασίας του κλασσικού εργαστηρίου, το μεταπτυχιακό μετράει πολύ. Ενώ στην Ελλάδα προτιμάται η εμπειρία σε κλασσικές τεχνικές και αιμοληψία , παρά η μεγάλη εξειδίκευση, εκτός και εάν βρεθείς να δώσεις βιογραφικό σε κάποιο πολύ εξειδικευμένο εργαστήριο. 

Δημοσ.
16 λεπτά πριν, VoxVeritas είπε

Το να δώσει κανείς κατατακτήριες μόνο και μόνο για να μπορεί να δώσει μια γνωμάτευση ή να ανοίξει εργαστήριο όπως πρότειναν άλλα μέλη δεν συμφέρει ιδιαίτερα. Γιατί δεν υπολογίζουν οτι χρειάζονται όχι μόνο τα 6 έτη ιατρικής (και το ανάλογο ξέσκισμα στο διάβασμα, με πρόγραμμα υποχρεωτικών μαθημάτων που καθιστά την παράλληλη εργασία σχετικά απαγορευτική , εάν σκοπεύεις να αποφοιτήσεις στα 6 έτη) , αλλά και 5 έτη ειδικότητας Βιοπαθολογίας (το οποίο είναι η νέα ονομασία της ειδικότητας- ομπρέλλα που αντικαθιστά την Μικροβιολογία, Βιοχημεία, Αιμοδοσία) για να μπορέσεις να το κάνεις αυτό σε ανεξάρτητη βάση. Τίποτα εκ των δύο δεν μπορείς να το κάνεις σε λιγότερο χρόνο. Επίσης απο άποψης αναγνώρισης μαθημάτων, αναγνωρίζονται βαριά-βαριά 2-3 μαθήματα - γιατί το πρόγραμμα σπουδών των ελληνικών ιατρικών σχολών διαφέρει πολύ απο τις βιοϊατρικές επιστήμες (κάτι το οποίο δεν ισχύει για ΗΠΑ και Βρετανία).

Νομίζω είμαστε στην ίδια φάση (και νομίζω μιλήσαμε στο greekmeds). Δεν αξίζει για κανένα λόγο μικροβιολόγος από ΤΙΕ. Εφόσον μιλάμε για Ελλάδα η μικροβιολογία έχει πεθάνει. Μόνο τα φασονάδικα υπάρχουν. Να ανοίξει κάποιος δικό του lab άπατο θα πάει. Καλύτερα να γίνει κλινικός (ή αιματολόγος που είναι πιο εργαστηριακό εκτός από κλινιικό). Από αναγνώριση πολύ πολύ βαριά. Γενικά κακα τα ψέματα το ΤΙΕ όπου ξεκινάς εκεί μένεις όσο καλός και να σαι. Ενώ σαν γιατρός έστω και θεωρητικά θα αναγνωριστείς αν είσαι καλός, θα ζητάνε εσένα.

• Like 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Gingerbread είπε

Νομίζω είμαστε στην ίδια φάση (και νομίζω μιλήσαμε στο greekmeds). Δεν αξίζει για κανένα λόγο μικροβιολόγος από ΤΙΕ. Εφόσον μιλάμε για Ελλάδα η μικροβιολογία έχει πεθάνει. Μόνο τα φασονάδικα υπάρχουν. Να ανοίξει κάποιος δικό του lab άπατο θα πάει. Καλύτερα να γίνει κλινικός (ή αιματολόγος που είναι πιο εργαστηριακό εκτός από κλινιικό). Από αναγνώριση πολύ πολύ βαριά. Γενικά κακα τα ψέματα το ΤΙΕ όπου ξεκινάς εκεί μένεις όσο καλός και να σαι. Ενώ σαν γιατρός έστω και θεωρητικά θα αναγνωριστείς αν είσαι καλός, θα ζητάνε εσένα.

Όταν είναι κανείς "αστέρι" απο ΤΙΕ, χωρίς διασυνδέσεις/βύσμα/μπάρμπα, το εξωτερικό είναι μονόδρομος για να μην πάνε χαράμι οι γνώσεις και οι δεξιότητες.

Απο φίλους που βγήκαν εξωτερικό, δεν γυρνάνε ούτε Ελλάδα ούτε γι αστείο. Καλύτεροι μισθοί, καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, επαγγελματισμός. Ιδίως στις ΗΠΑ, ο τ. Ιατρικών Εργαστηρίων σε entry level job παίρνει το τριπλάσιο του βασικού μισθού (3500 καθαρά), και αναλόγως των προσόντων σε ένα φυσιολογικό κλασσικό εργαστήριο πας απο 55χιλ ως 110χιλ δολλάρια το χρόνο...και οι πιο ανταγωνιστικές θέσεις για φιλόδοξους επιστήμονες πάνε από 110χιλ + . Ναι οκ, τα νοίκια τους είναι αίσχος, και maternity leave, paid vacation ουτε γι αστείο, αλλά ακόμα και έτσι it's much more than simply a livable wage. Στην Βρετανία ο μισθός ξεκινάει απο 1800 καθαρά, έχεις paid leave, maternity leave, free NHS healthcare, και είναι κάπως σκεπτικοί/διστακτικοί στις προσλήψεις εκτός και εάν έχεις Βρετανικό προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό τίτλο ή έστω και λίγη προϋπηρεσία στον Βρετανικό χώρο στον τομέα σου. Και στις δύο χώρες ο τίτλος αναγνωρίζεται με απλή αίτηση και μεταφραση αναλυτικής και πτυχίου στα αγγλικά, τα οποία πλέον οι γραμματείες των τμημάτων μπορούν να τα εκδώσουν κατ'ευθείαν στα αγγλικά, δεν χρειάζεται να τρέχεις για μετάφραση.

Μόνο για την Γερμανία έχω ακούσει απο πολλούς διάφορα αρνητικά πράγματα... Αν και τα λεφτά είναι οκ απο άποψης εξόδων και διαβίωσης, πληρώνεσαι όσο ένας εργάτης της OPEL, επίσης ακούω πολλά αρνητικά για τον επαγγελματικό χώρο, το ρατσισμό και την εκμετάλλευση. Ιδίως οι ΤΙΕ που μπήκαν πανελλήνιες απο ΕΠΑΛ, είχαν θέμα να αναγνωρίσουν το πτυχίο τους απο τον αντίστοιχο Γερμανικό κρατικό φορέα, οι αρμόδιοι υπάλληλοι προσπάθησαν να τους υποβαθμίσουν σε κάτι αντίστοιχο με ΕΠΑΛ ιατρικών εργαστηρίων - κατά παράβαση της σχετικής οδηγίας της Ε.Ε. που επιβάλλει την αυτόματη αναγνώριση του πτυχίου. Έτρεχαν τα παιδιά να μαζεύουν δικαιολογητικά και να μεταφράζουν όλο τον οδηγό σπουδών και την αναλυτική βαθμολογία στα Γερμανικά. Πληρώνεται λιγότερο βλέπεις... Πολλές κομπίνες με εργαστήρια που ζητάνε αμισθί δοκιμαστικό 6μηνο με την υπόσχεση συμβολαίου, τους ξεζουμίζουν και τους πετάνε στην άκρη. Πολλά δράματα του τύπου "για όλα φταίει ο Έλληνας". Γερμανικός νότος όλα αυτά. Ελπίζω ο βορράς να είναι διαφορετικά...

• Like 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, VoxVeritas είπε

Όταν είναι κανείς "αστέρι" απο ΤΙΕ, χωρίς διασυνδέσεις/βύσμα/μπάρμπα, το εξωτερικό είναι μονόδρομος για να μην πάνε χαράμι οι γνώσεις και οι δεξιότητες.

Απο φίλους που βγήκαν εξωτερικό, δεν γυρνάνε ούτε Ελλάδα ούτε γι αστείο. Καλύτεροι μισθοί, καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, επαγγελματισμός. Ιδίως στις ΗΠΑ, ο τ. Ιατρικών Εργαστηρίων σε entry level job παίρνει το τριπλάσιο του βασικού μισθού (3500 καθαρά), και αναλόγως των προσόντων σε ένα φυσιολογικό κλασσικό εργαστήριο πας απο 55χιλ ως 110χιλ δολλάρια το χρόνο...και οι πιο ανταγωνιστικές θέσεις για φιλόδοξους επιστήμονες πάνε από 110χιλ + . Ναι οκ, τα νοίκια τους είναι αίσχος, και maternity leave, paid vacation ουτε γι αστείο, αλλά ακόμα και έτσι it's much more than simply a livable wage. Στην Βρετανία ο μισθός ξεκινάει απο 1800 καθαρά, έχεις paid leave, maternity leave, free NHS healthcare, και είναι κάπως σκεπτικοί/διστακτικοί στις προσλήψεις εκτός και εάν έχεις Βρετανικό προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό τίτλο ή έστω και λίγη προϋπηρεσία στον Βρετανικό χώρο στον τομέα σου. Και στις δύο χώρες ο τίτλος αναγνωρίζεται με απλή αίτηση και μεταφραση αναλυτικής και πτυχίου στα αγγλικά, τα οποία πλέον οι γραμματείες των τμημάτων μπορούν να τα εκδώσουν κατ'ευθείαν στα αγγλικά, δεν χρειάζεται να τρέχεις για μετάφραση.

Μόνο για την Γερμανία έχω ακούσει απο πολλούς διάφορα αρνητικά πράγματα... Αν και τα λεφτά είναι οκ απο άποψης εξόδων και διαβίωσης, πληρώνεσαι όσο ένας εργάτης της OPEL, επίσης ακούω πολλά αρνητικά για τον επαγγελματικό χώρο, το ρατσισμό και την εκμετάλλευση. Ιδίως οι ΤΙΕ που μπήκαν πανελλήνιες απο ΕΠΑΛ, είχαν θέμα να αναγνωρίσουν το πτυχίο τους απο τον αντίστοιχο Γερμανικό κρατικό φορέα, οι αρμόδιοι υπάλληλοι προσπάθησαν να τους υποβαθμίσουν σε κάτι αντίστοιχο με ΕΠΑΛ ιατρικών εργαστηρίων - κατά παράβαση της σχετικής οδηγίας της Ε.Ε. που επιβάλλει την αυτόματη αναγνώριση του πτυχίου. Έτρεχαν τα παιδιά να μαζεύουν δικαιολογητικά και να μεταφράζουν όλο τον οδηγό σπουδών και την αναλυτική βαθμολογία στα Γερμανικά. Πληρώνεται λιγότερο βλέπεις... Πολλές κομπίνες με εργαστήρια που ζητάνε αμισθί δοκιμαστικό 6μηνο με την υπόσχεση συμβολαίου, τους ξεζουμίζουν και τους πετάνε στην άκρη. Πολλά δράματα του τύπου "για όλα φταίει ο Έλληνας". Γερμανικός νότος όλα αυτά. Ελπίζω ο βορράς να είναι διαφορετικά...

Το περιόρισα στην Ελλάδα γιατί πολλοί δε θέλουν να φύγουν έξω. Εκεί ενδεχομένως τα πράγματα είναι καλύτερα όπως λες, αλλά όταν μπαίνεις σε μια σχολή στα 18 σου κατά βάση σκέφτεσαι τι θα κάνεις στην Ελλάδα. Και στην Ελλάδα πολλές φορές για 600 ευρώ θα διαχωρίζεις ορούς χωρίς γάντια και θα ψάχνουν τεχνολόγο με παπάκι για κατ'όικον αιμοληψίες και κολπικά. Επίσης για ΗΠΑ εκτός απο τη VISA πρέπει να αναγνωρίσεις το πτυχίο σου. Εγώ όταν μπήκα είπα κατευθείαν θα δώσω για ιατρική. Και μιλώντας πάλι για Ελλάδα, καταλήγουμε οι μισοί να έχουν μαστερ γιαι να δουλεύουν σε φασονάδικα με 700 ευρώ και ακόμα και με διδακτορικό να θεωρούνται κατώτετοι από έναν βιολόγο χωρίς καν μάστερ.

• Like 1
Δημοσ.
15 ώρες πριν, Gingerbread είπε

Το περιόρισα στην Ελλάδα γιατί πολλοί δε θέλουν να φύγουν έξω. Εκεί ενδεχομένως τα πράγματα είναι καλύτερα όπως λες, αλλά όταν μπαίνεις σε μια σχολή στα 18 σου κατά βάση σκέφτεσαι τι θα κάνεις στην Ελλάδα. Και στην Ελλάδα πολλές φορές για 600 ευρώ θα διαχωρίζεις ορούς χωρίς γάντια και θα ψάχνουν τεχνολόγο με παπάκι για κατ'όικον αιμοληψίες και κολπικά. Επίσης για ΗΠΑ εκτός απο τη VISA πρέπει να αναγνωρίσεις το πτυχίο σου. Εγώ όταν μπήκα είπα κατευθείαν θα δώσω για ιατρική. Και μιλώντας πάλι για Ελλάδα, καταλήγουμε οι μισοί να έχουν μαστερ γιαι να δουλεύουν σε φασονάδικα με 700 ευρώ και ακόμα και με διδακτορικό να θεωρούνται κατώτετοι από έναν βιολόγο χωρίς καν μάστερ.

Και εγώ κάπως έτσι πήγα ιατρική. Όχι οτι δεν με έψηνε η φάση της ιατρικής γενικά, αλλά παράλληλα πάντα έψαχνα να χωθώ απο κάπου επαγγελματικά σε εργαστήρια και πάντα έπαιρνα τα τρία μου. Εάν είχα βρεί αξιοπρεπή δουλειά σε εργαστήριο θα άφηνα την ιατρική για χομπι, να την τελειώσω στα 12 χρόνια...

***Σημείωση για τις ΗΠΑ (γιατί το έψαξα λίγο). Μόνο συγκεκριμένες πολιτείες ζητάνε να αναγνωρίσεις το πτυχίο σου μέσω της διαδικάσίας έκδοσης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος των ΗΠΑ, στις υπόλοιπες πολιτείες ότι δηλώσεις είσαι, αρκεί να μπορείς να αποδώσεις αυτά που ισχυρίζεσαι οτι ξέρεις στο εργαστήριο. Οι πολιτείες που ζητάνε πιστοποίηση έχουν ένα παναμερικανικό φορέα που στέλνεις πτυχίο και αναλυτική βαθμολογία στα αγγλικά, και μετά περιμένεις απάντηση. Αυτό μπορείς να το κάνεις και απο εδώ ηλεκτρονικά. (βλ. https://www.medicaltechnologyschools.com/biomedical-science/biomedical-tech-certification)

Στην σελίδα τους λένε αναλυτικά ποιές είναι οι ελάχιστες προδιαγραφές για να αναγνωριστεί το πτυχίο , και με βάση αυτά που είδα οι ώρες εργαστηρίων είναι που μετράνε πιο πολύ, καθώς επίσης και η πρακτική άσκηση της σχολής. Οτιδήποτε απο ΙΕΚ Ιατρικών εργαστηρίων και ανώτερο, αναγνωρίζεται άνετα, εφόσον υπάρχει πρακτική άσκηση. Επίσης για κάθε ανώτερη μετεκπαίδευση/ εξειδίκευση που κάνεις, μπορείς να κάνεις πάλι τα χαρτιά σου και ανεβείς βαθμίδα, με όλα τα υπογραφικά και επαγγελματικά δικαιώματα που αυτό συνεπάγεται. 

Αν προσέξεις , εκεί οι Βιοχημικοί, Χημικοί, Βιοϊατρικοί, Βιολόγοι κλπ, είναι στο ίδιο guild.

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, VoxVeritas είπε

Και εγώ κάπως έτσι πήγα ιατρική. Όχι οτι δεν με έψηνε η φάση της ιατρικής γενικά, αλλά παράλληλα πάντα έψαχνα να χωθώ απο κάπου επαγγελματικά σε εργαστήρια και πάντα έπαιρνα τα τρία μου. Εάν είχα βρεί αξιοπρεπή δουλειά σε εργαστήριο θα άφηνα την ιατρική για χομπι, να την τελειώσω στα 12 χρόνια...

Νομίζω οι περισσότεροι κάπως έτσι πήγαμε Ιατρική. Γιατί είναι (για μενα έστω) τόσο γειωτικό ότι δεν έχεις καμία εξέλιξη που δεν αξίζει. Αν αναλογιστείς όλη τη ΣΕΥΠ είμαστε από τους πιο ρηγμένους. Φυσικο, λογο, εργοοθεραπευτές μπορούν να ανοίξουν κάτι δικό τους ή να δουλεύουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες και ιπραγματικά να φτιάξουν φήμη. Εμείς στα περισσότερα μοιράζουμε ορούς και χρησιμιοποιούμε αναλυτές σαν τεχνικοί. Όσο καλός και να σαι δεν έχει σημασία, μετρημένα κουκιά είναι. Δουλεύω σε εργαστήριο αυτή τη στιγμή σε καλό πόστο, αλλά μου φαινόταν λίγο το τεχνολόγος. Βέβαια δε θα ασχοληθώ με εργαστηριακή ειδικιότητα αφού πάρω το πτυχίο, μαρέσει η κλινική πράξη. Τώρα για την Αμερική, αφού το χειςι ψάξει έτσι θα ναι.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...