Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα. Εδώ και 4 μέρες αντιμετωπίζω ένα περίεργο πρόβλημα με τα ρεύματα στο σπίτι.

Όλα ξεκίνησαν στις 23/12 απόγευμα που στο σπίτι δούλευαν ταυτόχρονα ηλεκτρική κουζίνα και 3 κλιματιστικά. Πέφτει το ρεύμα και νομίζαμε πως κάηκε η ασφάλεια. Αλλάξαμε ασφάλεια, ανέβασα και την ασφάλεια του ρολοϊού και όλα εντάξει.

Στις 26/12 0300 το ρεύμα στο σπίτι έπεσε και πάλι. Πάω στον πίνακα και βλέπω όλες τις ασφάλειες κανονικά ανεβασμένες. Η πολυκατοικία είχε κανονικά ρεύμα κι έτσι κατεβαίνω στο ρολόι ότι η ασφάλεια είναι κατεβασμένη. Πάω να την ανεβάσω και πέφτει. Ξαναδοκιμάζω και πέφτει πάλι.

Παίρνω τηλέφωνο ΔΕΔΔΗΕ και έρχεται τεχνικός στις 06:30. Ανοίγει το ρολόι, το κοιτάει και βλέπει πως είναι όλα εντάξει εκεί. Πάει να ανεβάσει την ασφάλεια και πάλι πέφτει. Την αλλάζει με μιά καινούργια. Την δοκιμάζει αλλά και πάλι τίποτα. Γράφει αλλαγή ασφάλειας στην αναφορά και μου αναφέρει πως το ρολόι είναι εντάξει αλλά έχω κάπου βραχυκύκλωμα μέσα στο σπίτι και να ξεκινήσω αναζήτηση ηλεκτρολόγου μιάς και η δουλειά του είναι μέχρι το ρολόι.

Ψαχνω ηλεκτρολόγο και έρχεται στις 08.00. Ανοίγει τον πίνακα και τα βλέπει όλα εντάξει. Πάμε στο ρολόι και αρχίζει να απομακρύνει τα καλώδια που φεύγουν από το ρολόι προς το διαμέρισμα. Σηκώνει την ασφάλεια και έχω ρεύμα. Μου λέει πως καμιά φορά συμβαίνει αυτό όταν τα καλώδια είναι πολύ κοντά ή μπορεί να είχαν λίγη υγρασία. Παίρνει ένα 50ευρο και φεύγει.

Το μεσημέρι έχουμε πάλι το ίδιο σκηνικό όπως και το βράδυ. Παίρνω έναν άλλον ηλεκτρολόγο τηλέφωνο, μου αλλάζει την κεντρική ασφάλεια στο διαμέρισμα επειδή του φάνηκε περίεργο να μην πέφτει η ασφάλεια του πίνακα αλλά μόνο του ρολοϊού και μου λέει πως πιθανότατα κάπου έχω βραχυκύκλωμα αλλά θέλει ψάξιμο το που.

Ξεκινάω και βγάζω εκτός εντελώς, ενισχυτές, φούρνους, ηχεία, αφυγραντήρες, κλιματιστικά, πολύπριζα (όχι όλα όμως) και άλλα εκτός.
Πάλι έπεσε.
Τώρα έχω κατεβάσει όλα τα ρελέ του πίνακα και έχω βγάλει από τις πρίζες τα πάντα εκτός από έναν θερμοπομπό για το υπνοδωμάτιο μιάς και το κλιματιστικό βγήκε εκτός πρίζας, το router, μιά τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο και ένα φωτιστικό με 3 λάμπες led. Μέχρι και αυτό το μήνυμα το γράφω σε laptop με μπαταρία και όχι στην πρίζα που θα το είχα κανονικά.

Παρακάτω σας επισυνάπτω ένα βίντεο με το ρολόι όταν δουλεύουν τα παραπάνω. Ενώ γυρίζει σταθερά (μέχρι το 0:35), κάποια στιγμή ξεκινάει να γυρνάει σαν τρελό (0:35-1:28). Είναι λογικό αυτό; Επίσης πως γίνεται να πέφτει η ασφάλεια του ρολογιού αλλά να μην πέφτει καμμία από το σπίτι;
Στο ρολόι είναι 40Α ενώ στον πίνακα είναι μικρότερες.

https://www.youtube.com/watch?v=oDfLIK1q_dU

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, bonepeeler είπε

κάποια στιγμή ξεκινάει να γυρνάει σαν τρελό (0:35-1:28). Είναι λογικό αυτό;

Ο θερμοπομπός έχει θερμοστάτη; Αν ναι, τότε λογικά όταν αρχίζει να τρέχει το ρολόι είναι η στιγμή που ξεκινά. 

10 λεπτά πριν, bonepeeler είπε

Ξεκινάω και βγάζω εκτός εντελώς, ενισχυτές, φούρνους, ηχεία, αφυγραντήρες, κλιματιστικά, πολύπριζα (όχι όλα όμως) και άλλα εκτός.
Πάλι έπεσε.

Το ψυγείο το βγάλατε εκτός; Μπορεί να βραχυκυκλώνει όταν ξεκινά.

12 λεπτά πριν, bonepeeler είπε

Στο ρολόι είναι 40Α

Μπορεί να σηκώσει φορτίο μέχρι 9.500W

Επεξ/σία από Τέρης Α.
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τσεκαρετε τον θερμοπομπο (ή μηπως ειναι κανας θερμοσυσσωρευτης?) Αν δεν βγαινει απο την πριζα, κοψε το καλωδιο (οχι νταξ, πλακα κανω). Μπορει να εχει καει καμια αντισταση και να προκαλει βραχυκυκλωση. Μας εχει τυχει σε παλια σπιτια με θερμοσυσσωρευτες.

Επεξ/σία από SabotazNic
Δημοσ.

Αν ειναι ετσι οπως τα λες πρέπει να ξεκινήσεις απο τον πίνακα απο απομονώνοντας απο εκει ολες τις γραμμες, και με κλειστες τις γραμμες και την γενικη εννοείται, να δεις αν πέφτει η ασφάλεια του μετρητή, αν πεφτει την πατησες καπου η κεντρικη παροχη εχει γδαρθει τοτε που την τράβηξαν και με τα χρονια έκανε σπινθυριμούς και τελικα βραχυκύκλωμα.

Αν δεν πέφτει τοτε ακολουθείς την κλασική μέθοδο ανοιγοντας μια μια τις ασφαλειες μεχρι να δεις ποια τα ρίχνει

43 λεπτά πριν, bonepeeler είπε

Τώρα έχω κατεβάσει όλα τα ρελέ του πίνακα 

Τωρα το ειδα

Εφοσον εχεις κανει αυτο τι γίνεται με την ασφεια του μετρητή;

Δημοσ.
4 ώρες πριν, bonepeeler είπε

πως γίνεται να πέφτει η ασφάλεια του ρολογιού αλλά να μην πέφτει καμμία από το σπίτι;

Στο ρολόι είναι 40Α ενώ στον πίνακα είναι μικρότερες.

https://www.youtube.com/watch?v=oDfLIK1q_dU

Αν το σφάλμα είναι πολύ μεγάλο θα το δει πρώτα η ασφάλεια του μετρητή και θα πέσει πρώτη. Αυτό έχει να κάνει και με το ότι όλες οι ασφάλειες είναι αυτόματες και της ίδιας κατηγορίας, δλδ έχουν τον ίδιο χρόνο απόκρισης. 

Παλιά στους μετρητές έμπαινε βιδωτή ασφάλεια για αυτό το λόγο. 

• Like 1
Δημοσ.

Ευχαριστω για τις απαντησεις σας.

Αυτο που σκεφτομαι να κανω ειναι να κατεβασω τις ασφαλειες που δουλευαν το βραδυ και να αφησω καποια αλλη αναμμενη (που ηταν κατεβασμενη τη νυχτα), τουλαχιστον για να εχω λιγη θερμανση στο σπιτι λογω μωρου και να δω τι θα κανει. Αν πεσει και με τις υπολοιπες, τοτε ειναι μεγαλο το θεμα.

5 ώρες πριν, NikosKallithea είπε

Τωρα το ειδα

Εφοσον εχεις κανει αυτο τι γίνεται με την ασφεια του μετρητή;

Δεν ηταν ολα. 2 ηταν ανεβασμενες για να εχω θερμανση λογω μωρου. Τωρα θα κανω το αντιθετο. Θα κατεβασω αυτες και θα βαλω τις υπολοιπες να δω τι θα γινει.

Ο θερμοπομπος μπηκε ως λυση αναγκης για να βγουν τα κλιματιστικα εκτος. 

Δημοσ.

Δύσκολο να βγάλεις άκρη από ένα φόρουμ. Το πρόβλημά σου μπορεί να είναι από το πιο απλό έως το πιο σύνθετο. Πρέπει να το ελέγξει κάποιος που γνωρίζει αλλά και έχει όρεξη / υπομονή και όχι κάποιος "επαγγελματίας" που θα έρθει να πάρει το 50ρικο και να φύγει.

Το ότι πέφτει η ασφάλεια του ρολογιού πρώτη ενώ είναι μεγαλύτερη σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα την τρως από βραχυκύκλωμα και το ρολόι έχει μικρότερο χρόνο απόκρισης. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι από υο ρολόι μέχρι τον πίνακα σου, κλέβουν ρεύμα. Κατέβασε τα πάντα στον πίνακα κσι ελεγξε το ρολόι αν μετρήσει. Όπως είπα πολλές οι περιπτώσεις.

Το ότι το ρολόι ξαφνικά γυρίζει πιο γρήγορα δεν λέει κάτι. Αν πχ έχεις αναμμένη κουζίνα, όταν αυτή πιάσει θερμοκρασία κόβει από θερμοστάτη και δεν τραβάει ρεύμα,  μόλις πέσει η θερμοκρασία ξανά ξεκινά.  Αυτό θα μπορούσε να δικαιολογησει την συμπεριφορά του ρολογιού.

Όσο για τις ασφάλειες τηξεως έχω την εντύπωση ότι μπαίνουν για πλήρη ασφάλεια και όχι για τους χρόνους όπως αναφέρθηκε. Μια αυτόματη ασφάλεια μπορεί να συγκολληθει με ένα πολύ μεγάλο ρεύμα και να μην παράξει προστασία.

• Like 1
Δημοσ.

τα τηκτά μπαίνουν και γιατί έχουν πολύ μεγαλύτερο ρεύμα βραχυκύκλωσης από τους μικροαυτόματους αλλά και γιατί λόγω τις στενής καμπύλης ρεύματος χρόνου έχουν καλύτερη επιλεκτικότητα όταν συνδυάζονται με κατάντη μικροαυτόματο. Οι μικροαυτόματοι μεταξύ τους σε κοντινά ρεύματα ενεργοποίησης δεν έχουν επιλεκτικότητα αφού έχουν φαρδιές καμπύλες που επικαλύπτονται και δεν είναι ρυθμιζόμενες όπως στους κλειστούς αυτόματους διακόπτες.

Ο μικροαυτόματος στο μετρητή μπορεί να ενεργοποιείται και γιατί υπάρχει υπερευμα στην γραμμή μετρητή πίνακα ή βραχυκύκλωμα μέσα στον πίνακα.

• Like 1
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...