Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα σας, καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ των προτέρων για τον χρόνο και το ενδιαφέρον που αφιερώσατε στο post.  

Βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να χρειάζομαι καινούργιο υπολογιστή μετά από μια δεκαετία+ καθώς ο τωρινός κάηκε (τροφοδοτικό και κάρτα γραφικών (μαλλον) γιοκ). Θα ήθελα έναν πολύ καλό υπολογιστή που να μου αντέξει άλλα δέκα χρόνια (δηλαδή να μην χρειάζεται ιδιαίτερες αναβαθμίσεις αλλά όταν μελλοντικά τις χρειαστεί να είναι συμβατός με τα νέα προϊόντα).

Μοναδική εξαίρεση ίσως να είναι η κάρτα γραφικών αφού τουλάχιστον αυτό το διάστημα δεν είναι VFM λόγω φούσκας τιμών οπότε μιας και οι ανάγκες μου αυτή την στιγμή δεν είναι για απαιτητικό gaming θα μπορούσα να πάω σε μια πιο Low budget λύση με σκοπό αργότερα (ελπίζω σχετικά σύντομα) να γίνει αναβάθμιση όταν οι τιμές γίνουν πιο λογικές.

Ο πύργος θα ήθελα να είναι πρακτικός δηλαδή να έχει καλή ροή αέρα και γερός (δεν εμπιστεύομαι ιδιαίτερα τα tempered glass και έχω 2 μικρά σπίτι πού έλκονται από ότι έχει φωτάκια και ας πούμε τεστάρουν την ποιότητα του υλικού (μιας και το ανέφερα δεν ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα και για led φωτάκια που κάνουν τον υπολογιστή να μοιάζει με χριστουγεννιάτικο δέντρο, γενικά substance over form)).

Τέλος θα ήθελα να έχει καλή ψύξη και να καθαρίζονται εύκολα τα ανεμιστηράκια αν αυτό είναι επιλογή καθώς δεν έχω υπάρξει ιδιαίτερα τυπικός στον καθαρισμό και μάλλον αυτό έκανε και την ζημιά στον υπολογιστή. Ότι κάνει την διαδικασία λιγότερο χρονοβόρα και εύκολη θα με βοηθήσει να είμαι πιο τυπικός.

Ποσό που διαθέτουμε: πάνω κάτω € 1.500

Χρήση υπολογιστή: Μελλοντικά για gaming (όταν έχω λίγο περισσότερο χρόνο). Τώρα light gaming τύπου hearthstone, wrath of the righteous κτλ., για δουλεία (excel και teams calls), browsing και ταινίες.

Ειδικά προγράμματα που θα χρησιμοποιήσουμε: Βαριά excel files με dynamic formulas. Φαίνεται αστείο αλλά έχουν γονατίσει τον υπολογιστή του γραφείου (Intel core i7-3700, ram 16g), ορισμένες φορές με το save να χρειάζεται κανένα λεπτό αλλά και με αρκετά crash. Θα ήθελα από το σπίτι να μην έχω τέτοια θέματα αν είναι θέμα hardware.

Αν στη σύνθεση χρειαζόμαστε οθόνη? Αν όχι ποια οθόνη έχουμε και αν σκεφτόμαστε να αγοράσουμε μελλοντικά μια άλλη. Το monitor που έχω είναι το syncmaster SA550 της Samsung. Προσωπικά με έχει βολέψει αλλά αν έχει παρωχημένη τεχνολογία δεν είμαι αρνητικός στο να το αλλάξω, απλά θα ήθελα αντίστοιχα μια μεγάλη οθόνη γιατί βοηθάει πολύ στην δουλειά (ανοίγω παράλληλα πολλά excel files και μπορώ να τα βλέπω ταυτόχρονα). Κάποτε είχα και δεύτερη οθόνη αλλά λόγω χώρου αυτό δεν είναι δυνατόν πλέον.

Αν στη σύνθεση χρειαζόμαστε και πληκτρολόγιο, ηχεία, ποντίκι? Πληκτρολόγιο έχω ένα παλιό που λειτουργεί ωστόσο μετά από μια άτυχη στιγμή με καφέ κάποια πλήκτρα δυσκολεύονται να ανεβούνε αφού πατηθούν (τα έχω βγάλει και έχω επιχειρήσει να τα καθαρίσω και βελτιώθηκε πολύ η κατάσταση αλλά δεν έχει επανέλθει στο 100%). Ηχεία θα ήθελα να τα αλλάξω καθώς έχω κάποια που πιάνουν πολύ χώρο, που πλέον δεν διαθέτω (5 ηχεία και ένα subwoofer που κανονικά θα έπρεπε να είναι απλωμένα στο δωμάτιο αλλά είναι στρυμωγμένα σε ένα γραφειάκι με καλώδια καλούμπα). Να είναι καλά με βασικό γνώμονα την οικονομία χώρου (χωρίς να  μειώνεται ιδιαίτερα η λειτουργικότητα και η ποιότητα). Ποντίκι δεν χρειάζομαι.  Γενικά δεν είναι προτεραιώτητα. 

Τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε (για την επιλογή κατάλληλου καταστήματος): Βρίσκομαι στην Αθήνα.

Αν τα κομμάτια που θέλουμε να αγοράσουμε θέλουμε να είναι από ένα κατάστημα ή επιθυμούμε την αγορά από διαφορετικά καταστήματα?: Δεν έχω πρόβλημα τα κομμάτια να είναι από διαφορετικά καταστήματα. Αν είναι κοντά θα πεταχτώ να τα αγοράσω αλλιώς θα μου τα στείλουν με ταχυδρομίο.

Αν επιθυμούμε να συναρμολογηθεί το σύστημα στο κατάστημα(στην περίπτωση που δεν γνωρίζουμε πως να το συναρμολογήσουμε) ή το σύστημα θα στηθεί απο τον ενδιαφερόμενο?: Δεν θα τον συναρμολογήσω ο ίδιος καθώς δεν έχω εμπειρία και δεν θα ήθελα να κάνω κάποια ζημιά. Ωστόσο έχω στην γειτονία μου ένα μαγαζί που πέρα από επισκευές κάνει και συναρμολόγηση οπότε θα πάω τα κομμάτια εκεί (και θα δω και την διαδικασία για να μάθω και κάτι).

Αν επιθυμούμε λειτουργικό σύστημα και πιο:  Windows 10, (ή 11) με τα πρόσφατα excel, word κτλ. (αν ανεβάζει πολύ την τιμή τα προγράμματα excel κτλ. θα μιλήσω με την δουλειά μου για να τα προμηθευτώ από αυτούς νομίζω όμως ότι είναι κάπου στα 50€ τα office)

Bonus: Δυστυχώς ο υπολογιστής δεν ανοίγει πλέον οπότε δεν ξέρω/θυμάμαι τι έχει μέσα αλλά μόνο την SSD θα ήθελα να σώσω (βασικά τα data μέσα). Τον έχω πάει για έλεγχο να δω τι ακριβώς έχει χαλάσει (το τροφοδοτικό που ανέφερα είναι σίγουρο, η κάρτα γραφικών υποθέτω ότι είναι χαλασμένη βάσει προφορικής επικοινωνίας που είχα με το service μαγαζί αλλά έτσι και αλλιώς είναι παλιά δεκαετίας). Όταν και άμα ανοίξει θα επανέλθω αλλά δεν νομίζω να έχει τίποτα αξιόλογο μέσα πλέον.

Bonus 2: Σκέφτομαι και την αγορά ενός UPS (extra από το budget) για προστασία του υπολογιστή, χρειάζεται; Ψύκτρα Επεξεργαστή χρειάζεται; Γενικά δεν με πειράζει να ξεφύγω από το budget λιγάκι αρκεί να είναι VFM οι αγορές και να αποσβεστούν σε βάθος 10ετίας. 

Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ! Προσπάθησα να κάνω την σύνθεση μόνος μου αλλά πελάγωσα, όση παραπάνω πληροφορία μάθαινα τόσο πιο δύσκολο γινόταν (απλά φανέρωνε πόσα κενά γνώσης είχα και πόσο συνθετο θέμα είναι).

Επεξ/σία από Jimnewbie
Δημοσ.
Spoiler
3 ώρες πριν, Jimnewbie είπε

να μην χρειάζεται ιδιαίτερες αναβαθμίσεις αλλά όταν μελλοντικά τις χρειαστεί να είναι συμβατός με τα νέα προϊόντα

Όσον αφορά τον πύργο, αυτό δεν γίνεται. Το μόνο που θα είναι (αν είναι κι αυτό) συμβατό, είναι το κουτί του υπολογιστή. Οι επεξεργαστές αλλάζουν socket κάθε 2ετία, οι ραμ ανά 7ετία, οι ψύκτρες ανά 10ετία, τα τροφοδοτικά είναι στο όριο να αλλάξουν πρότυπο στα επόμενα δύο-τρία χρόνια, οι SATA δίσκοι ίσως παραμείνουν όπως είναι, ίσως καταργητούν και αντικατασταθούν από τους PCIe NVME. Μόνο τα φανάκια του κουτιού δεν έχουν υποστεί κάποια μη προσαρμόσιμη αλλαγή τα τελευταία 25 χρόνια.

Δημοσ.

Κατάλαβα επομένως αφού η μελλοντική αναβάθμιση σε βάθος 10ετίας δεν είναι εφικτό σενάριο ας είναι όσο καλύτερο  γίνεται με βάσει τους περιορισμούς του budget με την λογική της αναβάθμισης μέσα στην διετία κάρτας γραφικών. Πιστεύω σε αυτά τα λεφτά θα είναι αρκετά καλό το τελικό αποτέλεσμα για να με βγάλει μια δεκαετία σωστά; (προς το τέλος προφανώς τις δεκαετίας θα πρέπει να πέφτουν τα settings στα παιχνίδια αλλά θα πάιζουνε).

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 λεπτά πριν, Jimnewbie είπε

(προς το τέλος προφανώς τις δεκαετίας θα πρέπει να πέφτουν τα settings στα παιχνίδια αλλά θα πάιζουνε)

Με δεδομένα κάρτες της περασμένης 10ετίας στα παιχνίδια των τελευταίων 2-3 ετών, με δυσκολία παίζουν στα 1080p Low στα 60FPs: https://www.youtube.com/watch?v=g6btPwnv97c

Επίσης, καλώς ορίσατε στη κοινότητα!

Spoiler

Πάντως, μην με λαμβάνετε και πολύ υπ' όψιν. Δεν έχω και άμεση επαφή με το αντικείμενο. Περισσότερα σίγουρα θα γνωρίζουν άλλα μέλη, όπως ο nickol-us ή ο jdrogas (θα έρθουν σε λίγο).

Επεξ/σία από Τέρης Α.
  • Thanks 3
Δημοσ.

Ευχαριστώ! Χωρίς να είμαι σίγουρος έχω την εντύπωση συμπτωματικά ότι αυτή ήταν και η κάρτα γραφικών μου που εξετάζει το βίντεο. Μόλις έχω την παλιά σύνθεση του υπολογιστή θα την ποσταρω για την πληρότητα. 

Τώρα σίγουρα έχετε περισσότερη επαφή από εμένα. Όσες περισσότερες γνώμες τόσο το καλύτερο

• Thanks 1
Δημοσ.
Spoiler

Ευχαριστώ Ελευθέριε...

1500 φτιάχνεις οτι θες. Ακόμη και με τις τιμές καρτών που παίζουν μπορείς να φτιάξεις σύνθεση να παίζεις σχεδόν full τα games που θες.

Τώρα το πλάνο 10ετίας είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί. Απλά θα κοιτάξεις να πάρεις κάποιον δυνατό επεξεργαστή, ίσως και με περισσότερρους πυρήνες από αυτούς που χρειάζεσαι ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες αντοχής στον χρόνο.

Το timing γενικά που έχεις επιλέξει πάντως είναι αρκετά κακό. Πραγματικά δεν ξέρω αν αξίζει να δαπανήσεις όλο το ποσό έτσι όπως το σκέφτεσαι. Καλύτερα να φτιάξεις ένα καλούτσικο build, 600-700  και όσο αντέξει.

Βρισκόμαστε σε μεταβατική εποχή από ddr4 σε ddr5 μνήμες. Η Intel έχει κυκλοφορήσει τους "δυνατούς" k επεξεργαστές της για την ώρα και από Ιανουάριο αναμένεται να κυκλοφορήσει και η υπόλοιπη σειρά. Το αστείο είναι οτι αυτή την στιγμή οι ddr5 μνήμες είναι ακριβές και δυσεύρετες, ενώ από επιδόσεις είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με τις ddr4. 

Από την άλλη η AMD θα κυκλοφορήσει αναβαθμισμένη την υπάρχουσα γενιά επεξεργαστών και μετά θα πάει σε ddr5 πλατφόρμα και πιθανόν σε αλλαγή socket. Σημειωτέων πως το am4 socket το κράτησε αρκετά χρόνια και κάποιος μπορούσε να κάνει αρκετά καλή και οικονομική αναβάθμιση εφόσον χρειαζόταν.

Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν άμεσα το πόσο "future proof" μπορεί να είναι ένα σύστημα που θα στηθεί σήμερα.

Αν μπορείς να περιμένεις, θα ήταν συνετό να δεις τι θα βγάλει η Intel. Αν όχι, να ξέρεις οτι με μια γρήγορη ματιά που έριξα σε καταστήματα που συναρμολογούν, οι διαθεσιμότητες/τιμές είναι αρκετά κακές και για να πάρεις κάτι καλό θα το πληρώσεις, ίσως παραπάνω απ'οτι πρέπει

• Like 2
  • Thanks 2
Δημοσ.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελα να πάρω τώρα καινούργιο υπολογιστή... Ίσως σε κανένα τρίμηνο τετράμηνο κυρίως για τις κάρτες γραφικών... Αλλά  ο παλιός υπολογιστής είναι στο συνεργείο και δεν ξέρω αν επισκευάζεται. Αν είναι να κάνω υπομονή και να αγοράσω μια παλιά συμβατή κάρτα πόσο καιρό θα έπρεπε να περιμένω. 

Πάντως θέλω να σε ευχαριστώ γιατί μου έθεσες κάποια ζητήματα που δεν τα είχα υπόψη καθόλου. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Amd R5 5600X (270€)

https://www.skroutz.gr/s/25549852/AMD-Ryzen-5-5600X-3-7GHz-Επεξεργαστής-6-Πυρήνων-για-Socket-AM4-σε-Κουτί-με-Ψύκτρα.html?from=best_sellers_tag

Msi B550M PRO VDH (75€)

https://www.skroutz.gr/s/26231445/MSI-B550M-Pro-VDH-Motherboard-Micro-ATX-με-AMD-AM4-Socket.html

PATRIOT 16GB DDR4 3600Mhz (67€)

https://www.skroutz.gr/s/19830427/Patriot-Viper-Steel-16GB-DDR4-RAM-με-2-Modules-2x8GB-και-Συχνότητα-3600MHz-για-Desktop-PVS416G360C7K.html?from=catspan

Kingston KC2500 500GB NVME (54€)

https://www.skroutz.gr/s/23252152/Kingston-KC2500-SSD-500GB-M-2-NVMe-SKC2500M8-500G.html

Asus Radeon Rx 6600 XT (680€)

https://www.skroutz.gr/s/30672925/Asus-Radeon-RX-6600-XT-8GB-Dual-OC-90YV0GN1-M0NA00.html

Seasonic Core CG 650watt Gold (65€)

https://www.skroutz.gr/s/20086651/Seasonic-Core-GC-650W-Full-Wired-80-Plus-Gold.html

Aerocool Aero Mini One Gaming (46€)

https://www.skroutz.gr/s/21919789/Aerocool-Aero-One-Mini-Gaming-Mini-Tower-Κουτί-Υπολογιστή-με-Πλαϊνό-Παράθυρο-Λευκό.html

Arctic Freezer 34 Duo (37€)

https://www.skroutz.gr/s/17625619/Arctic-Freezer-34-eSports-Duo-Ψύκτρα-Επεξεργαστή-Διπλού-Ανεμιστήρα-για-Socket-AM4-1200-115x-Λευκή.html

Σκληρούς δίσκους για αποθήκη χρησιμοποιείς τους παλαιούς .

Viewsonic VX3211-2K-MHD Monitor 31.5" QHD 2560x1440 (270€)

https://www.skroutz.gr/s/12866726/Viewsonic-VX3211-2K-MHD-Monitor-31-5-QHD-2560x1440.html

Θεωρώ πως είναι ένα πλήρες και αξιόλογο σετάκια για κάθε είδους εργασίας.

Απο πλευράς gaming είσαι εδώ.

Επεξ/σία από adtakhs
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

*** Εναλλακτική πρόταση αν δεν είναι gamer με απαιτήσεις.

Αφαιρείς τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών και τοποθετείς στην θέση τους τον

AMD RYZEN 5700G που είναι 8-πύρηνος με ενσωματωμένα τα δυνατότερα γραφικά στην αγορά

https://www.skroutz.gr/s/30384501/AMD-Ryzen-7-5700G-3-8GHz-Επεξεργαστής-8-Πυρήνων-για-Socket-AM4-σε-Κουτί.html

ή τον AMD RYZEN 5600G που είναι 6-πύρηνος με ενσωματωμένα τα δεύτερα δυνατότερα γραφικά στην αγορά.  (αυτός είναι πιο VFM)

https://www.skroutz.gr/s/30374900/AMD-Ryzen-5-5600G-3-9GHz-Επεξεργαστής-6-Πυρήνων-για-Socket-AM4-σε-Κουτί-με-Ψύκτρα.html

Κρατάς τα χρήματά υπόλοιπα χρήματά σου μέχρι να έρθει κάποια καλή κάρτα γραφικών σε λογική τιμή στην αγορά.

Επεξ/σία από adtakhs
  • Like 1
Δημοσ.

ευχαριστω για τις απαντήσεις. Δευτέρα θα ξέρω ακριβώς την ζημιά του παλιού υπολογιστή και θα δω απο εκεί τι θα κάνω. Ο nickol-us με προβλημάτισε και έχω δεύτερες σκέψεις. adtakhs σε ευχαριστώ η λίστα σου θα με βοηθήσει πολύ αν δεν φτιαχνετε το παλιό pc και προχωρήσω με το συγκεκριμένο ποσό. alxnt  θα το δοκιμάσω και ελπίζω να πιάσει. 

Δευτέρα λογικά θα ποσταρω και την παλιά σύνθεση. 

Καλά Χριστούγεννα !

• Thanks 1
Δημοσ.

O παλιός υπολογιστής

• Operating System: Windows 10 Home 64-bit
  • CPU: Intel(R) Core(TM) i7-2600K CPU @ 3.40GHz   3.40 GHz
  • RAM: 16.0GB Dual-Channel DDR3 @ 668MHz (9-9-9-24)
  • Motherboard: ASUSTeK Computer INC. SABERTOOTH P67 (LGA1155)     37 °C
  • Graphics: 2047MB NVIDIA GeForce GTX 950 (ASUStek Computer Inc)
  • Storage: 931GB Western Digital WDC WD10EALX-009BA0 (SATA ) 38 °C
                   238GB SATA SSD (SATA (SSD))    40 °C
  • Optical Drives: Optiarc DVD RW AD-5260S
  • Audio: Συσκευή High Definition Audio

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους. Τελικά είχε καεί ο SSD του παλιού και τον άλλαξα. Θα κάνω υπομονή για κανένα έτος αφού με τα δεδομένα που μου έθεσε και ο nickol-us δεν αξίζει αυτό το ποσό.  Από την καταπληκτική σύνθεση του adtakhs θα πάρω το monitor με τα ενσωματωμένα ηχεία για τώρα για να ελευθερωθεί το γραφείο μου κάπως. Και πάλι σας ευχαριστώ γιατί παρόλο που δεν κατέληξα στην αγορά με νουθετήσατε σωστά.  Θα επανέλθω σε κανέναν χρόνο όταν με το καλό θα έχουν, ελπίζω, μειωθεί οι τιμές των GPU και  οι DDR5 είναι σε καλύτερες τιμές. Αν θέλετε κάποια άλλη πληροφορία για τον παλιό pc ρωτήστε και θα σας πω

• Like 1
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...