Προς το περιεχόμενο

FM Radio & TV στο Linux Mint?

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, jim_p είπε

2 αποριες που εχω σαν Μητσος (= χρηστης με 15 χρονια σε λινουξ).

Γιατι sudo για να σβησει κατι μεσα απο το ιδιο του το home?! Θα αρκουσε ενα rm ~/.config/whatever. Γιατι να εχει ΟΛΟ το path? Επισης γιατι -rf? Αυτο που ηταν προς διαγραφη ηταν ενα αρχειο, οποτε το -r ειναι περιττο και ακομα πιο περιττη η εξαναγκασμενη διαγραφη με το -f. Οπως ειχε πει καποιος σε παρομοιο overkill περιστατικο, εινια σαν να θες να σκοτωσεις μια μυγα με μπαζουκας :D

Βγαζοντας την παραπανω "υπερβολικη διαγραφη" στην ακρη, απο που προκυπτει το "Ο συγκεκριμένος φάκελος περιέχει σημαντικά αρχεία ρυθμίσεων του λειτουργικού"? Τα αρχεια του χρηστη εχει και τιποτε αλλο. Οκ εχασε τα παντα και θα χρειαστει να ξανακανιε απο την αρχη οποιαδηποτε ρυθμιση αφορα το χρηστη του, αλλα οχι και ολοκληρο το συστημα! Το kaffeine πχ ειναι ακομα εγκατεστημενο, οι ενημερωσεις που εκανε στο συστημα ειναι εγκατεστημενες κλπ. Γιατι να κανει εγκατασταση απο την αρχη?

Τελος, ειχα κανει καποτε κατα λαθος "rm *" στο home μου. Εχασα οσα αρχεια ηταν ξεμπαρκα μεσα εκει, πχ κατι σημειωσεις που ειχα, αλλα δεν διαγραφηκαν τα οσα αρχεια ηταν σε φακελους, ουτε τα κρυφα αρχεια.

Εγώ έβαλα το sudo γιατι δεν έκανε τη διαγραφή χωρίς αυτό. Τουλάχιστον έτσι κατάλαβα.

Αν κατάλαβα καλά εγώ διέγραψα όλο το directory home? Δηλ. όχι αρχεία μέσα στο directory αλλά ολόκληρο με τους υποφάκελους και τα κρυφά?

Τώρα φτάνω στη γραμμή εντολών όταν ξεκινάω από reboot σε recovery mode, αλλά στο log-in του παραθυρικού κολλάει και δεν μπαίνει. Υπάρχει άραγε τρόπος να φτιάξει αυτό χωρίς επανεγκατασταση όλου του Mint (με τις δικές μου γνώσεις)?

YΓ. Μπαίνω με recovery σε command line mode δίνω cd ./home και με την εντολή dir βλέπω ότι ΔΕΝ έχουν διαγραφεί όλα τα περιεχόμενα αλλά έχει μέσα ένα κενό directory "Mythtv". Αλλά είναι σίγουρο ότι πριν κάνω την βλακεία υπήρχε directory /home/evangelos ή ακόμη πιό βαθιά  /home/evangelos/.config/gqrx/ ??? Αν υπήρχε γιατί έσβησα εκείνο και όχι και το mythtv ?

Και με την εντολή "sudo rm -rf /home/evangelos/ .config/gqrx" δεν θάπρεπε να διαγραφεί οτιδήποτε υπήρχε μέσα στο /home/evangelos/ αλλά όχι και το ίδιο?

Ναι δεν έπρεπε να βάλω όλο το path αρχίζοντας από το root directory γιατί ο κίνδυνος λάθους είναι μεγάλος (αυτά τα είχα ξεχάσει, και τα ξαναθυμήθηκα τώρα μετά από 40 χρόνια)...

Επεξ/σία από MessengerOfGood
  • Απαντ. 39
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Με το -r εκει διεγραψες ολο το /home/evangelos και οτι ειχε μεσα. Το /home/Mythtv ειναι του mythtv που για καποιο λογο εχει δικο του χρηστη γιατι πρεπει να τρεξει με συγκεκριμενα δικαιωματα. Το home του δικου σου χρηστη (evangelos) δεν υπαρχει πλεον.
Με την εντολη λοιπον διαγραφονται τα περιεχομενα του φακελου, οι υποφακελου (λογω -r), και ο ιδιος ο φακελος, γιαυτο να προσεχεις αλλη φορα.

Μπορεις απο τη γραμμη εντολων που εισαι να κανεις εναν αλλο χρηστη, τον vaggos πχ, με ενα 

sudo adduser vaggos

και μετα να δοκιμασεις να κανεις login σε αυτο το νεο χρηστη. Θα σε ρωτησει για κωδικο κλπ. Τουλαχιστον δεν θα χρειαστει να στησεις το λειτουργικο απο την αρχη.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σωστο και αυτο. Ο χρηστης evangelos δεν διαγραφτηκε απο το συστημα, τρεχοντας τις εντολες που λεει ο τυπος στο πρωτο μηνυμα εκει, και βαζοντας evangelos οπου user, θα τον ξαναφτιαξεις με τα σωστα δικαιωματα.

Επεξ/σία από jim_p
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σας ευχαριστώ. Χτες βραδυ ξαναεγκατεστησα το Linux Mint Cinnamon 64 v.20.2 (βασισμένο στο Ubuntu).

Δεν ήταν μεγάλος κόπος γιατί δεν είχα τίποτα αξιόλογα αρχεία, απλά πειραματίζομαι ακόμη.

Πρέπει να ξαναθυμηθω το σύστημα αρχείων του Unix. Η χρήση όμως των εξωτερικών συσκευών, οι οδηγοί, τα backends και τα frontends δεν ήταν από τα πράγματα που ήξερα όταν προγραμμάτιζα σε FORTRAN. Τότε απλά είχαμε input & output. Δεν είχαμε και πολύ interaction τοτε...

Εγκατέστησα το VLC, το Kaffeine και το Gqrx-sdr, όλα από το software manager (τα βρήκε αμέσως, δεν χρειάστηκε η γραμμή εντολών).

Τώρα το kaffeine ξεκινάει το σκανάρισμα καναλιών (το lsusb -t βρίσκει τον οδηγό και στο "configure television/device 1 την βλέπει την συσκευή). Κάνει πολύ ώρα στο σκανάρισμα γιατί στις ρυθμίσεις στο source έχω βάλει "autoscan". Όταν έβαλα source "gr-Athens" τελείωσε γρήγορα, αλλά δεν βρήκε κανενα κανάλι. Μικρό το κακό πάντως.

Με το VLC και το gqrx δεν ασχολήθηκα πολύ, και τα δύο φορτώνουν αλλά δεν έχω καταφέρει να βρώ πως βρίσκω κανάλια. Θα επανέλθω. To gqrx δεν βλέπει τη συσκευή μου  FM (Avermedia MR-800) για την οποία το lsusb -t βλέπει ότι έχει driver. Ίσως η συσκευή δεν είναι από αυτές που μπορεί να δεί το gqrx. (https://gqrx.dk/supported-hardware)

Έυχαριστώ πάρα πολύ, έμαθα πολλά και σας εύχομαι να περάσετε πολυ όμορφα τα Χριστούγεννα.

• Like 1
Δημοσ.

Μολις ανακαλυψα οτι το rhythmbox υποστηριζει fm radio μεσω καποιου plugin. Αν θες να το δοκιμασεις, το βαζεις με 

sudo apt-get install rhythmbox rhythmbox-plugins

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κατά ένα περίεργο τρόπο είχα εγκαταστήσει το rhythmbox-plugins χωρίς να έχω εγκαταστήσει το rhythmbox!

Πάντως δούλευε αλλά έπαιρνε μόνο απο internet radio.

Έβαλα το rhythmbox (flatpak) (δεν ξέρω τι είναι αυτά τα fletpaks...) καί έβαλα καί ότι άλλο plugin μου έβγαλα το software manager του Mint. Επίσης έτραξα και την εντολή sudo που έδωσες (ειπε ότι είναι ήδη εγκατεστημένα και είναι η τελευταία έκδοση).

Όμως δεν βλέπει συσκευή, μόνο από το ιντερνετ και μάλιστα πολύ λίγους σταθμούς (11). Βλέπει και το last.fm που θέλει login...

Είδα και αυτό https://askubuntu.com/questions/111363/is-there-any-good-software-for-linux-for-fm-radio-listening

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, coffeex είπε

Ο δέκτης που έχεις υποστηρίζει ψηφιακά κανάλια για TV;

Για ραδιόφωνα δεν θα έχεις θέμα.

Ναί. Με το kaffeine πιάνω μόνο TV και τα γνωστά κανάλια της ERT. Κανονικό ραδιόφωνο FM δεν πιάνω.

Δημοσ.
Στις 2/1/2022 στις 5:08 ΜΜ, MessengerOfGood είπε

Ναί. Με το kaffeine πιάνω μόνο TV και τα γνωστά κανάλια της ERT. Κανονικό ραδιόφωνο FM δεν πιάνω.

Αυτό συμβαίνει διότι είναι φορτωμένος ο driver του DVB-T για τηλεόραση, και το RTL-SDR που είναι για το "ράδιο" δεν μπορεί να φορτώσει τον δικό του.

Με την παρακάτω εντολή αφαιρείς ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ τον driver  DVB-T και ακούς ράδιο από το gqrx.  Αν ξεκουμπώσεις το στικάκι και το ξανακουμπώσεις επιστρέφει στην προηγούμενη κατάσταση.

sudo rmmod dvb_usb_rtl28xxu

Για να το κάνεις μόνιμο πρέπει να κάνεις blacklist τον driver

echo 'blacklist dvb_usb_rtl28xxu' | sudo tee – append /etc/modprobe.d/blacklist-dvb_usb_rtl28xxu.conf

Εννοείτε ότι όταν ακούς ράδιο δεν βλέπεις τιβι, και το αντίστροφο.

Για να παίξουν και τα δυο το συζητάμε αργότερα.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...