adamp Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα , έχω ένα θέμα με τον υπολογιστή μου και πραγματικά με έχει γονατίσει οικονομικά χωρίς να βρεθεί λύση. Είχα ενα σύστημα με RTX 2080 super Aorus watercooling , intel 17 9700k ( με corsair watercooling) και μητρική Aorus z390 master. Αγόρασα την οθόνη της Samsung odyssey g9 49'' και λόγο χαμηλών FPS είπα να αναβαθμίσω την κάρτα γραφικών μου , λίγες ημέρες πριν κάνω την αναβάθμιση σε τακτικά διαστήματα το PC μου έβγαζε μαύρη οθόνη . Ολα δούλευαν από πίσω αλλά δεν είχα εικόνα , έκανα restart και έστρωνε . Ξεσύνδεσα το τροφοδοτικό και σύνδεσα πάλι και δεν το ξαναέκανε. Λίγες μέρες μετά αγόρασα την Asus strix RTX 3080ti oc . Ανοίγοντας το Pc δεν είχα κανένα θέμα πέρα απο το οτι στην επιφάνεια εργασίας έφτανε 50 C και δεν ξεκινούσαν οι ανεμιστήρες να δουλεύουν . Μόλις όμως πατούσα play σε ένα game ξεκινούσε να ανεβάζει θερμοκρασία , μέσα σε 15 δευτερόλεπτα πήγαινε στους 85 + και δεν είχα μπεί καν σε game απλά ημουν στο Lobby του παιχνιδιού . Είδα και θερμοκρασίες πάνω απο 95 C όπου και έκανα ALT + F4 .Επίσης δεν μπορείς να καθίσεις μέσα στο δωμάτιο με τον θόρυβο που κάνει γιατί οι ανεμιστήρες είναι στο 100%. Συν σε όλα αυτά έκανα ένα δυνατό τσίριγμα ( από ότι διάβασα λέγεταi coil whine ) . Νόμιζα πως έχει πρόβλημα η GPU , την πήγα σε 2 μαγαζιά με υπολογιστές , ο πρώτος μου είπε πως έχει θέμα και να την στείλω πίσω . Την έστειλα πίσω λοιπόν και μετά απο λίγες μέρες με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν πως δεν έχει κανένα θέμα μετά απο δοκιμές που έκαναν. Μου την έστειλαν πίσω και έκανα δικές μου δοκιμές . Έφερα στο σπίτι μου το PC ενός ΄φιλου με Ryzen 3800 , κούμπωσα επάνω το δικό μου τροφοδοτικό την κάρτα μου και την οθόνη μου και έπαιξα Call of duty με 65-70 C me 140 FPS χωρίς κανένα θέμα . Έκανε coil whine μόνο σε benchmark στα μεγάλα ζόρια . Αρα το τροφοδοτικό το έβγαλα από τα πράγματα που μπορεί να είχαν θέμα . Παρατήρησα ότι η μητρική μου είχε ένα SLOT GPU καμένο το οποίο έγινε εκείνες τις ημέρες με τις αλλαγές . Πρώτα άλλαξα motherboard πήρα την ίδια σειρά με την διαφορά ότι ήταν η ELITE όχι η Master που είχα . Δεν άλλαξε τίποτα πάλι το ίδιο πρόβλημα . Μετά πήγα την κάρτα γραφικών μου σε ένα άλλο PC πού είχε Ryzen 5600Χ και πάλι η θερμοκρασία ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα με βάση αυτά που είχα δει σε βίντεο η διαβάσει για την GPU μου. 65-70 C . Τα πρώτα 2 PC που είχα δοκιμάσει στα μαγαζιά υπολογιστών είχαν intel CPU . Πήρα RAM από έναν φίλο και δοκίμασα οπότε απέκλεισα και τις RAM . και το μόνο που έμενε ήταν CPU . Αγόρασα εναν Ryzen 5900x και την Mobo της Asus ROG Crosshair VIII Dark Hero X570 . Προχθές έκανα την αλλαγή και πάλι είχα το ίδιο πρόβλημα . Το coil whine ακούγεται ελάχιστα πια αλλά η θερμοκρασία ειναι σταθερή στους 88-89 βαθμούς . Δεν μπορείς να παίξεις δίπλα από το PC ο θόρυβος από τους ανεμιστήρες είναι υπερβολικός . Οι επιδόσεις ήταν φανταστικές την πρώτη μέρα που απλά δοκίμασα , 220 FPS στο pubg . Εχθές όμως που κάθισα να παίξω είχα drops και spikes και τα FPS έπεφταν ακόμα και στα 100 , μου έβγαζε συνέχεια ότι χρειάζεται update η κάρτα χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο στο nvidia . Ακόμα και στο Heathstone έχω 88C θερμοκρασία . Το κουτί μου είναι Open box της Azza 803 . Έχω κάνει 4 format και έχω περάσει όλα τα drivers πολλές φορές . Όλα αυτά τα έκαναν 2 φίλοι που ασχολούνται χρόνια και στήνουν net cafe , στο πρόβλημα μου όμως σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Επεξ/σία 20 Δεκεμβρίου 2021 από adamp
PC_Science_Lefkada Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 32 λεπτά πριν, adamp είπε Το κουτί μου είναι Open box της Azza 803 . Αυτό είναι το πρόβλημα σου. Από την άποψη της ροής αέρα, με διαφορά ότι χειρότερο και πιο ηλίθιο έχω δει. Ειδικά για κάρτα γραφικών είναι κανoνικό βασανiστήριο να τη βάλεις εκεί μέσα. Για αυτό στο δικό σου κουτί έχεις 20 βαθμούς πάνω σε idle. Αν βάλεις όλους τους ανεμιστήρες να φυσάνε προς τα μέσα ή όλους να φυσάνε προς τα έξω, θα δεις βελτίωση, αλλά και πάλι θα έχεις χειρότερες θερμοκρασίες από κουτί των 40 ευρώ στην κάρτα γραφικών. Το κουτί αυτό δε διορθώνεται χωρίς χοντρές πατέντες και πρέπει να το αλλάξεις asap.
adamp Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 5 λεπτά πριν, PC_Science_Lefkada είπε Αυτό είναι το πρόβλημα σου. Από την άποψη της ροής αέρα, με διαφορά ότι χειρότερο και πιο ηλίθιο έχω δει. Ειδικά για κάρτα γραφικών είναι κανoνικό βασανiστήριο να τη βάλεις εκεί μέσα. Για αυτό στο δικό σου κουτί έχεις 20 βαθμούς πάνω σε idle. Αν βάλεις όλους τους ανεμιστήρες να φυσάνε προς τα μέσα ή όλους να φυσάνε προς τα έξω, θα δεις βελτίωση, αλλά και πάλι θα έχεις χειρότερες θερμοκρασίες από κουτί των 40 ευρώ στην κάρτα γραφικών. Το κουτί αυτό δε διορθώνεται χωρίς χοντρές πατέντες και πρέπει να το αλλάξεις asap. Ναι αλλά και στα Box Που δοκίμασα την κάρτα μου την ώρα της δοκιμής ήταν ανοιχτά δεν τα είχα κλείσει . Πιστεύεις οτι θα κάνει 20 βαθμούς διαφορά ένα κλειστό κουτί ?
JDROGAS Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 Συγγνωμη αλλα θα σε στενοχωρησω. Εχεις ηδη χαλασει 3-4000 ευρω για να βρεις το προβλημα ακομα το ψαχνεις και δεν εχεις καταλαβει οτι κατι κανεις λαθος; Αρχικα το θεμα σου ηταν οτι σου εσβηνε και εκανες επανεκκινηση η εβγαζες το τροφοδοτικο και επανερχοταν. Και μετα αποφασιζεις να παρεις μια καρτα των 2000+ευρω γαι να λυσεις το προβλημα; Ειχες τον 9700k (με ενσωματωμενα γραφικα) οποτε το πιο λογικο βγαζεις την καρτα και κοιτας εαν ολα δουλευουν σωστα. Εαν ολα δουλευαν καλα και ειχες απλα υπονοια για το τροφοδοτικο σου,η το βγαζεις και το μετρας σε εναν τεχνικο η στην τελικη δινεις 100-150 ευρω και παιρνεις ενα σοβαρο τροφοδοτικο για να μην εχεις υποψιες για τα ρευματα σου. Και μετα δοκιμαζεις μνημες η αλλαζεις πλατφορμα εντελως (πηρες 5900x - x570) τι σχεση μπορει να εχει με την θερμοκρασια της καρτας; Δεν μπορω να κατσω να απαντησω σε ολες σου τις κινησεις γιατι θα γεμισω σελιδες........(οι οποιες ηταν ολες λαθος) Σιγουρα δεν μας τρολλαρεις;;;; Οταν λες οτι η καινουργια σου καρτα εχει 88-89 βαθμους το υπολοιπο hardware (cpu-mobo) τι θερμοκρασιες εχει; Mε τι τις μετρας τις θερμοκρασιες; Oι ανεμιστηρες της καρτας δουλευουν συνεχεια στο 100%; Δεν υπαρχει λογισμικο να ρυθμισεις εσυ το fan curve; To κουτι δεν το γνωριζω αλλα βλεποντας ενα βιντεακι το δουλευεις ανοιχτο η κλειστο; 6
adamp Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, JDROGAS είπε Συγγνωμη αλλα θα σε στενοχωρησω. Εχεις ηδη χαλασει 3-4000 ευρω για να βρεις το προβλημα ακομα το ψαχνεις και δεν εχεις καταλαβει οτι κατι κανεις λαθος; Αρχικα το θεμα σου ηταν οτι σου εσβηνε και εκανες επανεκκινηση η εβγαζες το τροφοδοτικο και επανερχοταν. Και μετα αποφασιζεις να παρεις μια καρτα των 2000+ευρω γαι να λυσεις το προβλημα; Ειχες τον 9700k (με ενσωματωμενα γραφικα) οποτε το πιο λογικο βγαζεις την καρτα και κοιτας εαν ολα δουλευουν σωστα. Εαν ολα δουλευαν καλα και ειχες απλα υπονοια για το τροφοδοτικο σου,η το βγαζεις και το μετρας σε εναν τεχνικο η στην τελικη δινεις 100-150 ευρω και παιρνεις ενα σοβαρο τροφοδοτικο για να μην εχεις υποψιες για τα ρευματα σου. Και μετα δοκιμαζεις μνημες η αλλαζεις πλατφορμα εντελως (πηρες 5900x - x570) τι σχεση μπορει να εχει με την θερμοκρασια της καρτας; Δεν μπορω να κατσω να απαντησω σε ολες σου τις κινησεις γιατι θα γεμισω σελιδες........(οι οποιες ηταν ολες λαθος) Σιγουρα δεν μας τρολλαρεις;;;; Οταν λες οτι η καινουργια σου καρτα εχει 88-89 βαθμους το υπολοιπο hardware (cpu-mobo) τι θερμοκρασιες εχει; Mε τι τις μετρας τις θερμοκρασιες; Oι ανεμιστηρες της καρτας δουλευουν συνεχεια στο 100%; Δεν υπαρχει λογισμικο να ρυθμισεις εσυ το fan curve; To κουτι δεν το γνωριζω αλλα βλεποντας ενα βιντεακι το δουλευεις ανοιχτο η κλειστο; Καλησπέρα , δεν έχω κανέναν λόγο να σε τρολλάρω απλά δεν κατάλαβες τι έκανα. Δεν αγόρασα κράτα για να φτιάξω το πρόβλημα γιατί όπως είπα το συνέδεσα το ξέσυνδεσα ( τροφοδοτικό )και όλα δούλευαν με το αρχικό σύστημα .Απλά έπρεπε να αποφορτιστεί το τροφοδοτικό . Ο λόγος που αγόρασα καινούργια κάρτα ήταν για να αναβαθμίσω το σύστημα μου επειδή απο 27'' monitor πήγα σε 49 wide και με την rtx 2080 είχα low fps. αν διαβάσεις πάλι αυτό που έγραψα θα καταλάβεις. Επεξ/σία 20 Δεκεμβρίου 2021 από adamp
JDROGAS Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 Το θεμα σου δεν ειναι η αναβαθμιση της καρτας (ας μην καταλαβα καλα) παροτι ειπες οτι το pc με την 2080 σου εφερνε μαυρη εικονα πολλες φορες και επανερχοταν με restart η με αποσυνδεση του τροφοδοτικου. Εσυ καπου τα εχεις μπλεξει........μετα ειπες οτι ανακαλυψες καποιο pci καμμενο. Αναφερεις οτι δοκιμασες αλλες μνημες (τι σχεση εχουν οι μνημες) και οτι απεμεινει η cpu,οποτε μετα πηρες 5900 και X570 για να λυθει το προβλημα; Καπου τα δικα σου λεγομενα δεν βγαζουν νοημα. Τελος παντων εγω να βοηθησω θελω δεν σε κρινω. Στο προβλημα σου τωρα,δεν μου απαντας σε καμια μου ερωτηση. Ξαναρωταω λοιπον! 2 ώρες πριν, JDROGAS είπε Οταν λες οτι η καινουργια σου καρτα εχει 88-89 βαθμους το υπολοιπο hardware (cpu-mobo) τι θερμοκρασιες εχει; Mε τι τις μετρας τις θερμοκρασιες; Oι ανεμιστηρες της καρτας δουλευουν συνεχεια στο 100%; Δεν υπαρχει λογισμικο να ρυθμισεις εσυ το fan curve; To κουτι δεν το γνωριζω αλλα βλεποντας ενα βιντεακι το δουλευεις ανοιχτο η κλειστο;
hydra7 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα... Εγώ θα πόνταρα στο τροφοδοτικό... Το ότι το δοκίμασες σε ξένα setups δεν είναι αξιόπιστη εικόνα... είναι άλλα setups απλά... άμα θες το εξηγώ... Δανείσου ένα (ιδανικά) καλό+καινούργιο τροφοδοτικό και τσέκαρε το στο δικό σου pc για αν βελτιωθεί το όλο θέμα... εύχομαι να πάνε όλα καλά... Quote If a power supply cannot provide enough current for the graphics card, it could be laboring and could get hotter faster. The same will hold true for the power supply in terms of heat. Power is important for your graphics card, both in terms of specification and quality. Inadequate power can cause many malfunctions besides overheating and isn’t very good for the hardware inside a computer. This situation is usually caused by someone inexperienced. That person may have never installed the correct power supply from the get-go or never upgraded the power supply after upgrading the graphics card or other hardware. This can also be true when a power supply gets really old and cannot perform as originally intended. Επεξ/σία 20 Δεκεμβρίου 2021 από hydra7
PC_Science_Lefkada Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 4 ώρες πριν, adamp είπε Πιστεύεις οτι θα κάνει 20 βαθμούς διαφορά ένα κλειστό κουτί ? Ναι, αλλά έχω δουλειά εξωτερική τώρα, δεν μπορώ να στο τεκμηριώσω. Θα γράψω το βράδυ κατά τις 9.
adamp Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 49 λεπτά πριν, JDROGAS είπε Το θεμα σου δεν ειναι η αναβαθμιση της καρτας (ας μην καταλαβα καλα) παροτι ειπες οτι το pc με την 2080 σου εφερνε μαυρη εικονα πολλες φορες και επανερχοταν με restart η με αποσυνδεση του τροφοδοτικου. Εσυ καπου τα εχεις μπλεξει........μετα ειπες οτι ανακαλυψες καποιο pci καμμενο. Αναφερεις οτι δοκιμασες αλλες μνημες (τι σχεση εχουν οι μνημες) και οτι απεμεινει η cpu,οποτε μετα πηρες 5900 και X570 για να λυθει το προβλημα; Καπου τα δικα σου λεγομενα δεν βγαζουν νοημα. Τελος παντων εγω να βοηθησω θελω δεν σε κρινω. Στο προβλημα σου τωρα,δεν μου απαντας σε καμια μου ερωτηση. Ξαναρωταω λοιπον! Mακάρι να μπορέσεις φίλε μου. Λοιπόν , το pc έβγαλε μαύρη οθόνη αρκετές φορές αλλά από την στιγμή που έβγαλα όλα τα καλώδια από το τροφοδοτικό και τα ξανακούμπωσα σταμάτησε. Αφού δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω την κάρτα μου,έβαζα και έβγαζα άλλες κάρτες για να έχω PC . μετά από λίγες μέρες πρέπει να έκαψα - χάλασα - χάλασε μόνο του ,το ένα PCI. αυτή η μητρική έφυγε RMA. Δοκίμασα μνήμες άλλες για να αποκλείσω οτι φταίνε αυτές Pubg GPU - 96% use - 88 C CPU 14% use - 65 C Θερμοκρασίες μετράω με Nvidia η NZXT cam Oi ανεμιστήρες είναι στο AUTO αλλά ειναι στο 100% γιατί αν το βάλω manual στο 70 - 80 ανεβαίνει η θερμοκρασία και άλλο. 1 ώρα πριν, JDROGAS είπε Δεν υπαρχει λογισμικο να ρυθμισεις εσυ το fan curve; Είχα το πρόγραμμα της Asus αλλά δεν ξέρω να τα ρυθμίζω και έτσι δεν τα πείραξα. 1 ώρα πριν, JDROGAS είπε To κουτι δεν το γνωριζω αλλα βλεποντας ενα βιντεακι το δουλευεις ανοιχτο η κλειστο; Και τα δύο , καμία διαφορά . Για να καταλάβεις τι συμβαίνει . Οταν ανοιγω ενα game η καρτα θα γαμηθεί να πάει στους 88+ λες και ο θεός την είπε εκεί θα δουλεύεις. 1 ώρα πριν, hydra7 είπε Καλησπέρα... Εγώ θα πόνταρα στο τροφοδοτικό... Το ότι το δοκίμασες σε ξένα setups δεν είναι αξιόπιστη εικόνα... είναι άλλα setups απλά... άμα θες το εξηγώ... Δανείσου ένα (ιδανικά) καλό+καινούργιο τροφοδοτικό και τσέκαρε το στο δικό σου pc για αν βελτιωθεί το όλο θέμα... εύχομαι να πάνε όλα καλά... Το πρόβλημα είναι πως δεν μπορώ να βρω άτομο με μεγάλο τροφοδοτικό πάνω από 750W . Υπάρχει τρόπος να δω πόσο ρεύμα πρέπει να καταναλώνει η κάρτα μου σε full load και να το συγκρίνω με αυτό που καταναλώνει στο δικό μου ? 56 λεπτά πριν, PC_Science_Lefkada είπε Ναι, αλλά έχω δουλειά εξωτερική τώρα, δεν μπορώ να στο τεκμηριώσω. Θα γράψω το βράδυ κατά τις 9. Ευχαριστώ
JDROGAS Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 Mε ενα γρηγορο ψαξιμο που εκανα βλεπω οτι η καρτα σου χτυπαει 80αρια 70αρια στην καλυτερη. Εαν το κουτι σου δεν βοηθαει,και το λεω γιατι βλεπω ψηλα και τη cpu στους 65 βαθμους τοτε λογικο ειναι να βλεπεις στο gaming +10 απο οτι αλλες 3080. Η μητρικη σου ποσο δειχνει; Δες και με το hwinfo Eδω ενα τεστ να δεις περιπου καταναλωσεις και θερμοκρασιες. https://www.tweaktown.com/reviews/9828/asus-rog-strix-geforce-rtx-3080-ti/index.html#Power-Consumption-and-Temps
adamp Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 1 ώρα πριν, JDROGAS είπε Mε ενα γρηγορο ψαξιμο που εκανα βλεπω οτι η καρτα σου χτυπαει 80αρια 70αρια στην καλυτερη. Εαν το κουτι σου δεν βοηθαει,και το λεω γιατι βλεπω ψηλα και τη cpu στους 65 βαθμους τοτε λογικο ειναι να βλεπεις στο gaming +10 απο οτι αλλες 3080. Η μητρικη σου ποσο δειχνει; Δες και με το hwinfo Eδω ενα τεστ να δεις περιπου καταναλωσεις και θερμοκρασιες. https://www.tweaktown.com/reviews/9828/asus-rog-strix-geforce-rtx-3080-ti/index.html#Power-Consumption-and-Temps Οκ μόλις γυρίσω από δουλειά θα σε ενημερώσω , Ευχαριστώ πολύ! 1
adamp Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 5 ώρες πριν, JDROGAS είπε Mε ενα γρηγορο ψαξιμο που εκανα βλεπω οτι η καρτα σου χτυπαει 80αρια 70αρια στην καλυτερη. Εαν το κουτι σου δεν βοηθαει,και το λεω γιατι βλεπω ψηλα και τη cpu στους 65 βαθμους τοτε λογικο ειναι να βλεπεις στο gaming +10 απο οτι αλλες 3080. Η μητρικη σου ποσο δειχνει; Δες και με το hwinfo Eδω ενα τεστ να δεις περιπου καταναλωσεις και θερμοκρασιες. https://www.tweaktown.com/reviews/9828/asus-rog-strix-geforce-rtx-3080-ti/index.html#Power-Consumption-and-Temps Η μητρική μου είναι στους 54 C αν δεν κάνω λάθος.
BadBoy Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 54 βαθμοί με αυτά τα κρύα; Πάρα πολύ αν μιλάμε για idle.
JDROGAS Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 28 λεπτά πριν, adamp είπε Η μητρική μου είναι στους 54 C αν δεν κάνω λάθος. Eχεις θεμα με τις θερμοκρασιες ειναι το μονο σιγουρο,και κατι πρεπει να κανεις.
PC_Science_Lefkada Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Κατ' αρχάς η κάρτα είναι αυτή ή άλλη; Το τροφοδοτικό για το οποίο γίνεται τόσος λόγος, ποιο είναι; Μάρκα και μοντέλο παρακαλώ. Η οθόνη να υποθέσω ότι έχει 3840x1080@144Hz εγγενή ανάλυση (native resolution); Περί συγκρίσεων τώρα της κάρτας σε άλλα συστήματα, δεν μπορεί να γίνει σύγκριση καταρχάς σε άλλες οθόνες που δεν είναι τουλάχιστον ίδια ανάλυση, και τουλάχιστον ίδια hz με τη δικιά. Με διαφορετικές ρυθμίσεις στο nvidia control panel (πρώτα και κύρια κάθετο συγχρονισμό, v-sync, αλλά και άλλες) δεν υφίσταται σύγκριση θερμοκρασιών ούτε στην ίδια ανάλυση. Αν έχεις το v-sync off (δεν ξέρω τι έχει default το nvidia control panel, πάντως σίγουρα ότι άλλο εκτός από off), κερδίζει η κάρτα σου 15-20 βαθμούς, έτσι για να βλέπεις νούμερα fps που η οθόνη δε μπορεί να αναπαράξει μεν, αλλά η gpu τα έχει παράξει και πάνε στον κάδο. Στα άλλα συστήματα θα βάζατε στα γρήγορα το driver με όλα default στο πανελ για να βγει ένα συμπέρασμα στα γρήγορα. 6 ώρες πριν, adamp είπε Για να καταλάβεις τι συμβαίνει . Οταν ανοιγω ενα game η καρτα θα γαμηθεί να πάει στους 88+ λες και ο θεός την είπε εκεί θα δουλεύεις. 3 μέρες που έχεις κάνει αλλαγή σε dark hero και ryzen, δεν είναι πολλές για να βγεί συμπέρασμα ότι το τροφοδοτικό σου δεν έχει απολύτως κανένα θέμα, αλλά αν καταλαβαίνω καλά το πρόβλημα σου αυτές τις 3 μέρες είναι μόνο ότι ενώ το πρώτο παιχνίδι που βάζεις παίζει καταπληκτικά, πολύ γρήγορα όποιο παιχνίδι και να βάλεις κολάει και οι θερμοκρασίες σου είναι αυτές που λες; Αν ναι, αυτό είναι ο ορισμός του θερμικού προβλήματος. Πάνω από τους 83 βαθμούς αν έχω μαντέξει σωστά το μοντέλο της gpu σου και το bios που έχει, ξεκινάει να σου φρενάρει την κάρτα για να πέσουν οι θερμοκρασίες ή για να μη ζεσταθεί άλλο τουλάχιστον. Και το μέγιστο που θα έχεις δει είναι 90 βαθμούς γιατί στους 91 βαθμούς δίνει εντολή στο pc να σβήσει. Σε αυτό το πρόβλημα με τις θερμοκρασίες η συμβολή του κουτιού σου, είναι καθοριστική. Δευτερευόντως φταίει και ο τρόπος που ρυμίζουν τις καινούργιες κάρτες γραφικών (και επεξεργαστές) οι κατασκευαστές τους. Πόσους ανεμιστήρες έχεις πάνω στο κουτί αυτή τη στιγμή και σε ποια διάταξη είναι; Φοβάμαι ότι τόσοι που έχουν βάλει το χέρι τους σε αυτό το κομπιούτερ προσπαθώντας να λύσουν το πρόβλημα, έχετε βάλει 2 εξτρά ανεμιστήρες χαμηλά να φυσάνε προς τα μέσα και έχετε αφήσει τους 2 πίσω να φυσάνε προς τα έξω. Αυτό θα ήταν το χειρότερο απ'ολα τα σενάρια και η κύρια ροή σε αυτή την περίπτωση, θα έμοιαζε έτσι όπως δείχνει το φούξια βελάκι του παρακάτω σχήματος: 6 ώρες πριν, adamp είπε 7 ώρες πριν, JDROGAS είπε To κουτι δεν το γνωριζω αλλα βλεποντας ενα βιντεακι το δουλευεις ανοιχτο η κλειστο; Και τα δύο , καμία διαφορά . Πολύ μικρό ποσοστό της παροχής αέρα που περνά μέσα από το κουτί, περνάει ΚΑΙ από την κάρτα γραφικών σε αυτή την περίπτωση (ίσως ένα 5%). Η κυρίως ροή περνάει δίπλα της αλλά δεν "αγγίζει" την κάρτα και αυτό οδηγεί τις θερμοκρασίες της προς τα ύψη. Αυτό θα εξηγούσε και γιατί ακο΄μα και αν υπάρχει κάποια ελάχιστη διαφορά στις θρμοκρασίες με μία ή και με τις δύο πόρτες του κουτιού ανοιχτές, γιατί είναι αδύνατο να την παρατηρήσεις. Δεν κάνει διαφορά. Ο αέρας είναι πολύ τεμπέλης και προτιμά πάντα τον πιο εύκολο δρόμο. Κάνε μια προσπάθεια να απαντήσεις τις ερωτήσεις που έχω με έντονα γράμματα adamp και επανέρχομαι. Επεξ/σία 20 Δεκεμβρίου 2021 από PC_Science_Lefkada
Προτεινόμενες αναρτήσεις