jim_p Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 Καλημερα σε ολους. Τις τελευταιες 3 μερες το pc μου παγωνει σε ασχετες χρονικες στιγμες και η μονη λυση εινια το reisub (forced restart, linux specific λειτουργια). Μετα το reisub λειτουργει κανονικοτατα για το υπολοιπο της ημερας. Πριν πω τι ετυχε πριν 3 μερες, ας πω για την προϊστορια του και για ενα περιεργο θεμα που πρωτοσυναντησα τελη Μαϊου. Απο τον Ιανουαριο του 2008 που το αγορασα μεχρι το Σεπτεμβριο του 2020 ειχα πανω ενα 600w tagan force 2. Δυστυχως τα τιναξε μετα απο μια διακοπη ρευματος και τοτε εβαλα ενα hec 380w που ειχα προχειρο, μεχρι να παρω αλλο λογω της καταστασης. Τον Ιανουαριο του 2021 το αντικατεστησα με ενα be quiet system power 9 400w. Ολα δουλευανε μια χαρα μεχρι τον Μαϊο του 2021 που μετα απο ενα kernel update δεν ειχα εικονα ουτε καν στο post (post > grub > λειτουργικο, εικονα πουθενα), παρολο που το συστημα ξεκινουσε κανονικα και μπορουσα να συνδεθω με ssh και να το τσεκαρω. Αντικατεστησα την nvidia gt210 που ειχα μεχρι τοτε με μια ati 6450 και μετα απο 1 μερα το ξανακανε. Την αντικατεστησα και αυτη με μια nvidia 9500, αλλα το ξανακανε μετα απο 1 μερα. Η καθε καρτα ειχε κανει ενα μονο random freeze μεσα στη μερα. Τοτε εκανα rollback στον προηγουμενο πυρηνα, οπου δουλεψε κανονικα απο τοτε δεν τον ξαναενημερωσα. Επισης κρατησα την 9500, μιας και εινια σημαντικα καλυτερη της gt210. 6+ μηνες τωρα δεν ειχα κανενα προβλημα. 3 μερες πριν μπηκα στα windows και ειπα να τρεξω ενα cleanmgr να φυγει η σαβουρα απο το wu. Σαν κλασσικη σαπια εφαρμογη των windows, εστελνε την cpu στο 100% χωρις λογο μεχρι που καποια στιγμη τα πηρα και πατησα ακυρο γιατι δεν μπορουσα να ακουω αλλο το cpu fan να δουλευει με 20οC θερμοκρασια δωματιου. Στον task manager φαινοταν οτι συνεχισε να τρεχει, οποτε την εκλεισα και απο εκει. Μετα ανοιξα ενα command prompt και εδωσα forced reboot (shutdown -r -f -t 00) να ξαναπαω στο λινουξ. Τι το θελα? Ξεκινησε ξανα να κανει την κουλαμαρα που λεω παραπανω και να μην δειχνει τιποτα. Η οθονη εινια συνδεδεμενη ολα αυτα τα χρονια με dvi. Αν τη συνδεσω με dsub οσο το συστημα λειτουργει, εξακολουθει να μην βγαζει εικονα. Αν το κλεισω, την συνδεσω με dsub και το ξεκινησω, δινει εικονα απο την dsub αλλα οχι απο την dvi μεχρι που θα μπει στο λειτουργικο. Μετα αντιλαμβανεται οτι εχει 2 οθονες πανω και βλεπω το desktop μου κανονικα, μισο στην dsub (δεξι μερος) και μισο στην dvi (αριστερο). Και παγωνει σε καποια ασχετη στιγμη το πρωι (στις 7 παρα πχ που εχει 5-10 λεπτα uptime). Σημερα παγωσε και μια δευτερη φορα και γιαυτο ζηταω βοηθεια. Παρατηρω επισης οτι στην εκκινηση τα led της καρτας δικτυου και του (usb) ποντικιου αναβουν και σβηνουν μετα απο 2 δευτερα. Αναβουν ξανα οταν εκκινει το καθε λειτουργικο, αλλα παλια δεν ηταν ετσι. Η καρτα εμενε αναμμενη συνεχως λογω wake on lan και το ποντικι αναβε με το που πατουσα το power και εμενε αναμμενο μεχρι τον τερματισμο. Το συστημα εχει core2duo e4500, 4gb (4*1gb) ddr2, nvidia 9500, εναν 120gb hyperx ssd (για τα λειτουργικα μου) απο τις αρχες του 2016 και εναν 320gb seagate hdd απο το 2008 (για τα δεδομενα μου πλεον).
duffyduck Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 έχεις κάνει memtest? έχεις κάνει έλεγχο στον δίσκο? 1
jim_p Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Οι σκληροι ειναι στο 100% και οι 2, συμφωνα με το hdsentinel παντα. Το memtest θελω να το αφησω τελευταιο γιατι ειναι μανουρα να βαζω-βγαζω ενα ενα τα dimms για να τα τεσταρω. Εχω κανει επαναφορα του bios στα default του 2 φορες τον Μαϊο που αλλαξα τις καρτες και ακομα 1 προχτες που εγινε το κουλο. Απο το bios βαζω τον σκληρο πρωτο στη σειρα εκκινησης και απενεργοποιω τη splash screen για να βλεπω το κανονικο post. Δεν θυμαμαι σε τι τιμη εχει το ahci by default, αλλα το αλλαζω και αυτο αν δεν ειναι ενεργο. Επεξ/σία 18 Δεκεμβρίου 2021 από jim_p
PC_Science_Lefkada Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) mea culpa Επεξ/σία 18 Δεκεμβρίου 2021 από PC_Science_Lefkada 1
jim_p Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 Ας πουμε οτι ισχυει το πρωτο. Γιατι μετα να κανει τα ιδια ακριβως κουλα που εκανε με το λινουξ 6+ μηνες πριν? Windows χρησιμοποιω 1-2 φορες τη βδομαδα βεβαια, αλλα μετα την κουλαμαρα που λεω δεν ξανακανε κατι περιεργο. Εγκατασταση απο την αρχη δεν παιζει να κανω. Ο χρονος μου εινια πολυτιμος και δεν παιζει να χασω μια βδομαδα για να ξαναστησω απο την αρχη το καθε λειτουργικο. Το συγκεκριμενο τροφοδοτικο το προτιμησα επειδη προταθηκε απο αρκετους εδω μεσα και μαλιστα καποιος ειχε πει τοτε πως ειναι κλασεις ανωτερο απο το tagan. Εμενα προς το παρον δεν μου εχει δειξει κατι τετοιο και τοτε ειχα γραψει συνοπτικα τα κουσουρια του στο θεμα των τροφοδοτικων.
aris73 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 Καλησπέρα, δοκίμασε μερικές ώρες τον υπολογιστή με Live Διανομή και γράψε μας πως συμπεριφέρεται. χαιρετώ.
jim_p Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 Σωστο αυτο, θα το δοκιμασω συντομα. Μονο που εχει 2 θεματακια. 1 το οτι θα πρεπει να ανεχτω το σαπιο τον nouveau για 1+ ωρα και 2 το οτι θα πρεπει πρωι πρωι με την τσιμπλα στο ματι να εκκινω κλπ σε live περιβαλλον. Θα ειναι σαν να ειμια στο pc μου αλλα δεν θα ειμαι 1
aris73 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 8 minutes ago, jim_p said: Σωστο αυτο, θα το δοκιμασω συντομα. Μονο που εχει 2 θεματακια. 1 το οτι θα πρεπει να ανεχτω το σαπιο τον nouveau για 1+ ωρα και 2 το οτι θα πρεπει πρωι πρωι με την τσιμπλα στο ματι να εκκινω κλπ σε live περιβαλλον. Θα ειναι σαν να ειμια στο pc μου αλλα δεν θα ειμαι Συμφωνώ μαζί σου. Λίνουξ που έχεις; Πάρε και αντίγραφο των αρχείων σου για ασφάλεια.
jim_p Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 Στο pc αυτο που γραφω παραπανω. Ειναι dual boot debian testing/unstable x64 και w7 pro x64. Ας ανεβασω κανενα λινουξοlog για οποιον ξερει απο λινουξ και μπορει να βοηθησει.Ειναι το output του journalctl -S "2021-12-15" δηλαδη οτι εγινε απο τις 15/12 μεχρι σημερα, με δικαιωματα απλου χρηστη (error1.7z) και με δικαιωματα root (error2.7z). error1.7z error2.7z
aris73 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 41 minutes ago, jim_p said: Στο pc αυτο που γραφω παραπανω. Ειναι dual boot debian testing/unstable x64 και w7 pro x64. Μια χαρα.
aris73 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 1 hour ago, aris73 said: Μια χαρα. Μήπως δημιουργείται το πρόβλημα από το dunst.service; Ρίξε μια ματιά: https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=941855 https://github.com/dunst-project/dunst/issues/611 Επεξ/σία 18 Δεκεμβρίου 2021 από aris73
jim_p Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 Το dunst εινια απλα ενα notification daemon (εικονα), δεν σχετιζεται με το λειτουργικο. Ακομα και αν το απεγκαταστησω δεν αλλαζει κατι. 1
aris73 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 3 minutes ago, jim_p said: Το dunst εινια απλα ενα notification daemon (εικονα), δεν σχετιζεται με το λειτουργικο. Ακομα και αν το απεγκαταστησω δεν αλλαζει κατι. Ωραία. Μιας και το θίξαμε βγαλ' το.
jim_p Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 Λολ! Και τι θα εχω για notification daemon μετα? Το ειχα βγαλει το Μαϊο για καμια δεκαρια μερες αλλα δεν αλλαξε κατι, μονο εφυγε η ειδοποιηση απο το log.
aris73 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 7 minutes ago, jim_p said: Λολ! Και τι θα εχω για notification daemon μετα? Το ειχα βγαλει το Μαϊο για καμια δεκαρια μερες αλλα δεν αλλαξε κατι, μονο εφυγε η ειδοποιηση απο το log. Αμα βρεθεί το πρόβλημα το ξαναβάζεις. Απο θερμοκρασίες πώς πάει; Το πρωί στην εκκίνηση έγραψε στον επεξεργαστή 47 βαθμούς. Dec 18 06:53:25 mitsos sensors[335]: in4: 336.00 mV (min = +0.00 V, max = +4.08 V) ALARM Dec 18 06:53:25 mitsos sensors[335]: in5: 0.00 V (min = +0.00 V, max = +4.08 V) ALARM Επεξ/σία 18 Δεκεμβρίου 2021 από aris73
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα