Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, pifilos είπε

Άμα τείνεις προς αλλαγή μην αγοράσεις κάποιον μέχρι να σιγουρευτείς. Αλλά πριν αλλάξεις τσέκαρε αν πας σε κάποιο άλλο σύστημα τι επιλογές έχεις σε φακούς αναφορικά και με τα χρήματα. Για πειραματισμό πάντως και σχετικά με το ερώτημα ο 11-22mm θα σου δώσει σίγουρα κάτι διαφορετικό. Τα 16mm τα έχεις δει και από τον κιτ, αν δεν έχεις σκοπό να χρειαστείς το f 1.4 - 2.0 δε θα σου κάνει αίσθηση συν ότι είναι και ψιλογκουμούτσα..

Τον 16mm τον σκέφτομαι παραπάνω για την οξύτητα του.

Διαπιστώνω πως οι γρήγοροι φακοί δεν είναι καλύτεροι λόγο διαφράγματος, αλλά και επειδή δίνουν καλύτερη οξύτητα σε νορμάλ ανοίγματα. Δηλαδή ένας φακός που φτάνει σε f1,4 μπορεί στο 1,4 να μην είναι ιδιαίτερα καλός και να χρειαστεί να πάει στο f2 για να αρχίσει να γίνεται sharp και τελικά να δεις την μέγιστη οξύτητα στο f5,6, εκεί που στον κιτ πχ για να δεις καλή οξύτητα θα πρέπει να ανέβεις σε f8 ή και παραπάνω, κάνοντας τον απαγορευτικό για όταν αρχίσει να σουρουπώνει. 

Εκεί βλέπω κυρίως το πλεονέκτημα του και όχι στο bokeh πορτραίτων που μου είναι αδιάφορο.

Εχει το sweet spot του σε ανοικτότερο διάφραγμα.

Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι και λίγο θεωρητικά μιας και πρόκειται για στατιστικά που συγκέντρωσα βλέποντας φώτο και ρυθμίσεις στο flickr. Όσο αξιόπιστο μπορεί να είναι όλο αυτό.

• Απαντ. 113
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Τον Sigma 16mm, ώστε να έχεις έναν γρήγορο autofocus στη φαρέτρα σου.

Εκτός και εάν κάνεις πολύ night street φωτογράφιση, οπότε καλύτερα να επιλέξεις μια μεγαλύτερη εστιακή απόσταση (προτείνω 32mm ή 56mm), αγνοώντας την όποια επικάλυψη εστιακών αποστάσεων.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όχι οκ, ισχύει αυτό γενικά με το sweet spot αλλά νομίζω πως μας έχει κακομάθει λίγο η οθόνη που κοιτάμε. Το κάνω και εγώ κάποιες φορές, να σκανάρω την εικόνα στο 100% και να λέω α εδώ δεν είναι τόσο sharp κλπ αλλά είναι πραγματικά ανώφελο. Πρώτον διότι δεν είναι αυτή η νορμάλ απόσταση που θα κοιτάγαμε μια φωτογραφία γενικά π.χ. εκτυπωμένη, δεύτερον γιατί ο περισσότερος κόσμος που θα τη δει δεν αφιερώνει πολύ χρόνο για να κάτσει να ασχοληθεί με την οξύτητα της. Ωστόσο, καταλαβαίνω τη χαρά του να ζουμάρεις τέρμα και να γουστάρεις με τη λεπτομέρεια. Σίγουρα βέβαια ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες. Είναι όντως ένας λόγος για να πάρεις γρήγορο φακό το ότι θα αποδίδει καλύτερα πιο κλειστός αλλά προσωπικά είναι χαμηλά στη λίστα προτεραιοτήτων. 

Επεξ/σία από pifilos
  • Like 1
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, pifilos είπε

Όχι οκ, ισχύει αυτό γενικά με το sweet spot αλλά νομίζω πως μας έχει κακομάθει λίγο η οθόνη που κοιτάμε. Το κάνω και εγώ κάποιες φορές, να σκανάρω την εικόνα στο 100% και να λέω α εδώ δεν είναι τόσο sharp κλπ αλλά είναι πραγματικά ανώφελο. Πρώτον διότι δεν είναι αυτή η νορμάλ απόσταση που θα κοιτάγαμε μια φωτογραφία γενικά π.χ. εκτυπωμένη, δεύτερον γιατί ο περισσότερος κόσμος που θα τη δει δεν αφιερώνει πολύ χρόνο για να κάτσει να ασχοληθεί με την οξύτητα της. Ωστόσο, καταλαβαίνω τη χαρά του να ζουμάρεις τέρμα και να γουστάρεις με τη λεπτομέρεια. Σίγουρα βέβαια ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες. Είναι όντως ένας λόγος για να πάρεις γρήγορο φακό το ότι θα αποδίδει καλύτερα πιο κλειστός αλλά προσωπικά είναι χαμηλά στη λίστα προτεραιοτήτων. 

Εγώ εκτυπώνω κιόλας. Εχω φωτογραφικό εκτυπωτή και εκεί φαίνονται όλα σε μέγεθος Α3. Για Α4 όλοι οι φακοί καλοί είναι, ακόμη και μιας compact ή ενός κινητού. Από εκεί και πάνω αρχίζει να ζορίζει το πράγμα. Οπότε θέλω να μπορώ να πάρω το μέγιστο που μπορεί να δώσει η μηχανή.

Πχ αν δεις στο dxomark όταν κάνει τεστ τους φακούς, εκει δίνει και τα πραγματικά pixel απόδοσης οξύτητας. Θα τρομάξεις όταν δεις πως ένας φακός κιτ σε μια μηχανή σαν την δική μου των 24 mpx μπορεί να δώσει απόδοση πχ 8 μόλις πραγματικών megapixel, ενώ ένας καλύτερoς φακός ανεβάζει την απόδοση σε 12 ή και 15mpx. Ενδεχομένως και περισσότερα

Δες το sharpness στον 11-55mm

https://www.dxomark.com/Lenses/Canon/Canon-EF-M-18-55mm-F35-56-IS-STM-mounted-on-Canon-EOS-M__819

και στον 22mm

https://www.dxomark.com/Lenses/Canon/Canon-EF-M-22mm-F2-STM-mounted-on-Canon-EOS-M__819

8 πραγματικά mpx ο πρώτος κιτ, και 13 πραγματικά mpx ο μικρός prime.  Παραπάνω απο μισή φορά πάνω πιο οξύς.

Δυστυχώς όμως το site έχει στοιχεία για μόλις 3 φακούς eos-m. Ακόμη μια φορά που πάμε στα τυφλά

• Like 2
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, highpriest είπε

Εγώ εκτυπώνω κιόλας. Εχω φωτογραφικό εκτυπωτή και εκεί φαίνονται όλα σε μέγεθος Α3. Για Α4 όλοι οι φακοί καλοί είναι, ακόμη και μιας compact ή ενός κινητού. Από εκεί και πάνω αρχίζει να ζορίζει το πράγμα. Οπότε θέλω να μπορώ να πάρω το μέγιστο που μπορεί να δώσει η μηχανή.

Οκ τότε, για αυτό κιόλας είπα πως ο καθένας έχει άλλες ανάγκες.  Οι ζουμ είναι λύση συμβιβασμού ειδικά οι φθηνότεροι οπότε αν η απόδοση είναι το ζητούμενο τότε ο 16mm κατά πάσα πιθανότητα θα σε καλύψει περισσότερο. Ίσως όμως δε σου δώσει αυτό που θες σα σύνθεση. 

• Like 1
Δημοσ.
16 ώρες πριν, highpriest είπε

Πχ αν δεις στο dxomark όταν κάνει τεστ τους φακούς, εκει δίνει και τα πραγματικά pixel απόδοσης οξύτητας. Θα τρομάξεις όταν δεις πως ένας φακός κιτ σε μια μηχανή σαν την δική μου των 24 mpx μπορεί να δώσει απόδοση πχ 8 μόλις πραγματικών megapixel, ενώ ένας καλύτερoς φακός ανεβάζει την απόδοση σε 12 ή και 15mpx. Ενδεχομένως και περισσότερα

Δες το sharpness στον 11-55mm

https://www.dxomark.com/Lenses/Canon/Canon-EF-M-18-55mm-F35-56-IS-STM-mounted-on-Canon-EOS-M__819

και στον 22mm

https://www.dxomark.com/Lenses/Canon/Canon-EF-M-22mm-F2-STM-mounted-on-Canon-EOS-M__819

8 πραγματικά mpx ο πρώτος κιτ, και 13 πραγματικά mpx ο μικρός prime.  Παραπάνω απο μισή φορά πάνω πιο οξύς.

Δυστυχώς όμως το site έχει στοιχεία για μόλις 3 φακούς eos-m. Ακόμη μια φορά που πάμε στα τυφλά

Και να μην ξεχνάμε πως αν φοράει φίλτρο Bayer στον αισθητήρα τότε έχει 8mp και όχι 24 ........ 

Δημοσ.
41 λεπτά πριν, babisskg είπε

Και να μην ξεχνάμε πως αν φοράει φίλτρο Bayer στον αισθητήρα τότε έχει 8mp και όχι 24 ........ 

Ζούμε ένα ψέμα!😄

Γι' αυτό σκέφτομαι να πάω σε κάποιο μοντέλο με pixelshifting;)

• Like 1
Δημοσ.
39 λεπτά πριν, highpriest είπε

Ζούμε ένα ψέμα!😄

Γι' αυτό σκέφτομαι να πάω σε κάποιο μοντέλο με pixelshifting;)

Είναι κάποιες λεπτομέρειες που δεν τις ψάχνει πολύς κόσμος , γι' αυτό επιμένω στις mirrorles στο ζήτημα της flange distance χάριν του οποίου είναι ιδανικά και μοναδικά test bed για να τα αξιοποιήσει κανείς με φακούς παλαιότερης εποχής . Όχι φυσικά πως κρατάει το Άγιο Δισκοπότηρο στα χέρια του , όμως έχουν την αξία τους , ειδικά οι Canon με το φοβερό και μοναδικό focus peaking , αλλά και την παραπάνω από ικανοποιητική σειρά σε after market αξεσουάρ . 

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, babisskg είπε

Είναι κάποιες λεπτομέρειες που δεν τις ψάχνει πολύς κόσμος , γι' αυτό επιμένω στις mirrorles στο ζήτημα της flange distance χάριν του οποίου είναι ιδανικά και μοναδικά test bed για να τα αξιοποιήσει κανείς με φακούς παλαιότερης εποχής . Όχι φυσικά πως κρατάει το Άγιο Δισκοπότηρο στα χέρια του , όμως έχουν την αξία τους , ειδικά οι Canon με το φοβερό και μοναδικό focus peaking , αλλά και την παραπάνω από ικανοποιητική σειρά σε after market αξεσουάρ . 

Για την κατηγορία της είναι κορυφαία η M50. Κι όταν λέω κατηγορία εννοώ το χρηματικό tier στο οποίο βρίσκεται.

Στα λεφτά της δεν υπάρχει άλλη που να είναι εξίσου καλή στο βιντεο και στην φωτογραφία.

Απλά εγώ έφτασα σε ένα σημείο που αναζητώ το παραπάνω απο αυτό που μπορεί να δώσει. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...