TouPia Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 Πόσο τελεφώτο; Τι θέλεις να φωτογραφίσεις; Πόσο βάρος αντέχεις να σηκώνεις και πόσα χρήματα να δώσεις; Θα βγάζεις υπό καλό φωτισμό; Μήπως κάνοντας crop σε μια φωτογραφία στα 150X1.6=240mm ή 200Χ1.6=320mm έχεις καλύτερο αποτέλεσμα από μια λήψη με έναν μέτριο φθηνό τηλεφακό; Σημασία έχει να γνωρίσεις καλά τις ανάγκες σου, όσο το δυνατόν ανώδυνα/ανέξοδα. Για παράδειγμα, εγώ δεν είμαι του (υπερ)ευρυγώνιου. Αγόρασα συνειδητά τον 11–22 για να επιβεβαιώσω τα καλά λόγια που διάβαζα και για να μου ανοίξει ορίζοντες. Τον απόλαυσα για λίγες ημέρες, αλλά πλέον ψιλοκάθεται. Για τον ίδιο λόγο κάθονται και κάτι αντάπτορες που είχα πάρει για να κάνω micro-φωτογράφιση (ενώνοντας φακό μικροσκοπίου με την κάμερα). Απλά βαρέθηκα. 1
highpriest Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 52 λεπτά πριν, TouPia είπε Πόσο τελεφώτο; Τι θέλεις να φωτογραφίσεις; Πόσο βάρος αντέχεις να σηκώνεις και πόσα χρήματα να δώσεις; Θα βγάζεις υπό καλό φωτισμό; Μήπως κάνοντας crop σε μια φωτογραφία στα 150X1.6=240mm ή 200Χ1.6=320mm έχεις καλύτερο αποτέλεσμα από μια λήψη με έναν μέτριο φθηνό τηλεφακό; Σημασία έχει να γνωρίσεις καλά τις ανάγκες σου, όσο το δυνατόν ανώδυνα/ανέξοδα. Για παράδειγμα, εγώ δεν είμαι του (υπερ)ευρυγώνιου. Αγόρασα συνειδητά τον 11–22 για να επιβεβαιώσω τα καλά λόγια που διάβαζα και για να μου ανοίξει ορίζοντες. Τον απόλαυσα για λίγες ημέρες, αλλά πλέον ψιλοκάθεται. Για τον ίδιο λόγο κάθονται και κάτι αντάπτορες που είχα πάρει για να κάνω micro-φωτογράφιση (ενώνοντας φακό μικροσκοπίου με την κάμερα). Απλά βαρέθηκα. Σε απόσταση βολής απο 15 λεπτά έως και 1 ώρα, έχω 10 λίμνες 10 βουνά και άλλα τόσα ποτάμια που επισκέπτομαι για φωτογραφίες τοπίου. Για αυτό μια εστιακή απόσταση έως 100mm είναι αρκετή. Μάλιστα αρκεί μέχρι και ο κιτ 15-45 (υπο προυποθέσεις) που είναι equivelant 24-72mm. Στα ίδια μέρη όμως υπάρχει σημαντική πανίδα που όταν διακρίνω (και διακρίνω συχνά απο πτηνά μέχρι αλεπούδες, σκίουρους και λαγούς) , θέλω να φωτογραφίσω, αλλά "δεν φτάνω". Επίσης υπάρχον σημεία που θέλω να πάρω μια φώτο αλλά είναι απροσπέλαστα για να φτάσω εκεί και με τον κιτ δεν ζουμάρει αρκετά. Χρειάζομαι λοιπόν και έναν telephoto για αυτού του είδους τις φωτογραφίες. Θεωρώ τα 200mm crop (320mm eq) ως το ελάχιστο που θα καταφέρω να πάρω κάποιο καλό αποτέλεσμα. (Ίσως κάνω λάθος, αλλά μόλις αντιλαμβάνομαι κάτι και κάνω να περπατήσω προς το μέρος του, εξαφανίζεται) Επειδή κατα κύριο λόγο μου αρέσει να φωτογραφίζω ή street/architectural photography ή τοπία, στο πρώτο κομμάτι είμαι οκ ακόμη και με τον κιτ (όσο έχει φως έξω). Στο δεύτερο κομμάτι όχι τόσο. Το βάρος, όταν βγαίνω εκτός πόλης στην φύση δεν είναι ιδιαίτερο θέμα τα 300-400 ή και 500 παραπάνω γραμμάρια διαφορά. Εντός πόλης ναι, θέλω να είμαι και ευέλικτος και αλλά και να μην δίνω στόχο πως φωτογραφίζω (ένας λόγος που πήγα σε μαζεμένη crop) Τώρα σχετικά με τα χρήματα είναι ένα άλλο σημείο που πονάει, μιας και τόσο ο 18-150 της canon όσο και ο 18-200 της tamron είναι σε τιμές που θεωρώ αρκετά υψηλές για αυτό που προσφέρουν. 1
TouPia Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 Κατάλαβα... Λίγο απ' όλα, δηλαδή. Η πανίδα είναι δύσκολη περίπτωση ($$$), αλλά θα σε βοηθήσουν και οι άλλοι που διαβάζουν εδώ. Σε Canon σύστημα, μάλλον πρέπει να πας σε 70-300. Μετά, ακριβαίνει απλησίαστα. Δεν λες ακριβό τον 18-150 για το compactness που προσφέρει. Το πρόβλημα με τους υπερζούμ που καλύπτουν τόσο εύρος, δεν πλησιάζουν την ποιότητα εικόνας των μικρότερων ζουμ (πόσο μάλλον των prime). 1
highpriest Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 2 λεπτά πριν, TouPia είπε Κατάλαβα... Λίγο απ' όλα, δηλαδή. Η πανίδα είναι δύσκολη περίπτωση ($$$), αλλά θα σε βοηθήσουν και οι άλλοι που διαβάζουν εδώ. Σε Canon σύστημα, μάλλον πρέπει να πας σε 70-300. Μετά, ακριβαίνει απλησίαστα. Δεν λες ακριβό τον 18-150 για το compactness που προσφέρει. Το πρόβλημα με τους υπερζούμ που καλύπτουν τόσο εύρος, δεν πλησιάζουν την ποιότητα εικόνας των μικρότερων ζουμ (πόσο μάλλον των prime). Αν τελικά αλλάξω σύστημα, μάλλον θα πάω σε Μ43. Νομίζω πως θα μου ταιριάξει περισσότερο σε αυτά που θέλω, επειδή θα μπορώ να παίξω με το μεγάλο εύρος σε πολύ πιο οικονομικά ποσά και με αρκετή ποικιλία (λόγο του κροπ) Ακόμη την ψάχνω την φάση πάντως. Δεν έχω αποφασίσει τι θα κάνω. 2
TouPia Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 1 λεπτό πριν, highpriest είπε Αν τελικά αλλάξω σύστημα, μάλλον θα πάω σε Μ43. Νομίζω πως θα μου ταιριάξει περισσότερο σε αυτά που θέλω, επειδή θα μπορώ να παίξω με το μεγάλο εύρος σε πολύ πιο οικονομικά ποσά και με αρκετή ποικιλία (λόγο του κροπ) Ακόμη την ψάχνω την φάση πάντως. Δεν έχω αποφασίσει τι θα κάνω. Επιλογές υπάρχουν σε όλα τα συστήματα. Και στο EOS M, η Canon είπε "μέχρι εδώ σου φτιάχνω, μετά αν θες βάλε adaptor". Το Μ43 είναι μια επίσης λογική επιλογή (ήταν η δεύτερη δική μου). Μάλλον θα σου δώσει πλεονέκτημα στο τέλε και μειονέκτημα στα βραδινά κινούμενα street, αλλά όχι κάποια σπουδαία διαφορά για το ερασιτεχνικό μας επίπεδο. Οπότε, διαβάζουμε σχόλια, βλέπουμε δείγματα και συνεχίζουμε να βγάζουμε φωτογραφίες! 1
highpriest Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 12 λεπτά πριν, TouPia είπε Οπότε, διαβάζουμε σχόλια, βλέπουμε δείγματα και συνεχίζουμε να βγάζουμε φωτογραφίες! Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα ενοικίασης όπως στο εξωτερικό. Αλλά είμαστε πολύ μικρή αγορά για κάτι τέτοιο.
TouPia Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 3 λεπτά πριν, highpriest είπε Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα ενοικίασης όπως στο εξωτερικό. Αλλά είμαστε πολύ μικρή αγορά για κάτι τέτοιο. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι υπάρχει και στη Ελλάδα. Αλλά δεν ξέρω να σου πω λεπτομέρειες.
Ntinlanden Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Να πω την χαζομάρα μου μόνο για το wild life κομμάτι..και ειδικά πτηνα κλπ.. Ακομα και ενας 70-300 σε aps-c τα 300 του (450mm) συνήθως δεν αρκούν για ενα ωραιο και όμορφο αποτέλεσμα..σκουρα τα πράγματα... Πας σε λυσεις 150-600mm κλπ για το 600 του.. Σε aps-c. Αν σου φαίνεται βαρυς και ακριβός μη τολμησεις καν να κοιταξεις primes (που εχεις κοιταξει ειμαι σίγουρος) πανω απο 300mm...παμε σε τετραψήφια νουμερα... Είναι ακριβό σπορ το wild life.. Και δε τελειωνει εκει.. Τριποδο να αντεχει ολο αυτο το βάρος..κεφαλη κλπ κλπ.. Δεν ειναι απο τα φθηνα μονοπάτια το wild life θεωρω.. Οσο για τη m4/3 λύση για να κροπαρεις x2 δηλ αρα μικρότερους φακους κλπ..δεν ξερω, .ας απαντήσουν οι πιο ειδικοι σε αυτο. Απλα σκέφτομαι δυνατά και λεω οτι εαν ηταν τοσο μαγικα να το λύναμε ετσι οι φωτογράφοι του είδους δεν θα κουβαλούσαν ολα αυτα τα τέρατα μαζι.. Και ενα τελευταίο..οι φωτογραφίες που μας αρεσει να χαζεύουμε (και εγω μαζι τις λιωνω αυτες μ αρέσουν πολύ)..αυτες που κρεμαμε σαγονια συνήθως ειναι με τερατα primes...απο εκεινους τους φθηνους ξερεις 😅... Επεξ/σία 24 Φεβρουαρίου 2022 από Ntinlanden 2
babisskg Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 Όλοι σας παραπάνω συνηγορείτε ηθελημένα η άθελα πως ο κιτ φακός δεν πρέπει να λείπει από την τσάντα σας , μέχρις ότου βρείτε τις εστιακές αποστάσεις που σας καλύπτουν τελικά περισσότερο . 1
TouPia Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 5 λεπτά πριν, Ntinlanden είπε Να πω τι χαζομάρα μου μόνο για το wild life κομμάτι..και ειδικά πτηνα κλπ.. Ακομα και ενας 70-300 σε aps-c τα 300 του (450mm) συνήθως δεν αρκούν για ενα ωραιο και όμορφο αποτέλεσμα..σκουρα τα πράγματα... Πας σε λυσεις 150-600mm κλπ για το 600 του.. Σε aps-c. Αν σου φαίνεται βαρυς και ακριβός μη τολμησεις καν να κοιταξεις primes (που εχεις κοιταξει ειμαι σίγουρος) πανω απο 300mm...παμε σε τετραψήφια νουμερα... Είναι ακριβό σπορ το wild life.. Και δε τελειωνει εκει.. Τριποδο να αντεχει ολο αυτο το βάρος..κεφαλη κλπ κλπ.. Δεν ειναι απο τα φθηνα μονοπάτια το wild life θεωρω.. Οσο για τη m4/3 λύση για να κροπαρεις x2 δηλ αρα μικρότερους φακους κλπ..δεν ξερω, .ας απαντήσουν οι πιο ειδικοι σε αυτο. Απλα σκέφτομαι δυνατά και λεω οτι εαν ηταν τοσο μαγικα να το λύναμε ετσι οι φωτογράφοι του είδους δεν θα κουβαλούσαν ολα αυτα τα τέρατα μαζι.. Και ενα τελευταίο..οι φωτογραφίες που μας αρεσει να χαζεύουμε (και εγω μαζι τις λιωνω αυτες μ αρέσουν πολύ)..αυτες που κρεμαμε σαγονια συνήθως ειναι με τερατα primes...απο εκεινους τους φθηνους ξερεις 😅... Ε, έτσι είναι, αλλά ο φίλος θέλει να προσεγγίσει κάπως το ζώο με το φακό και όχι να στείλει τη φωτογραφία στο National Geographic (τουλάχιστον όχι ακόμη). 2
highpriest Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Διαβάζω όσα γράφετε και πάλι τελικά καταλήγω πως μάλλον για ερασιτεχνικό wildlife καλύτερή μια bridge superzoom μηχανή σαν δεύτερη, μόνο για αυτή την χρήση. Μέχρι να δεις τουλάχιστον αν σε τραβάει ώστε να "τα χώσεις" Επίσης δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα όσο θεωρούμε για τις αναλύσεις των καμερών και φακών Η παρακάτω τραβήχτηκε μe olympus e-520 και κιτ 150άρη στο τέρμα φακό πριν καμια 14-15 χρόνια και κροπαρίστηκε κιόλας. (300mm eq; ή διαφορετικό; δεν ξέρω αν οι αναλογίες ειναι ίδιες με τις Μ43) Δεν είναι καν τραβηγμένη σε raw αλλά απευθείας σε Jpeg (δεν γνώριζα τότε πολλά). Επίσης και εννοείται handheld (τρομερή σε αυτό η Olympus) Όταν λέω να τραβάω κανα ζωντανό, τέτοιο εννοώ, όχι λιοντάρια στην Αφρική😁 Επεξ/σία 24 Φεβρουαρίου 2022 από highpriest 1
babisskg Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 Η φωτογραφία τραβήχτηκε με έναν 70 - 210 από απόσταση άντε 10 μέτρα . Το αυτοκίνητο ήταν δίπλα στην προβλήτα , οι γλάροι κάθονταν στην βάρκα , η απόσταση μπορούσε άνετα να καλυφθεί από τον φακό και να δώσει την αίσθηση πως ΙΣΩΣ και να είναι από πολύ μακριά . Ένας τηλεφακός δεν είναι αποκλειστικά για τόσο μακρινές σε απόσταση λήψεις . Κάνει κι' άλλα πράγματα . 1
TouPia Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 1 ώρα πριν, highpriest είπε Διαβάζω όσα γράφετε και πάλι τελικά καταλήγω πως μάλλον για ερασιτεχνικό wildlife καλύτερή μια bridge superzoom μηχανή σαν δεύτερη, μόνο για αυτή την χρήση. Μέχρι να δεις τουλάχιστον αν σε τραβάει ώστε να "τα χώσεις" Ναι, αλλά ένας φακός 300-400mm σε crop δεν θα είναι φθηνότερος από μια καλή bridge; Ή, να το διατυπώσω πιο πρακτικά, η bridge δεν θα βγάλει χειρότερη φωτογραφία από ένα κροπάρισμα λήψης του EF-S 55-250 στην Μ50; 3
highpriest Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2022 6 λεπτά πριν, TouPia είπε Ναι, αλλά ένας φακός 300-400mm σε crop δεν θα είναι φθηνότερος από μια καλή bridge; Ή, να το διατυπώσω πιο πρακτικά, η bridge δεν θα βγάλει χειρότερη φωτογραφία από ένα κροπάρισμα λήψης του EF-S 55-250 στην Μ50; Φτηνότερος δεν ξέρω αν είναι σε σχέση με μια μεταχειρισμένη σουπερζουμ αλλά ο 55-250 θα βγάλει καλύτερη φώτο. Είναι και αυτό μια λύση. Αλλά θα χτίζω πάνω σε ένα σύστημα με αντάπτορα, με ότι αυτό συνεπάγεται.
stratigos24 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Εδώ ήθελα να γράψω τα παραπάνω και μπερδεύτηκα. Επεξ/σία 25 Φεβρουαρίου 2022 από stratigos24
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα