PC_Science_Lefkada Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 2 ώρες πριν, elpenor είπε Όσο αφορά το ύψος του κεντρικού δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω κάτι, ή θα είναι κάτω από την οθόνη ή μπορώ να βάλω κάποιο ράφι να μπει από πάνω. Ή εναλλακτικά μπορώ να βάλω τα L/R πιο ψηλά αλλά τώρα που είναι ακριβώς στο επίπεδο των αυτιών μου νομίζω ότι είναι καλύτερα. Το καλύτερο για μόνιμα θα ήταν να έβαζες αυτό το ράφι και να έδινες και ύψος σε δεξί αριστερό. Θα τους έδινες μια μικρή κλίση προς τα κάτω 5, 10 ή όσες μοίρες χρειάζονταν και θα έστρωνες μοκέτα στο πάτωμα, αν δεν ήταν ήδη στρωμένο. Αλλά αφού είναι προσωρινή λύση μερικών μηνών, δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο. Άφησέ τα αυτά τα τρία, ακριβώς όπως τα έχεις. Το sub τώρα θα είχε νόημα να το φέρεις κοντύτερα στο center για τα σημερινά σου πειράματα, αλλά αφού περιμένεις το δεύτερο από μέρα σε μέρα, άφησέ το όπως ακριβώς το έχεις και βάλε το άλλο στην άλλη γωνία όταν έρθει. 2 ώρες πριν, elpenor είπε Όσο αφορά αυτό που έγραψες ότι δεν πρέπει τα L/R να έχουν γωνία 90 μοιρών μεταξύ τους, τα έβαλα τώρα να έχουν 60 μοίρες με τον τοίχο οπότε λογικά θα έχουν και 60 μεταξύ τους, το σημείο όμως που διασταυρώνονται είναι 35cm πιο πίσω μου. Από πριν, πολύ καλύτερα. 2 ώρες πριν, elpenor είπε Όσο αφορά αυτό που έγραψες ότι δεν πρέπει τα L/R να έχουν γωνία 90 μοιρών μεταξύ τους, τα έβαλα τώρα να έχουν 60 μοίρες με τον τοίχο οπότε λογικά θα έχουν και 60 μεταξύ τους, το σημείο όμως που διασταυρώνονται είναι 35cm πιο πίσω μου. Όσο περισσότερο τα συγκλίνεις, αυξάνεις τις αντανακλάσεις με τον τοίχο που έχει το καθένα απέναντι. Όπως τα έχεις τώρα, να στοχεύουν ελαφρώς πίσω σου ίσως είναι καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση, το που ακριβώς, θα σου το δείξει το αυτί ή οι μετρήσεις σου. 1 ώρα πριν, elpenor είπε Αυτές είναι οι μετρήσεις των ηχείων που βρήκα, τις βάζω μήπως βοηθήσουν να βελτιώσουμε ακόμα το crossover. Ρε σύ elpenor, αυτά δεν ξυρίζουνε απλά, τσιρίζουνε, όπως το έγραψε ο @CostasRompotis: 23 ώρες πριν, CostasRompotis είπε Οπως είπε κι ο φίλος πιο πάνω χρειάζεσαι ισοστάθμιση, τα συγκεκριμένα ηχεία ήταν ένας λόγος που ποτέ δεν τα προτίμησα, τσιρίζουν όπως και τα Κλιπς, προς Θεού δεν λέω ότι είναι κακά ηχεία, απλά αυτός είναι ο χαρακτήρας τους, θέλει ακρόαση πριν την αγορά τους. Απορώ πως δε σε έχει πετάξει ακόμα η οικογένεια από το σπίτι! Νομίζω ότι σε αυτό το σημείο θα ήταν καλύτερα να ασχοληθείς λίγο με το eq των τριών front ηχείων σου (και το center δε θα πρέπει να είναι τελείως διαφορετικό) και να συνεχίσεις με το crossover με sub όταν έρθει και το δεύτερο για οικονομία του χρόνου σου. Θα ακουγόταν καλύτερα αν έφερνες τη σκούρα μπλε γραμμή του on-axis response, "κοντύτερα" στην κόκκινη γραμμή (sound power) μέσω eq. Tελείως πρόχειρα, για κάτι τέτοιo θα ξεκίναγα με ένα ευρύ, χαμηλού Q, -6 ή -7.5dB στα ~750-800Ηz και ένα στενότερο -4.5 ή -6dB στα ~1.8ΚΗz και όσο shelving μείον χρειάζεται στα ψηλά (λογικά όχι πολύ). Στόχος να σταματήσουν τα μεσαία και πριμομεσαία να σκεπάζουν τα μπασομεσαία τους και να μπορέσεις να δοκιμάσεις πολύ γρήγορα πολλά crosspoints με το αυτί όταν έρθει το δεύτερο sub, πρωτού βάλεις μικρόφωνο και καταλήξεις στο τελικό (για αυτό το δωμάτιο) με μεγαλύτερη ακρίβεια. Θα έχεις δοκιμάσει ήδη διάφορα eq παλιότερα, ξέρεις καλύτερα από μένα τι θέλει, αλλά στις καινούργιες θέσεις αλλάζουν πολλά, ξεκίνα από την αρχή. 1
elpenor Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, PC_Science_Lefkada είπε Αλλά αφού είναι προσωρινή λύση μερικών μηνών, δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο. Άφησέ τα αυτά τα τρία, ακριβώς όπως τα έχεις..... αφού περιμένεις το δεύτερο από μέρα σε μέρα, άφησέ το όπως ακριβώς το έχεις και βάλε το άλλο στην άλλη γωνία όταν έρθει. Εκτιμώ ότι ακόμα και το καλοκαίρι αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση με τον covid το σαλόνι μου θα συνεχίσει να είναι παιδότοπος. Mάλλον θα τα βάλω από τώρα όλα πιο ψηλά με κλίση όπως γράφεις. Το δεύτερο sub δεν χωράει σε αυτό τον χώρο που είμαι τώρα, θα πάει από τώρα στο σαλόνι, μην το υπολογίζεις σε αυτά που συζητάμε τώρα. Νόμιζα ότι το είχα αναφέρει αλλά θα χάθηκε μέσα στο πλήθος των post. 5 ώρες πριν, PC_Science_Lefkada είπε Ρε σύ elpenor, αυτά δεν ξυρίζουνε απλά, τσιρίζουνε, όπως το έγραψε ο @CostasRompotis:.....Απορώ πως δε σε έχει πετάξει ακόμα η οικογένεια από το σπίτι! 290 ευρώ (με ενδοκοινοτική χωρίς ΦΠΑ) είχα πάρει το ζευγάρι για να ακούω μουσική στο γραφείο με σκοπό να πάρω καλύτερα για το σαλόνι. Δυστυχώς όλα τα ηχεία με καλές μετρήσεις κοστίζουν πολύ παραπάνω. 5 ώρες πριν, PC_Science_Lefkada είπε Tελείως πρόχειρα, για κάτι τέτοιo θα ξεκίναγα με ένα ευρύ, χαμηλού Q, -6 ή -7.5dB ....... έχεις δοκιμάσει ήδη διάφορα eq παλιότερα, ξέρεις καλύτερα από μένα τι θέλει, αλλά στις καινούργιες θέσεις αλλάζουν πολλά, ξεκίνα από την αρχή. Όταν είχα δοκιμάσει διάφορα EQ το αποτέλεσμα ήταν παταγώδης αποτυχία εκτός αν έκανα πολύ μικρές διορθώσεις. Θα δοκιμάσω πάλι με βάση αυτά που μου γράφεις και αυτά που θα δείξει το REW μόλις έρθει το UMIK. 12 ώρες πριν, PC_Science_Lefkada είπε Κανένα link δε θα σου δώσω, γιατί στις ulta sub συχνότητες (<50Hz), κανένα υλικό δεν κάνει τίποτα. Το να πετάξεις δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάνοντας ένα χώρο τσαντίρι για αποτελέσματα πενιχρά.......... πιστεύω ότι σε μη επαγγελματικό, οικιακό περιβάλλον θα πρέπει να αρκεστείς σε επεμβάσεις συμβατές με τη χρήση και το ντεκόρ του χώρου (χαλιά, κουρτίνες και άλλα) και να μην τον κάνεις να δείχνει και να ακούγεται αφύσικος. Η σύζυγος λέει ότι για αυτή τη συμβουλή αν περάσεις από το Αργοστόλι θα σου κάνει το τραπέζι😂 Πέρα από αυτό εγώ κοιτούσα τα πολύ φτηνά υλικά... ίσως να ήταν και τελείως ακατάλληλα. Επεξ/σία 9 Φεβρουαρίου 2022 από elpenor 1
PC_Science_Lefkada Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2022 11 ώρες πριν, elpenor είπε Η σύζυγος λέει ότι για αυτή τη συμβουλή αν περάσεις από το Αργοστόλι θα σου κάνει το τραπέζι😂 Πέρα από αυτό εγώ κοιτούσα τα πολύ φτηνά υλικά... ίσως να ήταν και τελείως ακατάλληλα. Την ευχαριστώ πολύ για την πρόταση, θα σας έχω υπ' όψιν elpenor! Για τα ηχοαπορροφητικά τώρα, τα τελείως τζάμπα είναι για 500Hz και πάνω, τα φτηνά από 250Hz (μάλλον αυτά λες), τα όχι φτηνά (1500-2000€ για 2 γωνίες μέχρι πάνω) από 125Hz. Γι αυτό λέω ότι δε θα κάνουν τίποτα. Βοηθάνε τον ήχο σίγουρα, αλλά μειώνουν και την συνολική ακουστική ενέργεια σε μεσαία-μπασομεσαία και θες ακόμα ακριβότερα ηχεία και ενισχυτές. Σε αυτό το σημείο ξεκινά και αποκτά νόημα στοχευμένη επέμβαση σε συγκεκριμένη περιοχή των μπάσων μετά από μετρήσεις, με ακόμα μεγαλύτερο κόστος (4000-8000€) και διαφορετική, φτηνή λύση για την απορρόφηση των μεσαίων, προκειμένου να γλιτώσουμε τουλάχιστον πανάκριβα woofer και ενισχυτές. Δεν έχω ασχοληθεί με ηχοαπορροφητικά ιδιαίτερα, πολύ χύμα νούμερα ρίχνω και παρακαλώ και τους υπόλοιπους να με διορθώσουν. 11 ώρες πριν, elpenor είπε 290 ευρώ (με ενδοκοινοτική χωρίς ΦΠΑ) είχα πάρει το ζευγάρι για να ακούω μουσική στο γραφείο με σκοπό να πάρω καλύτερα για το σαλόνι. Δυστυχώς όλα τα ηχεία με καλές μετρήσεις κοστίζουν πολύ παραπάνω. Τζάμπα τα έχεις πάρει, δεν το συζητάω. Απλά η απόκρισή τους θυμίζει πολύ έντονα (ημι)επαγγελματικό ηχείο, καμωμένο για μέγιστα ντεσιμπέλια παντού. Το equalizing, είναι τελείως απαραίτητο και θα βοηθήσει να καθαρίσει και να γλυκάνει ο ήχος τους. 12 ώρες πριν, elpenor είπε Εκτιμώ ότι ακόμα και το καλοκαίρι αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση με τον covid το σαλόνι μου θα συνεχίσει να είναι παιδότοπος. Mάλλον θα τα βάλω από τώρα όλα πιο ψηλά με κλίση όπως γράφεις. Ναι, δοκίμασε το. Θα σου αρέσει είμαι σίγουρος. Αλλά πέρα από γερό ράφι, βρες και μια στέραιη λύση για τα υπόλοιπα, όσο πρόχειρη και να είναι σαν προσορινή (σκοινί, τάιερ απ κλπ), μέχρι να δεις ποια θα μπουν ακριβώς που, και να περάσεις βίδες. Με κλίση θα πατάνε χειρότερα, είμαστε σεισμογενής περιοχή στο Ιόνιο και δε θέλεις να σου πέσουν στο πάτωμα. Ακόμα και να μην ανοίξουν σαν καρπούζι τα κουτιά, θα ζαβώσουν τα woofer τους και θα είναι άχρηστα. 12 ώρες πριν, elpenor είπε Το δεύτερο sub δεν χωράει σε αυτό τον χώρο που είμαι τώρα, θα πάει από τώρα στο σαλόνι, μην το υπολογίζεις σε αυτά που συζητάμε τώρα. Νόμιζα ότι το είχα αναφέρει αλλά θα χάθηκε μέσα στο πλήθος των post. Με συγχωρείς elpenor. To διάβασα προηγουμένως, αλλά ξεχάστηκα. Το ξεχνάω λοιπόν το δεύτερο sub, αλλά για να μη χωράει καθόλου θα είσαι ήδη τίγκα και η ελπίδα μου να μπορεί να έρθει το μοναδικό πλέον sub λίγο κοντύτερα στο center, είναι μάλλον μάταιη. Οι αποστάσεις που έχουν τα ηχεία σου μεταξύ τους μας οδηγεί σε ένα ακουστικό crossover των 72Hz και κάτω. Για το εξαμησάρι woofer αυτή η περιοχή είναι ίδη χαμηλά και το αποτέλεσμα δε θα είναι hi-fidelity. Με κάποιες παραχωρήσεις όμως, μπορείς να δοκιμάσεις να κροσσάρεις κξαι εκεί και ακόμα χαμηλότερα. Την πρώτη και βασικότερη την έχεις ήδη αποδεχτεί και έχει να κάνει με τις εντάσεις. Τα βλέπω πολύ πιο άνετα τα BR03 από ότι περίμενα, το BRC1 θα είναι αυτό που ζοριστεί στο να αποδώσει ένταση στα μπάσα πρώτο και θα ξεκινήσει να μουγγρίζει ή να παραμορφώνει ο ήχος του. Η δεύτερη παραχώρηση έχει να κάνει με το ότι τα χαμηλότερα x-points, ακόμα και αν δεν δημιουργούν άλλες παραμορφώσεις, θα δημιουργούν σίγουρα πολύ πιο έντονο intermodulation distortion (φαινόμενο doppler) από ότι αν κροσσάραμε ψηλότερα. Δεν είναι το τέλος του κόσμου και πιστεύω αξίζει να δοκιμάσεις. Έχε υπ' οψιν όμως, ότι κροσσάρισμα τόσο χαμηλά είναι και πολύ δυσκολότερο μιας και τα mid woofers έχουν πάρει την κατηφόρα από ώρα. Με άπειρα δεδομένα που μου λείπουν, ο κίνδυνος απλώς να γελιοποιηθώ και να εσύ να χάσεις το χρόνο σου, είναι σχεδόν βέβαιος, αλλά θα σου δώσω κάποια αφετηρία για ένα ακουστικό crossover στα 60-67Hz (έχω στοχεύσει στα 63Hz): - Κλείνεις τα rear ηχεία οπωσδήποτε για κάνεις τις παρακάτω δοκιμές. Είναι πολύ μικρά και η πιθανότητα να τα χαλάσουμε με τόσο χαμηλά crossover είναι μεγάλη. - Δορυφόρους βάζεις ένα high pass στα 48Hz με Q=0.71 - Subwoofer βάζεις δύο ίδια low pass στα 32Ηz me Q=0.71 Δεν είναι τυπογραφικό, από εκεί λέω να ξεκινήσεις.Το ότι δεν μπορώ να γνωρίζω αν τo software dsp σου θα δώσει Q που να μοιάζουν με αυτά που θα μετρούσαμε, είναι ένα θεμα. Τα Q στο software dsp σου τι τιμές παίρνουν; Από πόσο μέχρι πόσο; Μόλις βάλεις τέτοιες ρυθμίσεις, το που πρώτο χρειάζεται να κάνεις, είναι αν αλλάξεις τη σχετική ένταση μεταξύ sub και δορυφόρων μέχρι να γίνει όσο το δυνατόν πιο flat, μέτρα με μικρόφωνο ότι να ναι. Οι ακυρώσεις θα είναι πολλές, δε σε ενδιαφέρουν αυτή τη στιγμή. Στοχεύεις 30-400Ηz αν τραβήξεις διάμεσο, μια ευθεία γραμμή όπως κάνουν οι reviewer για τα ηχεία σου που έβαλες link, να είναι ευθεία ή ελαφρώς κατηφορική (~= -1dB/οκτάβα). Λογικά θα χρειαστεί πολύ περισσότερα decibel σε σχέση με αυτά που είχε το sub σου προηγουμένως (με low pass στα 92Hz). +6 ή +7dB ίσως. Αν δεν βρίσκεις πουθενά ισορροπία παίξε λίγο και με τα Q (όλα ίδιες τιμές, από 0.64 έως 0.79) μήπως, αλλά μάλλον δεν το πέτυχα. Και σε αυτό το σημείο σε ρωταω αν έχει το software dsp σου phaser(;) και κλείνω εδώ. 1
elpenor Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) @PC_Science_Lefkada Ευχαριστώ ξανά για τον χρόνο που αφιερώνεις, έχω κατανοήσει πολλά πράγματα στην πορεία. Το software παίρνει όλες τις τιμές του Q δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Υπάρχουν μερικά phaser σε μορφή VST plugin που συνεργάζονται με τα software που χρησιμοποιώ αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμα και πραγματικά δεν ξέρω αν θα δουλέψουν σωστά. Το sub έχει phase knob. Πέρασα τα φίλτρα που μου προτείνεις αλλά μάλλον το EQ μου υπολογίζει κάτι διαφορετικά. Channel: SUB Filter 1: ON LPQ Fc 32 Hz Q 0.71 Filter 2: ON LPQ Fc 32 Hz Q 0.71 Channel: L R Filter 3: ON HPQ Fc 48 Hz Q 0.71 Στα L/R με το High Pass στα 48hz και 0.71 Q έχω: -6db στα 36,4Hz -3db στα 47,5Hz [ και περίπου -8db με -9db έχει το ίδιο το ηχείο ] -1,2db στα 63Hz [ και περίπου -1,8db με - 2db έχει το ίδιο το ηχείο ] Spoiler Left -Right HP 48hz Q=0.71 Στο Sub με τα δύο Low Pass στα 32hz και 0.71 Q εχω: -24db στα 63hz -12db στα 42hz -6db στα 32hz -3db στα 26hz Με μόνο το ένα Low Pass έχω τη μισή μείωση: -12db στα 63hz -7,7db στα 47,5hz -6db στα 42hz -3db στα 32hz Επεξ/σία 9 Φεβρουαρίου 2022 από elpenor 1
PC_Science_Lefkada Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2022 26 λεπτά πριν, elpenor είπε Στο Sub με τα δύο Low Pass στα 32hz και 0.71 Q εχω: -24db στα 63hz -12db στα 42hz -6db στα 32hz -3db στα 26hz Με μόνο το ένα Low Pass έχω τη μισή μείωση: -12db στα 63hz -6db στα 42hz -3db στα 32hz To low pass το κάνει ολόσωστα. 99%+ ακρίβεια. 27 λεπτά πριν, elpenor είπε Στα L/R με το High Pass στα 48hz και 0.71 Q έχω: -6db στα 36,4Hz -3db στα 47,5Hz -1,2db στα 63Hz Το high pass έχει κάποιες αποκλίσεις στην τελευταία οκτάβα (20-40Ηz) οι οποίες δεν θα αλλάξουν στο τελικό αποτέλεσμα σε χαμηλές εντάσεις. Αν το θέμα μας είναι μόνο ότι θέλουμε λίγη παραπάνω ένταση και όχι ότι ακούγεται τελείως άθλια, θα το βρούμε εύκολα. Γενικά ανέλπιστα σωστό το dsp σου, λογικό να ζορίζεται όταν του ζητάμε high pass στην τελευταία οκτάβα. 34 λεπτά πριν, elpenor είπε Το sub έχει phase knob. Τέλεια, θα το χρειαστούμε! Είδες τα ακριβά sub; Χλίδα! Θα καθίσω να επεξεργαστώ κάποιο τρόπο να εκμεταλευτούμε το phase shift του monolith αύριο. Αν θέλεις αφού το soft crossover συμπεριφέρεται πολύ καλά, μπορείς να δοκιμάσεις αυτά που σου είπα με τις εντάσεις. Τελείως στην τύχη έδωσα +6/7dB πριν. Είναι καλό να δοκιμάσεις σε ένα μεγάλο εύρος σχετικών εντάσεων (12-14 db) από το σημείο που το sub ακούγεται-δεν ακούγεται, μέχρι εκεί που όχι μόνο ξεχωρίζει, αλλά σκεπάζει τα πάντα. Μπορεί να πετύχεις sweet spot τελείως ανέλπιστα. Έχουμε phase cancelations και σε αυτή την περίπτωση, μισό και ένα dB, αλλάζουν όλο τον ήχο, θα το δεις κι εσύ με αυτό το crossover που πρότεινα που δεν είναι ούτε για φυλακισμένους. Αν κάποιος διαβάζει θα πρέπει να έχει φρίξει. Θα σου πρότεινα σκαλωπάτια 0.5dB, αν αντέχεις εναλλάξ. Ξενικώντας με το sub πολύ δυνατά (αλλά δορυφόρους κάπως χαμηλά, έτσι;) -1db, +0.5db, -1db, +0.5db, ... στο sub εναλλάξ μέχρι εκεί που δεν ακούγεται σχεδόν καθόλου). Αν εντοπίσεις κάτι ενδιαφέρον δοκίμασε και +/- 6cm to sub μπρος πίσω αν θες, σε σκαλωπάτια 1.5 cm και ξαναρύθμισε την έντασή του subwoofer σε μια μικρή περιοχή 2-3dB πλέον. Αν μπορέσεις να κάνεις και κανα δυο μετρήσεις με μικρόφωνο ότι να'ναι, ακόμα καλύτερα. Έχω ετοιμάσει μια μοντελοποίηση και ακόμα και να μην αποδόσουν αυτές οι δοκιμές, θα μπορούσαν να βοηθήσουν να προσαρμόσω τη μοντελοποίηση και να βγει γρήγορα άκρη, αύριο μεθαύριο. 1
elpenor Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, PC_Science_Lefkada είπε Αν μπορέσεις να κάνεις και κανα δυο μετρήσεις με μικρόφωνο ότι να'ναι, ακόμα καλύτερα. Έχω ετοιμάσει μια μοντελοποίηση και ακόμα και να μην αποδόσουν αυτές οι δοκιμές, θα μπορούσαν να βοηθήσουν να προσαρμόσω τη μοντελοποίηση και να βγει γρήγορα άκρη, αύριο μεθαύριο. Λογικά αύριο η μεθαύριο έρχεται το courier με το βαθμονομημένο UMIK-1 το οποίο συνεργάζεται με το REW και θα έχω σχετικά σοβαρές μετρήσεις. Στην αρχή δεν καταλάβαινα γιατί τόσο επιθετικό LP στο subwoofer αλλά τώρα ακούγοντας το (με +8db σε σχέση με το προηγούμενο xover) αρχίζω και καταλαβαίνω. Πλέον αρχίζει και γίνεται ένα με τα ηχεία. Με το πιο χαμηλό xover που επιτρέπει στα BR03 να βγάλουν περισσότερο μπάσο έχω και πιο στερεοφωνικό ήχο στις χαμηλές συχνότητες και καλύτερο soundstage, ακούω ένα κομμάτι τώρα που είναι ιδιαίτερα αισθητό. Επίσης όσο κοιτάω το SPL vs Frequency του SUB βλέπω ότι με αυτά τα φίλτρα διορθώνεις και την πτώση που κάνει κάτω από τα 30hz. Κάνοντας δοκιμές τώρα δεν είμαι σίγουρος αν προτιμώ να έχω sealed και τα δύο ports ή μόνο το ένα ή και κανένα. Ίσως επειδή είμαι πολύ στερημένος από μπάσο εδώ και καιρό. Εσύ βλέποντας το παρακάτω τι θα πρότεινες, sealed/vented 1/vented 2 (το EQ το έχω στο Extended και το xover στο bypass); Spoiler Και το chart από τα δύο Low Pass του sub. Πέρασα και ένα EQ με βάση τις μετρήσεις που βρήκα στο internet και σταμάτησαν να "τσιρίζουν" τα triangle. Μόλις έρθει το mic θα μπορέσω να κάνω κάτι καλύτερο. Spoiler Triangle BR03 Left/Right EQ ( -2.1db preamp) Συνολικά σε σχέση με τη μέρα που πήρα το SUB και είχα βάλει να κάνει το xover αυτόματα η κάρτα ήχου τώρα ο ήχος είναι απίστευτα πιο ξεκούραστος. Βοήθησε πολύ και η τοποθέτηση που μου πρότεινες, σήμερα έφερα και το sub όσο πιο κοντά στο center γίνεται. *Sorry αν σου έχω βγάλει τα μάτια με τα screenshot μου, πρέπει να φταίει η μεγάλη ανάλυση της οθόνης και το insomnia που τα μειώνει τις διαστάσεις της εικόνας. Από τα επόμενα θα ρίχνω την ανάλυση της οθόνης πριν τα βγάλω. Επεξ/σία 9 Φεβρουαρίου 2022 από elpenor
PC_Science_Lefkada Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 30 λεπτά πριν, elpenor είπε Λογικά αύριο η μεθαύριο έρχεται το courier με το βαθμονομημένο UMIK-1 το οποίο συνεργάζεται με το REW και θα έχω σχετικά σοβαρές μετρήσεις. Πολύ ωραία νέα. Θα βοηθήσει να σου δώσουν γνώμες και άλλοι αυτό. Κατ' αρχάς ξέχασα στο προηγούμενο μήνυμα να σου γράψω ότι θα ήθελα να κάνεις αυτή τη δοκιμή με το το διακόπτη eq του sub στη θέση extended. Έτσι θα το έχεις φαντάζομαι, αλλά το αναφέρω. 32 λεπτά πριν, elpenor είπε Στην αρχή δεν καταλάβαινα γιατί τόσο επιθετικό LP στο subwoofer αλλά τώρα ακούγοντας το (με +8db σε σχέση με το προηγούμενο crossover) αρχίζω και καταλαβαίνω. Πλέον αρχίζει και γίνεται ένα με τα ηχεία. Από άποψη frequency response ναι, ίσως κάτι να κάναμε, αλλά με τέτοια φασική απόκλιση, θα πρέπει να έχουμε group delay (καθυστέριση ανά δρόμο και ανά συχνότητα) τελείως για τα πανυγήρια. Όταν υπάρχει φασική απόκλιση (από 15 μοίρες και πάνω, ας πούμε) μπορείς να "φέρεις" ικανοποιητικά είτε το FR, είτε το GD, ποτέ και τα δύο αν δεν την διορθώσουμε. Αν έχει κάποια επαφή με την πραγματικότητα η μοντελοποίηση που έχω κάνει, θα πρέπει να ακούς στις συχνότητες από 39-40Hz και πάνω, το sub να ξεχωρίζει χρονικά πρώτο και τους δορυφόρους να έπονται. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να ακούς όχι μόνο λοβούς, αλλά και διακροτήματα, flanging, διπλές μπότες, διπλά μπάσα και άλλες ασχήμιες. Κακό remix δηλαδή, γιατί υπάρχουν μεγαλύτερα φάουλ από μη ομαλό FR, το οποίο διορθώνεται με eq, αν δεν χρειάζεται να γίνει πάνω στο crossover. Θα κοιτάξω να σου κάνω και πρόταση με phase correction αύριο με καφεδάκι, έχει δεν έχει έρθει ήδη το UMIK-1. 1 ώρα πριν, elpenor είπε Επίσης όσο κοιτάω το SPL vs Frequency του SUB βλέπω ότι με αυτά τα φίλτρα διορθώνεις και την πτώση που κάνει κάτω από τα 30hz. Ναι, αλλά είναι περισσότερο παράπλευρη απώλεια, παρά παράπλευρο κέρδος. Και από τώρα θα μπορούσε, αλλά όταν πλησιάζουν οι ρυθμίσεις στα τελειώματα πολύ περισσότερο είναι καλό να βάλεις ένα high-pass στα 30-33Hz για προστασία από υπερβολική μετατόπιση των κόνων (overexcusion). Ακόμα και συστήματα που δεν έχουν πρόβλημα από αυτές τις συχνοτητες μπορούν να πάθουν ζημιά από πτώση δυναμικού μικροφώνου, από βελόνα πικ-απ ή resontant αναλογικά φίλτρα άγριων synths ή samplers χωρίς τέτοιο infra sub high pass filter. Σε κάθε περίπτωση, κάτω από 30Hz είναι περιοχή infra-sub 15-30Hz είναι περιοχή για να ακούμε μήπως κάνει σεισμό, όχι για μουσική. 2 ώρες πριν, elpenor είπε Κάνοντας δοκιμές τώρα δεν είμαι σίγουρος αν προτιμώ να έχω sealed και τα δύο ports ή μόνο το ένα ή και κανένα. Ίσως επειδή είμαι πολύ στερημένος από μπάσο εδώ και καιρό. Εσύ βλέποντας το παρακάτω τι θα πρότεινες; Μου θυμίζεις τον εαυτό μου προ δεκαετίας, αν μου επιτρέπεις μια ελάχιστη σύγκριση από μονάχα μία άποψη. Μόλις είχα φτιάξει τα δικά μου δωδεκάιντσα και αφού κατάφερα να δίνουν 30Hz σε χαμηλές έστω εντάσεις, κάθισα και άκουσα ολόκληρη τη δισκοθήκη μου από την αρχή, προκειμένου να εντοπίσω πόσα κομμάτια είχαν νότες από 35 Hz και κάτω. Ενώ 35Hz είχαν αρκετά κομμάτια, από εκεί και κάτω δεν υπήρχε τίποτα! Εντόπισα 5 κομμάτια όλα κι όλα που είχαν από μία νότα το καθένα στα 30Hz, και τα πέντε τους. 32Ηz κανένα και άλλα ένα δυο στα 33Hz ίσως. Σε 49 χιλιάδες κομμάτια. 6 ή 9 μήνες αργότερα (κάμποσα τα έσπρωχνα μπροστά με το βελάκι στο winamp, αλλιώς θα είχα κάνει 2 χρόνια), είχα πλέον πειστεί ότι ακόμα και για τις πιο εξεζητημένες μουσικές (πλην dubstep) τα 35Ηz είναι υπεραρκετά. Και για το 90%+ των ειδών, αρκούσαν και τα σαράντα Hz. Ίσα να πατάει ικανοποιητικά η ανοιχτή μι του ηλεκτρικού μπάσου.Στις ταινίες τα πράγματα είναι φυσικά διαφορετικά, αλλά και εκεί δε θες να κατεβαίνει το sub flat στα 24 ή 25Hz. Θες απλά να υπάρχει στο βάθος της μείξης. Στα -6 ή 12db δεν είναι απλώς ΟΚ, είναι καλύτερα από ότι να σείεται ο τόπος. Το πόσο θα σου πάρει για να χορτάσεις μπάσο είναι δική σου απόφαση, όπως και το πόση ενέργεια στις χαμηλές θα χρειάζεσαι αφού έχεις χορτάσει. Είναι και υποκειμενικό ζήτημα ανάλογα με το ύψος, τα κιλά και το πόσο βαρυκόκκαλος είναι ο καθένας, αλλά και καθαρά θέμα γούστου. Το σημερινό τεστ το είχα φανταστεί με κλειστό το sub σου, πάντως αλλά και αυτό ξέχασα να το αναφέρω. Παρόλο που σου είχα προτείνει reflex σε σχέση με το τι να αγοράσεις, από τη στιγμή που αγόρασες τα monolith, βλέπω ότι για φέτος, σε αυτό το χώρο, κλειστό το sub σου θα δώσει καλύτερα αποτελέσματα και φτάνει για πολύ μεγαλύτερες εντάσεις από αυτές που έχεις βάλει στόχο. Όταν τα πας στο σαλόνι, αξιολογείς το δίλημμα closed/reflex από την αρχή. 1
TEOKOS Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 Το monolith μόνο κλειστό αλλιώς δεν μαζεύεται. Δεν είναι genelec 1 1
elpenor Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Σήμερα έχασα άπειρες ώρες σε δοκιμές και προσπάθησα να εμπεδώσω καλύτερα την θεωρία πίσω από τα βασικά του crossover (χωρίς λοβούς/delay/phases απλά το SPL). Ας θεωρήσουμε ότι έχω βάλει τα L/R να παίζουν στα 72db το καθένα (75db συνολικό SPL) και το sub στα 75db SPL. Για να απλοποιήσω το πρόβλημα θα προσπαθήσω να υπολογίσω το Low Pass filter του sub χωρίς να αλλάξω τα φίλτρα που έχω βάλει στα L/R και χωρίς να λάβω υπόψιν τις αντανακλάσεις. Από το spinorama των BR03 έχουμε στα L/R: +1.2db στα 100hz +1db στα 90hz +0.5db στα 80hz -1db στα 70hz -3db στα 60hz -6db στα 50hz -12db στα 40hz Από τα φίλτρα που έχω βάλει στα L/R : -2.1db στα 100hz -2.3db στα 90hz -2.5db στα 80hz -2.9db στα 70hz -3.5db στα 60hz -4.7db στα 50hz -6.9db στα 40hz Συνολικά στα L/R : -0.9db στα 100hz -> 74.1db -1.3db στα 90hz -> 73.7db -2db στα 80hz -> 73db -3.9db στα 70hz -> 71.1db -6.5db στα 60hz -> 68.5db -10.7db στα 50hz -> 64.3db -18.9db στα 40hz Με στόχο τα 75db SPL θα πρέπει το συνολικό sound intensity (I) (δηλαδή το I των L/R συν το I του sub) = 10^(75/10) * 10^(-12). στα 100hz το subwoofer πρέπει να έχει intensity I = 10^(75/10) * 10^(-12) - 10^(74.1/10) * 10^(-12) Συνεπώς τα db spl που θα πρέπει να παίζει το sub θα είναι 10*log(10^(75/10) - 10^(74.1/10)) = 67,7db δηλαδή το Low Pass filter θα πρέπει να ρυθμιστεί στα -7,3db @ 100hz. στα 90hz sub I = 10^(75/10) * 10^(-12) - 10^(73.7/10) * 10^(-12) -> SPL 69,1db στα 80hz sub I = 10^(75/10) * 10^(-12) - 10^(73/10) * 10^(-12) -> SPL 70,7db στα 70hz sub I = 10^(75/10) * 10^(-12) - 10^(71.1/10) * 10^(-12) -> SPL 72,7db στα 60hz sub I = 10^(75/10) * 10^(-12) - 10^(68.5/10) * 10^(-12) -> SPL 73,9db στα 50hz sub I = 10^(75/10) * 10^(-12) - 10^(64.3/10) * 10^(-12) -> SPL 74,6db Συνοπτικά τα LP πρέπει φτιαχτούν με βάση τα εξής σημεία: -0.4 db @ 50hz -1.1 db @ 60hz -2.3 db @ 70hz -4.3 db @ 80hz -5.9 db @ 90hz -7.3 db @ 100hz Προσπάθησα να υπολογίσω πόσα LP φίλτρα χρειάζομαι σε τι συχνότητα και με τι Q αλλά τα μαθηματικά μου έχουν σκουριάσει και δεν τα κατάφερα. Έτσι ξεκίνησα να κάνω δοκιμές παρατηρώντας τις γραφικές παραστάσεις των φίλτρων μέχρι που κατέληξα στα παρακάτω. Filter 1: ON LPQ Fc 110 Hz Q 0.71 Filter 2: ON LPQ Fc 110 Hz Q 0.71 Filter 3: ON LPQ Fc 120 Hz Q 0.71 Filter 4: ON LPQ Fc 150 Hz Q 0.71 Filter 5: ON LPQ Fc 150 Hz Q 0.71 Filter 6: ON LPQ Fc 180 Hz Q 0.71 Συνδυαστικά τα 6 παραπάνω LP φίλτρα κάνουν στο sub τα εξής: -0.10 db @ 40hz -0.48 db @ 50hz -1.10 db @ 60hz -2.20 db @ 70hz -3.61 db @ 80hz -5.58 db @ 90hz -8.00 db @ 100hz Είμαι πραγματικά περίεργος αν ισχύουν οι πράξεις που έκανα ή αν έχω κάνει λάθη, θέλω να τα έχω καταλάβει καλά πριν αρχίσω να χάνω τις ώρες μου με τις μετρήσεις του mic. Δύσκολο βέβαια να έχει κάποιος την όρεξη να κάτσει να διαβάσει και να επαληθεύσει τα παραπάνω αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία 🤣🤣🤣. Επεξ/σία 10 Φεβρουαρίου 2022 από elpenor 2
PC_Science_Lefkada Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 1 ώρα πριν, elpenor είπε Σήμερα έχασα άπειρες ώρες σε δοκιμές και προσπάθησα να εμπεδώσω καλύτερα την θεωρία πίσω από τα βασικά του crossover (χωρίς λοβούς/delay/phases απλά το SPL). 1 ώρα πριν, elpenor είπε Είμαι πραγματικά περίεργος αν ισχύουν οι πράξεις που έκανα ή αν έχω κάνει λάθη, θέλω να τα έχω καταλάβει καλά πριν αρχίσω να χάνω τις ώρες μου με τις μετρήσεις του mic. Δύσκολο βέβαια να έχει κάποιος την όρεξη να κάτσει να διαβάσει και να επαληθεύσει τα παραπάνω αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία 🤣🤣🤣. Εδώ κάθεσαι εσύ και διαβάζεις τα ελληνικά μου και τις θεωρίες μου, elpenor. To να διαβάσω τα μαθηματικά σου και τις πράξεις σου, είναι πολύ πιο εύκολο! Οι τύποι που χρησιμοποίησες είναι σωστοί, φαίνεται από τις πράξεις σου. Το αν βγαίνει κάποιο συμπέρασμα και ποιο είναι αυτό, είναι το ζητούμενο. Το συμπέρασμα που εγώ βγάζω χωρίς να γράψω πολλές σελίδες σε σχέση με τις δοκιμές που έκανες, είναι ότι αν οι παραδοχές που κάνεις στο πείραμά σου εμφανίζονταν συχνότερα, το κροσσάρισμα θα ήταν απλούστερο και θα μπορούσες και με το δικό σου τρόπο να πάρεις μια λύση πάρα πολύ κοντά στη βέλτιστη. Τη διαφορά φάσης πάντως, δεν μπορείς να την αγνοήσεις τελείως. Το κάθε ένα από τα φίλτρα που χρησιμοποίησες, εισάγει αλλαγές στη φασική απόκριση. Ακόμα και με μηδενική φασική απόκλιση αρχικά, αν δεν ακολουθηθεί κάποια πεπατημένη, η φασική απόκλιση μας βρίσκει στην πορεία και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορείς να τα αθροίσεις έτσι, χωρίς να εξετάσεις διαφορά φάσης και να τα αθροίσεις ως διανύσματα πλέον. Αν μετρήσεις με και χωρίς το crossover που σχεδίασες, θα δεις ότι θα υπάρχουν αποκλίσεις από αυτό που υπολόγισες και σε κάποιες περιοχές θα είναι μεγάλου εύρους. Όταν ξεκινάς με ηχεία που δεν είναι ταιριασμένα, είτε από τον κατασκευαστή από τον κατασκευαστή, είτε από ειδικό (η πλειοψηφία των περιπτώσεων, όχι μόνο η δικιά σου), τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Σε αυτό το σημείο θα βάλω κάποια διαγράμματα από 2 υποθετικά ηχεία με τα υποθετικά frequency, phase και group delay responses τους. Κόκκινο = Subwoofer, Άσπρο = Midwoofer, (Γαλάζιο = Ακροσσάριστη συνδιασμένη απόκριση) : Spoiler Αυτό που θέλω να τονίσω είναι στο δεύτερο διάγραμμα του phase response. Ότι ενώ σε άλλες περιοχές η διαφορά φάσης είναι κάπως μικρή (~ 22 deg @ 160-200 Hz), αλλού είναι αρκετά μεγαλύτερη με αποκορύφωμα την περιοχή 33-48Hz, όπου ξεπερνά τις 110 μοίρες. Σε αυτή την περιοχή θα παρατηρήσουμε στο FR (πρώτο διάγραμμα), ότι όχι μόνο δεν αθροίζονται στα +6dB τα δύο ηχεία, αλλά ακυρώνονται κι όλας. Πρώτο καθήκον του crossover σε περιπτώσεις όπως του παραδείγματός μου (ίσως και του elpenor), είναι να φέρει τη φασική απόκλιση, να γίνει τουλάχιστον σταθερότερη η διαφορά φάσης των 2 ηχείων ανά τις συχνότητες και χρησιμοποιώντας το phase knob του sub, να μηδενίσουμε και την κεντρική τιμή της. Δευτερευόντος μας ενδιαφέρει το FR μετά το κροσσάρισμα, καθώς αυτό διορθώνεται πιο εύκολα με ένα eq κοινό για όλους τους δρόμους. (Μια καλύτερη πρόταση για κροσσάρισμα δεν έχω ετοιμάσει ακόμα, elpenor. Μου λείπουν πολλές πληροφορίες για τα ηλεκτρομηχανικά χαρακτηριστικά του subwoofer. Ενώ θεωρώ ότι μπορώ να γνωρίζω πολύ ικανοποιητικά πως συμπεριφέρονται τα mid woofers σου, το sub σου με δυσκολεύει.) 1
elpenor Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 51 λεπτά πριν, PC_Science_Lefkada είπε Αυτό που θέλω να τονίσω είναι στο δεύτερο διάγραμμα του phase response. Ότι ενώ σε άλλες περιοχές η διαφορά φάσης είναι κάπως μικρή (~ 22 deg @ 160-200 Hz), αλλού είναι αρκετά μεγαλύτερη με αποκορύφωμα την περιοχή 33-48Hz, όπου ξεπερνά τις 110 μοίρες. Σε αυτή την περιοχή θα παρατηρήσουμε στο FR (πρώτο διάγραμμα), ότι όχι μόνο δεν αθροίζονται στα +6dB τα δύο ηχεία, αλλά ακυρώνονται κι όλας. Δευτερευόντος μας ενδιαφέρει το FR μετά το κροσσάρισμα, καθώς αυτό διορθώνεται πιο εύκολα με ένα eq κοινό για όλους τους δρόμους. 🙏 για άλλη μια φορά για τις πληροφορίες, έχασα ώρες στο internet αλλά δεν μπόρεσα να καταλάβω ούτε το 1/10 από αυτά που κατάλαβα τώρα διαβάζοντας το σχόλιο σου. 51 λεπτά πριν, PC_Science_Lefkada είπε αν οι παραδοχές που κάνεις στο πείραμά σου εμφανίζονταν συχνότερα, το κροσσάρισμα θα ήταν απλούστερο και θα μπορούσες και με το δικό σου τρόπο να πάρεις μια λύση πάρα πολύ κοντά στη βέλτιστη. Ήξερα ότι ο υπολογισμός μου δεν έχει ιδιαίτερο νόημα με τόσες παραδοχές που είχα κάνει, ήθελα απλά να αρχίσω να επεξεργάζομαι το πρόβλημα βήμα βήμα ώστε να το κατανοήσω καλύτερα. Θα προσπαθήσω να μετρήσω με το μικρόφωνο και το FR και το phase και θα επανέλθω. Επεξ/σία 10 Φεβρουαρίου 2022 από elpenor
PC_Science_Lefkada Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2022 37 λεπτά πριν, elpenor είπε 🙏 για άλλη μια φορά για τις πληροφορίες, έχασα ώρες στο internet αλλά δεν μπόρεσα να καταλάβω ούτε το 1/10 από αυτά που κατάλαβα τώρα διαβάζοντας το σχόλιο σου. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, elpenor, αλλά δε χρειάζεται όλη την ώρα. Χάιρομαι αν φαίνομαι χρήσιμος σε κάτι. Και εγώ έχω μάθει ήδη αρκετά για home theater και από αυτά που γράφετε και από αυτά που ψάχνω. Δεν είχα ασχοληθεί καθόλου. 42 λεπτά πριν, elpenor είπε Ήξερα ότι ο υπολογισμός μου δεν έχει ιδιαίτερο νόημα με τόσες παραδοχές που είχα κάνει, ήθελα απλά να αρχίσω να επεξεργάζομαι το πρόβλημα βήμα βήμα ώστε να το κατανοήσω καλύτερα. Και καλά έκανες. Αυτό είναι το σημαντικότερο. Ότι επεξεργάζεσαι μόνος σου το θυμάσαι καλύτερα για περισσότερα χρόνια. 46 λεπτά πριν, elpenor είπε Από ότι καταλαβαίνω η αλλαγή που εισάγει το κάθε φίλτρο στο phase έχει να κάνει με την καθυστέρηση του πυκνωτή, αναρωτιέμαι αν ο προγραμματιστής που έφτιαξε το software EQ έχει αντιγράψει τόσο πιστά την συμπεριφορά του hardware. Τα αντιγράφουν πιστά όσα ψηφιακά στηρίζονται σε αναλογικά (τα περισσότερα δηλαδή), αλλά πρώτον υπάρχουν και ψηφιακά που δε στηρίζονται σε αναλογικά και δεύτερον υπάρχουν και αναλογικά φίλτρα και crossover που αλλάζουν μόνο τη φάση και όχι το FR. All-pass λέγεται αυτή η οικογένεια. Ένα πολύ εισαγωγικό στα φίλτρα: http://linea-research.co.uk/wp-content/uploads/LR Download Assets/Tech Docs/CrossoverFilters White Paper -C.pdf Δες τέλος σελ. 2, σελ. 3 και ότι άλλο χρειάζεσαι. Πολύ απλά τα γράφει. Μισή μόνο σελίδα σε δεκατρείς για Linkwitz-Riley είναι ιεροσυλία. Άλλο ένα link για τα πιο μοντέρνα, καθαρά ψηφιακά FIR filters: https://eclipseaudio.com/fir-filter-guide/. Το τι έχει κάνει ο προγραμματιστής στο δικό σου, μάλλον θα το βρεις με μετρήσεις πιο εύκολα. 1
elpenor Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Ήρθε το UMIK, έκανα εκατοντάδες μετρήσεις σήμερα. Η πρώτη εικόνα ήταν τρομαχτική, στο sub υπήρχε διαφορά 28db ανάμεσα σε συχνότητες, στο σημείο του xcross πριν παίξω με το phase γινόντουσαν κάτι ακυρώσεις που το SPL έπεφτε 15 db σε ένα πολύ μικρό εύρος συχνότητας. Αυτή είναι η τελευταία μέτρηση που πήρα πριν πέσει παντόφλα "το παιδί κοιμάται και εσύ.....", η μπλε γραμμή είναι το sub μόνο του χωρίς EQ και η μωβ είναι το sub μαζί με τα L/R. Το UMIK είναι στη θέση που κάθομαι στα 1.4m. Θέλει πολύ δουλειά ακόμα αλλά ήδη η βελτίωση είναι μεγάλη. Κατάλαβα και γιατί πρέπει να αγοράζεις μεγάλο sub και να προσέχεις πολύ πως επιδρά το ένα ηχείο στο άλλο. Το EQ μπορεί να φτιάξει τα πάντα αλλά αν έχεις μία ακύρωση 20db και βάλεις +20db στο φίλτρο μετά θα πρέπει να βάλεις και -20db στην προενίσχυση. Για αυτό πολλοί μόλις βάζουν τα auto dsp των AVR γράφουν ότι η ένταση μειώθηκε πολύ. Τις βουτιές του xover μπορείς να τις διορθώσεις με το phase και καλύτερη τοποθέτηση ώστε να γλιτώσεις τα -20db, τις βουτιές όμως του sub δύσκολο να τις διορθώσεις αφού συμβαίνουν λόγο της αλληλεπίδρασης με το χώρο, πιο φτηνό να πάρεις δυνατότερο sub παρά να φτιάξεις το χώρο. Επεξ/σία 12 Φεβρουαρίου 2022 από elpenor 2
TEOKOS Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2022 Φτιάξε την παρουσίαση Απο 40 db και πάνω και μέχρι τα 200 hz για το sub Βάλε και spectro Δώσε και μια όλα μαζι all spl μέχρι τα 20000 hz μαζι με ένα rt60 1
elpenor Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, TEOKOS είπε Φτιάξε την παρουσίαση Απο 40 db και πάνω και μέχρι τα 200 hz για το sub Βάλε και spectro Δώσε και μια όλα μαζι all spl μέχρι τα 20000 hz μαζι με ένα rt60 Σύντομα θα τα φτιάξω και θα τα κάνω post! Σήμερα πρέπει όμως να κάνω την δουλειά που δεν έκανα χτες γιατί υπάρχει πολύ πίεση. Ανησυχώ ότι έχω κάνει ζημιά στα αυτιά μου τα τελευταία χρόνια, κοιτούσα το κινητό και φρόντιζα να μην περνάω τα 75-80db όμως τελικά μετράει ότι νάναι. Όταν το κινητό γράφει avg 73.4db spl και peak 80.5db το UMIK γράφει ~95dB(Z) SPL με peak 115.9db. Στην ένταση που το κινητό γράφει 62db SPL το UMIK γράφει ~85db με peak 105. Επεξ/σία 12 Φεβρουαρίου 2022 από elpenor
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα