elpenor Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2021 46 λεπτά πριν, PC_Science_Lefkada είπε Τι λες ρε elpenor; Κάνει τέτοια πράγματα το voicemeter; Έχω πραγματικά κουφαθεί! Πήγα να στο παίξω δάσκαλος και είμαι να γυρνάω σούμπιτος στα θρανία! Ορατό κίνδυνο για ζημιές από EQ, διέκρινα στην περίπτωση που δε θα έκανες ικανοποιητικό κροσάρισμα και μόνο σε αυτή. Επομένως άκυρο το σχόλιο μου. Για sub τώρα δεν έχετε ρίξει καθόλου άσχημες ιδέες ούτε εσύ, ούτε κανείς από εσάς που έχετε σχολιάσει. Λέω να αφήσω λίγο χώρο και χρόνο να γράψουν και άλλοι και ξαναεπανέρχομαι αργότερα... Και εγώ όταν το ανακάλυψα είχα πάθει πλάκα... και είναι donationware...
TEOKOS Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 2 X presonus Templor t 10 κρίνω ότι θα ήταν ικανοποιητικά για την περίπτωση σου https://www.athensproaudio.gr/en/presonus-temblor-t-10.html?gclid=Cj0KCQiAzfuNBhCGARIsAD1nu-8rYKSEMUMdMz3yJ1S5ni56IitXNuWrrIcxYGoXjqo2DSU8Zf_hlsUaAppPEALw_wcB Αν προσανατολιστείς σε SVS η Μonolith monoprice έλα σε pm γιατί δεν θέλω να κάνω διαφήμιση Επεξ/σία 19 Δεκεμβρίου 2021 από TEOKOS 1
PC_Science_Lefkada Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2021 43 λεπτά πριν, TEOKOS είπε 2 X presonus Templor t 10 κρίνω ότι θα ήταν ικανοποιητικά για την περίπτωση σου https://www.athensproaudio.gr/en/presonus-temblor-t-10.html?gclid=Cj0KCQiAzfuNBhCGARIsAD1nu-8rYKSEMUMdMz3yJ1S5ni56IitXNuWrrIcxYGoXjqo2DSU8Zf_hlsUaAppPEALw_wcB Αν προσανατολιστείς σε SVS η Μonolith monoprice έλα σε pm γιατί δεν θέλω να κάνω διαφήμιση Δεν θα ήταν καθόλου διαφήμιση να γράψεις οτιδήποτε διθυραμβικό, για οποιοδήποτε ηχείο θες teokos, σε ετούτο το νήμα κατ'εμέ. Αυτό το Presonus Templor t10 που έβαλες τώρα μου αρέσει πάρα πολύ. Γερή καμπίνα από MDF (to ξύλο με τα καλύτερα ακουστικά χαρακτηριστικά) και ενισχυτής AB. Το woofer του όμως είναι από υαλόνημα και δεν είμαι σίγουρος ότι μας κάνει. Σε reflex με εγγυημένη απόδοση στην ίδια κατηγορία (10ιντσο, αλλά με class d ενισχυτή) θα έβαζα ιταλικό μεγάφωνο από την ιστορική RCF. Ένα τέτοιο φτάνει και περισσεύει και για το μεγάλο χώρο. Με 4 κατοστάρικα στο φέρνει ο Thomann στο σπίτι μες τις γιορτές και το μόνο που του λείπει είναι τέσσερα ποδαράκια αυτοκόλλητα από αυτά που βάζουμε στα έπιπλα. Για κλειστό sub τώρα το κοιτάζω ακόμα, δεν έχω ιδέα πόσο ακριβώς συμπιεζουν κλειστά sub 500 βαττ και βάλε και δεν είμαι ο καταλληλότερος να συστήσω. 1
music_lover Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2021 Με βάση τον χώρο σου θες οπωσδήποτε room calibration μέσω ενός av receiver (πχ denon ή marantz με το κορυφαίο odyssey), γιατί ότι και να βάλεις ο ήχος θα είναι unbalanced, καθόσον μιλάμε για σοφίτα με διαφορετικό ύψος σε διάφορα σημεία, ντουλάπες, ράφια, γραφεία κτλ. Πρώτα δλδ θα αγόραζα ενισχυτή και μετά όλα τα άλλα..επίσης με βάση τα 15 τετραγωνικά του δωματίου σου σε συνδιασμό με το ότι θα κάθεσαι μόλις 1 μέτρο από το sub, τα 12αρια που αναφέρθηκαν εδώ είναι όλα πολύ μεγάλα, θα αγόραζα ένα από αυτά, μόνο για πάνω από 25 τετραγωνικά δωμάτιο και απόσταση ακρόασης τουλάχιστον 2 μέτρα από το ηχείο. Εκτός αν δεν σε πειράζει να τα δουλεύεις στο 1/3 της έντασης τους για να μην καλύπτουν με τις χαμηλές τους όλα τα υπόλοιπα ή έχεις σκοπό να το χρησιμοποιήσεις σε μεγαλύτερο χώρο με σωστότερη θέση ακρόασης στο μέλλον..σε αυτήν την περίπτωση ένα πχ SVS PB-1000 Pro στα 900 ευρώ θα σε υπέρ - καλύψει και σε ταινίες (με ανοιχτά τα port) και σε μουσική (με κλειστά τα port). Για τόσο κοντινή απόσταση όμως και χρήση επί της ουσίας "γραφείου" δεν θα αγόραζα καν sub.. όλα τα ηχεία θέλουν "χώρο" και "αέρα" για να αναπνεύσουν σωστά και μια συγκεκριμένη ελάχιστη απόσταση ακρόασης για να ακουστούν όπως μπορούν να παίξουν, αν έχεις πχ το sub κάτω στα πόδια σου, πάει χαμένο, τα αυτιά σου δεν πρόκειται ποτέ να ακούσουν σωστά τις χαμηλές συχνότητες του. Για χρήση γραφείου θα αγόραζα ένα pc sound system ή το πολύ πολύ κανένα 8αρι sub που να κατεβαίνει γύρω στα 35hz..γνώμη μου, ξεφορτώσου ντουλάπια, ράφια κτλ και διόρθωσε την θέση ακρόασης (μεγαλύτερη οθόνη?). 1
Επισκέπτης Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, music_lover είπε Με βάση τον χώρο σου θες οπωσδήποτε room calibration μέσω ενός av receiver (πχ denon ή marantz με το κορυφαίο odyssey), γιατί ότι και να βάλεις ο ήχος θα είναι unbalanced, καθόσον μιλάμε για σοφίτα με διαφορετικό ύψος σε διάφορα σημεία, ντουλάπες, ράφια, γραφεία κτλ. Πρώτα δλδ θα αγόραζα ενισχυτή και μετά όλα τα άλλα..επίσης με βάση τα 15 τετραγωνικά του δωματίου σου σε συνδιασμό με το ότι θα κάθεσαι μόλις 1 μέτρο από το sub, τα 12αρια που αναφέρθηκαν εδώ είναι όλα πολύ μεγάλα, θα αγόραζα ένα από αυτά, μόνο για πάνω από 25 τετραγωνικά δωμάτιο και απόσταση ακρόασης τουλάχιστον 2 μέτρα από το ηχείο. Εκτός αν δεν σε πειράζει να τα δουλεύεις στο 1/3 της έντασης τους για να μην καλύπτουν με τις χαμηλές τους όλα τα υπόλοιπα ή έχεις σκοπό να το χρησιμοποιήσεις σε μεγαλύτερο χώρο με σωστότερη θέση ακρόασης στο μέλλον..σε αυτήν την περίπτωση ένα πχ SVS PB-1000 Pro στα 900 ευρώ θα σε υπέρ - καλύψει και σε ταινίες (με ανοιχτά τα port) και σε μουσική (με κλειστά τα port). Για τόσο κοντινή απόσταση όμως και χρήση επί της ουσίας "γραφείου" δεν θα αγόραζα καν sub.. όλα τα ηχεία θέλουν "χώρο" και "αέρα" για να αναπνεύσουν σωστά και μια συγκεκριμένη ελάχιστη απόσταση ακρόασης για να ακουστούν όπως μπορούν να παίξουν, αν έχεις πχ το sub κάτω στα πόδια σου, πάει χαμένο, τα αυτιά σου δεν πρόκειται ποτέ να ακούσουν σωστά τις χαμηλές συχνότητες του. Για χρήση γραφείου θα αγόραζα ένα pc sound system ή το πολύ πολύ κανένα 8αρι sub που να κατεβαίνει γύρω στα 35hz..γνώμη μου, ξεφορτώσου ντουλάπια, ράφια κτλ και διόρθωσε την θέση ακρόασης (μεγαλύτερη οθόνη?). H κοντινη αποσταση απο τα ηχεια δε συνεπαγεται αυτοματα οτι θα εχει και μπασο. Τα ηχεια του , δεν βγαζουν πρωτη οκταβα, πιθανως ουτε και το πρωτο μισο της δευτερης. Πώς θα την ακουει χωρις sub; Θελει sub. Και πολυ σωστα σκεφτεται για 2ο sub γιατι με αυτη τη μεθοδο θα βοηθηθει μετεπειτα, στην ισοσταθμιση που θα επιχειρησει στις χαμηλες -κι οχι μονο ισοσταθμιση, αλλα και ρυθμιση φασης κλπ-. Εαν τωρα παραιτηθει απο το ζητημα χαμηλες συχνοτητες, τοτε δε χρειαζεται sub. Aλλα επειδη θα παραιτηθει ο ιδιος κι οχι επειδη ο χωρος ειναι μικρος. O χωρος μια χαρα μπασο θα αποδωσει αν υποστει το καταλληλο treatment σε συνδυασμο με σωστη τοποθετηση ως προς τη θεση ακροασης (η οποια θα ελθει μετα απο δοκιμες-μετρησεις κλπ) αλλα και DSP για να μαζευτουν οσα δε μαζευονται αλλιως. Επεξ/σία 27 Δεκεμβρίου 2021 από BackFromHell
music_lover Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, BackFromHell είπε H κοντινη αποσταση απο τα ηχεια δε συνεπαγεται αυτοματα οτι θα εχει και μπασο. Τα ηχεια του , δεν βγαζουν πρωτη οκταβα, πιθανως ουτε και το πρωτο μισο της δευτερης. Πώς θα την ακουει χωρις sub; Θα πει στα ηχεια του "ελατε καλα μου ηχεια παιξτε μπασο γιατι σας εχω σε μικρο χωρο, μη φοβαστε" ; Θελει sub. Και πολυ σωστα σκεφτεται για 2ο sub γιατι με αυτη τη μεθοδο θα βοηθηθει μετεπειτα, στην ισοσταθμιση που θα επιχειρησει στις χαμηλες -κι οχι μονο ισοσταθμιση, αλλα και ρυθμιση φασης κλπ-. Εαν τωρα παραιτηθει απο το ζητημα χαμηλες συχνοτητες, τοτε δε χρειαζεται sub. Aλλα επειδη θα παραιτηθει ο ιδιος κι οχι επειδη ο χωρος ειναι μικρος. Δεν έγραψα πουθενά ότι αν κάθεται σε κοντινή απόσταση δεν θα έχει μπάσο, τουναντίον έγραψα ότι αν κάθεται πολύ κοντά δεν θα ακούει σωστά όλες τις συχνότητες που μπορεί αυτό να αναπαράγει. Αν πχ κάθεται δίπλα του και όχι απέναντι του, θα χάσει ένα μεγάλο εύρος αυτών. Για αυτό και η τοποθέτηση sub στον χώρο είναι το Α και το Ω της απόδοσης του. Ένα λάθος τοποθετημένο sub μπορεί να αποδώσει άσχημα όσο ακριβό και να είναι. Εκτός αν θεωρείς σωστό να κάθεσαι δίπλα από ένα 12άρι 500wrms sub που βρίσκεται στα πόδια σου, ε τότε πάω πάσο, τι να πω. Και φυσικά χωρίς sub δεν θα ακούει όλες εκείνες τις συχνότητες που δεν μπορούν να αποδώσουν τώρα τα ηχεία του, δεν είπα ότι θα κάνουν μαγικά αυτά που έχει, απορώ πως το συμπέρανες αυτό. Η ισοστάθμιση δε που λες ότι θα επιχειρήσει να κάνει, απαιτεί ένα σωρό γνώσεις και δοκιμές και επηρεάζεται από ένα σωρό παράγοντες όπως πχ η ακουστική του χώρου, η τοποθέτηση των ηχείων, τα έπιπλα, τα χαλιά κτλ. Ένα σύστημα όπως το Odyssey μέσα σε λίγα λεπτά θα έχει τελειώσει και είναι δεδομένο ότι θα έχει πολύ καλύτερο και ισορροπημένο αποτέλεσμα απ' ότι το αυτί μας. Ο χώρος τέλος δεν είναι μικρός για sub (ούτε αυτό έγραψα αλλά τέλος πάντων), είπα η θέση ακρόασης είναι τελείως λάθος (γραφείο με το sub στα πόδια) και οι προτάσεις που έγιναν για 12άρια θηρία σε 15 τετραγωνικά είναι υπερβολή όσο δεν πάει, οπότε δεν αξίζει να δώσει τόσο πολλά λεφτά για να κάθεται δίπλα του και σε τόσο χώρο καλύτερα είναι να πάρει ένα καλό 8άρι που κατεβαίνει στα 35hz ή ένα pc sound system..να το πω με πιο απλά λόγια, το να δώσει κάποιος 1000 ευρώ για ένα sub 12άρι των 500wrms σε 15 τετραγωνικά χώρο χωρίς room calibration από av reciever και να κάθεται δίπλα του είναι πεταμένα λεφτά γιατί και μια περιουσία θα έχει δώσει και δεν θα ακούει σωστά. Επεξ/σία 27 Δεκεμβρίου 2021 από music_lover
Επισκέπτης Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2021 Εχεις γραψει πολλα πραγματα που δεν ισχυουν και ειλικρινα δεν ξερω απο που να ξεκινησω. Το σιγουρο ειναι οτι με ολα αυτα καταληγεις σε λαθος συμπερασματα. Θα σταθω στα πιο βασικα. Λες οτι αν καθεται διπλα στο sub δεν θα ακουει μπασο. Δεν ισχυει. Οταν μιλαμε για σωστη τοποθετηση του sub στο χωρο, ΔΕΝ εννουμε να μην ειναι κοντα στη θεση ακροασης. Αλλα πραγματα ενοουμε. Το sub, αν αυτο υποδειξει η μετρηση, μπορει να τοποθετηθει και κατω απο τα ποδια που λεει ο λογος. Πρεπει να καταλαβεις οτι στις χαμηλες (και οχι μονο, αλλα ειδικα εκει) δεν ακους το sub, αλλα κυριως το χωρο. Το sub λοιπον πρεπει να τοποθετηθει εκει που πρεπει ωστε ο χωρος, ως προς τη θεση ακροασης, να μετραει καλυτερα. Αν αυτη η θεση ειναι ..κατω απο τα ποδια του ακροατη, τοτε μπαινει εκει. Σαφως σταθηκα στην προταση σου "δεν θα αγοραζα καν sub σε τοσο μικρο χωρο". Οσο στεκομαι και στην "εναλλακτικη" σου , οτι αν τελικα αποφασισει να παρει sub τοτε να μην παει πιο κατω απο τα 35Hz . Παλι με το επιχειρημα του μικρου χωρου του προτεινεις να μεινει αμπασος, λες και οσοι εχουν μικρους χωρους δεν εχουνε δικαιωμα στο μπασο, επειδη ετσι το φανταστηκες εσυ. Ο χωρος εντωμεταξυ δεν ειναι μικρος. Ειναι 5 μετρα η μια του πλευρα, ειναι ψηλοταβανο και υπο προυποθεσεις δεν μιλαμε ουτε καν για nearfield (που ειναι περιπου τα 2m), αλλα για παραπανω που οχι απλα προτεινεται 12ρι sub αλλα ειναι και το μινιμουμ σε καποιες περιπτωσεις. Γραφεις επισης οτι το 12ρι sub στο χωρο ειναι υπερβολη. Οχι, δεν ειναι και σιγουρα δεν ειναι μεγαλυτερη υπερβολη απο το να μεινει αμπασος επειδη... ο χωρος ακροασης ειναι μικρος. Δεν ρωτησες καν σε τι εντασεις θελει να ακουει και απεκλεισες κατευθειαν το 12ρι.
music_lover Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2021 Άλλα γράφω, αλλά καταλαβαίνεις, άλλα απαντάς. Πχ επιμένεις να γράφεις ότι ανέφερα πως "δεν θα ακούει μπάσο" αν κάθεται δίπλα στο sub ενώ σου εξήγησα με απλά λόγια πως έγραψα ότι δεν θα ακούει ΣΩΣΤΟ μπάσο και όχι καθόλου μπάσο (λεπτομέρεια 1η). Ο άνθρωπος με βάση όσα έγραψε, δεν έχει την δυνατότητα ή την διάθεση να "παίξει" με την θέση του sub, είπε ότι θα το βάλει κάτω από τα πόδια του στο 1 μέτρο (post no1), αν λοιπόν η θέση αυτή είναι λάθος, τι θα κάνει ένα sub των 1000 ευρώ? Τον ρώτησες αν μπορεί ή αν θέλει να αλλάξει θέσεις το ηχείο ώστε να πετύχει την σωστή θέση ακρόασης? Nope. (λεπτομέρεια 2η). Πάμε παρακάτω, ναι δεν θα αγόραζα sub για τόσο μικρό χώρο αλλά όχι γενικά και αόριστα όμως όπως εσύ έγραψες απομονώνοντας την πρόταση μου, αλλά ναι δεν θα αγόραζα ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να κάθομαι δίπλα του στο 1 μέτρο, έχοντας δώσει μια περιουσία και μη ακούγοντας σωστά τις συχνότητες του. Είναι 3 λοιπόν οι προϋποθέσεις που συντρέχουν, πολύ χρήμα, λάθος απόσταση, κακή απόδοση, άσχημο τελικό αποτέλεσμα, κατανοητό τώρα? (λεπτομέρεια 3η). Πάμε τέλος στο 12αρι. Δεν μιλάμε για ενα οποιοδήποτε 12αρι, μιλάμε για θηρία των 500wrms. Και ναι είναι μεγάλο, ακόμα και για 5 μέτρα ταβάνι (που δεν είναι 5 μέτρα παρά μόνο στο ψηλότερο σημείο της σκεπής, λεπτομέρεια 4η), το πιο πιθανό είναι ένα room calibration να του ρίξει στον πάτο τα bd της έντασης του sub επειδή εντόπισε ότι είναι μεγάλο για τον χώρο των 15 τετραγωνικών (γεμάτων έπιπλα, έχασα το μέτρημα με τις λεπτομέρειες που αγνοείς, 5η αυτή) Ένα θηρίο 1000 ευρώ και 500wrms να παίζει πχ στα -12 και βάλε bd, είναι σαν αυτοκίνητο με 500 άλογα και εσύ χρησιμοποιείς τα 250, γιατί το αγόρασες τότε? Δεν γίνεται να συνεννοηθούμε αν δεν διαβάζεις προσεκτικά ότι γράφεται ή αν τα διαβάζεις επιλεκτικά ή αν βγάζεις ένα σωρό αυθαίρετα συμπεράσματα αγνοώντας σκόπιμα λεπτομέρειες έχοντας όρεξη για τσακωμούς. Αρχίσω να πιστεύω ότι το κάνεις σκόπιμα για να το παίξεις δάσκαλος 🤣, ας είναι. Δεν θα ασχοληθώ άλλο, ας διαβάσει το παλικάρι και ας κάνει ότι νομίζει σωστό. Σε αφήνω να τον συμβουλεύεις. Καταλαβαίνω ότι κατέχεις το αντικείμενο αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί συμπεριφέρεσαι σαν να το κατέχεις μόνο εσύ χρησιμοποιώντας μάλιστα χωρίς λόγο και χωρίς να έχεις προκληθεί, ύφος υποτιμητικό. Εδώ μέσα είμαστε για να βοηθάμε ο ένας τον άλλο, όχι να κάνουμε διαγωνισμό γνώσεων. Αν θέλεις να κάνεις κάτι τέτοιο, έφυγα, δεν έχω ούτε τον χρόνο ούτε την διάθεση για αντιδικίες. Σε παραδίδω την σκυτάλη.
Επισκέπτης Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2021 Ουτε υποτιμητικα σου απαντω, ουτε αντιδικω, ουτε συμπεριφερομαι σαν να το κατεχω μονο εγω. Εαν την αντιθετη γνωμη απο τη δικη σου την ερμηνευεις ετσι, τοτε δεν ειναι σε εμενα το προβλημα, διοτι πρεπει να συνηδητοποιησεις οτι υπαρχει αντιλογος σε αρκετα απο οσα λες. Αν δεν μπορεις να το διαχειριστεις αυτο, δεν μπορω να βοηθησω ουτε εγω, λυπαμαι. Συνεχιζουμε τωρα. Το Sub μπορει να τοποθετηθει οπουδηποτε μεσα στο χωρο, αρκει να μετραει καλα. Δεν υπαρχει κανονας που να αποκλειει το 1μετρο απο τη θεση ακροασης που εσυ αναφερεις. Γινεται να συμπεριφερεται εξαιρετικα στο 1μ και λαθος στα 5μ. Ειπαμε, ανακλασεις ακουει κατα κυριο λογο, αρα το sub πρεπει να τοποθετηθει εκει που συμπεριφερεται καλυτερα ο χωρος ως προς τη θεση ακροασης. Με μετρησεις στη θεση ακροασης και περιξ αυτης εξαγονται αυτα τα συμπερασματα κι οχι με εικασιες ή με κανονες που δεν ισχυουν. Επειτα, αναφορικα με το 12ρι και τα Watts (αυτα τωρα τα αναφερεις, προηγουμενως στεκοσουν αποκλειστικα στη διαμετρο του μεγαφωνου btw) , αυτο που δεν θες να καταλαβεις, ειναι οτι το μπασο ειναι απαιτητικο , καταναλωνει μακραν τη περισσοτερη ενεργεια απο ολο το υπολοιπο ευρος. Οσο χωρο δινει ο ενισχυτης στο μεγαφωνο (τα 500W που αναφερεις εσυ), τοσο πιο ανετα θα παιξει ακομα και σε χαμηλες εντασεις και πιθανοτατα θα εχει και καλυτερα δυναμικα (αυτο που λεμε σφιχτο μπασο), ακριβως γιατι ο ενισχυτης θα εχει αυτα τα περιθωρια ελεγχου στο μεγαφωνο. Ο χωρος του δεν ειναι μικρος για 12ρι. Τα 15τμ δεν λογιζονται ουτε καν nearfield και υπαρχουν περιπτωσεις που -σωστα- προτεινονται ακομα και 2χ12 για τετοιους χωρους. Τελος, θηριο 1000 ευρω δεν υπαρχει. Το μπατζετ δεν καθοριζει το μεγεθος. Εχω παραθεσει παραπανω προταση με 10ρι των 1400 ευρω. Το μπατζετ καθοριζει κυριως αλλα specs και οχι μεγεθος... Οπως το ευρος αποκρισης, την ομαλοτητα αποκρισης, τα δυναμικα, τα SPL και αλλες δυνατοτητες πχ DSP, EQκλπ κλπ. Εαν καποιος διαθετει αυτο το μπατζετ για αγορα sub , δεν στεκεται πουθενα το επιχειρημα "α ειναι ακριβο για το χωρο σου", ειδικα οταν ο χωρος δεν ειναι λαγουμι, οπως πανω-κατω τον περιγραφεις εσυ. 15 αξιοπρεπεστατα τμ ειναι, με τη μια πλευρα να ειναι 5 ολοκληρα μετρα. Χρειαζεται ενεργεια για να γεμισει με μπασο αυτος ο χωρος.
elpenor Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2022 Τελικά πήρα ένα Monolith 12in THX Ultra και θα πάρω και ένα δεύτερο ίδιο. Θέλω να ευχαριστήσω τον @TEOKOS που πέρα από τις συμβουλές του με βοήθησε να έρθω σε επικοινωνία με τον Έλληνα αντιπρόσωπο που είναι απίστευτα εξυπηρετικός και φιλικός. 1
nakata1954 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2022 2 ώρες πριν, elpenor είπε τον Έλληνα αντιπρόσωπο που είναι απίστευτα εξυπηρετικός και φιλικός. Καλορίζικο και καλοάκουστο το monolith. Ο Χάρης ειναι ένας από μας (χομπίστας) και προς τιμήν του ως τέτοιος εξακολουθεί και συμπεριφέρεται και ως αντιπρόσωπος. 3
grandp Δημοσ. 25 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 25 Ιανουαρίου 2022 Καλοάκουστο το monolith elpenor. Θα το ευχαριστηθείς φίλε μου!!! 1
PC_Science_Lefkada Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2022 Στις 24/1/2022 στις 5:08 ΜΜ, elpenor είπε Τελικά πήρα ένα Monolith 12in THX Ultra και θα πάρω και ένα δεύτερο ίδιο. Θέλω να ευχαριστήσω τον @TEOKOS που πέρα από τις συμβουλές του με βοήθησε να έρθω σε επικοινωνία με τον Έλληνα αντιπρόσωπο που είναι απίστευτα εξυπηρετικός και φιλικός. Με γεια τα καινούργια sub! Όταν σου έρθει και το δεύτερο, είναι καλό τα καθίσεις να τα στρώσεις και τα δύο πριν ξεκινήσεις να τα ακούσεις καν. Είναι το λεγόμενο "cone break-in", οι οδηγίες που βλέπω online είναι του κώλου. Θες ένα ημιτονοείδές σήμα 10 ή 16Ηz. Αν δεν μπορεί η κάρτα ήχου σου να το αποδώσει, πήγαινε σε 24 ή 30 Hz (απέφυγε 18-20Hz για τους γνωστούς λόγους, spooky syndrome - shaking eyeballs). Απαραίτητο να μην ξεπερνάς το Χmax των μεγαφώνων x2 (18mm x 2 =36mm). Aν δεν είσαι σίγουρος οπτικά ότι η ταλάντωση που βλέπεις με το μάτι είναι 35-36mm, πήγαινε στα 30 ή 25mm για να είσαι σίγουρος. Ποτέ δεν κοιτάζεις το Xmech (μηχανικό όριο) των 80mm. Μιά φορά να το τερματίσεις, το χάλασες. Στην παραμικρή παραμόρφωση ή τρίξιμο (rattling) χαμηλώνεις αμέσως. Η παραπάνω διαδικασία γίνεται με λίγα watt, ακριβώς πόσα εξαρτάται από την ακριβή συχνότητα που θα επιλεγθεί και το ηχείο. Τελείως ενδεικτικά, συνήθως θέλει στο 1/10 της μέγιστης ισχύος. Κάποια τεκμηρίωση και κάποιες όχι όλες 100% σχετικές παραπάνω πληροφορίες στο Vance Dickason - Loudspeaker Design Cookbook, σελίδες 195-196: Για πιο γρήγορα από 12-24 ώρες έχει αναπτυχθεί η μέθοδος που χρησιμοποιώ και εγώ. 10Ηz στο Xmax = σε μία ώρα έτοιμα. 30Ηz στα 3/4 του Χmax = θες 6 ώρες. Θες καθαρό ημίτονο, αλλιώς άλλες κυματομορφές θα κάνουν παραπάνω ώρα. Αν κατέβεις αρκετά χαμηλά σε συχνότητα (το κάνω με συνθεζάιζερ εγώ) τα sub μόνο θα ταλαντώνονται, χωρίς να ακούγονται και μπορείς να τα αφήσεις να στρώνουν overnight και να στρώσεις να κοιμηθείς ακόμα και δίπλα τους χωρίς να ακούς τίποτα. 1
elpenor Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) @PC_Science_Lefkada Πάνω στην ώρα οι οδηγίες σου. Το έβαλα να παίζει sine στα 10hz σε λίγα db. Δεν κουνιέται πάνω από 5cm και σκέφτομαι ότι το έχω βάλει πολύ σιγά, όμως αν ανεβάσω τα hz στα 25-30 χωρίς να ανεβάσω ένταση αρχίζουν και τρίζουν ντουλάπες, τοίχοι κλπ. Στα 10hz οκ δεν ακούγεται τίποτα αλλά μου δίνει την εντύπωση ότι αν το φτάσω το xmax που γράφεις στα 30hz θα γκρεμιστεί το σπίτι... Xmax18mm (one‑way) Xmech80mm (peak‑to‑peak) Για αυτό το δεν το βλέπω να κουνιέται πολύ, είναι θέμα specs. Επεξ/σία 2 Φεβρουαρίου 2022 από elpenor
PC_Science_Lefkada Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2022 2 ώρες πριν, elpenor είπε Xmax18mm (one‑way) Xmech80mm (peak‑to‑peak) Σωστά! Αν δεν άκουσες κανένα εκκωφαντικό γκντουπ/γκτζουκ, όπως σφυρί πάνω σε αμμώνι (τερμάτισμα xmech σημαίνει το πηνίο φωνής κουτουλάει το μαγνήτη), έχεις ακολουθήσει τις οδηγίες σωστά και δεν χαλάσαμε τίποτα. Θα πρέπει να έχει περάσει και μία ώρα και βάλε, μπορείς να σταματήσεις το στρώσιμο. Δε θα θα δεις καμία παραπάνω βελτίωση. 2 ώρες πριν, elpenor είπε Δεν κουνιέται πάνω από 5cm και σκέφτομαι ότι το έχω βάλει πολύ σιγά, όμως αν ανεβάσω τα hz στα 25-30 χωρίς να ανεβάσω ένταση αρχίζουν και τρίζουν ντουλάπες, τοίχοι κλπ. Ακριβώς. Και πολύ που το πήγες. Κάτω από τη συχνότητα κουρδίσματος η απόδοση σε dB πέφτει ραγδαία και αυξάνεται μόνο η μετατόπιση του κώνου. Για αυτό κατά το στρώσιμο χρησιμοποιούνται τόσο χαμηλές συχνότητες για να γίνεται με λίγα watt, να μη ζεσταίνουμε μαγνήτη και πηνίο φωνής και να μην πληρόνομαι τη ΔΕΗ και ενοχλούμαι τους γείτονες. Για να χαλαρώσει μόνο η ανάρτιση λιγάκι. Συχνότητες που το ηχείο δουλέυει μεν αλλά ουσιαστικά δεν μπορεί να αναπαράξει. Elpenor me συγχωρείς, θα είχα απαντήσει νωρίτερα, αλλά μας έχει τρελάνει στις διακοπές η ΔΕΗ σήμερα. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα