Προς το περιεχόμενο

Επιλογή NAS Synology - βέλτιστη λύση!

taslikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χαιρετώ το φόρουμ!

Είμαι σε αναζήτηση ενός NAS για το γραφείο. Θέλω να κάνει backup τον υπολογιστή μου, να συνδέσω μια κάμερα xiaomi να αποθηκεύει εκεί footage και να αποθηκεύω ολες τις φωτο απο το κινητό (ios) για ασφάλεια-να αδειάζω και το τηλ. Δεν θέλω δηλαδή Plex και τρελά πράγματα. Καθαρά για μεταφορά αρχείων και αποθήκευση!

Το ερώτημα μου είναι: σε ποιο nas να πάω?

Είμαι σίγουρος οτι θέλω synology γιατί θα με βολέψει πολύ στην μεταφορά των φωτο  στο κινητό μιας και διαθέτει ειδική εφαρμογή τύπου google photos (αν δεν κάνω λάθος την βαφτίζουν Moments). Ομως δεν ξέρω σε ποιό μοντέλο να πάω και πόσα bays θέλω.

Αρχικά σκέφτομαι να διαθέσω ένα ποσό μέχρι 200€ χωρίς τον δίσκο. από την μία σκέφτομαι τον DS220j που έχει και 2 bays (αλλά χαμηλότερες επιδόσεις λόγω cpu ram) και ίσως μελλοντικά βάλω έναν δίσκο για Mirror του πρώτου(προς το παρόν λέω να βάλω έναν μόνο δίσκο-γίνεται αυτό?🤔) από την άλλη σκέφτομαι το DS118 με ένα μονο bay αλλά υψηλότερες επιδόσεις. 

Πρακτικά εμένα μου χρειάζονται οι επιδόσεις του 118 για την χρήση που θέλω ή οχι?

Εαν όχι τότε, ίσως συμφέρει να πάω στον 220j να έχω και μελλοντικά την δυνατότητα επέκτασης χώρου ή raid 1/mirror για ασφάλεια.

Τέλος σε δίσκο σκέφτομαι για αρχή έναν seagate ironwolf 4tb γιατι βλέπω καλά σχόλια αλλά αν έχει κάποιος ένσταση είμαι όλος αφτιά🦻!

Τι προτάσεις έχετε & τι να προσέξω?

DS118: https://www.skroutz.gr/s/13211117/Synology-DiskStation-DS118-NAS-Tower-για-ένα-HDD-SSD.html?from=recommendations

DS220j: https://www.skroutz.gr/s/22459654/Synology-DiskStation-DS220j-NAS-Tower-με-2-θέσεις-για-HDD-SSD.html?from=recommendations

Ευχαριστώ!

Επεξ/σία από taslikos
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

NAS με έναν δίσκο, για εμένα, δεν έχει νόημα.

Ακόμα κι αν προς το παρόν βάλεις μόνο έναν, καλό είναι να έχεις το χώρο να βάλεις τον 2ο αργότερα για mirror.

Το 220 θα σε καλύψει απόλυτα πιστεύω σε αυτό που θες.

• Like 1
  • Thanks 1

1 λεπτό πριν, giostau είπε

NAS με έναν δίσκο, για εμένα, δεν έχει νόημα.

Ακόμα κι αν προς το παρόν βάλεις μόνο έναν, καλό είναι να έχεις το χώρο να βάλεις τον 2ο αργότερα για mirror.

Το 220 θα σε καλύψει απόλυτα πιστεύω σε αυτό που θες.

αν προσθέσω αργότερα τον δίσκο, δεν χρειάζεται πάλι φορμαρισμα άρα να έχω έναν spare στην άκρη να μεταφέρω όλα τα δεδομένα του αρχικού δίσκου για να χτίσω πάλι το raid μου? χαζή ερώτηση αλλά θέλω να ξέρω τι παίζει. ευχαριστώ για την απάντηση

29 λεπτά πριν, taslikos είπε

αν προσθέσω αργότερα τον δίσκο, δεν χρειάζεται πάλι φορμαρισμα άρα να έχω έναν spare στην άκρη να μεταφέρω όλα τα δεδομένα του αρχικού δίσκου για να χτίσω πάλι το raid μου? χαζή ερώτηση αλλά θέλω να ξέρω τι παίζει. ευχαριστώ για την απάντηση

δεν είμαι 100% σίγουρος, αλλά νομίζω δεν υπάρχει πρόβλημα.

Προσθέτεις τον νέο δίσκο και σετάρεις το raid.

Ξαναλέω όμως, δεν είμαι 100% σίγουρος!

(βέβαια backup έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να έχεις σε άλλο μέσο, ανεξέρτητα από το πώς θα γίνει η προσθήκη)

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει με ένα δίσκο και όταν βάλει δεύτερο άδειο μπορείς νε επιλέξεις Mirror και αντιγράφει όλα τα περιεχόμενα απο τον γεμάτο στον άδειο. Έχω ένα παλιό DS215 και σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος εκτός απο την ταχύτητα - όρια του δικτύου- που σέρνετε. Επειδή το χρησιμοποιώ περισσότερο για βαριά αρχεία της δουλειάς που επεξεργάζομαι συνέχεια σκέφτομαι να περάσω σε κάποια λύση USB3 ή 3.1 με RAID 2 δίσκων όπως το Fantec QB-X2U31R ή TERRAMASTER D2-310 και να σώζω απευθείας εκεί. Δηλαδή να μην το έχω σαν backup αλλά σαν αποθηκευτικό μέσο.

1. USB 3.1 (10 Gbps)
2. USB 3.0 (5 Gbps)

3. Gigabit Ethernet (1 Gbps)
4. Ethernet (100 Mbps)

Επεξ/σία από PhoneKiller
  • Thanks 1

40 λεπτά πριν, PhoneKiller είπε

Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει με ένα δίσκο και όταν βάλει δεύτερο άδειο μπορείς νε επιλέξεις Mirror και αντιγράφει όλα τα περιεχόμενα απο τον γεμάτο στον άδειο. Έχω ένα παλιό DS215 και σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος εκτός απο την ταχύτητα - όρια του δικτύου- που σέρνετε. Επειδή το χρησιμοποιώ περισσότερο για βαριά αρχεία της δουλειάς που επεξεργάζομαι συνέχεια σκέφτομαι να περάσω σε κάποια λύση USB3 ή 3.1 με RAID 2 δίσκων όπως το Fantec QB-X2U31R ή TERRAMASTER D2-310 και να σώζω απευθείας εκεί. Δηλαδή να μην το έχω σαν backup αλλά σαν αποθηκευτικό μέσο.

1. USB 3.1 (10 Gbps)
2. USB 3.0 (5 Gbps)

3. Gigabit Ethernet (1 Gbps)
4. Ethernet (100 Mbps)

Αυτό που είπες με τις χαμηλές ταχύτητες ποσό περίπου δηλαδή είναι η ταχύτητα κατά μέσο όρο για μεταφορά ενός μεγάλου αρχείου σε τοπικό 1gbps; Χτυπάει έστω 100-200mbps η όχι; Όλα αυτά σαφώς με έναν καλό και γρήγορο δίσκο. Δεν θέλω κάτι τρελό αλλά να είναι τουλάχιστον αποδεκτο. Δηλαδή με 100mbps θα είμαι οκ.

2 λεπτά πριν, taslikos είπε

Αυτό που είπες με τις χαμηλές ταχύτητες ποσό περίπου δηλαδή είναι η ταχύτητα κατά μέσο όρο για μεταφορά ενός μεγάλου αρχείου σε τοπικό 1gbps; Χτυπάει έστω 100-200mbps η όχι; Όλα αυτά σαφώς με έναν καλό και γρήγορο δίσκο. Δεν θέλω κάτι τρελό αλλά να είναι τουλάχιστον αποδεκτο. Δηλαδή με 100mbps θα είμαι οκ.

Σε 1000άρι δίκτυο είναι υποφερτό. Σε 100άρι δεν είναι για συνεχή χρήση θα έλεγα ούτε καν για backup. Εγώ έχω 1000άρι αλλά χρησιμοποιώ συνέχεια σχετικά βαριά αρχεία γιαυτό σκέφτομαι σοβαρά να περάσω σε USB3 ή σε 3.1.

• Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κατα την άποψη μου βάλε από την αρχή mirror δίσκο.

Αν δεν έχεις τα λεφτά , περίμενε να το κάνεις όταν είσαι έτοιμος

Είναι επικίνδυνη παγίδα να επιστευτείς NAS με 1 δίσκο και να το φορτώσεις αρχεία που δεν τα έχεις αλλού.

Ενώ με τον 2ο mirror δίσκο μπορείς με άνεση να σκεφτείς όλα τα σενάρια σου. ( θα χρειαστείς και backup για το πολύ κακό σενάριο που συμβεί κάτι στο nas σαν συσκευή)

Επεξ/σία από jgeorgiou
  • Thanks 1

Αν πάω σε μιρρορ με δυο δίσκους είναι καλή πρακτική να πάω σε δυο διαφορετικές μάρκες δίσκων μπας και πολλαπλασιάσω τις πιθανότητες να την γλιτώσω; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, taslikos είπε

Αν πάω σε μιρρορ με δυο δίσκους είναι καλή πρακτική να πάω σε δυο διαφορετικές μάρκες δίσκων μπας και πολλαπλασιάσω τις πιθανότητες να την γλιτώσω; 

ΟΧΙ , το ανάποδο καλύτερα να πας σε όμοιους. Δεν είναι σαν τον covid που κολλάνε μεταξύ τους.

Επεξ/σία από jgeorgiou

1 ώρα πριν, taslikos είπε

ίδια μάρκα. Απέφυγε τους απλούς WD red. Εαν βάλεις RED βάλε τους Plus. Καλύτερα τους απλούς μπλε WD παρά απλούς RED! Σε σχέση αξιοπιστίας/τιμής ότι καλύτερο είναι οι SEAGATE IRONWOLF NAS οι οποίοι μάλιστα έχουν και έναν αισθητήρα που λειτουργεί μόνο με synology και παρακολουθεί την κατάστασή τους.

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...