Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τι γίνεται με τα ΕΛΤΑ ρε παιδιά; Όταν αγοράζω κάτι από το ebay έχω πληρώσει ΗΔΗ τέλη για ΕΕ αναγκαστικά, όταν μου έρχονται τα πακέτα στο ταχυδρομείο έχουν εκτελωνισμό +2,50€ για μικρά δεματάκια.

Πήρα τηλέφωνο να ρωτήσω γιατί βάζουν ξανά εκτελωνισμό αφού τον έχω πληρώσει ήδη και μου λένε ότι δεν φαίνεται κάπου πως έχει πληρωθεί και πως αυτοί δεν πήραν χρήματα. Τα 2,5€ είναι το μικρότερο που βάζουν για μικρά πακετάκια που δεν έχουν τιμή/αξία και δεν έχουν ήδη εκτελωνιστεί από το site (που έχουν γίνει στην περίπτωσή μου όμως λένε ότι δεν πήραν το ποσό)

Δεν βρίσκω άκρη, τα μισά πακέτα από ebay έρχονται χωρίς επιπλέον ταρίφα και τα άλλα μισά ζητάνε κι άλλα λεφτά.

Θα κλείσουν επιτέλους τα ΕΛΤΑ ή να γίνουν ιδιωτικά μπας και δούμε άσπρη μέρα;

Δημοσ.
15 ώρες πριν, Diavolos666 είπε

Αν κλείσουν πως θα δεις άσπρη μέρα? Αν γίνουν ιδιωτικά θα πληρώνεις πολλά παραπάνω.

15 ώρες πριν, Diavolos666 είπε

και μου λένε ότι δεν φαίνεται κάπου πως έχει πληρωθεί και πως αυτοί δεν πήραν χρήματα

Αν ο πωλητής έκανε μ@$%/α δε φταίνε τα ελτά

• Like 2
Δημοσ.

Είναι ένας από τους λόγους που έκοψα μαχαίρι τις αγορές εκτός ΕΕ στο eBay και στο Discogs. Κάποια πακέτα που είχα από ΗΠΑ, Βρετανία και Ρωσία το καλοκαίρι έκαναν ένα τρίμηνο να έρθουν έχοντας κολλήσει για 2 μήνες στο ελληνικό τελωνείο, και εκτός αυτού τα ΕΛΤΑ χρέωναν ό,τι ήθελαν για τον εκτελωνισμό ενώ το eBay και το Discogs με χρέωναν δικό τους ΦΠΑ.

Ένα πακέτο μου από ΗΠΑ έλεγε ξεκάθαρα 45$ αξία, και τα ΕΛΤΑ είχαν βάλει ένα δικό τους κίτρινο αυτοκόλλητο επάνω που έλεγε ότι η αξία είναι 51.16 ευρώ, και από αυτά με χρέωναν 12.28 για ΦΠΑ και επιπλέον 7.50 για τον εκτελωνισμό. Τα πλήρωσα διότι δεν είχα διάθεση να κάνω φασαρία, αλλά όπως είπα, κομμένες μαχαίρι οι αγορές εκτός ΕΕ, διότι δεν καθυστερούν και στο τελωνείο.

Πάντως δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Πριν μία εβδομάδα μιλούσα με κάποιον από Γερμανία που μου είπε ότι παίρνει ειδοποιήσεις τον τελευταίο καιρό για να πάει στο τοπικό ταχυδρομείο και να πληρώσει ΦΠΑ και κόστη εκτελωνισμού που υποτίθεται έχει ήδη πληρώσει αλλά δεν φαίνονται πουθενά.

Δημοσ.

Είναι γνωστό το φαινόμενο και αποκλειστικά ευθύνη του πωλητή και όχι της πλατφόρμας (eBay, Aliexpress, Amazon κλπ) μέσω της οποίας γίνεται η αγορά.

Από 1η Ιούλη φέτος υπάρχει νέος κανονισμός που ισχύει σε όλη την ΕΕ για τις αγορές από τρίτες χώρες. Κατά την πληρωμή προστίθεται αυτόματα ο ΦΠΑ της χώρας μας έτσι ώστε τα δέματα (μέχρι ενός ποσού) να παραλαμβάνονται χωρίς επιπλέον κόστη.

Το θέμα είναι ότι ο πωλητής πρέπει να κολλήσει στο δέμα την ειδική ένδειξη αποστολής με τον κωδικό IOSS μέσω του οποίου πιστοποιείται η συγκεκριμένη διαδικασία. Εε λοιπόν, οι περισσότεροι πωλητές μέχρι σήμερα δεν το κάνουν και εφαρμόζουν το προηγούμενο καθεστώς, με αποτέλεσμα οι ταχυδρομικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών χωρών να επιβάλουν επιπλέον κόστη ανά περίπτωση.

Έχουν γίνει επανειλημμένως ενημερώσεις του θέματος προς τις πλατφόρμες αγοροπωλησιών και αυτές με την σειρά τους προς τους ανεξάρτητους πωλητές, με την κατάσταση να βελτιώνεται μεν, αλλά υπάρχουν χιλιάδες πωλητές (ειδικά από Κίνα) που κάνουν του κεφαλιού τους.

Υπόψη ότι και η Αγγλία πλέον μετά το Brexit θεωρείται τρίτη χώρα και ισχύουν τα ίδια και σε αγορές από αυτήν.

Δημοσ.
20 ώρες πριν, Diavolos666 είπε

Τι γίνεται με τα ΕΛΤΑ ρε παιδιά; Όταν αγοράζω κάτι από το ebay έχω πληρώσει ΗΔΗ τέλη για ΕΕ αναγκαστικά, όταν μου έρχονται τα πακέτα στο ταχυδρομείο έχουν εκτελωνισμό +2,50€ για μικρά δεματάκια.

Πήρα τηλέφωνο να ρωτήσω γιατί βάζουν ξανά εκτελωνισμό αφού τον έχω πληρώσει ήδη και μου λένε ότι δεν φαίνεται κάπου πως έχει πληρωθεί και πως αυτοί δεν πήραν χρήματα. Τα 2,5€ είναι το μικρότερο που βάζουν για μικρά πακετάκια που δεν έχουν τιμή/αξία και δεν έχουν ήδη εκτελωνιστεί από το site (που έχουν γίνει στην περίπτωσή μου όμως λένε ότι δεν πήραν το ποσό)

Δεν βρίσκω άκρη, τα μισά πακέτα από ebay έρχονται χωρίς επιπλέον ταρίφα και τα άλλα μισά ζητάνε κι άλλα λεφτά.

Μπορείς να παραγγέλνεις με άλλη μέθοδο στα περισσότερα shops.

Βέβαια αν κάτσει και σου το εκτελωνισει (επειδή δεν έγινε η αρμόζουσα διαδικασία από τον πωλητή) η DHL (ιδιωτική όπως ποθείς) ανέμενε κατ ελάχιστον 40€ εκτελωνισμο + ΦΠΑ + χρέωση για όσο παραμείνει στις αποθήκες τους και άλλα τέτοια ωραία. Χώρια τα μεταφορικά που θα είναι σημαντικά αυξημένα.

Άντε να ιδιωτικοποιηθούν τα ΕΛΤΑ να ηρεμήσουμε :D

Δημοσ.
18 ώρες πριν, Nabuko είπε

Αν κλείσουν πως θα δεις άσπρη μέρα? Αν γίνουν ιδιωτικά θα πληρώνεις πολλά παραπάνω.

Αν ο πωλητής έκανε μ@$%/α δε φταίνε τα ελτά

Μα ο πωλητής δεν παίρνει τα χρήματα από από το VAT, αυτά τα παίρνει το ebay για να τα μεταφέρει αυτόματα στο τελωνείο όταν θα χτυπήσουν τον κωδικό του πακέτου.

Είναι δυνατόν τα Ελληνικά ΕΛΤΑ να περίμεναν από έναν ασιάτη να τους μεταφέρει ένα χρηματικό ποσό στο Ελληνικό τελωνείο για ένα πακέτο;

Δημοσ.
10 ώρες πριν, Diavolos666 είπε

Μα ο πωλητής δεν παίρνει τα χρήματα από από το VAT, αυτά τα παίρνει το ebay για να τα μεταφέρει αυτόματα στο τελωνείο όταν θα χτυπήσουν τον κωδικό του πακέτου.

Είναι δυνατόν τα Ελληνικά ΕΛΤΑ να περίμεναν από έναν ασιάτη να τους μεταφέρει ένα χρηματικό ποσό στο Ελληνικό τελωνείο για ένα πακέτο;

Το πακέτο πρέπει να φέρει ειδική σήμανση σχετικά με την απόδοση ΦΠΑ. Αν δεν φέρει εκτελωνιζεται. 

Δεν μεταφέρει κάτι ο Ασιάτης πωλητής. Αυτοματοποιημένη είναι η καταβολή από την εκάστοτε πλατφόρμα.  

Δημοσ.
10 ώρες πριν, Diavolos666 είπε

Όπως αναφέρει και ο φίλος από πάνω, είναι ευθύνη του πωλητή αποκλειστικά, καθώς αυτός πρέπει να να τοποθετήσει την ειδική σήμανση βάσει της οποίας γίνεται ο έλεγχος στα τελωνεία.

Οι πλατφόρμες ναι μεν συλλέγουν τον ΦΠΑ, μα η απόδοσή του δεν γίνεται άμεσα αλλά σε συγκεντρωτικές καταστάσεις μετά από Χ χρόνο. Και αυτό ισχύει ανέκαθεν σε όλες τις χώρες. Μήπως έχεις την εντύπωση ότι όταν αγοράζεις κάτι από τοπικό κατάστημα (π.χ. ψωμί ή καφέ ή οτιδήποτε άλλο), ο έμπορος αποδίδει άμεσα τον ΦΠΑ στην εφορία;

Τέλος δεν γίνεται και ούτε μπορεί να γίνει έλεγχος εκ των υστέρων αν για το Χ πακέτο έχει ή όχι καταβληθεί ο ΦΠΑ. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες αποστολές και πράξεις εντός του χρονικού διαστήματος απόδοσης του ΦΠΑ. Ο κανονισμός είναι σαφής ως προς τις διαδικασίες και τις υποχρεώσεις των πωλητών εκτός ΕΕ και ισχύει πανευρωπαϊκά  (δεν είναι δικό μας φρούτο).

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 15/12/2021 στις 11:14 ΠΜ, jkoukos είπε

Το θέμα είναι ότι ο πωλητής πρέπει να κολλήσει στο δέμα την ειδική ένδειξη αποστολής με τον κωδικό IOSS μέσω του οποίου πιστοποιείται η συγκεκριμένη διαδικασία. Εε λοιπόν, οι περισσότεροι πωλητές μέχρι σήμερα δεν το κάνουν

Λάθος 

Ο πωλητής δεν κολλάει τίποτα επάνω στο δέμα. 

Αλλά κατά την δημιουργία του Αριθμού Αποστόλης στην εφαρμογή του, πρέπει και α) η εφαρμογή να υποστηρίζει το IOSS σύστημα και β) ο πωλητής να περάσει όλα τα στοιχεία της αγοράς - δέματος στην IOSS εφαρμογή. 

Όταν το δέμα θα πάει τελωνείο, θα το σκαναρουν και θα δουν αν είναι α) περασμένο στην IOSS εφαρμογή και β) αν πλήρωσε φόρο κατά την αγορά 

Αν δεν βρουν το δέμα περασμένο στην εφαρμογή τότε γίνετε εκτελωνισμός με τον παλιό καλό τρόπο... 

Οπότε δεν φταίει κανένα ΕΛΤΑ και ούτε πρέπει να κολλήσει έναν αριθμό επάνω στο δέμα. 

5 ώρες πριν, Μακιαβέλλι είπε

Το πακέτο πρέπει να φέρει ειδική σήμανση σχετικά με την απόδοση ΦΠΑ. Αν δεν φέρει εκτελωνιζεται. 

Δεν μεταφέρει κάτι ο Ασιάτης πωλητής. Αυτοματοποιημένη είναι η καταβολή από την εκάστοτε πλατφόρμα.  

Επεξ/σία από andreas1gr
Δημοσ.

Καταρχήν πουθενά δεν ανέφερα ότι έχουν ευθύνη τα ΕΛΤΑ ή κολλούν κάτι πάνω στο δέμα. Τουναντίον, ρητά αναφέρω για τον πωλητή.

Μέχρι σήμερα ο κάθε πωλητής κατά την δημιουργία του αριθμού αποστολής εκτύπωνε και κολλούσε στο δέμα την γνωστή ετικέτα με τα στοιχεία αποστολής και το barcode ώστε να αναγνωρίζεται από τα αυτόματα συστήματα οπουδήποτε κατά την διάρκεια της μεταφοράς έως την τελική παραλαβή του.

Τώρα απλά χρειάζεται σε αυτή την ετικέτα να υπάρχει και ο αριθμός IOSS (έκδοση με τον τρόπο που αναφέρεις). Εδώ είναι το θέμα, με πολλούς πωλητές να μην ακολουθούν τη νέα μέθοδο με τα γνωστά αποτελέσματα.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τελικά δεν είμαι ο μόνος, προς το παρόν τέλος οι αγορές από ebay μέχρι να κανονικοποιήσουν το σύστημά τους. Πάρα πολλοί άνθρωποι πληρώνουν δύο φορές το VAT το  οποίο απλώς μένει στην τσέπη του ebay.

Άλλη μία πρωτιά για τον Elon Musk ο οποίος έγινε δισεκατομμυριούχος επειδή είναι τραπεζίτης (paypal) και επειδή έχει site μεταπωλήσεων (ebay) και όχι επειδή σχεδιάζει ακριβά παιχνίδια και αμάξια και τα στέλνει στο διάστημα για να μας δείξει πόσο πλούσιος είναι.

https://community.ebay.com/t5/Shipping/VAT-prepaid-on-eBay-International-Standard-Delivery-for-an-order/td-p/32098694

Υ.Γ. σε οποιαδήποτε αγορά μου βάλανε να πληρώσω ξανά φόρους, πήγα στην αγορά του ebay και πάτησα "didn't receive my package" και πήρα πίσω μέχρι τώρα χρήματα για τα 5 πακέτα και περιμένω για άλλα 4.

Φυσικά αυτό δεν μπορεί αν γίνεται συνεχώς, απλά μετά από αυτά τα 9 πακέτα δεν θα αγοράσω ξανά τίποτα μέχρι να το διορθώσουν.

Επεξ/σία από Diavolos666
Δημοσ.

Ο ΦΠΑ συλλέγεται αυτόματα από το eBay (ή την οποία άλλη πλατφόρμα) και αποδίδεται περιοδικά στην εκάστοτε χώρα. Απλά λόγω λάθους ή ανευθυνότητας του πωλητή, εμείς πληρώνουμε τον ΦΠΑ δύο φορές, αλλά το eBay δεν κρατά τίποτα για την πάρτη του ή την τσέπη του Elon.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Υπάρχει η επιλογή της επιστροφής από το Ebay του ποσού που έχει πληρωθεί αν αποδείξετε οτι πληρώθηκαν οι δασμοί δύο φορές. Ουσιαστικά σκανάρετε το απόκομμα των ΕΛΤΑ που φαίνεται η πληρωμή, τους το στέλνετε και (θεωρητικά) μέσα σε 20 ημέρες έχουν επιστρέψει τα λεφτά. Από τα τέλη Σεπτέμβρη που τα ζήτησα βέβαια έχουν περάσει πάνω από 20 μέρες, αλλά δε χάνω την ελπίδα μου.

Αυτό που δε βλέπω να λύνεται με τα νέα δεδομένα είναι η λήψη πληρωμής. Οι πληρωμές πια δεν πάνε στον paypal  λογαριασμό αλλά κατατίθενται στην τράπεζα. Συγκεκριμένα πώλησα ένα αντικείμενο στο Ebay 25+10 λίρες ταχυδρομικά, μου κράτησε 6,37 λίρες προμήθεια, μου μετέτρεψε το υπόλοιπο σε ευρώ με τη δική του ισοτιμία και τα έστειλε στην τράπεζα η οποία κράτησε 3 € για τον κόπο της να δεχτεί μία κατάθεση.

Τουλάχιστον παλιότερα, όταν πουλούσες κάτι, μπορούσες να κρατήσεις τα χρήματα στον λογαριασμό σου και να τα χρησιμοποιήσεις για κάποια άλλη αγορά, γλυτώνοντας τη χασούρα των μετατροπών και μεταφορών.

Ξέρει κανένας τίποτα διαφορετικό επί τούτου;

vat.JPG

Επεξ/σία από Domenicodiver
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ορίστε και η απάντησή τους στο αίτημα για επιστροφή του διπλά χρεωμένου ΦΠΑ αλλά και η καινούρια απάντηση αναφορικά με τη διευκρίνηση που ζήτησα για την καθυστέρηση στην επιστροφή του.

Τώρα, αν η επιστροφή των 5,70 λιρών γίνει με κατάθεση στην τράπεζα και το αγαπητό ίδρυμα κρατήσει 3€ για κατάθεση ύψους 6€, τι να πω; Γκαντεμιά...

vat1.JPG

vat2.JPG

Επεξ/σία από Domenicodiver
  • 5 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Η επιστροφή τελικά έγινε, τα χρήματα επεστράφησαν στον paypal λογαριασμό στις 25/1, 4 μήνες μετά το αίτημα.

Στο μεταξύ, τα ΕΛΤΑ ζητάνε πληρωμή τελών για κάθε δέμα, ακόμα και αν έχει πληρωθεί ο ΦΠΑ κατά την αγορά. Επειδή στο τηλέφωνο δεν μπόρεσα να βρω άκρη (χρεώνεστε για να δούμε αν πρέπει να χρεωθείτε) έχω ζητήσει γραπτή απάντηση από τα ΕΛΤΑ γιατί χρεώνουν  τέλη ακόμα και αν είναι εμφανές ότι έχει πληρωθεί ο ΦΠΑ (σήμανση IOSS στο δέμα). 

image.png.eaf97b9b76eb0cbd97bac0de02d8c7e5.png

Στη σελίδα των ΕΛΤΑ αναφέρεται ρητά πως αντικείμενα που έχουν αποσταλεί μέσω IOSS δεν χρεώνονται με κάποια επιβάρυνση. Στα καταστήματα όμως η απάντηση είναι "αν δεν τα πληρώσετε, το αντικείμενο επιστρέφεται". Περιμένω την επίσημη απάντηση τους και μετά την απάντηση και της ΕΕΤΤ.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...