Προς το περιεχόμενο

Μετακίνηση σε Rust

antirix024

Προτεινόμενες αναρτήσεις

11 ώρες πριν, ALLisCHAOS είπε

Πάντως παιδιά, εντάξει τις βιβλιοθήκες της python και της Java δεν τις έχει η Rust αλλά δεν είναι και καμιά καινούργια γλωσσίτσα που την χρησιμοποιούν 5 άτομα. Για 2-3 χρόνια βγαίνει η πιο most-loved language στα Stackoverflow surveys, και μια γλώσσα που πολλοί θέλουν να δούν. Οπότε αυτό μπορεί να μας πει πολλά για το community της. Θέλω να πω δεν είναι η Julia που ανέφερε ο φίλος παραπάνω (εκεί ναι, να σε προβληματίσει λίγο το community).
Τώρα για τα libs της μπορείς να googlάρεις κάποια που θα χρησιμοποιούσες στη Python και να δεις αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για Rust.
Για παράδειγμα για το pandas που ανέφερες ένα πολύ γρήγορο google:
https://www.reddit.com/r/rust/comments/6vd6vy/closest_thing_to_pandas_in_rust/

Πολλοί Javascript developers έχουν αρχίσει να το γυρνάνε στη Rust (είναι το νέο τρεντ στο js community) και ο λόγος όπως είπες είναι η web assembly. Να έχεις τη ταχύτητα ενός C προγράμματος στο web, ακούγεται πολύ δελεαστικό. Δελεαστικό, αλλά αρχίζεις και μπλέκεις και με νέους μπελάδες, βλέπε pointers και όλα αυτά τα καλούδια που έχει μια low level γλώσσα. Δεν ξέρω τι επίπεδο έχεις και κατά πόσο έχεις ασχοληθεί με low level γλώσσες, αλλά φαντάζομαι η μετάβαση απο java σε python θα σου φάνηκε παράδεισος. Τώρα ίσως σου φανεί λίγο 'κόλαση', γιατί μιλάμε θα βρεις τελείως διαφορετικά πράγματα. Γενικά νομίζω η Rust και όλες αυτές οι πιο low level γλώσσες δεν είναι για όλους (συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου μέσα), θέλει να γυαλίζει λίγο το μάτι :P 
Eπίσης, προσωπικά για real-time συστήματα η python δεν μου ακούγεται πολύ καλή λύση, είναι καλή χρυσή αλλά είναι αργή. Το να την χρησιμοποιήσεις για κάποιο web app (οπου το τι φορτώσει στο 1sec τι στα 3sec, no problem) αλλά για real-time συστήματα δεν ξέρω (και ειδικά και τώρα που λες ότι το νέο προτζεκτ θα χει να κάνει και με πιο σύνθετα δεδομένα). Εκτός και αν η ταχύτητα δεν παίζει ρόλο στο use case σας.

Δυστυχώς όταν μιλάμε για δουλειά/πελάτες παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες στη εξίσωση για την επιλογή της γλώσσας. 
Ιδανικά θα τη χρησιμοποιούσες και θα τη μάθαινες και παράλληλα. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν, αυτό που θες να κάνεις θέλεις να βγει γρήγορα, αυτό που θες να κάνεις θα το χρησιμοποιήσουν και άλλα άτομα στην ομάδα (οπότε θα πρέπει να μάθουν και αυτοί Rust?), πρέπει να πήσεις τον ίδιο τον πελάτη στο να αλλάξετε στακ (το δυσκολότερο κατ εμέ).

Κατ'εμέ δεν μπλέκεις με νέες γλώσσες σε enterprise applications. Η modern Java (8/11/17) με κάποιο framework είναι μια χαρά (ακόμα και στην σύνταξη της), όπως και η C# με το ASP.NET 6.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• 2 εβδομάδες αργότερα...

Προσωπικά σε όλο το concept περισσότερη αμφιβολία μου δημιουργεί η WebAssembly παρά η Rust... Ιδιαίτερα όταν λες ότι δεν σου αρέσει η JS, γιατί με WASM δε νομίζω να την αποφεύγεις...  

• 4 μήνες μετά...
Στις 15/5/2022 στις 12:39 ΠΜ, Ironside είπε

Τελικά πως προχώρησες και ποιες οι εντυπώσεις σου ως τώρα; @antirix024

Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα το project, είμαστε ακόμα σε preliminary στάδιο. Το πρόβλημα είναι ότι μου ανέθεσαν έναν βοηθό που είναι επίσης pythonista με ειδίκευση στο Pandas/NumPy και GeoDjango και τώρα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα να αλλάξουμε σχέδια. Όμως το έχω στο μυαλό μου, αλλά όπως προ-είπα η Python έχει τα εργαλεία που λύνουν πολλά προβλήματα και αυτό είναι παγίδα μερικές φορές. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...