Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν μπορεις να παιρνεις 2500+ καθαρα στην Αυστρια, δεν ειναι κι ασχημα, αλλωστε η Αυστρια αν εξαιρεσεις τα ενοικια, σε ολα τα αλλα (π.χ. Σουπερ μαρκετ, καυσιμα, διοδια, ΔΕΚΟ κτλ) ειναι πιο φθηνη απο την Ελλαδα.

Για Βελγιο, αναλογα με την πολη που θα εισαι θα ζοριστεις παραπανω.

Για μενα το εξωτερικο σαν εμπειρια ειναι πολυ καλη, οχι ομως για τα λεφτα. Αν εισαι εξυπνος και εισαι σε ανταγωνιστικο κλαδο, λεφτα βγαζεις ειτε εισαι Ελλαδα ειτε εξωτερικο.

Ειναι καλη εμπειρια για να μαθεις να οργανωνεσαι, να δεις κατι διαφορετικο, να δεις αλλες κουλτουρες και νοοτροπιες που θα σε βοηθησουν να χτισεις τη δικη σου κουλτουρα που θα πορευεσαι για μια ζωη. Αν αυτο το κανεις καλα, θα ερθουν και τα λεφτα.

Απλα μη νομιζεις οτι με 2500 καθαρα θα εισαι large. Θα εισαι καλα, δεν θα σκεφτεσαι τοσο τα λεφτα οσο στην Ελλαδα. Αναλογα με τα δικα σου μετρα.

Για μενα το καλυτερο (κατι που προσωπικα εκανα και προ πανδημιας) ειναι να εχεις τη βαση σου στο εξωτερικο και να πηγαινοερχεσαι με home office. Το εκανα 5 χρονια μεχρι που αποφασισα να γυρισω μονιμα Ελλαδα (και να κρατησω και τα λεφτα του εξωτερικου - χωρις να εχω παρει ακομα το πτυχιο).

Επεξ/σία από Hetfield
  • Like 1
  • Απαντ. 60
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Βάλε μέσα πάντως ότι αν πας σε χώρες που ανέφερες, είναι πολύ πολύ ευκολότερο να κάνεις ταξίδια σε ακτίνα 100-200 χμ που να έχεις να δεις πολύ ωραία πράγματα. Τώρα από τον Βόλο, πόσες φορές να πας Λαμία, Λάρισα, Καρδίτσα, Γιάννενα, Κατερίνη και Σύβοτα; Πάλι μέσα στην Ελλάδα θα είσαι και πάλι θα βλέπεις παρόμοια πράγματα με τον Βόλο.

Επίσης, κοιτώντας σε μια παγκόσμια αγορά, τα λεφτά που θα παίρνεις έξω (που θα ανέβουν σύντομα πάνω από 3Κ) θα σου φτάνουν να έρχεσαι Ελλάδα όποτε θες χωρίς να το σκέφτεσαι. Αν θες να αγοράσεις κάτι ακριβό, δεν θα είναι τόσο άπιαστο ή τόσο μεγάλο έξοδο, συγκριτικά με τον μισθό σου.

Πχ, εγώ σαν προγραμματιστής θέλω το τελευταίο Macbook Pro για τους ΧΨ λόγους. Ο μισθός μου για το μοντέλο που θέλω όχι απλά δεν φτάνει, πρέπει να μείνει όπως είναι στην τράπεζα για κάποιους μήνες ώστε να το πάρω και όταν το πάρω θα έχω δώσει όλα μου τα λεφτά. Αν ήμουν Λονδίνο για παράδειγμα, με μισθό Λονδίνου, θα κρατούσα μαζί με τα κανονικά μου έξοδα 500-700 λίρες τον μήνα και θα το έπαιρνα σε 3-4 μήνες χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. 

Δημοσ.
26 λεπτά πριν, Hetfield είπε

Αν μπορεις να παιρνεις 2500+ καθαρα στην Αυστρια, δεν ειναι κι ασχημα, αλλωστε η Αυστρια αν εξαιρεσεις τα ενοικια, σε ολα τα αλλα (π.χ. Σουπερ μαρκετ, καυσιμα, διοδια, ΔΕΚΟ κτλ) ειναι πιο φθηνη απο την Ελλαδα.

Για Βελγιο, αναλογα με την πολη που θα εισαι θα ζοριστεις παραπανω.

Για μενα το εξωτερικο σαν εμπειρια ειναι πολυ καλη, οχι ομως για τα λεφτα. Αν εισαι εξυπνος και εισαι σε ανταγωνιστικο κλαδο, λεφτα βγαζεις ειτε εισαι Ελλαδα ειτε εξωτερικο.

Ειναι καλη εμπειρια για να μαθεις να οργανωνεσαι, να δεις κατι διαφορετικο, να δεις αλλες κουλτουρες και νοοτροπιες που θα σε βοηθησουν να χτισεις τη δικη σου κουλτουρα που θα πορευεσαι για μια ζωη. Αν αυτο το κανεις καλα, θα ερθουν και τα λεφτα.

Απλα μη νομιζεις οτι με 2500 καθαρα θα εισαι large. Θα εισαι καλα, δεν θα σκεφτεσαι τοσο τα λεφτα οσο στην Ελλαδα. Αναλογα με τα δικα σου μετρα.

Για μενα το καλυτερο (κατι που προσωπικα εκανα και προ πανδημιας) ειναι να εχεις τη βαση σου στο εξωτερικο και να πηγαινοερχεσαι με home office. Το εκανα 5 χρονια μεχρι που αποφασισα να γυρισω μονιμα Ελλαδα (και να κρατησω και τα λεφτα του εξωτερικου - χωρις να εχω παρει ακομα το πτυχιο).

Σε ποια χώρα ζούσες ;;

Δημοσ.

@savageharis

Ειμαι στην ιδια φαση και ηλικια πανω-κατω με σενα και με την ιδια οπτικη γωνια νομιζω.

Δεν εχω ζησει πανω απο δυο μηνες εξωτερικο συνεχομενα οποτε δεν μπορω να εκφερω εκ του ασφαλους αποψη. Ωστοσο  προσπαθω να ταξιδευω οσο περισσοτερο μπορω. Προτεινω εαν εχεις τη δυνατοτητα και δεν εχεις βιωσει καποια απο αυτες τις χωρες ή βορεια ευρωπη, να επισκεφτεις τουλαχιστον Βελγιο ή Ολλανδια για λιγες να παρεις ενα αρωμα,να δεις πως κινουνται τα πραγματα μιας και μοιαζουν αρκετα μεταξυ τους.

Προσωπικα η Ολλανδια μου εχει κατσει και εμενα σαν βιοποριστικος και επαγγελματικος σταθμος(ακουλουθει η Κοπεγχαγη  αλλα ειναι για γερα πορτοφολια) ακομα και αν ειμαι σε διαφορετικο κλαδο απο τον δικο σου και συλλεγοντας εμπειριες απο φιλους που εργαζονται εκει ως ανειδικευτοι μαλιστα, θεωρω οτι τα πραγματα ειναι πολυ πιο ξεκαθαρα, οργανωμενα αλλα και πιο ανετα, ποσο μαλλον ως πτυχιουχος. Ευελπιστω οτι οντως υπαρχουν ευκαιριες για να κανει καποιος και αλλα πραγματα και να μην παραμενει καρφωμενος στο βιοποριστικο.

12 ώρες πριν, savageharis είπε

αν αξίζει να ζήσω Ελλάδα με όλη αυτή την μιζέρια την αναξιοκρατία και την υποκρισία που κυριαρχεί εδώ στην Ελλάδα ή να κάνω το βήμα για έξω . Να σημειώσω ότι είμαι εργένης και γενικά μου αρέσει η ποιοτική ζωή χωρίς σπατάλες αλλά ούτε να είμαι τσιγκούνης και γύφτος , θέλω να έχω ποιότητα ζωής απο τα τρόφιμα που τρώω  μέχρι και το σπίτι που μένω .

Για αυτα και μονο αξιζει για μενα η επιλογη αυτη. Δυστυχως η παρακμη που βιωνουμε δεν ειναι μονο κυβερνητικη ή οικονομικη αλλα κυριως κοινωνικη και αυτο δεν πιστευω οτι θα αλλαξει οσο ζουμε. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Συμφωνώ με την άποψη ότι με τα δεδομένα που έχεις τώρα προφανώς και θα είσαι καλύτερα στο Βόλο με 1600, αλλά κοιτώντας στο μέλλον το πιο πιθανό είναι να ανέβει ο μισθός σου πολύ πιο γρήγορα στο εξωτερικό.

Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, στο εξωτερικό δε θα πας για τα χρήματα, αλλά γιατί θα ωριμάσεις πολύ γρηγορότερα, θα καταλάβεις τί σημαίνει κοινωνική συνείδηση και ποιότητα στις συνθήκες εργασίας, ειδικά σε κλάδους που ανθίζουν στην εποχή μας. Δεν είναι όλα καλύτερα έξω, αλλά τα εργασιακά είναι η μέρα με τη νύχτα.

Ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπ'όψιν είναι η παρουσία συγγενών/φίλων όπου πας, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα για το πόσο θα απολαμβάνεις τη ζωή όπου και να βρίσκεσαι.

ΥΓ: Όσον αφορά το οφτόπικ του Λονδίνου, πέρα από μετακινήσεις και νοίκια, σε όλα τα υπόλοιπα θα βρεις ένα τεράστιο φάσμα ποιοτήτων και τιμών. Από αυτούς που ζούνε κάνοντας τα ψώνια τους στα poundland, iceland, charity shops κλπ μέχρι και αυτούς που αγοράζουν τα λαχανικά τους στα harrod's, με την εικόνα αλλάζει δραματικά όσο απομακρύνεσαι από το Λονδίνο. Σε γενικές γραμμές το τρίπτυχο απολαβές-έξοδα-προοπτική είναι μακράν πιο αποδοτικό στην Αγγλία απ'ότι στην Ελλάδα. Βέβαια πολλοί βάζουν κι άλλες παραμέτρους (γλώσσα, φίλοι, καιρός, τρόπος ζωής/διασκέδασης, νοοτροπία, εξοικίωση με το περιβάλλον/θεσμούς κλπ) λιγότερο αντικειμενικές και η πλάστιγγα γέρνει για τον καθένα προς διαφορετικές μεριές.

ΥΓ2: Φίλιππε, ο διπλασιασμός του αερίου είναι μια ανομαλία που ήρθε από την κρίση στους παρόχους ενέργειας και δε θα έλεγα ότι είναι ενδεικτικό της αύξησης των τιμών γενικότερα. Πάντως, χρόνο με το χρόνο ένα 2-5% το βλέπεις να ανεβαίνουν οι τιμές, με τους κατώτατους μισθούς να αυξάνονται με παρόμοιους ρυθμούς. Παρολαυτά, θεωρώ πως οι συνέπεις του μπρέξιτ δεν έχουν ακόμα επέλθει και είμαι κι εγώ απαισιόδοξος για τη γενιά μας (30-40 σήμερα), και ακόμα πιο απαισιόδοξος για την επόμενη.

Επεξ/σία από t(o.ot)
Δημοσ.

Αυστρία πάντως που πήγα πριν 1 μήνα για δουλεία οι τιμές στο σουπερμαρκετ είναι πολύ κοντά στις δικές μας και η βενζίνη είναι 10 λεπτά φθηνότερη. Σκέφτομαι σοβαρά να πάω εκεί γιατί μιλάμε για 4x μισθό εκεί (hardware engineer). Το μόνο που δεν έχω δει είναι τα ενοίκια, αλλά από ότι βλέπω δεν μένει κανείς κέντρο στις μεγάλες πόλεις, πάνε με αυτοκίνητο ή συγκοινωνία. 

Δημοσ.

Brighton , Ν.Αγγλία, σπίτι 2 δωμάτια κουζίνα μπάνιο+ρεύμα+θέρμανση+νερό όλα μαζί 850 λίρες το μήνα, S/M με 50 λίρες την εβδομάδα έχεις γεμάτα τα ράφια και το ψυγείο.

Δημοσ.

εγώ που έχω γεννηθεί μεγαλώσει και δουλέψει σε 12 διαφορετικές σου λεω ότι ότι και να σου πούμε είναι η δίκη μας οπτική που δε μπορεί να είναι ίδια με τη δίκη σου

ο καθένας μας είμαστε τελείως διαφορετικοί......εγώ ένα θα σου πω ότι ξεκινάς από κάπου και αν δε σου αρέσει συνεχίζεις κάπου άλλου....εργένης είσαι χωρίς δεσμεύσεις άρα ελεύθερο πουλί....

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Με 1600€ καθαρά στο Ελλαδιστάν ζεις υπερανετότατα, και αν δεν κάνεις καφρίλες σου μένουν στην πάντα. Μέχρι το 2010 που ήμουν μισθωτός ήμουν στα 1600€ καθαρά, δηλαδή τότε 2250€ μικτά, και ακόμα και τις εποχές προ κρίσης, ήταν αρκετά προς πολλά. 

Πρώτος μισθός χωρίς εμπειρία 1600€ καθαρά προσωπικά βέβαια δε θα μου έδινε ούτε ο πατέρας μου. Δεν αμφιβάλω ότι θα στα δίνουν και ότι έχεις τέτοια προσφορά, αλλά επειδή τον κλάδο των Χρηματοοικονομικών τον ξέρω από συγγενείς και πολύ κοντινούς φίλους, αν όντως βρήκες τόσα μείνε εδώ, και ΔΟΥΛΕΨΕ ΣΑΝ ΤΟ ΣΚΥΛΙ για να τα κρατήσεις... Γιατί σίγουρα δεν θα είναι "walk in the park". Ετοιμάσου για ΠΟΛΥ υψηλές απαιτήσεις.

Επεξ/σία από polaki
  • Like 1
Δημοσ.

Άλλο ένα από τα άπειρα θέματα που έχουν ανοίξει στο insomnia περί εργασίας στο εξωτερικό.

Τα περισσότερα αργά ή γρήγορα κλειδώνονται αλλά το συγκεκριμένο παραδόξως έχει πολύ αξιόλογες αναρτήσεις.

Θα σου έλεγα να δώσεις βάση στα ποστ του @archer100 και @DrKo  , @FilipposMD  , @Hetfield 

Με λίγα λόγια σε αυτή την ηλικία το να φύγεις έξω μόνο με βάση το μισθό είναι λάθος και άκυρο.Δεν είσαι στο 1950 να φεύγεις στα γκαζάδικα μόνο για τα λεφτά.

Στα υπόλοιπα που λέγονται όλοι έχουν μία γνώμη και κρίνουν αναλόγως τις δικές τους εμπειρίες.

Το μόνο που θέλω να πω και δεν δικαιολογείται από αυτούς που έχουν μείνει έξω είναι να συγκρίνετε τις τιμές στο supermarket σε διαφορετικής ποιότητας προιόντα.

Στην Ελλάδα (ακόμα και στην Αθήνα σε ένα βαθμό - στην επαρχία σίγουρα) ο κόσμος προτιμάει να παίρνει τα φρέσκα κρέατα του από το χασάπικο (3-4 ευρώ κοτόπουλο , παραπάνω για μοσχάρι αρνί ) , τα ψάρια του από το ψαράδικο από ψάρια της περιοχής του, το ψωμί του από το φούρνο με 1.5 ευρώ , το γιαούρτι να είναι γιαούρτι όλυμπος ,δωδώνη,μεβγάλ και όχι επιδόρπιο γιαουρτιού 4ης κατηγορίας , το ελαιόλαδο του με 3-4 ευρώ το κιλό , τα υλικά του τοστ με κασέρι , γραβιέρα κλπ και το τυρί Τυρνάβου, Καλαβρύτων,Ναξου κλπ κλπ  από το supermarket.

Αυτά δεν έχουν σχέση με το 3κιλο γάλα σε μπιτόνι που λήγει σε 4 μήνες , το επιδόρπιο γιαουρτιού Tesco , το κρέας από τα supermarket επιπέδου Lidl και χειρότερο που παίρνουν στα Sainsburrys , τα φθηνά τυριά για τοστ κλπ κλπ κλπ

Υπάρχουν προιόντα κάκιστα που δεν έρχονται καν Ελλάδα γιατί δε θα τα αγοράζει κανείς.Οι περισσότεροι που γνωρίζω στο εξωτερικό (μιλάω για ηλικίες 30 και κάτω) δεν έχουν μπει καν σε χασάπικο γιατί είναι πανάκριβο , δεν αγοράζουν ελαιόλαδο , τρώνε ψωμί του τοστ αντί για κανονικό φρέσκο ψωμί κλπ κλπ.

Δοκιμάστε να ψωνίσετε στο εξωτερικό κρέας από χασάπικο , να πάρετε κανονικό τυρί , να αγοράσετε ελαιόλαδο και θα δείτε ότι είναι εξίσου ακριβά και πιο ακριβά από Ελλάδα.

• Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
38 λεπτά πριν, ryu_hadouken είπε

Άλλο ένα από τα άπειρα θέματα που έχουν ανοίξει στο insomnia περί εργασίας στο εξωτερικό.

Τα περισσότερα αργά ή γρήγορα κλειδώνονται αλλά το συγκεκριμένο παραδόξως έχει πολύ αξιόλογες αναρτήσεις.

Θα σου έλεγα να δώσεις βάση στα ποστ του @archer100 και @DrKo  , @FilipposMD  , @Hetfield 

Με λίγα λόγια σε αυτή την ηλικία το να φύγεις έξω μόνο με βάση το μισθό είναι λάθος και άκυρο.Δεν είσαι στο 1950 να φεύγεις στα γκαζάδικα μόνο για τα λεφτά.

Στα υπόλοιπα που λέγονται όλοι έχουν μία γνώμη και κρίνουν αναλόγως τις δικές τους εμπειρίες.

Το μόνο που θέλω να πω και δεν δικαιολογείται από αυτούς που έχουν μείνει έξω είναι να συγκρίνετε τις τιμές στο supermarket σε διαφορετικής ποιότητας προιόντα.

Στην Ελλάδα (ακόμα και στην Αθήνα σε ένα βαθμό - στην επαρχία σίγουρα) ο κόσμος προτιμάει να παίρνει τα φρέσκα κρέατα του από το χασάπικο (3-4 ευρώ κοτόπουλο , παραπάνω για μοσχάρι αρνί ) , τα ψάρια του από το ψαράδικο από ψάρια της περιοχής του, το ψωμί του από το φούρνο με 1.5 ευρώ , το γιαούρτι να είναι γιαούρτι όλυμπος ,δωδώνη,μεβγάλ και όχι επιδόρπιο γιαουρτιού 4ης κατηγορίας , το ελαιόλαδο του με 3-4 ευρώ το κιλό , τα υλικά του τοστ με κασέρι , γραβιέρα κλπ και το τυρί Τυρνάβου, Καλαβρύτων,Ναξου κλπ κλπ  από το supermarket.

Αυτά δεν έχουν σχέση με το 3κιλο γάλα σε μπιτόνι που λήγει σε 4 μήνες , το επιδόρπιο γιαουρτιού Tesco , το κρέας από τα supermarket επιπέδου Lidl και χειρότερο που παίρνουν στα Sainsburrys , τα φθηνά τυριά για τοστ κλπ κλπ κλπ

Υπάρχουν προιόντα κάκιστα που δεν έρχονται καν Ελλάδα γιατί δε θα τα αγοράζει κανείς.Οι περισσότεροι που γνωρίζω στο εξωτερικό (μιλάω για ηλικίες 30 και κάτω) δεν έχουν μπει καν σε χασάπικο γιατί είναι πανάκριβο , δεν αγοράζουν ελαιόλαδο , τρώνε ψωμί του τοστ αντί για κανονικό φρέσκο ψωμί κλπ κλπ.

Δοκιμάστε να ψωνίσετε στο εξωτερικό κρέας από χασάπικο , να πάρετε κανονικό τυρί , να αγοράσετε ελαιόλαδο και θα δείτε ότι είναι εξίσου ακριβά και πιο ακριβά από Ελλάδα.

Το κλασικο ψωμι φουρνου εχει λιγοτερο απο 1.5 ευρω ψημενο την ιδια μερα, επισης οποτε θελω περναω απο Ole & Steen και τσιμπαω (ακριβο) απο το καλυτερο ψωμι που μπορεις να φας. Στην Ελλαδα δεν παιζει γκουρμε ψωμι το ιδιο ευκολα.

Γιαουρτι εχει φαγε. Φετα εχει επισης καλη. Τυρια γελαω, αν δεν εχει Τυρι Τυρναβου το σουπερμαρκετ δεν ειναι καλο? Εχει πολυ μεγαλυτερη ποικιλια σε καθε προιον, εκτος απο προιοντα τα οποια ειναι τοπικα-δημοφιλη στην Ελλαδα. Πχ ναι δεν θα βρεις 10 μαρκες φετα-γιαουρτι, αλλα θα βρεις 10 ιταλικα, 10 γαλλικα, 2-3 ισπανικα τυρια.

Το γαλα το 3λιτρο organic απο τοπικες αγελαδες ειναι πιο φτηνο και ληγει σε μια βδομαδα περιπου, οσο ειναι το λογικο δλδ, και φυσικα οι αγγλοι εχουν πολυ μεγαλυτερη παραδοση στην κτηνοτροφια απο τους Ελληνες.

Το κρεας εχει σε λογικες τιμες και φτηνο πχ rump steak (που παλι ειναι απο βρετανικες η ιρλανδικες αγελαδες), εχει και black angus, εχει και ωριμανσης που στην Ελλαδα το βρισκεις σε χασαπη 5 γειτονιες μακρια και πανακριβο.

Ελαιολαδο στελνεις απο Ελλαδα αμα θες, αλλα μιλαμε για κατι που σε μια ισορροπημενη διατροφη το κοστος ειναι αμελητεο με αναγωγη στο ετος. Δηλαδη θα πληρωσω 5 λιρες αντι για 4 ευρω για παρομοια ποιοτητα με αναγωγη στον χρονο τι, λιγοτερο απο 10 λιρες;

Τα πραγματα που χρειαζεσαι καθε εβδομαδα ειναι συνηθως πιο φτηνα, για μεγαλυτερη ποικιλια, και παρομοια αν οχι καλυτερη ποιοτητα.

Επεξ/σία από vs_skg
  • Like 3
Δημοσ.

Οταν όλα μπορείς να βρεις ποσο έχουν με ένα κλικ https://www.tesco.com/groceries/?icid=dchp_groceriesshopgroceries αντι να λέει ο καθένας μας το μακρύ και το κοντό του.

Προς ΤΣ ,το επόμενο βήμα απο αυτό που θα αποφασίσεις τώρα πως το βλέπεις;Τι θα μετρήσει πιο πολύ;Βόλος ή πχ Ουτρέχτη;

Δημοσ.
2 ώρες πριν, polaki είπε

Με 1600€ καθαρά στο Ελλαδιστάν ζεις υπερανετότατα, και αν δεν κάνεις καφρίλες σου μένουν στην πάντα. Μέχρι το 2010 που ήμουν μισθωτός ήμουν στα 1600€ καθαρά, δηλαδή τότε 2250€ μικτά, και ακόμα και τις εποχές προ κρίσης, ήταν αρκετά προς πολλά. 

Πρώτος μισθός χωρίς εμπειρία 1600€ καθαρά προσωπικά βέβαια δε θα μου έδινε ούτε ο πατέρας μου. Δεν αμφιβάλω ότι θα στα δίνουν και ότι έχεις τέτοια προσφορά, αλλά επειδή τον κλάδο των Χρηματοοικονομικών τον ξέρω από συγγενείς και πολύ κοντινούς φίλους, αν όντως βρήκες τόσα μείνε εδώ, και ΔΟΥΛΕΨΕ ΣΑΝ ΤΟ ΣΚΥΛΙ για να τα κρατήσεις... Γιατί σίγουρα δεν θα είναι "walk in the park". Ετοιμάσου για ΠΟΛΥ υψηλές απαιτήσεις.

Κοίτα, σαν εργένης όντως παίζει να σου μένουν με το χιλιάρικο αλλά άμα μιλάμε για Αθήνα, που τα 50 τμ κάνουν 400 ευρώ τον μήνα, δεν είσαι και βασιλιάς με τα υπόλοιπα, ειδικά με αμάξι

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

1600 € καθαρά είσαι πιο άνετος από 2500/2700 € στις χώρες που ανέφερες. Στο λέω γιατι ζω σε μία απο αυτές και κάποτε περνούσα με αυτά τα χρήματα αλλα δεν έμενε κατι ιδιαίτερο στην άκρη. Σίγουρα θα μπορείς να αποταμιεύεις περισσότερα στον Βόλο. Αν και το σουπερμαρκετ αποτελεί μεγάλο μέρος των μηνιαίων εξόδων μπορεί να σου φανεί αντίστοιχο με Ελλάδας. Στα υπόλοιπα έξοδα είναι αρκετά ακρίβοτερα. Λες οτι έχουν ακριβύνει τα πιτόγυρα σου εγγυώμαι όμως οτι τοσο φθηνά δεν θα φας πουθενά εδω πάνω. Δεν υπάρχουν εδώ ουτε 24ωρα μαγαζιά να παραγγέλνεις με 5-7 ευρώ σουβλακια/κρεπες/σκεπαστες στις 3.00 την νύχτα ουτε τσάμπα παρκινγκ αν κανεις έξοδο με όχημα

Επεξ/σία από kimimaro_
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...