NovaLacertae Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2023 Other Lives - Sound of Violence (Demo Version / instrumental) 3 2
Katiafakid Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2023 Μερικές λέξεις…. Υπάρχουν λίγα σημαντικά σημεία αναφοράς στην πορεία της ζωής ενός ατόμου. Ως εκ τούτου, εκτιμώ αυτές τις τέσσερις συνθέσεις που παίζονται σε αυτήν την ηχογράφηση του CD. Δύο από αυτά -Variations on an Anatolian folksong και Koyunbaba Suite op.19 (C. Domeniconi)- με έχουν συνοδεύσει σε συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, συγκεκριμένα σε κάποιες κομβικές στιγμές μου ως κιθαρίστας, όπως η συμμετοχή μου σε σημαντικό συνέδριο-φεστιβάλ κιθάρας, το Guitar Foundation of America. Επιπλέον, αυτές οι συνθέσεις αποτέλεσαν πηγή κινήτρων για τις δικές μου προσπάθειες σύνθεσης, καθώς και σημαντικό μέρος της μουσικολογικής μου έρευνας. Οι συνθέσεις Sogne Capricorne (R. Dyens) και Desert Tale (S. Yilmaz) μόλις πρόσφατα συμπεριλήφθηκαν στο ρεπερτόριό μου. Αξίζει να αναφέρω ότι είχα την τιμή να κάνω πρεμιέρα στην Ελλάδα το Desert Tale. Πέρα από τα προσωπικά μου κριτήρια, υπάρχει ένα γενικότερο κοινωνικο-πολιτιστικό υπόβαθρο που με οδήγησε στην επιλογή των συγκεκριμένων μουσικών έργων. Ζώντας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της υπερφόρτωσης πληροφοριών, πρέπει να θυμόμαστε τις ρίζες μας και να προσδιορίζουμε πού οδηγούμαστε. Η παραδοσιακή μουσική όλων των ειδών σηματοδοτεί μια τέτοια αφετηρία. Οι συνθέσεις που επιλέχθηκαν για αυτή την ηχογράφηση του CD αντικατοπτρίζουν, στο ευρύτερο πλαίσιο της, τη μουσική παράδοση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επεξεργασμένη με σύγχρονες τεχνικές σύνθεσης, ακολουθώντας την τάση (στη μουσική) τέτοιων μεταμορφώσεων. Ο διάλογος μεταξύ Παράδοσης και Σύγχρονης Εποχής αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του Μεταμοντερνισμού από τη δεκαετία του '70. Το συνολικό έργο των συνθετών που αναφέρθηκαν προηγουμένως και, πιο συγκεκριμένα, αυτές οι συνθέσεις που παρουσιάζονται στο CD ανήκουν στην αισθητική του Μεταμοντερνισμού με στοιχεία επικαιρότητας. Ακόμη περισσότερο, σχετίζονται με την ελληνική μουσική κουλτούρα αφού είτε χρησιμοποιούν θέματα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτήν την κουλτούρα - όπως το θέμα του Milise mou milise mou (Μίλα μου)[M. Χατζιδάκις] που χρησιμοποιήθηκε στο τέταρτο μέρος της Σουίτας Koyunbaba, καθώς και το θέμα του ασικ τραγουδιού Uzun ince bir yoldayim (Είμαι σε ένα μακρύ και στενό δρόμο) που χρησιμοποιείται στο έργο Παραλλαγές σε ένα λαϊκό τραγούδι της Ανατολίας- ή έχουν γραφτεί στο αρχαιοελληνικοί τρόποι συνδυασμένοι με ρυθμούς της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, επισημαίνοντας έτσι μια ισχυρή σύνδεση στους τομείς της ακουστικής και της αισθητικής. Τελειώνοντας, να τονίσουμε ότι η ανάμνηση της Παράδοσης είναι ένα επίκαιρο ζήτημα υψίστης σημασίας για τους προαναφερθέντες λόγους. Απολαύστε την παράσταση και…………Το ταξίδι συνεχίζεται! Ιωάννης Ανδρόνογλου Οκτώβριος, 2023 2 1
NovaLacertae Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2023 Me and the Devil (instrumental) - Soap&Skin 3
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα