Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Well....εξαρτάται και από την επιχείρηση και το είδος της δουλειάς. Κρίνοντας από τη δικιά μου εμπειρία που συμμετείχα στις διαδικασίες πρόσληψης χωρίς να είμαι HR, ΝΑΙ είχαμε φίλτρο σε πανεπιστήμια, ΝΑΙ είχαμε φίλτρο στο βαθμό και όχι αποκλειστικά για Junior θέσεις.

Αντίστοιχα με έχουν ρωτήσει για βαθμούς τόσο για το πτυχίο όσο και για το μεταπτυχιακό ενώ ήδη είχα και 4 χρόνια προϋπηρεσία πίσω μου μετά το μεταπτυχιακό (σε συνέντευξη σε BIG 4). 

Όσοι λέτε τους νοιάζει η συνέντευξη, προφανώς. Αλλά αν δεν έχει τα κουτάκια που θέλει ο εργοδότης ΔΕΝ θα φτάσει ποτέ στη συνέντευξη.

• Like 5
  • Απαντ. 46
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

καμια σημασια και διαφορα στο τελος της μερας δεν εχουν, αυτες τις ανοησιες μονο οι πανεπιστημιακοι στα μυαλα των φοιτητων καλιεργουν, πχ στην πρωτη μου σπουδη η σχολη ηταν πρωτη πανελληνια και ο πρωτος εβγαλε γενικο 7,31 την χρονια που τελειωσαμε και αντιστοιχη σχολη ειχαν γενικο 9 , στο δημοσιο προηγουνταν βαση μοριοδοτησης αυτοι με τον ψηλοτερο βαθμο και οχι η αντιστοιχια του πανεπιστημιου. Μην ακουτε οτι σας σερβιρουν οσοι ειστε φοιτητες. Προσωπικα εχοντας υπαρξει σε θεσεις ευθυνης την εταιρεια ή δημοσιο την ενδιαφερει να βγαινει η δουλεια της , δεν την νοιαζουν τιτλοι και περγαμενες μονο αποδοση και κοστος....

• Like 2
  • Confused 2
Δημοσ.
20 ώρες πριν, vasilis panagiwtidis είπε

Καλησπέρα παιδιά, έχω μια ερώτηση προς αυτούς που γνωρίζουν το κάτι πάρα πάνω σχετικά με τα πτυχία που λαμβάνουμε απο γνωστά πανεπιστήμια π.χ(ΠΑΜΑΚ,ΑΠΘ,ΟΠΑ) με εκείνα που λαμβάνουμε από οχι και τόσα π.χ( ΔΠΘ, πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κτλ). Εν τέλει υπάρχει κάποια διάκριση στην επαγγελματική αποκατάσταση ως προς το κύρος του κάθε πανεπιστημιου; αν δηλαδή έχω εγώ πτυχίο ΔΠΘ και κάποιος άλλος έχει ΟΠΑ εγω δεν έχω το μειονέκτημα στην ουσία. Είναι γενική ερώτηση αλλά πάνω κάτω θα ήθελα να ακούσω μια γνώμη. Αναφέρομαι γενικότερα για τα τμήματα του οικονομικού. 

Οι διαφορές στα ιδρύματα που αναφέρεις είναι ελάχιστες. 
Ποτέ μου δεν άκουσα κάποιον στον ιδιωτικό τομέα να το κάνει, δηλαδή κόψιμο ανάλογα το ίδρυμα.
Εάν υπάρχει εταιρεία, σίγουρα είναι η ελάχιστη μειοψηφία.
Στην Ελλάδα δεν έχουμε ivy league.

Στο εξωτερικό στην κυριολεξία είναι όλοι υπό "Ελληνικό πανεπιστήμιο" (μαζί με ΤΕΙ), με ότι (αρνητικό κυρίως) συσχετίζεται με αυτό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, Mystis88 είπε

ΝΑΙ είχαμε φίλτρο σε πανεπιστήμια, ΝΑΙ είχαμε φίλτρο στο βαθμό και όχι αποκλειστικά για Junior θέσεις.

Δηλαδή ένας που βγάζει την Σχολή του (ας πούμε Πανεπιστήμιο) στα 10 χρόνια με χαμηλό βαθμό (ας πούμε 6,5) γιατί πρέπει να έχει χρήματα να ζήσει και να σπουδάσει παράλληλα, υπάρχει φίλτρο που θα τον απορρίψει?

Επεξ/σία από pi314
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, pi314 είπε

Δηλαδή ένας που βγάζει την Σχολή του (ας πούμε Πανεπιστήμιο) στα 10 χρόνια με χαμηλό βαθμό (ας πούμε 6,5) γιατί πρέπει να έχει χρήματα να ζήσει και να σπουδάσει παράλληλα, υπάρχει φίλτρο που θα τον απορρίψει?

Και μπράβο του και είναι και άξιος. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση πάντως, δεν θα τον έπαιρνε ο ιδιοκτήτης (ακόμα και αν ήταν από αυτά τα 2-3 εγχώρια ιδρύματα που ήταν αποδεκτά). Δικαίωμά του δεν είναι να βάλει ό,τι κριτήριο θεωρεί σωστό αυτός (ειδικά αν το πληρώνει και καλά) ;

edit: Ο κλάδος που αναφέρει ο OP είναι ο κατεξοχήν που παίζει ρόλο το Pedigree, αν δεν μιλάμε απλά για μια ακόμα δουλειά γραφείου. Κάντε μια άσκηση και πηγαίνετε στο linkedin στη σελίδα της McKinsey (που θα έλεγε κάποιος πως είναι από τις top δουλειές)  και φιλτράρετε για Ελλάδα. Από Ελληνικά πανεπιστήμια, προσλαμβάνουν μόνο από ΕΜΠ-ΟΠΑ-ΕΚΠΑ. 

Επεξ/σία από Mystis88
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι "MBB" συμβουλευτικες ειναι οι μοναδικες που κοιτανε την σχολη (και αυτο παντου οχι μονο στην Ελλαδα) μιας και συνηθως προσλαμβανουν graduates (οπως εγραψα και στο μηνυμα μου πριν, υπαρχουν και καποιες εξαιρεσεις).

Παρολαυτα ακομα και εκει αν πας, ανεχεις κανει σοβαρη πορεια σε καποιο industry μια χαρα κλεινουν τα ματια. 

Επεξ/σία από epp
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, epp είπε

Οι "MBB" συμβουλευτικες ειναι οι μοναδικες που κοιτανε την σχολη (και αυτο παντου οχι μονο στην Ελλαδα) μιας και συνηθως προσλαμβανουν graduates (οπως εγραψα και στο μηνυμα μου πριν, υπαρχουν και καποιες εξαιρεσεις).

Παρολαυτα ακομα και εκει αν πας, ανεχεις κανει σοβαρη πορεια σε καποιο industry μια χαρα κλεινουν τα ματια..

Τί είναι οι ΜΒΒ? Τί πτυχία κοιτάνε? Δεν μιλάω για όνομα σχολής, αλλά το αντικείμενο των σπουδών...

• Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, pi314 είπε

Τί είναι οι ΜΒΒ? Τί πτυχία κοιτάνε? Δεν μιλάω για όνομα σχολής, αλλά το αντικείμενο των σπουδών...

MBB ειναι το ακρωνυμιο για τις 3 μεγαλυτερες στην κατηγορια management consulting : McKinsey, Boston consulting group , Bain & Company

Γενικα προσλαμβανουν συνηθως αποφοιτους με σχετικα λιγη εμπειρια π.χ. 3 χρονια και σχεδον παντα μονο απο τα "μεγαλα ονοματα" των σχολων μιας χωρας τυπου ψιλοελιτιστικη προσεγγιση. Τσεκαρε στις σελιδες τους για το τι υποβαθρο ψαχνουν.

Αυτο ειναι σχετικο βεβαια γιατι αναλογα την εμπειρια και τις σπουδες μπαινεις και στην αναλογη βαθμιδα, δηλαδη το να εχεις τελειωσει ΔΠΘ δεν τους χαλαει καθολου αν καπακι ερθεις με MBA INSEAD κλπ. Γκουγκλαρε τους τιτλους και βαθμιδες σε αυτες τις εταιριες, γενικα φρεσκοι graduates μπαινουν ως business analysts

Επεξ/σία από epp
  • Confused 1
Δημοσ.

Για τον επαγγελματικό τομέα ισχύει οτι πάντα θα υπερτερεί στο βιογραφικό η εμπειρία, ειδικές γνώσεις εργαλείων/τεχνολογιών ανάλογα με το αντικείμενο και η ικανότητα να "πουλήσεις" τον εαυτό σου σε συνεντεύξεις περισσότερο απο το ποιά σχολή έχεις τελειώσει. Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, αλλα αυτές είναι περιορισμένες και κατα κόρον αφορούν ερευνητικές και λιγότερο "πρακτικές" εργασίες.

Για τον ακαδημαικό χώρο (μεταπτυχιακό, διδακτορικό), επίσης υπάρχουν "περιφερειακά" πράγαματα όπως πτυχιακή/διπλωματική, papers, συνέδρια και συνεργασίες που μπορεί να σου δώσουν boost και να μετρήσουν περισσότερο απο το αν τελείωσες καλή σχολή. Αλλα εδώ συνήθως το θέμα είναι το τμήμα να εξασφαλίσει οτι πρώτον θα τα καταφέρεις (ο βαθμός και η διαρκεια σπουδών καλώς ή κακώς αποτελούν μια μετρική για αυτά του πόσο καλά μπορείς να ανταπεξέλθεις) και αφετέρου πως θα συνεχίσεις αργότερα (κυρίως μέσω των ενδιαφερόντων σου και οτιδήποτε έξτρα έχεις κάνει).

Παρόλα αυτά και αν η ερώτηση δεν είναι απλά γενική απορία, εγώ θα ήθελα να στρέψω την προσοχή αλλού όσον αφορά την διαδικασία επιλογής σχολής. Σίγουρα είναι σημαντικό (εφόσον έχεις αποφασίσει τι θες να σπουδάσεις), να βρείς την καλύτερη επιλογή αλλα η καλύτερη επιλογή μπορεί απλά να μην είναι καλύτερη για εσένα. Εννοώ, οτι αν για παράδειγμα θες να σπουδάσεις πληροφορική, πλέον υπάρχουν 4-5 τμήματα σε κάθε μεγάλη πόλη. Μπορείς ενδεχομένως να αναζητήσεις αυτό που έχει το καλύτερο "όνομα", αλλα αυτό δεν το κάνει αυτομάτως καλύτερο για έσενα. Το κάθε τμήμα έχει (ή θα έπρεπε να έχει για να δικαιολογεί και την ύπαρξή του) ένα διαφορετικό focus και μια διαφορετική οπτική στο πως προσεγγίζει το αντικείμενο και μπορεί να αποσκοπεί αλλού. Μπορεί δηλαδή αν εσύ για παράδειγμα θες να σπουδάσεις πληροφορική με σκοπό να φτιάχνεις παιχνίδια, η προσέγγιση αυτή να σε οδηγήσει σε μια σχολή που θα σε πνίξει στα μαθηματικά και ενδεχομένως να σε κάνει να το παρατήσεις αντι να το αγαπήσεις. Ακούγεται χαοτικό (και εν μέρει είναι) αλλα θεωρώ πως κάθε υποψήφιος πρέπει να αφιερώσει τον χρόνο να μελετήσει όσο μπορεί οδηγούς σπουδών σχολών που τον ενδιαφέρουν πριν τις επιλέξει γιατι "θα βγάζει λεφτά" και "θα βρεί εύκολα δουλειά".

Δημοσ.

Ευκολες απαντησεις δεν υπαρχουν.Πρεπει κατ αρχας να αντιδιαστειλουμε ιδιωτικο και δημοσιο τομεα.Στο δημοσιο ολα τα ελληνικα ΑΕΙ ειναι ιδια και καμια διαφορα δεν εχει το ενα απο το αλλο.Πλεον ομως το δημοσιο εχει περιορισει τις προσφερομενες θεσεις εργασιας και αναγκαστικα πρεπει καποιος να βλεπει και τον ιδιωτικο τομεα.Εκει τα πραγματα ειναι διαφορετικα.Πηγαινεις σε μια συνεντευξη μαζι με αλλους 100,ο εργοδοτης  δεν ξερει κανεναν,ουτε θα σου διαθεσει απλετο χρονο για να αποδειξεις τι ξερεις.Υποσυνειδητα κανει στο μυαλο του καποιες σκεψεις οπως για παραδειγμα αυτος τελειωσε ΕΜΠ αρα μαλλον θαναι καλυτερος απο αυτον της Ξανθης.Αδικο?Ναι,αλλα συμβαινει.Διαβαζω οτι σημασια εχει τι ξερεις.Ναι αλλα πως θα σου δωσει την ευκαιρια να το δειξεις εαν σε πεταξει κουβα κατευθειαν.Μην νομιζετε οτι θα κατσει να κανει διαγωνισμο γνωσεων.Εχει την λογικη του οτι πληρωνω και θα παρω το καλυτερο,και γιαυτον καλυτερο ειναι το γνωστοτερο.Οι βαθμοι παιζουν ρολο στα μεταπτυχιακα στο εξωτερικο και στα κορυφαια πανεπιστημια  σχεδον τον αποκλειστικο ρολο.Γενικα μιλωντας στην αναζητηση εργασιας πρεπει να πεισειςκαποιον ο οποιος για να πειστει πρεπει πρωτα να εντυπωσιαστει.Μιας και δεν σε ξερει η λογικη του ειναι οτι αφου τελειωσε πιο γνωστο πανεπιστημιο αρα ειναι και καλυτερος.Δυστυχως ετσι δουλευει το πραγμα και η  κατα τα  αλλα πολιτικαλ κορεκτ αποψη οτι σημασια εχει τι ξερεις δεν λειτουργει.Ειναι οπως ενα παρτυ ,βλεπεις  κατ αρχας τις εντυπωσιακοτερες κοπελες και οχι τις σωστοτερες και σε δευτερο χρονο ασχολεισαι με τα αλλα στοιχεια χαρακτηρα.Κακα και σκληρα ολα αυτα αλλα συμβαινουν και μη νομιζετε μονο στην Ελλαδα.Παντου οταν ακουν μεγαλα ονοματα πανεπιστημιων εντυπωσιαζοντε και σε προτιμουν γιαυτο αλλωστε οι αποφοιτοι εχουν σημαντικα μεγαλυτερη αποροφησηκαι καλυτερους μισθους.Καποιοι θα αντιδρασουν σε αυτες τις αληθειες αλλα ειλικρινα πεστε μου αν ησασταν ceo τεχνικης εταιριας και ειχατε να διαλεξετε μεταξυ ενος αποφοιτου απο το MIT η ΕΤΗ και πολυτεχνεου κρητης για παραδειγμα ποιον θα προσλαμβανατε?Εστω και αν ο κρητικος μας ειναι δεκα φορες καλυτερος ο εργοδοτης δεν το ξερει.Αμα δε δινει και στους δυο τα ιδια λεφτα απο μουρη και μονο θα προσλαβει τον πρωτο,δυστυχως!

• Like 1
Δημοσ.
11 ώρες πριν, Mystis88 είπε

Και μπράβο του και είναι και άξιος. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση πάντως, δεν θα τον έπαιρνε ο ιδιοκτήτης (ακόμα και αν ήταν από αυτά τα 2-3 εγχώρια ιδρύματα που ήταν αποδεκτά). Δικαίωμά του δεν είναι να βάλει ό,τι κριτήριο θεωρεί σωστό αυτός (ειδικά αν το πληρώνει και καλά) ;

edit: Ο κλάδος που αναφέρει ο OP είναι ο κατεξοχήν που παίζει ρόλο το Pedigree, αν δεν μιλάμε απλά για μια ακόμα δουλειά γραφείου. Κάντε μια άσκηση και πηγαίνετε στο linkedin στη σελίδα της McKinsey (που θα έλεγε κάποιος πως είναι από τις top δουλειές)  και φιλτράρετε για Ελλάδα. Από Ελληνικά πανεπιστήμια, προσλαμβάνουν μόνο από ΕΜΠ-ΟΠΑ-ΕΚΠΑ. 

Ετσι στα γρηγορα ξερω απο πρωτο χερι 2 ατομα απο ΑΠΘ που δουλεουν mckinsey. Αλλα για να το λες κατι θα ξερεις, ειναι γνωστο αλλωστε οτι αυτα τα τρια βγαζουν αποφοιτους επιπεδου Χαρβαρντ και ολοι οι υπολοιποι ειναι πλεμπα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 11/12/2021 στις 8:29 ΜΜ, vasilis panagiwtidis είπε

Καλησπέρα παιδιά, έχω μια ερώτηση προς αυτούς που γνωρίζουν το κάτι πάρα πάνω σχετικά με τα πτυχία που λαμβάνουμε απο γνωστά πανεπιστήμια π.χ(ΠΑΜΑΚ,ΑΠΘ,ΟΠΑ) με εκείνα που λαμβάνουμε από οχι και τόσα π.χ( ΔΠΘ, πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κτλ). Εν τέλει υπάρχει κάποια διάκριση στην επαγγελματική αποκατάσταση ως προς το κύρος του κάθε πανεπιστημιου; αν δηλαδή έχω εγώ πτυχίο ΔΠΘ και κάποιος άλλος έχει ΟΠΑ εγω δεν έχω το μειονέκτημα στην ουσία. Είναι γενική ερώτηση αλλά πάνω κάτω θα ήθελα να ακούσω μια γνώμη. Αναφέρομαι γενικότερα για τα τμήματα του οικονομικού. 

Η γενική απάντηση είναι όχι.
Τώρα μπορεί να υπάρχει μια σπάνια εξαίρεση στον κανόνα, είτε λόγω πολιτικής εταιρείας να προτιμάει ορισμένα πανεπιστήμια - τμήματα, είτε λόγω βαρεμένου recruiter

Προσωπικά θα προτιμούσα να είχα πάει επαρχία χίλιες φορές, δεδομένου ότι θα έπαιρνα πτυχίο πολύ πιο γρήγορα και με καλύτερο βαθμό σε όλες τις παρόμοιες σχολές επαρχίας (αυτό βέβαια παίζει με τον κλάδο-τμήμα, δεν είναι απαραίτητο να ισχύει παντού)

Επεξ/σία από hln3
  • Like 1
  • Confused 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 11/12/2021 στις 8:29 ΜΜ, vasilis panagiwtidis είπε

Έλα στην θέση κάποιου που θέλει να βρει τον πιο καλό για μία θέση και παίρνει στα χέρια του βιογραφικά. Εσύ τι θα εξέταζες πρώτο; Το πιο πανεπιστήμιο τελείωσε κάποιος ή τι βαθμό είχε, τι εμπειρία έχει, τι λογισμικά γνωρίζει, κτλ;

Μπορείς να πεις με σιγουριά ότι δεν παίζει ρόλο το πανεπιστήμιο; Στο extreme παράδειγμα που έχεις δύο υποψήφιους με όλα ίδια, ίδιους βαθμούς, ίδια εμπειρία, ίδια όλα ΕΚΤΟΣ από το πιο πανεπιστήμιο έχουν τελειώσει, και πρέπει να πάρεις μία απόφαση χωρίς συνέντευξη. Δεν θα μετρούσε το πανεπιστήμιο; Όμως, πόσο συχνά συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Επεξ/σία από DrKo
  • Like 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, DrKo είπε

Έλα στην θέση κάποιου που θέλει να βρει τον πιο καλό για μία θέση και παίρνει στα χέρια του βιογραφικά. Εσύ τι θα εξέταζες πρώτο; Το πιο πανεπιστήμιο τελείωσε κάποιος ή τι βαθμό είχε, τι εμπειρία έχει, τι λογισμικά γνωρίζει, κτλ;

Μπορείς να πεις με σιγουριά ότι δεν παίζει ρόλο το πανεπιστήμιο; Στο extreme παράδειγμα που έχεις δύο υποψήφιους με όλα ίδια, ίδιους βαθμούς, ίδια εμπειρία, ίδια όλα ΕΚΤΟΣ από το πιο πανεπιστήμιο έχουν τελειώσει, και πρέπει να πάρεις μία απόφαση χωρίς συνέντευξη. Δεν θα μετρούσε το πανεπιστήμιο; Όμως, πόσο συχνά συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Στο extreme παραπάνω παράδειγμα, θα παίξουν ρόλο το βύσμα, η συνέντευξη και η αμοιβή που θα ζητήσει κάποιος.

• Like 2
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, shikabalas είπε

Ετσι στα γρηγορα ξερω απο πρωτο χερι 2 ατομα απο ΑΠΘ που δουλεουν mckinsey. Αλλα για να το λες κατι θα ξερεις, ειναι γνωστο αλλωστε οτι αυτα τα τρια βγαζουν αποφοιτους επιπεδου Χαρβαρντ και ολοι οι υπολοιποι ειναι πλεμπα.

Φίλτατε εγώ σου είπα τι είδα από τη σελίδα στο Linkedin. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένας που να έχει τελειώσει ΑΠΘ. 

Για να σου δώσω και μια πίστωση, έψαξα με το ίδρυμα. Υπάρχουν όντως 2. Η μια βέβαια μετά το ΑΠΘ έκανε PhD στο ETH και είναι στην Mckinsey στην Ελβετία και ο άλλος έκανε μεταπτυχιακό στο Εδιμβούργο και είναι στο Λονδίνο. Δηλαδή δεν πήγαν κατευθείαν από το ΑΠΘ. Επίσης είναι ΑΠΘ, δεν υπάρχει σύγκριση με τα άλλα περιφερειακά ιδρύματα.

Τώρα αυτά που είπες για πλέμπες κλπ, εγώ δεν τα ισχυρίστηκα ποτέ, ούτε είμαι αφεντικό που προσλαμβάνει κόσμο και τα βάζω για κριτήρια. Μετέφερα τι έχω δει και την άλλη πλευρά του νομίσματος γιατί όλοι είπατε στον OP  ότι δεν υπάρχει πουθενά διαχωρισμός και πως όλα τα πτυχία είναι ίδια. Ε δεν είναι.

Επεξ/σία από Mystis88
  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...