Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους , πρόσφατα έκανα μια "αγορά" από Νορβηγία μεταχειρισμένων ανταλλακτικών αυτοκινήτου που χρήζουν επισκευής και βάζω την αγορά σε αγκύλες γιατί πλήρωσα ΜΟΝΟ τα μεταφορικά . Η όλη διαδικασία κανονίστηκε μέσω messenger και τα χρήματα τα έστειλα με PayPal  friends and family. Ο άνθρωπος  που μου τα έστειλε δήλωσε αξία 100  ευρώ για να μπορέσει να ασφαλίσει το δέμα. 

Στο δια ταύτα , το δέμα έφτασε Ελλάδα και το tracking δείχνει

Αντικειμενο Προς Εκτελωνισμο, Γ.Ε.Τ.Α. Αθήνας (Κ.Α.Τ.)

Γνωρίζουμε τι θα χρειαστεί να πληρώσω ? Θα μου ζητηθεί να στείλω κάποιο αποδεικτικό? 

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, glazos είπε

Καλησπέρα σε όλους , πρόσφατα έκανα μια "αγορά" από Νορβηγία μεταχειρισμένων ανταλλακτικών αυτοκινήτου που χρήζουν επισκευής και βάζω την αγορά σε αγκύλες γιατί πλήρωσα ΜΟΝΟ τα μεταφορικά . Η όλη διαδικασία κανονίστηκε μέσω messenger και τα χρήματα τα έστειλα με PayPal  friends and family. Ο άνθρωπος  που μου τα έστειλε δήλωσε αξία 100  ευρώ για να μπορέσει να ασφαλίσει το δέμα. 

Στο δια ταύτα , το δέμα έφτασε Ελλάδα και το tracking δείχνει

Αντικειμενο Προς Εκτελωνισμο, Γ.Ε.Τ.Α. Αθήνας (Κ.Α.Τ.)

Γνωρίζουμε τι θα χρειαστεί να πληρώσω ? Θα μου ζητηθεί να στείλω κάποιο αποδεικτικό? 

Ναι θα σου ζητηθεί να στείλεις αποδεικτικό (μπορεί και όχι). Κανονικά θα πληρώσεις ΦΠΑ (24%) + τέλος εκτελωνισμού (Τα ΕΛΤΑ χρεώνουν νομίζω 12 ευρώ) + δασμούς αν το συνολικό κόστος είναι πάνω από 150 ευρώ. Έχε υπόψη σου ότι στο τελωνείο δεν είναι χαζοί. Αν στείλεις χαμηλή τιμή έχουν δικαίωμα να το κοστολογήσουν όσο θέλουν και να επιβάλουν τους διάφορους φόρους σε αυτήν την τιμή. Ακόμα και αν όντως δεν πλήρωσες κάτι και άρα δεν μπορείς να δώσεις κάποιο αποδεικτικό, θα αποφασίσουν αυτοί για την τιμή των ανταλλακτικών και θα επιβάλουν φόρους πάνω σε αυτήν. Μπορεί να περάσει και χωρίς κάποιο κόστος (δύσκολα τελευταία). Καλή τύχη! 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

εχω την εντυπωση οτι παλιοτερα ειτε τροπετα ειτε μτχ ανταλακτικα δεν πληρωναν τελωνειο .παρολ αυτα σιγουρα οχι χωρις καμια διαδικασια μαυρα οπως το κανες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 λεπτά πριν, kage είπε

εχω την εντυπωση οτι παλιοτερα ειτε τροπετα ειτε μτχ ανταλακτικα δεν πληρωναν τελωνειο .παρολ αυτα σιγουρα οχι χωρις καμια διαδικασια μαυρα οπως το κανες

Παλιότερα πολλά δεν πλήρωναν τελωνείο. Όχι γιατί υπήρχε κάποια εξαίρεση, αλλά γιατί δεν ασχολιόντουσαν ή δεν είχαν προσωπικό. Ο κανονισμός ήταν και είναι ο ίδιος. Σε οποιαδήποτε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών αν η αξία του προιόντος μαζί με τα μεταφορικά και την ασφάλιση είναι πάνω από 45 ευρώ, πληρώνεις + ΦΠΑ + τέλος εκτελωνισμού και αν είναι πάνω από 150 + δασμούς. 

edit: Μιλάμε πάντα για συναλλαγές εκτός ΕΕ. 

Επεξ/σία από TuXaKoS
Δημοσ.
7 ώρες πριν, csontheline είπε

Ποτέ δεν θα καταλάβω γιατι να ποστάρεις κάτι χωρίς να το διαβάσεις..

Τελωνειακά έγγραφα και διαδικασίες εκτελωνισμού

• Η τελωνειακή ένωση της ΕΕ δεν καλύπτει τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν και την Ισλανδία. Τα τελωνειακά σύνορα και οι διαδικασίες εξακολουθούν να εφαρμόζονται μεταξύ των χωρών αυτών και της ΕΕ.
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, TuXaKoS είπε

• Η τελωνειακή ένωση της ΕΕ δεν καλύπτει τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν και την Ισλανδία. Τα τελωνειακά σύνορα και οι διαδικασίες εξακολουθούν να εφαρμόζονται μεταξύ των χωρών αυτών και της ΕΕ.

Ρώτησε αν θα χρειαστεί να πληρώσει. 

Εγώ καταλαβαίνω πως δεν θα χρειαστεί να πληρώσει, αν και υπάρχει πιθανότητα να του ζητήσουν έγγραφα για το δέμα (αν δεν τα έχει ήδη μέσα). 

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, csontheline είπε

Ρώτησε αν θα χρειαστεί να πληρώσει. 

Εγώ καταλαβαίνω πως δεν θα χρειαστεί να πληρώσει, αν και υπάρχει πιθανότητα να του ζητήσουν έγγραφα για το δέμα (αν δεν τα έχει ήδη μέσα). 

Δε λέει αυτό το συγκεκριμένο άρθρο. Η συμφωνία αφορά συγκεκριμένα πράγματα και δεν υπάρχει τελωνειακή ένωση. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα προιόντα σταματάνε στο τελωνείο και χρειάζεται εκτελωνισμός (το λέει ξεκθαρα "Τελωνειακά έγγραφα και διαδικασίες εκτελωνισμού").  Από που καταλαβαίνεις ότι δεν θα χρειαστεί να πληρώσει όταν αναφέρει ότι δεν υπάρχει τελωνειακή ένωση; 

Ας πάρουμε και μια περίπτωση από  γειτονικό φορουμ: 

https://www.adslgr.com/forum/threads/1195129-Αγορά-από-Νορβηγία

Δημοσ.

Η συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) εντάσσει την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία (χώρες ΕΟΧ ΕΖΕΣ) στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, εξασφαλίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών, των προσώπων και των κεφαλαίων

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, TuXaKoS είπε

Η τελωνιακή ένωση σημαίνει ότι οι χώρες που σημετέχουν σε αυτή έχουν κοινές ταρίφες για την εισαγωγή από τρίτες χώρες (αποτελούν δηλαδή ουσιαστικά ένα κοινό "μπλοκ"  στο διεθνες εμπόριο) οπότε δεν έχει ποτέ νόημα η επιβολή δασμών στις μεταξυ τους συναλλαγές. δηλ, το ότι η Ελλάδα συμμετέχει στη τελωνιακή ένωση της ΕΕ ενώ η Νορβηγία όχι σημαίνει ότι η Νορβηγία διατηρεί το δικαίωμα να έχει τις δικές τις ταρίφες σε σχέση με το εμπόριο πχ με τη Κίνα ενώ η Ελλάδα υιοθετεί την κοινή πολιτική της ΕΕ σε αυτό το θέμα. 

Αυτό δε  σημαίνει αυτόματα και ότι σε πράγματα που παρασκευάοζνται στη Νορβηγία  τους επιβάλλονται ταρίφες όταν εισάγονται στην ΕΕ.

Η Νορβηγία δεν συμμετέχει στη τελωνιακή ένωση αλλά έχει συφωνία ελευθέρου εμπορίου με την ΕΕ. H σχέση Νορβηγίας-EE περιγράφεται από την είκόνα 2.

• Αν κάτι έρχεται από τη Νορβηγία ΚΑΙ "είναι Νορβηγικό" δεν θα έχει δασμούς.
  • Αν κάτι έρχεται από τη Νορβηγία ΚΑΙ ΔΕΝ "είναι Νορβηγικό" μπορεί να έχει δασμούς.

.τα "τελωνιακά τους σύνορα" δηλαδή παραμένουν (δεν υπάρχει "ένωση") για να διαπιστώνεται αυτό το "ΔΕΝ".

https://www.rieti.go.jp/en/columns/a01_0501.html

.

Figure 1: In the Case of Customs Unions

a01_0501_figure_1.png

.

Figure 2: In the Case of FTAs

a01_0501_figure_2.png

Επεξ/σία από DrLo
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Από όσο κατάλαβα πρέπει να πληρώσω κάτι αλλά αυτό το κάτι δεν ξέρουμε ποιο είναι ...

Βρήκα αυτό στο σάιτ της ευρωπαϊκής επιτροπής αλλά δεν βγάζω άκρη... 

https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/el/results?product=8708999775&origin=NO&destination=GR

EU.jpg

Επεξ/σία από glazos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 λεπτά πριν, glazos είπε

Από όσο κατάλαβα πρέπει να πληρώσω κάτι αλλά αυτό το κάτι δεν ξέρουμε ποιο είναι ...

Βρήκα αυτό στο σάιτ της ευρωπαϊκής επιτροπής αλλά δεν βγάζω άκρη... 

https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/el/results?product=8708999775&origin=NO&destination=GR

EU.jpg

Τι είναι αυτό που παρείγγειλες;

Που φτιάχτηκε (αν το ξεριες);

-

Δε ξέρω πως ελέγχεται η προέλευση ενός προιόντος για πράγματα "λιανικής", αλλά αυτό είναι που θα καθορίσει αν και πόσο θα πληρώσεις.

Επεξ/σία από DrLo
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, DrLo είπε

Τι είναι αυτό που παρείγγειλες;

Που φτιάχτηκε (αν το ξεριες);

-

Δε ξέρω πως ελέγχεται η προέλευση ενός προιόντος για πράγματα "λιανικής", αλλά αυτό είναι που θα καθορίσεις αν και πόσο θα πληρώσεις.

Μεταχειρισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτου , μια χαλασμένη - στραβή εισαγωγή κινητήρα και ένα μη λειτουργικό turbo . Η προέλευση κατασκευής είναι ή Ιαπωνία ή Φιλιππίνες ή Ταϊλάνδη ή Κίνα ή Ινδονησία μοντέλο του 1992 γαρ....

Περιμένω απάντηση σε email που έστειλα στην πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα , στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Νορβηγία , στη Γενική Διεύθυνση Εμπορίου της ευρωπαϊκής επιτροπής , και στην Γενική Διεύθυνση φορολογίας και τελωνειακής ένωσης της ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να δούμε...

Επεξ/σία από glazos
Δημοσ.
1 ώρα πριν, glazos είπε

Μεταχειρισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτου , μια χαλασμένη - στραβή εισαγωγή κινητήρα και ένα μη λειτουργικό turbo . Η προέλευση κατασκευής είναι ή Ιαπωνία ή Φιλιππίνες ή Ταϊλάνδη ή Κίνα ή Ινδονησία μοντέλο του 1992 γαρ....

Περιμένω απάντηση σε email που έστειλα στην πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα , στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Νορβηγία , στη Γενική Διεύθυνση Εμπορίου της ευρωπαϊκής επιτροπής , και στην Γενική Διεύθυνση φορολογίας και τελωνειακής ένωσης της ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να δούμε...

Χμ, αν είναι έτσι λογικά θα πρέπει να μπουν δασμοί. Το πώς και πόσοι ή το πώς ελέγχεται η καταγωγή ενός ξιλοραντομ πράγματος δεν έχω ιδέα, αλλά επί της αρχής το ότι έρχεται από τη Νορβηγία δεν το απαλλάσσει αυτόματα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...