MINDER Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2021 Share Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2021 Κάρτα γραφικών έχω την Sapphire HD 6970 2GB Dual Fan Η κάρτα είναι καταπληκτική μιας και έχει περάσει δεκαετία λειτουργίας χωρίς κανένα πρόβλημα. Όμως σκέπτομαι ότι θα θέλει αλλαγή πάστας όμως αν την ανοίξω το πιθανότερο είναι τα thermal pads να τα διαλυθούν μετά τόσο καιρό. Οπότε έχω τις εξής ερωτήσεις. Όσον αφορά την αποσυναρμολόγηση ισχύει ότι βλέπω στα βίντεο για τις κάρτες hd 6970 με ένα ανεμιστηράκι ; Η διαφορά τους είναι μόνο στους ανεμιστήρες και η πλακέτα είναι ίδια ; Τι μέγεθος thermal pads χρειάζεται και πόσα και εάν έχετε κάποιο Link Ελλάδα αν γίνετε κατά προτεραιότητα για να μην παραλάβω λόγω εορτών από ali για παράδειγμα τον Κόκκινο Μάη. Ευχαριστώ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Τέρης Α. Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2021 Share Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Άλλος zaxos από εδώ... https://www.insomnia.gr/forums/topic/782878-black-screen-κατα-την-εκκίνηση-asus-radeon-hd-7870/?tab=comments#comment-58961325 Αφού δουλεύει ακόμα σ' αυτή την εποχή που οι τιμές στις κάρτες έχουν διπλασιαστεί μην λέτε τίποτα! Λοιπόν! Ένα θέμα που θα πρέπει να σας απασχολεί είναι να μην προκαλέσετε ζημιά στο die, γιατί μετά από τόσα χρόνια κατά πάσα πιθανότητα η πάστα θα έχει πετρώσει. Πριν την αποσυναρμολογήσετε, τρέξτε λίγο furmark να ανεβάσει λίγο θερμοκρασία ώστε να μαλακώσει και μετά ξεκινήστε το λύσιμο. Για πάστα MX-4 ή MX-5 (αν τη θέλετε μόνο για τη κάρτα και τον επεξεργαστή 2gr φτάνουν). 24 λεπτά πριν, MINDER είπε Τι μέγεθος thermal pads χρειάζεται και πόσα Αν έχετε χαρακάκι βάλτε να δείτε. Αν πιάνει σχεδόν ένα χιλιοστό, τότε είναι ένα χιλιοστό, αν πιάνει λίγο παραπάνω από ένα, τότε είναι ενάμιση. Υπάρχουν και των 0,5 αλλά δεν νομίζω να έβαζαν από τότε. Ενδεικτικά: https://www.mgmanager.gr/αξεσουαρ-αναβαθμισης-ψυκτρες/113355-arctic-high-performance-thermal-pad-apt2560-120x20x1mm-blue-2-pieces-actpd00013a.html Επίσης, για να καθαρίσετε τα υπολείμματα από πάστα στο die και στη ψύκτρα καθώς και στα λάδια των pads θα χρειαστείτε μπατονέτα και ισοπροπυλική αλκοόλη. Επεξ/σία 11 Δεκεμβρίου 2021 από Τέρης Α. 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
duffyduck Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2021 Share Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) εγώ θα πω το εξής: αφού δεν έχεις την εμπειρία αφού δουλεύει αφού δεν έχει κάποιο πρόβλημα (π.χ. θερμοκρασίες) τότε φύσα την να φύγουν οι σκόνες και τέλος τουλάχιστον αυτό κάνω εγώ (προς το παρόν) και εγώ έχω μια παλιά GTX 560 1GB αποθηκευμένη (για κάθε ενδεχόμενο), αλλά βαριέμαι να τις αλλάξω πάστα και thermal pads (κάπου έχω, νομίζω και πάχος 1,5mm και 2mm, μπορεί να έχω και 1mm) Επεξ/σία 11 Δεκεμβρίου 2021 από duffyduck 5 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
MINDER Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2021 Μέλος Share Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2021 12 ώρες πριν, Τέρης Α. είπε Άλλος zaxos από εδώ... https://www.insomnia.gr/forums/topic/782878-black-screen-κατα-την-εκκίνηση-asus-radeon-hd-7870/?tab=comments#comment-58961325 Αφού δουλεύει ακόμα σ' αυτή την εποχή που οι τιμές στις κάρτες έχουν διπλασιαστεί μην λέτε τίποτα! Λοιπόν! Ένα θέμα που θα πρέπει να σας απασχολεί είναι να μην προκαλέσετε ζημιά στο die, γιατί μετά από τόσα χρόνια κατά πάσα πιθανότητα η πάστα θα έχει πετρώσει. Πριν την αποσυναρμολογήσετε, τρέξτε λίγο furmark να ανεβάσει λίγο θερμοκρασία ώστε να μαλακώσει και μετά ξεκινήστε το λύσιμο. Για πάστα MX-4 ή MX-5 (αν τη θέλετε μόνο για τη κάρτα και τον επεξεργαστή 2gr φτάνουν). Αν έχετε χαρακάκι βάλτε να δείτε. Αν πιάνει σχεδόν ένα χιλιοστό, τότε είναι ένα χιλιοστό, αν πιάνει λίγο παραπάνω από ένα, τότε είναι ενάμιση. Υπάρχουν και των 0,5 αλλά δεν νομίζω να έβαζαν από τότε. Ενδεικτικά: https://www.mgmanager.gr/αξεσουαρ-αναβαθμισης-ψυκτρες/113355-arctic-high-performance-thermal-pad-apt2560-120x20x1mm-blue-2-pieces-actpd00013a.html Επίσης, για να καθαρίσετε τα υπολείμματα από πάστα στο die και στη ψύκτρα καθώς και στα λάδια των pads θα χρειαστείτε μπατονέτα και ισοπροπυλική αλκοόλη. Δεν ξέρω φίλε τι κάνει ο Ζάχος που λες έχω δουλέψει και τεχνικός σε υπολογιστές και έχω αλλάξει πάστα πάμπολες φορές σε cpu. Αλλά με κάρτες γραφικών δεν έχω ασχοληθεί. Σε Gpu μόνο σε μια παλαιά κάρτα δικιά μου είχα ανοίξει και είχα αλλάξει την πάστα αλλά όταν την είχα ανοίξει είχε αυτά τα thermal pads και τα έβγαζα κομματάκι κομματάκι είχαν διαλύσει από την θερμοκρασία τόσο καιρό που ήταν σε χρήση η κάρτα. Οπότε δεν θέλω να ανοίξω την κάρτα και να μην μπορώ να την κλείσω γιατί δεν θα έχω αντικαταστήσει τα thermal pads για αυτό ρωτάω. Κακή εποχή για πειράματα γιατί εάν χαλάσει κάρτα γραφικών τότε την κάναμε από κούπες αν δεν είμαι απολύτως σίγουρος για διαδικασία πως και τι δεν ανοίγω κάρτα. 3 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
LouCi4er Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2021 Share Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2021 Στις 11/12/2021 στις 1:13 ΜΜ, MINDER είπε Δεν ξέρω φίλε τι κάνει ο Ζάχος που λες έχω δουλέψει και τεχνικός σε υπολογιστές και έχω αλλάξει πάστα πάμπολες φορές σε cpu. Αλλά με κάρτες γραφικών δεν έχω ασχοληθεί. Σε Gpu μόνο σε μια παλαιά κάρτα δικιά μου είχα ανοίξει και είχα αλλάξει την πάστα αλλά όταν την είχα ανοίξει είχε αυτά τα thermal pads και τα έβγαζα κομματάκι κομματάκι είχαν διαλύσει από την θερμοκρασία τόσο καιρό που ήταν σε χρήση η κάρτα. Οπότε δεν θέλω να ανοίξω την κάρτα και να μην μπορώ να την κλείσω γιατί δεν θα έχω αντικαταστήσει τα thermal pads για αυτό ρωτάω. Κακή εποχή για πειράματα γιατί εάν χαλάσει κάρτα γραφικών τότε την κάναμε από κούπες αν δεν είμαι απολύτως σίγουρος για διαδικασία πως και τι δεν ανοίγω κάρτα. Και εγω ειμαι της αποψης πως αφου δουλευει μην την πειραζεις.Πρωτον διοτι η εποχη ειναι δυσκολη και αν χτυπα ξυλο γινει καμια μαλακια,θα μεινεις χωρις καρτα διοτι οι τιμες ειναι στον Θεο και δευτερον δεν νομιζω οτι θα αλλαξει κατι,προς το καλυτερο δλδ.Ειχα μια Sapphire 290Χ και με επιασε το καλοκαιρι του '20 να κανω αυτο που θες να κανεις εσυ.Ειχα αλλαξει παστα σε επεξεργαστες τουλαχιστον 100 φορες μεχρι τοτε και ασχολουμαι με το αθλημα απο το 2008.Ελα που εγινε η μαλακια(δεν καταλαβα ποτε τι ακριβως εγινε) και μετα την επεμβαση,η καρτα βγαζει μια φαρδια ροζ γραμμη στο κεντρο της οθονης.Αποτελεσμα,αγορασα Xbox Series S για να παιζω.Απο την αλλη,εχω μια Sapphire 5870 την οποια απο το 2009 που την αγορασα,απλα την φυσαω καθε χρονο και μαντεψε,με αυτη ειμαι τωρα που γραφω. Δεν λεω οτι οποιος ανοιγει καρτα γραφικων την χαλαει ή οτι εσυ θα την χαλασεις.Μιας και οπως ειπαμε οι εποχες δεν ειναι για πειραματα και αφου οπως λες και εσυ δουλευει μια χαρα,ποιος ο λογος να την ανοιξεις?Αν πιστευεις οτι με την αλλαγη παστας θα δεις χαμηλοτερες θερμοκρασιες κανεις λαθος. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Τέρης Α. Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2021 Share Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Τα τελευταία δύο χρόνια έχω ανοίξει: 2 x GT610 LP, 1 x GT630 LP, 1 x GT640, 1 x GT710 LP, 2 x GTX750Ti, 1 x HD6670 και άλλες παλιότερες AGP. Μέχρι στιγμής δεν κατάφερα να χαλάσω κάτι. Επεξ/σία 18 Δεκεμβρίου 2021 από Τέρης Α. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
PC_Science_Lefkada Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2021 Share Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2021 1 ώρα πριν, LouCi4er είπε Και εγω ειμαι της αποψης πως αφου δουλευει μην την πειραζεις. Δε συμφωνώ, αλλά τουλάχιστον έτσι δε θα φέρει μερίδιο ευθύνης όποιος δε δώσει αρκετά ξεκάθαρες οδηγίες. Αυτό σκέφτηκα κι εγώ και μια "συνταγή για ψυχρή και καθαρή Sapphire 6970 dual fan, με λίγα υλικά και ελάχιστα έξοδα" που είχα μισογράψει, δεν την τελείωσα να τη δημοσίευσω. 1 ώρα πριν, LouCi4er είπε Αν πιστευεις οτι με την αλλαγη παστας θα δεις χαμηλοτερες θερμοκρασιες κανεις λαθος. Όσες φορές έχω χρησιμοποιήσει κορυφαία gaming πάστα έχω δει διαφορά πάντα. Άμα βάλεις άσπρη πάστα για τρανζίστορ ή πάστα σε κινεζοβαζάκι 5 ευρώ το κιλό, όπως αυτή που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι μάστορες και μαγαζιά, θα δεις διαφορά και πάλι. Προς το χειρότερο. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Τέρης Α. Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2021 Share Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2021 1 λεπτό πριν, PC_Science_Lefkada είπε Άμα βάλεις άσπρη πάστα για τρανζίστορ ή πάστα σε κινεζοβαζάκι 5 ευρώ το κιλό, Ασημί των 100γρ με 2,5ε; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
PC_Science_Lefkada Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2021 Share Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2021 19 ώρες πριν, Τέρης Α. είπε Ασημί των 100γρ με 2,5ε; 5 ευρώ το κιλό είναι σχήμα του λόγου, Τέρη, ακόμα και οι χειρότερες γκρι πάστες δεν είναι τόσο πολύ φτηνές. Σε κάτι τέτοιο αναφερόμουν: https://www.amazon.com/1000g-Performance-Thermal-Grease-Chipset/dp/B07JR88QFZ 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Τέρης Α. Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2021 Share Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Εντάξη, το παράκανα κι εγώ. 2,5ε έχουν τα 30g. Αυτή είχα υπ' όψιν μου που χρησιμοποιεί το μισό site: https://www.aliexpress.com/item/32897452632.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.480f1329XgF335&algo_pvid=e02655bd-4268-42e6-bfe9-fe122d799a19&algo_exp_id=e02655bd-4268-42e6-bfe9-fe122d799a19-13&pdp_ext_f={"sku_id"%3A"65738471585"} Επεξ/σία 16 Δεκεμβρίου 2021 από Τέρης Α. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
PC_Science_Lefkada Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2021 Share Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2021 8 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε Εντάξη, το παράκανα κι εγώ. 2,5ε έχουν τα 30g. Αυτή είχα υπ' όψιν μου που χρησιμοποιεί το μισό site: https://www.aliexpress.com/item/32897452632.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.480f1329XgF335&algo_pvid=e02655bd-4268-42e6-bfe9-fe122d799a19&algo_exp_id=e02655bd-4268-42e6-bfe9-fe122d799a19-13&pdp_ext_f={"sku_id"%3A"65738471585"} 2 ολόκληρα βαττ ανά μέτρο κέλβιν ; Παστάρα! 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Τέρης Α. Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2021 Share Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2021 Κι εγώ αυτά λέω στα μέλη που την προτείνουν, αλλά η εμπειρία τους λέει άλλα. Τι να πω;... Πήρα πέρυσι τέτοια περίοδο αυτή τη πάστα για όταν κάνω δοκιμές λίγων ωρών-ημερών ώστε να μη χαλάω από την MX-4 (πλέον MX-5) και από απόδοση και υφή τη βρίσκω σαν την MX-2. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
PC_Science_Lefkada Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2021 Share Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2021 11 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε Κι εγώ αυτά λέω στα μέλη που την προτείνουν, αλλά η εμπειρία τους λέει άλλα. Τι να πω;... Την προτείνουν; Σε τι στυλ; Ότι δε θα δεις διαφορά κλπ; Παρακαλώ λινκ, αλλιώς δε συμβαίνει. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Sheogorath Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2021 Share Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2021 9 ώρες πριν, PC_Science_Lefkada είπε 2 ολόκληρα βαττ ανά μέτρο κέλβιν ; Παστάρα! mili Kelvin (10^-3) Kelvin δεν είναι; Δεν έχει νόημα το μετρο, ειδικά μη τετραγωνικό (επιφάνεια). 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
PC_Science_Lefkada Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2021 Share Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2021 16 λεπτά πριν, Sheogorath είπε mili Kelvin (10^-3) Kelvin δεν είναι; Δεν έχει νόημα το μετρο, ειδικά μη τετραγωνικό (επιφάνεια). Κατ' αρχάς Sheogorath, χαίρομαι που κάτι από αυτά που γράφω δημιουργεί σκέψεις και απορίες. Αναφερόμενος στις προδιαγραφές της GD460 του παραπάνω link, ο συντελεστής τον οποίο σχολιάσα ότι δίνεται ως 2 (ή ενδεχομένως και μεγαλύτερος), είναι η θερμική αγωγιμότητα (μέσω αγωγής, thermal conductivity αγγλιστί). Η μονάδα μέτρησής της, έχει νόημα το να περιλαμβάνει και το μέτρο και το τετραγωνικό μέτρο, καθώς είναι ανεξάρτητητη και από το το πάχος και από τη διατομή του υλικού που χαρακτηρίζει. Επίσης τουλάχιστον στην απλουστευτική της μορφή την οποία παρουσιάζω παρακάτω, είναι ανεξάρτητη και από τη θερμοκρασία. Εξαρτάται μόνο από το ρυθμό μεταβολής της θερμότητας. H θερμική αγωγιμότητα αποτελεί ιδιότητα των υλικών, ορίζεται ως το αντίστροφο της θερμικής αντίστασής του και ισούται με το γινόμενο της πυκνότητας θερμοροής (q, σε W/m2) επί την απόσταση που αυτή διαρρέει (L, σε m), διαιρεμένο με τη διαφορά θερμοκρασίας που εντοπίζεται μεταξύ της ψυχρότερης και θερμότερης περιοχής του στερεού αυτού (T1-T2, σε Κ(έλβιν)): k = q * L / ( T1-T2 ) όπου q = (1/S)*(dQ/dt), με dQ/dt η παράγωγος της μεταφερόμενης θερμότητας ως προς το χρόνο, για δεδομένη επιφάνεια S Όπως προκύπτει από τον τύπο της, έχοντας το μέτρο στον αριθμητή και το μέτρο τετράγωνο στον παρονομαστή, μετά απο απαλειφή η μονάδα μέτρησης της θερμικής αγωγιμότητας είναι τελικά W / (m*K). Μια απαραίτητη υποσημείωση είναι ότι η ανάγκη μελέτης των φαινομένων μεταφοράς θερμότητας, οδηγεί στην ανάλυση και διάκριση των φαινομένων αυτών σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες: α.) Με αγωγιμότητα ή αγωγή (στερεό με στερεό, μη αναμίξιμα υγρά) β.) Με συναγωγιμότητα ή συναγωγή (στερεό με ρευστό, πιο σύνθετο, δε θα το αναλύσω) γ.) Με ακτινοβολία (δεν απαιτείται καν μέσο διάδοσης, απλά η ύπαρξη επιφάνειας που εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε μια άλλη). Οι τρεις αυτοί τρόποι μετάδοσης θερμότητας μπορούν να συμβαίνουν ταυτόχρονα και οι τρεις, ο ένας από τους τρεις, να μη συμβαίνει κανένας (πλήρης θερμική ισορροπία) ή οποιοσδήποτε συνδυασμός τους άνα δύο. Η θερμική αγωγιμότητα k για την οποία κάνω λόγο, αφορά αποκλειστικά στον τρόπο μεταφοράς θερμότητας α.). Με αγωγή. Αυτός είναι και ο δεύτερος λόγος που οι πάστες που βάζουμε στα κομπιούτερ μας δεν μπορούν να χαρακτηριστούν απόλυτα μόνο από τη θερμική αγωγιμότητα. Ο πρώτος είναι τα κλασικά μαγειρέματα των προδιαγραφών των προσπέκτους από τις εταιρίες. Από τη θερμική αγωγιμότητα περιγράφεται απολύτως μόνο το οφειλόμενο σε αγωγή τμήμα (ή ποσοστό) της μεταφοράς θερμότητας. Με αποτέλεσμα το συμπέρασμα που βγαίνει από τη σύγκριση μόνο των θερμικών αγωγιμοτήτων να είναι συνήθως λανθασμένο, αλλά καμιά φορά σε πολύ παρόμοιες πάστες, σωστό. 3 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα