Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα forum!

Πρόσφατα άλλαξα το router στο LAN του σπιτιού μου και σήμερα προσπάθησα να προσθέσω το "παλιό" μου router σαν AP για να έχω πιο σταθερό+γρήγορο WiFi.
Η τοπολογία του δικτύου είναι η εξής:

1. MikroTik Router φέρνει το internet στο LAN. MikroTik DHCP Server enabled, WiFi Off (γιατί ειναι λιγο κακό σε σχέση με του TP-Link).
  2. TP-Link Archer VR900 συνδεδεμένο με ethernet στο MikroTik σε AP mode, με κλειστό τον DHCP server, παίρνει στατική IP από τον DHCP του MikroTik, και όλοι οι clients του παίρνουν IP+Internet από το MikroTik.

Όλα παίζουν κανονικά (και οι ταχύτητες WiFi του VR900 σε σχέση με το MikroTik είναι 6 πλάσιες και με 0 packet loss), αλλά πλεον δε μπορω να μπω στο configuration του TP-Link (για να διαχειριστώ SSIDs, channels, bands, guest networks κλπ του WiFi).

Πρακτικά, το VR900 είναι σαν να μην υπάρχει στο δίκτυο. Δοκίμασα να το χτυπήσω με την reserved IP που του δίνει ο DHCP του MikroTik αλλά δεν απαντάει. Ούτε στα pings απαντάει.

Έχει κανεις καμια ιδεα πως μπορω να μπω στο configuration του TP-Link? Το router έχει σιγουρα IP γιατι 1. Δε θα ειχαν internet οι clients του και 2. τον βλεπω ως bound στο DHCP Server Table του MikroTik.

Ευχαριστώ πολύ!

P.S: Αν αποσυνδεσω το VR900 από το MikroTik και συνδεθω κατευθειαν πανω του με ethernet, το PC παίρνει self assigned IP και παλι δε μπορω να μπω στο TP Link αφού δεν ειμαστε στο ιδιο subnet (λογικό αφού το VR900 δεν τρέχει DHCP).

Επεξ/σία από loukas77
Δημοσ.

δεν ξερω αν οντως ειναι αυτο το προβλημα σου αλλα εχω συναντησεις ασυμβατοτητες mikrotik me tplink και συγκεκριμενα μα τον dhcp του μικροτικ.

κατα τα αλλα αμφιβαλλω οτι εχει το tplink καλυτερο σημα.

σιγουρεψου οτι εχεις παραμετροποιησει σωστα το μικροτικ και δεν σε κοβει κατι. πχ firewall

Δημοσ.
4 ώρες πριν, madrivermadonus είπε

δεν ξερω αν οντως ειναι αυτο το προβλημα σου αλλα εχω συναντησεις ασυμβατοτητες mikrotik me tplink και συγκεκριμενα μα τον dhcp του μικροτικ.

κατα τα αλλα αμφιβαλλω οτι εχει το tplink καλυτερο σημα.

σιγουρεψου οτι εχεις παραμετροποιησει σωστα το μικροτικ και δεν σε κοβει κατι. πχ firewall

Σε ευχαριστώ πολύ mad!

Όταν λες ασυμβατοτητες τι ακριβώς εννοείς; Θεωρώ ότι αν υπήρχε πρόβλημα, δε θα έπαιρναν IP+Internet οι clients του TP-Link.

Όσων αφορά τις ταχύτητες, η έχω πέσει σε προβληματικό MikroTik ή όντως τα Chateau δυστυχως έχουν κακό Wi-Fi…

Δες τα συγκριτικά speedtests, και έχω παρατηρήσει πολλά late/dropped packets στο Wi-Fi του MikroTik, και σταθερότατη σύνδεση με το VR900

MikroTik: https://www.speedtest.net/my-result/i/4896119379

TP-Link: https://www.speedtest.net/my-result/i/4896118076

Θα δοκιμάσω να κλείσω το firewall τελείως να σιγουρευτώ ότι δεν φταίει κάτι από εκεί, και να κάνω ένα reset το TP-Link και ξανα configure με manual IP και ανοιχτό το “remote configuration”, ίσως να βλέπει το traffic απλό το δίκτυο του MikroTik σαν να έρχονται από έξω.

Δημοσ.

Το chateu δεν το εχω δουλεψει, αν θελεις δοκιμασε να πειραξεις το country ωστε να εχεις μεγαλυτερο gain (px north america)

εγω ειχα προβλημα και δεν μοιραζε καθολου dhcp αλλα εβλεπε συσκευες που ειχαν μονο καρφωτες...

το μικροτικ ελπιζω να μη το σεταρες με το quick setup...

Δημοσ.

Βρηκα τι εφταιγε, το TP -Link με κλειστο DHCP εξακολουθει να εχει σαν LAN IP ενα δικο του subnet (192.168.2.1), οπότε για να μπω στο config του πρεπει να δωσω static IP στο laptop και μετα να χτυπησω την IP του TP-Link (όχι αυτη που παιρνει από το MikroTik, αλλά αυτη που εχω δωσει στο config του LAN). Επίσης, το TP-Link δε σε αφηνε να σετάρεις αυτή τη LAN IP να ειναι στο ιδιο subnet με το "WAN".

Εξακολουθω να μην μπορω να μπω στο config/pingάρω το TP-Link με την "WAN" IP που παιρνει από το MikroTik, αλλά είμαι οκ να κανω τη διαδικασια με τη manual IP μια στο τοσο που θα θελω να πειραξω τα WiFi settings.

Όσων αφορά τις ασυμβατήτητες TP-Link-MikroTik, όντως όταν συνέδεα το ethernet (που εφερνε το internet από MikroTik) στη WAN θύρα του TP-Link, δεν έπαιρναν IP οι clients του TP-Link. Όταν όμως συνέδεσα το ethernet σε οποιοδήποτε άλλο port, τότε οι clients παιρνουν κανονικά IP+Internet από τον DHCP του MikroTik. Μαλλον εχεις δει το ιδιο πρόβλημα mad.

P.S.: Ναι, με quick setup έγινε το initial setup, και μετά μόλις εξοικειώθηκα με winbox, άλλαξα/πρόσθεσα ό,τι ήθελα. Εχεις δει κάτι που θεωρείς ότι πρέπει να απενεργοποιηθεί από το config του quick setup?

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

μην χρησιμοποιησεις wan port αλλα καντο manually access point στο ιδιο δικτυο χρησιμοποιωντας μια lan.ετσι και θα μπαινεις και θα εχεις ενα nat.πχ mikrotik dhcp on 192.168.1.254 και  tp link dhcp off 192.168.1.253.τα ενωνεις lan to lan και ολα οκ

On 10/12/2021 at 15:05, loukas77 said:

Καλησπέρα forum!

Πρόσφατα άλλαξα το router στο LAN του σπιτιού μου και σήμερα προσπάθησα να προσθέσω το "παλιό" μου router σαν AP για να έχω πιο σταθερό+γρήγορο WiFi.
Η τοπολογία του δικτύου είναι η εξής:

1. MikroTik Router φέρνει το internet στο LAN. MikroTik DHCP Server enabled, WiFi Off (γιατί ειναι λιγο κακό σε σχέση με του TP-Link).
  2. TP-Link Archer VR900 συνδεδεμένο με ethernet στο MikroTik σε AP mode, με κλειστό τον DHCP server, παίρνει στατική IP από τον DHCP του MikroTik, και όλοι οι clients του παίρνουν IP+Internet από το MikroTik.

Όλα παίζουν κανονικά (και οι ταχύτητες WiFi του VR900 σε σχέση με το MikroTik είναι 6 πλάσιες και με 0 packet loss), αλλά πλεον δε μπορω να μπω στο configuration του TP-Link (για να διαχειριστώ SSIDs, channels, bands, guest networks κλπ του WiFi).

Πρακτικά, το VR900 είναι σαν να μην υπάρχει στο δίκτυο. Δοκίμασα να το χτυπήσω με την reserved IP που του δίνει ο DHCP του MikroTik αλλά δεν απαντάει. Ούτε στα pings απαντάει.

Έχει κανεις καμια ιδεα πως μπορω να μπω στο configuration του TP-Link? Το router έχει σιγουρα IP γιατι 1. Δε θα ειχαν internet οι clients του και 2. τον βλεπω ως bound στο DHCP Server Table του MikroTik.

Ευχαριστώ πολύ!

P.S: Αν αποσυνδεσω το VR900 από το MikroTik και συνδεθω κατευθειαν πανω του με ethernet, το PC παίρνει self assigned IP και παλι δε μπορω να μπω στο TP Link αφού δεν ειμαστε στο ιδιο subnet (λογικό αφού το VR900 δεν τρέχει DHCP).

Δημοσ.
Στις 22/12/2021 στις 7:10 ΠΜ, poulinos είπε

μην χρησιμοποιησεις wan port αλλα καντο manually access point στο ιδιο δικτυο χρησιμοποιωντας μια lan.ετσι και θα μπαινεις και θα εχεις ενα nat.πχ mikrotik dhcp on 192.168.1.254 και  tp link dhcp off 192.168.1.253.τα ενωνεις lan to lan και ολα οκ

Σε ευχαριστώ πολύ! Αυτο εχω κάνει, αλλά όταν χτυπάω την IP του tp-link (που του δίνει ο DHCP του MikroTik) δεν μπορώ να μπω στο configuration, παρά μόνο αν σετάρω manual IP στον υπολογιστή στο (διαφορετικό) subnet που θεωρει το tp-link ότι ειναι, και χτυπήσω τη gateway IP που είναι το tp-link επάνω. Ό,τι έχω γράψει δηλαδή  στην απο πάνω απάντησή μου.

Η ίδια η TP-Link μου απάντησε ότι το VR900 δεν υποστηρίζει AP Mode, και αυτό που θέλω να κάνω *δε γινεται*. Είπα να μην τους το χαλάσω και να τους πω οτι γίνεται 😜

Δημοσ.
2 hours ago, loukas77 said:

Σε ευχαριστώ πολύ! Αυτο εχω κάνει, αλλά όταν χτυπάω την IP του tp-link (που του δίνει ο DHCP του MikroTik) δεν μπορώ να μπω στο configuration, παρά μόνο αν σετάρω manual IP στον υπολογιστή στο (διαφορετικό) subnet που θεωρει το tp-link ότι ειναι, και χτυπήσω τη gateway IP που είναι το tp-link επάνω. Ό,τι έχω γράψει δηλαδή  στην απο πάνω απάντησή μου.

Η ίδια η TP-Link μου απάντησε ότι το VR900 δεν υποστηρίζει AP Mode, και αυτό που θέλω να κάνω *δε γινεται*. Είπα να μην τους το χαλάσω και να τους πω οτι γίνεται 😜

ξαναπαμε απο την αρχη. υπαρχουν 2τροποι να παιξεις.  φερνω παραδειγμα.

α.Mikrotik 192.168.1.1 dhcp on

tp link 192.168.2.1 dhcp on και παιζεις απο την Lan του mikrotik στην wan του tp link. αυτο λογικα εχεις κανει τωρα. 2 nat

β.mikrotik 192.168.1.1 dhcp on

tp link 192.168.1.254 dhcp OFF . από Lan του mikrotik σε LAN του tp link. δεν πειραζεις το Mode στο tp link.το αφηνεις ως adsl /vdsl modem router.1 nat

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...