Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν έχει πολύ νόημα αυτή η συζήτηση. Η αισχροκέρδεια είναι ένα εγγενές αδιέξοδο της ελεύθερης αγοράς. Όταν η αυτορύθμιση αποτυγχάνει και μπαίνουν ρυθμιστικές παρεμβολές από το κράτος παύει να είναι ελεύθερη η αγορά. Η περαιτέρω ανάλυση του παραπάνω πάει πολύ μακρυά και καταλήγει σε τι μίγμα κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού μοντέλου επιλέγει ο καθένας βάσει των πολιτικών πεπιθήσεων του.

Για πολύ σοβαρότερα αγαθά από το PS5 και πολύ πιο κατάλληλοι άνθρωποι από εμάς έχουν φάει τα κεφάλια τους για να βρουν λύση σ'αυτό το αδιέξοδο και δεν τα κατάφεραν δεκάδες χρόνια τώρα. Ίσως επιτέλους λυθεί το αδιέξοδο σε αυτό το νήμα...

• Like 1
Δημοσ.
16 minutes ago, golden33 said:

Το γεγονός ότι στηρίζεις ότι κάποιος που θα πάρει ps5 σε διπλάσια ή τριπλάσια τιμή το κάνει επειδή το έχει ανάγκη και όχι επειδή μπορεί, επειδή είναι ευκατάστατος ή πλούσιος με ξεπερνάει.

Και μάλιστα βάζεις και παράδειγμα πατέρα που θέλει να πάει την κόρη του στο νοσοκομείο. Αν λοιπόν αυτός ο πατέρας ζει με επίδομα και δεν μπορεί να πληρώσει την τιμή της βενζίνης με την αισχροκέρδεια, με βάση την άποψή σου είναι επειδή δεν έχει μεγάλη ανάγκη και όχι επειδή αντικειμενικά δεν έχει λεφτά.

Και μας πετάς και παραπάνω ότι οποιαδήποτε ρύθμιση του κράτους στην αισχροκέρδεια θυμίζει Σοβιετία.

Θέλει ο νεοφιλελεύθερος γιάπης να κρυφτεί και η χαρά της αισχροκέρδειας δεν τον αφήνει. Γράψε και σε ένα επόμενο post ότι όποιος δεν έχει λεφτά να πάρει ps5 στα 1.000€ είναι επειδή είναι τεμπέλης να δέσει το γλυκό.

ειναι γνωστο σε ολους πως το πσ5 ειναι ειδος πρωτης αναγκης

Δημοσ.
30 λεπτά πριν, dieksodo είπε

και ποιος σου ειπε πως την τιμη ενος προιοντος την αποφασιζει ο δημιουργος του και οχι η αγορα?

δηλαδη αν εμενα με λενε πικασσο και πουλησω ενα πινακα 50 ευρω και τον παρει και τον ωβαλεις δημοπρασια και τον πουλησεις 50 000 000 ευρω ποια ειναι η σωστη τιμη του πινακα απο τις 2?

ενδιαφερον παραδειγμα

ας το μελετησουμε λιγο

ας υποθεσουμε λοιπον πως μπαινει διατιμηση στο πσ5 και κανενας δεν εχει δικαιωμα να πουλησει πσ5 στα 1000 αλλα ανωτερη τιμη ειναι τα 500

τρεχουν αμεσως ολοι και παιρνουν πσ5 και δημιουργηται ελλειψη πσ5

αυριο μεθυαυριο λοιπον ενας φανατικος σονακιας ξυπναει απο ληθαργο και αποφασιζει να παρει πσ5

ειναι τοσο φανατικος που για να παιξει δεχεται οχι 500 αλλα 2500 να δωσει

δεν μπορει ομως

γιατι? γιατι ολα τα πσ5 εχουν παει first come first serve ακομα και σε ανθρωπους που δεν τους ενδιαφερε τοσο

ετσι αυτοι που το θελαν δεν το εχουν και το εχουν καποιοι που μπορει να μην το εχουν τοσο αναγκη

ισως με το πσ5 να μην γινεται αντιληπτο αλλα αν υποθεσουμε οτι μιλαγαμε για βενζινη δεν ειναι ισης αξιας η αναγκη του πατερα που θελει να παει την κορη του στο νοσοκομειο με αυτον που θελει να παει στην ταβερνα , δεν εχουν την ιδια αναγκη για βενζινη

το ιδιο και με τις θεσεις σε μια συναυλια

δεν ειναι ιση η αναγκη ενος που βαριεται και δεν εχει τι να κανει το σβαββατο βραδυ με αυτον που περιμενει μια ζωη να δει το ειδολο του απο κοντα

πως λοιπον βαζεις προτεραιοτητες σε αυτους?

Πρωτον ο περισσοτερος κοσμος δεν αγοραζει κατι οταν δεν τον ενδιαφερει τοσο αλλα εστω να το δεχτω ειναι πολυ απλη η επομενη κινηση του Θα κανει το εξης ο πορωμενος σονακιας θα περιμενει την επομενη φουρνια απο κονσολες οπως οι υπολοιποι που περιμενουν.Δηλαδη γιατι θα πρεπει να κανει σαν κακομαθημενος ετσι δεν ειπες και εσυ πριν με αυτους που θελουν να παρουν την κονσολα και φθηνα(σε τιμη κατασκευαστη) και εδω και τωρα?Στην τελικη δεν ειναι και κατι αναγκης σωστα?.

Εφοσον δινεις παραδειγμα για την βενζινη και πας να εξισωσεις την αναγκη καποιου σε θεμα υγειας τοτε να σου φερω και εγω ενα παραδειγμα αντιστοιχο.Εστω χρειαζεσαι ινσουλινη και ξαφνικα ολα τα αποθεματα τα αγορασαν σκαλπερς γιατι υπαρχει ελλειψη και την καθε δοση την πουλανε 20 φορες πανω την τιμη πες μου ποιος θα καταφερει να παρει και ποιος οχι?Και αν εσυ το θεωρεις ηθικο ολο αν καποιοι πλεον δεν εχουν δυνατοτητα να παρουν το φαρμακο τους..

Δηλαδη ολο αυτο που θα σταματησει ναι σιγουρα μια κονσολα δεν ειναι κατι σημαντικο και ειμαι ενας απο αυτους που δεν προκειται να κανω κανενα μαγκα (γιατι θελω να σταματησουν τετοιες πρακτικες) εστω και για 20 ευρω ποσο μαλλον για 200-300 ευρω που βαζουν καπελο και δεν τιθεται θεμα χρηματικο αλλα αρχων.

Δημοσ.
2 minutes ago, icenex said:

Πρωτον ο περισσοτερος κοσμος δεν αγοραζει κατι οταν δεν τον ενδιαφερει τοσο αλλα εστω να το δεχτω ειναι πολυ απλη η επομενη κινηση του Θα κανει το εξης ο πορωμενος σονακιας θα περιμενει την επομενη φουρνια απο κονσολες οπως οι υπολοιποι που περιμενουν.Δηλαδη γιατι θα πρεπει να κανει σαν κακομαθημενος ετσι δεν ειπες και εσυ πριν με αυτους που θελουν να παρουν την κονσολα και φθηνα(σε τιμη κατασκευαστη) και εδω και τωρα?Στην τελικη δεν ειναι και κατι αναγκης σωστα?.

αρα αφου μπορειτε να περιμενετε τις σας πειραζουν οι σκαλπερς?

Δημοσ.

Απορίες. 

Α) Οι resellers πως βρίσκουν κομμάτια και ο κοινός θνητος όχι;

Β) Αν το προϊόν κάνει 500 ευρώ,και βρεθεί κάποιος να το πουλάει 600 700 800,ποιος είναι ο μακάκας; Αυτός που πουλάει ή αυτός που αγοράζει; 

Γ) Προφανώς και αυτός που αγοράζει από ιδιώτη χωρίς κατάστημα, γνωρίζει ότι αυτός που πουλάει είναι reseller. Σε τι θα τον εμποδίσει η σφραγίδα ;;

Δημοσ.
2 minutes ago, icenex said:

Εφοσον δινεις παραδειγμα για την βενζινη και πας να εξισωσεις την αναγκη καποιου σε θεμα υγειας τοτε να σου φερω και εγω ενα παραδειγμα αντιστοιχο.Εστω χρειαζεσαι ινσουλινη και ξαφνικα ολα τα αποθεματα τα αγορασαν σκαλπερς γιατι υπαρχει ελλειψη και την καθε δοση την πουλανε 20 φορες πανω την τιμη πες μου ποιος θα καταφερει να παρει και ποιος οχι?Και αν εσυ το θεωρεις ηθικο ολο αν καποιοι πλεον δεν εχουν δυνατοτητα να παρουν το φαρμακο τους..

εσυ πιστευεις πως αν σκουπισω ιολη την ινσουλινη απο ολη την αγορα θα εξαφανιστει η ινσουλινη? οι φαρμακευτικες θα σταματησουν να παραγουν?και πιστευεις πραγματικα πως θα ρισκαρω να πουλησω την ινσουλινη 10 φορες πανω ρισκαροντας να μην την παρει κανεις και να μου ξεμεινει μεχρι να ερθουν τα καινουρια προμηθειες? αν την αλλη βδομαδα γεμισει παλι η αγορα ινσουλινη εγω την θα κανω τα τεραστια αποθεματα μου? δε θα καταστραφω επιχειρηματικα ετσι?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, dieksodo είπε

αρα αφου μπορειτε να περιμενετε τις σας πειραζουν οι σκαλπερς?

Μας πειράζουν γιατί αύριο το ίδιο πράγμα θα γίνει σε ένα προϊόν που δεν θα μπορούμε να περιμένουμε....δεν είναι τόσο δύσκολο νομίζω. Δεν υπάρχει καλή και κακή αισχροκέρδεια....ούτε μπορείς να πείς ότι η αισχροκέρδεια στο ps5 δεν μας πειράζει αλλά στις ινσουλίνες μας πειράζει.

6 λεπτά πριν, dieksodo είπε

εσυ πιστευεις πως αν σκουπισω ιολη την ινσουλινη απο ολη την αγορα θα εξαφανιστει η ινσουλινη? οι φαρμακευτικες θα σταματησουν να παραγουν?και πιστευεις πραγματικα πως θα ρισκαρω να πουλησω την ινσουλινη 10 φορες πανω ρισκαροντας να μην την παρει κανεις και να μου ξεμεινει μεχρι να ερθουν τα καινουρια προμηθειες? αν την αλλη βδομαδα γεμισει παλι η αγορα ινσουλινη εγω την θα κανω τα τεραστια αποθεματα μου? δε θα καταστραφω επιχειρηματικα ετσι?

Βρε χρυσέ μου το ότι γίνετε σήμερα στο Ps5 που δεν είναι είδος ανάγκης δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει στην ινσουλίνη άμα γίνει μια στραβή και μειωθεί η παραγωγή της. Και στο ps5 επειδή υπάρχουν θέματα με την παραγωγή και με τη διάθεση γίνετε αυτό....άμα δεν υπήρχαν αυτά τα προβλήματα δεν θα γινόταν. 

Άμα λοιπόν αύριο μειωθεί η παραγωγή ινσουλίνης και έχει πρόβλημα η αγορά και τα σκουπίσεις όλα εσύ για να πουλήσεις ακριβά....θα βγεις μετά να πεις είμαι λεχρίτης scalper και σκοτώνω κόσμο? (ο χαρακτηρισμός δεν αφορά εσένα και δεν εννοώ ότι είσαι scalper, παράδειγμα δίνω)

Επεξ/σία από golden33
  • Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, dieksodo είπε

δηλαδη με αλλα λογια λογικη σοβιετιας. αγορες με δελτιο ταυτοτητας καταργηση χρηματιστηριου και ελεγχος των παντων απο το κρατος. ειναι γνωστο αλλωστε πως η σοβιετια δεν ειχε μαυρη αγορα

Το ΑΦΜ δεν είναι προσωπικό δεδομένο. Το να γίνεται έλεγχος αν τα έσοδά σου καλύπτουν τα έξοδά σου δεν είναι σοβιετία. Μια χαρά ελεύθερη αγορά είναι. Ο φορολογικός έλεγχος είναι νόμιμη διαδικασία στον καπιταλισμό.

• Like 1
Δημοσ.
7 minutes ago, golden33 said:

Μας πειράζουν γιατί αύριο το ίδιο πράγμα θα γίνει σε ένα προϊόν που δεν θα μπορούμε να περιμένουμε....δεν είναι τόσο δύσκολο νομίζω. Δεν υπάρχει καλή και κακή αισχροκέρδεια....ούτε μπορείς να πείς ότι η αισχροκέρδεια στο ps5 δεν μας πειράζει αλλά στις ινσουλίνες μας πειράζει.

οταν θα γινει και στις ινσουλινες εδω ειμαστε να το συζητησουμε

δεν ειναι το ιδιο πραγμα

το πσ5 ειναι ενα καινουριο προιον 1 χρονου και εχει πανω απο 43920 πατεντες πανω με δυσκολα υλικα

η ινσουλινη υπαρχει 500 χρονια και αν ξαφνικα υπαρξει ελλειψη δεν ειναι δυσκολο να φτιαξουμε κιαλλη ουτε θα περιμενουμε να ερθει απο την κινα

9 minutes ago, golden33 said:

Βρε χρυσέ μου το ότι γίνετε σήμερα στο Ps5 που δεν είναι είδος ανάγκης δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει στην ινσουλίνη άμα γίνει μια στραβή και μειωθεί η παραγωγή της. Και στο ps5 επειδή υπάρχουν θέματα με την παραγωγή και με τη διάθεση γίνετε αυτό....άμα δεν υπήρχαν αυτά τα προβλήματα δεν θα γινόταν. 

αρα τι ακριβως κλαψουριζετε και γραφετε αρθρα στο ινσομνια για σκλαπερς αν το προβλημα ειναι τα τσιπ και η παραγωγη του προιοντος?

αν η παραγωγη ομαλοποιηθει και η διαθεση του απο κινα γινει ευκολη και συνεχιζει το προβλημα λογω σκλαπερς τοτε ναι να το συζητησουμε το ζητημα

μην κατηγορουμε ομως τους σκλαπερς για προβληματα που δεν ευθυνονται ειδικα οταν ισα ισα αυτοι φερνουν λυση στο προβλημα

11 minutes ago, golden33 said:

Άμα λοιπόν αύριο μειωθεί η παραγωγή ινσουλίνης και έχει πρόβλημα η αγορά και τα σκουπίσεις όλα εσύ για να πουλήσεις ακριβά....θα βγεις μετά να πεις είμαι λεχρίτης scalper και σκοτώνω κόσμο? (ο χαρακτηρισμός δεν αφορά εσένα και δεν εννοώ ότι είσαι scalper, παράδειγμα δίνω)

σου απαντησα σε αυτο

5 minutes ago, petasis said:

Το ΑΦΜ δεν είναι προσωπικό δεδομένο. Το να γίνεται έλεγχος αν τα έσοδά σου καλύπτουν τα έξοδά σου δεν είναι σοβιετία. Μια χαρά ελεύθερη αγορά είναι. Ο φορολογικός έλεγχος είναι νόμιμη διαδικασία στον καπιταλισμό.

και το να αγορασω 20 πσ5 ειναι επισης νομιμο

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, dieksodo είπε

Εσυ αυτο καταλαβες απο το παραδειγμα που εφερα η οτι οσο υπαρχει ελλειψη καποιος δεν θα μπορεσει να παρει την δοση του επειδη καποιος αποφασισε να αισχροκερδισει πανω στην αναγκη του αλλου.Και ποσο μαλλον αν αυτος ο καποιος δεν θα εχει τα χρηματα να παρει το φαρμακο του.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, dieksodo είπε

δεν ειναι το ιδιο πραγμα

το πσ5 ειναι ενα καινουριο προιον 1 χρονου και εχει πανω απο 43920 πατεντες πανω με δυσκολα υλικα

η ινσουλινη υπαρχει 500 χρονια και αν ξαφνικα υπαρξει ελλειψη δεν ειναι δυσκολο να φτιαξουμε κιαλλη ουτε θα περιμενουμε να ερθει απο την κινα

αρα τι ακριβως κλαψουριζετε και γραφετε αρθρα στο ινσομνια για σκλαπερς αν το προβλημα ειναι τα τσιπ και η παραγωγη του προιοντος?

αν η παραγωγη ομαλοποιηθει και η διαθεση του απο κινα γινει ευκολη και συνεχιζει το προβλημα λογω σκλαπερς τοτε ναι να το συζητησουμε το ζητημα

μην κατηγορουμε ομως τους σκλαπερς για προβληματα που δεν ευθυνονται ειδικα οταν ισα ισα αυτοι φερνουν λυση στο προβλημα

σου απαντησα σε αυτο

Άμα δεν μπορείς να καταλάβεις ότι οι σκάλπερς χειροτερεύουν μία ήδη δύσκολη κατάσταση....και δεν σε πειράζει κιόλας νομίζω δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι άλλο...έχουμε χαώδης διαφορές στον τρόπο σκέψης και τι θεωρούμε ηθικό και τι όχι. Από την άλλη και οι μαυραγορίτες στην κατοχή τα ίδια επιχειρήματα με σένα είχανε όταν πουλούσαν ένα τενεκέ λάδι για ένα σπίτι.

Οι σκάλπερς αφαιρούν ένα Ps5 500€ από την αγορά και το πουλάνε 1.000€ και μου λες ότι λύνουν το πρόβλημα...πως το λύνουν...αφού 1 αφαιρούνε και 1 ξαναρίχνουν στην αγορά σε διπλάσια τιμή. Δεν μιλάμε εδώ για μαγαζιά που φέρνουν απέξω, αυτοί ας πουλήσουν όσο θέλουν....νόμιμο εμπόριο κάνουν. Η λογική έχει πάει περίπατο και όοοοολα αυτά για να υπερασπιστείς την αισχροκέρδεια ιδιωτών.....

Επεξ/σία από golden33
  • Like 7
Δημοσ.
4 minutes ago, icenex said:

Εσυ αυτο καταλαβες απο το παραδειγμα που εφερα η οτι οσο υπαρχει ελλειψη καποιος δεν θα μπορεσει να παρει την δοση του επειδη καποιος αποφασισε να αισχροκερδισει πανω στην αναγκη του αλλου.Και ποσο μαλλον αν αυτος ο καποιος δεν θα εχει τα χρηματα να παρει το φαρμακο του.

ναι γιατι ως γνωστονστα φαρμακεια ο φαρμακοποιος σου δεν σου κραταει μερικους μηνες φαρμακα και δε σε παιρνει τηλεφωνο να σου πει να ερθεις να παρεις την συνταγη του ιανουαριου. δηλαδη πιστευεις πως θα παρω σβαρνα ολα τα φαρμακεια της αττικης ξερωγω 1000 φαρμακεια  και  θα πω φερε οτι εχεις και οι 1000 φαρμακοποιοι θα πουν α δεν πειραζει ας αφησω τον πελατη που εχω τον συνταξιουχο 40 χρονια να ψωφησει γιατι ηρθε ενας τυπος απο το πουθενα ε? μα ειναι σοβαρα πραγματα αυτα τωρα?

2 minutes ago, golden33 said:

Άμα δεν μπορείς να καταλάβεις ότι οι σκάλπερς χειροτερεύουν μία ήδη δύσκολη κατάσταση....και δεν σε πειράζει κιόλας νομίζω δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι άλλο...έχουμε χαώδης διαφορές στον τρόπο σκέψης και τι θεωρούμε ηθικό και τι όχι. Από την άλλη και οι μαυραγορίτες στην κατοχή τα ίδια επιχειρήματα με σένα είχανε όταν πουλούσαν ένα τενεκέ λάδι για ένα σπίτι.

Οι σκάλπερς αφαιρούν ένα Ps5 500€ από την αγορά και το πουλάνε 1.000€ και μου λες ότι λύνουν το πρόβλημα...πως το λύνουν...αφού 1 αφαιρούνε και 1 ξαναρίχνουν στην αγορά σε διπλάσια τιμή. Δεν μιλάμε εδώ για μαγαζιά που φέρνουν απέξω, αυτοί ας πουλήσουν όσο θέλουν....νόμιμο εμπόριο κάνουν. Η λογική έχει πάει περίπατο και όοοοολα αυτά για να υπερασπιστείς την αισχροκέρδεια.....

δεν ειναι το ιδιο προιον

το ενα κανει 500 ευρω αρα δυνυτικα μπρει να εμφανιστουν 10 πελατες ενω το αλλο κανει 1000 ευρω αρα θα εμφανιστουν 1 πελατης

με την ιδια λογικη αν η σονυ ελεγε το πσ5 κανει 100 ευρω θα ελεγες γιατι το πουλανε 500 ειναι αισχροκερδια και σε τελικη αναλυση ενα φευγει ενα ερχεται.

ομως αν εκανε 100 ευρω θα αγοραζα μεχρι και εγω που δεν ειχα ποτε πλαυστατιον στη ζωη μου

αν λοιπον αγοραζε σαν και μενα και η κουτση μαρια πσ5 ποσα θα εμεναν για αυτου που πραγματικα τα θελουν?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, dieksodo είπε

ναι γιατι ως γνωστονστα φαρμακεια ο φαρμακοποιος σου δεν σου κραταει μερικους μηνες φαρμακα και δε σε παιρνει τηλεφωνο να σου πει να ερθεις να παρεις την συνταγη του ιανουαριου. δηλαδη πιστευεις πως θα παρω σβαρνα ολα τα φαρμακεια της αττικης ξερωγω 1000 φαρμακεια  και  θα πω φερε οτι εχεις και οι 1000 φαρμακοποιοι θα πουν α δεν πειραζει ας αφησω τον πελατη που εχω τον συνταξιουχο 40 χρονια να ψωφησει γιατι ηρθε ενας τυπος απο το πουθενα ε? μα ειναι σοβαρα πραγματα αυτα τωρα?

Μην φερουμε αλλα ακραια παραδειγματα γιατι εσυ το αρχισες και ουτε θα κατσω να φερω το αντιποδα σε αυτα γιατι στην τελικη τωρα εσυ βασιζεσαι στην ηθικη του φαρμακοποιου αρα αν εσυ υποστηριζεις το σκαλπιγκ σαν κατι φυσιολογικο τοτε τι σταματαει τον φαρμακοποιο της γειτονιας σου να μην γινει κ αυτος ενας απο αυτους??.Μιλαμε για μια κονσολα και οι περισσοτεροι απο εμας χεστηκαμε.Αλλα δεν θα βγαλουμε και ηθικο τον σκαλπερ και οτι προσφερει υπηρεσια στην κοινωνια.Αυτο σχολιαζουμε τοση ωρα το ποσο ηθικο ειναι το σκαλπιγκ.

Ειναι πολυ απλο το πραγμα ολες αυτες οι κονσολες θα κατεληγαν σε χερια ανθρωπων που θελουν την κονσολα ειναι τοσο απλα τα πραγματα.Αλλα αυτο που γινεται τωρα ειναι λιγες απο αυτες θα καταληξουν σε αυτους που εχουν τα φραγκα και δεν τους νοιαζει οσο και να κανει η κονσολα αν δεν βλεπεις ποσο μακρια μπορει να φτασει αυτη η βαλιτσα τοτε δεν μπορω να κανω κατι αλλο.

Επεξ/σία από icenex
  • Like 1
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, dieksodo είπε

δεν ειναι το ιδιο πραγμα

και το να αγορασω 20 πσ5 ειναι επισης νομιμο

Αν έχεις τα χρήματα, ναι είναι νόμιμο να τα αγοράσεις. Δεν είναι νόμιμο να τα πουλήσεις χωρίς συναλλαγή στην τράπεζα όμως. Αν τα πουλάς και δεν είσαι έμπορος, έχει δικαίωμα η φορολογία να σου επιβάλει φόρο η πρόστιμο.

Με την ινσουλίνη δεν υπάρχει κανένα θέμα στην Ελλάδα. Και στην Ιαπωνία ελπίζω.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...