Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους,

πρόσφατα, εντελώς πρόσφατα όμως, έστησα τον υπολογιστή μου με τρελές θυσίες και μεράκι. Δυστυχώς, όταν ήταν έτοιμος και τον έβαλα μπρος να παίξω δεν ήταν αυτό που περίμενα ή έβλεπα σε άλλους όσον αφορά την απόδοση σε fps.

Για να μην μακρηγορώ έχω:

CPU - Intel i9 11900K
GPU - RTX 3090 Gigabyte Master 

Mobo - Asus Rog Maximus XIII Extreme Z590
RAM - 3600 Mhz Corsair 64GB

Φοράει υδρόψυξη της Corsair H170i και 1000αρι τροφοδοτικό Τ2 κατηγορίας της EVGA.

Έχω κάνει όλα τα driver updates και windows updates κι εντέλει έκανα και BIOS update απόπ 0605 που είχε στοκ σε 1007.

Παίζω σε 2Κ gaming οθόνη και τα FPS που βγάζω στο παιχνίδι Rust θα έλεγα είναι κατά Μ.Ο. στα 110-120.

Έχω τις RAM σε XMP Profile 1 στα 3600MHz και δοκίμασα να πάω και τον CPU μέσω του XTU προγράμματος στα 5,2 GHz μπας και δω διαφορά αλλά τίποτα, μετά έδωσα παραπάνω Volt στις RAM, πάλι τίποτα. Έκανα Benchmark και μου βγάζει Power Limit Throttling μέσω του XTU προγράμματος πάλι, με ή χωρίς CPU overclock.

Δεν ξέρω κατά πόσο φταίει το optimisation του παιχνιδιού επειδή ουσιαστικά έχω 25-33% CPU usage και 35-45% GPU usage, αλλά φίλος με την amd 6800 gpu και amd ryzen 5 2800 βγάζει 5-10 fps λιγότερα ή στο youtube βλέπω i9 9900k & RTX 3090 στα 175fps στο ίδιο παιχνίδι.

Η αλήθεια είναι δεν το έχω τεστάρει σε κάτι άλλο ακόμα κι ούτε ξέρω πάνω σε τι για να βγάλω σωστά συμπεράσματα. 

Τέλος, πέραν των FPS και της απόδοσης, κάθε πρωί που το ανοίγω, ενώ το προηγούμενο βράδυ όλα δουλεύουν ρολόι από θέμα RGB και LED οθονών, ξαφνικά η οθόνη της μητρικής δεν ανάβει και χρειάζεται πάντα Clear CMOS για να ξανανοίξει. Δεν ξέρω αν φταίνε τα διάφορα προγράμματα που τρέχουν για τα άλλα RGB πχ  iCue, RGB Fusion που μου πήρε 2 μέρες να βρω τρόπο να δουλέψει κι εντέλει δείχνει και λάθος στοιχεία (0 FAN speed, 27C όταν το Task Manager λεει 50 κλπ) ή αν φταίνε τα XMP Profile ή τα Volt των RAM, πάντως μετά το clear cmos βάζω ακριβώς τα ίδια Settings , δουλεύει όλη μέρα και μόλις κλείσει το PC για βράδυ και ανοίξει το επόμενο πρωί ξανά μανά. 

Αυτά τα πολλά κι ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δημοσ.

2tb 980pro, 1tb 970 evo, και 860 evo 1tb.

Δεν τα ανέφερα γιατί δεν ξέρω κατά πόσο έχουν σχέση με την απόδοση.

Δημοσ.

τα usages που γράφεις δεν είναι φυσιολογικά. επίσης το οτι κάνει power limi throttling σημαίνει οτι θες ψάξιμο σε θερμοκρασίες.

μόνος σου το στησες; είσαι σίγουρος οτι το στησες σωστά και πείραξες αυτά που έπρεπε στο bios; ή είναι η 1η φορά που ασχολείσαι;

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, greekfragma είπε

power limi throttling

3 λεπτά πριν, greekfragma είπε

θες ψάξιμο σε θερμοκρασίες

δηλάδή αν του έβγαζε temp throttling τι θα έψαχνε?

42 λεπτά πριν, Tsitsimpiras είπε

Mobo - Asus Rog Maximus XIII Extreme Z590

κατέβασε τελευταίο BIOS , δες πόσα volts δίνει η μητρική στο cpu γιατί μάλλον δίνει υπερβολικά στο auto

Δημοσ.

Από θέμα συναρμολόγησης το πήγα σε τεχνικό γιατί ήθελα καλή δουλειά για το ''κτηνάκι'' όπως λες, χωρίς τσαπατσουλιές κλπ.

Τα Bios ναι μόνος μου, δεν πείραξα και κάτι ακραίο βέβαια, Gen3-4 τα Link Speeds, ΧMP Profile , Extreme Tweaking enabled και τις RAM τις εβαλα σε 1,38 Volt αντί για 1,35, αλλά τώρα τις ξανάβαλα 1,35 για να δω μήπως κάτι δεν πάει καλά με αυτό αλλά τα ίδια, power limit throttling.

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες έχω Aero Cool κουτί με 3 μπροστά, 1 πίσω ανεμιστηράκια και φοράει η CPU Corsair H170i. Δυστυχώς μου παν από το κατάστημα ότι δεν ταιριάζουν τα 140μμ απόλυτα με αποτέλεσμα μικρό μέρος των φαν στις άκρες να κρύβονται, αλλά είναι όντως μικρό μέρος. Πριν είχα έναν παλιό Kraken NZXT που ταίριαζε γάντι. Να ξαναγυρίσω σε αυτόν για τις θερμοκρασίες;

Αν και από το πάνελ της μητρικής δεν βλέπω τον επεξεργαστή να ξεπερνάει ποτέ τους 75C στο benchmark, γενικά παίζω με θερμοκρασίες γύρω στο 45 το πολύ.

4 λεπτά πριν, jgeorgiou είπε

δηλάδή αν του έβγαζε temp throttling τι θα έψαχνε?

κατέβασε τελευταίο BIOS , δες πόσα volts δίνει η μητρική στο cpu γιατί μάλλον δίνει υπερβολικά στο auto

Τα τελευταία έχω, από 0605 stock τα πήγα στα 1007 από το Site της ASUS , δεν είδα καμία ακραία διαφορά δυστυχώς.

Τα volts της μητρικής στο CPU η αλήθεια είναι δεν τα ξέρω, αλλά από το πρόγραμμα Armoury Crate της μητρικής βλέπω CPU Core Voltage παίζουν από 0,87V μέχρι και 1,518V όσο μιλάμε, χωρίς ανοιχτό κάποιο παιχνίδι. Mόνο chrome και discord.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, Tsitsimpiras είπε

και 1,518V

Σε cpu δίνει ρεύμα η μητρική ή σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο? Κατέβασε το , δεν την έχω την πλατφόρμα οπότε πήγαινε σε διπλανό θέμα alder lake  να ρωτήσεις που θα το πας.

ρώτα εδώ

Επεξ/σία από jgeorgiou
Δημοσ.

Γενικά αν μπορούσα να το ανεβάσω σε βίντεο με Chrome , discord και το πρόγραμμα της μητρικής ανοιχτά τα CPU Core Voltage , αν αναφέρεσαι σε αυτά, παίζουν τρελή μπάλα πάνω κάτω και καμία φορά το CPU Frequency πάει από το 5,2 στο 0,800 για λίγο και ξαναγυρνάει κοντά στο 5,2

Ορίστε ένα screenshot που το έπιασα τώρα στα 1,5

Voltage.png

Δημοσ.
1 ώρα πριν, jgeorgiou είπε

Σε cpu δίνει ρεύμα η μητρική ή σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο? Κατέβασε το , δεν την έχω την πλατφόρμα οπότε πήγαινε σε διπλανό θέμα alder lake  να ρωτήσεις που θα το πας.

ρώτα εδώ

CPU - Intel i9 11900K 

μια λιγο προσεκτικη ματια στα specs δεν βλαπτει φιλος

• Like 2
Δημοσ.

1.5 v core 

Εδώ είναι το πρόβλημα.

Θα πας στο bios και θα κλείσεις την ένδειξη MCE. ( multicore enhancement ) ή την αντίστοιχη επιλογή της Asus με το αυτόματο overclocking. 

Εκτός και ενεργοποίησε κάποιο auto oc το πρόγραμμα της Asus, γιατί σαν κάτι τέτοιο διαφαίνεται εκεί. Για κάνε ένα κλικ στο OFF

• Like 1
Δημοσ.

8 λεπτά πριν, 7nisiotis είπε

1.5 v core 

Εδώ είναι το πρόβλημα.

Θα πας στο bios και θα κλείσεις την ένδειξη MCE. ( multicore enhancement ) ή την αντίστοιχη επιλογή της Asus με το αυτόματο overclocking. 

Εκτός και ενεργοποίησε κάποιο auto oc το πρόγραμμα της Asus, γιατί σαν κάτι τέτοιο διαφαίνεται εκεί. Για κάνε ένα κλικ στο OFF

To MCE το έκλεισα. Το CPU Frequency από 5,1-5,2 σταθερά πέσανε λίγο στα 4,8-4,9 αλλά τα core συνεχίζουν τώρα στα 1,2-1,35, να κλείσω και το Extreme Tweaking από τα BIOS και να αφήσω μόνο το ΧΜP Profile;

Δημοσ.
21 λεπτά πριν, Nik1239 είπε

CPU - Intel i9 11900K 

μια λιγο προσεκτικη ματια στα specs δεν βλαπτει φιλος

VOLTS >1.5 είναι υπερβολικά , εσύ ψάξε πριν κρίνεις

Δημοσ.

Λοιπόν, έκλεισα MCE από BIOS τελείως, άφησα XMP Profile 1 και Extreme Tweaking ανοιχτό με 1,395 Volt στα 3600MHz στις RAM.

Το CPU Frequency αν και το έχω σετάρει στα 5,2GHz από το XTU της Intel, παίζει πάρα πολύ. Μεταξύ 4,3-4,8 το βλέπω κι αν τρέξω benchmark από το XTU πάλι , lockάρει στα 4, πολύ πιο κάτω και δεν καταλαβαίνω τεχνικά γιατί και πως γίνεται αυτό! Ωστόσο, τo CPU Core Voltage φτάνει μέχρι 1,3 στο 100% CPU Usage και δεν το ξεπερνάει.

Οι θερμοκρασίες πριν είχαν μεγάλο πρόβλημα και δεν το χα προσέξει μέχρι που άνοιξα το νήμα, φτάνανε 77C μέχρι και 80C. Τώρα παίζει μεταξύ 44-55.

Το benchmark score βέβαια από 5400+ έπεσε στο 4300-4400. Δεν ξέρω αν έχει σημασία στο performance , γιατί στα FPS προς το παρόν δεν έχω παρατηρήσει κάτι, ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα. Σίγουρα αν είναι να παραμείνω στα ίδια FPS και να σώσω τα components μου από υπερβολικό ψήσιμο με τα Volts και τις θερμοκρασίες το προτιμώ.

Η απορία μου είναι, το CPU Frequency που δεν πατάει πια τα 5,2 GHz αν και το έχω σετάρει εκεί, δεν είναι έλλειψη performance; Αν με τα παραπάνω , νέα στοιχεία (θερμοκρασία, Voltage κλπ) , lockαρε και στα 5,1-5,2GHz δεν θα ταν το απόλυτο (προφανώς με λίγα παραπάνω Voltage, Temperatures αν είναι εφικτό) ; Σκέφτομαι με την φτωχή μου εμπειρία.

Ευχαριστώ για την βοήθεια και το ενδιαφέρον! 😃

Δημοσ.
59 λεπτά πριν, SPY_oo7 είπε

διαβασε για να δεις τι ειναι το παουερ λιμιτ και τι κανει

είδα τα περισσότερα αλλά κι εμένα αν κάνω Sync to All Cores και το βάλω στο 48 ή και 52 ας πούμε, αν κάνω stress test μετά για κάποιο λόγο έχω max frequency 3,3 GHz.

Απ όταν έκλεισα το MCE, το max frequency σε stress test έχει πιάσει πάτο.

PL1 και PL2 , Long και Short στη δική μου μητρική, τα έβαλα 150 και 180 όπως ένας γνώστης στο άρθρο που παρέθεσες.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...